Η χαρά από το ισπανικό bail-out, έσβησε τόσο γρήγορα, ώστε κανείς σχεδόν δεν πρόλαβε να χαρεί. Επιβεβαίωσε μόνο για ακόμα μια φορά ότι τα κάθε λογής bail-out από σανίδες σωτηρίας, μεταμορφώνονται αυτοστιγμή σε βαρίδια που τραβούν στο βυθό. Και τούτο, πριν ακόμα γίνουν γνωστοί και οι όροι που θα επιβληθούν για τη σωτηρία, όσο και να φημολογείται ότι θα είναι πιο ελαφρείς. Αυτό που ξέρει πια ο καθένας, αδυνατεί να συλλάβει η περισπούδαστη και περισπουδαγμένη ηγεσία της ΕΖ. Αλλά ακόμα κι αν το γνωρίζει, είναι ακόμα χειρότερο, που δεν γνωρίζει να κάνει και τίποτε άλλο.
Έτσι, η μια μετά την άλλη οι χώρες πέφτουν, και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, τα βλέμματα στρέφονται ήδη στο άλλο μεγάλο ψητό, στην Ιταλία. Αναμενόμενο. Φταίει η Ελλάδα, λέει ο Σόιμπλε, και καταλαβαίνετε πόσο πρωτόγονη είναι η αντίδρασή του, σαν το ζημιάρικο παιδάκι που όταν το τσακώσουν, το πρώτο που κάνει είναι να δείχνει σαν φταίχτη τον πρώτο τυχόντα: «Κυρία, κυρία, (Μέρκελ), δεν το’ κανα εγώ, αλλά αυτός, (η Ελλάδα)!».
Φυσικά, η Ελλάδα φταίει, αλλά μόνο για το λόγο που τράβηξε την κουρτίνα και έδειξε τον πραγματικό φταίχτη: τον τρόπο δηλαδή, που στήθηκε και δούλευε η ευρωζώνη. Γι αυτό, κανένα πασάλειμμα, όσο ακριβό σε χρήμα και να είναι, δεν φαίνεται να πιάνει. Η εναλλακτική του μη-πασαλείμματος, δηλαδή, η πλήρης πολιτική ενοποίηση, αυτή κι αν είναι «βουνό». Το σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή, στο οποίο έπεσαν με τα μούτρα και επεξεργάζονται οι Ντράγκι, Γιουνκέρ, Μπαρόζο και Ρομπάι, προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου οικονομικών το οποίο και θα δίνει την άδεια σε κάποια χώρα να δανειστεί, εφ’ όσον όμως οι προϋπολογισμοί της είναι σε καλή κατάσταση και ισοσκελισμένοι. Τώρα τι να κάνεις τα δανεικά άμα έχεις ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αυτό δεν αναλύεται στο Σχέδιο. Στην υποθετική αυτή περίπτωση η όποια χώρα, θα δανείζεται μέσω ευρωμολόγου, δηλαδή με χαμηλά επιτόκια. Φυσικά, θα μπορεί να δανείζεται και από τις αγορές και άνευ αδείας, αλλά αντιλαμβάνεστε, πού θα πήγαιναν τα επιτόκια σε μια τέτοια περίπτωση. Το υπερυπουργείο θα απαρτίζεται από τους Υπ. Οικονομικών των χωρών της ΕΖ, αλλά και πάλι αντιλαμβάνεστε ποιων χωρών οι υπουργοί θα κάνουν κουμάντο. Αν ζητήσει για παράδειγμα η Γερμανία δανεικά, πόσο δυνατόν θα είναι η Ελλάδα ή η Μάλτα να τής τα αρνηθούν.
Όπως επισημαίνει το Stratfor, το εν λόγω Σχέδιο κόβεται και ράβεται πάνω στην εσφαλμένη αντίληψη της Γερμανίας ότι το πρόβλημα της ΕΖ είναι ο αλόγιστος δανεισμός, και όχι το πρόβλημα της διαφορετικής παραγωγικότητας ανάμεσα στα μέλη της. Ό,τι και να κάνεις, η παραγωγικότητα της Ελλάδας δεν μπορεί να πλησιάσει αυτή της Γερμανίας μέσα στα σφιχτά χρονικά πλαίσια των τριών μηνών που δίνει κουβαρντάδικα ο Σόρος, μέχρι τη διάλυση της ΕΖ.
Από την άλλη μεριά, η αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας, η οποία πιστοποιείται από το δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους να καταρτίζει τον προϋπολογισμό του δεν συνάδει με τις δημοκρατίες. Η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού αποτελεί ύψιστο πολιτικό γεγονός, και αποκρυσταλλώνει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να πάει μια χώρα, την πηγή των φορολογικών εσόδων και τον τρόπο που αυτά θα αποδοθούν πίσω στους πολίτες. Δεν μπορεί λοιπόν να εκχωρείται στα χέρια μη αιρετών, και ξένων προς τη συγκεκριμένη χώρα, τεχνοκρατών. Συνεπώς, ένα τέτοιο σχέδιο είναι δύσκολο να περπατήσει, και μάλιστα χωρίς καμιά ζύμωση ή προετοιμασία.
