Αυτό που αρχικά θεωρούσα δύσκολη δουλειά, το να ανασκευάζω δηλαδή διαδεδομένες εντυπώσεις για το διάχυτο πλούτο και τις καταναλωτικές αφροσύνες των συμπατριωτών μου, απεδείχθη τελικά ένας απλός περίπατος.
Αν θυμάστε, πριν λίγες μέρες είχα ασχοληθεί με την ανασκευή δυο πολύ διαδεδομένων ιδεοληψιών που υποτίθεται ότι απεδείκνυαν τον κρυφό πλούτο των ελλήνων: το δήθεν υπερβολικό αριθμό πολυτελών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και τη δήθεν υπερβολική κατανάλωση χειμερινών διακοπών. Μια χοντρική εξέταση των συναφών στοιχείων απέδειξε ότι τόσο ο αριθμός των ακριβών αυτοκινήτων που αγοράστηκαν, όσο και τα δωμάτια που νοικιάστηκαν θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν δικαιολογηθεί από τους κατόχους και μόνον του φανερού και φορολογούμενου πλούτου, που ενδιαφέρει ολίγους.
Σήμερα θ’ ασχοληθώ με μια άλλη ιδεοληψία: ότι ο ιδιωτικός δανεισμός και η υπερχρέωση των νοικοκυριών τα προηγούμενα χρόνια αφορούσαν αποκλειστικά σε καταναλωτικές δαπάνες πολυτελών αγαθών, όπως Cayenne, (αμάν πια με το κόλλημα στη συγκεκριμένη μάρκα!), ταξίδια στις Μπαχάμες, αγορές σκαφών κλπ. Δηλαδή ικανοποίηση μικροαστικών φαντασιώσεων και ματαιοδοξιών, με χρέη μεγαλοαστικών προδιαγραφών.
Φυσικά, η επίκληση του πακέτου των τριών προαναφερθέντων επιχειρημάτων δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά τη συνέχιση τόσο του αυτο-μαστιγώματος, ενέργεια που ονομάζεται μαζοχισμός, όσο και του ετερο-μαστιγώματος άλλων κοινωνικών ομάδων, ενέργεια που ονομάζεται σαδισμός.
Ευτυχώς για μένα, ήρθε και με βρήκε μια φρέσκια έρευνα της ΚΑΠΑ Research, μεταξύ 4-8 Μαρτίου, σχετικά με το πώς ξοδεύτηκαν τα δανεικά των νοικοκυριών. Για να μη σας κουράσω, από την έρευνα, την οποία μπορείτε να τη βρείτε στα ΝΕΑ / Τρίτη 16/3/2010, σ. 51, βρέθηκε ότι από αυτούς που δανείστηκαν, το 21.3% το έκανε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, π.χ. για λόγους υγείας, το 13.9% το έκανε γιατί δεν μπορούσε να καλύψει βασικές ανάγκες και το 3.8% δανείστηκε για να πληρώσει σχολεία και φροντιστήρια, δηλαδή ένα 39% δανείστηκε καθαρά από ανάγκη. Ένα άλλο, γύρω στο 30%, τα έχωσε σε στεγαστικά, ενώ μόνο το 31.3% από αυτούς που δανείστηκαν το έκανε με σκοπό να καλύψει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, και όχι κατ' ανάγκην πολυτελών.
Εγώ Cynical δανείστηκα για ν' αλλάξω το ντεκόρ στο υπνοδωμάτιο των παιδιών. Εκανα καλά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν κάποια χρόνια απολυμένη, με δυο μικρά παιδιά, διαζύγιο, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, ετήσιο εισόδημα προηγούμενου χρόνου 8.000 ευρώ, κανένας να εγγυηθεί για μένα μου πρόσφεραν από πολύ γνωστή τράπεζα 15.000 ανοιχτό δάνειο και 7.000 χρυσή κάρτα!!!!! χωρίς εισόδημα, χωρίς δουλειά, χωρίς εγγυητή και με νοίκι. Τι θα έκανες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρίσκω την ευκαιρία να πω μια καλησπέρα σ΄ενα πολύ ενδιαφέρον μπλογκ. Ειλικρινά.
