Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μια μοναχική πορεία



Ανέβαινα τη Βασ. Σοφίας γύρω στις 6 και μισή. Αν και από απόσταση, έξω ακριβώς από το Χίλτον μπορούσα να διακρίνω ένα σκούρο όγκο. Η πορεία είχε τελειώσει και κόσμος, αραιός πια ερχόταν από την αντίθετη μεριά, κατευθυνόμενος προς το Σύνταγμα. Καθώς πλησίαζα, τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν. Ήταν καμιά τρακοσαριά παιδιά, μπορεί και παραπάνω, συντεταγμένα σε ένα αρκετά μεγάλο μπλοκ. Σημαίες και πανό δεν υπήρχαν. Μόνο ένα μεγάλο στην αρχή του σχηματισμού και τίποτε άλλο. Λίγοι μπάτσοι, στα νώτα τους, αδιάφοροι, έτσι για την τιμή των όπλων. Μου κίνησαν την περιέργεια.

Τάχυνα το βήμα και έκανα να τους προσπεράσω, περίεργη να δω τι ήταν γραμμένο στο πανό. Ποιοι ήταν αυτοί και τι έκαναν. Δεν πρόλαβα να περάσω μπροστά, και το μπλοκ κινήθηκε προς την πρεσβεία. Λίγος κόσμος στο δρόμο, τα απομεινάρια της πορείας, και τα ΜΑΤ σε κάθε γωνιά να φυλάνε τα σκουπίδια.

Μόνο το μπλοκ, μονάχο του, έκανε τη δική του μοναχική πορεία. Μακριά και χώρια από τους άλλους, μες το σκοτάδι, προχωρούσε αμήχανο, μα προχωρούσε.

"Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική ανεξαρτησία", ακούστηκε ξαφνικά και τραντάχτηκε η λεωφόρος. Δεν υπήρχαν και πολλοί να τους ακούσουν, ήταν και τα αυτοκίνητα που έλλειπαν, και το σύνθημα ακουγόταν ακόμα πιο δυνατά. Σαν αγριεμένη κραυγή.

Έφτασα στην κεφαλή και τους είδα. Εν τω μεταξύ συνέχισαν να φωνάζουν το σύνθημα, ένα και μοναδικό, μα με παλμό, και όλοι μαζί, σαν μια φωνή.

Τα λυπήθηκα. Δεν ξέρω πως, μα σφίχτηκε η καρδιά μου. Σαν τους ψωριάρηδες, σαν τους απόβλητους, σαν τους λεπρούς. Όλοι μαζί, κι αυτοί χώρια. Μα αποφασισμένοι να διαδηλώσουν, έστω και στο τέλος, έστω και μόνοι, έστω και μακριά από τα βλέμματα. Μα αποφασισμένοι να τα βρουν με τη συνείδησή τους σ' αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι που βρέθηκαν να στέκονται, χαμένοι κι ανήμποροι να καταλάβουν.

Το πανό ήταν της Πασπ...

24 σχόλια:

NP είπε...

Γειά σου Cynical,
παραθέτω ένα σχόλιο που έκανα πριν απο λίγο για το ίδιο μπλόκ:
(τελικά μας συγκινούν τα ίδια πράγματα...)

Η ΠΑΣΠ πήρε θέση για την πορεία μετά το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελείτο απο ένα πολύ συμπαγές μπλόκ 300 - 400 ατόμων: Σχεδόν αποκλειστικά άντρες, όλοι με ρόπαλα, μαύρα ρούχα και οι μπροστινές σειρές με κράνη μοτοσυκλέτας.
Δυστυχώς για αυτούς, γύρω στις 16:30 τους αντιλήφθηκαν κάποιοι αντιεξουσιαστές που ήταν πιο μπροστά και τους επιτέθηκαν στη Σταδίου λίγο πιο χαμηλά απο την Κοραή.
20 - 25 περίπου αντιεξουσιαστές διέλυσαν το συντεταγμένο μπλόκ της ΠΑΣΠ που έφυγε τρέχοντας προς την Ομόνοια. Επέστρεψε με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Στη συνέχεια, αφού έφυγε το ΚΚΕ απο την ομόνοια κάνοντας τη γνωστή κυκλωτική κίνηση, το μπλόκ της ΠΑΣΠ αποκόπηκε απο την πορεία ακολουθώντας τελευταίο απο «απόσταση ασφαλειας» 200 - 300 μέτρων.

