Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΔΝΤ: Η ανατίμηση του ευρώ ακυρώνει την εσωτερική υποτίμηση!


Η Ελλάδα από την προ κρίσης εποχή μέχρι σήμερα έχει χάσει το 15.8% του ΑΕΠ της, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, και αναμένεται να χάσει κι άλλο, μιας και όλα τα προγνωστικά ακόμα και αυτών που επιβάλλουν τις συνταγές είναι ότι η ύφεση θα συνεχίζεται ες αεί.

Όσο περνάει δε ο καιρός, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και τα δάνεια να μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται σε τόκους, στο 6.8% σήμερα, με την Ιταλία και Πορτογαλία να είναι στο 4%. Άρα κι εδώ κρατάμε τα πρωτεία.

Ας δούμε όμως αν ο σκοπός για τον οποίο συρρικνώνονται οι αποδοχές και οι δημόσιες δαπάνες, δηλαδή ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης, έχει κάποια τύχη να εκπληρωθεί.

Μετά από 4 χρόνια ύφεσης, λοιπόν και με τριπλασιασμό της ανεργίας, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, δια report του ιδίου του ΔΝΤ. Η πραγματική ενεργός συναλλαγματική ισοτιμία ( real effective exchange rate, REER) ήταν ελαφρώς υψηλότερη το 2010, απ’ ότι ήταν το 2006 (!). Σύμφωνα δε με το δείκτη τιμών καταναλωτή, η REER ήταν κατά 6-7 μονάδες υψηλότερη απ’ ότι το 2006.

Με άλλα λόγια τέσσερα χρόνια ανελέητης ύφεσης και πίεσης στους μισθούς, όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει τίποτε προς την κατεύθυνση ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά την έχουν καταβαραθρώσει κι άλλο, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Το ΔΝΤ, στην πέμπτη κατά σειρά έκθεσή του (Δεκέμβριος του 2011), διαπιστώνει ότι η REER παρέμεινε η ίδια, παρά τη σχετική πτώση κατά 2.5% του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Αλλά και αυτή η πτώση, εξαλείφθηκε από την ανατίμηση του ευρώ στις αρχές του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, μια ανατίμηση του ευρώ μπορεί εύκολα να μηδενίσει το όποιο αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία σημειωτέον συμβαίνει με αφόρητο ανθρώπινο κόστος.

Παρά το συμπέρασμα του ΔΝΤ ότι η εσωτερική υποτίμηση δεν δουλεύει, η Τρόικα συνεχίζει βαθύτερα προς την κατεύθυνση της δολοφονίας μας…


Υ.Γ. Η πέμπτη έκθεση του ΔΝΤ βρίσκεται ΕΔΩ και τα στοιχεία για REER στις σελίδες 5 και 41, στο γράφημα επάνω δεξιά.


15 σχόλια:

  1. Με τέτοια ύφεση νομίζω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα παρακαλάμε να βγούμε από το ευρώ. Εννοείται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. greek rider,

    υπογραφω αυτη την εξελιξη. Ειναι η μονη λογικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τρόικα δεν δουλεύει με λογική, αλλά με εμμονές. Το ίδιο και οι "πολιτικοί μας", η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, και πάει λέγοντας. Τί σε παραξενεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Darthiir,