Κι εγώ μωρέ δανείστηκα ο φτωχός, τι να κάνω βρέθηκα σε δύσκολη θέση, έπρεπε να καλύψω άμεση και βασική ανάγκη. Ήταν σε καλή τιμή, ευκαιρία κελεπούρι που λένε, ήταν και ποιότητα περιεχομένου ΑΑΑ, ήθελα να ανορθώσω και το πεσμένο…. ηθικό μου με τα μέτρα φτώχειας, δε γινόταν… δανείστηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν εκείνο μωρέ το dvd ξέρετε εσείς, το πουλούσε και μαύρος μετανάστης και ξέρετε τώρα πόσο πρέπει να ενισχύσουμε τους μετανάστες… ένταξη τι να κάνω για τη Τζούλια το έκανα να πιάσει πλατινένιο…. ναι απ αυτό, να μη νομίζουν κάτι άτεχνοι ότι ο λαός δεν καταλαβαίνει από τέχνη!!!!
Cynical, ήσουν και παραμένεις σπάνια φωνή λογικής ενάντια στις ηθικολογικές ανοησίες που έχουν πλημμυρίσει τον δημόσιο διάλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ αυτο που κανεις ειναι εξαιρετικό...Και χρειαζεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Νικος Σαραντακος ξετιναζει τους μυθους των εθνολαικιστων που αφορουν στη Γλωσσα και στα διαφορα λερναια κειμενα που σπερνουν τα εθνικιστικά παπαγαλάκια
κι εσυ τους μυθους και τα στερεοτυπα που σπερνει ο Νεοφιλελευθερισμός
Ο διαφωτισμός στο Ινερνετ .
...Ο διαφωτισμός στο Ινερνετ...
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ μου άρεσε..!
Swell,
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο δω και περα σε παρακαλω, πριν προβεις σε οποιαδηποτε επενδυση να παίρνεις προέγγριση απο το οικονομικο επιτελειο του Cynical!
vasilliskos γεια σου,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα εισηγηθω να μπει η περιπτωσή σου στα μελλοντικα πανεπιστημιακα εγχειριδια, για να μαθαινουν οι μελλοντικες γενιες τι εστι subrimes!
Αρνηθηκες την προσφορα! Ετσι δεν ειναι;
Μη το βαζεις κατω! Ειμαστε πολλοι!
Σου ευχομαι δυναμη!
Στεργιο μου, μεταξυ μας,
ΑπάντησηΔιαγραφήφεσωθηκες μονο για το dvd της Τζουλιας;; Δεν μου βγαινει το ποσο ρε γαμωτο, δεν μου βγαινει!
Κυριακε,
ΑπάντησηΔιαγραφήφιρι φιρι το πανε να μας βγαλουνε και πλουσιους που πρεπει τωρα να πληρωσουμε! Πληρωστε τωρα μαλακες που δανειζοσασταν για να τα βγαλετε πέρα!
Να δουμε τωρα ποιος θα αγοραζει τις σαβουρες σας!
Την καλημερα μου!
Χαιρετω σε Νοσφεράτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ιντερνετ στην υπηρεσια της Αληθειας!
Αντε να βαλουμε ολοι ενα χερακι!
Βimbo,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα, ειπαμε! Να μη το δεσουμε και κομπο!
Καλημερα!
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγάζω, είναι ότι τα δάνεια για αμιγώς καταναλωτικούς σκοπούς, για την ευζωία που λέγαμε και την αφροσύνη, δηλαδή για καμιά πλάσμα ΤV και για καμιά ανακαίνιση κουζίνας, και για κάτι λίγο παραπάνω, αποτελούν το 1/3 περίπου του συνόλου των δανείων, γεγονός που δεν δικαιολογεί γενικεύσεις περί γενικευμένης ευζωίας και αφροσύνης.''
