Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το ωραίο τραπεζικό καρτελάκι που ράβεται...


Όλα ξεκίνησαν από κείνη την περισπούδαστη έκθεση του ΙΟΒΕ, (του Στουρνάρα), η οποία λίγο πολύ έγραφε ότι αν άνοιγαν όλα τα κλειστά επαγγέλματα της χώρας, το ΑΕΠ θα απογειωνόταν κατά 13%, (αν θυμάμαι καλά). Μπορεί και παραπάνω, και να την αδικώ. Και όταν μιλούσε και μιλά για κλειστά επαγγέλματα εννοούσε και εννοεί αυτά του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του ταξιτζή, του περιπτερά κλπ, άσχετα αν τα ταξί κυκλώνουν δυο και τρεις φορές το τετράγωνο για να τσιμπήσουν κανέναν καψερό και τα φαρμακεία έχουν γίνει τόσα πολλά που δεν χωράνε πια στο δρόμο, το ίδιο και τα περίπτερα, που από τον πολύ ανταγωνισμό και αφραγκία αρχίζουν ένα ένα και κλείνουν. 

Ενώ λοιπόν το ΔΝΤ δοξάζει το άνοιγμα και τον ανταγωνισμό, (άκουγα πάλι πριν από λίγο την τσαπερδόνα την Κριστίν να τα υμνεί), από την άλλη πλευρά αυτή και η παρέα της κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να κλείσουν κάποια άλλα επαγγέλματα. Όχι δεν εννοούν αυτό του πολιτικού, που είναι θεόκλειστο και κλειδαμπαρωμένο. Είδαμε τι πήγε να γίνει στας Ευρώπας, όταν ο Τσίπρας τόλμησε λιγάκι να τ' αερίσει. Ποιος θεός είδε τη Μέρκελ και δεν τη φοβήθηκε.

Εδώ, μιλάμε για το επάγγελμα του τραπεζίτη. Ενώ όλα τα επαγγέλματα ανοίγουν, αυτό του τραπεζίτη κλείνει. Εκεί που είχαμε καμιά δεκαριά τράπεζες, έρχεται ο φετφάς και προστάζει μόνο τέσσερις. Πάλι καλύτερα, θα μου πείτε από τις δυόμιση του Μάνου. 

Όχι ότι δεν ήταν και πρότερα έτσι, αλλά όπως και να το κάνουμε, μ' ένα τραπεζικό κουαρτέτο είναι πιο εύκολο το καρτελάκι. Άλλο να κάθονται μια ντουζίνα κυρίες στο τραπέζι, κι άλλο μονάχα τέσσερις. Τα πράγματα απλουστεύουν και η κατανόηση περισσεύει. 

Αν λοιπόν η χώρα "χρειάζεται" μόνο τέσσερις τράπεζες, γιατί να χρειάζεται μερικά εκατομμύρια περίπτερα και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες φαρμακεία; Μήπως ο ανταγωνισμός αυξάνει αντίστροφα για την τράπεζα απ' ότι για το περίπτερο; Μήπως ο ανταγωνισμός εξαρτάται από το μέγεθος και την εμβέλεια αυτού που κατεβαίνει στην αρένα; Δηλαδή, όσο μεγαλώνει το οικονομικό εκτόπισμα μια επιχείρησης, μήπως ο ανταγωνισμός θα δουλεύει καλύτερα όσο λιγότεροι είναι οι παίχτες;

Τι να πω! Δεν έχω κατανοήσει καλά τη θεωρία, φαίνεται. Κυρίως όμως τις εξαιρέσεις της...

11 σχόλια:

akrat είπε...

μια από τις ωραιότερες αναρτήσεις

τα είπατε ούλα με σαφή τρόπο

cynical είπε...

νασαι καλα

ακρατ

Ανώνυμος είπε...

Επειδή σε προηγούμενη σου ανάρτηση κάποιος ρώτησε που βρίσκεις αυτά που γράφεις, σου δίνω ένα σύνδεσμο:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=345593

Αναφέρει στο τέλος και κάτι για τη σπατάλη στον τομέα της υγείας.
Η δική μου "ερμηνεία" για το δεύτερο είναι ότι εννοεί: Ας ψοφήσουν οι συνταξιούχοι, οι καρκινοπαθείς, οι ανάπηροι και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν.

Χρήστος


NP είπε...

Επιπρόσθετα, ρε Cynical,
αφού το τραπεζικό καρτέλ πρέπει:

- να δουλεύει σε στενή συνεργασία με τις κρατικές αρχές, ντόπιες ή ξένες,

- να τροφοδοτείται με χρήμα από τους δημόσιους προϋπολογισμούς για να επιβιώσει

ποιός ο λόγος να είναι σε χέρια ιδιωτών και όχι στα χέρια του κράτους ?

Αν, όπως σωστά λές, είναι ένα επάγγελμα που κλείνει γιατί πρέπει να ρυθμίζεται αυστηρά, τότε η τραπεζική δραστηριότητα πρέπει να περάσει στο κράτος. Είναι από τα αυτονόητα.


cynical είπε...

