Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΟΙ Έμποροι του Φόβου


Μπορεί η γρίπη που ενέσκηψε, τον τελευταίο καιρό να μην είναι πια το πρώτο θέμα στις ειδήσεις, μπορεί τα θύματα που εγκατέλειψαν τον μάταιο τούτο κόσμο να μην ήταν αντίστοιχα των προσδοκιών των επιδημιολόγων, μπορεί αυτοί που τελικά νόσησαν να μην ξεπέρασαν τους 5000, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι μιντιακοί διαχειριστές της επιδημίας και οι ρυθμιστές των κατάλληλων δόσεων πανικού που θα διοχετεύσουν στην κοινωνία, δεν λένε να το βάλουν κάτω.

Μπορεί οι αρχικές τους δηλώσεις, κάτω από το κράτος και τη σιγουριά της ειδημοσύνης τους να ήταν καταιγιστικές, και να συσσώρευαν χωρίς φρένο τα μηδενικά το ένα πίσω απ’ το άλλο, ανεβάζοντας απερίσκεπτα μέρα με τη μέρα τον αριθμό των πιθανών θυμάτων από 2000 ας πούμε στην αρχή, στα 200,000, και μετά ξαφνικά στα 2,000,000 και στα 200,000,000 τελικά, αλλά τώρα που η πραγματικότητα εμφανίζεται αρκετά διαφορετική, δεν λένε πάλι να υποστείλουν τη σημαία του πανικού, μην τυχόν και αισθανθούμε λιγάκι χαλαροί βρε αδερφέ, και συνεχίζουν να προειδοποιούν για καινούργια επικείμενη επιδημία, το φθινόπωρο πιθανόν, από ένα νέο άγνωστο αλλά παρ’ όλα αυτά, φονικό στέλεχος του γνωστού μας πλέον ιού.

Θα θεωρούσα όλη αυτή την εκστρατεία και τα μέτρα εντελώς δικαιολογημένα, αν δεν ήμουν αρκετά καχύποπτη για τον τρόπο που διάφορες κοινωνικές ομάδες, πέρα από τις απανταχού μαμάδες που ήταν και οι πρώτες διδάξασες, χρησιμοποιούν τον φόβο και τον πανικό, σαν όπλα δηλαδή, διαχείρισης του κοινωνικού συναισθήματος με σκοπό την προώθηση ιδίων συμφερόντων. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, κι ούτε εντοπίζεται μόνο στην περίπτωση επιδημιών ή θεμάτων που άπτονται της υγείας του πληθυσμού.

Ο Frank Furedi σε πρόσφατο άρθρο του στο spiked online μας ξεναγεί ευχάριστα σε όλες τις γωνιές της σύγχρονης αγοράς του φόβου και μας φέρνει σ’ επαφή με καθ’ έναν από τους εμπόρους της.

1. Το πρώτο μαγαζί που συναντάμε, το κρατούν οι έμποροι της Ηθικής, από τη θρησκευτική όμως σκοπιά, γιατί υπάρχουν και άλλοι. Σύμφωνα με αυτούς, μαζί και μ’ ένα τσούρμο από αυτόκλητους προφήτες και γεροντάδες που σέρνουν από πίσω τους, το κακό παραμονεύει σε κάθε γωνιά, σαν τιμωρία για το ηθικό ξεστράτισμα της κοινωνίας. Έτσι κάθε θεομηνία, σεισμός ή καταποντισμός ερμηνεύεται κάτω από την οπτική της θείας τιμωρίας και τους δίνει την ευκαιρία να βγούνε στο προσκήνιο.
Αγαπημένη τους λέξη: «Αμαρτία».

2. Δίπλα ακριβώς, βρίσκεται το κατάστημα με τους εμπόρους της Ηθικής, αλλά από την κοσμική σκοπιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ευυπόληπτους οργανισμούς με σιδερωμένο προφίλ, που έχουν αναλάβει εργολαβία την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για κάθε είδους κακό που μπορεί να εμφιλοχωρήσει στην κοινωνία. Με τη βοήθεια επιστημονικών μεθόδων αποδεικνύουν την επιδείνωση συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως νεανική παραβατικότητα, κατάχρηση του ιντερνέτ, κ.α., τα οποία τοποθετούν στο επίκεντρο των εκστρατειών τους και των οποίων η μη έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιφέρει ανεπίστρεπτες κοινωνικές κατακρημνίσεις.
Αγαπημένη τους έκφραση: «Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