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστοτο τοτελευταιο
Παρολαυτά το 1/3 ειναι πολύ δεν ειναι;
Θλεω να πώ :
Ζουμε σε εναν Παροξυσμό καταναλωτισμου ..Που φυσικάδεν αφορά ολους - και βεβαια οχι τους πιο φτωχους - και σιγουρα δεν πρεπει να ειμαστε και ενοχικοι
αλλά αν ειναι να βγουμε Ισως σωοι και αβλαβεις απο αυτά τα σ..τα
δεν θαπρεπε ισως να βγαλουμε και μεικά διδαγματα;
Μια φορά θυμαμαι να δανειστηκα τη ζωή μου πρν πολλά πολλά χρόνια και ακομα ανατριχιαζω..
---------------------------
και τι χρεαζομαστε - η τελος πάντων το 1/3 που δανειστηκε..
τα δυο τρια αυτοκινητα σε καθε οικογενεια
ή να παρουμε δανειο για να παρουμε τα πολυτελή αυτοκινητα που μας πουλησε ως πλασιε των εισαγωγέων ο καραμανλήςκαι η παρεα του μολις πριν απο μερικους μηνες εν μεσω κρισης;
Γιατι να μη στραφουμε π.χ στο ..ποδηλατο;
Θελω να πώ .Κι αυτό - το οτι πρεπει να ξεπερασουμε και τον καταναλωτισμό - τον Ψυχαναγκασμό της απολαυσης με το δανειο
Αληθεια ειναι - η μηπως δεν ειναι
Και το Ιντερνετ πρεπει να πει και αυτηνα την αλήθεια
Μπορουμε και με λιγοτερα Σκουπίδια
Δεν χρειαζεται να δανειστουμε για να αγορασουμε .
Cynical συνηθως οι δημοσιευσεις σου ειναι πιο προσεκτικες και πιο καλα τακμηριωμενες. ξερεις πολυ καλα πως απομονοι τους καποιοι αριθμοι δε λενε τιποτα. το θεμα ειναι να το δουμε συγκριτικα. αν βρουμε αντιστοιχα στοιχεια για αλλες χωρες παρομοιες με τις δικες μας, ή ακομα και διαχρονικα στοιχεια για την ελλαδα τοτε θα ειχαμε καλυτερη εικονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα έλεγα αυτό που πρόλαβε και είπε ο Νοσφεράτος. Ότι και το 1/3 πολύ είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προσθέσω όμως ότι -ενδεχομένως- και αυτοί που δήλωσαν ότι δανείστικαν για να καλύψουν έκτακτες (ή και βασικές) ανάγκες, βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση γιατί επένδυαν το όποιο περίσσευμα (ή μή περίσευμα) του εισοδήματός τους σε καταναλωτικά αγαθά.
Σε ποια κατηγορία θα βάλουμε τους εργαζόμενους που τους λένε, είτε ιδιώτες, είτε δημόσιο, ότι θα τους πληρώσουν σε 2-3 μήνες που θα μπορούν, και παίρνουν δάνειο για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι τότε, το οποίο φυσικά μόνο ως καταναλωτικό τους δίδεται;
ΑπάντησηΔιαγραφή(Για να μην αρχίσω να βρίζω τους εργοδότες που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τόκο για να μην πάρουν αυτοί δάνεια)
Εγώ πάλι Cynical ενώ γουστάρω να διαβάζω και να αναλύω ποσοστά και έρευνες, θα κρατήσω μια επιφύλαξη για τα συμπεράσματα της έρευνας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον γιατί δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία/τεχνοτροπία, ακόμα και στο σκοπό για τον οποίο γίνονται, των εταιριών που πραγματοποιούν αυτές τις έρευνες.
Δευτερον, όταν σου χαλάσει/καταστραφεί το ψυγείο/κουζίνα/πλυντήριο του σπιτιού σου ή ακόμα και το αυτοκίνητό σου και δεν έχεις μετρητά να τα αντικαταστήσεις και αναγκάζεσαι να πάρεις δάνειο...τότε τι θα απαντήσει ο ερωτηθής; Οτι πήρε το δάνει για να καλύψει έκτακτη ανάγκη; Για να καλύψει βασική ανάγκη ή ήταν μια καταναλωτική ενέργεια;
Είμαι σίγουρος οτι τέτοιες (και άλλες) παράμετροι δε λαμβάνονται υπόψη σε πολλές έρευνες. Όπως τόσα άλλα πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και τέτοια ερωτηματολόγια γίνονται "αρπακολατζίδικα".