    μπορει να ειναι ετσι, αλλά υπαρχει κοσμος που δεν εχει ακομα πειστει. μεχρι βεβαια να πειστει, θα εχουμε αποθανει, αλλά προσπαθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπαμε, στόχος είναι η χρεοκοπία συντεταγμένη όμως όχι άναρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει περίπτωση να πιστεί ο κόσμος. Κανείς δεν πείθεται για κάτι που δεν θέλει να πιστεί, ειδικά όταν "το άλλο" φαντάζει πιό όμορφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχουν εμμονές ρε παιδιά! Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου ούτε εμμονικοί είναι, ούτε σαδιστές, ούτε "κακοί". Υποτιμούν την αμοιβή τής εργασίας (κόστος για το κεφάλαιο). Τίποτε λίγότερο, τίποτε περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν αντιλεγω, αλλα τοτε θα πρεπει να δεχτουμε οτι δεν θελουν να παρουν τα λεφταδακια τους πισω. Γιατι να δινουν 200+ δις, μονο και μονο να ελαττωσουν τα μεροκαματα;
    Με το να βαθαινει η υφεση, μειωνονται και οι ελπιδες της αποπληρωμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα λεφτα τα δινουν για να σωσουν τις τραπεζες τους. Και επειδη αυτο προυοπθετει να μην ξεσπασει αμεσα εξεγερση στην Ελλαδα, αναγκαζονται να σωσουν και τις Ελληνικες Τραπεζες.
    Προτιμουν να μας εχουν υπο λιτοτητα γιατι ετσι εχουμε λιγοτερες επιλογες και αποδεχομαστε το σχεδιο. Τελος, αποτελουμε και παραδειγμα προς αποφυγη για τις χωρες που σκεφτονται να κανουν τα ιδια.
    Τα λεφτα που λες το ξερουν πως καποιοι θα τα χασουν, αλλα ελπιζουν να τα παρουν καποιοι αλλοι με αντασφαλειες δημοσιας περιουσιαςΔηλαδη μεταφερουν πλουτο, δεν χανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή Cynical,

    Φαίνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κάνεις δύο χρόνια τώρα, με το να μας ενημερώνεις μέσω του You Pay Your Crisis για τις εξελίξεις [και σ’ ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό], καθώς και πολλών άλλων προσπαθειών, που ούτε να φανταστώ δεν μπορώ, μάλλον σε έχει κουράσει αρκετά ώστε να έχεις χάσει ένα μέρος της νηφάλιας οπτικής που διαθέτεις.

    Δεν τους ενδιαφέρει η αποπληρωμή του χρέους. Ο στόχος, εκτός του πλιάτσικου δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, είναι η μόνιμη αφαίμαξη. Πριν ενάμισυ χρόνο είχες δημοσιεύσει ένα άρθρο του Π. Παναγιώτου, που το έκανε ξεκάθαρο αυτό
    http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/10/blog-post_4435.html#more

    Υπάρχουν σταθερά μοτίβα στο πως λειτουργούν και επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους. Για να το κατανοήσει κανείς αυτό, αρκεί να δει δύο κείμενα μόνο. Τις αποκαλύψεις του Στίγκλιτζ πριν 11 χρόνια http://www.gregpalast.com/the-globalizer-who-came-in-from-the-cold/ και το πως έχουν κάνει επιστήμη την χειραγώγηση των λαών http://dangerfew.blogspot.com/2012/01/blog-post_24.html [το πλήρες κείμενο της “μελέτης” στα αγγλικά: http://omadeon.files.wordpress.com/2010/08/5l9v7fmj8xkc.pdf]

    Αν κάνουμε μία ανασκόπηση στο τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στη χώρα μας, θα διαπιστώσουμε ότι το σχέδιό τους πάει πολύ καλά. Η μεγάλη ύφεση είναι απαραίτητη για να ξεπουληθούν τα πάντα στις μικρότερες δυνατές τιμές. Το κέρδος τους από αυτό το πλιάτσικο, μαζί με την μόνιμη αφαίμαξη, είναι πολλαπλάσιο της αποπληρωμής του χρέους.

    Η Ελλάδα, εκτός από το ότι είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτουν ακόμα μεγάλη δημόσια περιουσία, έχει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα. Έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στον κόσμο [περίπου 80%] και μεγάλο ποσοστό ΜΜ επιχειρήσεων. Πως αλλάζει αυτή η ιδιαιτερότητα; Με το νόμο που περάσανε το 2003 http://www.koutipandoras.gr/?p=16028 και το νόμο που πάνε να περάσουν τώρα http://www.koutipandoras.gr/?p=16119