Μου έκανε κι εμένα εντύπωση το κενό νοήματος σύνθημα για λαϊκή κυριαρχία, καθώς και το σηματάκι που φορόύσαν κι έλεγε "δικαίωμα στη γνώση"

Ποιές Θερμοπύλες υπερασπίζονται αυτά τα παιδιά ???

cynical είπε...

NP,

αυτους που ειδα ηταν ξεσκεποι, και δεν κρατουσαν ροπαλα, ουτε κρανη ειχαν. Δεν ημουν στην αρχη να δω ολη τη φαση. Ειδα μονο αυτο που περιεγραψα.

Και λυπηθηκα για τα παιδια. Οπως θα λυπόμουν αν εβλεπα μια ομαδα παιδιων του ορφανοτροφειου που τα ειχαν εγκαταλείψει οι γονεις τους. Και δεν ηξεραν αν επρεπε να τους αγαπούν ή να τους μισουν...

παντως ηθελε θαρρος να κατεβουν συντεταγμενοι μεσα σε ενα πληθος που σιγουρα θα τους εβλεπε, το λιγοτερο με μισο ματι.

ΝP, νομιζω ότι υπερασπίζονται αυτο που υπερασπιζεται και το "κοινωνικο", παλιο πασοκ.

Αστα, παιδια ειναι, θα ξεκαθαρισουν. Παντως καλυτερα απο κατι αλλα που τωρα κρυβονται. Και οταν αλλαξουν οι καιροι θα βγουν να ξεσπαθωσουν.

τα ειδα με συμπαθεια, παντως.

NP είπε...

Οι ίδιοι ήταν,
τους είδα κι εγώ πάλι έξω απο το Hilton, μπορεί να τους έπεσαν μερικά ρόπαλα στο τρέξιμο (όμως και στο Hilton είχαν αρκετά, κι όταν περπάταγαν τα έβαζαν γύρω γύρω απο το μπλόκ).

Εγώ πάλι, που είμαι πιο μικρόψυχος απο σενα, δεν τους είδα με συμπάθεια. Πιτσιρίκα ήταν, δεν το γνώρισαν το "παλιό κοινωνικό ΠΑΣΟΚ". Το ΠΑΣΟΚ που γνώρισαν ηταν το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ των λαμογιών. Κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και ΔΑΠίτες.

Απο την άλλη μεριά, (πές με προκατειλλημένο), νομίζω ότι όποιος γίνεται ΠΑΟΣΚ τα τελευταία χρόνια ελπίζει να το εξαργυρώσει.

Αυτά ίσως δεν κατάλαβαν ότι τέλειωσαν οι θέσεις...

LeftG700 είπε...

"Δεν ξέρω πως, μα σφίχτηκε η καρδιά μου. Σαν τους ψωριάρηδες, σαν τους απόβλητους, σαν τους λεπρούς".

"Και λυπηθηκα για τα παιδια. Οπως θα λυπόμουν αν εβλεπα μια ομαδα παιδιων του ορφανοτροφειου που τα ειχαν εγκαταλείψει οι γονεις τους".


Εμείς λυπόμαστε για την Αριστερά που έχει εγκαταλείψει τα παιδιά της και τα αφήνει να διαδηλώνουν "σαν τους ψωριάρηδες, σαν τους απόβλητους, σαν τους λεπρούς"...

Τα λέμε (και τι να πούμε;...)

cynical είπε...

Δεν ξερω. Υποθεσεις κανω.

Παντως εχω δει παιδια, του γυμνασιου να εχουν στο δωματιο τους φωτογραφια του Ανδρεα. Ενεκα γονεων...

Θα μπορουσαν ομως και να λουφαξουν. Το να βγαινουν σε εχθρικο εδαφος, ισως να δηλωνει και ...καλα αισθηματα!

cynical είπε...

left@G700

Ααα! δεν εχετε δικαιο. Η αριστερα (η ψυχοπονιάρα) εχει τη μεγάλη Μάμα, που την λένε Αλέκα, έχει και την τσαούσα θεία, τη μεγαλοκοπέλα, που την λένε Λιάνα.

Η άλλη αριστερα εχει διαλυσει την οικογενεια και εχει στειλει τα παιδια στο ορφανοτροφειο.

Πολιτικός Σχολιασμός είπε...

Ρε Cynical πραγματικά σε είχα παρεξηγήσει. Μου άρεσαν τα άρθρα σου , μου άρεσε να διαβάζω την άποψη σου , αλλά σε θεωρούσα λίγο κολλημένη.Τελικά σήμερα μου άλλαξες τη γνώμη. Απλά γιατί η συγκεκριμένη ανάρτηση σου εκφράζει αυτό που για μένα πλέον, σε αυτά που ζούμε , είναι το μεγάλο στοίχημα , το μεγάλο θέμα.

