Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η εξαφάνιση της ιδιωτικότητας


Τι είπε τις προάλλες ο Έρικ Σμιτ, ένα από τ' αφεντικά της Google σε συνέντευξη στη WSJ; Λίγο πολύ, να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε μέχρι σήμερα περί ιδιωτικότητας, γιατί τώρα αντί για το μάτι του Θεού, “ο τα πανθ' ορά”, θα έχετε το μάτι της Google, που κάνει την ίδια και καλύτερη δουλειά.

Και τότε σείστηκε σύσσωμη η υφήλιος από τον δήθεν κυνισμό του. Αλλά ο άνθρωπος έλεγε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Δεν είναι μόνο ότι μίλησε καθαρά και ξέστερα για το παρόν, όπου το διαδίκτυο έχει μετατραπεί, φυσικά εν πλήρη γνώση μας, σε δημόσιο εξομολογητήριο όλων ημών των πιστών και απίστων χρηστών, αλλά μίλησε και για το μέλλον.

Η ιδιωτικότητα και η με κάθε τρόπο διαφύλαξή της, περισσότερο κι από ότι διαφύλατταν οι κόρες στον καιρό της βασίλισσας Βικτωρίας, την παρθενία τους, αποτελεί αίτημα της νεωτερικότητας και μέλημα μιας ευημερούσας κυρίως μεσαίας τάξης, η οποία έχει ανυψώσει προ πολλού το τείχος ανάμεσα στο ιδωτικό και το δημόσιο. Παρατηρούμε όμως, ότι όσο κατεβαίνει κανείς τα σκαλιά της κοινωνικής κλίμακας, το τείχος αυτό αρχίζει σταδιακά να χαμηλώνει, ενώ στα πλέον περιθωριοποιημένα στρώματα ισοπεδώνεται, με την έννοια ότι αυτοί που ζουν σε απόλυτη ένδεια, αυτοί που κοιμούνται σε πάρκα, πεζοδρόμια κλπ, δεν έχουν και πολύ ιδιωτικότητα να κρύψουν. Το ίδιο και οι δούλοι, οι ιστορικοί και οι σύγχρονοι, για να φέρουμε κι ένα άλλο οριακό παράδειγμα.

Αυτό λοιπόν, που εξυπονοούσε ο Σμιτ, σαν καλός μάντης και προφήτης των καιρών, όπως απέδειξε η επιχειρηματική διορατικότητά του, ήταν ότι πολύ σύντομα το μέλλον θα είναι τέτοιο, που η εν λόγω διάκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου δεν θα έχει και πολύ νόημα. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά λόγω ευρείας κοινωνικής έκπτωσης των περισσότερων χρηστών!

2 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

...όσο κατεβαίνει κανείς τα σκαλιά της κοινωνικής κλίμακας, το τείχος αυτό αρχίζει σταδιακά να χαμηλώνει..

Προφανώς δεν μιλάει για την έλλειψη ιδιωτικότητας των λούμπεν κοινωνικών στρωμάτων που έτσι και αλλιώς δεν τους απασχολεί το θέμα της ιδιωτικότητας .
Μιλάει αντίθετα για τα στρώματα εκείνα που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και από μόνα τους εκτίθενται μέσω των διαφόρων φόρουμ,φέισμπουκ κτλ χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έτσι απεμπολούν την ιδιωτικότητα τους εκτιθέμενα και αυτοπροβαλλόμενα καθημερινά μέσα από αυτά.

cynical είπε...

Αθεοφοβε,

προφανως μιλάει γιαυτους στους οποιους αναφέρεσαι και μονο γιαυτους. Τους αναφερω δε στο ποστ, σαν το παρόν.

Η άλλη κατηγορία, η εκπεσούσα, είναι ενα extrapolation στο μελλον, με μια δοση υπερβολης ειναι αληθεια, της παρούσας μεσαιας ταξης η οποια συνεχως υποβαθμιζεται.

Η αντιφαση παντως ειναι, ότι σε συνθηκες μαζικης κοινωνιας, μαζικης κουλτουρας κλπ, οπου οι τροποι ζωης του ενος ελαχιστα διαφερουν από του αλλου, η ιδιωτικοτητα θεωρειται μεγα διακυβευμα.