    Επισης, βάσει πρόσφατης έρευνας που διενεργήθηκε από την Καπα Research:
    - Οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα δηλώνουν αδυναμία στο άμεσο μέλλον να πληρώσουν τους φόρους που βαρύνουν την περιουσία τους αλλά και τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
    - Επίσης, το 48,2% δηλώνει ότι το 2012 δεν θα μπορεί να εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου που πήρε για αγορά ακινήτου και το 44,6% ότι θα μπορεί ή μάλλον θα μπορεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σήμερα, μόνο ένας στους 6 ιδιοκτήτες (16,5%) δηλώνει ότι εξοφλεί κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις.
    - Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου το οποίο «τρέχει» ακόμα.


    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν λάβουμε υπόψη ότι βάσει του μέτρου της αύξησης των αντικειμενικών αξιών που περιλαμβάνεται στο τελευταίο Μνημόνιο, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το ύψος των χαρατσιών, καθώς και της αυτοτελούς φορολόγησης κατά 20% των ενοικίων που ανακοινώσανε προχθές, γίνεται προφανές ότι το ποσοστό αυτών που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στην φοροεπιδρομή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Λογικό συμπέρασμα από όλα αυτά, ότι μέσα στα επόμενα έτη, το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης θα γίνει σύντομα παρελθόν, για να μη μιλήσουμε για το πόσοι επιπλέον νεοάστεγοι θα προκύψουν.

    Τελευταίο και όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης πρόκειται να περάσει σύντομα σε άλλα χέρια. Στην ΑΤΕ που πρόκειται πολύ σύντομα να ξεπουληθεί, είναι υποθηκευμένο το 70% της καλλιεργήσιμης γης. Λες να λυπηθούν τους αγρότες και να τους αφήσουν τη γη τους; Η μικροϊδιοκτησία γης, είναι άλλη μία ιδιαιτερότητά μας που θα γίνει επίσης παρελθόν.

    Δυστυχώς όταν προσπαθούμε να δούμε την ευρύτερη εικόνα, οι περισσότεροι κάνουμε δύο λάθη. Το ένα είναι ότι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν με όρους κρατών. Λέμε ελληνικές, γερμανικές κ.ο.κ. τράπεζες. Χα! επειδή είναι έλληνες ή γερμανοί στο ΔΣ; Εδώ δε γνωρίζουμε τη μετοχική σύνθεση της ΤτΕ που ασκεί οικονομική πολιτική. Πως είμαστε σίγουροι ότι στη διάσωση των “ελληνικών” τραπεζών, δεν παίζει ρόλο το αν έχουν μεγάλο ποσοστό μετοχών διάφορα hedge funds με μεγάλες διασυνδέσεις; Το άλλο λάθος που κάνουμε, είναι να νομίζουμε ότι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο μ’ εμάς. Εμείς σκεφτόμαστε ότι όλα αυτά αφορούν εκατομμύρια ανθρώπων, αυτοί σκέφτονται μόνο το κέρδος. Μπορεί κάποιος να αντιτείνει, ότι αργά ή γρήγορα, όλο αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση του όλου συστήματος. Γεγονός! Και μπορεί κάποιοι σαν τον Σόρος να το βλέπουν ήδη και να φοβούνται, αλλά συνεχίζουν να κυνηγούν το κέρδος, αποκτώντας τον έλεγχο όλο και μεγαλύτερου ποσοστού πόρων [γη, ενέργεια, νερό, σπόρους κλπ.] αποσκοπώντας με αυτό τον τρόπο να ελένχουν πλήρως όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εξαθλιωμένου πληθυσμού.

    Μέσα από την αλλοτρίωση του καπιταλισμού, ακόμα κι εμείς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως εμπόρευμα, γιατί να μη το κάνουν αυτοί; Εμπόρευμα, που η αξία του στα χρηματιστήριά τους, έχει φτάσει στον πάτο


    υγ. Συγνώμη για το σεντόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλη cynical,


    Μα εσύ το ξέρεις καλά! Τα φράγκα που δίνουν, τα δίνουν κυρίως για να προφυλάξουν τους πισινούς τους! Όμως, δεν είναι χάπατα, σαν κάτι δικούς μας (ονόματα δεν λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε! ;-) )να τα δίνουν εν λευκώ, όπως εκείνοι, οι δικοί μας, λένε "Ευρώπη και ξερό ψωμί, μέχρι να γυρίσουν οι καιροί"!