Η ενότητα , η αλληλεγγύη , ο σεβασμός στη διαφορετική ιδεολογία.

Η ΠΑΣΠ σήμερα- ή τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της- στην Αθήνα , στη Θεσσαλονίκη , στην Πάτρα ή οπουδήποτε αλλού είχε να διαδηλώσει σε μια σκληρή μάχη.Γιατί αντίθετα με όλους τους άλλους διαδηλωτές , οι φοιτητές της ΠΑΣΠ , δεν διαδήλωναν μόνο απέναντι σε αυτούς τους εχθρούς που τους πίνουν το αίμα καθημερινά , και τους υποχρεώνουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι για 600 ευρώ.

Διαδήλωναν και απέναντι σε αυτούς τους οποίους πίστεψαν. Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο.Έχω περάσει κι εγώ από την ΠΑΣΠ. Όχι ακριβώς σαν μέλος. Έχω διαδηλώσει μαζί τους παλιότερα.

Όσο για τον Ν/P απλά δεν τον κατηγορώ , ούτε τον παρεξηγώ. Απλά θα μου επιτρέψει να έχω τη 100% σχηματισμένη γνώμη πλέον , ότι αυτός και κάποιοι που σκέφτονται σαν αυτόν κάνουν μεγαλύτερο κακό στο λαό μας από ότι κάνει η κυβέρνηση , το Δ.Ν.Τ. , οι δεξιοί.Κάτι μυαλά σαν εσένα ρε N/P μας έχουν καταντήσει έτσι. Διαλυμένους , ανήμπορους να αντιδράσουμε μαζικά.

Φτωχόπαιδα , φοιτητές και άνεργοι είναι ρε φιλαράκι και οι ΠΑΣΠίτες , όπως και εσύ , όπως και οι αναρχικοί , όπως και οι ΚΝίτες. Ξεκολλάτε από το φανατισμό , ξεκολλάτε από τα σκατά που έχετε στα μυαλά σας.

Υ.Γ. Η σημερινή αυτή "μοναχική πορεία" όπως λες Cynical είναι σημαντικότερη από όλες τις άλλες κοινές πορείες. Γιατί αυτή η πορεία σημαίνει "ξύπνημα". Αντίθετα οι κλασσικοί αριστεροί συνεχίζουν να """επαναστατούν""" κοιμισμένοι σε μια ρουτίνα.

cynical είπε...

Politikos Sxoliasmos,

στη συγκεκριμενη περιπτωση δεν μου αρεσε που οι πασπιτες βρεθηκαν στο στοχαστρο.

κατεβηκαν εν γνωσει τους οτι πιθανον και να προπηλακιστουν. Θα μπορουσαν να είχαν καθισει στο σπιτι.

Το οτι δεν το εκαναν, το εκτιμησα.

Θα μπορουσαν και μετα το κηνυγι να πανε σπιτι. Παλι δεν το εκαναν.

Περιμεναν εκει μεχρι τις 7 για να διαδηλωσουν.

Ετσι ενοιωσα απο αυτη τη στιγμιαια εικονα που ειχα. Και αυτα τα συμπερασματα εβγαλα.

Greek Rider είπε...

Καλημέρα cynicl, Εγώ χτες άκουσα ένα πολύ καλό:"κρίμα στα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο πολυτεχνείο" (ότι δηλαδή έτσι που κατάντησε η Ελλάδα η θυσία τους πήγε άδικα).

Εγώ από εκεί που κατάγομαι όταν πρωτοβγήκε το ΠΑΣΟΚ χτυπούσαν οι καμπάνες της εκκλησίας όλο το βράδυ και οι άνθρωποι έκλαιγαν σαν να τελείωσε μια (δεξιά) κατοχη.

Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει κύριο ρόλο για τα χάλια αυτής της χώρας και πέρα από μίζες, λαμόγια κτλ είναι κυρίως ένοχο για ένα πράγμα, το ότι έβαλε τα θεμέλια της σημερινής χρεοκοπίας του δημοσίου.

Οι άνθρωποι που πίστεψαν σε κάτι και προδόθηκαν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο νέος να κραταει σήμερα σημαία του ΠΑΣΟΚ και να μην περιμένει προσωπικό όφελος (έστω όταν τα πράγματα θα εχουν φτιάξει).


