Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μεγαλειώδης διαδήλωση 52,000 φοιτητών στο Λονδίνο



Σήμερα το μεσημέρι, σε μεγαλειώδη διαδήλωση, τη μεγαλύτερη σε βάθος δεκαετιών, που προκήρυξαν η εθνική ένωση φοιτητών (NUS) και η ένωση πανεπιστημίων και κολεγίων (UCU), με την ταυτόχρονη υποστήριξη της συνομοσπονδίας των εργατικών συνδικάτων (TUC), 52,000 καθηγητές και φοιτητές από κάθε άκρη του νησιού, αλλά και από τη Β. Ιρλανδία, κατέφτασαν με όλα τα μέσα στο κέντρο του Λονδίνου αποφασισμένοι να διαδηλώσουν ενάντια στην έκθεση Μπράουν που προβλέπει τριπλασιασμό των διδάκτρων από τις 3,290 λίρες που είναι σήμερα, στις 6,000 έως και 9,000, το πετσόκομμα των χορηγιών που λαμβάνουν περίπου 600,000 φτωχοί φοιτητές για την αντιμετώπιση των εξόδων διαβίωσης, όπως επίσης και την περικοπή κατά 80% των κονδυλίων για τη διδασκαλία, δηλαδή γύρω στα £4.2 δις και περίπου £1.4 δις για την έρευνα. Όλες οι επιστήμες, εκτός της ιατρικής, των φυσικών επιστημών και της μηχανικής παύουν εφ’ εξής να επιδοτούνται.



Περίπου 200 φοιτητές ξέκοψαν απ’ την πορεία και κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία των συντηρητικών, ενώ καμιά χιλιάδα βρισκόταν απ’ έξω και παρακολουθούσε βίντεο με τις προεκλογικές ομιλίες του Κλεγκ φωνάζοντας "μαλάκα, μαλάκα" κάθε φορά που εμφανιζόταν να υπόσχεται ότι δεν θα πειράξει τα δίδακτρα. Βρε, τι μου θυμίζουν όλα αυτά!



«Είμαστε ενάντια στις περικοπές και αλληλέγγυοι στους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους. Είμαστε ενάντια στις περικοπές και στην εμπορευματοποίηση της παιδείας. Καταλαμβάνουμε την ταράτσα του πύργου των γραφείων των συντηρητικών για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην επίθεση που εξαπολύουν ενάντια στους φτωχούς, ενώ την ίδια στιγμή βοηθούν τους πλούσιους. Αυτό είναι μόνο η αρχή», προειδοποιούσε ανώνυμος ακτιβιστής απ’ την ταράτσα.




Σε μικροεπεισόδια με την αστυνομία πετάχτηκαν αυγά, ολίγες μολότωφ, σπάσανε κάποια τζάμια, και μάτωσε η μύτη δυο αστυνομικών. Η πορεία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις επτά διαδηλωτών. Περίπου 14 άτομα βρίσκονται με τραύματα σε νοσοκομεία.


Δείτε τα βίντεο από την επιχείρηση κατάληψης των γραφείων των Tories.




16 σχόλια:

k2 είπε...

Γεια σου cynical!
Να πεις στους Άγγλους ότι τους τρώμε λάχανο (εμείς οι Γάλλοι :)): στο Παρίσι μια φοιτητική διαδήλωση με 52.000 είναι μάλλον αποτυχημένη! :)
Πολύ καλή αρχή πάντως, ειδικά αν είχαν χρόνια να κινητοποιηθούν.

cynical είπε...

Αντε ντε! Αναλάβετε να τους επιμορφώσετε! Ένα τσιγάρο δρόμος είναι απ' το Παρίσι...

Πάντως τα παιδιά προσπάθησαν πολύ. Και ηταν συγκινητικό που μαζευτηκαν απο καθε γωνια της Αγγλιας και Β. Ιρλανδιας.

στελιος είπε...

Τα γεγονότα αυτά είναι πρωτοφανή για την βαθειά συντηρητική Βρετανία.
Ανάμεσα στους φοιτητές ξεχώρισα τον Καρλ με την γενειάδα του να ανεμίζει
φορώντας μπλουτζην και παπούτσια σπορτέξ.

cynical είπε...

Στελιο προς το παρον διεκρινα σημαιες κοκκινομαυρες

στελιος είπε...

Cyn,οταν θα είσαι δίπλα μου θα τον ξεχωρίσεις και εσύ.
Το φάντασμά του πλανιέται σε όλη την Ευρώπη.

S G είπε...

"Είμαστε ενάντια στις περικοπές και αλληλέγγυοι στους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους."

αλλα δεχομαστε πλουσιοι φοιτητες να σπουδαζουν πληρωνοντας πολυ λιγοτερο απο οτι κοστιζουν, με επιδοτηση απο τους φτωχους Αγγλους! Ενδιαφερον.

cynical είπε...

SG,

τα διδακτρα ειναι flat και ισχυουν για ολους. Βεβαια ειναι τα δανεια! Ποιος νεος θα ξεκινουσε τη ζωη του με ενα τετοιο μεγαλο φεσι, οταν μαλιστα θα ηθελε να σπουδασει κατι που δεν θα του απεφερε μιισθους τετοιους ωστε να το αποπληρωνει;

Δεν καταλαβα ομως κατι. Αν καποιος αποφοιτος βρει μια δουλεια με λιγοτερες απο 21000 λιρες, δεν θα αποπληρωσει ποτε το δανειο;

Unknown είπε...

Πίιιχαχαχαχα!
Μακάρι και τα δικά μου φυντάνια να είχαν τέτοιο μένος αντί για συνεχή διάθεση για φραπεδοκατάληψη... :(

de profundis είπε...