Το πρόβλημα των πασχόντων χωρών της ΕΖ θα μπορούσε εν πολλοίς να λυθεί με ένα δικό τους υποτιμημένο ως προς το ευρώ νόμισμα, ή εφ’ όσον αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια της ΕΖ, με ένα τεχνητά υποτιμημένο ευρώ. Κάτι τέτοιο θα το απέρριπτε πάραυτα η Γερμανία, διότι και για λόγους γοήτρου δεν θα ήταν δυνατόν να αφεθεί να συρθεί από τις πιο παρακατιανές χώρες της Συμμαχίας.
Η απόσχιση της Ελλάδας από το ευρώ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έλυνε το πρόβλημα, επιτυγχάνοντας την εμπιστοσύνη και την ηρεμία των αγορών. Και τούτο γιατί το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, όπως έδειξε άλλωστε η πραγματικότητα. Το ευρώ δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Άρα, τι μένει; Να φύγει η Γερμανία!
Η προοπτική αυτή, κάπου κάπου, επανέρχεται στο προσκήνιο, αλλά αποσύρεται για το λόγο ότι η Γερμανία θα βρεθεί με ένα ισχυρό μάρκο, τις συνέπειες του οποίου θα πληρώσει με την πτώση των εξαγωγών της. Το Bloomberg σήμερα ανακινεί την ιδέα και απ’ ότι δείχνει φαίνεται να τού καλ’ αρέσει.
Πρώτα πρώτα, η αποχώρηση της Γερμανίας θα πάρει λιγότερο χρόνο, μπορεί όχι ένα σαββατοκύριακο, αλλά σαφώς λιγότερο απ’ ότι μια σταδιακή αποσύνθεση, όπως συμβαίνει τώρα. Έτσι θα αποφευχθεί ο πανικός και οι απρόβλεπτες συνέπειες αυτού. Το ευρώ, μετά από μια γερμανική έξοδο, σαφώς και θα υποτιμηθεί, αλλά όχι τόσο όσο ένα εθνικό νόμισμα, ώστε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων. Το υποτιμημένο ευρώ θα βοηθήσει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Φυσικά, των χωρών που θα παραμείνουν σε αυτό. Διότι μαζί με τη Γερμανία είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και οι περί αυτήν δορυφόροι, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία. Έτσι θα μείνουν ευχαριστημένοι και οι Γερμανοί πολίτες, η πλειονότητα των οποίων ονειρεύεται επιστροφή στο παλιό καλό μάρκο.
Φυσικά, αποχώρηση της Γερμανίας θα είναι ό,τι πιο χρήσιμο και γενναιόδωρο θα έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τελεσίδικη. Μετά την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των εναπομεινουσών χωρών, η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει, αν φυσικά τής κάνουν τη χάρη οι υπόλοιπες. Γιαυτό, θα πρέπει να περάσει σκληρές εξετάσεις...
29 σχόλια:
Cynical wrote: "το εν λόγω Σχέδιο κόβεται και ράβεται πάνω στην εσφαλμένη αντίληψη της Γερμανίας ότι το πρόβλημα της ΕΖ είναι ο αλόγιστος δανεισμός, και όχι το πρόβλημα της διαφορετικής παραγωγικότητας ανάμεσα στα μέλη της. Ό,τι και να κάνεις, η παραγωγικότητα της Ελλάδας δεν μπορεί να πλησιάσει αυτή της Γερμανίας μέσα στα σφιχτά χρονικά πλαίσια των τριών μηνών που δίνει κουβαρντάδικα ο Σόρος, μέχρι τη διάλυση της ΕΖ"
Τα τελευταία δύο χρόνια έχω κάνει υπέρμετρες προσπάθειες να καταλάβω πώς σκέφτονται οι πιό πολλοί έλληνες (συμπεριλαμβανομένης και της cynical). Θα μου πείς γιατί βγάζω έγω την ουρά μου έξω? Γιατί αυτοεξορίστηκα στη βόρεια Ευρώπη πρίν απο δύο δεκαετίες μη μπορώντας να αντέξω τον τρόπο σκέψης που βλέπω στην Ελλάδα και στο συγκεκριμένο blog.
Λές ότι το πρόβλημα είναι η παραγωγικότητα. Και ναι είναι η παραγωγικότητα, γιατί λοιπόν δέν κάνετε κάτι να το διορθώσετε και πάντοτε πρέπει να φταίνε οι ξένοι?
Λές για τρείς μήνες διορία. Μέγα λάθος!
Είχαμε 30 χρόνια για να το καταφέρουμε. Τα χρήματα έρχονταν με τα τσουβάλια! Που είσασταν τότε γιατί δέν φωνάζατε. Τώρα χάσατε όλοι τη βόλεψη και φταίνε οι γερμανοί!