Αντίθετα ας μου βρει κάποιος έναν αριστερό (εκτός δημόσιου τομέα) που να λέει ότι είναι αριστερός χωρίς τεράστιο προσωπικό κόστος.

Ευρυτερος είπε...

Cynical, ανθρώπινη και λογική η αντίδραση σου. Και εγώ τους λυπήθηκα τους ΠΑΣΟΚους κάποιες χρονιές σε πορείες του Πολυτεχνείου και δεν ήμουν ποτέ υπερ των επιθέσεων που δεχόντουσαν, καθώς αποτελούν εύκολο στόχο.

Ωστοσο δες και αυτό το ποστ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1225910

Τελευταία φωτογραφία. ¨Ετσι είχαν παραταχθεί οι ΠΑΣΟΚοι. Και ανάμεσα τους μπορει να ήσαν και κάποιοι νεολαίοι που είναι όντως μπερδεμένοι με αυτά που συμβαίνουν. ¨Ομως δεν μπορώ να δείξω καμιά συμπάθεια στο γεγονός ότι προσλαμβάνουν μπράβους νυχτερινών κέντρων και αστυνομικούς με πολιτικά που θέλουν να βγάλουν ένα έξτρα χαρτζηλίκι για να περιφρουρούν τις πορείες τους. Για αυτό και είναι άξιοι της μοίρας τους. Δεν μπορεις να φέρνεις το παρακράτος, τους ασφαλίτες και τους νονούς της νύχτας μέσα στο κίνημα και στην πορεία και να πηγαίνεις με κράνη, γκλομπ και καδρόνια και να περιμένεις ότι μπορεις να αποτελέσεις τμήμα του. Αφήνω τελευταίο το γεγονός που δεν είναι ωστόσο λιγότερο σημαντικό ότι με την παρουσία τους επιθυμούν να δώσουν ένα κινηματικό άλλοθι στην πολιτική του ΔΝΤ και της κυβερνησης που υπηρετούν.

Αν θέλανε να διαδηλώσουν κανείς δεν τους απαγορεύει να το κάνουν στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που ανήκουν. Η αν δεν θέλουν να είναι σε ένα πανό που γράφει κάτω οι κυβέρνηση ας κάνουν ένα χωρίς ωστόσο να αποτελούν κινητή διαφήμιση της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Θανασης Ξ. είπε...

Όμορφη ανάρτηση.

Ο Γιωργάκης να τα βλέπει αυτά τα παιδιά, που τον είχαν στηρίξει κι όλας όταν κοντραρίστηκε με τον Μπένι. Και κυρίως να τα 'ακούσει'....

στελιος είπε...

Αν ήμουν εκεί και εγώ θα είχα σίγουρα τα ιδια συμαισθήματα.
Ομως τα ιδια έχω και για όλους τους άλλους.
Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική δύσκολη εποχή ραγδαίων και επώδυνων αλλαγών που η κοινωνία θα ψάχνει εναγωνίως λύσεις.
Ο προβληματισμός, οι συζητήσεις, οι προσπάθειες θα ενταθούν
και δεν πρέπει να εξαιρούμε πολύ τους εαυτούς από τα παιδιά της ΠΑΣΠ γιατί τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν αυτά ακριβώς που αναφέρω.
Δείχνουν μια κοινωνία που ψάχνει λύσεις , χαμένη σε αδιεέξοδα.
Δέχομαι κάθε καλόπιστη κριτική αλλά για μένα ο δρόμος είναι ένας και μόνο.
Σοσιαλισμός-Κοινοκτημοσύνη-Δημοκρατία.


ΥΓ Γ΄αυτό είσαι αυτό που έχω aναφέρει πολλές φορές.Princess of bloggers.

NP είπε...

Γειά σου Ευρύτερε,

πολύ καλό το σχόλιό σου καθως και οι φωτογραφίες. Έτσι περιγράφω κι εγώ στο πρώτο σχόλιό μου το μπλόκ αυτό. Δεν έμοιαζε με τα άλλα. Ήταν πολύ "στρατιωτικοποιημένο". Δεν ξέρω αν είχε μπράβους της νύχτας αλλά δεν το θεωρώ απίθανο.

Πάντως σε γειτονιές της Αθήνας, (στο παγκράτι όπου μένω εγώ), αλλά και στην παραλιακή, συχνά μπράβοι της νύχτας επιστρατεύονται για να σπάσουν τις μικρές συγκεντρώσεις κατοίκων.

cynical είπε...

