Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Κυνισμός στηνΥγεία


Το βρετανικό NHS (national health institute), κάτι ανάλογο με το δικό μας ΕΣΥ, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φήμη του εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιείται δε σαν παράδειγμα προς μίμηση από πολλές άλλες χώρες. Για να το λένε τόσοι πολλοί, μάλλον θα είναι αλήθεια. Αυτή την εντύπωση είχα κι εγώ.

Μέχρι χθες όμως, όταν μια είδηση με έβαλε σε μαύρες σκέψεις. Συγκεκριμένα, το NICE (The National Institute for Health and Clinical Excellence), ένα συμβουλευτικό όργανο με αρμοδιότητα να συντάσσει τη λίστα με τα φάρμακα που επιτρέπεται να συνταγογραφούν οι γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας, απέκλεισε ένα φάρμακο νέας γενιάς, συγκεκριμένα το Avastin, το οποίο ενδείκνυται για μεταστατικούς καρκίνους του εντέρου, με το σκεπτικό ότι η παράταση ζωής που εξασφαλίζει δεν είναι ανάλογη του κόστους του, γύρω στις 20,000 λίρες για θεραπεία ενός χρόνου, άσχετο αν 6000 ασθενείς αυτή τη στιγμή εξαρτούν την επιμήκυνση της ζωής τους, ακόμα και τη θεραπεία τους από το φάρμακο αυτό.

Η αναλογία με την απόφαση του δικού μας ΙΚΑ, πριν λίγο καιρό να αρνηθεί σε διαβητικούς ασφαλισμένους του την χορήγηση ειδικών ορθοπεδικών υποδημάτων, με το σκεπτικό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι συγκεκριμένοι ασθενείς να ακρωτηριαστούν, είναι εμφανής, τόσο που με κάνει να ανατριχιάζω για τον κυνισμό αυτών που αποφασίζουν.

Ενώ η είδηση που αφορούσε την Ελλάδα, μπορούσε αρχικά να εκληφθεί σαν ένα περιστασιακό ατόπημα, η επικράτηση της ίδιας λογικής και στην Αγγλία, αναιρεί την αρχική μου εκτίμηση περί ενός τυχαίου συμβάντος.


Από Δευτέρα, η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο χειρουργείο, για μια δεύτερη εγχείρηση του μεταστατικού καρκίνου που προκαλεί η κρίση. Όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν ότι τη φορά αυτή θα την πληρώσουν κυρίως οι επενδύσεις στην Υγεία και Παιδεία. Το τι θα γίνει είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς.

Ταυτόχρονα όμως, πήρε το μάτι μου στη σημερινή Ελευθεροτυπία, άρθρο του Χρήστου Μέγα στο οποίο αναφερόταν ότι το δημόσιο για φέτος σπατάλησε ούτε λίγο ούτε πολύ 140 εκατομμύρια ευρώ μόνο σε τηλέφωνα, εκ των οποίων τα 2,530 χρηματοδότησαν τις φλυαρίες του κ. Πάγκαλου.

Επιπλέον δαπανήθηκαν (σπαταλήθηκαν):

*49 εκ. για Συμβούλια και Επιτροπές.

*26 εκ. για δημόσιες σχέσεις.

*134 εκ. για αμοιβές φυσικών και νομικών προσώπων (αφορούν μελέτες, παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο κ.λπ).

*165 εκ. για λοιπές λειτουργικές δαπάνες που προβλέπονται (αποτελεί μαξιλάρι για την υπέρβαση των άλλων προσδιορισμένων κωδικών των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών). Και αυτά τα ποσά έχουν ήδη περιοριστεί εν σχέσει με το 2009 και τις σπατάλες του παρελθόντος.


Κάνοντας μια σούμα των ...απαραίτητων αυτών αναγκών του Δημοσίου φτάνουμε στο αξιοσέβαστο ποσό των 480 εκ. ευρώ!

Ας θυμόμαστε αυτό το νούμερο, όταν μελιστάλαχτες ύαινες σύντομα θα μάς καλέσουν σε νέες αναγκαίες θυσίες, που δεν αποκλείεται να είναι και life threatening...


15 σχόλια:

  1. ασφαλώς και δεν είναι ατόπημα,ούτε τυχαίο γεγονός η κατάργηση του συστήματος δημόσιας υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες..,
    χθές πχ. ψηφίστηκε το νέο σύστημα δημόσιας υγείας και ασφάλησης στην γερμανία ακριβώς με τις ίδιες δικαιολογίες και τις ίδιες προβλέψεις..!?!?!?!?!
    ...
    και όπως έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω
    -για όλα αυτά τα νεοφιλελεύθερα πραξικοπήματα (βλ. επίσης Καλλικράτη)
    στα ευρωπαϊκά κράτη φταίει η συνθήκη της Λισσαβώνας...