Μήπως φταίνε οι γερμανοί της κατοχής γι αυτό, ή μήπως τα κύματα τών γότθων και βανδάλων του 3ου αιώνα μχ΄, ή μήπως οι εξτρατείες των περσών κατά της ελλάδας νωρίτερα?
να σου πω,
κι εγω ηθελα να ημουν η Τζινα Λολομπρίτζιτα, αλλά δεν μπορεσα, παρ' όλες τις προσπαθειες.
πρεπει ομως να κανεις και συ μια προσπαθεια να καταλαβεις οτι η ΕΖ βοηθησε κατα πολυ τη Γερμανια, επειδη ακριβως υπηρχαν χωρες με χαμηλη παραγωγικοτητα, που απορροφουσαν γερμανικα κεφαλαια (με κερδος φυσικα) και γερμανικα προιοντα.
Τωρα ο λογαριασμος ερχεται και στη γερμανια, ειτε μεινει, ειτε φυγει απο την παρεα.
Αμάν και πότε αλλά φοβάμαι ότι είναι λίγη διπλωματική πίεση. Δεν μπορεί να φύγει η Γερμανία (ή όλος ο Νότος -- θα πάρει και την μισή Γαλλία συγγνώμη, Βισύ εννούσα) και το βόρειο ευρώ ή μάρκο θα γίνει πύραυλος και οι ντοπιο εκεί ή θα αρχίσουν να φυτεύουν πάλι μπαντζάρια ή θα κατέβουν με πάντζερ
΄Δύσκολα...
Cynical, δέν περιμένω καλύτερες μέρες για την Ελλάδα γιατί ανθρωποί «σκεπτόμενοι» και άνθρωποι των «γραμμάτων» δέν μπορούν να ασκήσουν λίγο αυτοκριτική, να δούν τι φταίει και να το διορθώσουν. Πάντοτε πρέπει να υπάρχουν θεωρίες συνομωσίας και να μας φθονούν οι άλλοι λαοί γιατί είμαστε «ελέυθερα πνέυματα» και διάφορες τέτοιες αερολογίες.
Ο Ζανιας ο ίδιος είπε ότι η Lagarde έχει δίκιο όσο αναφορά τους φόρους που δέν πληρώνουν οι έλληνες και πώς μόνο με το μισό της φοροδιαφυγής θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Για τους έλληνες που φοροδιαφεύγουν φταίνε οι γερμανοί?
Για τη δημόσια δοιήκηση που που δέν δουλέυει και που διώχνει επενδύσεις και φέρνει ανεργία φταίνε οι γερμανοί? Για το ότι το φορολογικό σύστημα αλλάζει πολλές φορές το χρόνο αναδρομικά και κανένες δέν θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα φταινε οι Γερμανοί? Για την υπο-απορρόφηση των ευρωπαικών κονδυλίων απο την ελλάδα τώρα που καταργήθηκε η εθνική συμμετοχή φταίνε πάλι οι γερμανοί ?
Θα ήθελα να δώ να ξεκινάς ένα άρθρο που να λέει τί πρέπει να κάνουμε να διορθώσουμε την Ελλάδα, όχι του πώς να γυρίσουμε στην δραχμή χωρίς αλλαγές στο κατεστημένο.
Τελικά οι λεγόμενοι «προοδευτικοί» είναι οι πλέον συντηρητικοί !
Δές και τον Τσίπρα που υπόσχεται επιστροφή στο staus quo με πολιτική Παπανδρέου του 1980. Οσο για την καταγγελία του μνημονίου θα κάνει οτι έκανε ο Παπανδρέου με την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ! Ηδη η λέξη «κατάγγελία» έχει βγεί απο το λεξιλογιό του.
Ξέρω, γι αυτό φταίνε οι γερμανοί !
6:25 μ.μ., ξέρεις ποιος φταίει;
Ο σύριζας!
(και γω που τα ξύνω ολημερίς κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, ενώ κάτι προκομμένοι μετοίκησαν)
Αρχαιοπτερυξ,
η Γερμανια δυσκολα θα εφευγε. Και για ενα αλλο λογο: η κινηση αυτη θα ερμηνευοταν οτι η γερμανια ξαναρχιζει τα παλια και θα εσπερνε τον τρομο!
Αν πληρωναν τους φορους, αν ειχαμε μικροτερη διαφθορα, και μικροτερη πελατεια, τοτε θα αργουσαμε να μπουμε στη σειρα με τους πεσοντες. Δεν θα πεφταμε πρωτοι, αλλά πιθανον τριτοι, τέταρτοι. Αν συνεχισει ετσι η δουλεια στο τελος θα πεσει και η Γερμανια.
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι υιοθετω την αποψη των πιο σκεπτομενων ανθρωπων του πλανητη που λενε οτι το προβλημα της ευρωπης ειναι το ευρω.
cynical wrote: "Αυτο που θελω να πω ειναι οτι υιοθετω την αποψη των πιο σκεπτομενων ανθρωπων του πλανητη που λενε οτι το προβλημα της ευρωπης ειναι το ευρω."