3. Τρίτο μαγαζί παρακάτω, ευάερο και ευήλιο στεγάζει το σινάφι των ειδικών, οι οποίοι με την εγκυρότητα της γνώμης τους ανεβάζουν το status της ιδιότυπης αυτής αγοράς. Ειδικοί επί παντός επιστητού, όπως κλιματική αλλαγή, ενεργειακό πρόβλημα, ξεστράτισμα αστεροειδών που απειλούν να διαλύσουν τη Γη, μελανές οπές που εγκαθίστανται στα υπόγεια της Γενεύης, κ.α., προειδοποιούν και αναγορεύουν κάποιους περιφερειακούς και ελάχιστα τεκμηριωμένους κινδύνους σε πρωτεύοντες και αναπότρεπτους. Κατά κανόνα δε, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης συνοδεύεται και από μια καθαρογραμμένη αίτηση χρηματοδότησης περαιτέρω ερευνών.
Αγαπημένη τους φράση: «Η έρευνα δείχνει ότι...».

4. Οι ακτιβιστές της υγείας και του υγιεινού τρόπου ζωής έχουν στήσει τους πάγκους τους σε πιο κεντρικό σημείο. Δικαιολογημένα, γιατί έχουν και τη μεγαλύτερη και εκλεκτότερη πελατεία. Αυτό που πουλάνε είναι το ενδιαφέρον για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ψαρεύουν στους υπαρξιακούς φόβους του κόσμου και πλασάρουν το υγιεινό lifestyle. Φυσικά, με marketing το φόβο, που ξεκινάει από τα μικρόβια μέχρι τα κάθε λογής μόρια που τρώμε ή αναπνέουμε. Η ζωή μας συλλαμβάνεται σαν μια διαρκής απειλή και τελικά σαν μια αρρώστια.
Αγαπημένη τους έκφραση: «Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία».

5. Οι περιβαντολόγοι έχουν εσχάτως αναβαθμιστεί σε παίχτες πρώτης γραμμής. Παίζουν τα σενάρια καταστροφής στα δάχτυλα, ανεβάζουν κατεβάζουν θερμοκρασίες και στάθμες θαλασσών με μεγάλη ευκολία και πειθώ. Το κλίμα είναι ο πιο σύγχρονος φόβος, τον οποίον δεν τον αφήνουν φυσικά ανεκμετάλλευτο, αλλά τον στρέφουν στην πράσινη κατανάλωση για να εκτονωθεί .
Αγαπημένη λέξη: «τοξικό».

6. Εκεί όμως που γίνεται της τρελής είναι το μαγαζί με τους κάθε λογής θεραπευτές, γκουρού και συμβουλάτορες της ψυχικής μας υγείας. Η ζωή, η παρελθούσα και η παρούσα εκλαμβάνεται σαν μια απειλή, γεμάτη πληγές και τραύματα. Το ίδιο και η οικογένεια, και το στενό περιβάλλον.
Μαγική λέξη: «Αυτοεκτίμηση».

7. Το πιο παλιό μαγαζί ανήκει στους εμπόρους της τρομοκρατίας, της ληστείας, της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης. Είναι εντελώς αναγνωρίσιμοι και από τους πρώτους θαμώνες στα παράθυρα των βραδινών δελτίων.
Αγαπημένη έκφραση: « Υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας».

8. Και τέλος έχουμε τους αληθινούς και καταξιωμένους επαγγελματίες, όπως είναι οι ασφαλιστές, οι προμηθευτές οπλικών συστημάτων, οι πωλητές αντικλεπτικών και χρηματοκιβωτίων, δηλαδή όλοι αυτοί οι οποίοι βγάζουν το ψωμάκι τους από την εξαργύρωση του φόβου σε όλες του τις μορφές.
Αγαπημένη τους φράση: «Πρώτη μας μέριμνα, η ασφάλειά σας».

Όλες οι προηγούμενες κατηγορίες, παρά τα διαφορετικά τους συμφέροντα, ενισχύουν την καταστροφολογία συνολικά, καθώς όλες μαζί συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος, όπου η προώθηση της ανησυχίας και του φόβου στην κοινωνία, εκλαμβάνεται σαν μια φυσιολογική επιδίωξη.