Έλαβα υπ' όψιν μου τα σχόλια, αλλά παρ' όλα αυτά μου εμειναν καποια ερωτηματα, ακόμα κι αν η επιστρατευση μπραβων, ακόμα κι αν η ροπαλοφορια ειναι αληθινα γεγονοτα, που δεν τα αμφισβητω οτι μπορει και να εχουν συμβει.

Η απορια μου ειναι η εξης: Αν ο ΣΥΝ εκανε τοση προσπαθεια να ανοιχτει και να προσεταιριστει το λεγομενο κοινωνικο Πασόκ, αν και η υπολοιπη αριστερα δεν ειχε προβαλει αντιρρησεις επι τουτου, αν ολοι φλερταραν με την δυνατοτητα σχηματισμου παλλαικου μετωπου, όπου φυσικα και το κοινωνικο πασοκ θα ειχε περίοπτο θεση,

γιατι να μην θεωρησουμε οτι υπαρχει και ενα κομματι της πασπ το οποιο να εχει αναζητησεις εκτος του τρεχοντος πασοκ;

Αν τειναμε χερι προς τους πατεραδες πασοκους, γιατι να θελουμε να αποπεμψουμε τους υιους και τις κορες;

Ειναι προς το συμφερον της αριστερας αυτη η σταση;

Ανώνυμος είπε...

Evritere
ημουν στην πορεία και ήμουν και στο μπλοκ της ΠΑΣΠ και ΟΧΙ δεν προσδωκώ προσωπικό όφελος απο το ΠΑΣΟΚ στο οποίο δεν είμαι καν εγγεγραμμένος.
Όταν οι ΠΑΣΠίτες ήταν κατά του κομματικού του φορέα στο άρθρο 16, στο ασφαλιστικό Γιαννίτση που ήσουν?
όταν μας απειλούσαν με διαγραφές και εμείς λέγαμε δεν μας νοιάζει μένουμε πιστοί στα πιστεύω μας, στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη που ήσουν?
ήσουν μπροστά χθες όταν άνοιξε το μπροστινό μπλοκ της Νεολαίας Συνασπισμού και ξαφνικά,ουτε καν είχαμε παραταχθεί σαν μπλοκ, είδαμε καδρόνια να πέφτουν στις πλάτες μας?
και ναι μετά τα παιδιά για να προστατεύσουν το μπλοκ απο ενδεχόμενη επόμενη επίθεση έβαλαν κράνη και καδρόνια,γιατί μας είχαν προειδοποιήσει ότι θα μας σκότωναν στο ξύλο, ότι εμείς δεν έχουμε θέση στην πορεία. Ο Φασισμός με άλλο πρόσωπο,χειρότερο..
Δεν ήταν μόνο άντρες στο μπλοκ σταματήστε παρακαλώ την παραπληροφόρηση.
Θα κατέβω και του χρόνου και κάθε χρόνο με την ΠΑΣΠ και κανείς μα κανείς δεν θα μου αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.
υ.γ. συγγνώμη για την συναισθηματική φόρτιση αλλά όταν έβλεπα κοπέλες να τρώνε καδρονίες επειδή κατέβηκαν να τιμήσουν τα αδέρφια μας που έφυγαν στο Πολυτεχνείο δεν μπορώ να είμαι ήρεμος.

NP είπε...

Γειά σου ανώνυμε της ΠΑΣΠ,

και ευχαριστούμε για το σχόλιό σου.
Προσωπικά, δεν παραπληροφόρησα καθόλου. Είπα ότι είδα. Και γράφω, "Σχεδόν αποκλειστικά άντρες", όντως υπήρχαν μερικές κοπέλλες, όχι πάνω απο 20 υπολογίζω σε ένα μπλόκ 300 - 400 ατόμων.

Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα για μένα. Θα σε παρακαλούσα να μας πείς γιατί κατέβηκες στην πορεία σαν ΠΑΣΠ. Τι σημαίνει αυτό για σένα ? Εγώ το πιστεύω ότι δεν έχεις να περιμένεις κάποια υλική ανταμοιβή. Είναι ούτως ή άλλως χαμένο στοίχημα αυτή την εποχή.
Λές ότι πήγατε για να τιμήσετε τα αδέρφια μας που έφυγαν στο πολυτεχνείο. Το δέχομαι. Τι σημαίνει όμως να το κάνεις αυτό σαν ΠΑΣΠ ? Και τι σημαίνει να είσαι πιστός στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη ?
Είσαστε ενάντια στο μνημόνιο ας πούμε ?
Κριτικάρετε σαν ΠΑΣΠ κάποιες επιλογές της κυβέρνησης ?
Δεν θα έπρεπε να πείτε κάποιο σύνθημα και για αυτό ?

