Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μεγάλη ευκαιρία…




…για να γίνετε πλούσιοι.  Όλοι, και όχι μόνο οι ήδη πλούσιοι, ώστε να γίνουν πλουσιότεροι. 

Η διαδικασία είναι απλή στη σύλληψή της και δεν απαιτεί ο αγοραστής να έχει έστω και την ελάχιστη οικονομική επιφάνεια. Τουναντίον, οι κανόνες συμμετοχής στον πλειστηριασμό είναι άκρως εξισωτικοί και δημοκρατικοί και λόγω της πολύ χαμηλής τιμής πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, είναι θαρρείς κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των ασθενέστερων υποψηφίων ή ακόμα και των απόρων. 

Εκ των ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι το κράτος αδυνατώντας, λόγω της τροϊκανής επιτήρησης, να ασκήσει αναδιανεμητική και κοινωνική πολιτική διαμέσου της φορολογίας και της αύξησης των μισθών, το πράττει διαμέσου της πώλησης της περιουσίας του σε τιμές δίκαιες και πολύ προσιτές.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, προϋπόθεση για να λάβει τις το χρίσμα του αγοραστή επιχείρησης ή ακινήτου είναι να διαθέτει προφανώς κεφάλαια ίσα με την (ομολογουμένως πολύ χαμηλή) τιμή πώλησης, εκ των οποίων το 1/3 θα πρέπει εξάπαντος να προέρχεται από δανεισμό από ελληνική τράπεζα, το έτερο 1/3 από δανεισμό από ξένη τράπεζα, και το υπόλοιπο 1/3 από ίδια κεφάλαια. Και επειδή τα ίδια κεφάλαια δεν φέρουν αναγκαστικά πάνω τους στάμπα με το θυρεό του κατόχου τους, ως «ίδιο κεφάλαιο» μπορεί να χαρακτηριστεί οποιοδήποτε δανεικό κεφάλαιο από ένα τρίτο τραπεζικό ίδρυμα.

Κάτω λοιπόν, από τις προϋποθέσεις αυτές, αγοραστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. 

Δίκαια όμως θα αναρωτηθείτε για το ποια τράπεζα θα είναι διατεθειμένη να δανείσει μερικά εκατομμύρια στον όποιο άφραγκο επίδοξο αγοραστή. Η απάντηση είναι όλες!

Και τούτου διότι ο τυχαίος δανειζόμενος ουδόλως προσέρχεται ξεβράκωτος στο τραπεζικό γκισέ, καθότι α) μπορεί να βάλει υποθήκη το ακίνητο ή τα περιουσιακά στοιχεία και τις μετοχές της εταιρίας που προτίθεται να αγοράσει και β) μπορεί να εγγυηθεί την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου, είτε από τα ενοίκια τα οποία θα εισπράττει από τον ενοικιαστή, που στην περίπτωση αυτή θα είναι το κράτος, μέσω της πολύ σπουδαίας εφεύρεσης του «sale and lease back», είτε από τα σίγουρα έσοδα της εταιρίας κοινής ωφέλειας που θα αποκτήσει, λόγω του μονοπωλιακού status που θα έχει στην αγορά.  

Ποια τράπεζα, λοιπόν, θα αρνηθεί να δώσει σε κάποιον δάνειο, όταν λαμβάνει εμπράγματες εγγυήσεις και όταν έχει εξασφαλισμένη την αποπληρωμή του; 

Μα θα μου πείτε ότι οι τράπεζες είναι χρεοκοπημένες και ότι τα συρτάρια τους είναι άδεια από ρευστό. Πού θα βρουν τόσα λεφτά για να δανείσουν; Κανένα πρόβλημα! Γι αυτό μεριμνά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι τραπεζίτες, έχοντας μάλιστα και τη συγκατάθεση σύμπαντος του ελληνικού λαού. Οι τραπεζίτες θα δανειστούν από το κράτος, το οποίο θα δανειστεί από τους εταίρους μας, οι οποίοι τελικώς θα αποπληρωθούν από τον ελληνικό λαό, στον οποίο όμως δίνεται, με τα όσα περιγράψαμε προηγουμένως, η δυνατότητα να καταστεί κάτοχος μεγάλης περιουσίας ως ανταμοιβή.

