Η κυνική ρήση της Θάτσερ, ότι “Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούν Κοινωνία, παρά μόνο άτομα και οι οικογένειές τους”, ούτε ήρθε ξαφνικά από τον ουρανό, ούτε από την άλλη έπεσε σε ξερό έδαφος. Βλέποντας σήμερα το είδος του ανθρώπου που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, η Θάτσερ ήταν μάλλον μπροστά από την εποχή της. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός στην πιο ακραία του μορφή, δεν θα κατόρθωνε να επιβιώσει για τόσο πολύ, αν δεν μπόλιαζε με τις αξίες του, τις αγοραίες αξίες, τα μυαλά και τις νοοτροπίες μεγάλου τμήματος των δυτικών κοινωνιών. Ο νεοφιλελευθερισμός σαν κυρίαρχη ιδεολογία πλέον, απομόνωσε τον άνθρωπο από τον κοινωνικό του περίγυρο, σε ρόλο μάλιστα ανταγωνιστή και όχι συμμάχου, και τον κατέστησε τον μόνο υπεύθυνο τόσο για τις επιτυχίες όσο και για τις αποτυχίες του. Κρύο σύμπαν, θα μου πείτε, και γυμνό, αλλά όσο η ανάπτυξη μπορούσε ακόμα να δανείζεται από το μέλλον, χρήματα και ψευδαισθήσεις, το δόγμα της ΤΙΝΑ θα παρέμενε ακλόνητο. Μόνο μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα θα μπορούσαν ν’ ανθίσουν η απόλυτη βουλησιαρχία του Νew Age, και συγγραφείς σαν τον Κοέλιο, που έκαναν τον κόσμο να πιστεύει ότι εφ όσον η θέλησή του ήταν ισχυρή, ακόμα κι ολόκληρο το σύμπαν θα μπορούσε να κινητοποιηθεί για να την ικανοποιήσει. Έτσι όσοι δεν κατάφερναν να κινητοποιούν το σύμπαν και ως εκ τούτου, συνέχιζαν να διάγουν βίο δυσμενή, δεν είχαν κανέναν άλλον να κατηγορούν, παρά μόνο την αδύνατή τους θέληση και φύση.
Αυτή λίγο πολύ ήταν και η εικόνα που είχαν οι αμερικανοί, εκεί πίσω στο 2001, για τους φτωχούς. Σε μια δημοσκόπηση του National Public Radio, του Kaiser Family Foundation, και του Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν απαντήσει ότι οι φτωχοί δεν κάνουν και πολλά πράγματα για να βγάλουν τους εαυτούς τους από τη φτώχεια. Σαν κύριες δε αιτίες φτώχειας αναφέρθηκαν η χρήση ναρκωτικών, η έλλειψη κινήτρων, η κακή ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, η παρακμή των ηθικών αξιών, ενώ πολύ λίγοι ονομάτισαν την έλλειψη θέσεων εργασίας, σαν τη βασική αιτία.
Θα περίμενε κανείς η πρόσφατη οικονομική κρίση, που οδηγεί όλο και περισσότερους ανύποπτους στη φτώχεια, να είχε κάνει πολλούς να αλλάξουν γνώμη, ώστε οι ευθύνες να καταλογίζονται περισσότερο στα αίτια και τις συνθήκες της κρίσης, παρά στους ίδιους τους φτωχούς. Παρά ταύτα η κοινή γνώμη φαίνεται να παραμένει εγκλωβισμένη στις παλιές της εκτιμήσεις. Στη Μ. Βρετανία που τέθηκε το ερώτημα, σχετικά με το ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στη φτώχεια, ο παράγοντας «τεμπελιά» ενώ το 1986 συγκέντρωνε το 19% των εκτιμήσεων, το 2009 συγκέντρωνε το 26%. Αντίθετα, ο παράγοντας «κοινωνική αδικία», ο οποίος το 1986 έπαιρνε ένα 25%, το 2009 μετά βίας έπιανε το 19%.
Παρόμοια αποτελέσματα, σχετικά με την πρόσληψη που έχει η βρετανική κοινωνία για το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων έδειξε και μια άλλη δημοσκόπηση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού NatCen. Από το 1983 μέχρι το 2009 που συλλέγονται στοιχεία, όλο και περισσότεροι βρετανοί θεωρούν ότι οι κοινωνικές παροχές είναι αρκετά υψηλές και ότι αυτός είναι ο λόγος που οι άνεργοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάξουν για δουλειά. Ενώ το 1983 το ποσοστό αυτό ήταν 35%, το 2009 αυξήθηκε στο 54%.
Στις ΗΠΑ, η κοινή γνώμη δεν είναι επίσης πολύ διαφορετική. Δημοσκόπηση της εταιρίας Rasmussen τον περασμένο Αύγουστο, έδειξε ότι ένα 49% των αμερικανών πιστεύει ότι τα κυβερνητικά προγράμματα αυξάνουν το επίπεδο της φτώχειας, ενώ μόνο το 20% πιστεύει το αντίθετο. Ένα 61% πιστεύει ότι για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες και ένα 71% ότι τα κοινωνικά κονδύλια τα καρπούνται δικαιούχοι με υψηλά προσόντα.
