Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Οι καταιγίδες του Αυγούστου


Μπορεί να κόπασαν οι ταραχές στην υπνωτική Βρετανία, όχι όμως και οι αναλύσεις. Μάλλον θα τελειώσουν μαζί με τον Αύγουστο, όταν άλλα γεγονότα θα μπουν στο προσκήνιο και θα τις παραμερίσουν. Ως γνωστόν, τον Αύγουστο δεν υπάρχουνε ειδήσεις, και η εν λόγω εξέγερση, στη μέση του θέρους, ήταν όντως ένα σπάνιο και αναπάντεχο γεγονός, αυτό που λένε ότι συμβαίνει «once in a blue moon». Ίσως, γι αυτό και παραπήραν οι αναλύσεις, οι οποίες φρόντισαν να καλύψουν όλο το φάσμα των γενεσιουργών αιτίων και να αποδώσουν όλη τη γκάμα των χαρακτηρισμών στους εξεγερμένους, από αλήτες και εγκληματικά στοιχεία, μέχρι ηρωικούς επαναστάτες.


Κούνησαν το δάχτυλο στους ανόητους πολιτικούς, στους ροπαλοφόρους και μολοτωφόρους κουκουλοφόρους, στην αποξενωμένη νεολαία, στους άπληστους τραπεζίτες, στις περικοπές και στα bail-outs των τραπεζών, αλλά κανενός δεν πέρασε απ’ το μυαλό να καθίσει και να βρει τον κρίκο που συνδέει την αυγουστιάτικη παραζάλη των αγορών, την υποβάθμιση των ΗΠΑ, την πτώση του δείκτη Dow Jones, την επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας, την επερχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, και τις μαζικές δολοφονίες στη Νορβηγία, με την εμφάνιση αγανακτισμένων στο Ισραήλ, την επαναλειτουργία της Puerta del Sol, και τις εξεγέρσεις στις βρετανικές πόλεις και μητροπόλεις.


Κι όμως τέτοια ενιαία και ενοποιητική εξήγηση όντως υπάρχει, μόνο που διέλαθε της προσοχής των αναλυτών. Σκυμμένοι στα εγκόσμια, αμέλησαν να στρέψουν το κεφάλι προς τα επουράνια, όπου και θα εύρισκαν τη λύση.


Όχι βέβαια, οι συνήθεις αεροψεκασμοί, η πατρότητα ανακάλυψης των οποίων αποδίδεται αναμφισβήτητα στον Λιακόπουλο, αλλά κάτι ανώτερο, και απείρως πιο συνταρακτικό: οι αεροψεκασμοί, αυτή τη φορά, του Ήλιου!


Ακόμα δεν έχει συνέλθει η ανθρωπότητα, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, από την πρωτοφανή σε ισχύ ηλιακή καταιγίδα της 5ης Αυγούστου, η οποία ξαμόλησε στην ατμόσφαιρα τεράστιο αριθμό φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία, όπως αποφαίνονται ευυπόληπτοι ακαδημαϊκοί, επηρεάζουν την ανθρώπινη βιοχημεία και συμπεριφορά από το αρνητικό, έως το αρνητικότατο.


Αν, οι έως τώρα εμβριθείς επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τις μέρες που ο Ήλιος αφηνιάζει, τα χρηματιστήρια πέφτουν, ενώ αυξάνονται τα νευρολογικά περιστατικά, από δω και στο εξής θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και να καταχωρούν στα συμβάντα και τις συλλογικές αρνητικές συμπεριφορές, που είναι οι εξεγέρσεις.


Ευτυχώς, όπως μας πληροφορούν οι άγρυπνοι παρατηρητές των αγορών, μπόρα ήταν και πέρασε. Τα χρηματιστήρια αναμένεται να ανακάμψουν και οι εξεγερμένοι να πάνε στα σπίτια τους.

