Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Οι Κουτοπόνηροι στην Εξουσία



Η κυβέρνηση θέλει να μάς περνιέται για πολύ έξυπνη, καταφερτζού και ικανή. Τρομάρα της! Δεν θ' αναφερθώ σε κάθε στέλεχος χωριστά, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της, γιατί εκεί θα παρεκτραπώ και θα κινδυνέψω να μου ξεφύγουν λέξεις απρεπείς. Ας την κρίνουμε μονάχα από τις ενέργειές της.


Επαίρεται για τη δραστική μείωση του δημοσίου ελλείμματος, ενώ θα έπρεπε να ντρέπεται για την κουτοπονηριά της, μιας και η μείωση προήλθε με μια μόνη κίνηση από τη σφαγή των αδυνάτων. Μια τέτοια πολιτική για να εφαρμοστεί δεν χρειάζεται ούτε καπατσοσύνη και οξυδέρκεια, ούτε περίπλοκους και λεπτεπίλεπτους χειρισμούς, παρά ξετσιπωσιά, ξεδιαντροπιά και ολίγη από την ψυχοσύνθεση του εκδοροσφαγέα. Οποιοσδήποτε αυτού του φυράματος μπορεί να το κάνει, ακόμα και ο πιο αστοιχείωτος. Κάθε γονιός που δεν θέλει το παιδί του να καταντήσει αλήτης, το δασκαλεύει από μικρό για δυο πράγματα: να μην επιτίθεται ποτέ από πίσω και ποτέ στους αδύνατους. Αυτή ήταν η βασική εκπαίδευση που δινόταν κυρίως στ' αγόρια, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν άντρες κι όχι αλήτες.


Η δεύτερη κίνηση μείωση του ελλείμματος ήταν η αναστολή των πληρωμών στους δικαιούχους, επιχειρήσεις και μη, όπως και η κατακράτηση της επιστροφής του ΦΠΑ. Δε λέω, πανέξυπνος και τούτος ο χειρισμός, αντάξιος για κατινίτσες της δεκάρας.


Εκεί που θα περιμέναμε να επιδείκνυαν μια κάποια ικανότητα, μιας και επιλέχθηκαν ως οι αξιότεροι των αξίων, σχετικά δηλαδή, με το trade off ανάμεσα στο ποσοστό αύξησης του ΦΠΑ και στο ποσοστό αύξησης των φορολογικών εσόδων, εκεί είναι που πήγανε σαν τα γίδια κατευθείαν στο πηγάδι. Δεν χρειάζονται πολλά γράμματα, ούτε και πολύ μυαλό για να αντιληφθείς ότι τα έσοδα από επιστροφές ΦΠΑ δεν αυξάνονται εσαεί με την αύξηση του ΦΠΑ. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδη εγκέφαλο μπορεί να αντιληφθεί ότι η εν λόγω καμπύλη εμφανίζει ακρότατο, παίρνοντας μηδενικές τιμές είτε όταν ο ΦΠΑ είναι μηδέν, είτε όταν είναι πολύ μεγάλος. Κάπου ανάμεσα λοιπόν υπάρχει ένα optimum, το οποίο φαίνεται ότι κανείς από τους πανάκριβους συμβούλους δεν είχε την ικανότητα να το φανταστεί και να το προσδιορίσει. Όταν βλέπεις ότι με την υπάρχουσα τιμή του ΦΠΑ δεν μαζεύεις πίσω τα αναμενόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεσαι πέραν του optimum, δεν συνεχίζεις να τον αυξάνεις. Έτσι, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα βασικά συνεχίζουν να τον αυξάνουν, κι αν μη τι άλλο να γελοιοποιούνται για την ηλιθιότητά τους.


Το άλλο πεδίο στο οποίο ετοιμάζεται να διαπρέψει είναι η “εξυγίανση” του ΟΣΕ. Δεν αντιλέγω ότι σαφώς θα υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης με τη μείωση της σπατάλης, με το μάζεμα όσων παρανομούν εντός του με μίζες, εκμετάλλευση μαύρων δρομολογίων κ.α, ίσως και με κάποια μικρή αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αλλά κι εδώ η κυβέρνηση, όπως και με το δημόσιο έλλειμμα αρχίζει πάλι τα γνώριμα εξυπνακίστικα κόλπα. Θα εξυγιάνει λέει τον ΟΣΕ με το να κόψει όλα τα δρομολόγια και να κρατήσει μόνο την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πιθανόν την Αθήνα-Ορμένιο, γραμμές που από μόνες τους είναι καραμπινάτο χρυσωρυχείο. Τι ιδέα θεέ μου! Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μεγάλη ικανότητα για να το κάνει αυτό.


