Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το αθάνατο σκουλήκι


Θέλετε να ζήσετε παραπάνω απ' όσο έχει γράψει η μοίρα στα κιτάπια της; Μήπως είσαστε λιγάκι πλεονέκτες και θέλετε να ζήσετε όχι απλώς πολύ, αλλά για πάντα;

Ξεσκίζεστε στην πεζοπορία, την ορειβασία, την κωπηλασία, το τρέξιμο, τα βάρη και το αερόμπικ για να οξυγονώνετε τα κύτταρα; Απεμπολήσατε το κρέας, τα λιπαρά, τα αλμυρά, τα ξινά, το κάπνισμα, τα ποτά και τα ξενύχτια για να δώσετε χρόνο στα κύτταρα να αναζωογονηθούν; Το ρίξατε στην υγιεινή διατροφή, στο διαλογισμό και στο detoxing, πρακτικές που ξεπλένουν το σώμα μέσα έξω απ' τη σαβούρα;

Και περιμένετε να δείτε προκοπή; Αμ δε! Χαμένος κόπος. Η συνταγή είναι μόνο μια, κόψτε το σεξ. Επιστήμονες, μπλα, μπλα, του πανεπιστημίου, μπλα, μπλα, μπλα ανακοίνωσαν στο εξέχον περιοδικό (μπλα+μπλα)^2 ότι βρήκαν μια ποικιλία σκουληκιού planarian, το planarian ας πούμε 1, το οποίο όσο περισσότερο ζει, τόσο περισσότερο αυξάνει και τις πιθανότητες να ζήσει περισσότερο!

Η διαφορά του σκουληκιού planarian 1 από το planarian 2 είναι ότι το μεν δεύτερο είναι επιρρεπές εις το σεξ, το δε πρώτο όχι. Το δεύτερο αναπαράγεται δια της συνήθους σεξουαλικής οδού, το πρώτο δια της ασυνήθου, ασεξουαλικής.

Σε γενικές γραμμές, αν πάρουμε ένα σκουλήκι planarian 1 ή 2, και το διαμελίσουμε με κέφι οριζόντια ή κάθετα, (η κατεύθυνση δεν παίζει ρόλο), αυτό μπορεί να αναγεννήσει τμήματα του δέρματος, των μυών, των εντέρων, ακόμα και του εγκεφάλου και να δώσει ένα δεύτερο σκουλήκι planarian 1 ή 2 αντιστοίχως.

Το ασέξουαλ όμως σκουλήκι planarian 1 έχει κι ένα άλλο κρυφό και μοναδικό πλεονέκτημα: Μετά από κάθε σκίσιμο αυξάνει τα αποθέματα ενός κομβικού για τη μακροζωία ενζύμου, της τελομεράσης.

Για την ιστορία, η μακροβιότητα των κυττάρων έχει συσχετιστεί με το μήκος των τελομερών, τα οποία είναι κομμάτια DNA που καπακώνουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων, προστατεύοντάς τα από σκόνες, μικρόβια και φθορά. Όσο πιο κοντά τα τελομερή, τόσο πιο γρήγορα το ταξίδι για τον Άγιο Πέτρο. Η δε τελομεράση, είναι το ένζυμο εκείνο το οποίο ντύνει, στολίζει και νοικοκυρεύει τα τελομερή, τα γυαλίζει, τα ξεσκονίζει και τα φροντίζει ώστε να μένουν μακριά και υγιή. Όπως αντιλαμβάνεστε, η παραγωγή τελομεράσης είναι μεγαλύτερη στους νεότερους οργανισμούς, ενώ όσο περνάει ο καιρός, αρχίζει σιγά σιγά και στερεύει.

Αυτά λοιπόν, συμβαίνουν στους ανθρώπους και στα σεξουαλικά ενεργά σκουλήκια planarian 2, διότι στα φρόνιμα planarian 1, η ποσότητα τελομεράση μετά από κάθε αναγέννηση βρίσκεται αυξημένη και τα τελομερή, στο σωστό τους μήκος.

Τώρα, θα ρωτήσετε αν έχει ποτέ βρεθεί σκουλήκι planarian 1 μαθουσάλας. Η απάντηση είναι όχι, διότι δύσκολα τα σκουλήκια ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο, καθ’ ότι είτε θα βρεθούν λιωμένα κάτω από καμιά σόλα, είτε στο αγκίστρι κανενός επίδοξου ψαρά.

Και με τους ανθρώπους; Δύσκολα. Κανείς θα πρέπει να ανατρέξει πολύ πίσω στο χρόνο και πολύ μακριά, μέχρι τον κήπο της Γεσθημανής, για να μπορέσει να εκμαιεύσει το μυστικό του χειρισμού των βλαστικών κυττάρων από τον Θεό, όταν από τα πλευρά του Αδάμ έκοβε και έφτιαχνε την Εύα. Αν δεν τα σκάτωναν τόσο γρήγορα οι πρώτοι μας πρόγονοι, θα μπορούσαμε και μεις να απολαμβάναμε τα προνόμια του ευτελούς σκουληκιού planarian 1.

Αλλά δυστυχώς, ακόμα και τα σκουλήκια πιο σοφά πορέυτηκαν.


2 σχόλια:

  1. Με τέτοιους μισθούς δε χρειάζεται να μας διαμελίσει κανείς, μας έσκισα οι πρωθυπουργοί μας "σώζοντας" την πατρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλο ένα καλό άρθρο σου που συνδυάζει την επιστήμη με την κοινωνική ζωή με χιούμορ και μάλιστα πικάντικο.
    Δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς τους επιστήμονες που σαδιστικά θέλουν να απογορεύσουν οτι αξίζει στην ζωή.
    Λες να ζηλεύουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!