Ήδη από
τα μέσα της δεκαετίας του 2000 παρατηρείται
μαζική στροφή για την επιστροφή της
ενέργειας, δικτύων και ηλεκτρισμού, στα
χέρια των τοπικών κυβερνήσεων και τους
δήμους.
Ανάμεσα
στο 2007 και 2012 έχουν συσταθεί πάνω από
60 καινούργιες τοπικές μονάδες παραγωγής
ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από 190
δίκτυα έχουν επιστρέψει σε δημόσια
χέρια.
Επιπλέον,
όλες οι υπάρχουσες παραχωρήσεις στους
ιδιώτες πρόκειται να αναθεωρηθούν μέχρι
το 2016, οπότε και λήγουν οι περισσότερες
άδειες, με τα 2/3 των τοπικών κοινοτήτων
να έχουν εκφραστεί υπέρ της επαναγοράς
των μονάδων και των δικτύων, καθώς και
των μετοχών των ιδιωτών σε περισσότερες
από 850 απ' αυτές.
Εκστρατείες
διεξάγονται στις περισσότερες μεγάλες
πόλεις της Γερμανίας. Το Αμβούργο,
κατόπιν δημοψηφίσματος επαναγόρασε
πρόσφατα τη μονάδα παραγωγής. Στο
Βερολίνοτο αντίστοιχο δημοψήφισμα
απέτυχε παρά τρίχα να τελεσφορήσει μιας
και παρουσιάστηκε το 24%, αντί του
προβλεπόμενου από το νόμο 25% του εκλογικού
σώματος. Πάντως από αυτό το 24%, πάνω από
80% εκφράστηκε υπέρ της επαναγοράς.
Ο επόμενος πίνακας δείχνει ανά κρατίδιο και για την 5-ετία 2007-2012, τον αριθμό των νέων δημόσιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (1η στήλη), τον αριθμό των δικτύων που αγοράστηκαν από το δημόσιο και τους δήμους (2η στήλη), και τον αριθμό των υπόλοιπων επαναδημοτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας (3η στήλη).
Εδώ βλέπουμε τις χρονιές και τις χώρες, (πλην Γερμανίας) που επαναγόρασαν ιδιωτικές μονάδες παραγωγής.
Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει δημοψήφισμα ήταν κατά την άποψή μου καλή, άσχετο αν θα μαζέψει τις 120 ψήφους ή όχι. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι της έκκλησης για δημοψήφισμα ΔΕΝ προηγήθηκε ούτε μια δημοσκόπηση, όπως θα ήταν το λογικό, που να δείχνει τον μπούσουλα στα κόμματα για το πού πάει η κοινή γνώμη. Αστοχία, παράλειψη, κομματική τακτική; Περίεργο, πάντως...
INFO
"Energy Liberalisation, privatisation and public ownership", September 2013
by David Hall, Sandra van Niekerk, Jenny Nguyen, Steve Thomas
PSIRU,
University of Greenwich, UK
12 σχόλια:
warΑπλά δες τι έγινε στην Καλιφόρνια. Δεν θέλει τίποτα άλλο.
Η βρετανική ΡΑΕ (Ofgem) έχει αποφανθεί ότι το εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια μοντέλο σαλαμοποίησης της καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού της Εγκλαντέρας έχει αποτύχει. Τα φράγκα όμως από τις διαχρονικές υπεραξίες και την επαναγορά απ' το δημόσιο (όπου αυτή πραγματοποιήθηκε) οι ιδιώτες τα τσέπωσαν κανονικά.
Βαρέθηκα να προσπαθώ να πείσω, δια ζώσης αλλά και ιντερνετικά τους διάφορους γουαναμπήδες και πρώην αριστερούς GTP (νυν μεταρρυθμιστές) για το εξόφθαλμο των παραδοχών που ενστερνίζονται. Τι στοιχεία, τι ιστορία, τι φέρτε μου παραδείγματα ... μούγκα. Ο ανταγωνισμός είναι προς όφελός μας, ο ιδιώτης το κάνει καλύτερα, ο κόσμος είναι χωρισμένος σε καλούς και κακούς ...