Η κυβέρνηση, δηλαδή ο αρχηγός της δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ανέλαβε ήταν να διοικήσει ένα κράτος και όχι να το αποσυνθέσει, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. Δεν αντιλαμβάνεται ότι το κράτος οφείλει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες του στα βασικά, όπως είναι Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Επικοινωνίες, για να μην πάω και παραπέρα και με χαρακτηρίσετε μπολσεβίκα, (τόσα ξέρετε, τόσα λέτε), ότι οφείλει να διατηρεί σχολεία, νοσοκομεία και μεταφορές ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη, ακόμα κι όταν τις υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν ελάχιστοι, ότι για να το κάνει αυτό σωστά οφείλει να έχει κυρίως ελλείμματα, αλλιώς τι σκατά κράτος είναι, τι σκατά φροντίδα παρέχει. Ας το διαλύσουμε λοιπόν, και ας μάς αδειάσει τη γωνιά κι ο ίδιος και η φατρία του.


Και δεν τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν τα χρησιμοποίησε, ο αρχηγός της φυσικά, μιας και οι άλλοι είναι επιεικώς ανδρείκελα και σαν τέτοιοι δεν μετράνε. Δεν πήγε ποτέ του σε δημόσιο σχολείο, δεν επισκέφτηκε ποτέ του δημόσιο νοσοκομείο, δεν ανέβηκε ποτέ του σε τρένο και λεωφορείο. Από τα γεννοφάσκια του. Δεν τα γνώρισε, πιθανόν να τα έβλεπε μικρός στα παραμύθια, αλλά από τότε πέρασε καιρός, και συνεπώς αδυνατεί να καταλάβει γιατί υπάρχουν, αφού ο ίδιος ούτε τα χρησιμοποίησε, ούτε τα χρησιμοποιεί.


Κι ερχόμαστε τώρα στην πανάκεια του ιδιωτικού τομέα και τα θαύματά του. Προφανώς, και μια επιχείρηση είναι κερδοφόρα όταν πετάει από πάνω της κάθε ζημιογόνα δραστηριότητα. Μα είναι αυταπόδεικτο: ό,τι δεν είναι ζημιογόνο, είναι κερδοφόρο! Ο ιδιωτικός τομέας προφανώς και θα «μεγαλουργήσει», όχι γιατί είναι πιο σοφός και επιδέξιος, αλλά γιατί θα τού προσφερθεί κυριολεκτικά στο πιάτο και αλατοπιπερωμένο με επιδοτήσεις φυσικά, ό,τι πιο ελκυστικό και κερδοφόρο έχει να επιδείξει η χώρα.


Η κυβέρνηση πράττει καθ' εικόνα και ομοίωση του ιδιωτικού τομέα. Ό,τι αντιλαμβάνεται ως ζημιογόνο το εξαλείφει. Κι εδώ έχει μια εμμονή με τους ανθρώπους, διότι αυτούς αντιλαμβάνεται σαν τους πλέον ζημιογόνους, και κυρίως τους αδύναμους. Δηλαδή, αυτούς που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, τής είναι εντελώς, μα εντελώς ξένοι.

22 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Δυστυχώς, έχεις απόλυτο δίκιο cynical. Επέδειξαν μεγάλη ανικανότητα σε πάρα πολλά ζητήματα. Εγώ, προσωπικά, δεν το περίμενα από μια τέτοιας σύνθεσης κυβέρνηση (εννοώ γεμάτης τεχνοκράτες). Πιθανώς να πάσχει το κύκλωμα και σε πιο 'χαμηλά' επίπεδα, γενικών γραμματέων, ή και πιο κάτω. Δεν ξέρω. Να κλαίς και να γελάς...

cynical είπε...