Απορώ, λοιπόν, γιατί υπάρχει ακόμα κόσμος που αμφισβητεί ότι ο καπιταλισμός είναι το καλιτερότερο σύστημα…



7 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Αμάν η διχαλωτή σου γλωσσίτσα.. άσε την τρόικα εσωτερικού να μας κυβερνήσει...
Η προηγούμενη τρόικα εξωτερικού κράτησε 80 χρόνια και ξηλώθηκε και τυπικά το 1978 (αν θυμάμαι καλά)..
Αυτή μπορεί να κρατήσει 80Χ2, επί τρία..για πάντα.
Με μια παρένθεση του Μεταξά που δεν πλέρωσε τους Βέλγους και τα τραίνα τους, γιατί είχε λέει προτεραιότητα η επιβίωση του λαού.. άκου να δεις..

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Όταν γράφεις για πράγματα που δεν καταλαβαίνεις, αισθάνεσαι πιο όμορφα;

Αν συμβαίνει αυτό, θα δοκιμάσω και εγώ να γράψω για τους πόνους της περιόδου.

spiral architect είπε...

Η σχωρενένη η γιαγιά μου έλεγε ότι: "Τα λεφτά, παιδάκι μ', πάνε στα λεφτά."

Δίκιο είχε, ή μήπως η παραπάνω ατάκα δεν συνάδει με κάποια οικονομική θεωρία;
(για να ξέρουμε δηλαδή και για να μην φορτωθούμε άλλη μια ενοχή)

spiral architect είπε...

Έτσι κι αλλιώς υπάρχει το καλό παράδειγμα της Treuhand που οδηγεί υπεύθυνα τα βήματά μας.
Επί Treuhand μιλάγαμε για την 10η βιομηχανική δύναμη του πλανήτη.

Που εμείς ...

eparistera είπε...

Εξαιρετικά ακριβής και σωστή. Η μέγιστη μάλιστα απόδειξη των λεγομένων σου είναι όσα συνέβησαν στην Ρωσία επί του μεγάλου, ικανότατου και λαοπρόβλητου ηγέτη Γιέλτσιν. Τότε εμφανίστηκε και η ιστορικά μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των φτωχών. Μέχρι δάνεια από το ΔΝΤ πήρε το ρώσικο κράτος για να τα δώσει στους φτωχούς για να αγοράσουν κατόπιν, σε εξευτελίστηκες τιμές, την τεράστια κρατική περιουσία. Το μόνο που δεν έχω καταλάβει είναι πως διάολο αγόρασαν κάποιοι τα ταξί μαζικά! Ελπίζω να το καταλάβω κάποτε. Αν και ιστορικά υπάρχει ακόμη καλύτερο προηγούμενο. Το χάρισμα των κρατικών εργοστασίων μετά την παλινόρθωση του Μέιτζι και την επικράτηση του καπιταλισμού στην Ιαπωνία. Εκεί τα χάρισαν χωρίς αντίτιμο. Φυσικά δεν έφταναν να πάρουν όλοι αλλά τι φταίει το κράτος γι αυτό; Δεν είχε για να δώσει σε όλους. Άλλη φορά θα πάρουν και οι υπόλοιποί.

cynical είπε...

Aναρχο...

αυτο που διαβλεπω ειναι οτι δεν διαθετεις ισχυρη βούληση να γινεις πλουσιος. Ολα τ' αλλα ειναι δικαιολογιες.

Μελετησε τα παραδειγματα που δινουν οι συν σχολιαστες και θα δεις το φως.

Ανώνυμος είπε...

Ολοένα και περισσότερο ο παρα-ώριμος καπιταλισμός των ημερών μας ,παίρνει την μορφή ληστείας από τυχοδιώκτες και έχει προ πολλού εγκαταλείψει τηςν αξία της εργασίας και καινοτομίας που είχε στο ξεκίνημά του.
Τα σημάδια παρακμής του είναι ορατά ακόμη και στους ένθερμους υποστηρικτές του.
Οι κοινωνίες σύντομα θα αρχίσουν να αναζητούν άλλο σύστημα οργάνωσης της παραγωγής αποτελεσματικότερο και δικαιότερο.

markos