Κυριακή 10 Μαΐου 2009

"Δώστε μας πίσω την πόλη μας"

"Δώστε μας πίσω την πόλη μας"

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας/συνέντευξη τύπου για την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 13 Μαίου 2009, 6μμ, στο ξενοδοχείο Dorian Inn, Πειραιώς 17.


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ



Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών - είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, με την "ύποπτη" ανοχή της πολιτείας.

Οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γειτονικές περιοχές συνενώνουμε τις δυνάμεις των συλλόγων και φορέων που μας εκπροσωπούν σε μια κίνηση για την επείγουσα διάσωση και ανάπλαση του λεγομένου "ιστορικού τριγώνου" (όπως περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Πειραιώς και Ερμου), που έχει μετατραπεί σε γκέτο ανομίας, διαφθοράς και ασύλληπτων κερδών για παράνομα κυκλώματα διαφόρων ειδών. Σκοπός της Κίνησης να διαμαρτυρηθούμε, να παρέμβουμε με προτάσεις και να στραφούμε με κάθε νόμιμο τρόπο εναντίον αυτών που φέρουν την ευθύνη για το κατάντημα αυτό.

1. Πολιτιστικός Σύλλογος "Παναθήναια"
2. Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας 3. Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών « Ε.Σ.Α.»
4. Ηλεκτρονικό περιοδικό για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς "Monumenta" (www. monumenta.org)
5. Σύλλογος Κεραμεικού-Γκάζι-Ρουφ "Μέγας Αλέξανδρος"
6. Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος "Η Παλιά Πόλη" 7. Ένωση Ξενοδόχων Αττικής
8. Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ "
9. Σύλλογος κατοίκων και επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
10. Σύνδεσμος Ιχθυεμπόρων-Ιχθυοπωλών Κεντρικής Αγοράς Αθήνας
11. Σύλλογος Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου «Ο Ήφαιστος»
12. «Θησέας» Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός-Οικολογικός Σύλλογος Ομονοίας και γύρω περιοχών




Οι σύλλογοι και ενεργοί πολίτες που συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση αποποιούμαστε κάθε είδους ρατσισμό προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, αλλοδαπούς και μη και αποδεχόμαστε αυτονοήτως το παρακάτω ψήφισμα, που έγινε ομοφώνως αποδεκτό κατά την ίδρυση μας:



ΨΗΦΙΣΜΑ

-- Καταγγέλλουμε τη συνειδητή υποβάθμιση του "ιστορικού τριγώνου", που οφείλεται στις πράξεις και στις παραλείψεις της πολιτείας, με την ανοχή και την αδιαφορία της οποίας, η περιοχή μετατράπηκε από πρότυπο προσπάθειας αναβάθμισης την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε "αποθήκη ψυχών" και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης, το 2009.
-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων της πολιτείας (Δήμος, Νομαρχία, συναρμόδια Υπουργεία) και τη μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς τις συνήθεις δικαιολογίες "οτι αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων".
-- Απαιτούμε την άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος, για την εκπόνηση ενός οργανωμένου ρυθμιστικού σχεδίου (στα πρότυπα του αντιστοίχου για την Πλάκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90), που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
-- Απαιτούμε τη συγκρότηση ειδικού επιτελείου (task force), στελεχωμένου από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει και να καταδιώξει συστηματικά τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που λυμαίνονται το "ιστορικό τρίγωνο" (ναρκωτικά, πορνεία, εκμετάλλευση λαθρομεταναστών με παράνομα "υπνωτήρια", παρεμπόριο).
-- Απαιτούμε τη διαρκή και συστηματική (βάσει σχεδίου) αστυνόμευση της περιοχής - και όχι αποσπασματικά αστυνομικά μέτρα, με τη στάθμευση μιας κλούβας, που απλώς μεταφέρει το πρόβλημα "λίγο παρακάτω". Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, να δηλώνει "οτι οι υπάλληλοι της φοβούνται να μπουν στο γκέτο", λίγες δεκάδες μέτρα από το Δημαρχείο και το Αρχηγείο της.
-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών πρόνοιας του κράτους και του Δήμου Αθηναίων (με τους χιλιάδες υπαλλήλους), ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης στους αρρώστους (ναρκομανείς και άλλους) και αναξιοπαθούντες, που κατακλύζουν την περιοχή.-- Απαιτούμε την άμεση μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, καθώς η περιοχή (με τη συγκέντρωση τόσων δραστηριοτήτων αλλά και μεταναστών) αποτελεί προνομιακό χώρο, για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.
-- Καταγγέλλουμε το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο και αφοδευτήριο. Απαιτούμε την εκπόνηση σχεδίου καθαριότητας, όλες τις ώρες της ημέρας (και όχι μόνο τη νύχτα), καθώς και την ουσιαστική μελέτη για την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης. Ζητούμε ουσιαστική ανακύκλωση - και όχι το απορριμματοφόρο να ρίχνει στον ίδιο κάδο σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, που με τόσο κόπο έχουν διαχωρίσει οι δημότες.
-- Απαιτούμε τον διαρκή έλεγχο των χρήσεων γης, αδειών και συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής (άδειες καταστημάτων, ηχορύπανση, χωροταξική διευθέτηση, παράνομο παρκάρισμα και φορτοεκφόρτωση), λόγω και του συνωστισμού που παρατηρείται, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και της εβδομάδας.
-- Απαιτούμε μέτρα για την επαναφορά της κοινωνικής ζωής στην περιοχή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με τη δημιουργία σχολείων, παιδικής χαράς, ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών παροχών.
-- Δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά και εθελοντικά ως πολίτες, στην οποιαδήποτε συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής.


τηλέφωνα επικοινωνίας:
Βάσω Νικολακοπούλου (Πρόεδρος "Παναθήναια") 6974300211
Αδάμ Κωστίκας (αρχιτέκτων) 6977486526Νίκος
Περάκης (σκηνοθέτης) 6977455730
Κωνσταντίνος Ζουγανέλης (ιδιοκτήτης Guru Bar) 6932269947

14 σχόλια:

Δ. Δρακονάριος είπε...

Αγαπητή Cynical,


Το πρόβλημα είναι όντως τεράστιο και δεν έχω να προσθέσω κάτι επ' αυτού. Προσυπογράφω. Θέλω όμως να μοιραστώ με σένα την εξής σκέψη:

Ένα σημαντικό ποσοστό από τους "Αθλίους" της συγκεκριμένης περιοχής των Αθηνών (και εννοώ εδώ τις ψυχές που συνωστίζονται εκεί) είναι μετανάστες. Αυτό μοιραία ξαναφέρνει στο μυαλό μου το ακανθώδες και "φεύγα κακό απ' τα μάτια μου" ζήτημα της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο ευρών αμοιφθήσεται.


Χαιρετώ.

divein είπε...

Δρακονάριε συμφωνώ:

ο νεοελληνικός τηλεοπτικός εθνικισμός είναι περισσότερο ένας εγωισμός ως προς το βιολογικό μας σύστημα (:σκέφτομαι ξανασκέφτομαι τι η ζωή μακριά σου). αυτός ο εγωισμός γιγαντώθηκε με την υποτίμηση του ψυχρού ρεζερβουάρ κι έγινε καθεστώς με το κλείσιμο του κύκλου carnot. η τόσο μεγάλη άνοδος των ψυχανεμισμών είναι των τελευταίων ωρών τηλεπάθεια.

Χαιρέτα μου τον Πλάτανο είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον να ανταλάσσει κανείς σχόλια με τον εαυτό του!

cynical είπε...

Αγαπητέ Δρακονάριε,
ξεκινω απο την αποψη ότι οι 'Αθλιοι των Αθηνών" δεν πρεπει να συνεχισουν να παραμενουν αθλιοι, ούτε οι κάτοικοι της περιοχης σταδιακα να εξαθλιώνονται και αυτοί. Καποιοι πρεπει να αναλαβουν την πρωτοβουλια για να κινηθούν τα πραγματα.

alex_m είπε...