Ειλικρινά με ενδιαφέρει η απάντησή σου

Cronos είπε...

Παιδια γεια σας,βρισκομουν κ εγω μεσα στ μπλοκ της ΠΑΣΠ..ναι ανηκω στη ΠΑΣΠ αλλα δε κατεβηκα στη πορεια μ σκοπο να στηριξω κανενα μνημονιο.. ισα ισα ειμαι εντελως αντιθετος..Κατεβηκα μονο και μονο για να τιμησω αυτη την ημερα κ αυτους που χαθηκαν τοτε..το οτι ειμαι ΠΑΣΠιτησ δε σημαινει οτι εγκρινω τις μεθοδους του ΠΑΣΟΚ..μπηκα μονο και μονο με τη φιλοσοφια οτι η γενια μας μπορει ν αλλαξει το πολιτικο σκηνικο κ να δωσει νεο χαρακτηρα στη πολιτικη..Στη πορεια δυστηχως δε κατεβηκα γιατι φαγαμε αγριο πεσιμο στη κοραη-αδικο κατα τη γνωμη μου γιατι εμεις δε προκαλεσαμε-η περιφρουρηση δε φοραγε καν κρανη...δε ξερω αν ηταν αναρχικοι(που δ τ πιστευω) η του ΕΑΑΚ..παντως κατεβηκαμε ολοι για τον ιδιο σκοπο..φαγαμε επιθεση ομωσ και τελικα αποκοπηκαμε απ τη πορεια..Αυτο που ηθελα να πω εγω ειναι πως ειναι αδικο να τ ακουμε για ολα εμεις(ΠΑΣΠ)το οτι το ΠΑΣΟΚ εφερε το μνημονιο δεν εχει να κανει με τη ΠΑΣΠ..Η ΠΑΣΠ ειναι μια οργανωση η οποια ασχολειται με φοιτητικα ζητηματα κ οχι τοσο με πολιτικη...

Ευρυτερος είπε...

Για το σχόλιο στις 12.46: Τι σημαίνει που ήσουν; Δεν σε ξέρω και δεν με ξέρεις και δεν έχω σκοπό να κάνω μια επίδειξη αγωνιστικών περγαμηνών. Εδώ ο ΓΑΠ διέλυσε ολόκληρη τη νεολαία ΠΑΣΟΚ επειδή δεν την έλεγχε απόλυτα και έφτιαξε μια νέα κατ’ εικονα και καθ’ ομοιωση και το δεχτήκατε. Για το νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου η ΠΑΣΠ τάσσεται εναντίον κάθε μορφής αγωνιστικής διεκδίκησης ώστε να γίνει ένας ψευδεπίγραφος διάλογος και να περάσουν νομιμοποιημένα τα μέτρα.
Δείτε τα πρώτα δευτερόλεπτα από το βίντεο των Σχολιαστών Χωρίς Σύνορα (είναι και το πρώτο βίντεο στο μπλοκ μου) οπου φαίνεται το πάνοπλο μπλοκ της ΠΑΣΠ με τη συνοδεία ΜΑΤ.

@Cynical: Ακόμα και ο ΣΥΝ μιλάει για συμμαχία με δυνάμεις που προέρχονται από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο αλλά κινούνται σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, όχι με την οργανωμένη νεολαία. Η νεολαία ΠΑΣΠ εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ παρά τους απαραίτητους ελιγμούς. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, αν υπαρχουν καλά παιδιά στην ΠΑΣΠ, αλλά πολιτικό.

