Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Οι πέντε καλύτερες προτάσεις για τη διάλυση της Ευρωζώνης


Τον περασμένο Οκτώβρη το fund της οικογένειας του Λόρδου Wolfson προκήρυξε βραβείο 250,000 λιρών για το καλύτερο σχέδιο, καλύτερης διαχείριση μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης.

Από τις 450+ περίπου συμμετοχές, σήμερα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις για τη λίστα των πέντε φιναλίστ, από τους οποίους θα προέλθει και ο νικητής.


Αυτοί είναι οι εξής:

Κάνοντας κλικ σε κάθε σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κατατεθειμένη πρόταση.


a) Catherine Dobbs - The NEWNEY approach to unscrambling the Euro


b) Roger Bootle - Leaving the euro: A practical guide


c) Jonathan Tepper - A Primer on the Euro Breakup: Default, Exit and Devaluation as the Optimal Solution

d) Jens Nordvig - Planning for an orderly break-up of the European Monetary Union


e) Neil Record - If member states leave the Economic and Monetary Union, what is the best way for the economic process to be managed to provide the soundest foundation for the future growth and prosperity of the current membership?


Σε μια πρωτότυπη και κομψή λύση η Catherine Dobbs προτείνει την εξαφάνιση του ευρώ, με τις απαιτήσεις των κατόχων ευρώ να αντικαθίστανται με απαιτήσεις επί νέων νομισμάτων σε μια συμφωνημένη ισοτιμία. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η έξοδος κεφαλαίων, και επιπλέον να μην υπάρξουν αδικίες.



Η πρόταση του Roger Bootle από την Capital Economics περιγράφει ένα πρακτικό οδηγό γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Ο κεντρικός στόχος είναι πώς να εξασφαλιστεί πτώση των πραγματικών μισθών και τιμών με την μικρότερη αναταραχή. Προτείνεται, τα δημόσια και ιδιωτικά δάνεια να επανακαθοριστούν σε ευρώ, σύμφωνα με την αρχή του 'lex monetae', όπου κάθε χώρα αποφασίζει η ίδια για το πώς θα διαχειριστεί το νόμισμά της.



Ο Jonathan Tepper θεωρεί ότι οι έξοδοι από ένα νόμισμα και οι υποτιμήσεις ενώ προβλέπεται να οδηγούν σε χάος και αρμαγεδδώνα σπανίως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν προκύπτουν από την ίδια διαδικασία εξόδου, αλλά από τις ανάγκες που οδηγούν στην έξοδο.




Οι Jens Nordvig and Nick Firoozye ισχυρίζονται ότι το βάρος θα πρέπει να δίνεται στα δάνεια που βρίσκονται κάτω από το ξένο δίκαιο, περίπου 10 τρις ευρώ. Τα δάνεια που βρίσκονται κάτω από το εθνικό δίκαιο κάθε κράτους θα πρέπει να επανατιμώνται στο νέο νόμισμα, ενώ αυτά που βρίσκονται κάτω από ξένο δίκαιο θα πρέπει να εκφραστούν σε ένα νέο ευρωπαικό νόμισμα, ας πούμε στο ECU.




O Neil Record ισχυρίζεται ότι αν μια χώρα φύγει από το ευρώ, τότε ολόκληρη η ΕΖ θα πρέπει να διαλυθεί. Η έκθεση επικεντρώνεται στη διαχείριση της εξόδου , με έμφαση στη μυστικότητα και την καλή οργάνωση.



5 σχόλια:

spiral architect είπε...

O Λόρδος Wolfson θα δώσει 250,000 λίρες στον νικητή.
Αυτός τι θα κερδίσει;

cynical είπε...

Xρηματοδοτει, ετσι κι αλλιως, μονιμως ενα think tank το policy exchange. Οπως, τωρα ειδα και ετησιο βραβειο για την καλυτερη συγγραφη ιστοριας για το γενικο κοινο.

Πιθανον να θελει να κανει challenge το nobel trust. Kαι να μεινει το ονομα του στην ιστορια...

ένας στρατολάτης είπε...

Αχ, και παραπλανήθηκα από τον τίτλο του ποστ κι ετοίμασα μια 3278σέλιδη μελέτη για την απολαυστικότερη διάλυση της ευρωζώνης...

cynical είπε...

στρατολατη,

να δεις που καποια απο αυτες θα γυριστει και σε ταινια απο το χολυγουντ. Τυφλα ναχει ο "Αρμαγεδδων" και οι "πυργοι της κολασεως"...

Γραφε, γραφε, μπορει και να κερδισεις!

spiral architect είπε...

"Θρέψε φίδι το χειμώνα, να σε φάει το καλοκαίρι"
(λαϊκή παροιμία)

Ο εντεκάχρονος Ολλανδός που «έβγαλε» την Ελλάδα από το ευρώ

Εκτός συναγωνισμού θα τσιμπήσει ένα κατοσταρικάκι. Όταν μεγαλώσει θα γίνει κάτι σαν τον Τόμσεν!