Πάντως, όπως και να 'χει, έστω και έτσι, βοηθάνε το μυαλό μας να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Kallitere
ΑπάντησηΔιαγραφήεχεις δικαιο να δυσπιστεις σε δημοσκοπησεις με μικρο μαλιστα δειγμα, αν και αυτο ηταν , αν δεν απατωμαι, αρκετο, γυρω στα 4 χιλιαδες και κατι ατομα.
Γιαυτο πρεπει να τις διασταυρωνουμε με προηγουμενες μετρησεις, πραγμα που εκανα εν μερει.
Δλδ απο ανακοινωσεις τραπεζων βρηκα το ποσοστο των στεγαστικων δανειων, οποτε στο σημειο αυτο υπηρχε συμφωνια. Αυτο δινει ενα καποιο βαθμο εμπιστοσυνης.
Τωρα μεταξυ βασικων και εκτακτων αναγκων, δεν εχει και μεγαλη σημασια ο διαχωρισμος. Εγω τα βαζω στο ιδιο τσουβαλι των αναγκων.
Επιπλεον, θελω να πιστευω οτι ακολουθουν επιστημονικες μεθοδους καταγραφής, τις οποιες, αν μη τι αλλο καλυτερο, τις εμπιστευομαι...
Νοσφερατε, δεν μπορω να κρινω αν το 1/3 ειναι πολυ ή λιγο με καποιο μαθηματικο και αντικειμενικο τροπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήπαντως, με λίγη λογικη, δεν μπορεις με αυτο το 1/3 να λες οτι γενικως ολοι φεσωνομασταν για να καταναλωνουμε μπουρδες πάνω απ' το μποι μας.
οχι οτι δεν γινοταν, μιας και το καταναλωτικο μοντελο ειναι και το μονο, και εκ του μακροθεν το κυριαρχο.
Ανωνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτο που πολυ σωστα προτεινεις, δεν ενεχει θεση δογματος.
Οντως, σε καποιες περιπτωσεις, και αναλογα τι συμπεράσματα θελουμε να βγάλουμε, εχει νοημα η συγκριση με αλλους ή αλλες χωρες.
Στη συγκεκριμενη, δεν νομιζω οτι η συγκριση θα προσεθετε κατι παραπανω στο συμπερασμα που ηθελα να βγαλω, μιας και αφορουσε σε απολυτους αριθμους μονο εμας.
Το αν οι Γαλλοι δανειζονται περισσότερο για κατι και λιγοτερο για κατι αλλο, δεν αλλαζει την ελληνικη εικονα.
Ασε που τετοιες δημοσκοπησεις, απο τεχνικη αποψη, θα πρεπει να διεξαγονται απο το ιδιο γραφειο για να υπαρχει ενιαια λιστα ερωτηματων. Αλλιως τα αποτελεσματα δεν μπορουν να συγκριθουν.
Xavier,
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα πήρα ειδηση οτι ξαναρχισες να μπλογγαρεις! Σε εβαλα στη λιστα.
Μπορει να συμβαινει αυτο που λες, αλλα μπορει και οχι. Μπορει επισης αυτοι που δηλωσαν οτι αγορασαν καταναλωτικα αγαθα να αγορασαν ψυγειο και οχι SUV.
Στο τελος, ευελπιστω ότι ολα αυτα γινονται averaged out...
Καπου πηρε το ματι μου οτι το μεσο χρεος ειναι γυρω στις 30,000-40,000. Αν βγαλεις τα στεγαστικα απο υη μεση που τραβανε και τα περισσοτερα, τοτε οι υπολοιπες κατηγοριες δανειων θα πρεπει να αντιστοιχουν σε μικρα σχετικα ποσα.
Αν η αδυναμια αποπληρωμης αυτων των μικρο-χρεων ειναι μεγαλη, σημαινει οτι η κατασταση δεν ειναι καλη σχετικα με το μεσο εισοδημα.