28 σχόλια:

divein είπε...

ενα είναι το θέμα. ένα ήταν ανέκαθεν. η ευτυχία μας. εμείς είμαστε οι όλοι. τι την αναιρεί. όσα την αναιρούν, για τους λόγους που την αναιρούν, αποτελούν τα θέματα. θα μπορούμε κάποτε να μην είμαστε ήσυχοι αν πεθαίνει ένας από πείνα. στην αφρική. τουλάχιστον για την πείνα θα μπορούμε να ανησυχούμε. πως να το ισχυριστώ: παντοδύναμο, θεϊκό είναι ένα ανθρώπινο όντο. αισιοδοξία θα αντλούμε μόνο από τη φύση μας που είναι αθάνατη όσο υπάρχουμε. αργεί η εποχή που είναι να έρθει και να μείνει. θάρθει. δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει.
τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι τεχνολογία του χαλκού. όχι φως. είναι νωρίς. είμαστε αγχωμένοι εμείς που γεννηθήκαμε νωρίς - μέχρι και για το θάνατο. ευθύνεται η παρουσία μας σε ένα στάδιο εξέλιξης που οδηγεί στην τελειότητα. είμαστε αγωνίες δούλων κατασκευαστών του μεγάλου οικοδομήματος. υπάρχει το δικαίωμα στην τεμπελιά. η ανεμελιά. η αδιαφορία. υπάρχουν. ας μην ξεχνάμε ότι η δημιουργία αφορά τους που βοηθήθηκαν να ενδιαφερθούν. στην πλειονότητα τους, δεν αποτελούν το καλύτερο υλικό. αν ήταν οι καλύτεροι, θα είχαμε ευτυχήσει. υπήρξαν μικροί. είναι μηδαμινοί αν τοςυ συγκρίνεις με με αυτό που έρχεται και είναι η κατάληξη. θα σκοτωθούν με την προσφορά παιδείας. θα σκοτωθούν πριν υπάρξουν. απαιτείται χρόνος πειραματισμού. είναι νωρίς.

μ είπε...

Καλημέρα Cynical.

Εύστοχα νομίζω ο κύριος Furedi εντοπίζει τις 8 πηγές τρόμου στις σημερινές κοινωνίες, κάποιες από τις οποίες είναι διαχρονικές και άλλες πρόσφατες επινοήσεις μας.
Οι παρατηρήσεις που έχω να κάνω είναι εξαιρετικά απλές.

Κατ'αρχάς, μήπως τσιμπάμε όμως και εμείς περισσότερο από όσο πρέπει; Μήπως θα έπρεπε να εφαρμόσουμε μεγαλύτερο φιλτράρισμα στις πληροφορίες που δεχόμαστε; Θα μου πεις, δεν έχει ο κάθε πολίτης τη δυνατότητα να κρίνει την ποιότητα της πληροφορίας...

Επιπλέον, είναι προφανές το κοινό σημείο των 8 παραγόντων: χρήμα. Άμεσα ή έμμεσα εκεί αποσκοπούν. Σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας είναι αναμενόμενη η έξαρση της δραστηριότητας τους. Μήπως οδηγούμαστε πάλι στην κλασική πηγή των κακών, που ονομάζεται μπρρρ αδίστακτος καπιταλισμός;

Swell είπε...

Kαλημέρα Cynical,
To μόνο που φοβάμαι πλέον, μετά τα όσα έχω ζήσει και επηρεασμένος από τους γνωστούς Γαλάτες, είναι μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μου. Και σε σχέση με τους περιβαντολόγους, μέχρι να αντιληφθούμε ότι δεν υπερβάλουν, θα έχουμε καταστρέψει τελείως το περιβάλλον.

Side21 είπε...

Στην τελευταία κατηγορία
σημαντική θέση κατέχουν
οι φαρμακοβιομηχανίες και ειδικά
οι κατασκευαστές και διακινητές
εμβολίων - ειδικών φαρμάκων κ.λ.π.
Αυτοί είναι κοράκια που τρέφονται
απ' το φόβο μας ...

Tyler Durden είπε...