Στην Ελλάδα οι κοινωνικές παροχές είναι ήδη ελάχιστες, και το επίδομα ανεργίας πενιχρό, ώστε οι ενδοιασμοί των αγγλοσαξονικών κοινωνιών να μην βρίσκουν άμεση εφαρμογή. Όχι ότι η εγχώρια κοινή γνώμη δεν έχει προβληματιστεί για τα αίτια της φτώχειας. Θα μπορούσε να την αποδώσει και στους ίδιους τους φτωχούς, αν δεν υπήρχαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Α! Και οι μετανάστες...
23 σχόλια:
εξαιρετικο!
Καλή χρονια αγαπητη .
Κι όμως δεν είναι λίγες οι φωνές που προτρέπουν μείωση ορισμένων κοινωνικών παροχών ή μεταρρύθμισή τους (sic) ώστε να μην επαναπαύονται οι άνεργοι και οι άλλοι. Πολλούς ακούω που χαρακτηρίζουν τους ανέργους ως άτομα που τεμπελιάζουν ή επιλεκτικούς. Ακόμα κι αν αυτές ο ψόγοι μειώθηκαν, ακόμα ακούγονται.
καλη χρονιά, Νosfy!
Δειμε,και οι νοοτροπιες ταξιδευουν πανω απο τα συνορα. Παγκοσμιοποιουνται και αυτες. Οπως και τα μεσα που τις διακινουν. Δεν πιστευω οτι η αλαζονεια ειναι φαινομενο μονο αγγλοσαξωνικο.
Αλλα ποιος εχθρος μπορει να παραβγει τον ΔΥ σημερα? Ουτε και η "τεμπελια"
Καλη χρονια!
Η αμεριμνησία, η επανάπαυση και ο ατομικισμός είναι το σκαλί που πάτησαν οι Θάτσερ, Ρήγκαν κλπ και μας οδηγήσαν εδώ.
Πολύ καλό άρθρο και εύστοχο ως προς την ημέρα ανάρτησής του.
Καλή χρονιά αγαπητή cynical
καλη χρονια Μαρκο!
Είναι για να εξοργίζεσαι cynical.
Ενώ απαξιώνουν την εργασία στη δύση, μεταφέροντας την παραγωγή στον τρίτο κόσμο όπου υπάρχει άφθονη φτώχεια και κατά συνέπεια υπερκέρδη, κατακρίνουν τους δυτικούς φτωχούς, που αυτοί δημιουργούν, σαν τεμπέληδες μειωμένων ικανοτήτων, βαρίδια στα ροζ συννεφάκια του νεοφιλελευθερισμού που πλουτίζει από τη φτώχεια!
Παρ΄ όλα αυτά τα δύσκολα, εύχομαι το 12 να εξελιχθεί ανέλπιστα καλά για όλους τους φτωχούς.
"Σε μια δημοσκόπηση του National Public Radio, του Kaiser Family Foundation, και του Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες είχαν απαντήσει ότι οι φτωχοί δεν κάνουν και πολλά πράγματα για να βγάλουν τους εαυτούς τους από τη φτώχεια. "
Ηδη πολυ φτωχος ως φοιτητης και νυν ευπορος γνωστος μου, του οποιου ο γιος σπουδαζει στις ΗΠΑ, μου ελεγε οι του εχει δωσει 50.000 δολ. για να παιζει με ισοτιμιες νομισματων και αλλα παραγωγα. Ετσι μπορεις να κερδιζεις εως και 40% το ετος.
Οποτε καταλαβα τι ειναι οι αγορες και γιατι ζητουν ολο και υψηλοτερα επιτοκια για να δανειζουν τα κρατη. Τα συσσωρευμενα χρηματα απο τις εταιρειες της αποικιοκρατιας, τους ντοπιους μεγιστανες βασιλεις, φυλαρχους και επιχειρηματιες, πετροδολλσρια και ναρκωδολλαρια της μακμαφια, μιζες κυβερνητικων αξιωματουχων και πλεονασματα εθνικων προμηθευτων απανταχου γης, του κινεζικου σοσιαλκαπιταλισμου και των αυταρχικων καθεστωτων τιγρεων της νοτιανατολικης ασιας δυτικα σσφαλιστικα ταμεια συνταξιοδοτησης,.... .
Ποτε το κοριτσακι με τα σπιρτα θα παρει βενζινη καθαρισμου για να καψει την πολιτεια με ραγιες, γεφυρες, κτιρια, τραινακια του κακομαθημενου κωλοπαιδου, που παιζοντας προπονειται για την τεραστια κληρονομια του στην πραγματικη ζωη;
Καλη χρονια cynical!
Αφωτιστος Φιλελλην
Dyer,
εχουν τοσα πολλα γινει και λεχθει παγκοσμιως πια, που πιστευω οτι η τακτικη αυτο-ενοχοποιησης δεν θα εχει τοση μεγαλη ισχυ.Το μεγαλυτερο οπλο καθε εξουσιας ειναι η ιδεολογια της, οταν μπορει και την επιβαλει σε αυτους που δεν θα ειχαν κανενα συμφερον να την ασπαζονται. Ο λογος αυτος σαν τη σκονη εμφιλοχωρει σε καθε πτυχη της συνειδησης και εξουδετερωνει το μυαλο και καθε διαθεση αντιστασης.