πω πω διασυρθηκε διεθνως και η Αγγλια, ασε το πληγμα στον τουρισμο που σεχτηκε.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι ένα από τα πρώτα θέματα των ειδήσεων έχοντας κινήσει το ενδιαφέρον όλων μας.

Αυτό πιστεύω θα συνέβαινε και χωρίς να σπάσουν το κτίριο.

Κι αυτό γιατί είναι μια μαζική και ενωμένη πορεία. Είναι ακομμάτιστη και όχι απολιτίκ.

Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να νικήσουν στο τέλος. Πάντως έχουν πολλές περισσότερες ελπίδες από εμάς , που απέναντι στα μέτρα της Διαμαντοπούλου θα κατεβούμε σε 145 ξεχωριστές πορείες , λες και δεν θα πληρώσουμε όλοι οι φοιτητές τα ίδια σπασμένα.

Αλλά ξέχασα. Εδώ δεν μπορούμε να κατεβούμε δίπλα δίπλα στο δρόμο με τον κνίτη , τον μη-κνίτη , τον αναρχικό, τον πασόκο , τον συνασπισμένο και πάει λέγοντας.

Μόνο εμείς είμαστε σωστοί. Οι άλλοι είναι ξεπουλημένοι , φλώροι , μπλα μπλα μπλα.

Υ.Γ. Όσο για τις κοκκινόμαυρες σημαίες που λες εγώ μια βλέπω.Κι αυτού του τύπου που την κρατάει μαγκιά του που κατεβαίνει στην πορεία με την κοκκινόμαυρη γνωρίζοντας ότι ο διπλανός του ίσως είναι οικολόγος ή συντηρικτικός ή δεν ξέρω κι εγώ τι.

Αλλά κάνεις λάθος αν πας να χρωματίσεις μια τέτοια τεράστια πορεία. Δεν αλλάζουνε τα χούγια τα ελληνικά με τίποτα.

cynical είπε...

οχι, οχι,

δεν παω να χρωματισω μια τετοια συγκεντρωση. Αλλίμονο! Τον Στελιο ηθελα να πειραξω, που εβλεπε τον Καρολο με τη μακρυα γεννιάδα!

Ψαχνοντας χθες διαφορα sites φοιτητικων ενωσεων στην Αγγλια, μου εκανε εντυπωση η προετοιμασία τους για τη χθεσινη συγκεντρωση, με αφισες, και προσεγμενα βιντεο εστιασμενα στο διακυβευμα, με συνεντευξεις φοιτητων να δηλώνουν το παρόν, κλπ.

Δεν πιστευω οτι θα παρουν πισω τις αυξησεις στα διδακτρα. Δεν μπορουν να κανουν αλλιως, εφ' όσον θελουν να ανοιξουν τα πανεπιστημια στο ιδ. κεφαλαιο. Εκει που πιθανον να υποχωρησει η κυβερνηση ειναι στο υψος των δανειων και στους τροπους αποπληρωμης τους.

Οι αγγλοι φοιτητες ειχαν ενα καθαρο αιτημα να προταξουν: τα διδακτρα. Και παντως οχι ολοι. 52,000 δεν ειναι πολλοι για το μεγεθος της χωρας.

Στην Ελλαδα, δεν ξερω αν απεναντι στο νομο για τη τριτοβαθμια θα βρεθει ενα κοινο και απολυτως στοχευμενο αιτημα που να μπορεσει στη συνεχεια να τον διεμβολησει ολοκληρο.

cynical είπε...

darthiir,

τα ποαρα χαιδεψαμε τα παιδια μας. Ολα ετοιμα στο χερι. Ακομα και στο δρομο εμεις βγαινουμε, αντι γιαυτα...

cynical είπε...

de profundis,

κοιταξε, αν αρχισουν να γινονται πιο συχνες οι διαδηλωσεις, οι τουριστικοι πρακτορες θα εκμεταλλευτουν το γεγονος, οργανωνοντας "διαδηλωτικο τουρισμο". Οι τουριστες θα νοιωθουν πλεον το θριλ του μπαντζι-τζαμπιγκ, αλλα εκ του ασφαλους...

στελιος είπε...

Φόλε Πολιτικέ Σχολιασμέ έχεις απόλυτο δίκιο.
Η ενότητα είναι πάνω από όλα και ο σεβασμός στις ιδέες του άλλου.
Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε και αυτό πιστεύουμε και η cyn και εγώ , απλώς μου κάνει αστειάκια που και που.
Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και να συνδεθούμε μαζί τους σε ένα μέγάλο μέτωπο πάνω σε κοινά θέματα.
Η διασπαστική πολιτική του ΚΚΕ , η αποχή από την ταξική πάλη του ΣΥΝ, οι υπόλοιποι αναρχοαυτόνομοι πρέπει να ωριμάσουν και να βρούμε κοινό βηματισμό.

the elf at bay είπε...

Σε λίγο καιρό στο Ελλαδιστάν -τι τριτοκοσμικός λαός θεέ μου- θα έχουμε παρόμοια θεάματα και κινητοποιήσεις. Η παγκοσμιοποίηση δείχνει τα βιαστικά δόντια της και φυσικά δεν εξαιρεί το φοιτηταριό το οποίο είναι σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μιας χώρας. Αρχίζω να αναρωτιέμαι πώς θα το πλασάρει ο Ευνούχος Jeffrey στα δικά μας εδάφη. Θα γελάσουμε πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Cynical και Στέλιο κατάλαβα τι εννοείτε και δεν διαφωνώ εν γένει.

Να ευχηθώ απλά "και στα δικά μας" και να κλείσω εδώ τη συζήτηση.