το θέμα των εμβολίων ως μέθοδος πρόληψης είναι τεράστιο και όσο πάει ανακαλύπτω και νέα στοιχέι για το ότι προκαλούν περισσότερη ζημιά από όση ισχυρίζονται ότι προλαμβάνουν. Ενα καλό βιβλίο είναι το "Μια επιχείρηση βασισμένη στο φόβο" του DR.MED. GERHARD BUCHWALD

Η μείωση, όπως διακηρύσσεται, των επιδημιών, δεν είναι αποτέλεσμα των εμβολιασμών. Τα γραφήματα των στατιστικών στοιχείων που εμφανίζονται σ' αυτό το βιβλίο αποδεικνύουν ότι οι μεταδοτικές ασθένειες είχαν υποχωρήσει αρκετόν καιρό ορισμένες και 200 χρόνια, πριν απο την εισαγωγή των εμβολιασμών.
Μάλιστα ορισμένες φορές τα γραφήματα δείχνουν ακόμα και αύξηση των ασθενειών τα πρώτα χρόνια μετά τους εμβολιασμούς. Οι γραφικές απεικονίσεις, λοιπόν, των στατιστικών καθιστούν ορατή την αρνητική επιρροή των εμβολίων.
Οι βλάβες και οι θάνατοι που προκλήθηκαν και προκαλούνται από τα εμβόλια αποκρύπτονται από το κοινό ή χαρακτηίζονται ''απολύτως συμπτωματικά περιστατικά'', δηλαδή, σαν μια εξέλιξη που ούτως ή άλλως ήταν αναμενόμενη, ακόμα κι άν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός. Συχνά η βλάβη που έχει προκληθεί αντιμετωπίζεται ως ασήμαντη και επιφανειακή, με τον ισχυρισμό ότι βλάβη από εμβόλιο προκαλείται πολύ σπάνια ή η βλάβη συγκαλύπτεται, με την απόδοση της αιτίας στα πλέον απίθανα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να βρη στην πολύ εξειδικευμένη βιβλιογραφία.

cynical είπε...

Καλημέρα @Μάνο,

όπως επισημαινει ο Furedi, η καλλιέργεια κλίματος πανικού, συνοδεύεται πάντοτε και απο ενέσεις καθησυχασμού, φαντάζομαι για να μην σπρώξουν τον κόσμο να πηδάει απ' τα μπαλκόνια.

Παντως, όλο και πιο πιο πολύ δημιουργειται η αισθηση οτι η ζωη δεν ειναι τιποτε άλλο παρά ενα σλάλομ μεσα απο ενα σωρό κινδυνους που διαρκώς μας στηνουν καρτερι. Και φυσικά, εκεί που παμε να λαλήσουμε, νάσου και εμφανίζεται κάποιο αντίδοτο είτε προιον ειναι αυτό, είτε υπηρεσία.
Κινδυνοι και καλύψεις κινδύνων!

Τσιμπάμε, λόγω ...ανασφάλειας απο αλλες πηγες. Και οχι μονο εξ αιτιας της τρεχουσας οικον. κρισης. Νομιζω οτι η ανασφαλεια πηγαζει απο την κοινωνικη αποσάρθρωση και τη χαλαρωση των ανθρωπινων δεσμων. Αυτο το διαχυτο αισθημα δυσανεξιας, μπο΄ρουν καλλιστα οι εμποροι να το διαχειριστούν και να το προσωποποιησουν σε εναν απτό κινδυνο. Από κει και περα, ολα παιρνουν το δρομο τους..

cynical είπε...

καλημέρα Swell,

μιας και επιασες τους περιβαντολογους, εχουμε απ' τη μια μερια τα δεδομενα και απο την αλλη τα σεναρια. Το κλιμα αλλαζει και προμηνυει δυσαρεστες αλλαγες. Αυτα ειναι τα δεδομενα.

Απο κει και περα, ΄προβλέψεις σε βαθος χρονου και ασφαλεις δεν μπορουν να γινουν λογω της φυσης του προβληματος. Ολα τα επιστημονικα σεναρια που κυκλοφορουν, και ειναι πολλα, εχουν confidence levels, δηλ. καποια πιθανοτητα να επαληθευτουν. Εντελώς δε διαφορετικα σεναρια, εχουν την ιδια πιθανοτητα να επαληθευτουν.

Οι εμποροι τωρα, τις πιθανοτητες τις κανουν βεβαιοτητες, προσθετουν κι άλλα απο πανω και στο τελος, αυτο που θα καταφερουν θα ειναι να μην πιστευει κανεις και τα σκληρα δεδομενα, που δειχνουν οτι οντως προβλημα υπαρχει.

cynical είπε...

