Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η Ολλανδία με το κεφάλι στη δίνη της κρίσης





Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου αυτό τον καιρό ακούς κυβερνήσεις και αρχηγούς κρατών να παραδέχονται ανοιχτά ότι «κάναμε» ή «έγιναν» λάθη. Κι αναρωτιέσαι, πώς στο καλό έτυχε και όλοι μαζί οι σοφοί να πέσουν την ίδια περίοδο ακριβώς στο λάθος; Όλοι μαζί ταυτόχρονα; 

Στην Ελλάδα βρήκαμε τη δικαιολογία στο «υπερτροφικό δημόσιο» και στους αναρίθμητους δημοσίους υπαλλήλους, στην Ιταλία στις κρατικές σπατάλες και στα μπούνγκα-μπούνγκα του Σίλβιο, στην Ισπανία στα φαραωνικά έργα και τις παραθεριστικές κατοικίες, στην Πορτογαλία στα δεν ξέρω τι, ένα μίγμα από όλα τα προηγούμενα με ολίγην από δημοσίους υπαλλήλους ως το απαραίτητο καρύκευμα στη σούπα των λαθών, στις ΗΠΑ στα ανεξέλεγκτα δάνεια, μόνο η Γερμανία τα έκανε όλα σωστά, και δεν περιέπεσε στον πειρασμό, το ίδιο και η Φιλανδία και το κολλητήρι της η Ολλανδία. Βέβαια, υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της Γερμανίας η οποία ακόμα μπορεί να κρύβει κάτω απ’ το χαλί τα χάλια της ναυαρχίδας της, τής Deutsche Bank,  και των μεγαλοεταιριών της, στο βαθμό που θα καταφέρουν να επιβιώσουν χωρίς τα «μαύρα» τους ταμεία, τα οποία όπως πάνε τα πράγματα θα μείνουν ανενεργά για πολύ καιρό ακόμα .

Δυστυχώς για τη Γερμανία, και ίσως ευτυχώς για τους υπόλοιπους ταλαίπωρους της Ευρωζώνης, η Ολλανδία δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να στέκεται στο πλευρό της. Άλλο να βλέπεις στα χαρτιά τα νούμερα να μιλάνε από καιρό για το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος των Ολλανδών, κι άλλο να τα βλέπεις να ζωντανεύουν και να ρίχνουν αληθινά χαστούκια.

Η Ολλανδία, είναι πλέον γεγονός και επισήμως, ότι δεν μπορεί άλλο να κρύβεται ότι δεν βρίσκεται σε κρίση, σε κρίση οικιστική, λίγο πολύ όπως και οι ομοιοπαθείς της στις ΗΠΑ, Ισπανία και Ιρλανδία.

Η πορεία προς το «λάθος» γνωστή και μη εξαιρετέα: Οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς δάνεια για κατοικία, σε ποσά τα οποία υπερέβαιναν πολλές φορές το ετήσιο εισόδημα των αιτούντων ή ακόμα και την αξία της κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες, αφ’ ενός τύγχαναν φορολογικών διευκολύνσεων, αφ’ ετέρου επένδυαν τα δανεικά σε διάφορα funds που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια με μεγαλύτερες αποδόσεις από τους τόκους, με την προοπτική σε κάποιο σύντομο μεταγενέστερο χρόνο να πουλήσουν το σπίτι σε υψηλότερη τιμή, αφού οι τιμές συνέχιζαν ν’ ανεβαίνουν, και να ξεπληρώσουν αφ’ ενός το δάνειο, αφ’ ετέρου να βάλουν και κάτι στην άκρη απ’ αυτό.