Πιστεύω πως η συμμετοχή όλων μας στην κίνηση "δώστε μας πίσω την πόλη μας" είναι απαραίτητη .
Σε καμία περίπτωση να μην θεωρήσουμε πως δεν είναι και δικό μας πρόβλημα αν δεν είμαστε κάτοικοι της περιοχής .
Μας αφορά όλους !
Το "στίβαγμα" ψυχών ,
η γκετοποίησή τους ,
η εκμετάλλευση
τους από το οργανωμένο έγκλημα
ειναι και πρέπει να γίνει υπόθεσή μας .
Εχω κάποιες επιφυλάξεις
ως προς τα μέτρα που προτείνονται στο ψήφισμα και θα προσπαθήσω να τις παρουσιάσω στην συγκέντρωση .

Δ. Δρακονάριος είπε...

ΛΑΣΠΗ…


Εισαγωγικά

Τις πολύ τελευταίες ημέρες, έχει προκύψει ένα ζήτημα, σύμφυτο με την φύση του Διαδικτύου. Κάποια σχόλια, προϊόντα συνειρμικής και αυτόματης γραφής, «ασυνάρτητα», αλλά όχι και άνευ νοήματος, εστάλησαν σε τέσσερα ιστολόγια. Συγκεκριμένα: Στην @Κατερίνα, στον @Σχολιαστή, στην @Cynical και στον @Left Liberal Synthessis. Τα σχόλια εκφράζουν μία απολύτως αντιθετική στάση προς τα δύο πρώτα εκ των ιστολογίων που προανέφερα.

Το γεγονός συνέπεσε με το τέλος ενός έντονου διαλόγου σχετικά με το θέμα του πρόσφατου Ευρωψηφίσματος για την καταδίκη του του Ολοκληρωτισμού. Ο διάλογος, μετά από σχετική ανάρτηση της @Κατερίνας, έγινε από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαϊου. Στον διάλογο αυτόν συμμετείχα, καταθέτοντας αρκετά σχόλια, τα οποία, συνολικά, αντιστοιχούν στο 30% περίπου του συνολικού όγκου των σχολιαστικών κειμένων. Σ’ αυτά, αντιπαρατέθηκα απολύτως και με σφοδρότητα, από Αριστερές θέσεις, τόσο στις απόψεις της @Κατερίνας όσο και του @Σχολιαστή. Ο απόηχος της συζήτησης οδήγησε στην αφαίρεση της δυνατότητας να σχολιάζω, σύμφωνα με ρητή απαίτηση της διαχειρίστριας @Κατερίνας. Επίσης ρητά στο blog της (βλ. το σχόλιό μου της 7ης Μαϊου, 4.39μμ στο post της 29ης Απριλίου) εδήλωσα, ότι θα σεβαστώ το δικαίωμά της να αφαιρεί τον λόγο από όποιον επιθυμεί.


Η εκτόξευση της λάσπης


Με σχόλιά του, όσο και με αναρτημένα κείμενα, ο @Σχολιαστής από το Σάββατο, 9 Μαϊου προσπάθησε με υπονούμενα να με συνδέσει με όποιον ή όποιους έστειλαν τα σχόλια που ανέφερα εισαγωγικά. Διέψευσα την συκοφαντία χθες το βράδυ στο blog της @Cynical. Δεν ήταν όμως αρκετό.

