Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Όποιος σκάβει το λάκκο τ' αλλουνού,....



Το ακούσαμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Απ’ ότι φάνηκε, δεν επρόκειτο για επιχείρημα μιάς χρήσης. Το ξανακούσαμε και μετά, που σημαίνει ότι, μέσα στην αφέλειά τους, το βρήκαν εύστοχο και αποστομωτικό των αντιπάλων. Και το ξέσκισαν από τη χρήση την πολλή. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ταυτόχρονα  θρυμμάτιζαν και τη θεμέλιο λίθο της επιχειρηματολογίας όλων των τελευταίων δεκαετιών.   

«Καλά και λογικά, όλα αυτά που λέτε», απαντούσαν στον Τσίπρα, «ότι όντως το Μνημόνιο έφερε αυτά που έφερε στην Ελλάδα, και ότι η συνέχιση της εφαρμογής του θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ευαγγελίζεται. Αλλά, πώς είστε σίγουρος ότι η Μέρκελ θα συναινέσει; Πώς, όμως, είστε σίγουρος ότι το Βερολίνο θα αντιδράσει ορθολογικά και όχι παράλογα;»

Όταν λοιπόν, αρχίζεις να θεωρείς ότι οι κύριοι συντελεστές της ευρωπαικής πολιτικής μπορεί να δράσουν και ανορθολογικά, όταν βάζεις στο τραπέζι επί ίσοις όροις το ενδεχόμενο το οικονομικό υπόβαθρο της ασκούμενης πολιτικής από τα πιο επίσημα θεσμικά και ακαδημαικά κέντρα να είναι και παράλογο, διότι αν παραδέχεσαι ότι μπορεί να δρουν παράλογα στη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος να μην παραδεχτείς ότι έτσι μπορεί να δρούσαν και χτες και προχτές και αντιπροχτές, τότε αυτό που έχεις καταφέρει είναι να αμφισβητείς, ορθά-κοφτά, τη μονοπώληση του ορθού λόγου από το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα, και να τινάζεις στον αέρα τη σχέση πάνω στην οποία βασίστηκε η πειθώ και η επικυριαρχία του.

Και νεοφιλελευθερισμός χωρίς το ταίρι του τη λογική, πώς να το κάνουμε, είναι σακί αδειανό... Απορώ, πώς δεν το πρόσεξε ο Πάσχος.


15 σχόλια:

herrk είπε...

Σωστή επισήμανση.
Οπως δείχνει και η ένσταση που παραθέτεις, το τελικό επιχείρημα των εδώ νεοφιλελευθερων είναι: "εγώ τζάμπα έστησα κώλο για να κάνω καριέρα; κάντε και σεις το ίδιο αν δεν θελετε να πεινάσετε"

Νοσφεράτος είπε...

θα επρεπε ορισμένοι να βγαλουντα ματια τους σαν τον Οιδιποδα βλέποντας τι παραξανε με το προμοταρισμα ( αν υπηρχε Τσιπα) αλλά που τετοια τυχη .. Κατ τ'αλλα οι ..νεοφιλελευθεροι μας φταινε .

Greek Rider είπε...

Προχτές άκουσα τον Βαρουφάκη να λέει κάτι πολύ σωστό, ότι δηλαδή αν κάποιος πάει σε μια διαπραγμάτευση μην έχοντας στο μυαλό του μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της διαφωνίας και παράλληλα αν δεν έχει καθόλου στο μυαλό του το ενδεχόμενο της αποχώρησής του, τότε δεν κάνει διαπραγμάτευση αλλά ΆΙΤΗΜΑ.

Επίσης να πω ότι στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη (μέσω πανίσχυρης προπαγάνδας αλλά και λαθών της άλλης πλευράς) διάφορα ταμπού και στερεότυπα, π.χ. ότι ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος ενώ η πραγματικότητα είναι ότι απλά είναι κακά οργανωμένος.

Και τα παραδείγματα είναι πολλά χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας για την στοιχειώδη λογική.

Τελικά λογική ίσως να είναι η βούληση του ισχυρού επί των ανίσχυρων...

cynical είπε...

Rider,

εχει γραψει ενα καλο κειμενο για τη διαπραγματευση ο βαρουφακης στο Σοφοκλεους 10, ρο οποιο ανεβασα στο youpay

http://youpayyourcrisis.blogspot.gr/2012/06/blog-post_20.html

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Η "λογική" τού σύγχρονου καπιταλισμού (εσύ τον αποκαλείς νεοφιλελευθερισμό, αλλά ας μη ξεχνιόμαστε! ;-) ) είναι η ιδεολογία του, το αμπαλάζ που λένε. Δηλαδή, το εποικοδόμημα με "παλαιομαρξιστικούς" όρους. Η βάση του είναι η (οικονομική) ισχύς του, η οποία, ανάλογα με τις περιστάσεις μπορεί να παίρνει και τη μορφή τού Μεγάλου Τρόμου. Ο Πάσχος δεν είναι ανόητος για να χάνει το χρόνο του με ιδεολογίες. Με αυτή την έννοια είναι πολύ περισσότερο μαρξιστής από πολλλούς αριστερούς...