Μόνο που τους πρόλαβε η κρίση! Οι τιμές των σπιτιών κάνουν χαμηλές πτήσεις, οι φορολογικές διευκολύνσεις κόπηκαν ήδη από φέτος, τα νοικοκυριά βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και οι τράπεζες ανακαλύπτουν ότι από τα δις των δις που έδωσαν σε οικιστικά δάνεια κάποια δεν θα τα δουν ποτέ να επιστρέφουν στα ταμεία τους.  Καμιά άλλη χώρα στην ΕΖ δεν βρίσκεται τόσο βαθιά στο χρέος όσο η Ολλανδία, αναφέρει το Spiegel. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες έχουν γύρω στα 650 δις δάνεια-φούσκα στα τεφτέρια τους, ενώ το μέσο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 250% του μέσου ετήσιου εισοδήματος. Για σύγκριση, το μέσο καταναλωτικό χρέος του Ισπανού  ανέρχεται μόνο στο 125%.

Ενός κακού, όπως λέει και το ρητό, μύρια έπονται. Η Ολλανδική ανταγωνιστικότητα, δύσκολα θα βγάλει τη χώρα από το χρέος με τέτοιο βάρος. Η ανεργία ήδη αυξάνει με ασυνήθιστους ρυθμούς, επισήμως στο 7.7%, χωρίς να συνυπολογίζονται οι 800,000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι, που είναι κι εδώ αόρατοι. Μόνο το Φεβρουάριο, 755 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, πρωτοφανές νούμερο από το 1981, και να σκεφτείς ότι ο χρόνος ακόμα δεν περπάτησε. Και η ανεργία δεν χτυπάει πλέον τους ανειδίκευτους, αλλά και τους «εξειδικευμένους».

Ο YΠOIK Dijsselbloem ανήγγειλε περικοπές 4.5 δις, στα γνωστά της υγείας, παιδείας, πρόνοιας κλπ, οι οποίες όμως θα εφαρμοστούν από του χρόνου, διότι όπως δήλωσε: "Sticking the knife in even more deeply" would be "very, very unreasonable." Προσέξτε τον εμφατικό διπλασιασμό του «very», όταν απευθύνεται στο εκλογικό σώμα, όπου εντελώς τυχαία ξαναθυμάται τις σοσιαλδημοκρατικές του ρίζες. Τo ίδιο και το «unreasonable”, όταν πρόκειται για τους άρειους του Βορά, κι όχι για τους μαυριδερούς του Νότου.

Οι Ολλανδοί ήδη νοιώθουν την κοφτερή άκρη του μαχαιριού να τους αγγίζει στο σβέρκο. Θα συνεχίζουν άραγε να γλείφονται στην ποδιά της Μέρκελ; Είναι αλήθεια ότι το βλέπω λιγάκι χλομό. 

Αχ, τι ωραία που περνάμε εις τας Ευρωζώνας! 



25 σχόλια:

Unknown είπε...

Παρακολουθείς τόσο πολύ τις εξελίξεις
που δεν προλαβαίνουν να ανακοινωθούν καλά-καλά και γραφεις και άρθρο?!

cynical είπε...

κατα τυχη, συμβαινει κι αυτο καμια φορα!

Dyer είπε...

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο CYNICAL είναι ότι βγάζεις συνεχώς στη φορά τα άπλυτα και τα χάλια όλων αυτών των δήθεν καθώς πρέπει που μας κουνούν το δάκτυλο.
Πάντα τέτοια.

cynical είπε...

Eιμαι πεισμενη εδω και χρονια οτι ειναι πιο αλητες απ' οτι οι δικοι μας. Νομιζω οτι το εχει καταλαβει ο περισσοτερος κοσμος πλεον.

Τι κανουμε ομως; Εδω σε θελω! Το μονο που μας μενει ειναι να περιμενουμε να πεσει και η γερμανια, αλλα δεν μ' αρεσει. Προς τα κει παει αλλωστε, αλλά ποσο χρονο θα κρατησει αυτη η αναμονη. Μεχρι τοτε;

spiral architect είπε...