Δηλαδή "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Δέν μιλάμε για το πρόβλημα της ευρώπης άλλα για το πρόβλημα της ελλάδας.
Αν είχαμε τη δραχμή δηλαδή το κράτος θα ήταν εντάξει, χωρίς χρέος, ολοι θα πληρώναν φόρους, χωρίς διαπλοκή, με απλό φορολογικό συστήμα, και θα μας παρακαλούσαν οι ξένοι για να κάνουν επενδύσεις ?
Τότε να γυρίσουμε στη δραχμή άυριο κιόλας και άσε τους ευρωπαίους να κουρέυονται.
Αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες του νότου οι οποίες κυριολεκτικά θα σωζόντουσαν.
Πολύ καλό βέβαια για να γίνει αληθινό. Αν όμως οι πιέσεις συνεχίσουν όλα είναι πιθανά.
Θα ήθελα τότε να δω τα μούτρα όλων των εγχώριων ηλιθίων που υπερασπιζόταν το ευρώ.
Ρέστης: Βεβαίως να με φορολογήσεις. Βρες με...
και η Ιταλία, Cynical
Όσο για τα φορλογικά είναι το τρωτό σημείο του Συριζα. Έτσι και φοβηθε΄λι το κεφάλαιο, απλά φεύγει. Να κόψει τους κρατικοδίαιτους. Να αφήσει τα λεφτά ήσυχα. Όοια κι αν έιναι. Ρευστοτητα. Κεφάλαιο κίνησης.
Αν δεν το καταλάβουν θα είναι θανάσιμο (και δεν έχω τέτοια λεφτά εγώ)
Spiral architect οσο εμενα στην ελλαδα δουλευα σαν τρελος και δουλεια δεν τελειωνα. Σαν την Αλικη στη χωρα των θαυματων. "Πρεπει να τρεχεις για να μεινεις στο ιδιο μερος, για να πας καπου πρεπει να τρεχεις με τη διπλασια ταχυτητα".
Μολις μετοικησα, η δουλεια μου γινοταν σε ελαχιστο χρονο. Το καλοκαιρι τα εξυνα στον κηπο και στη θαλασσα, και το χειμωνα τα ξυνω στη καραιβικη οπου περναω τουλαχιστον ενα μηνα το χρονο.
Με λιγο περισσοτερο οργανωση στην ελλαδα και το αστειο σου μπορει να γινει πραγματικοτητα.
12:12 π.μ.,
Oικονομολόγος δεν είμαι, έχω όμως μια ηλικία για να θυμάμαι τα παρελθόντα χρόνια και να συγκρίνω με το σήμερα.
Όταν ενοποιείς οικονομίες κρατών που για τους δικούς τους λόγους είχαν με πληθωριστικά νομίσματα (δραχμή, λιρέτα, πεσέτα, εσκούδο κλπ) με ένα ισχυρό νόμισμα όπως το μάρκο που μετεξελίχθηκε σε ευρώ και οικονομολόγος να μην είσαι καταλαβαίνεις ότι το πράμα δεν θα προχωρήσει αφ' ενός, αφ ετέρου για να δουλέψει το όλο σύστημα χρειάζεται πώληση χρέους προς τους ασθενέστερους. Έτσι τα ελλείμματα των PIGS μετατρέπονται σε πλεονάσματα για την Γερμανία και την Ολλανδία.
Όσο λοιπόν και να δουλέψει ο μ@λ@κ@ς νότιος, θα χρωστάει εσαεί.
Πέρα απ' ότι η ντόπια παραγωγή (πρωτογενής και δευτερογενής) απο το '80 και εντεύθεν σταδιακά διαλύθηκε με αποτέλεσμα ακόμα και διατροφικά να είμαστε εξαρτώμενοι.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως καταπίνετε αμάσητα ότι σας σερβίρουν οι Μπάμπηδες!
Πρόκειται για μία διελκυστίνδα μεταξύ της της γερμανικής ηγεμονικής επιθυμίας και του αγγλοσαξονικού μπλοκ.
Η ευρωζωνη και η ΕΕ δεν κατάφερε να περιορίσει τους εθνικισμούς. Το βιώνουμε στη χειρότερη μορφή του τώρα, αυτές τις μέρες. Και φοβάμαι ότι θα έρθουν χειρότερες. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν χώρες που αντιδρούν στους ελαφριούς όρους της Ισπανίας και ίσως το κλίμα από το ελληνικές και τις γαλλικές εκλογές.
Spiral architect, δέν στέκει αυτό που λές με τα λευτά του νότου που πάνε στο βορά.
Στη δεκαετία του 80 και τα μισά του 90 ο δανεισμός ήταν κατα το μεγαλύτερο μερος του εσωτερικός. Απο τα μέσα του 90 και μετά η δραχμή είχε την πολιτική "σκληρού νομίσματος".
