Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Μόνη της η Ανάπτυξη δεν αρκεί



Αφού πάψαμε να ασχολούμαστε με το Grexit, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, οπότε και θα το ξανακούσουμε να ηχεί γλυκά-γλυκά στ' αφτιά μας, η επόμενη λέξη που ήρθε να το αντικαταστήσει σε συχνότητα και ένταση είναι η "Ανάπτυξη". 

"Ανάπτυξη", κράζει το παιδάκι, "Ανάπτυξη"ο νιος  κι "Ανάπτυξη" ο γέρος! "Ανάπτυξη" ακούς σε κάθε μέρος, α! τι όνομα γλυκό! 

Α! τι όνομα παραπλανητικό!

Θα μου πείτε ότι σάς φορτώνω με διαγράμματα, χρονιάρες μέρες που 'ναι. Αλλά τι να κάνουμε, μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, έτσι δε λένε; Ένα διάγραμμα συμπυκνώνει πάνω του ένα σωρό νούμερα, τα οποία έτσι αποτυπώνονται οπτικά και είναι ευκολότερο κάποιος να τ' ανακαλέσει, όλα μαζί σαν σχήμα, κι όχι μεμονωμένα που είναι πολύ δύσκολο.

Ανάπτυξη, έχει κατοχυρωθεί να σημαίνει κατά κύριο λόγο αύξηση του ΑΕΠ. Κάθε αύξηση του ΑΕΠ είθισται να προκαλεί ρίγη χαράς στους κατοίκους μιας χώρας, μιας και όλοι νομίζουν ότι θα επωφεληθούν κατά πώς τους αξίζει. Το ίδιο περίπου όπως συμβαίνει και όταν έρχεται μια καινούργια δόση, ειδικά εκεί μέσα στις γιορτές, οπότε και εύκολα γίνεται αντιληπτή σαν πρωτοχρονιάτικος μποναμάς.  και η χαρά από διπλή φτάνει να γίνεται τρίδιπλη.

Το διάγραμμα, που κοσμεί το παρόν σημείωμα δείχνει τη σωρευτική αύξηση του αμερικάνικου ΑΕΠ στο διάστημα 1948-2011, η οποία ανέρχεται στο 254,3%. Κανονικά, οι αμερικανοί θα έπρεπε να πηδάνε απ' τη χαρά τους γιαυτό τους το κατόρθωμα, αλλά δεν το κάνουν, γιατί το μάτι τους αιχμαλωτίζει η  κόκκινη καμπύλη που έχει ξαπλώσει από κάτω, και η οποία περιγράφει τη σωρευτική αύξηση της πραγματικής ωριαίας αμοιβής. Εδώ τα πράγματα στενεύουν, διότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι αμοιβές ανέβηκαν λιγότερο απ' το μισό της αύξησης του ΑΕΠ, στο 113,1%. Και επιπλέον οι αμοιβές, ενώ από το 1948 συμβαδίζουν με την αύξηση του ΑΕΠ, από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά βρίσκονται μονίμως καθηλωμένες πάνω σε ένα οριζόντιο χειρουργικό τραπέζι.  

Αχ αυτά τα μέσα της δεκαετίας του '70! 

Πώς αναπλήρωσαν το εισόδημα που τους έκλεψαν οι εργαζόμενοι; Με δανεισμό. Αυτά, όμως είναι ήδη γνωστά, τα έλεγε ήδη από το 2008 ο Richard Wolf, τα γράφαμε και μεις, δειλά δειλά.

Τώρα, σαν τις μωρές παρθένες, στρώνουμε με ροδοπέταλα τα χώματα για να προσγειώσουμε την Ανάπτυξη, κάνοντάς της νάζια και χαρούλες να μάς καταδεχτεί και να μην μάς προσπεράσει. Η Ανάπτυξη όμως από μόνη της δεν φτάνει. Αν δεν κάνουμε κάτι και για την άλλη κοπελιά, την Αναδιανομή, τίποτε καλό δεν πρόκειται να ξαναματαδούμε.

Πόσο πιο εύγλωττα πια να μάς το πει και το διάγραμμα επάνω;


Υ.Γ. Για να είμαστε συνεπείς με το διάγραμμα, βάλτε όπου ΑΕΠ, παραγωγικότητα. Αυτό παθαίνει κάποιος όταν του χτυπούν κάθε δυο και τρεις το κουδούνι για τα κάλαντα και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Πάντως και το ΑΕΠ, την ιδία μονότονη ανοδική πορεία έχει με την παραγωγικότητα, και το συμπέρασμα περί κλεψιάς, δεν αλλάζει. Το 1948 το ΑΕΠ ήταν $260 δις και το 2011 $15,000 δις. Η συνολική αύξηση είναι γύρω στο 5700%.


13 σχόλια:

  1. Όχι ΑΕΠ, παραγωγικότητα.

    Επίσης (μικρή σημείωση), αυτό το "κουμούλατιβ" με μπερδεύει λίγο - γιατί στο καλό να πάρεις ώς metric τη συσσωρευμένη παραγωγικότητα; Τί σημαίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gryzor,
    εχεις δικαιο, προσθεσα ενα ΥΓ στο τελος.Ειχα στο μυαλο μου το ΑΕΠ που εξελισσεται παρομοια.

