Ενώ ο κόσμος όλος ασχολείται με τη νέα οργανωτική και διοικητική δομή των ΑΕΙ, όπως αναγράφεται στο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία, λίγοι στρέφουν το βλέμμα τους στις επιπτώσεις που διαφαίνονται από την ελάττωση του πρώτου κύκλου σπουδών στα τρία ή ακόμα και λιγότερα χρόνια.
Το γιατί είναι φανερό: μετακύλιση του κόστους λειτουργίας των πανεπιστημίων από το κράτος στους ίδιους τους φοιτητές, κατά τουλάχιστον το ¼ . Ο πρώτος κύκλος σπουδών θα είναι προς το παρόν δωρεάν, ενώ η ελάττωση της χρονικής διάρκειας σε τρία χρόνια θα είναι το πρόσχημα για να κλείνει το στόμα αυτών που θα τολμούσαν να καταγγείλουν την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Τυπικά τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται.
Ουσιαστικά όμως υφίσταται και παρα-υφίσταται. Διότι ενώ με τις τετραετείς και πενταετείς σπουδές η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι ήδη δύσκολη, κάτω από το πρόσχημα της έλλειψης των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων, τότε πώς αυτή θα διευκολυνθεί με την ελάττωση του χρόνου σπουδών;
Αυτό λοιπόν, που προϋποτίθεται είναι ότι οι φοιτητές θα αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να παρακολουθούν στο σύνολό τους και τον δεύτερο κύκλο σπουδών, ο οποίος όμως δεν θα είναι καθόλου δωρεάν. Το ύψος δε των διδάκτρων θα αφήνεται στη «διακριτική» ευχέρεια των πανεπιστημιακών αρχών, όπως λίγο πολύ συμβαίνει και σήμερα. Μόνο που με το νέο σχεδιασμό των ΑΕΙ και τη σημαντική ελάττωση της χρηματοδότησης, οι μεταπτυχιακές σπουδές θα αποτελούν το βασικό χρηματοδότη και το αναγκαίο καύσιμο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Άλλωστε, αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα βρετανικά πανεπιστήμια, εκτός από τα πανεπιστήμια της ηρωικής Σκωτίας, όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά του κόσμου, εκτός από τα …αγγλόπουλα!
Είχαμε γράψει πρόσφατα για την αύξηση της οροφής στο ύψος των διδάκτρων στα βρετανικά ΑΕΙ στο τριπλάσιο απ’ ότι ισχύει σήμερα, δλδ, στις 9,000 λίρες, με το σκεπτικό ότι αυτό το ανώτατο ποσό θα υιοθετείτο μόνο από τα ελίτ πανεπιστήμια. Φυσικά έκαναν λάθος, διότι σε μια αγορά προϊόντων, όπου μια χαμηλή τιμή σηματοδοτεί και χαμηλής ποιότητας προϊόν, δεν είναι δυνατόν κάποιος να πουλάει φτηνά.
Μέσα στον ορυμαγδό της αγοράς της γνώσης, υπάρχει και μια καλή είδηση που έρχεται από τη Γερμανία. Εκεί, τα κρατίδια είχαν εισάγει ήδη από καιρό δίδακτρα, στα 500 ευρώ το εξάμηνο, τρίχες δλδ, αν τα συγκρίνει κανείς με τον πακτωλό των χιλιάρικων που ισχύει στα αγγλοσαξονικά.
Όχι πλέον! Ήδη η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αμβούργου δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει τα δίδακτρα από το 2012, και στην κίνηση αυτή την ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κρατίδια, εκτός αυτών της Κάτω-Σαξωνίας και της Βαυαρίας.
Ό,τι πάντως και να πεις για τη Γερμανία, δεν μπορείς να μην της αναγνωρίσεις δυο πολύ θετικές κινήσεις. Η μια είναι αυτή που προαναφέραμε και η άλλη, η ταφόπλακα που έβαλε στην πυρηνική ενέργεια.
