Το γράφημα αυτό δείχνει τη χρονική εξέλιξη της ανισότητας, δια του δείκτη Gini, στη Λατινική Αμερική το διάστημα από το 1996 έως το 2010. Όσο μικρότερες οι τιμές, τόσο μικρότερη και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου. Διότι, επαναλαμβάνουμε, δεν έχει σημασία μόνο πόσος πλούτος παράγεται, αλλά το πώς διαμοιράζεται.
Το γράφημα χωρίζεται σε τρεις περιόδους, αναλόγως με τη βιαιότητα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Παρατηρούμε ότι μέχρι περίπου το 2000 που ακολουθούσαν πολιτικές κατά το γράμμα της συναίνεσης της Ουάσινγκτον, η ανισότητα ανέβαινε. Από το 2000 όμως και μετά που σχεδόν ολόκληρη η Λατινική Αμερική πήρε στροφή προς τα αριστερά, η ανισότητα πήρε την κατηφόρα.
Στην ίδια δε περίοδο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε. Μπορεί να συρρικνώθηκε κατά 2.9% το 2009, αλλά το 2010 ξαναγύρισε στα παλιά, μ.ο. 4.2% για την ήπειρο.
Η μεγαλύτερη ανισότητα έγινε δηλαδή πριν φύγει το ΔΝΤ από την Αργεντινή;
ΑπάντησηΔιαγραφήκάτι αντίστοιχα ενδιαφέρον θα ήταν μια παρουσίαση των εισοδηματικών ανισοτήτων στην ευρώπη από το 20 ως σήμερα. Σε μια σχετική εργασία που είχα δει σε μια παρουσίαση η καμπύλη είχε ένα U σχήμα, με την μικρότερη εισοδηματική ανισότητα στις δεκαετίες 50-60, σε εποχές δηλαδή πολύ μακρινές από νεοφιλελεύθερες πρακτικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρόλα αυτά δεν μπόρεσα να βρω κάποιο database για να το αναπαράγω (το IDLA δεν έχει κάτι σχετικό). cynical αν βρεις κάτι κάνε την καλή και ανέβασέ το
Paulus Petrocapus εδώ θα βρεις αυτό που ζητάς μάλλον. The World Top Incomes Database.http://184.168.89.58/sketch/
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω γράψει κάτι σχετικό αλλά δε το έχω ανεβάσει ακόμη. Να είσαι καλά.Κι εσύ cynical για το βήμα που μας δίνεις.
thanx eparistera
Διαγραφήη λατινική αμερική δείχνει τον δρόμο, σε πολλά θέματα, χρόνια τώρα..
ΑπάντησηΔιαγραφήvamos amigoz !
εδω υπαρχει η χρονικη εξελιξη του δεικτη gini για ελλαδα και ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://e-cynical.blogspot.com/2011/05/blog-post_4383.html
ή πιο ευκολα ΕΔΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή δουλειά και από σένα και την... κυρία Κρούγκμαν. Κάποιες φορές τα νούμερα και τα διαγράμματα λένε την αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εγινε τυχαια νομπελιστρια η κ. κρουγκμαν. Ξεθαβει ενα διαγραμματακι και αποστομώνει και τους πιο απιστους...
ΑπάντησηΔιαγραφή