    Εδω υπαρχουν ολα τα ΑΕπ απο το 1948 και μετα ανα τριμηνο.

    http://www.forecasts.org/data/data/GDP.htm

    Το cumulative stin productivity, οπως το αντιλαμβανομαι, μπορει να συγκριθει αμεσα με την προοδο των αμοιβων. Θα μπορουσε καποιος να βαλει τις απολυτες τιμες της παραγωγικοτητας και των αμοιβων κατ' ετος, αλλά επειδη ειναι ποσοτητες με γρηγορες διακυμανσεις ειναι δυσκολο να κανεις συγκριση. Οι cumulative ποσοτητες δινουν πιο smooth graphs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δινω και το λινκ απο το αρθρο, απ' οπου προερχεται το graph

    http://www.epi.org/publication/ib330-productivity-vs-compensation/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια ερμηνεία θα ήταν ότι από την δεκαετία του 70 έχουμε μια ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη η οποία εντατικοποιεί και αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας προς όφελος του κεφαλαίου φυσικά που επενδύει στην τεχνολογία. Σιγά μη μοιραστούν τα υπερκέρδη.
    Αλλά για να επιστρέψουμε στα δικά μας, η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη λοιπόν δεν βλέπω να έρχεται. Ακόμα και τα λίγα χρήματα που θα διαχυθούν στο λαό (εφάπαξ κτλ) έτσι όπως είναι η γενικότερη κατάσταση αποκλείεται να οδηγηθούν στην κατανάλωση για να γυρίσει το πράγμα. Για τους ιδιώτες επενδυτές ούτε λόγος. Μόνο αν αρχίζουν και χαρίζουν μηχανήματα μπορεί να πάρει κανένας. Με επιχορηγήσεις 40 ή 60% ούτε λόγος.
    Μόνο αποικιακού χαρακτήρα επενδύσεις βλέπω από πολυεθνικές όπου η διάχυση βέβαια του χρήματος θα είναι ανύπαρκτη, το ΑΕΠ όμως θα ανεβαίνει!
    Καλά Ηλιούγεννα cynical!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Dyer,

    δυο βασικοι παραγοντες που εριξαν τις αμοιβες ήταν 1) η μαζικη εισοδος των γυναικων στην παραγωγή και 2)το ανοιγμα των ΗΠΑ στους μεταναστες.

    με τις ιδιωτικοποιησεις ΔΕΚΟ, η πελατεια ειναι ηδη δεδομενη, απλως τα μαγαζια θα αλλαξουν ιδιοκτητη και για να παρουν πισω γρηγορα τα λεφτα της επενδυσης θα προβουν σε απολυσεις. Αυτο συμβαινει σχεδον παντα.

    Αν γινει οπως και στην Ιρλανδια, οπου οι πολυεθνικες βγαζουν εξω τα κερδη, το ΑΕΠ θα φαινεται να ανεβαινει, οχι ομως το πραγματικό.

    Τα λεφτα που δινονται τωρα ειτε θα φυλαχτουν για τις ακομα χειροτερες μερες ειτε θα τα καταβροχθισουν οι φοροι.

    Επισης, οι τραπεζιτες το εχουν δηλωσει ορθα κοφτα οτι τα χρηματα της ανακεφαλαιοποιησης θα πανε για να καλυψουν τις τρυπες στα βιβλια τους.

    Καλα Φεγγαρούγεννα! Με υγεία σωματική και ψυχική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπλήρωσε το διάγραμμα και με το παρακάτω και το παζλ ολοκληρώνεται: http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?id=CP. Χρόνια πολλά και καλά cynical και σε όλους τους φίλους που θα περάσουν από δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάμε για αποανάπτυξη με μπροστάρη τον Dr. Strangelove:
    Μνημόνιο και στην Γερμανία θέλει ο Dr. Strangelove.
    Καλά Χριστούγεννα στους Ούννους, τους Οστρογότθους και τους Βισηγότθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρονια πολλα eparistera,

    ετσι ειναι, ευγλωττο το διαγραμμα. Χρεος μας απο δω και περα να το ισιωσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και πάλι δεν καταλαβαίνω το cumulative - ως έννοια, βασικά, δεν μου κάνει νόημα για metric. Μπορείς να βγάλεις μία παλινδρόμηση και να εξομαλύνεις και την απλή παραγωγικότητα :)

    Τα λεφτά που θα πέσουν στην οικονομία βέβαια δεν θα φέρουν καμμία ανάπτυξη, στην καλύτερη θα φέρναν μία μεγέθυνση, αλλά με τις τρέχουσες συνθήκες ούτε καν αυτό.

    Αυτό που θα ήθελα να δω είναι ένα animated gif διαχρονικών διαγραμμάτων ανισοκατανομής εισοδήματος, ΑΥΤΟ θα ήταν ωραίο.

    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τις θερμοτερες ευχες μου spiral!

    H Γερμανια ηδη ειχε παρει μετρα 80 δις απο τηναρχη της κρισης, απλωμενα σ' ενα χρονικο διαστημα που δεν θυμαμαι. Απλως το Σοιμπλε, μας το υπενθυμιζει. Η γερμανια ειναι σε εσωτερικη λιτοτητα (για τους εργαζομενους) πολλα χρονια τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρονια πολλα Gryzor!

    Το cumulative στην παραγωγικοτητα ταιριαζει με την προοδο των αμοιβων, εφ' οσον αυτα τα δυο θελουν να τα συνδεουν.

    Ο αλλος τροπος θα ηταν να πλοταρες μονο το ποσοστο αυξησης/μειωσης για καθε χρονια,τοσο για την παραγωγικοτητα οσο και για τις αμοιβες, αλλα δεν πιανεις ετσι τα trends.

    Τωρα, η ανισοκατανομη εισοδηματος στο χρονο γινεται απο τον gini δεικτη.

    Δες την παλιοτερη αναρτηση για Αμερικη, ΗΒ, Ν. Ζηλανδια και Ελλαδα

    Εισοδηματικη ανισοτητα και οικονομικη κριση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλη cynical,


    Χρίνια Πολλά και Καλά!


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλοι leftG700

    τις ευχες μου για τις γιορτες, να ειστε γεροι και οπως παντα μαχητικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ορίσατε!