Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι επίμονοι του Ουισκόνσιν



Όταν πέρσι τον Σεπτέμβρη η Αραβική Άνοιξη μετακόμισε από την Αίγυπτο στις ΗΠΑ, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν προσγειώθηκε κατευθείαν στη Νέα Υόρκη, στο πάρκο Ζουκότι, αλλά προηγουμένως έκανε και μια μεγάλη στάση στο Ουισκόνσιν, όπου έβγαλε στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, εξ αιτίας της απόφασης του νέο-εκλεγμένου ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Σκοτ Ουόλκερ να τσακίσει την εργασία και τα συνδικάτα με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους, οι κυριότεροι εκ των οποίων ήταν η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των δημοσίων υπαλλήλων και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης αυξήσεων πέραν του πληθωρισμού, καθώς και η επιβολή επιπλέον εισφορών για περίθαλψη και συντάξεις. Από τις ωραίες στιγμές εκείνης της περιόδου ήταν οι, παρά το κρύο, γεμάτοι δρόμοι, η πολυήμερη κατάληψη του κυβερνητικού μεγάρου, καθώς και το κόλπο της αποδημίας μιας ντουζίνας δημοκρατικών γερουσιαστών σε γειτονικές πολιτείες, ώστε να αναβληθεί η ψήφιση του νόμου λόγω έλλειψης απαρτίας. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί τότε και στη Τζόρτζια, το Τενεσί, την Ιντιάνα και το Οχάιο, όπου στη μεν Ιντιάνα τα συνδικάτα έχασαν τη μάχη, την κέρδισαν όμως στο Οχάιο.



Τελικά ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά οι Ουισκονέζοι δεν το έβαλαν κάτω.



Σύμφωνα με το νόμο, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ανακαλέσουν οποιονδήποτε από τους αιρετούς άρχοντες, εφ’ όσον έχει υπηρετήσει ένα μέρος της θητείας του και εφ όσον έχει συγκεντρωθεί ικανός αριθμός υπογραφών. Το οποίο και έπραξαν. Έτσι στην τελική και επίσημη καταμέτρηση της προηγούμενης Παρασκευής, η εκλογική επιτροπή της Πολιτείας βρήκε ούτε λίγο ούτε πολύ 900,938 έγκυρες ψήφους, σχεδόν διπλάσιες από τις απαιτούμενες των 540,208, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, η οποία και ορίστηκε για τις 5 Ιουνίου.



Πρόκειται προφανώς για μια πολύ σπουδαία νίκη, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάτι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια. Σ’ όλη την ιστορία των ΗΠΑ μόνο δυο κυβερνήτες έγινε δυνατόν ν’ ανακληθούν με τον τρόπο αυτό, ο ένας ήταν το 2003 στην Καλιφόρνια, για ν’ αντικατασταθεί, (τυχαίνουν και αναποδιές!) από τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο άλλος το 1921, στη Βόρεια Ντακότα. Οι δε προκαταρκτικές εκλογές για την ανάδειξη του δημοκρατικού υποψηφίου έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι παράλληλα θα ξαναγίνουν εκλογές και για τον αναπληρωτή Κυβερνήτη καθώς και για τους τέσσερεις γερουσιαστές της πολιτείας, τότε αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός ανάκλησης στην ιστορία της Αμερικής.



Όλως τυχαίως(;) δε, την ίδια μέρα με την καταμέτρηση των ψήφων βγήκε και η απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου η οποία καθιστούσε αντισυνταγματικά, άρθρα του αντεργατικού νόμου που προωθούσε ο Κυβερνήτης Ουόλκερ, ένα εκ των οποίων ήταν και η κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων να συλλέγουν συνδρομές από τα μέλη τους.



Με τον Ρόμνι να βρίσκεται κοντά στο χρίσμα, η κούρσα των προκριματικών για την ανάδειξη του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, χάνει πια το ενδιαφέρον της, το οποίο μετατοπίζεται πλέον στο αποτέλεσμα του Ιουνίου. Οι εκλογές του Ουισκόνσιν, θέλοντας και μη, θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι τον Νοέμβριο, και για το λόγο αυτό τόσο οι δημοκρατικοί, όσο και οι ρεπουμπλικάνοι, το Occupy, αλλά και τα συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα, συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, όπου και ετοιμάζονται να ρίξουν άφθονο χρήμα. Ήδη ο Ουόλκερ, χωρίς να έχει ακόμα αρχίσει επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω στα 12 εκατ. δολάρια, με κάποιες μεμονωμένες χορηγίες, φυσικά ανώνυμες, να αγγίζουν έως και τα 500,000 δολάρια. Υπενθυμίζουμε ότι το 2010, κατόπιν απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ, με ψήφους 5 προς 4, (The Citizens United v. Federal Election Commission Act), οι χρηματοδοτήσεις υποψηφίων από οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες μεγα-χορηγούς μπορεί να είναι ανώνυμες και απεριόριστες, υπό την προϋπόθεση (κοροϊδία), ότι τα χρήματα ξοδεύονται πριν ή και ανεξάρτητα από την προεκλογική εκστρατεία. Μέχρι δε τις εκλογές του Ιουνίου, το πορτοφόλι του Ουόλκερ θα έχει φουσκώσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 60-80 εκατομμύρια δολάρια.



