Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το παράπονο του Στουρνάρα


Το ύψος του μισθού ενός εργαζόμενου, σε μια ελεύθερη αγορά, καθορίζεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων: από το βαθμό εξειδίκευσης, από το πόσο σπάνια και περιζήτητη είναι η εξειδίκευση αυτή, από το πόσο διαθέσιμος και εύκαμπτος στις ανάγκες και τις ανατροπές ωραρίου της εργασίας είναι, από την επικινδυνότητα και το ρίσκο που παίρνει σαν εργαζόμενος.

Ο κ. Στουρνάρας σε χθεσινή συνέντευξη στη Bild εκμυστηρεύτηκε με κάποιο παράπονο, το πόσο δύσκολη έγινε η ζωή του από τότε που ανέλαβε Υπουργός των Οικονομικών. Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα, ότι δεν μπορεί να πάει στον καφενέ, ότι δεν μπορεί να ψωνίσει στα μαγαζιά, ότι δεν μπορεί να φάει σουβλάκια, ότι τέλος πάντων  δεν μπορεί να ζήσει όπως ο κάθε μέσος άνθρωπος. Έτσι είναι. Δυστυχώς αναγκάζεται να ζει περιορισμένα.

Ταυτόχρονα όμως, αντί να παραπονιέται, θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι ο υψηλός μισθός που παίρνει σαν Υπουργός, καθώς και τα διάφορα τυχερά που τον συνοδεύουν δεν δίνονται στον βρόντο, ως ανταμοιβή μόνο των όποιων πτυχίων κατέχει, αλλά και ως μερικό αντιστάθμισμα του ρίσκου που η θέση αυτή ενέχει. Το οποίο ασφαλώς ισχύει και για όλους τους υψηλόμισθους. Είτε είναι εναερίτες της ΔΕΗ που κινδυνεύουν να βουτήξουν στο κενό, είτε είναι πιλότοι που κινδυνεύουν να φουντάρουν το αεροπλάνο με τους 300 επιβάτες και το 15-μελές πλήρωμα, είτε είναι Υπουργοί των Οικονομικών που κινδυνεύουν να φουντάρουν 11 εκατομμύρια κατοίκους. 

Αν αντιληφθούν λοιπόν ότι το επάγγελμά τους έχει και ρίσκο προσωπικό, τότε ίσως προσπαθήσουν να το ασκήσουν με μεγαλύτερη σύνεση. 

      

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Μην ψάχνεις για ηθική στον καπιταλισμό. Η ηθική (γενικά) είναι ένα "μέγεθος" - καλύτερα μια έννοια - που δεν έχει ανταλλακτική αξία. Έτσι το να αναλαμβάνεις ρίσκα επειδή αυτή είναι η δουλειά σου και να πληρώνεσαι γι΄αυτό, ανεξάρτητα αν είσαι ΔΕΗτζής εναερίτης ή Υπ. Οικ., δεν σε ανεβάζει αυτόματα όπως τον πρώτο στην αστική τάξη, ούτε τον δεύτερο τον κάνει έναν από εμάς, εμάς που μπορούμε να φάμε χαλαρά τα ψητά μας την Τσικνοπέμπτη που'ρχεται.

Γεγονός είναι ότι όλα αυτά τα καθάρματα (ξέρεις σε ποια αναφέρομαι) δεν πιστεύουν αυτά που λένε στην κάθε Μπιλτ, έχουν αποδεχθεί τη θέση τους στην κοινωνία και πληρώνουν αδιαμαρτύρητα αυτό που τους πρέπει.
Κάνουν παρέα με τους ομοίους τους και γλείφουν τα παπουτσια των εντολοδόχων τους. Ε, όσο και να το κάνουμε έχουν και αυτοί κοινωνική ζωή. Με τους ομοίους τους!

Εχεις εσύ περισσότερους φίλους απ' τον Στουρνάρα;
Απλά εσύ τρως σουβλάκια και ο Στούρνος σούσι.
Γιατί λοιπόν ο τελευταίος να αφήσει τα ΒΠ και να κατέβει στα δυτικά για να φάει γύρους με τον Μήτσο τον ΔΕΗτζή εναερίτη εργοδηγό;

cynical είπε...

Αυτο που θελω να πω οτι ο,τι και να του συμβει θα έχει πάρει την αποζημιωση προκαταβολικά. Γιαυτο να μην μυξοκλαιει σαν τη γυναικουλα. Κανενας απο αυτους.

Unknown είπε...

Σύνεση;
Μην τους βάζεις δύσκολες λέξεις!!!