Βαρέθηκα! Ας απολαύσουν λοιπόν την ιδιωτική ΔΕΗ όλοι τους! Αυτοί το θέλησαν. Ας μην διαμαρτύρονται όμως γιατί το νερό κάτω απ' την Ακρόπολη κάνει 3 ευρώ.
Τι, δεν έχει σχέση αυτό; Έχει, έχει ...
spiral,
παμε μ' ενα κασελακι κατω απ' την Ακροπολη να πουλαμε νερο στο 1.5 φραγκο?
Που ειναι η τροικα να επιβαλει ανοιγμα του επαγγελματος του νερουλά;
GTP? OMFG!
Αλήθεια, γιατί του περιπτερά του' χωσαν πρόστιμο; Αφού, η ελεύθερη αγορά ξέρει να αυτορρυθμίζεται!
(το μπουκάλι των 200ml μεσα στα αεροπλάνα της Ετζίαν κανει 2 ευρώ, μην έχοντας το δικαίωμα να βάλεις εσύ απ' έξω)
Μπορει να του εκοψαν προστιμο γιατι εκοψε αποδειξεις για 50 λεπτα. Παντως εχει ενδιαφερον το σκεπτικο.
Για παραδειγμα, γιατι η Ολγα παρακαλουσε τους σαντορινιους που χρεωναν 25000 τη βραδυα τη σουιτα και δεν τους εκοβε προστιμο;
η ηλεκτροπαραγωγή είναι εντασεως κεφαλαίου. Μόνο μεγάλες εταιρίες την αντέχουν. Ή τα Δημόσια. Επιπλέον η κατασκευή πυρηνικών ενέχει ρίσκα καθυστερήσεων που κάνει το κεφάλαιο ακόμα πιο κρίσιμο γιατί οι τόκοι κατα την κατσκευή, κεφαλαιοποιούνται. Αυτός είναι λόγος που επιστρέφει σε Δημόσιο,και ειδικά τα πυρηνικά λόγω μεγέθους και ρίσκου καθυστερήσεων. Όσο για τους Δήμους... Θελει προσοχή μόδα. Μην ξεχ΄νας ότι στην Ελλάδα αναφέρονται ΟΛΟΙ στον Φούχτελ και οι καλές, κοινωνικές, δημοτικές λαϊκής βάσης ΑΠΕ είναι τρόπος να χρηματοδοτούν οι μουζίκοι και οι χαχόλοι την φτώχεια τους.
Η Δημοσια ΕΗ είχε μέγεθος, και για πολτικούς λόγους πρόσεχε το κόστος στον καταναλωτή και τους βιομήχανους. Η ιδιωτική ΕΗ. χωρις ΡΑΕ θα μας μαμήσει τον αδόξαστο, μέχρι να τα πάρει όλα κάποιος ξένος να τελιώνουμε. Τελειώσαμε.
Το λαμόγιο της Γκρίνπις προτείνει:
(κλειδωμένο)
"... η ενέργεια (και δη η ηλεκτρική) υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο αποτελεί έτσι κι αλλιώς παρελθόν. Όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά τεχνολογικούς. Η διανεμημένη παραγωγή και η διαχείρηση μέσα από το cloud του internet είναι πια πραγματικότητα."
Cloud energy! Πώς δεν το' χαμε πάρει μυρουδιά τόσο καιρό;
Αφου με ενα, αντε δυο κλαουντ μπορεις να κανεις διανομη, τοτε πιασαμε κωτσους τους αγοραστες της ΑΔΜΗΕ που την "χρυσοπλήρωσαν". Ελπιζω μονο μην διαβασουν το αρθρο.
Δεν πειραζει. Καλοκαιρι ειναι, δεν παρεξηγουμε!
Και λογοκλόπος το "λαμογιο". Δες ποιον αντέγραψε, και λανθασμενα απο πανω.
