Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Προστατεύει κάποιους και ο Βενιζέλος;


Αν η απόκρυψη της λίστας Lagarde από τον κ. Παπακωνσταντίνου είχε ως ευλογοφανές κίνητρο την προστασία των δυο του εξαδέλφων, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα για το ποιο ήταν το κίνητρο του κ. Βενιζέλου ώστε να την κρατά κι αυτός κρυφή για ένα και πλέον χρόνο σε εφτασφράγιστο συρτάρι του γραφείου του. 

Μια και οι δυο περιπτώσεις έχουν ως κοινό τους σημείο την ίδια πράξη, δηλαδή την απόκρυψη, είναι εξ ίσου εύλογο να υποθέσουμε ότι συμπίπτουν και ως προς τα κίνητρα, δηλαδή την προστασία κάποιων που δεν έπρεπε να έρθουν στο φως της δημοσιότητας, πιθανόν διότι τότε θα προκαλούσαν δυσάρεστους συνειρμούς, έρευνες και αποκαλύψεις, τόσο για τον κ. Βενιζέλο προσωπικά, όσο και για το ασθενικό του κόμμα. 

Για τον κ. Παπακωνσταντίνου ξέρουμε ήδη αρκετά. Για τον κ. Βενιζέλο όμως, τι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε; Αν αφήσουμε στην άκρη εικασίες για άμεση εμπλοκή συγγενικών του προσώπων, δεν μπορούμε όμως να κάνουμε το ίδιο και για την πιθανή εμπλοκή ατόμων της λίστας σε υπόγειες χρηματοδοτήσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν του κόμματος στο οποίο αρχηγεύει. Αυτό θα ήταν και μια εύλογη απάντηση στο ερώτημα του γιατί ο κ. Βενιζέλος κρατούσε τόσο καιρό τη λίστα μυστική. Το κεφάλαιο μυστικές χρηματοδοτήσεις, αν και καθόλου μυστικό μετά από μαρτυρίες Τσουκάτου και Χριστοφοράκου, εν τούτοις παραμένει ακόμα στα ανέγγιχτα και ανεξερεύνητα. 

Τις απορίες μου για το ποιους θέλει πιθανόν να προστατεύσει ο Βενιζέλος, και τους εύλογους συνειρμούς ότι πρόκειται μάλλον περί άνομων χρηματοδοτών του κόμματος, τις είχα διατυπώσει πολλές φορές χθες στο twitter. 

Η απάντηση ήρθε γρήγορα και τυχαία σήμερα. 

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", την χρονική περίοδο που οι κυβερνητικοί παράγοντες κρατούσαν τη λίστα Λαγκάρντ ερμητικά κλεισμένη στα συρτάρια τους, μην τυχόν και προκύψει νομικό ζήτημα με την αξιοποίησή της, ορισμένα πρόσωπα, που αναφέρονται ονομαστικά, και εταιρείες τους ελέγχονταν για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Siemens. Στους λογαριασμούς της HSBC βρίσκονται πρόσωπα γνωστά από την εμπλοκή τους  με τις μίζες της γερμανικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, από τα 15 πρόσωπα  που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν, τα 5  έχουν ονομαστική παρουσία στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μ. Κάτσικα, Π. Βοιλή, Σ. Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία "Πήγασος", της οποίας  επικεφαλής τότε ήταν ο Α. Ράμμος.

Να, που όλα τα μυστήρια έχουν από πίσω τους και κάποια κίνητρα και αιτίες. Και τι κίνητρα!



10 σχόλια:

spiral architect είπε...

O ελέφαντας δεν είναι στο σαλόνι.
(μεταφορικά και κυριολεκτικά)

cynical είπε...

δεν μπορω να ερμηνευσω το χρησμο σου. Καποια βοηθεια;
Που ειναι ο ελεφαντας;

spiral architect είπε...

Σας έχει απομείνει η βοήθεια του κοινού:
«Ξέρουμε πλέον ακριβώς τι έχει συμβεί με την λίστα Λαγκάρντ, όμως είναι δύσκολο να το αποδείξουμε. Όλα φαίνεται να έχουν γίνει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και όλα τελικά έχουν μια λογική εξήγηση…».

geokalp είπε...