Και όλα αυτά μέσα σε μια εικοσαετία. Τους έζησα για μερικά χρόνια ('93-95) και ομολογώ ότι δεν ήταν έτσι
Η προτεσταντική ηθική και κουλτούρα των Ολλανδών απαγορεύει (ή τουλάχιστον απαγόρευε) τέτοιου είδους κόλπα και συμπεριφορές.
Σκεπαζόντουσαν όσο τους έφτανε η κουβέρτα τους, με την ίδια λογική που οι πατεράδες μας εδώ έχτιζαν το σπίτι τους τούβλο-τούβλο κι εγώ κοιμόμουν και διάβαζα σε μπαουλοντίβανο στην κουζίνα.
Μπράβο μάγκες, welkom bij de club!

Ο Ντάισεμπλουμ έγινε και πρωθυπουργός; Ελα ρε!

cynical είπε...

Παλι τα μπερδεψα με τους τιτλους. Ο Νταισελμπλουμ αν δεν απατωμαι ειναι υποικ. το διορθωσα, αλλα βαριεμαι να το διασταυρωσω. Δεν εχει και σημασια τι ειναι το καθικι.

Πώς την πατησαν οι Ολλανδοι; Αυτο λεω στην 1η παραγραφο, ότι ολοι μα ολοι μάς λενε ότι εκαναν λαθος την ιδια στιγμη. Πως ειναι δυνατον να λαθευει ο κοσμος ολος την ιδια στιγμη με τον ιδιο τροπο;

Αλλα προσπαθωντας να εξειδικευσουν το λαθος, αποκρυπτουν τη βαση των λαθων, που ηταν εντελως σκοπιμη: Να καλυψουν τους χαμηλους μισθους-χαμηλη ζητηση με δανεια. Τελος παντων χιλιοειπωμενα...



spiral architect είπε...

Και μιλάμε για τη χώρα-ατμομηχανή της Ευρώπης στην πρωτογενή παραγωγή, ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς και όχι ποσοστικοποιημένα ή σχετικοποιημένα ...

Τip: To ψηλότερο βουνό της Ολλανδίας έχει ύψος ... 280m και (λένε ότι) είναι από αποξηραμένα κόπρανα αγελάδας.

Ανώνυμος είπε...

Καλά να είναι ο zerohedge...

geokalp είπε...

Σοκ στην Ολλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε οργάνωση παιδεραστών

http://www.iefimerida.gr/news/98098/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD

cynical είπε...

Τωρα με την κριση, πού να τρεχουν οι Ολλανδοι στην Ταιλάνδη και να χαλανε συναλλαγμα.

Μετα τη βιτρινοπορνεια θα μπει και η πεδαιραστια στον καταλογο των ολλανδικων τουριστικων προιοντων.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία τα λές!
Τώρα που όλοι οι έλληνες νιώσαν καλύτερα απο αυτό που έγραψες μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει όμως αυτό? Σημαίνει πώς δικαιολογούνται τα δικά μας στραβά?
Γιατί έστω και μιά φορά δέν κοιτάζεις τι κάνουν σωστά ώστε να το κάνουμε και εμείς? Δέν είναι καλύτερο να μαθαίνουμε απο τα σωστά των άλλων?

cynical είπε...

Επρεπε να ειχαμε παρει περισσοτερα δανεια!

spiral architect είπε...

.. και να εκτελεστούν παραδειγματικά 2.000 επίορκοι ΔΥ, 150 φορτηγατζήδες, 200 ταρίφες και η Παπαρήγα!
(κατα προτίμηση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής η τελευταία)

cynical είπε...

Οποια καταντια! Εκει που κυνηγούσαμε 200,000 ΔΥ για τη μαυρη μας τη μοιρα, τώρα περιοριστηκαμε μονο στους 2,000!

Οι εχθροι λιγοστευουν επικινδυνα!

spiral architect είπε...