Οταν δουμε καθαρα το παιχνιδι που παιζεται τοτε εχουμε κανει ενα σημαντικο βημα.
Σου ευχομαι να μεινεις ορθιος και ετοιμοπολεμος!
Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους.
Εν ετει 2012, ερχεται το κοριτακι με τη μολότωφ! τερμα τα παραμυθια!
Καλη χρονια και σε σενα αφωτιστε φιλέλληνα!
Πλακα πλακα παιρνω μηνυματα απο διαφορες μεριες οτι τα νομισματα ειναι το καινουργιο παιχνιδι. Υπαρχουν δε διαφορες πλατφορμες στο ιντερνετ, οπως forex, plus500 που σου μαθαινουν τη διαδικασια. Στην αρχη δεν χρειαζεται να βαλεις χρηματα. Και μετα οταν ξεθαρεψεις, και βαλεις κανενα αληθινο ποσο, στα μαζεύουν κανονικα.
Εμπιστευτικα παντως, στα χιτ αυτη τη στιγμη ειναι το αυστραλεζικο δολάριο!
Καλη χρονια greek rider. Οσο θα μας πατανε, τοσο θα σηκωνουμε κεφαλι...
“Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούν Κοινωνία, παρά μόνο άτομα και οι οικογένειές τους”
Η νησιωτική Ευρώπη είναι η γενέτειρα του εμπειρισμού. Υπάρχει μια μεσαιωνική φιλοσοφική θεωρία, του νομιναλισμού, η οποία λέει ότι υπάρχουν λέξεις και έννοιες για τις οποίες δεν υπάρχει εμπειρικό περιεχόμενο ή επιβεβαίωση. Λέξεις, δηλαδή, που δεν αντιστοιχούν σε τίποτα το υλικό. Π.χ η λέξη θεός, η λέξη κοινωνία, η λέξη εργατική τάξη, ή λέξη "κράτος" στην Ελλάδα κλπ. Με αυτή την έννοια το είπε η Μαργαρίτα.
Κατά τα άλλα, καλή χρονιά!.
καλη χρονια αναρχοφιλελευθερε!
οι κοινωνιες ειναι συλλογικοτητες με δικη τους ζωη και χαρακτηριστικα, και δεν αποτελουν αθροισμα των χαρακτηριστικων των μελων τους.
Αποκλειεται να μην το εβλεπε αυτο η Θατσερ. Αλλιως δεν θα πηγαινε στα Φωλκλαντς. Η βρετανικοτητα, η πατριδα, κλπ ειναι κοινωνικα και οχι ατομικα χαρακτηριστικα..
Όταν τα εφαρμόζεις κομμουνιστικά δια της αριστερής-άρα-καλής-βίας δεν είναι όμως...
Φίλη cynical,
Να πούμε εμείς τι μας περνάει από το μυαλό πως έγινε;
Λοιπόν, οι κουφάλες οι δημοσκόποι "μαγείρεψαν" τα δείγματα και τα 'φεραν έτσι ώστε το 1% να υπερεπεραντιπροσωπεύεται και το 99% να συρρικνωθεί έως εξαφάνισης! Δεν εξηγείται αλλιώς! ;-)
Άιντε, Καλή Χρονιά! (Και προσοχή στην ε ρ μ η ν ε ί α των αριθμών!)
Τα λέμε
ας ελπισουμε οτι το 2012 αυτο το 99% θα παγιωθει σε καποιο δημοσκοπικο αποτελεσμα.
καλη χρονια!
Καλή χρονιά Cynical και κάτι σχετικό:
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/getting-worse-40-undeniable-pieces-of-evidence-that-show-that-america-is-in-decline
Καλη χρονια Κωστα,
επισης, δεν αναφερει το χαμηλο προσδοκιμο ζωης, και την παιδικη θνησιμοτητα που την φερνουν σε θεσεις τριτοκοσμικης χωρας...
Καλή δύναμη και καλή χρονιά ,αγαπητή και θαυμαστή ..Κυνική μας! :)
Ω!!! πολυ ευχαριστω!
καλη χρονια και σε σενα καλε μου νικο-alfa.
Καλή χρονιά σε όλους. Με υγεία πρωτίστως για να μπορούμε να συνεχίζουμε δυνατοί. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευχές σε σένα φίλη Cynical για το χώρο που μας διαθέτεις και που τσιγκλάς τη σκέψη μας. Να είστε καλά όλοι.
καλη χρονια φιλε eparistera,
το τσιγκλισμα ειναι αμοιβαιο! Ο ενας τροφοδοτει τον αλλον, ή κρατα με να σε κρατω ν' ανεβουμε στο βουνο!
Υγεια και πεισμα να φτιαξουμε και να κρατησουμε τα αναχωματα...
Δημοσίευση σχολίου