Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Οι επιπτωσεις των ιδιωτικοποιήσεων


H εικονα αυτή δείχνει το βαθμό δυσαρέσκειας των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τις ιδιωτικοποιήσεις, το 1998 και 7 χρόνια μετά, το 2005.

Παρατηρούμε οτι οι αρνητικές γνώμες ενισχύονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις επιπτώσεις που επέφεραν στις ζωές τους. 

Σε γενικές γραμμές όμως, δεν υπάρχουν αρκετές θεωρητικές μελέτες που να δείχνουν με καθαρό και μονοσήμαντο τρόπο τα αποτελέσματα ενός κύκλου ιδιωτικοποιήσεων, καθ' ότι αυτά εξαρτώνται από τον τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, από τους περιορισμούς και την εποπτεία που συνεχίζει ή δεν συνεχίζει να έχει το κράτος, από τον έλεγχο των τιμών, από το εάν επιδοτεί ή όχι τον ιδιώτη που επενδύει, από το εάν οι δημόσιες επιχειρήσεις πριν ιδιωτικοποιηθούν  λειτουργούσαν σε ανταγωνιστικό ή μη περιβάλλον και από το βαθμό ανάπτυξης της οικονομίας.


Μια από τις λίγες εμπεριστατωμένες μελέτες αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις 218 επιχειρήσεων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα την περίοδο 1983-1991, στο Μεξικό και την επίδραση που είχαν 1) στις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, 2) στην απασχόληση μετά από την πώληση, 3) στον όγκο πωλήσεων και 4) στο ύψος των τιμών.

Τα αποτελέσματα όπως φαίνεται στην προηγούμενη εικόνα, ταξινομούνται α) για το σύνολο των επιχειρήσεων (σκούρο γκρι), β) για την υπο-ομάδα των ανταγωνιστικών (πιο ανοιχτό γκρι) και γ) για την υπο-ομάδα των μη-ανταγωνιστικών (σχεδόν λευκό).

Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι ολοφάνερες: ανεξάρτητα του βαθμού ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μετά την ιδιωτικοποίηση παρατηρείται πτώση της απασχόλησης και αύξηση των τιμών, η οποία είναι τεράστια ειδικά για τις πρώην δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε μονοπωλιακό καθεστώς, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Όποιοι, λοιπόν ισχυρίζονται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τις τιμές, είναι εμφανώς απατεώνες.


ΙNFO: Τα στοιχεία είναι από τη μελέτη "Privatization in Development Some Lessons from Experience" των François Bourguignon, Claudia Sepúlveda
The World Bank
Development Economics Operations and Strategy Department
Policy Review and Operations Support Cluster
November 2009


3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Οι επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι θεϊκές, όπως θεϊκές ήσαν σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν.
Έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα τι απέμεινε να ιδιωτικοποιηθεί; Οι εναπομείνασες πρώην ΔΕΚΟ και όλα τα κτήρια που θέλουν να πουλήσουν για να τα ενοικιάσουν οι ευρισκόμενες υπηρεσίες εντός αυτών μετά.
Θέλω να δω νέες θέσεις εργασίας. Ποιες θα είναι αυτές; Απόλυση των υφιστάμενων υπαλλήλων που ασχολούνται με το hardware (τα τεχνικά συνεργεία δηλαδή) και εκχώρηση αυτών σε εργολάβους με κακοπληρωμένους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους.
- Επίπεδο υπηρεσιών: < 0
- Νέοι μισθοί: Βράσε όρυζα.
- Μείωση τιμολογίων: Ανέκδοτο για ηλίθιους νεοφιλελέδες.
- Ποιος θα πληρώνει τα αυξημένα τιμολόγιά τους σε μια εποχή γενικευμένης ένδειας;

Α, το άλλο το μάθατε; Μέσα σε όλα, πουλάνε και τη ΓΑΔΑ!

TNS είπε...

Αναμφίβολα πρόκειται για ερευνητές που διάκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ...

cynical είπε...

TNS,

να μην πω ότι πληρωνονται και απο τον Συριζα! Και για παμε παραπερα, να μην πουμε οτι ο Συριζα χρηματοδοτει και την Παγκοσμια Τραπεζα, γιατι οι εν λογω ερευνητες ειναι υπάλληλοί της!