Τα λέμε

cynical είπε...

φιλοι leftg700
Κι εδω στην ιδεολογια του νεο-φιλ αναφερομαι, η οποια εχει αγκαζαρει τη λογικη σαν το πιο δυνατο της χαρτι. Αποτελει δε τη βαση της επιχειρηματ. του Πασχου.

Αυτο που θελω να επισημανω ειναι οτι με το εν εν λογω επιχειρημα, την απεμπολουν. Δλδ παραδεχονται οτι μπορει ο νεοφιλ να μην ειναι και τοσο λογικος...

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Όταν ο firefox ανοίγει το blog της ecynical, σκέφτομαι από μέσα "Για να δω, τι σκέφτηκε σήμερα αυτό το κορίτσι για να με εκνευρίσει."

cynical είπε...

μήπως αν αλλαζες browser?

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Μήπως να άλλαζες φύλλο; (Πιο εύκολο το βρίσκω)

LeftG700 είπε...

@Αναρχοφιλελευθερος:


Εγώ πάλι λέω: Για να δω, θα έχει αφήσει σχόλιο αυτή η καπιτάλα τού κερατά που βάζει και κάτι από Μπακούνιν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να θολώσει τα νερά;

Στα πιο σοβαρά τώρα:

Άσε τα μασκαρέματα,
τη μάσκα πέταξε,
εδώ είναι Βαλκάνια,
δεν είναι παίξε - γέλασε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα ναι, σε όλο τον προηγούμενο δίμηνο ουσιαστικά μέσα από την αμφισβήτηση του ΣΥΙΡΖΑ και της διαγραφής/διαπραγμάτευσης, ουσιαστικά ξεβράκωναν τη δική τους πολιτική που μας έφερε εδώ και την εμφάνιζαν ως αναποτελεσματική.

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι εξαιρετική επισήμανση ! πόσο δίκηο έχεις, ξέφυγε του Μανδραβέλη.
να'χεις καλή καλή μέρα

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

@LeftG700
Από τη φύση μας είμαστε αντιφατικά όντα.

Alike in ignorance, his reason such,
Whether he thinks too little, or too much;
Chaos of Thought and Passion, all confus'd;
Still by himself, abus'd or disabus'd;
Created half to rise and half to fall;
Great Lord of all things, yet a prey to all,
Sole judge of truth, in endless error hurl'd;
The glory, jest and riddle of the world.


An Essay on Man
Alexander Pope

LeftG700 είπε...

Φίλε Αναρχοφιλελεύθερε,


Από τη φύση μας είμαστε πολλά πράγματα. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν προσπαθούμε να τα ελέγξουμε. Π.χ.:

Από τη φύση μας είμαστε θνητοί. Αλλά σε μία κρίση σκωληκοειδίτιδας, ας πούμε, πηγαίνουμε σε ένα νοσοκομείο. Δεν ξαπλώνουμε στο κρεββάτι να περιμένουμε τον θάνατό μας επειδή είναι γραμμένος στη μοίρα μας έτσι κι αλλιώς!

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι στην παραπάνω περίπτωση (χτύπα ξύλο! ;-) ) θα έτρεχες με χίλια στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Γιατί δεν κάνεις κάτι ανάλογο με τις αντιφάσεις σου; Γιατί δεν προσπαθείς να τις επιλύσεις και αντί γι' αυτό μου οχυρώνεσαι πίσω από τους;

Ρητορικά σε ρωτάω. Αφού κάνεις μπαμ! Η συγκεκριμένη αντίφαση σε βολεύει καλέ μου φίλε και ακόμα καλύτερε υποκριτή! ;-)

Άσε λοιπόν την ανθρώπινη φύση ήσυχη. Γουστάρεις ελεύθερη και πλούσια ζωή αλλά για την πάρτη σου μονο. As simple as that.


Τα λέμε (αλλά χωρίς αστικές υποκρισίες, έ; ;-) )

Νοσφεράτος είπε...

θυμιζουν εκεινον που σκοτωσε τον πατερα και την μανα του και ζητουσε μετα την επιεικια του δικαστηριου με το επιχειρημα πως ηταν ορφανος