Η παραγωγή κατέρευσε απο της αγκυλώσεις του κράτους όταν ο επιχειρηματίας αντιμετοπίζοντας ώς ο καπιταλιστής που πίνει το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας.
Η αγροτική παραγωγή κατέρευσε όταν οι αγρότες προτιμούσαν τις επιδοτήσεις απο το να οργανωθούν και να μεταποιήσουν τα προιόντα τους. Ακόμη όταν δέν αλλάζαν καλιέργειες ενώ παίρναν επιδοτήσεις για να τις αλλάξουν. Οταν σταματήσαν οι επιδοτήσεις να έρχονται για τις ανύπαρκτες καλιέργειες κάψαν τη νομαρχία στο Ηράκλειο αν θυμάσαι!
Είπες: "Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως καταπίνετε αμάσητα ότι σας σερβίρουν οι Μπάμπηδες!"
Αυτά τα λέω 20 χρόνια πρίν τα πούν οι Μπάμπηδες.
Και μετά από μερικά χρόνια, η Γερμανία θα κάνει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αναζητώντας χώρο!
Aνωνυμε ξεχνάς οτι οι επιδοτήσεις και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν ο εύκολος χρηματοδοτικός τρόπος για να απαξιώσουν και εν τέλει να σβήσουν την ντόπια παραγωγή. Τώρα μετά απο 30τόσα χρόνια ποιος θα γυρίσει στην ύπαιθρο να ασχοληθεί με την παραγωγή και την τυποποίηση, τώρα που η αγροτική γη, τα λιόφυτα και οι πορτοκαλεώνες έχουν αντικατασταθεί από φωτοβολταϊκά και οι πρώην αγρότες έγιναν ραντιέρηδες, (και με αμφίβολες πλέον απολαβές) τώρα που είσαι εντός ΕΕ και η ευρωπαϊκή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι σαφώς καθορισμένες;
Φορολογία, ποια φορολογία; Λίγο πιο πριν έβαλα ένα λινκ με μια δήλωση του εφοπλιστή Ρέστη (aka ΔΟΛ, κλπ εκτός από καράβια)
Μια ζωή το κεφάλαιο κλαιγόταν σαν τη χήρα στο κρεβάτι, ότι φορολογείται βαρέως! Αν αυτό ήταν αποτρεπτικό, γιατί τόσα χρόνια οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό; Θα μου πεις ότι έφυγε η Κοκακόλα και η Πιρέλι. Ναι αυτές είναι πολυεθνικές και μπορούν να το κάνουν και το κάνουν συχνότατα όταν πιέζονται, βάζοντας σαν πρόσχημα το εργατικό κόστος.
(είτε το εργοστάσιο βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε στην Ρουμανία)
Κάποτε καταναλώναμε ντόπια ζάχαρη από ελληνικά τεύτλα. Με την ΚΑΠ η ζάχαρη εισάγεται από την Τσεχία, ο κάμπος της Δράμας αρχίζει να γεμίζει με φωτοβολταϊκά και από τα 5 εργοστάσια της ΕΒΖ έμεινε ένα και αυτό υπολειτουργεί.
Τα υπόλοιπα κράτη των PIGS; Και αυτά κατοικούνται από τεμπέληδες και χαραμοφάηδες είναι;
Όπως ξαναείπα δεν είμαι οικονομολόγος, (μηχανικός είμαι) αλλά πιστεύω στην οικονομία και ανάπτυξη με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι ανάγκες θα κάνουν την επιστήμη να δουλέψει προς όφελός μας θέτοντας για εμπορική λειτουργία, πχ ένα αντιδραστήρα σύντηξης για ηλεκτροπαραγωγή χωρίς ραδιενεργά απόβλητα. Αν το παραπάνω το συνδέεις με μαρξισμό και ... γκουμούνια, καλά κάνεις γιατί έτσι είναι. Πριν όμως εντρυφήσω σε αυτά, έμαθα μαθηματικά και αυτά που μας σερβίρονται τώρα σόρι αλλά δεν είναι μαθηματικά. Στα μαθηματικά 1+1=2 και όχι κατά περίπτωση 2.5, 3, ή 11!
Ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω λινκ:
Airbus Vs Μετεωρίτης Vs Techiechan
(sorry cynical για το σεντόνι, αλλά δεν τη παλεύω πλέον)
Εκτος απο Ελλαδα, μεταφορα κεφαλαιων απο ΕΕ και επιδοτησεις δινονταν και στην Ιταλια, ισπανια, Πορτογαλια, ιρλανδια κλπ. Αν το προβλημα ήταν οι σπαταλοι ελληνες, τοτε δεν μπορει να ισχυριστει κανεις το ιδιο και για τις αλλες χωρες. Αυτο σημαινει οτι τα κεφαλαια που εισερρευσαν σ' αυτες ειτε δεν ηταν αρκετα, ειτε χρειαζοταν περισσοτερος χρονος, ειτε δεν ηταν αυτος ο σωστος τροπος για να εναρμονισθουν οι εν λογω οικονομιες με τη Γερμανια.