Θαναση, οι ντιρεκτιβες πασχουν, η κεντρικη πολιτικη διοικησης.
Και αντιθετα πιστευω, οτι διοικουν λογιστικα, επειδη ακριβως ειναι τεχνοκράτες. Η πολιτικη θελει επιδεξιους χειρισμους, θελει και ενστικτο που οξυνεται απο τη μακροχρονια τριβη με τα κοινα, θελει και γνησια εγνοια για τον άνθρωπο, ώστε να φερεις ενα πολυπλοκο συστημα που ειναι η κοινωνια σε μια ισορροπια. Ισοπποπια, που μονο μια δικαιη πολιτικη φερνει.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ ΥΠ' ΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΕΦΤΕΙ... ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ... ΚΩΣΤΑΚΗ - ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΡΙΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΚΩΣΤΑΚΗΣ/ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ cynical ΚΑΙ Θαναση!
ΚΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ... ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟ '74 ΚΑΙ ΔΩΘΕ.

Sisyfina είπε...

Αχ, τα 'πες και ξαλάφρωσα!

cynical είπε...

Ταξιδευτη,

Ετσι ειναι, θυμαμαι αχνα αυτη την αναθεωρηση.

Αλλα τις εχουν κανει πια σχοινι κορδονι τις αναθεωρησεις. Αμα δε σου βγαινουν τα νουμερα, λες

"δεν τραβάω ρε γυναικα και μια αναθεωρηση, να ερθουν στη θεση τους;"

cynical είπε...

Μambo,

να δεις εγω! Αλλα δυστυχως, μονο προσωρινα. Κατι να δω, κατι ν' ακουσω και ξαναφουντωνω!

de profundis είπε...

προσυπογραφω

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΣΤΗΝ tv - ΟΤΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΣ ΑΠ' ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΛΟΦΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!
ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!
ΣΕΙΡΑ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ.
ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ 3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΦΤΟΥΝ!

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟ Β. ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ Ε Φ Ι Α Λ Τ Η!

vripol είπε...

Βαριέμαι, τώρα, να γράψω ποίημα, αλλά μου καρφώθηκε η ιδέα του Αρμόδιου και τού Αριστογείτονα, απο το πρωι..

..Ελπίζω να μου περάσει, γιατί είναι και λίγι επικίνδυνο :)

cynical είπε...

Vripol

ο λαος απαιτει ποιημα!

Ποιημα, ποιημα εδω και τωρα!

Ανώνυμος είπε...

Έχω την βάσιμη υποψία πια, πως μαλλον εμείς δεν αντιληφθήκαμε πως δεν υφίσταται πια το κράτος με την έννοια που το γνωρίζαμε.
Η μεταβολή του σε φέουδο με κολήγους, μάλλον μας προσπέρασε με χίλια και δεν είδαμε ούτε τη σκόνη του.
Δυστυχώς, πιστεύω πως δεν κάνω λάθος, όπως άλλαξε ο κόσμος μετά την 11/9 και άλλαξε μάλλον εύκολα, έτσι άλλαξε κι χώρα το ίδιο εύκολα.
Κάπου είχα ξαναγράψει αυτό που πιστεύω, πως είμαστε κληρονόμοι άχρηστοι.
Κληρονομήσαμε κατακτήσεις 100 χρόνων, δεν είχαμε κουνήσει ούτε το μικρό μας δαχτυλάκι για να τις κερδίσουμε κι όπως αβασάνιστα μια και δεν κόπιασε για τη δημιουργία του, ο κάθε κληρονόμος "σκοτώνει" αυτό που του κληροδοτήθηκε, έτσι κι εμείς αδιάφορα, αφήνουμε να χαθούν αγώνες, κατακτήσεις κι όνειρα των πατεράδων μας.
Το κράτος κατάντησε μια αφηρημένη έννοια πια, αν έχει έξοδα πέφτει σε ανυποληψία και η απαξίωσή του γίνεται τόσο εύκολα, που είμαι σίγουρος πως αφήνει έκπληκτους ακόμα και τους εκτελεστές του.
Φτάνει να έχουμε τιβι, φραπέ, μπάλα και 15000 στην τράπεζα για να καταπίνουμε την καραμέλα, του μας γλύτωσαν απο τη χρεωκοπία και του τί θα κάναμε αν πτώχευε η χώρα και χάναμε τα ευρά μας.

mbiker

Ανώνυμος είπε...

Και να πεις ότι τα σαΐνια μας (εγχώρια και αλλοδαπά) δεν τα διδάχτηκαν...

http://en.wikipedia.org/wiki/Laffer_curve

akrat είπε...