Επισης στην ελλαδα το ιδιωτικο χρεος αναλογικα σαν ποσοστο του ΑΕΠ ειναι μικροτερο των αλλων χωρων. Αυτο πληροφοριακα.
darthiir,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλη αυτη η νεοφιλελευθερη εφεύρεση με τα δανεια, κρατησε χαμηλους τους μισθους και εδωσε τεραστια κερδη στις τραπεζες...
Αυτη ηταν η ορθοδοξια παγκοσμιως για δεκαετιες.
Μου αρεσει τωρα που ζητανε και τα ρεστα, οτι δηθεν ημασταν πλεονεχτες (sic) που φεσονομασταν και καταναλωναμε! Βρε ουστ!
Φωτογραφιζοντας το τωρα , ναι συμφωνω οτι τα δανεια καλυπτουν αυτα που λες. Τωρα ομως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν παμε στη στιγμη του ελληνικου boom δανεισμου θα δεις οτι οι "αναγκες" που ΤΟΤΕ καλυφτηκαν ηταν πολυτελειας σε σχεση με τα εισοδηματα του καθε νοικοκυριου. Αυτο οδηγησε τα νοικοκυρια π λ ε ο ν να δανειζονται για να "φανε" αφου προτυτερα δανειστηκαν για να "γουσταρουν".
Με λιγα λογια "οικογενειακος οικονομικος σχεδιασμος του Κορνηλιου Ψωλοβροντη"
Παιδιά, σχετικά με τα καταναλωτικά δάνεια, μην ξεχνάτε οτι όλα τα αυτοκίνητα που παίρνει ο κόσμος με δόσεις είναι καταναλωτικά δάνεια. Κάποιος δηλαδή που θα πάρει ένα opel astra 1.4 με πέντε χρόνια δόσεις έχει παραδοθεί στον ηδονισμό της αμαρτωλής κατανάλωσης; Μην τρελαθούμε ρε παιδιά. Ας μην ξεχνάμε δε πως η αντικατάσταση των αυτοκινήτων με ασφαλέστερα νέας τεχνολογίας έχει συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από τροχαία.
ΑπάντησηΔιαγραφήε δες κιαυτο που αφιερωνω στον/την Bimbo
ΑπάντησηΔιαγραφήτο Φαντασμα της Κρισης
Τι ειναι φαντασμα;
Φαντασμα ειναι το πνευματικό οταν υλοποιειται, οταν αποκτα μια σχεδόν υλική μορφή
ως εκτοπλασμα..
Σημερα εκεινο που Απο-υλοποιειται ολο και περισσοτερο ειναι η Αξια
γινεται κατι σχεδόν μεταφυσικό - τι σχεδόν , σκετα μεταφυσικό,πλαστικό χρημα ,πιστωτικές χαρτες νουμερα που εξατμιζονται με την ιδια ευκολια με την οποια συσσωρευονται
Και εκεινο που υλοποιεται στην θεση της εξαυλουμενης αξιας -της εργασιας -
ειναι το Φαντασμα της Κρισης
''εσεις φταιτε ! πληρωστε !
και ο Ιωβ ρωτάει ..
Γιατί Κυριε; Δεν εκανα οτι επρεπε ;.Δεν ημουν πιστος στις εντολές του νεοφιλελευθερισμου; Δεν αγοραζα διαρκώς ολες αυτες τις μαλακιες που μου πουλουσες;; δεν δεχτηκα ολες τις νορμες σου; Δεν εγινα ευλιγιστος και ευελικτος οταν Εσύ μου το ζητησες; ''
Μονο που ο Ιωβ δεν ξερει οτι δεν απευθυνεται στον Αληθινό θεό , αλλά στο σκοτεινό Δημιουργό που δημιουργησε ολη αυτη την αυταπάτη , στο φαντασμα που πηρε τη θεση του θεου , τα Φαντασμα του Τουρμπο καπιταλιασμου της καταστροφής.
http://nosferatos.blogspot.com/2010/02/blog-post_6827.html
cynical καλησπέρα.Πιστεύω πως αυτή η έρευνα είναι παραπλανητική.
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Τι θα πεί αριθμός δανείων;Αυτό που ενδιαφέρει είναι το ποσό που έχουν δανειστεί τα νοικοκυριά και όχι ο αριθμός των δανείων.Αν π.χ. είχαν συναφθεί 30000000 δάνεια του 1 ευρώ αυτό δε θα σήμαινε πως είμαστε υπερδανεισμένοι.
