Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

WEF: Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα


Το παραπάνω διάγραμμα περιλαμβάνεται στην ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 2011-2012 την οποία συνέταξε το World Economic Forum για όλες τις χώρες του πλανήτη.

Στον κατακόρυφο άξονα κατατάσσονται οι λόγοι ένεκα των οποίων κάποιος δεν θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει τη σημασία κάθε λόγου χωριστά, ανάλογα με το ποσοστό των ερωτηθέντων που τον θεώρησαν σαν τον πιο σημαντικό.

Έτσι οι πιο σημαντικοί λόγοι για να μην έρθει κάποιος στην Ελλάδα, (από κάτω προς τα πάνω), είναι η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, η ΔΙΑΦΘΟΡΑ, οι ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, η ΑΣΤΑΘΕΙΑ των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, οι ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, οι ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ κλπ.

Δυο παρατηρήσεις:

1. Ουδείς των ερωτηθέντων έθεσε θέμα ύψους των μισθών/ημερομισθίων και
2. Μόνο το 0.9% προέβαλε σαν αποτρεπτικό λόγο τη χαμηλή ποιότητα, από άποψη εκπαίδευσης, του εργατικού δυναμικού.

Τα συμπεράσματα είναι εύλογα. 

22 σχόλια:

  1. "Μόνο το 0.9% προέβαλε σαν αποτρεπτικό λόγο τη χαμηλή ποιότητα, από άποψη εκπαίδευσης, του εργατικού δυναμικού"

    Αυτό εξαρτάται από το είδος της επένδυσης. Αν πρόκειται για αλυσίδες καταστημάτων λιανικής, υπηρεσιών ή κατασκευές (ένδυση-υπόδηση, εστίαση, πολυκαταστήματα, real estate, super market, ξενοδοχεία, κλπ), είναι βέβαιο ότι δεν θα ενδιαφέρονται για υψηλή εξειδίκευση.

    Όσο για την σχέση Μισθός+παραγωγικότητα=ανταγωνιστικότητα, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τραγικά προβλήματα.

    Όσο για την γραφειοκρατία, τώρα που ο Αλέξης θα προσλάβει 100.000 υπαλλήλους στο δημόσιο, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσω της ομοιοπαθητικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιταξε,

    Μεχρι να συνταξεις μια δικη σου εκθεση, που να γινει δεκτη απο το WEF, θα πιστευω τη δευτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι όσοι απλά έκοβαν μισθούς αντί να κάνουν καμιά διαρθρωτική αλλαγή, ήταν εντελώς καραγκιόζηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο. Αυτός που θα έρθει να κάνει ένα διυλιστήριο, λίγο τον ενδιαφέρουν οι μισθοί και θα του φανούν ότι είναι εξαιρετικά και απίστευτα χαμηλοί. Αν πάλι θέλεις να κάνεις κουκλάκια και παιδικά παιγνίδια, είναι εξαιρετικά υψηλοί και του συμφέρει να πάει (ως παράδειγμα) στην Βουλγαρία και να τα εισάγει στην Ελλάδα ή να τα εξάγει στην Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κοιταξε, Μεχρι να συνταξεις μια δικη σου εκθεση, που να γινει δεκτη απο το WEF, θα πιστευω τη δευτερη."

    Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία, αν και μου φάνηκε χαριτωμένη, λέγοντας ότι δεν αμφισβητώ την έκθεση, αλλά την ποιότητα των επενδύσεων.

    Άλλης εξειδίκευσης προσωπικό θα χρειαστεί η Intel, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακών κυκλωμάτων, και άλλο μια εταιρία ανάπτυξης real estate.

    Η μείωση των μισθών είναι απαραίτητη. Η εξάλειψη των εμποδίων για τους επενδυτές, θα έφερνε στην οικονομία χρήματα, τα οποία δεν μπορεί να διοχετεύσει (με δανεικά) το κράτος. Ασφαλώς θα είχαμε λιγότερη ανεργία, περισσότερα φορολογικά έσοδα και άρα λιγότερη ύφεση.

    Ωστόσο το πρόβλημα με το μοναδιαίο κόστος εργασίας ανά προϊόν, θα συνέχιζε να υφίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα θέσω ένα σημαντικότερο ζήτημα: δεν έχουμε όραμα για την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μιλάμε εδώ και χρόνια για ανάπτυξη, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατεύθυνση (βοηθούσης και της γραφειοκρατίας και της απουσίας ουσιωδών μεταρρυθμίσεων). Δεν έχουμε ένα όραμα ως κράτος (πχ μια Μεγάλη Ιδέα) που να ορίσει την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η πράσινη ανάπτυξη ή η προτεινόμενη Κοινωνική Ανάπτυξη δεν έφτασε ούτε στο λαό ούτε στις κρατικές δομές και τα αναπτυξιακά προγράμματα. Πρέπει κάτι να βρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ενα ερωτηματολογιο περι επιχειρηματικοτητας, για να εχει νοημα η στατιστικη, οι εν δυναμει επενδυτες ειναι απο ολα τα φρουτα, απο κουκλακια μεχρι αεροπλανα.