    Μια από τις προϋποθέσεις λοιπόν είναι η υποτίμηση της εργασίας. Κι όσα από τα χρεωστούμενα δεν πάρουν εις χρήμα, θα τα πάρουν εις είδος, έτσι δεν είναι;


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτο που μου λετε ειναι πώς δουλευει ο καπιταλισμος, ο νεοφιλελευθερισμος και ολα τα παραγωγα αυτου. Και οτι επιπλεον δεν τους ενδιαφερει να παρουν πισω το μισο περιπου τρις που τους χρωσταμε.

    Ως προς το τελευταιο εχω καποιες διαφωνιες, διοτι δεν μπορω να φανταστω το ΔΝΤ να μην θελει να καλυψει την τρυπα των 50 περιπου δις που εχει ανοιγμα προς εμας, και το περιπου ισοποσο της EKT.
    Αλλιως γιατι να στησουν αυτη την υπερπαραγωγη περι ειδικου λογαριασμου και των συνταγματικων ρυθμισεων που απαιτουν για προτεραιοτητες κλπ.

    Αλλωστε δεν ειναι λιγες οι φορες που για να εισπραχθουν τα χρεωστουμενα εστελναν κανονιοφορους, οπερ σημαινει οτι ενδιαφερει η εισπραξη των συγκεκριμενων ποσων σε ρευστο.

    Αν καταλαβα καλα εχετε την εντυπωση οτι υπαρχει ενα καλοκουρδισμενο σχεδιο για το τι θα πραξουν τα διεθνη κεντρα των πιστωτων μας. Η αποψη μου ειναι οτι δεν εχουν και οτι πεφτουν συνεχεια εξω για τον τροπο με τον οποιον θα εισπραξουν τα χρεωστουμενα.

    Το οτι απαξιωνουν μικρο-ιδιοκτησια, εργασια κλπ, ειναι απορροια του γνωστου πλανου, που νομιζουν οτι θα δουλεψει προς τη συγκεκριμενη κατευθυνση.

    Αλλιως αν δεν τους ενδιεφερε η εισπραξη θα μας ειχαν αφησει στην τυχη μας. Τοσο η επιστροφη στη δραχμη όσο και η επακολουθη υποτιμηση μπορουν να ριξουν τις αξιες πολυ καλυτερα απ' ότι το δικο τους πλανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλη cynical,


    Σε ό,τι αφορά τις αφεντομουτσουνάρες μας, να σου υπενθυμίσουμε την ακριβή φράση επ' αυτού που θίγεις ("μα τα λεφτά τους δεν τα θέλουν;"):

    Κι όσα από τα χρεωστούμενα δεν πάρουν εις χρήμα, θα τα πάρουν εις είδος, έτσι δεν είναι;

    Κοντολογίς (κάτι ανάλογο υποστηρίζει και η KnowDame):

    Είναι πολλοί οι τρόποι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους (με τους πρέποντες τόκους και τις αναγκαίες προοπτικές περαιτέρω αποκόμισης κερδών). Και τα μετρητά, όπως ξέρεις, είναι απλώς ένας από αυτούς...


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αν η τροικα ειχε σχεδιο βαθους και ηξερε που βαδιζε, δεν θα αναγκαζοταν καθε λιγο και λιγακι να υιοθετει οσα με παθος πριν λιγο καιρο αρνιοταν με παθος.
    Και τις τραπεζες κουρεψε, και η ΕΚΤ τυπωνει λεφτα, και σε λιγο θα αυτοκουρευτει και η ιδια.

    οσο για το τι θα παρουν πισω απο τα δανεικα, δεν λεω, ασε να το δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!