πω πω η επιστροφή είναι μπίζουλον θέμα...

Απόλλων είπε...

Τους παίρνετε πολύ στα σοβαρά.

Σταματήστε ν' ασχολήστε μαζί τους και ας ασχοληθούμε μεταξύ μας.

Η λύση βρίσκεται στο μυαλό μας και στα χέρια μας.

Εκείνοι είναι τελειωμένοι απλά δεν το ξέρουν ακόμη.
Εμείς το ξέρουμε ;

ο Νεος Παρατηρητης είπε...

Αγαπητή Cynical,
κατά πρώτον θέλω να εκφράσω την άκρα δυσαρέσκειά μου για την βάναυση -λεκτικά- μεταχείριση που επιφύλαξες στις Κατίνες! Όσες είχαμε ως συνεργάτες ήταν μια χαρά κυρίες! Ούτε στο δαχτυλάκι τους δεν τους μοιάζουν οι κυβερνώντες λεχρίτες.

Κατά δεύτερον για να καταλάβουν τα «στελέχια» ότι γελοιοποιούνται, πρέπει να ξέρουν τί θα πεί "γελοίο", που δεν...

Κατά τρίτον καθόλου δεν «κινδυνεύεις» να χαρακτηριστείς "μπολσεβίκα"! Το πολύ-πολύ, αν συνεχίσεις στο ίδιο στύλ, να κερδίσεις τον τίτλο της "συνοδοιπόρας", κι ευχαριστημένη νά 'σαι.

Κατά τέταρτον και περί «πανάκειας του ιδιωτικού τομέα» θα συνιστούσα, κι εσύ και όποιοι άλλοι αναγνώστες, να επισκεφθείτε το γιαννιώτικο μπλογκ:
polites4oassi.blogspot.com
όπου υπάρχει ένα θαυμάσιο (και ...χοντρό) παράδειγμα για το ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας μάλλον προς ...ιδιωτεία φέρνει.


Κατά πέμπτον θα θυμίσω στον "Ταξιδευτή", ότι...
«ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ» είναι το ίδιο με μικρές παραλλαγές, από το 1955 και δώθε. Και τα ίδια ονόματα-πρόσωπα μάλιστα!

Καθ' έκτον θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τον "Απόλλωνα" για την γνώμη του:
Η λύση βρίσκεται στο μυαλό μας και στα χέρια μας.

Coraggio amici!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@νεο παρατηρητη

ΤΟ ΞΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΑΓΑΠΗΤΕ!
ΚΑΘ' Ο,ΤΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ!
ΟΜΩΣ, ΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠ' ΑΥΤΑ!

@cynical

ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΙΣ 2 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ;

cynical είπε...

Απόλλων,

και το ενα χρειαζεται και το αλλο. Δεν εχουν πειστει ακομα οοοολοι, οτι ειναι τελειωμενοι οι κυβερνωντες. Πρεπει να το επισημαινουμε καθε φορα και με λεπτομερειες και με επιχειρηματα.

cynical είπε...

ακρατ,

μπιζουλον;; Τι ωραια λεξη! Αλλα τι σημαινει;

cynical είπε...

Αγαπητε νεε παρατηρητη! (φανταζομαι στα χρονια),


Θα προτιμουσα "κομσομόλα"! Αλλα εχω περασει την εφηβεία και δεν γινεται.

Κριμα που πεφτει μακρια η ΟΑΣΗ. Ζηλευω!

cynical είπε...

Ταξιδευτη,

οχι δεν τις διαβασα. Εχω τα νεα στοιχεια απο τη γεσεβε τα οποια εχω προγραμματισει να παιξουν στο youpay λιγο αργοτερα.

Που βρισκονται οι ανακοινωσεις;

cynical είπε...

mbiker

ωραια η αναλογια που κανεις με τους κληρονομους.

Πιαστηκαμε απο το δοκανο της κυριαρχης ιδεολογιας και η κριτικη εχασε την οξυτητα και την ευστοχια της.
Σημαδια παρακμης και παραδοσης.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
ΤA URL TOYΣ ΕΙΝΑΙ:
- http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_
articles_economy_10_26/8/2010_412709

- http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_
kathremote_1_26/8/2010_352057

ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΑΛΩ ΛΙΝΚ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.