    Αν καποιοι ενδιαφερονταν για τους μισθους, καπως θα φαινοταν στο γρααφημα, εστω και με 0.001%. Το οτι απουσιαζει παντελως δειχνει οτι απουσιαζει και η εν λογω εγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμένα μου φαίνεται πολύ περιεργο που απουσιάζει η πτώση των μισθών από την έκθεση.
    Γιατί επιμένουν οι δικοί μας καπιταλιστές στην δραματική πτώση των μισθών?
    Ανόητοι βέβαια δεν είναι.
    Απλώς οι εκθέσεις ,,ντρέπονται,, να το πουν καθαρά οτι όσο πιο χαμηλός είναι ο μισθός τόσο ανεβαίνει το κέρδος
    Αυτό είναι βασικός λόγος ύπαρξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αλλά δεν το ομολογούν.
    Επομένως η έκθεση είναι της πλάκας όχι για τους λόγους που βρίσκουν άλλοι σχολιαστές.
    Αλλά γιατί η ομολογία οτι η πτώση των μισθών είναι και η πραγματική αιτία της παγκοσμιας κρίσης και μια από τις βασικές αιτίες που το σύστημα αυτό θα ανατραπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @αναρχοφιλελεύθερο:

    100 καλύτερες σχολές πληροφορικής στον κόσμο:
    http://www.arwu.org/SubjectCS2010.jsp

    Προς τα κάτω, αλλά μέσα στις καλύτερες εκατό στον κόσμο, η σχολή μου, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Καπποδιστριακού.

    Που θέλετε να μας κάνετε όλους Deree...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "οι εν δυναμει επενδυτες ειναι απο ολα τα φρουτα, απο κουκλακια μεχρι αεροπλανα."

    Οι εν δυνάμει επενδυτές, προκειμένου να έχουν εντοπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια χώρα, θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή μαζί της. (Εκτός και αν λένε και καμία... όπως ο λαγός)

    Αν μέχρι τώρα αυτοί που έχουν προσπαθήσει να επενδύσουν είναι, κυρίως, επενδυτές στους τομείς που προανέφερα, είναι αδύνατο να έχουν εντοπίσει προβλήματα που δεν άπτονται του επενδυτικού τους τομέα.

    Το ζήτημα των μισθών και γενικότερα της ανταγωνιστικότητας, ενδιαφέρει εκείνους που παράγουν προϊόντα. Οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου (ένδυση-υπόδηση - εστίαση, super market)δεν φτιάχνουν εδώ τα προϊόντα τους, αλλά εδώ τα πουλάνε (π.χ Lidl, ZARA ή Shana) επιβαρύνοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οπότε η μόνη επένδυση που αναφέρεις είναι λιανεμπόριο φθηνών καταναλωτικών προϊόντων, που δεν προσφέρει ούτε προστιθέμενη αξία, ούτε μεταφορά τεχνογνωσίας, ούτε μισθούς στους εργαζομένους τέτοιους, που να τους επιτρέπουν με τη σειρά τους να καταναλώνουν και άρα να κυκλοφορεί χρήμα στην οικονομία...

    Nice...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το διαγραμμα αυτο δειχνει ποιοι ειναι οι παραγοντες οι οποιοι επηρεαζουν την ανταγωνιστικοτητα. Για ευνοητους πολιτικους και οχι οικονομικους λογους, η πολιτικη που επιβαλλεται στοχευει μονο στους μισθους, δηλ στον αριθμητη. Οι παραγοντες που παρουσιαζονται εδω αφορουν στην παραγωγικοτητα, δλδ στον παρονομαστη. Αυτος λοιπον ο παρονομαστης παρακαμπτεται επιδεικτικα.