    -μήπως θυμάται κανείς ποιός την ψήφισε..?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα που βρίσκεις αυτό το ανεξάντλητο, που έχεις?
    Ετσι παρακολουθώ το μπλόγκ σου και χαίρομαι το πνεύμα σου που μας βάζει συνεχώς σε προβληματισμούς.-μάλλον πρώτος είμαι πάλι-
    Η υποχώρηση των κοινωνικών αξιών τα τελευταία χρόνια σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες αφήνει τόπο να κυριαρχήσουν σχεδόν ολοκληρωτικά οι κυνικές και απάνθρωπες ιδέες του καθαρόαιμου Καπιταλισμού.
    Εχουμε μπει σε ένα αιώνα που οι ακραίες απάνθρωπες πρακτικές επιχειρούν να διαλύσουν τα πάντα μπροστά στην υπέρτατη αξία του χρήματος ,για τους λίγους.
    Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει ακόμη αντιληφθεί οτι έχουμε μπει στο κλουβί με τις τίγρεις.
    Στα επόμενα μέτρα, από Δευτέρα, θα είναι το κλείσιμο Νοσκομείων και τα πανάκριβα νοσήλεια. Θα βλεπουμε τους αδύνατους οικονομικά να πεθαίνουν ή στον δρόμο ή σε αχούρια που θα έχουν για αυτές τις περιπτώσεις.
    Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να καταβάλλουν τα νοσήλεια και θα οργιαζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές για αυτούς που μπορούν.
    To tea party , επειδή λειτούργησε στις ΗΠΑ , θα κοιτάξουν να το διασπείρουν παντού.
    Alert!Δεν είμαστε Αμερικανάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μα που βρίσκεις αυτό το ανεξάντλητο, που έχεις?"

    Μα καλά βρέ Στέλιο, ακόμα δεν κατάλαβες ότι η Cynical είναι ψηφιακό πρόγραμμα και όχι φυσικό πρόσωπο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. vripol , Ωστε εσένα σε έχει πείσει οτι είναι ένα ψηφιακό πρόγραμμα ε?
    Μπράβο cynical! Εχω δίκιο που σε λέω ανεξάντλητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bimbo,

    αυτα παθαινουμε οταν υποκλινομαστε στο νεο ορθολογισμό. Ο οποιος υπαγορευει οτι αυτα που ξοδευεις εσυ, γιατι να τα υποστω εγω; Ετσι θεωρειται λογικο πλεον ο ενας να βλεπει τον αλλον σαν βαρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θεμα ειναι Στελιο οτι αρχιζουμε και τις αποδεχομαστε αυτες τις λογικες. Και οτι τοσα χρονια ζουσαμε σε ενα παραλογισμο, οταν μερικα πραγματα δεν μπαινανε στη ζυγαρια και ουτε κοστολογουνταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bimbo

    τι τομη φαιρνει το νεο συστημα υγειας στη Γερμανια;

    Ποιος ψηφισε τη Λισσαβωνα; Ολοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα έλεγα ότι πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι τον εντυπωσιάζει και στο τι προβάλει στους χαλεπούς και ιδιαίτερα περίπλοκους καιρούς που ζούμε.
    Δηλαδή: 26 εκ. για ποιες ακριβώς δημόσιες σχέσεις, 134 εκ. για ποιες αμοιβές ποιών μελετών, 165 εκ. ποιών δαπανών. Το κράτος, το οποίο βάλλεται από παντού σήμερα και με αήθη τρόπο, είναι υποχρεωμένο εκ’ του ρόλου του να ασκεί πολιτική. Η εντελώς ισοπεδωτική κριτική περί λογαριασμών τηλεφώνων κλπ (που έχει ίσως και λαϊκίστικα χαρακτηριστικά) οδηγεί στην μιζέρια και τον ολοκληρωτισμό. Με το συμπάθιο και να με συγχωρείτε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλως τον τον Βριπολιδη!

    Μυριστηκες τα του οικου σου και ξεμυτισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. grsail

    τον συγκεκριμενο δημοσιογραφο δεν τον εχω για λαικιστη.