Για παραδειγματική εκτέλεση είπαμε! Όλοι οι υπόλοιποι από κάθε επίορκη ελεεινή κατηγορία εργαζομένων, θα αποχωρήσουν από μόνοι τους.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα 5 χρόνια μνημόνιο, με τον Αλέξη να λέει αρλούμπες (σαν και αυτές που είπε για τη Κύπρο και την Αργεντινή) γιατί φοβάται μήπως και κληθεί να κυβερνήσει, και τη ΧΑ να μεγαλώνει σε δύναμη θα χάσεις και το λιγοστό humour που σου έχει απομείνει spiral architect.

spiral architect είπε...

α. Τι άλλο θέλεις να σου πουν αγαπητέ ανώνυμε;
Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου αυτό τον καιρό ακούς κυβερνήσεις και αρχηγούς κρατών να παραδέχονται ανοιχτά ότι «κάναμε» ή «έγιναν» λάθη. Κι αναρωτιέσαι, πώς στο καλό έτυχε και όλοι μαζί οι σοφοί να πέσουν την ίδια περίοδο ακριβώς στο λάθος;
β. Μίλησε κανείς για τον Τσίπρα;

Ανώνυμος είπε...

Spiral architect, πρέπει να κοιτάζουμε το φεγγάρι και όχι το δάκτυλο!
Η υπόθεση δέν είναι τα λάθη που έγιναν απο τους βορειοευρωπαίους στην προσπάθεια να βγεί η ελλάδα απο τη κρίση, αλλά τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια και φέραν την ελλάδα στην κρίση.
Απο αυτά τα λάθη κανένα δέν έχει διορθωθεί.
Ακόμα και άν μας χαρίζαν αύριο όλο το χρέος θα το ξαναδημιουργούσαμε σε χρόνο μηδέν. Αυτό είναι που πρέπει να συζητάμε και να μας απασχολεί.

cynical είπε...

Δεν αναρωτιεσαι γιατι ολοι εχουν χρεη; Και οι Ωραιοι του Βορρα? Αλλοι εχουν ιδιωτικο, αλλο δημοσιο. Μα ΟΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ!

ΓΙΑΤΙ?

spiral architect είπε...

Οικονομία προσανατολισμένη στις ανάγκες και όχι οικονομία υπερκαταναλωτισμού που γεννάει χρήμα, υπεραξία και χρέη ιδιωτικά και δημόσια.

Ανώνυμος είπε...

Ο spiral architect έγραψε "Οικονομία προσανατολισμένη στις ανάγκες και όχι οικονομία υπερκαταναλωτισμού που γεννάει χρήμα, υπεραξία και χρέη ιδιωτικά και δημόσια."

Το δοκιμάσαν αυτό στη Ρωσία, στη Κίνα, Κούβα κλπ, αλλά δέν πήγε πολύ μακριά.

spiral architect είπε...

Ανώνυμε,
- Μπας κι έχεις κάνα πρόσθετο στοιχείο επ' αυτών;
- Μπορείς να υποδείξεις μια (1) χώρα όπου τώρα υπάρχει αυτοδιάθεση και τίμιες εμπορικές σχέσεις μεταξύ αυτής και των άλλων χωρών, χωρίς επεμβατικές συμπεριφορές;
- Μπορείς να υποδείξεις μια (1) χώρα όπου υπάρχει το πολιτικοοικονομικό σύστημα που πρεσβεύεις;
- Πρότεινε μια χώρα όπου (νομίζεις ότι) ζουν με αξιοπρέπεια.
- Εχεις εσύ προσπαθήσει για κατιτίς καλύτερο σε συλλογικό επίπεδο και όχι μια φορά κάθε 4 (και λιγότερο) χρόνια σε φαντασιακό μπροστά απ' την κάλπη;

Kαι ένα τραγουδάκι αφιέρωση ...

spiral architect είπε...

Cynic, εδώ είναι τα ωραία:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ;

αν δεν το'χεις διαβάσει ήδη.

cynical είπε...