NP

και να σκεφτεις πως οι τραπεζες εμπιπτουν στο καθεστως επιχειρησεων κοινης ωφελειας.

cynical είπε...

Kαι πριν αλέκτωρ...


διαβαζουμε σημερα ότι μέχρι και η Eurobank αρχίζει να τα βρισκει με την Alpha.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα συμφωνήσω με τον akrat. Από τις ωραιότερες αναρτήσεις σου.

spiral architect είπε...

"Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήσετε όταν ακούτε τις τρομπέτες."

"Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους."

"Δώσε μου την δυνατότητα να δημιουργώ χρήμα και άσε τους άλλους να κάνουν νόμους."


Βαρώνος Ρότσιλντ, 1840-1915, Βρετανός τραπεζίτης

Ανώνυμος είπε...

A.K.

Το έχασα. Αν θέλετε βοηθείστε με για το ποιος είπε ότι πρέπει να έχουμε μονο 4 τράπεζες στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ

cynical είπε...

A.K.

δεν ακουσα κανεναν να το λεει επακριβως.

αυτο ομως που κανουν ειναι να μιλουν για τις 4 συστημικες, (Εθνικη, αλφα, γιουρομπανκ και πειραιως) οι οποιες και θα απορροφησουν τις αλλες μικροτερες.

οι ξενες φευγουν, εκτος απο τις δυο γαλλικες, εχει φυγει η Σιτι και φημολογειται και η hsbc. Φημες για την Τρ. κυπρου οτι θα κανει το ιδιο, διαψευδονται προς το παρον.

Ανώνυμος είπε...

Το μετρο του ενιαιου συντελεστου φορολογησεως 35%, ειναι προϊον συνωμοσιας νοσηρων κρυπτο-αριστερων εγκεφαλων,.
(Μονακο, 28.09.2012, του ανταποκριτη μας)

Αντιθετως, το μετρο του ενιαιου συντελεστου φορολογησεως 35%, ειναι προϊον συνωμοσιας νοσηρων κρυπτο-αριστερων εγκεφαλων, οπως αποκαλυφθηκε στον ανατποκρικτη μας απο την αριστερην γαλλοελληνιδα ερωμενην του Στρως Καν, ωστε να εξαθλιωθει -αρχικα- το φτωχο τμημα των νεων ελευθερων επαγγελματιων, το πιο τολμηρο και αξιολογο να μεταναστευσει και να εργασθει σκληρα εις την αλλοδαπην, χρηματοδοτωντας τακτικα με εμβασματα τυχον πενητες συγγενεις και ιδιως την μυστικην οργανωσιν ΑΕΕ (Αδελφων Ελευθερων Επαγγελματιων) εις την οποιαν θα συμμετεχει το εξαθλιωμενο -πλην ικανο- επιστημονικο προλεταριατο πρωτοπορια και φορεας της επαναστασεως δια την καταληψιν της εξουσιας(το ονειρο καθε κομμουνιστικου κομματος παγκοσμιως). Το μετρο αυτο απεφασισθη εις μυστικην αυναντσιν εις το Πριγκηπατο του Μονακο, απο στελεχη της Παγκοσμαις Τραπεζας, του ΔΝΤ, κεφαλαιουχους και αλλες κρυπτο-αριστερες δυναμεις της chaviar guache.

Εμεις οι μεσαιοι Ελευθεροι Επαγγελματιαι, οιτινες με αμφοτερους τους τροπους φορολογησης (τον νεο με flat tax rate 35% και τον παλαιοτερο με προοδευτικη φορολογηση και κλιμακια)πληρωναμε και θα πληρωνουμε περιπου τον ιδιο φορο, δεν θα επιτρεψουμε επ’ ουδενι να φτωχοποιηθει η ελπις του εθνους, να δημιουργηθουν ταραχαι και να θρηνησουμε θυματα.Θα ασκησουμε πασα επιρροη εις τα μελη της εσωτερικης τρι-αποκομμα-τικης κυβερνησεως εσωτερικου και εις τους βουλευτας-πολλοι των οποιων συνομηλικοι μας, ταυτοχρονως δε θα αποστειλουμε απο 2 ευειδεις, προικισμενους νοητικα και ανατομικα, εξυπνους και τριγλωσσους Ελευθερους Επαγγελματιες εις την Μερκελ και την Λαγκαρντ, οι οποιοι θα τις ικανοποιησουν αγογγυστως επι εναν μηνα, ωστε να πεισθουν να αλλαξει η δολοφονικη τουτη φορολογησις για την ελπιδαν του εθνους, δηλ. τους νεους Ελευθερους Επαγελματιες (εστω εως του καθαρου ποσου των 18.000 εως 24.000 ετησιως, το εσχατον δια ελ.επαγγ. με 3 παιδια).Ουτως η αλλως αρκετοι απο την ελπιδαν του εθνους ειναι παιδια μας που εχουν τσακωθει με μας και εχουν κοψει καθε επαφη.Οι δεσμοι του αιματος υπερτερουν οποιουδηποτε οικονομικου και κοινωνικου δαρβινισμου.

Αιφνιδιως και απαξ(για μια και μοναδικη φορα) Φωτισμενος Φιλελλην