Καλημερα @side21 και

@Τyler Durden

Απανταω ταυτοχρονα, μιας και αναφερεστε στο ιδιο θεμα (εμβολια). Το εχω ξανακουσει το θεμα , κυριως απο φιλους ομοιοπαθητικους γιατρους, οι οποιοι παραθετουν τα ιδια επιχειρηματα με τον Tyler. Διατηρω καποιες επιφυλάξεις, γιατι η αποψη αυτη ειναι αρκετα ριζοσπαστικη, οποτε χρειαζεται αρκετά καλο ψάξιμο για να ανατρεψει την τρεχουσα.

τα εμβολια δεν ειναι εντελως ακινδυνα, αυτο το αποδεχομαι, αλλά ποσο επικινδυνα σε σχεση με την ωφελεια;

Αν αποδεχτουμε οτι ασθενειες οπως ιλαρα, ερυθρα, πολυο, διφθεριτιδα κ.λ.π. δεν υπάρχουν σημερα στο δυτικο κοσμο, και αν δεν αποδωσουμε την εξαφάνιση τους στα εμβολια, τότε γιατι εξαφανιστηκαν; Θα μου πεις οτι ευθυνονται οι συνθηκες υγιεινης ή οτι τα αιτια (μικροβια, ιοι, βακιλλοι, ή οτι αλλο) "εκλεισαν τον κυκλο" τους.

Για να γινουν πειστικες τετοιες εξηγησεις θα πρεπει να αποδεικνυεται και ο μηχανισμος εξαλειψης. Παντως ειναι ενα πολυ ενδιαφερον, και ανοιχτό, θεμα.

Nomad είπε...

Δεν εχω να προσθέσω. Ισως γιατι με απασχολεί τελευταία περισσότερο ο φόβος του εμπόρου

:ΡΡΡ

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

@cynical καλησπέρα. Προσωπικά πιστεύω ότι ισχύουν και τα δύο. Και απο τη μια γίνεται προσπάθεια διάδοσης του φόβου γιατί έτσι οι λαοί είναι πιο ελέγξιμοι και πειθήνιοι αλλά και από την άλλη οι διάφοροι κίνδυνοι είναι πολλοί και πιθανοί αν σκεφτούμε στη βάση ενός χρονικού διαστήματος 3-4 γενιών και πάνω.

Απορρίπτω εξ αρχής τον φόβο που θέλουν να επιβάλλουν.

Αν κάθε π.χ. κάποιες χιλιάδες χρόνια το 99% των ζωντανών πλασμάτων στη γη εξαφανίζονται λόγω αστεροειδών ή super volcano τότε αυτό σημαίνει ότι έχει σημασία το ότι αναπτύσσουμε πυραυλικές δυνατότητες για να αναχαιτίσουμε τέτοιες επιθέσεις.

Μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια μιας ζωής αλλά στη διάρκεια 3-4 ζωών είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί με σφοδρότητα καταστροφής μιας περιοχής όση η Ελλάδα.

Οι πιθανότητες καταστροφής της γης από ένα super volcano ή έκρηξη ακτίνων γάμμα είναι από πολύ μικρή έως απροσδιόριστη.

Όμως ξέρουμε ότι αυτή η πιθανότητα είναι βεβαιότητα για τα επόμενα 200 χρόνια σε ότι αφορά μέτριες συγκρούσεις με αστεροειδείς.

Από εκεί νομίζω ότι βγήκε και η έκφραση των Γαλατών..

de profundis είπε...

Ο φόβος φυλάει τα έρημα.

Για αυτό είναι τόσο σημαντική η ύπαρξη του και κυρίως η ανακύκλωσή του.

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Πλήρης η έκθεση (σχεδόν -το Άριστα, είπαμε, είναι του Θεού!) της προπαγάνδισης (μου φαίνεται πιό καίριο από το "εμπορία") του φόβου. Να συνεισφέρω με μιά μικρή επισήμανση:

Όλες, μα όλες, οι επί μέρους απειλές λειτουργούν σαν destructive elements μιάς ριζικής κοινωνικής αλλαγής.

Είναι κάτι που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο, νομίζω.


Χαιρετώ.

cynical είπε...