NP: Το ρεπορτάζ σου είναι ακριβές. Θυμάμαι σε παλιότερες πορείες το ΠΑΣΟΚ να φωνάζει ακόμα και "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλιστικός". Πέρυσι πάντως το μπλοκ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ είχε τουλάχιστον διπλάσιο κόσμο και δεν είχε επιστρατεύσει κράνη και ρόπαλα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΡ
ναι είμαστε αντίθετοι στο Μνημόνιο
αντίθετοι στα σκληρά και άδικα μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ .
Θέλουμε φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μείωση εξοπλιστικών δαπανών αντί για περικοπές μισθών και συντάξεων.
παλεύουμε ώστε τα μέτρα να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατό.
γιατί κατεβαίνω με την ΠΑΣΠ?
πολύ απλό.ο κομματικός φορέας της ,δλδ το ΠΑΣΟΚ,( με το οποίο οι σχέσεις βάσει καταστατικού είναι πως είμαστε αυτόνομοι(δεν παίρνουμε γραμμή)και θεμελιώνονται στις κοινές καταστατικές αρχές,)δεν πρόκειται να αλλάξει θέση σε καίρια ζητήματα αν δεν αντιδράσει η βάση του δλδ η νεολαία.
τι εννοώ?μόνο εσωτερικά μπορείς να συνδιαμορφώσεις την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ.
τρανό παράδειγμα: άρθρο 16. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε την αναθεώρηση του.
Όταν όμως η ΠΑΣΠ τάχθηκε ενάντια ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ άλλαξε τη θέση του.
Ενας κομματικός φορέας δεν αλλάζει τη θέση του απο εξωτερικές επιρροές
(αντίστοιχα πχ κ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεαστεί απο την νεολαία Συνασπισμού και όχι απο την ΠΑΣΠ).

Cronos είπε...

ΝΡ δε ξερω για ποτε ακριβως μιλας,παντως μεχρι τη στιγμη που μας την επεσαν με τα καδρονια στη σταδιου υπηρχαν πολλες κοπελες μεσα στο μπλοκ μας χαλαρα 70-80...αν μιλας για μετα λογικο ειναι να μην υπαρχουν κοπελες δε τις ειχαμε κ για σφαγη..αναγκαστηκαν μερικοι απο εμας να τις παρουμε και να φυγουμε..εμεινε μονο η περιφρουρηση μας(για αυτο και τοσα κρανη κ ροπλα)κ ελαχιστοι αλλοι...hal

Ανώνυμος είπε...

στον Ευρύτερο:
Η ΠΑΣΠ ξεκάθαρα έχει πει πως θα συμμετέχει στον διάλογο και αν εν τέλει ο προτεινόμενος νόμος θίγει θεμελιώδη δικαιώματά μας, θα είμαστε στους δρόμους.
πριν κατατεθεί στην Βουλή όταν όμως πάρει σαφή χαρακτηριστικά.
τι θέλεις να κάνουμε δλδ?την τρομολαγνεία των άλλων να ενστερνιστούμε που μιλούν πχ. για απουσιολόγια ενώ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ δεν υπάρχει?
είμαστε υπεύθυνοι όχι ανευθυνοι να ευτελίζουμε θεσμούς.
λυπάμαι γιατί είστε προκατειλειμμένοι.
απορώ αν καν έχεις διαβάσει την ανακοίνωση της ΠΑΣΠ.
http://aei.pasp.gr/wp-content/uploads/2010/10/dt_gia_exelixeis_stin_anwtati_ekpaideusi.pdf

halyvas είπε...

Πολύτιμη είναι η "συναισθηματική" ματιά της Cynical (και του/της ΝΡ) για το γεγονός της "μοναχικής πορείας". Κι ο Evriteros όμως έχει σωστή πολιτική ματιά και καλά κάνει κι επιφυλάσσεται...
Την είδα την εικόνα... και δεν έχω να προσθέσω τίποτα!
Μάλλον τη "λύση" θα τη βρουν τα... παιδιά, στα σχολεία και τις σχολές.
Η γνώμη μου είναι ότι όποιος θέλει να είναι στο κίνημα έχει δικαίωμα στο συλλογικό είναι. Δεν μπορεί να αποβάλλεται λόγω... χρώματος ή λαθεμένων και ανολοκλήρωτων απαντήσεων.
Αν ισχύουν έστω και στο ελάχιστο αυτά που γράφουν οι ΠΑΣΠίτες, οι "παρεκτροπές" των "μπαχαλάκηδων" κάνουν κακό σε μια πραγματικότητα που μας υπερβαίνει όλους (το μαζικό κίνημα).
Βεβαίως και πρέπει να διαλέξουν αυτά τα παιδιά, "με ποιον θα πάνε και ποιον θ' αφήσουν". Αν δουν μια Αριστερά με τα συναισθήματα της Cynical και την πολιτική ανάλυση του Evriterou μπορεί κάτι να γίνει.