-----------
Η εμπειρία του Διαδικτύου οδήγησε τον γνωστό οικονομολόγο και συγγραφέα κ. Τζέρεμι Ρίφκιν να οραματιστεί μια νέα αγορά ενέργειας. Στο βιβλίο του «Η Τρίτη Βιομηχανική επανάσταση» φαντάζεται αποκεντρωμένο το σύστημα παραγωγής, όπως περίπου είναι σήμερα το Διαδίκτυο. Η ιδέα του βασίζεται στην τεχνολογική-συνεργατική επανάσταση που γίνεται σήμερα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διάχυση της γνώσης. «Οι ίδιες αρχές σχεδίασης και οι έξυπνες τεχνολογίες που έκαναν πραγματικότητα το Διαδίκτυο και τα απέραντα δίκτυα επικοινωνίας», είχε πει στην «Καθημερινή» (12.10.2008), «άρχισαν να χρησιμοποιούνται για να επαναδιευθετήσουν τα ενεργειακά δίκτυα της ανθρωπότητας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τις ανταλλάσσουν, δημιουργώντας ένα αποκεντρωμένο σύστημα διανομής και χρήσης της ενέργειας».
A, ωραία! Ο Ρίφκιν ο θεωρητικός της νέας τάξης πραγμάτων!
Και πώς "θα ανταλλάσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"; Μήπως θα ανταλλάσσεται το τίμημα της ενέργειας σε χρήμα; Μα αυτό είναι χρηματιστήριο και όχι ροή ισχύος προς τα φορτία. Άλλωστε στο χρηματιστήριο ενέργειας παίζεται το παιχνίδι ακόμα και όχι στη αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στον καταναλωτή. Ξέρεις και συ, ξέρω και γω ότι, όταν δεν υπάρχει τάση και ρεύμα δεν υπάρχει ισχύς:
P = Vεν· Iεν· συνφ
Και χωρίς ηλεκτρική ισχύ δεν έχουμε διαδίκτυο. Το διαδίκτυο δεν είναι αυθύπαρκτο.
Πήξαμε στη μαλακία κατά πως φαίνεται ...
Κι εγώ οραματίζομαι ότι θέλεις!
Τώρα είδα από που πήρες το απόσπασμα του Ρίφκιν και ποιο άλλο παιντί το εκμεταλλεύτηκε:
"Η εμπειρία του Διαδικτύου οδήγησε τον γνωστό οικονομολόγο και συγγραφέα κ. Τζέρεμι Ρίφκιν να οραματιστεί μια νέα αγορά ενέργειας. Στο βιβλίο του «Η Τρίτη Βιομηχανική επανάσταση» φαντάζεται αποκεντρωμένο το σύστημα παραγωγής, όπως περίπου είναι σήμερα το Διαδίκτυο."
(η όσμωση των νεοφιλελέδων, αναδημοσιεύτηκε από πολλούς γουαναμπήδες)
Αχ αγόρια μου, όψιμοι νεοφιλελέδες μου, η φυσική, ο ηλεκτρισμός και τα μαθηματικά που τα διέπουν είναι αμείλικτα. Έτσι απλά:
- Ας σβήσει ο "δικτάτορας" ο Φωτόπουλος (μιας και αυτός ο κερατάς έχει στοχοποιηθεί!) όλες τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ και των ιδιωτών. ΟΛΕΣ!
- Ας αφήσει τις 7 διασυνδέσεις με τους γείτονες για να μην έχουμε τίποτα διπλωματικά επεισόδια.
Και αν έχεις ρεύμα για να γράψεις μια γραμμή στο πισί σου, να μου τρυπήσεις τη μύτη!
Όσο δεν θα' χω κι εγώ ρεύμα, άλλο τόσο δεν θα έχει και ο γείτονάς μου που έχει φωτοβολταϊκό στην ταράτσα του, ή το χωριό που βρίσκεται κάτω απ' τις ανεμογεννήτριες στον Ερύμανθο.
Και επειδή είμαι κιμπάρης, με ένα μαγικό τρόπο σου διπλασιάζω την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Και πάλι ρεύμα δεν θα' χεις!
Ξεστραβωθείτε ζώα! Η ηλεκτρική ενέργεια είναι παιχνίδι για μεγάλα παιδιά ή για αυτούς που το ξέρουν καλά.
(σόρι για τα σεντόνια, αλλά προτιμώ να γράφω τέτοια παρά να φάω τα πτυχία μου)
Δημοσίευση σχολίου