Γεια σου Νομάδα,

Ο Φοβος του Εμπόπου, ειδικά αν ο έμπορος είναι και φοβισμένος, βλ. Δεκέμβρη :))

cynical είπε...

Καλησπερα @Rider.

Για τους αστεροειδεις υπαρχει ειδικο παρατηρητηριο της NASA. Αλλά δεν γνωριζω καποια μεγαλη καταστροφη με θυματα, που να εχει συμβει τα τελευταια 60,000,000 χρονια. Κι αυτη με ερωτηματικο.

Το τι σημαινει καλλιεργεια κλιματος φοβιας, και μαλιστα χαμηλόφωνα και υποσυνειδητα, το συνειδητοποιησα βλεποντας τη διαφημιση ενος αντιμικροβιακου σαπουνιου στην τηλεοραση. Δειχνει ενα κοριτσακι, το οποιο ο,τι πιανει μαρκαρεται με κοκκινο σαν ιδιαιτερως επικινδυνο. Μετα πλενεται με το προιον αυτο και ολα μελι γαλα.
Πες μου, αυτο το κοριτσακι οταν μεγαλωσει δεν θα ειναι επιρρεπες; Κυριως εναντιον των μεταναστων τους οποιους παρουσιαζουν κατα κανονα σαν εξαθλιωμενους και βρωμικους;

cynical είπε...

Γεια σου de Profundis

Θυμηθηκα μια διαφημιση και την εγραψα στον Rider, παραπανω. Nα δεις που θα υπαρχουν και αλλες τετοιες που θα κινουνται στο ιδιο κλιμα. Θα αρχισω να τις παρατηρω.
Ο φοβος σε καθηλωνει στο ιδια σημεια.

cynical είπε...

Αγαπητέ Δ. Δρακοναριε,

Στις περισσοτερες των περιπτώσεων ομαδες συμφεροντων χρησιμοποιουν τον εκφοβισμο ειτε για να πουλησουν προιοντα, ειτε για να ισχυροποιησουν τη θεση τους, αποκτώντας περισσότερα ερεισματα στην κοινωνια, δηλ. περισσοτερους φοβισμενους πολιτες που ενστερνιζονται τις ανησυχιες τους.

Σε θεματα βεβαια που σχετιζονται με τρομοκρατια, αρρωστειες, εγκληματικοτητα, κ.λ.π. οι εντολες για προκληση κλιματος ανησυχιας ερχονται κεντρικά.

Οι πολλαπλες φοβίες ευνουχιζουν τον ανθρωπο, του αποστερούν την κριση, τη δυναμη να σκεφτεται και να δρα, τον εχουν συνεχως πατημενο κατω, τον αδρανοποιουν. Τι αλλαο χρειαζεται για να μενει στη γωνια και να κλαιει τη μοιρα του;

ange-ta είπε...

Κάπως μονομερής και νεφελώδης η θέση του κυριου Furedi.
Κυρίως γιατι πετάει άταχτα και στο ίδιος καζάνι, τεχνητούς φόβους που καλλιεργεί η εξουσία ακριβώς για να εδραιώνει την εξουσία της και η έγνοια που οφείλουμε να έχουμε σαν “πολιτική κοινωνία”, που μου έγραψε η γκρίνια, πως είπε ο Αριστοτέλης.

Και βέβαια, θα προσέξατε ότι καθόλου ΔΕΝ αναφέρει το φόβο για κάποια τρομοκρατική επίθεση - ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ - γιατι AYTON τον φόβο η εξουσία τον έχει ανάγκη.

Τα υπόλοιπα άλλη φορά....

Ρεσουμε: παρακαλώ, μην το πάρεις προσωπικά, το μπλόγκ σου είναι εξόχως καλό, αλλά συγνώμη που θα το γράψω, ειδικά ΑΥΤΟ το Αρθρο είναι εξόχως παραπλανητικό!!

cynical είπε...

Γεια σου ange-ta

φυσικα και δεν το παιρνω προσωπικα! Άλλωστε, φροντισα να διαχωρισω τους εκφοβισμους στο αμεσως προηγουμενο σχολιο μου προς τον Δρακοναριο.
Αλλα νομιζω, οτι τελικα το κλιμα φοβιας απο οπου και να προκαλειται, βρισκει εδαφος και ριζωνει. Και αυτο το εδαφος το φτιαχνει η γενικευμενη ανασφαλεια (λογω ανεργιας, ατελους κοινωνικης προνοιας κ.λ.π) που ειναι προιον της πολιτικης εξουσιας.