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε της ΠΑΣΠ,
θα κατεβαινεις συνεχεια με την ΠΑΣΠ?περαστηκα σου.Γριππη είναι, θα σου περάσει.
Οσο για τους λαικισμους τυπου εβλεπα τις κοπελες να τρωνε καδρονιες,συναισθηματισμοι κτλ κτλ σου λεω τα εξης:
1)οποιος στηριζει κλεφτες,ρουφιανους και προδοτες του λαου,ειναι και αυτος ιδιος.Αρα το λιγοτερο που επρεπε να σας κανουν,ηταν να μην σας δεχτουν στα μπλοκ.
2)τι ειναι χειροτερο?οι καδρονιες ή το οτι η κυβερνηση που στηριζεις αναγκάζει εκατομυρια στην χωρα σε απελπισία χωρις δουλεια,υγεια,φαγητο στεγη και πολλα άλλα?

ειναι τουλαχιστον ντροπη οσα λετε και κανετε.
το δυσάρεστο ειναι οτι ανατραφηκατε σαν μηχανες που καταναλωνουν οτι τους πασσαρουν.Διχως κρητική σκεψη.Ειστε ο ορισμός των λουμπεν αντιδραστικων στοιχείων που δεν βλεπει οτι ενα και ενα κανει δυο.Δεν θελει γνωσεις για να δεις οτι το μνημονιο ειναι νεου τυπου κατοχη,γιατι στην εποχη μας μια στρατιωτική κατοχη στην καρδια της ευρωπης θα ηταν ακομψη και κυριως θα ξυπναγε συνειδησεις.
Για να τελειωνουμε,στην πασπ υπαρχουν 2 κομματια:το πρωτο ειναι οι γνωστοι καταφερτζηδες που εκμεταλλευονται τους πασπιτες για προσωπικο οφελος,ανελιξη,χρηματα κ.α. και το δευτερο κομματι που τρωει το κουτοχορτο και πιστευει στην 3η σεπτεβρη και οτι ειναι πασοκ που θα αλλξαει το κομμα ακι τον κοσμο.Κουραφεξαλα.Πληρης αγνοια,απολιτικη σταση,και συμφεροντολογική.Γιατι απτην μια ολοι αυτοι οι "αγνοι" πασπιτες καλα βολευονται με τα παρτυ,τις σημειωσεις,τα περασμενα μαθηματα,και τις διασυνδεσεις με τους καθηγητες και απο την αλλη 3 σεπτεβρη?Στο πυρηνα της ιδεολογιας τους,ολοι ιδιοι ειναι.Πιατεψαν ακριτως αυτο τους εμαθες ο μπαμπας και η μαμα:κοιτα την δουλεια σου και προνοησε να βολευτεις.Αυτο πιστευουν.Οσοι πασπιτες δεν ειναι ετσι(ελαχιστοι,εγω δεν γνωρισα κανεναν)ειναι απλα βλακες,ναυαγια της ταξικης παλης,χαβουζας μιας δηθεν συνενετικής ιδεολογιας, που δεν εμαθαν να κανουν αυτοκριτική και χανουν τωρα την ζωη κατω απο τα ποδια τους.Τιποτα δεν πεφτει απο τον ουρανο.Υπαρχει κ η ιστορια,και ο καθενας μας ειναι προιον της αλλα διαφορετικο αναλογα με την προσπαθεια του να σπασει τις αλυσιδες του.

ΥΓ οι σημερινοι πασπιτες θα ειναι οι επομενοι βουλευτες, δημοτικοι συμβουλοι,γεν γραμματεις κτλ κτλ.Κ δειτε σημερα ολους αυτους τους πασοκους που μας κυβερνουν απο τα χωρια εως την βουλη,και σκεφτειτε:
αν τους αφαιρεθει αυριο το πρωι η καρεκλα τους,τι θα αντιπροσωπευουν μεσα στην κοινωνια?τι κυρος θα εχουν?

εγω λεω ... κοινωνικα σκουπιδια
εσεις?

Dimka είπε...

Μια φίλη μου πήγε στο πανό της ΠΑΣΠ πριν τα επεισόδια για να μιλήσει μαζί τους. Τους είπε «παιδιά πως μπορείτε να κατεβαίνετε με κομματικές σημαίες στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει νέα οικονομική χούντα στη χώρα και έχουμε τη δικτατορία του ΔΝΤ;. Είναι σαν κάποιος στις μεγάλες αντιδικτατορικές διαδηλώσεις να κατέβει με πανό υπερ της χούντας». Απάντηση: «Θα κάνουμε ότι θέλουμε». Ερώτηση «Είστε υπερ του μνημονίου;». Απάντηση «όχι αλλά καταλαβαίνουμε την ανάγκη του».