Αγαπητή cynical, όπως ξέρεις και εσύ στην Αγγλία υπάρχουν δίδακτρα αλλα οι φοιτητές είτε πληρωνωνται απο την πόλη τους είτε παιρνουν άτοκα δάνεια που αποπληρώνωνται όταν βρούν δουλειά και κερδίζουν πάνω απο ένα συγκεκριμένο ποσό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη σε ένα έλληνα φοιτη-τή/τρια κοστίζει λιγότερο να σπουδάσει στην Αγγλία (4 χρόνια έχουν όλα τα καλά πανεπιστήμια) παρά να μείνει στη «δωρεάν» φοίτηση στην Ελλάδα σε πολη άλλη απο αυτή που μένουν οι γονείς του/της (5-6 χρόνια φοίτησης για πανεπιστήμιο, μαζί με απεργίες καταλήψεις κλπ). Πάρε μολύβι και χαρτί και θα δείς πώς έχω δίκιο. Οσο αναφορά μεταπτυχιακά στην Αγγλία, τα διδακτορικά πληρώνωνται απο τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά συμβούλια.
Τι εννοεις οτι πληρωνονται απο την πολη τους; Αν ναι σε ποιο ποσοστο συμβαινει αυτο και ποιο το υψος της υποτροφιας.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα ατοκα δανεια, λειτουργουν σαν μια ωραια επικοινωνιακη παγιδα, διοτι δεν ειναι καθολου ελκυστικο ενας νεος να αρχιζει τον εργασιακο του βιο φορτωμενος με ενα βαρος 50,000 λιρων (με τα νεα διδακτρα ισως και παραπανω) το οποιο θα το σερνει για το υπολοιπο του βιου του.
Ποια πανεπιστημα εχουν τετραετη φοιτηση εκτος των Oxbridge? Μονο στη Σκοτια συμβαινει αυτο.
Τα μαστερς ακριβοπληρωνονται. Στο διδακτορικο συνηθως προσφερεις εργασια ή πληρωνεσαι απο ερευνητικο grant και προγραμμα. Aλλα στο μαστερ τα ...σκας.
Αγαπητή cynical τα grants είναι 3500 λιρες για οικογένειες που έχουν κάτω απο 25000 λιρες εισόδημα (κάνε εσύ τις στατιστικές). Τα πανεπιστήμια δίνουν επιπλέον scholarships και bursaries. Κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν και φοιτητές απο την EU πάρουν grants.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί ένας νέος να αρχίζει την επαγγελματική του ζωή με χρέος όταν παίρνει το δάνειο, άλλα έχει σπουδάσει κάτι που πραγματικά ήθελε, δεν πήγε στο πανεπιστήμιο απλώς για να φύγει απο το σπίτι όπως στην Ελλάδα.
Τα 4 χρόνια σπουδών είναι σε αρκετά πανεπιστήμια τώρα. Πολλά το περνούν ώς master.
To maintainance grant των 3000 λιρων ειναι για ολοκληρο το χρόνο. Ετσι δεν ειναι; Αρα, ποιος μπορει να βασιστει σ' αυτο; Ιδιως οταν προερχεται απο φτωχη οικογενεια. Αλλο ενα επικοινωνιακο τρικ, δλδ.
ΑπάντησηΔιαγραφήTo master ομως δεν χρεωνεται οσο και το bachelor αρα αλλο ενα κολπο, αυτο που θα δουμε κι εδω για αντληση πορων απο τους φοιτητες απο την πισω πορτα.
Η αποκτηση πτυχιου δεν εξασφαλιζει πλεον μικροτερη συμμετοχη στο εθνικο ποσοστο ανεργιας, μαλιστα αρκετοι κλαδοι υπερβαινουν τον εθνικο μεσο ορο. Επομενως αυτο δρα απωθητικα για μια τετοια κολοσιαια επενδυση , παρα μονο απο αυτους που δεν εχουν οικονομικο προβλημα.
Η αυξηση σε 3000 λιρες των διδακτρων επι μπλερ δεν εδρασε απωθητικα, γιατι ηταν ενα διαχειρισιμο ποσο. με τον τριπλασιασμο ομως, δεν ειναι το ιδιο. It is a matter of scale.
Στο ανώνυμο αφιερώνω το παρακάτω link
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.finaid.org/loans/studentloandebtclock.phtml
Και εγώ με τη σειρά μου αφιερώνω στον άλλο Ανώνυμο και τη cynical το παρακάτω link
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.finaid.org/scholarships/
που λέει:
“With more than 1.5 million scholarships worth more than $3.4 billion”
δλδ $2334 per person/per year
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταζομια οτι θα αποταμιευουν κιολας.