Sophia Kollia είπε...

Πολύ κατατοπιστικό και ακριβές το πόστ,! Και το σπουδαιότερο, χρειάστηκε να το διαβάσω μόνο μια φορά για να το καταλάβω!!χα..χα...
Μιας και είναι μέρες πανελληνίων και κάθε είδους πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, υπάρχει και το τρόμος της έλλειψης πιστοποιητικού! Γιατί αν δεν το χεις πως θα βρεις δουλειά, και όταν τους λέω, Μα καλά/ Όλοι στο δημόσιο θα πάνε? Μου απαντάνε, χμμμμμμ! Τίποτα δηλ.
Καλημέρα

Greek Rider είπε...

@cynical στις αρχές του αιώνα έπεσε ένας πολύ μικρός στη Σιβηρία (έσκασε στον αέρα) και ισοπέδωσε μια τεράστια περιοχή.

Το παρατηρητήριο της ΝΑΣΑ που αναφέρεις στηρίζεται σε χρηματοδότηση (από όσο θυμάμαι και αν λέμε για το ίδιο) 1-3 εκ δολαρίων το χρόνο καθώς και σε ένα τεράστιο δίκτυο εθελοντών που επικοινωνούν μέσω ίντερνετ.

Πιστεύω ότι ο κίνδυνος για πολύ μικρούς αστεροειδείς (οι οποίοι φαίνονται μόνο την τελευταία στιγμή επειδή ακριβώς είναι μικροί) και που όμως μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στα πλαίσια μιας χώρας, είναι πολύ πιθανή τα επόμενα 40-50 χρόνια (θα έλεγα και συντομότερα).

Ολοκληρωτικές καταστροφές στη γη συμβαίνουν (σε χρονικές κλίμακες γης) πολύ συχνά. Αυτό που μας γλιτώνει είναι ότι ο ανθρώπινος χρόνος (π.χ. 10,000 χρόνια=ολόκληρη η γνωστή ανθρώπινη ιστορία) είναι ασήμαντο χρονικό διάστημα για τη δική της κλίμακα.

Παρακάτω παραπέμπω σε επιστημονικά άρθρα (φαινομενικά πολύ σοβαρά και από μεγάλα πανεπιστήμια) για τις πιθανότητες που έχει η γη να καταστραφεί από μια μεγάλες φυσικές καταστροφές (με δικές μας κλίμακες):

http://arxiv.org/PS_cache/astro-ph/pdf/0512/0512204v2.pdf

Για το μέλλον της ανθρωπότητας:
http://www.nickbostrom.com/papers/future.pdf

Για όποιον ενδιαφέρεται θεωρητικά:
1) http://www.anthropic-principle.com/preprints/cau/paradoxes.html
2) http://www.anthropic-principle.com/primer1.html

Διερεύνηση πολλών κινδύνων:
http://www.nickbostrom.com/existential/risks.html

Γενικά δίνονται αρκετά χρήματα σε μεγάλα πανεπιστήμια για έρευνα πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Συνεπώς σκέφτομαι γιατί αφού ερευνούμε αυτά να μην ερευνούμε και τα άλλα (εναλλακτικά κοινωνικά μοντέλα) θέματα, έχω άδικο;

Πάντως αυτό το είδος ερευνών που παραθέτω μου έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση παρόλο που θεωρώ τις υποθέσεις που κάνουν για να φτάσουν σε κάποιο συμπέρασμα εντελώς λάθος ή ανακριβείς ή αυθαίρετες.

Στο όλο θέμα υπάρχει και φιλοσοφική πλευρά που καταλήγει σε πολύ αισιόδοξα και παραγωγικά συμπεράσματα όπως και κάθε άλλη θεωρία που συμπεριλαμβάνει ή υπενθυμίζει την ανθρώπινη θνητότητα ή μικρότητα.

cynical είπε...

καλησπερα @Rider,

βλεπω οτι εχεις χωθει για τα καλα στα doomsday senarios!!

Οι αστεροειδεις προερχονται απο τη ζωνη των αστεροειδων εξω απο τον Αρη και ειναι παρα πολλοι. Αυτο αυξανει και την πιθανοτητα καποιος να ξεφυγει και να πεσει σε μας. Γιαυτο και η Νασα καλα κανει και τους προσεχει, και μαλιστα εχει ετοιμους και τροπους αντιμετωπισης, οπως διαλυση με lasers πριν μπουνε στην ατμοσφαιρα κ.λ.π. Ο προυπολογισμος που αναφερεις δεν μου φαινεται και ιδιατερα μεγαλος.