    Αλλα αν ειναι να αυξησουν το πετρελαιο θερμανσης και να ψοφησουν απο το κρυο τον κοσμο, στο διαολο να πανε και οι δημοσιες σχεσεις και ο,τι αλλο περιγραφεται.

    Μηπως δεν εχες ακουσει για προσωπικους τηλεφων λογαριασμους μερικων εκατονταδων χιλιαδων ευρω; Α! ηταν επι ΝΔ. Τωρα εχουμε υπευθυνους γραφειοκρατες!

    Ή δεν μπορεις να φανταστεις τι σημαινουν δημοπσιες σχεσεις, ή αναθεση μελετων που ουδεποτε χρειαστηκαν σε τιποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαντάζομαι να αντιλαμβάνεσαι ότι το πρόβλημά μας δεν είναι τα κόστη των δημοσίων σχέσεων και οι λογαριασμοί τηλεφώνων επί ΠΑΣΟΚ ή επί ΝΔ. Το συνολικό (δημ. + ιδιωτ.) χρέος της χώρας εξακολουθεί και σήμερα να είναι παρόμοιο με αυτό της Γερμανίας. Αλλού είναι η ουσία των πραγμάτων και εκεί πρέπει να εστιάζουμε. Ας μιλούσε όσο ήθελε ο Α ή ο Β αλλά να μην δίναμε 10 δις το χρόνο φόρο υποτελείας για όπλα, ας κόστιζε λιγότερο η Αττική οδός, ας αναθέταμε το Αεροδρόμιο εκεί που έπρεπε, ας ελέγχαμε καλύτερα τα Ολυμπιακά κόστη, ας μη δίναμε 5 δις σε 5 χρόνια για φάρμακα ως (και πάλι) φόρο υποτελείας σε ΗΠΑ και Γερμανία et cetera, et cetera … Το κράτος θέλω να είναι μεγάλο και ακριβό αλλά να μην το κλέβουν οι προμηθευτές του. Ζητώ πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. grsail,

    η χυδαία απροκάλυπτη νοοτροπία των κρατούντων είναι το ζήτημα, όχι τα φαινόμενα αυτής.

    Χυδαία και "ωμή" θα είναι και η απάντηση όταν οι κρατούντες δεν θα προστατεύονται από τα "σκυλιά-φρουρούς" τους.

    Έσεται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. άκου το λοιπόν τις διαφορές..:
    1. 1% αύξηση στα αφάλιστρα στο 15,5%
    του βασικού μισθού
    2.ο εργοδότης πληρώνει το 7,3% τα υπόλοιπα 8,2% ο εργαζόμενος ασφαλισμένος, όπως και τυχόν επιπλέον έξοδα.
    3.μπαίνει σε εφαρμογή η επιτροπή ειδικών που θα ορίζεται από την κυβέρνηση για την αξιολόγηση των ασθενών(βλ.αγγλία)
    4.το κόστος της αξιολόγηση των φαρμάκων δεν θα αναλαμβάνεται από τις φαρμακοεταιρείες,αλλά από το κράτος και τις εταιρείες κοινωνικών ασφαλίσεων...
    5.όποιος πρό-πληρώνει μόνος του την θεραπεία θα έχει εκπρώσεις ασφαλίστρων μέχρι και 50%,
    αλλά οι ασφαλιστικές εταιρείες διατηρουν το δικαίωμα να πληρώσουν όποιο ποσοστό νομίζουν
    (συνήθως πληρώνουν το 1/3)
    και να αφαιρέσουν τα έξοδα εργασίας/ελέγχου του τιμολογίου...

    κτλ,κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, Internetiki

    Πασχίζουν να μας αρρωστήσουν και μετά.....

    Μάχη για την υγεία πρώτα, μετά για τη νόσο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η υγεια οπως ολα τα πραγματα ειναι πλουτος

    Δεν μπορεις να επιβαλλεις σε 100.000 να πεινασουν για να μαζεψουν τον πλουτο που χρειαζεται για να σωθει ενας ή για να παραμεινει ενας στη ζωη σε κομμα για μερικες μερες

    Ειναι βλακωδες και εγκληματικο αφου ουσιαστικα δολοφονεις αφου αφηνεις να πεθανουν 200000 ατομα για να σωσεις εναν

    Τη λυση μπορει να φερει ενα ιδιωτικο συστημα ασφαλισης/υγειας οπου ο καθενας μπορει να αποφασισει για την αξια της ζωης του και για τα ποσα που θα αφιερωσει


    και οχι αλλοι να αποφασιζουν για αυτον οπως στη ναζιστικη γερμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!