Αλλά όχι για πολύ. Ο ηλιακός κύκλος βρίσκεται σε εξέλιξη, και η κορύφωση αναμένεται να συμβεί το 2013. Δηλαδή, έχουμε δυο και κάτι χρόνια μπροστά μας, που οι εξεγέρσεις θα είναι και επιστημονικώς δικαιολογημένες, να μην πω και επιβεβλημένες…


7 σχόλια:

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Πολύ σωστή επιτέλους! Σου διέφυγε μόνο και η εισαγωγή της ψυχολογίας σαν ερμηνευτικού παράγοντα των οικονομικών φαινομένων. Γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, ο κόσμος δεν αγοράζει γιατί έχει κακή ψυχολογία. Κι εγώ σαν ψυχολόγος ασχολούμαι με τα οικονομικά φαινόμενα. Επίσης λάβε υπόψη σου πως το μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας δε θα μας προλάβει. Κάπου μέσα στο ’12 δεν τελειώνουμε σαν ανθρωπότητα; Αφού το τέλος είναι τόσο κοντά γιατί να ασχολούμαστε με τα εγκόσμια;

cynical είπε...

eparistera,

εδώ έχουμε ολόκληρο φυσικό φαινομενο, το οποίο επισκιάζει ολες τις ψυχολογικές, κοινωνικές και πολιτικές παραμετρους. Τι να σου κανουν οι περικοπες, και η περιθωριοποιηση, μπροστα σε μια παντοδυναμη ηλιακη καταιγιδα!

Η επισήμανση του φαινομενου αυτού και η συνδεση του με τις εξεγερσεις επαιξε, παρεμπιπτόντως σαν ειδηση στο reuters και στο science daily, to οποιο αναδημοσιευει σε περιληψη ενδιαφεροντα επιστημονικα αρθρα και ερευνητικες δραστηριοτητες.

Κριμα, με το τελος του κοσμου να συμβαινει σε ενα χρονο, δεν θα μπορεσουμε να γινουμε μαρτυρες της mega-εξεγερσης, η οποια κανονικα θα ελαμβανε χωρα το 2013.

Ανώνυμος είπε...

μας ψεκαζουν σωματιδια?

cynical είπε...

ανωνυμε,
ο ηλιος μας σιχαθηκε και μας ψεκαζει ο ιδιος, μπας και συνελθουμε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

καλησπέρα μετά απο καιρό...

Να ιδρύσουν σταθμό Ηλιο-μετεωρολογίας ώστε να προβλέπουν τις εξεγέρσεις, να μεταφέρουν τα φορτισμένα ηλεκτροσωματίδια στα ΜΑΤ και να ανατραπούν οι κανόνες. Τα ΜΑΤ να ορμάνε σε όποιον νέο βρίσκουν μπροστά τους χωρίς αφορμή, να γίνει η εξέγερση των μηχανισμών καταστολής και να σαρωθούν οι κοινωνίες στο όνομα του Ήλιου! Τότε θα εκτιναχθούν οι δείκτες όλων των χρηματιστηρίων, η κρίση θα είναι παρελθόν, ο κόσμος θα είναι ευτυχής και ασφαλής. Δε θα χρειαζόμαστε κανέναν Κάμερον μα μιλάει τια ηθικό ξεπεσμό αλλά για ηθική ανάσταση του κόσμου. Έργο του Ήλιου θα που όλοι τότε!

Έ ρε Ήλιε - Ήλιε αρχηγέ τι σούμελε να πάθεις. Να γίνεις οδηγός των ΜΑΤατζήδων!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Το ανέβασα στο f/b

Η κρίση είναι ψυχολογική!

Στο ΣΚΑΪ ένας ψυχολόγος εξηγεί ότι η μελαγχολία του Σεπτέμβρη προέρχεται από τον… Σεπτέμβρη! Και πρέπει να δημιουργήσουμε πηγές χαράς για να την αντιμετωπίσουμε. Έλεγα και εγώ γιατί έχουμε μελαγχολία. Τώρα θα πάω να δημιουργήσω εστίες χαράς και πάει η μελαγχολία και η κατήφεια! Ολόκληρη η κρίση να πάει να….

Από την άλλη αναρωτιόμουν γιατί είμαι νευρικός και θέλω δράση, διαδήλωση, επανάσταση. Βρήκα τη λύση στη φίλη μου Cynical που δημοσίευσε στο μπλογκ της τις «Οι καταιγίδες του Αυγούστου» και μου λύθηκε το πρόβλημα. Το Σεπτέμβρη δεν θα έχω, λέει, αυτά τα συμπτώματα! Όμως δυστυχώς η ασθένειά μου θα διαρκέσει μέχρι το 2013 και αυτό γιατί ο Ήλιος τότε μόνο θα πάψει να μας βομβαρδίζει….

akrat είπε...

το είπε και η κα Πατέρα?