Δεν θα ηθελα να μπω μεσα στα σεναρια αυτα. Ειναι καλα για brainstorming και για τις καλοκαιρινες διακοπες.

Για να εχουν πρακτικη αξια, (παλι υποθετικη) θα πρεπει να παραθετουν ταυτοχρονα τις πιθανοτητες να σκασει ενας αντιδραστηρας απο τους τοσους που υπαρχουν, επισης να δινουν αριθμο θανατων απο μολυσμενα τροφιμα και νερα, απο ατμοσφαιρικη ρυπανση κ.λ.π. Αν ειναι συγκρισιμες, τοτε θα αρχισω να ανησυχω.

Τα σεναρια αυτα υπαρχουν για λογους συμμετριας: ταυτοχρονα με τις θεωριες σχηματισμου της Γης, ας υπαρχουν και θεωριες καταστροφης της!!

Σεναρια για νεες μορφες κοινωνικης οργανωσης εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν πολλα, μονο κανενα δεν εχει απο μονο του τοση εγκυροτητα ωστε να υποσκελισει τα υπολοιπα. Ο λογος, υποθετω, είναι οτι δεν μπορει να υπάρξει πειραματικη επαληθευση του σεναριου πριν βγει στα ...ράφια. Και καποιο επικρατησει, αυτο δεν θα βγει απο καποιο πανεπιστημιο.

Πάντως, στην ελλαδα το κεντρο κοινωνικων ερευνων παει για λουκετο!

cynical είπε...

Από φοβιες @Σοφια μου, ειμαστε ολοι ξεφτερια! Τι καινουργιο να μας πει ο κ. Furedi.


Ειναι επισης ο φοβος μπροστα στον εφοριακο, τον καθηγητη, τον δασκαλο, τον γιατρο, ο φοβος του τερματοφυλακα μπροστα στο πεναλτι, ο φοβος του θεου και του διαβολου, οφοβος της σκιας κ.ο.κ.

Rodia είπε...

Πωπω! Τόσους πολλούς προστάτες έχουμε;
Δεν τους είχα μετρήσει μέχρι τώρα κι από δω και πέρα θα κοιμάμαι ήσυχη!:))
..ή μήπως είναι καλύτερα να.. χάσω τον ύπνο μου;..

Ωραίο ποστ, μα την αλήθεια!:)

divein είπε...

η υπαρξιακή απόφαση του ανθρώπου, αφορά τον άνθρωπο. είσαστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θέλετε - ποιος σας περιορίζει και ποιος αρνήθηκε. ουδείς. άρα: γιατί ενώ δεν τα κάνετε, προτιμάτε να μας γδέρνετε την ψυχή με κρυφά ύποτα και νοσηρά άγχη - για να τα πάθουμε κι εμείς;

Ανώνυμος είπε...

Στην αγορά μόνο δεν πουλάνε
αλλά και πολλοί αγοράζουνε
εκτός απο εμπορεύματα ή ιδέες
φοβικές πουλάνε και φρούδες ελπίδες
Λίγοι σαν τον κυνικό Διογένη δίνουν σε ήλιους ηλιάτορες
αξίες παντοτινές.

Νοσφεράτος είπε...

δες κιαυτό:
http://periodikoeneken.blogspot.com/2009/06/blog-post_18.html#links

cynical είπε...

Γεια σου Νοσφερατε,

τον ειχα παρακολουθησει τον Δεμερτζη σε καποια σεμιναρια που εκανε μαζι με τον Μουζέλη περι μετα-νεωτερικοτητας πριν λιγο καιρο στη στοα του βιβλιου. Πολυ ωραίος και ζωντανος τυπος!

Το ενδιαφερον ειναι , σ' αυτα που λεει στο κειμενο, ότι οσο περισσοτερο το ιδιωτικο εισβαλει στο δημοσιο, τοσο περισσοτερο κοπτώμεθα για διαφυλαξη των προσωπικων και ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων. Απ' τη μια τα δινουμε, απ' την αλλη τα τραβαμε πισω. Μπερδευομαι!!