2.Περιλαμβάνονται και οι πιστωτικές κάρτες η όχι;Γιατί αν ναί τότε πόσο υπερχρεωμένοι είμαστε όταν κάποιοι αγοράζουν προϊόντα με 6,12 κλπ. άτοκες δόσεις έπειδή προτιμούν να ξοδέψουν σε κάτι επωφελέστερο η παραγωγικότερο το διαθέσιμό τους;
3.Και το σπουδαιότερο.Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού αφορά σε αγορά κατοικίας.Αν θυμάμαι καλά κάποια έρευνα έδινε ένα ποσοστό μεταξύ 60-70% στο δανεισμό για αγορά κατοικίας.Αν όμως δεί κανεις τα νοικοκυριά σαν επιχειρήσεις τότε η αγορά κατοικίας αποτελεί επένδυση που ειδικά στην Ελλάδα διαχρονικά ουδέποτε αποδείχτηκε ζημιογόνος σε βάθος χρόνου.Επομένως το συνολικό ποσό μετά την αποπληρωμή αντιστοιχεί πάντα σε κάποια αξία.Η οποία μάλιστα ειναι μεγαλύτερη του ποσού που δαπανήθηκε και η αξία αυτή αποτελεί στοιχείο του ενεργητικού!Αρα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο είμαστε υπερδανεισμένοι η μήπως όχι καθόλου και απλά έχουμε να κάνουμε με άθλια προπαγάνδα;
Αντίθετα θα μπορούσε να πεί κανείς πως κάνουμε μια συντηρητική και σωστή διαχείριση σε σχέση με τους περισσότερους που προτιμούν τις επενδύσεις σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προιόντα αέρα(π.χ.ΗΠΑ) και φυσικά είναι πολύ πιο εθισμένοι στον καταναλωτισμό απο εμάς.
γεια σου Γιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ κανεις και θετεις ερωτηματα για την αξιοπιστια και πληροτητα μιας ερευνας. Αλλα ειναι το καλυτερο που εχω αυτη τη στιγμη. Ας το δουμε
1. Καπου και μενα πηρε το ματι μου οτι ο μεσος ορος των δανεικων ειναι γυρω στις 30,000-40,000 ευρω, των στεγαστικων συμπεριλαμβανομενων. Το οτι δεν μπορουν να ανταπεξελθουν σε αυτα τα ποσα κανει την κατασταση να φαινεται πιο δυσκολη.
2. Για τις καρτες δεν διευκρινιζει. Ουτε στο site της kappa research βρηκα αναρτημενη την ερευνα αυτη. Ερωτηματικο λοιπον.
3. Τα στεγαστικα αποτελουν το 31% οχι το 70%. Αυτο το τσεκαρα και αλλου. Αλλα ας το εχουμε υπ' οψιν μας, μπορει να ειναι και λαθος.
Σε σχεση με τον υπολοιπο κοσμο εχουμε το μικροτερο ιδιωτικο χρεος. Γιαυτο και λυσσαγαν οι τραπεζες να μας παρενοχλουν με δανεια, επειδη εκριναν οτι υπολλειπόμασταν και οτι υπήρχε περιθωριο.
Και εμεις επενδυουμε στην οικοδομη, σαν πιο ασφαλες, και μας λοιδωρουν επισης και γιαυτο, οτι δλδ επειδη εχουμε το μεγαλυτερο ποσοστο ιδιοκατοικησης στην ευρωπη, αρα ειμαστε και οι πιο πλουσιοι.
''Και εμεις επενδυουμε στην οικοδομη, σαν πιο ασφαλες, και μας λοιδωρουν επισης και γιαυτο, οτι δλδ επειδη εχουμε το μεγαλυτερο ποσοστο ιδιοκατοικησης στην ευρωπη, αρα ειμαστε και οι πιο πλουσιοι.''
ΑπάντησηΔιαγραφήβρε μπας και μας φθονουμε οι παλιοευρωπαίοι που τα πινουνε ολα σε μπυρες;