Μπορει κανεις να διυλιζει τον κονωπα επ' απειρον και να αραδιαζει ολες τις δυσλειτουργιες και λαθη της ελληνικης οικονομιας, αλλά ετσι χανει την μεγαλη εικονα.
Σ' αυτο το πλαισιο, ας το ξαναπω οσο πιο συντομα γινεται. Ο καπιταλισμος τις τελευταιες δεκαετιες ανακαλυψε οτι μπορει να κερδιζει περισσοτερα και να αναπαραγεται μεσω δανεισμου. Σε μερικα κρατη ο δανεισμος ήταν κρατικος (ελλαδα), σε αλλα ιδιωτικος (Ισπανια-Ιρλανδια).
Ειτε στη μια μορφη ειτε στην αλλη το προβλημα κατεληξε να ειναι το ιδιο.
Στην ελλαδα, δανειζοταν το κρατος και τα μοιραζε στους διαφορους ειτε με εργα ειτε με μισθους, στις αλλες χωρες ήταν οι τραπεζες που μοιραζαν λεφτα σε εργολαβους και εφτιαχναν φουσκες. Μακροσκοπικα, καμια διαφορα.
Στη μεν ελλαδα ηταν το κρατος που τραβηξε τις τραπεζες, στην Ισπανια-ιρλ ήταν οι τραπεζες που τραβηξαν το κρατος.
Στο τελος ολα εγιναν μαλλια-κουβαρια..
Spiral architect wrote:"Aνωνυμε ξεχνάς οτι οι επιδοτήσεις και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν ο εύκολος χρηματοδοτικός τρόπος για να απαξιώσουν και εν τέλει να σβήσουν την ντόπια παραγωγή."
Ευχομαι σκεπτόμενοι άνθρωποι να ξέραν τι είναι η "Κοινή Αγροτική Πολιτική" και πώς δουλέυει όταν τη χρησιμοποιούν στα επιχειρηματά τους.
Η κοινή αγροτική πολιτική είναι παραξηγημένη σε πολλές χωρες γιατί ο όρος χρησιμοποιέιται μόνο σε συζητήσεις καφενείου.
Οι βορειευρωπαίοι για παράδειγμα νομίζουν πώς είναι τσουβάλια με χρήματα για τους αγρότες του νότου και νόμοι που υπάγουρεύουν τα αγγουράκια να μήν είναι στραβά.
Λιγη γνώση βοηθά πολύ στη συζήτηση. Δέν θα επεκταθώ στο θέμα, μπορείτε να βρείτε μόνοι σας τι είναι άν πραγματικά θέλετε σοβαρές συζητήσεις.
Τι συμπεράσματα μπορεί να αποκομίσει κανείς από όλα αυτά; Πρώτα απ' όλα είναι σαφέστατο πλέον ότι η Γερμανία αναγκάζεται να κινηθεί γιατί είναι εκείνη πρώτα απ' όλα (και όχι η Ελλάδα, η Ισπανία ή ακόμη και η Γαλλία) που επωφελείται από το ευρώ, επομένως και εκείνη που θα ζημιωθεί τα μέγιστα από τη διάλυσή του. Το 1999, όταν γεννιόταν το ευρώ, η Γαλλία είχε εξωτερικό πλεόνασμα 43 δισ., ενώ η «ενάρετη» Γερμανία είχε έλλειμμα 25 δισ. Μετά από δέκα χρόνια ευρώ, η κατάσταση είχε αντιστραφεί, με τη Γαλλία να έχει έλλειμμα 33 δισ. και τη Γερμανία πλεόνασμα 141 δισ. Το 42% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρωζώνη, απ' όπου προέρχεται και το 60% του εμπορικού της πλεονάσματος, έναντι μόλις 5% που κατευθύνεται στην Κίνα. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς γιατί η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να εξοστρακίσει αψήφιστα την Ελλάδα ή την Ισπανία από το ευρώ, διακινδυνεύοντας να σκοτώσει τη χρυσοτόκο όρνιθα.
h synexeia edo
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8229:papakon-outopia&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279
Κατάλαβες φίλε με δάνειζες με τόκο για να αγοράζω την παραγωγή σου, και να βάλεις στην συζήτηση και τις ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή,
πιο πάνω κάποιος έγραψε για την ΕΒΖ, ναι δεν έχει δικαίωμα παραγωγής η ΕΒΖ ακριβώς λόγο ποσοστώσεων, ούτε για την ελλαδα δεν επιτρέπετε να παράγει, οχι εξαγωγές,[κάπου στο καπιταλ διάβασα ότι έχουμε δικαίωμα παραγωγής 140000 τ την στιγμή που η ελλαδα χρειάζεται τουλάχιστον 350000τ αν χρειαστεί να το βρω]και μάθε πόσο είναι η τιμή της ζάχαρης.