Με την σημερινή του ανάρτηση ο περί ου εξακολουθεί να συντηρεί την συκοφαντία, αναφέροντάς με και ονομαστικά αυτήν την φορά. Πάλι όμως με «πλάγιο», ύπουλο και άνανδρο τρόπο. Και σπεύδει επικουρικά, κινούμενη προς την ίδια κατεύθυνση και το alter ego του, η @Κατερίνα με το σημερινό της κείμενο. Για το οποίο επιλέγει να ενσωματώσει στον τίτλο του, αλλά και να συμπεριλάβει κάμποσες φορές στο σώμα του κειμένου της, το ψευδώνυμο «Δράκος», το οποίο έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένας από τους σχολιογράφους που προανέφερα στην αρχή αυτού του σχολίου μου. Βέβαια, το ψευδώνυμο με τις περισσότερες «εμφανίσεις» στα επίμαχα σχόλια ήταν το «Φεύγω». Όμως αυτό δεν είχε το πλεονέκτημα του συνειρμού με το δικό μου ψευδώνυμο, οπότε δεν το επέλεξε. Ενώ το «Δράκος»!... Ούτε παραγγελία να ήταν!...
Δεν θα άξιζε να ασχοληθώ με τέτοιου είδους λασπολογίες. Και δεν θα το έκανα, αν δεν είχα δηλώσει την ένταξή μου στην παράταξη της Αριστεράς. Όμως, αφού έχω κάνει τέτοια δήλωση, είμαι υποχρεωμένος να διαψεύσω για δεύτερη φορά αυτές τις αθλιότητες. Οι οποίες, είναι ηλίου φαεινότερο, δεν αποσκοπούν κυρίως στην προσωπική μου απαξίωση, όσο στην αμαύρωση της Αριστεράς επί τη βάσει του ακόλουθου υπόρρητου επιχειρήματος: Να ποιοι είναι οι αριστεροί. Δεν φοράνε μόνο κουκούλες στις διαδηλώσεις. Φοράνε και στο Διαδίκτυο!

Φυσικά, δεν θα καταφέρουν τίποτα με τέτοιες λασπολογικές συκοφαντίες. (Οι οποίες, απ’ ό,τι είδα, επιχειρείται με κάποιες παραλλαγές να θίξουν τόσο την @Cynical όσο και τον @LLS). Μάταιες προσπάθειες…


Κανένας λύκος δεν εμπόδισε ποτέ κανένα καραβάνι να προχωρήσει!

NdN είπε...

Πληροφόρησε μας αγαπητή Cynical, πόσο κόσμο είχε η συγκέντρωση. Δηλαδή πόσοι ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Ετυχε να περάσω πρόσφατα και ειλικρινά σου λέω δεν έχω δει τόσο άσχημες εικόνες ούτε στο Hackney.

cynical είπε...

Καλησπέρα Κακο,

ελπίζω να δρασει σαν καταλυτης η κινηση αυτη ωστε να τεθει πλεον το θεμα της μεταναστευσης επι ταπητος. Να σταματησει πλεον η ακροδεξια να το μονοπωλει και τα κομματα να παιζουν κρυφτουλι μην τολμωντας να παρουν συνολικη θεση. Και την πληρωνουν πολλοι κατατρεγμένοι.

cynical είπε...

Αχ, καλέ μου @NdN, ούτε καφετζου με διδακτορικο να ήμουνα. Πώς να γνωρίζω κάτι εκ των προτερων;
Η συναντηση ΘΑ γίνει την Τεταρτη!

Δεν μπορεις να φανταστεις τι γινεται στη Μενανδρου. Κόλαση!

NdN είπε...

Παρανοησης αγαπητή μου. Εννοούσα να μας πληροφορήσεις πόσο κόσμο είχε η διαδήλωση την επόμενη μέρα. Πως θα μπορούσα να το γράψω δηλαδή; Πες μας πόσο κόσμο "θα έχει"; Μου φαίνεται δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τα Ελληνικά μου. Στα αγγλικά τα πηγαίνω καλύτερα πάντως! :)

cynical είπε...

Ε!, ΝdN δεν ήταν και τα καλυτερα ελληνικα !! Αντε, ας την κοψουμε στη μεση τη ζημια...

alex_m είπε...

χμμμμ......
αρχίσαν οι "εκπτώσεις" βλέπω !!!
:) :)

cynical είπε...

Κακο,
δεν ηθελα να κακοκαρδισω τον ΝdN εντελως, γιαυτο του τη χαρισα... Για λονδρεζος καλα τα μιλαει ακομα..

alex_m είπε...

:)
καλή νύχτα
Αθηναίοι μα και
Λονδρέζοι !!!!
:)