οχι. θενκς.
Με τα φωτα να εχουν πεσει στην DB και τις υπολοιπες γερμανικες τραπεζες, αρχιζω να ...τρεμω μην τυχον και η Γερμανια παει σε εκλογες νωριτερα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Είναι ο καπιταλισμός ρεεεε…..
Ανάρτηση στο
http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html

Θυμάστε τους μύδρους που εξαπέλυε η άρχουσα τάξη της Ολλανδίας κατά του ελληνικού λαού με χλευαστικές εκφράσεις για «τεμπέληδες της εύφορης ελληνικής κοιλάδας» που καταχρέωσαν τη χώρα; Δυστυχώς κάποιοι απλοί Ολλανδοί νόμισαν πως αυτοί ανήκαν στους προνομιούχους και αφ υψηλού κριτικούς που η κρίση δεν θα εύρισκε ποτέ και μπήκαν στον χορό του χλευασμού.

Διαβάζοντας την παρακάτω είδηση δεν είχα καμία διάθεση εκδίκησης ή χλευασμού της ανεγκεφαλίτιδας κάποιων Ολλανδών. Απλώς θυμήθηκα την πάγια θέση των κομμουνιστών για όλους αυτούς: Είναι ο καπιταλισμός ρεεεε…..

Η είδηση λέει:

«ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ;
…Από την άλλη πλευρά, η γενική συνέλευση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας, της ABN AMRO, αποφάσισε να απαγορεύσει στους πελάτες της να παίρνουν σε φυσική μορφή τον χρυσό, τον οποίο διατηρούσαν σε αυτήν - υποχρεώνοντας τους να τον μετατρέπουν σε χαρτονομίσματα, εφ όσον θέλουν να προβούν σε αναλήψεις.

Την ίδια στιγμή, οι πελάτες της επίσης ολλανδικής ING βρέθηκαν αντιμέτωποι με πιστωτικές κάρτες που δεν λειτουργούν, με λανθασμένα υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους, με "πεσμένο" on-line σύστημα και με διάφορα άλλα προβλήματα, τα οποία τους ανησύχησαν στο έπακρο.

Εάν στα παραπάνω προσθέσει κανείς τα μεγάλα προβλήματα των ενυπόθηκων δανείων (φούσκα ακινήτων), καθώς επίσης την αύξηση των τραπεζικών επισφαλειών, την υπερχρέωση των νοικοκυριών (650 δις €) και την ύφεση, σε συνδυασμό με την τραπεζική βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της ΕΕ, είναι φυσικό να αναρωτηθεί, μήπως ήλθε η ώρα της Ολλανδίας να βυθιστεί στην κρίση».

Θα τα μάθατε φυσικά και για τους τίμιους πλην πλούσιους και ηθικούς έως ηθικολογίας Γερμανούς και Γάλλους πλουτοκράτες. Δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια «μαύρα» και αφορολόγητα στις ίδιες… «παρθένες» τράπεζες του παγκόσμιου κλεμμένου πλούτου των λαών ως κεφάλαια κατατιθέμενα μαζί με τα κεφάλαια κάποιων πλούσιων Ελλήνων που χύνουν και δάκρυ για το χαμό του… έθνους από τα υψηλά μεροκάματα, τις συντάξεις και τα φάρμακα των καρκινοπαθών απαιτώντας λιτότητα και υποταγή στην τρόικα….


Αλήθεια η τρόικα δεν θα βάλει το μαχαίρι στο λαιμό του Στουρνάρα και του Σόιμπλε απειλώντας τους ότι αν δεν φέρουν πίσω τα «παρθένα» κεφάλαια θα τους κλείσουν φυλακή για συνέργεια; Να μια καλή κίνηση της τρόικας για τη… σωτηρία των λαών και όχι των κεφαλαίων… Σιγά τώρα μη κάνουμε όνειρα να βγάλει ο ένας κόρακας το μάτι του άλλου. Απλώς θα βγάλουν όλοι μαζί τα μάτια των λαών.

Όμορφος κόσμος μαγικός καπιταλιστικά πλασμένος!

Κι έτσι εμείς θα καταλήξουμε και πάλι: Είναι ο καπιταλισμός ρεεεε…..