καλημέρα
μιας και έχεις παρακολουθήσει περισσότερο από ότι εγώ την ιστορία της λίστας,
θύμησέ μου: πως ακριβώς ήρθε στην Ελλάδα αφού την παρέδωσαν στον πρέσβη στη Γαλλία;

cynical είπε...

Geokalp,

ιδεα δεν εχω! Δεν νομιζω να εχει καταγραφει ακριβως το δρομολογιο. καποιοι λενε οτι ηρθε με το διπλωματικο σακο.
Αρες μαρες κουκουναρες...

Οιωνoσκόπoς είπε...

Ένα σημείο που δεν νομίζω ότι έχει φωτιστεί με επάρκεια, νομίζω πως είναι ότι ο Βενιζέλος δεν την κράτησε για τον εαυτό του μόνον όσο ήταν υπουργός (που ανάγεται σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευθύνη) αλλά και κάπου 5 μήνες μετά που ...δεν ήταν τίποτε!!!
Φεύγοντας από το υπουργείο, την πήρε μαζί του!
Λες κι ήταν ραβασάκι...

Αυτό είναι ΠΟΙΝΙΚΗ ευθύνη, δεν νομίζετε;

cynical είπε...

Noμιζω οτι αυτο εχει λεχθει, οτι δλδ την ειχα παρει μαζι του χωρις να την παραδωσει στον επομενο υπουργο. Κυριως ομως οτι δεν διεταξε ερευνα, ενω βοουσε ο τοπος αλλου.
Το γιατι το εκανε, νομιζω οτι εχει πολυ στενη σχεση με αυτο που επισημανε η Εφ. των Συντακτων.

Στη λσιτα Λαγκαρντ υπαρχει πολυ πολιτικο χρημα απο την περιοδο Ζημενς.

Νομιζω οτι ο Βενιζελος ειναι το ιδιο ενοχος με Παπακωνσταντινου για τους ιδιους ακριβως λογους.

Δεν ξερω περισσοτερα, αλλα η λογικη προς τα κει δειχνει.

iordanis είπε...

Ρε παιδιά θα μπει κανένας στη φυλακή εκτός από τον Τσοχατζόπουλο? Καλή χρονιά να έχουμε.

cynical είπε...

Στο υπογράφω, οτι κανενας εν ενεργεια πολιτικος δεν θα κατηγορηθει, ποσο μαλλον να μπει φυλακη. Ο Γιαννος και καποια αλλα ραμολυμεντα, πιθανον.

Napo είπε...

για αλλη μια φορα απολυτως αχρσητα και αποπροσανατολιστικα ζητηματα με ελαχιστη οικονομικη σημασια γινονται μειζονα πολιτικα θεματα με παρακμιακα κομματα που προσπαθουν να αποσταθεροποιησουν πετωντας παραμυθια συνωμωσιες και το σπορο του κακου

λες και εαν βρεθουν 2-3 με μερικα εκατ. μιζες θα λυθει το οικονομικο μας προβλημα

λες και εαν βαλουμε στην φυλακη τον βενιζελο και τους αλλους θα αρχισει να υπαρχει πρωτογενες πλεονασμα

για αλλη μια φορα ενας αυτιστικος λαος ψαχνει να σωθει ενω ξερει πολυ καλα που ειναι τα προβληματα και ποιες ειναι οι λυσεις



παππους ψαχνει σαν τρελος κατω απο μια λαμπα του δρομου
τυπας παει και τον ρωταει παππου τι κανεις?
εχασα το ρολοι μου του λεει
αρχιζει και ψαχνει ο τυπος
μετα απο καμποση ωρα του λεει δεν βρισκω τιποτα που ακριβως το εχασες?
να εκει του δειχνει (10 μετρα μακρια)

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΨΑΧΝΕΙς ΕΔΩ?
εδω φεγγει παληκαρι μου