    Οπως αλλωστε εχει επισημανθει πολλες φορες, ακομα και να μηδενιστουν οι μισθοι, κανενας δεν προκειται να ερθει να επενδυσει, αν ολα τα παραπανω ειναι καχεκτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αναρχοφιλελευθερος......Ακουγεται βαρεια περιπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπάρχουν δύο ειδών επενδύσεις. Έντασης κεφαλαίου και έντασης εργασίας. Καλά θα είναι να γνωρίζαμε ποιοι ρωτήθηκαν. Επενδυτές έντασης εργασίας μη αναμένεις να έρθουν στην Ελλάδα. Όχι επειδή θα εντείνουν την εργασία και εμείς είμαστε τεμπέληδες, αλλά σε ευρωπαϊκή χώρα τέτοιες επενδύσεις σπανίζουν, διότι προτιμούν να πηγαίνουν στην Ινδία και Κίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... εδώ και επενδύσεις έντασης κεφαλαίου φεύγουν απ' τη χώρα χάρις στο μαγικό ραβδί της εργολαβίας.
      (ελληνιστί: outsourcing)

      Πρόσφατο παράδειγμα, το λογιστήριο εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, όπου μάζεψε όλα τα ανά την Ευρώπη (μαζί και της Ελλάδας) λογιστήρια και τα'δωσε σε ρουμάνο υπεργολάβο.

      Έτσι, τόσο απλά!

      Διαγραφή
  15. Μη του ΔΝΤ τους κύκλους τάραττε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;
    Ρωτήστε τον κο Τζήμερο!
    (και μην πυροβολείτε τον πιανίστα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;
    Ρωτήστε τον κύριο Τζήμερο!
    (και μην πυροβολείτε τον πιανίστα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Mr. Eclectic 10 Μαΐου 2012 11:39 μ.μ.
    Λέω το ακριβώς αντίθετο. Τα προηγούμενα χρόνια οι "επενδύσεις" αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά αλυσίδες λιανικής και κατασκευές. Άρα αυτοί οι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν ή να ψάξουν, για ανθρώπους όπως εσύ.

    Ωστόσο, το επιστημονικό προσωπικό με υψηλές δεξιότητες σπανίζει στην Ελλάδα. Αυτό λένε οι λίστες εξαγωγικών προϊόντων. Δεν έχω δει στην λίστα, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

    Για αυτό ευθύνεται, βέβαια, και η ελληνική "επιχειρηματικότητα", που δεν επένδυσε σε έρευνα και ανάπτυξη, και κατ' επέκταση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Την μια, οι ορδές των κομπιναδόρων ορμούσαν στο χρηματιστήριο και την άλλη στις οικοδομές.

    You Pay Your Crisis
    Έχεις δίκιο. Ωστόσο η παραγωγικότητα δεν έρχεται από μόνη της. Χρειάζεται να δαπανηθούν κεφάλαια και να γίνουν επενδύσεις. Στην Ελλάδα τα χρήματα μας τα κάναμε μετοχές φούσκες, ακίνητα φούσκες, life style μαλακίες και μπουζούκια.

    Αν σε ενδιαφέρει δες εδώ: http://www.capital.gr/news.asp?id=1401167

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @qaz
    Αδελφέ, σε ευχαριστώ. Αυτό ακριβώς εννοούσα, αλλά δεν ήξερα πως ακριβώς λέγεται. Βρήκα αυτό το διαφωτιστικό άρθρο.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_24/06/2007_231895

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αναρχοφιλελεύθερε προεξοφλείς (κάτι που το αναγνωρίζεις κι εσύ στο τελευταίο σου σχόλιο) ότι η επιχειρηματικότητα έχει όλα τα φόντα για να παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ή έστω εντάσεως κεφαλαίου, το οποίο νομίζω δεν ανταποκρίνεται και πολύ στην πραγματικότητα. Γενικά εκεί που υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι στο εργατικό κόστος αλλά στον κάλο στον εγκέφαλο που έχει ο έλληνας επιχειρηματίας-μπακάλης

    τώρα για επενδύσεις από εξωτερικό μου φαίνεται λογικό, το πρώτο πράγμα που θα απασχολήσει μια εταιρία είναι τα διαδικαστικά. τι να το κάνουν αν οι μισθοί είναι λίγο πιο τσιμπημένοι όταν θα πρέπει να πληρώσουν αδρά και μαύρα για να βγάλουν άδειες; ανεξάρτητα από το αν τα πράγματα είναι όντως έτσι, ο πίνακας μας λέει όσο πιο απλά γίνεται, να ξεκολλήσουμε το μυαλό μας από τα εργατικά. αυτό είναι το πιο εύκολο να μεταρρυθμιστεί, όπως και έγινε, οπότε ας μην αφομοιώνουμε κι εμείς ιδιοτελείς αφηγήσεις

    επίσης αναρχοφιλελεύθερε το "Μισθός+παραγωγικότητα=ανταγωνιστικότητα" ξέχασέ το. Αυτό υπάρχει μόνο στα νεοκλασσικά τευτέρια. η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!