Με τους ψηφοφόρους να φαίνονται άκρως πολωμένοι, (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ελαφρό προβάδισμα στον Ουόλκερ έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του), οι εκλογές αυτές θα μοιάζουν, αν μη τι άλλο, με θρίλερ. Αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, και μόνο που το κίνημα κατόρθωσε να τις προκαλέσει συγκεντρώνοντας τόσες υπογραφές, θα έχει καταφέρει νίκη περιφανή.



8 σχόλια:

james είπε...

Τελικά, ίσως οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο ηλίθιοι όσο νομίζουμε μερικές φορές.

Unknown είπε...

Οι καταδιωγμένοι μετανάστες της Ευρώπης-ιδίως οι Αγγλοσάξονες δημιούργησαν τις ΗΠΑ , πάνω σε γερές δημοκρατικές βάσεις -που παρά την κυριαρχία των πολυεθνικών- κυριαρχούν ακόμη.
Θα δούμε και πολλά άλλα σύντομα και δεν αποκλείται τίποτε.

Ανώνυμος είπε...

ναι, πολυ γερη δημοκρατικη βαση η γενοκτονια των ινδιανων ! δημοκρατικα εγινε..

Unknown είπε...

Ανώνυμε, δεν φτιάχνεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αβγά.
Κάθε καινούργιο πολιτικό σύστημα πρέπει να γκρεμίσει το προηγούμενο.-ο πρώτος νόμος που πρέπει να αποδεχτείς καλώς ή κακώς, εξαιρούνται οι πολύ ρομαντικοί και οι αιθεροβάμονες-

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου να παρακολουθείς εκτός από τα δικά μας και τα αμερικανικά πολιτικά δρώμενα...

Ανώνυμος είπε...

oda, νομίζεις ότι αυτό που έγραψες είναι βάσιμη δικαιολογία ? μια μπούρδα και μισή είναι - μου θυμίζει αυτό που έλεγε γνωστός μου νεο-δημοπράτης "πως να μη βουτήξεις το δάχτυλο στο μέλι" / για το πως τα φάγανε όλοι παρέα. λαμογιό-παραδοχή της κακιάς ώρας..

αν ήσουν εσύ ινδιάνος και σου'χαν ξεκληρίσει όλο το γενεαλογικό, να δώ αν θα'λεγες τα ίδια..
και αν το ανάγουμε στο ποντιακό ή αρμένικο πχ. ; θα'λεγες τα ίδια ;

στην τελική, και εδώ το κλείνω γιατί δεν έχει νόημα μια συζήτηση μαζί σου, καλύτερα αιθεροβάμων και ρομαντικός, παρά σκλάβος και τσιράκι των αφεντικών.

η αυτοκρατορία σας γκρεμίζεται και θα εξαφανιστείται και'σεις μαζί..

so long gaijin

Unknown είπε...

Βρε πουλάκι μου, τι σύγχυση έχεις στο κεφαλάκι σου?
Το άρθρο της cynical, αναφέρεται και πολύ σωστά ,οτι στην αμερικάνικη κοινωνία υπάρχει ακόμη δημοκρατία που μπορεί να μας εκπλήξει όλους θετικά.
Εγω σχολιάζοντας, απόδωσα τους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ, στο ρωμαλέο δημοκρατικό μεταναστευτικό ρεύμα που ίδρυσε αυτό το κράτος σε γερά θεμέλια.
Και αυτό έγινε καταστρεφόντας βέβαια τους άτυχους ινδιάνους.
Δυστυχώς έτσι προχωρεί η κοινωνική εξέλιξη.
Τα άλλα είναι άσχετα που γράφεις.
Φρόντισε όταν μπλέκεις σε συζήτηση να ξεκαθαρίζεις τις σκέψεις σου. Θα σου κάνει καλό.

Napo είπε...

oi αυτοκρατοριες δε φτιαχνονται τυχαια