Ανώνυμε, υπάρχουν αγρότες (και όχι αγρότες του καφενείου, της πρέφας και της ... Βουλγάρας) που νιώσαν στο πετσί τους, τι εστί ΚΑΠ και αγροτική ανάπτυξη ala carte:
Μερικά χρόνια πριν, κάτι τέτοιες επιτροπές της ΕΕ, υλοποιώντας τις επιταγές της ΚΑΠ, έπεισαν τους αγρότες της Δυτ. Μακεδονίας να ξηλώσουν τις ροδακινιές και να βάλουν ροδιές.
Τρία χρόνια μετά οι ίδιες επιτροπές προσπαθούσαν να τους μεταπείσουν να αλλάξουν ξανά καλλιέργειες.
(οι ροδιές δεν είχαν καρπίσει ακόμα για πρώτη φορά)
Φίλος και συμφοιτητής απόφοιτος της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, μηδέποτε εργασθείς σαν μηχανικός και από μικρό παιδί αγρότης ήταν αυτός που έπιασε απ'το λαιμό ένα αλλοδαπό μέλος της επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, φωνάζοντάς του ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει πατήσει σε χωράφι (και ήταν αλήθεια τελικά) γράφοντας μετά ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα στην επίτροπο γεωργίας της Κομισιόν. Δεν ξέρω επίσης αν λέει κάτι αλλά, οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ήσαν από την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα και εξαγωγικά συμφέροντα, αλλά δεν υπεισέρχομαι σε θεωρίες συνωμοσίας.
Εν τέλει η επιτροπή ξηλώθηκε, το project της απανωτής φύτευσης και αποξήλωσης κατέρρευσε, οι ροδακινιές ξανακαρπίζουν στη Δυτ. Μακεδονία, εγώ τα αγοράζω στη λαϊκή ροδάκινα από τον Κοπανό Ημαθίας και ο φίλος έχει ανοίξει παρτίδες με την Κίνα και την Ινδία.
Μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Αλλιώς είμασταν κάποτε, έτσι μας κατάντησαν!
spiral architect,τα quota αποφασίζονται κεντρικά απο την ΕΕ και εκεί παίζουν ρόλο οι έλληνες ευρωβουλευτές και οι επίτροποι.
Οι ελληνες όμως 30 χρόνια στέλναν εκεί όπους πολιτικούς θεωρούσαν άχρηστρους γι αυτό καί μέναμε πάντοτε με το δάχτυλο στο στόμα.
Τούς έλληνες βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο δέν τους ψηφίσαν οι γερμανοί !
Οι επιτροπές που λένε τί δέντρα να βάλει ο φίλος σου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η διαφορά είναι πώς όταν δέν ακούς τις οδηγίες τους δέν έχεις εξασφαλισμένες τιμές για επιδοτήσεις. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοι που ήταν για να οργανώσουν τους αγρότες και να τους βάλουν προς την κατέυθυνση της μεταποίησης. Τους σταματήσαν πάλι οι γερμανοί!
Για να κλείσουν τους δρόμους τα τελευταία 20 χρόνια οι αγρότες ήταν οργανωμένοι για να οργανώσουν την παραγωγή όχι?
Θυμάμαι μέσα 90 έπρεπε να πάω απο τη μακεδονία στη πελοπόνησο και οι μόνοι δρόμοι ανοιχτοί ήταν απο το Βελούχι, χωματόδρομοι απο τις ειδικές του Ραλλυ Ακρόπολις ! Ολοι οι άλλοι δρόμοι ήταν κλεισμένοι απο τους οργανωμένους αγρότες.
Αλλα πάλι ξέχασα τους οργάνωναν οι γερμανοί για να καταστρέψουν την ελληνική παραγωγή !
Ανώνυμε:
Συνεχίζεις και βλέπεις τα προφανή μη βλέποντας το παρασκήνιο.
- Οι επίτροποι διορίζονται.
- Η κο(νο)μισιόν αποτελείται από μη εκλεγμένα μέλη.
- Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές απλά επικυρώνουν τις αποφάσεις της κο(νο)μισιόν με απλή πλειοψηφία. Αν κάποιοι καταψηφίσουν δεν τρέχει τίποτα. Έτσι κι αλλιώς έχουμε 22 Ελληνες ευρωβουλευτές (δεν είμαστε δα και το κέντρο του κόσμου στην ΕΕ) και με το λόμπιγκ να πηγαίνει σύννεφο!
Τώρα αν οι αγρότες έκλειναν τους δρόμους, ήταν γιατί πλέον οι επιδοτήσεις από τη μια μειώνονταν, από την άλλη δεν είχαν δυνατότητα εναλλακτικών καλλιεργειών λόγω της ΚΑΠ.Τους μιλούσαν γενικώς και αορίστως για τυποποιήσεις στη ντομάτα, για επιτρεπτές ακτίνες καμπυλότητας στα αγγούρια ή για δυνατότητα μίξης διαφορετικών τύπων ελαιολάδου βάσει κάποιων προτύπων. Έβλεπαν το τραίνο να έρχεται πάνω τους, αλλά ήταν δεμένοι στη γραμμή. Τι να κάνουν λοιπόν, βγήκαν στους δρόμους!
