Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

September is the cruelest month for...

...τραπεζικές κρίσεις!

Τους κ.κ. Luc Laeven and Fabian Valencia, από το ΔΝΤ, μπορεί να μην τους έχουμε ακόμη ακουστά, αλλά έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Κάθισαν και ανέλυσαν 147 τραπεζικές κρίσεις από το 1970-2011 και βρήκαν ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Ότι, ο πιο πιθανός μήνας για να εκδηλωθεί μια κρίση είναι ο μήνας Σεπτέμβριος! 






Οι λόγοι γιαυτή την προτίμηση δεν έχουν αναλυθεί, αλλά όπως εικάζει ο συντάκτης του Economist, ο οποίος και έφερε στο φως αυτή την εργασία, το πιθανότερο είναι οι διάφοροι managers, να αφήνουν να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα για όταν επιστρέψουν από τις διακοπές.  

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι τραπεζικές κρίσεις συμπίπτουν με περίοδο εκλογών. Δείτε για παράδειγμα το Μεξικό το 1982 και 1994, την Κορέα το 1998, την Αμερική το 2008, και την Ελλάδα το 2009. Πιθανή κι εδώ εξήγηση είναι ότι, ό,τι ισχύει για τους managers, να ισχύει και για τους πολιτικούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τη στατιστική, δεν έχουμε τίποτε σοβαρό να φοβόμαστε μέχρι τον Σεπτέμβριο, κι ας απολαύσουμε τους λίγους καλοκαιρινούς μήνες που απομένουν μέχρι τότε. Ίσως του χρόνου, να μην υπάρχει καν καλοκαίρι...





2 σχόλια:

zxc είπε...

Σιγά την ανάλυση :). Όσοι έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό χρηματιστήριο τα ξέρουν αυτά ανέκαθεν. Βγαίνουν οι ισολογισμοί και προβλέψεις του δεύτερου τρίμηνου και εξάμηνου και φαίνεται η πορεία της επιχείρησης. Απλά πράματα.

spiral architect είπε...

Μεχρι το Σεπτέμβρη θα έχει λύσει τα προβλήματα των τραπεζών ένα στουρνάρι!
Υπομονή και εγκαρτέρηση χρειάζεται, ώ υπήκοοι του προτεκτοράτου!