(και όχι μόνον οι Ελληνες αγρότες)
Ο αγροτοσυνδικαλιστής ο Μπούτας τα έλεγε τότες, αλλά τον θεωρούσαν γραφικό.
(ίσως γιατί δεν έβαζε μπαμπάκια εν αντιθέσει με τους άλλους καταληψίες και ήταν και ΚΚΕ)
Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος τύπος ήταν εξπέρ στην αλλαγή καλλιεργειών (όπως επίτασσε η ΕΕ) άλλα έπρεπε και να ζήσει. Άλλαζε συχνά καλλιέργειες αλλά σοβαρό κέρδος δεν είχε.
Τέλος πάντων ότι γνωρίζω περί αγροτικών τα γνωρίζω από το φιλαράκι μου.
(σαν παιδί της πόλης γαρ)
Τελειώνω βάζοντας ένα ερώτημα: Είσαι υπέρ της αυτάρκειας της χώρας (σχετικής πάντα) και αν όχι δώσε μου μια λύση εντός της ΕΕ. Τώρα μας κρατούν από τα @@ και σφίγγοντάς τα, μας εκβιάζουν.
Nα ξέρεις επίσης κάτι:
Η λογική της (σχετικής) αυτάρκειας, του "θα αγοράσω από σένα το VW και το Audi, όταν πουλήσω τις πατάτες μου και βγάλω λεφτά" και γενικά της ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες, φέρνει μια ανατριχίλα στους ιθύνοντες της καπιταλιστικής καταναλωτικής μας κοινωνίας.
Δεν ξέρω πόσο εθισμένος είσαι στο καταναλωτικό μοντέλο, αν δεν είσαι, κάτσε εκεί που κάθεσαι τώρα, γιατί όποιος ειν' έξω απ' το χορό, πολλά τραγούδια λέει.
Εδώ σε λίγο θα χάσουμε το σπίτι μας, όχι από την τράπεζα, αλλά από την εφορία κατά το "ηλιοκαμμένο ποδήλατο"!
Ωραία φταίει το σάπιο δικομματικό σύστημα και ο λαός στην Ελλάδα που το ανεχόταν τόσο καιρό..
Η κρίση όμως ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και συνεχίζεται σε μια σειρά χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία Πορτογαλία κλπ. Γιατί? Μήπως τους φταίει η Ελλάδα?
Οι Μπάμπηδες του εσωτερικού και του εξωτερικού να μας απαντήσουν εδώ και τώρα!
Ανώνυμε 6:25 κτλ,
Εγω πάλι, στη Γερμανία oπου βρίσκομαι εδώ και κάποιο καιρό, εργαζόμενος σε ελληνική εταιρεία κυκλοφορώ με ποδήλατο made in greece(περιοχή πατρών) και βλέπω και άλλα ποδήλατα της ίδιας εταιρείας που χρησιμοποιούνται από γερμανούς καθώς η εταιρεία αυτή εξάγει.
Στον τομέα μου μια από τις εταιρείες τα προϊόντα της οποίας είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως είναι ελληνική.
Στο (καλής ποιότητας - όχι discount) σούπερ μάρκετ αγόρασα προχθές ελληνικά κεράσια, ελληνικά ροδάκινα και ελληνικά βερίκοκα (όλα κορυφαίας ποιότητας).
Τώρα γιατί όλα αυτά βρήκαν το δρόμο τους και προφανώς κάποιοι άνθρωποι στην Ελλάδα ζούν από αυτά δεν ξέρω.
Τέτοια θα πρέπει να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση.
Εκτός αν είναι και αυτά κάποιο σχέδιο των κακών βορείων που έχουν βαλθεί να μας απαυτώσουν. Αν είναι έτσι το μικρό καλοπροαίρετο μυαλουδάκι μου δεν μπορεί να το πίασει το σχέδιο. Ο αρχαιοπτέρυξ και ο σπαϊραλ με τη σιγουριά που βλέπω να έχουν για τα πάντα και που βλέπουν τι κρύβεται από πίσω ίσως μπορούν να πούν κάτι παραπάνω...
Παρόλα αυτά και πάλι θα πω.
Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε το δικό μας πολιτικό σκηνικό από τα λαμόγια και τους παρατρεχάμενους, και μετά θα μπορούμε με ψηλά το κεφάλι να ξεχ#σουμε όσους από τους ξένους συμμετείχαν και οδήγησαν σε λανθασμένες αποφάσεις.
Με λίγα λόγια έχω βαρεθεί να μας φταίει πάντα κάποιος άλλος για τα χάλια μας.
Δημοσίευση σχολίου