Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Πόσο κόσμο απασχολεί το BBC;


Συζητώντας με μια φίλη τις προάλλες, ήρθε η κουβέντα και στην ΕΡΤ, και στο καυτό θέμα της υπερπληρότητάς της από άποψη προσωπικού. 

"Δεν μπορεί να απασχολεί τόσο κόσμο", σχολίασε εντελώς καλοπροαίρετα. "Εδώ το BBC απασχολεί μόνο 2000, και εξυπηρετεί μια χώρα εξαπλάσια σε πληθυσμό". 

"Πού το ξέρεις;", τη ρώτησα.

"Μα όλοι το λένε". 

"Κι επειδή, το λένε όλοι; Τους πιστεύεις; Δεν θα μπορούσε να είναι προπαγάνδα;"

Εδώ η φίλη στάθηκε σκεφτική. Πήγε λιγάκι ν' υπερασπιστεί την ιδέα ότι δεν μπορεί, για να το λένε όλοι θα είναι και αληθινό, αλλά μετά κοντοστάθηκε και άρχισε να υποχωρεί, ότι μπορεί και να μην είναι έτσι τελικά.

Θυμήθηκα τότε την κάλυψη του πολέμου στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Όσο παρακολουθούσα τα γεγονότα στην Αμερική, δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Σέρβοι επρόκειτο για τέρατα και φονιάδες. Όταν την ίδια εποχή βρέθηκα στην Ελλάδα και παρακολουθούσα τον πόλεμο από την Ελληνική τηλεόραση, οι Σέρβοι δεν ήταν παρά τα θύματα.  Ήταν λογικό να πάθω σύγχυση και σοκ ταυτόχρονα, συνειδητοποιώντας πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να πέσει θύμα της προπαγάνδας φορώντας, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, τα δικά της γυαλιά. 
  
Σήμερα με τη διάχυση της πληροφορίας από τα social media και μέσα από πολλές διαφορετικές πηγές το να πέσει κάποιος θύμα είναι πιο δύσκολο. Αλλά για την πλειονότητα του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση, ή που δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί το internet μ' αυτόν τον τρόπο, της διασταύρωσης, ισχύει ότι και για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Ως αληθινό συνεχίζει να παραμένει αυτό που κατασκευάζει η τηλεόραση και αυτοί που την ορίζουν. Και δυστυχώς, αυτός ο αδαής πληθυσμός είναι  και που καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Ας επανέλθουμε στο BBC. Πόσο κόσμο τελικά  απασχολεί;

Την απάντηση τη δίνει επισήμως το ίδιο το BBC σε κάποιον πολίτη, ο οποίος διατυπώνει το ίδιο ερώτημα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του παρέχει η "Freedom of Information Act 2000" να ρωτάει και να παίρνει υποχρεωτικά απάντηση για ό,τι αφορά ένα δημόσιο οργανισμό από τον ίδιο τον οργανισμό. Στην Ελλάδα τέτοια δυνατότητα, απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει. Ο μόνος που μπορεί να θέτει ερωτήσεις είναι ο βουλευτής, αλλά και πάλι ο αριθμός των ερωτήσεων που υποβάλλει δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο αριθμό το χρόνο, και φυσικά δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να πάρει απάντηση. Κάποιες ερωτήσεις απαντώνται, οι υπόλοιπες μπαίνουν σε κάποια κληρωτίδα και παίρνεις απάντηση μόνο αν σου "κάτσει". Αυτό δυστυχώς είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και απ' όσο πάλι γνωρίζω, δεν έχει περάσει απ' το μυαλό κανενός να υποβάλει κάποια ένσταση. 

Τι απαντά λοιπόν το BBC; 

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει την κατανομή των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης ανά μισθολογικό κλιμάκιο, όπως ήταν τον Μάιο του 2011. Ο οριζόντιος άξονας δείχνει τον ετήσιο μισθό σε χιλιάδες λίρες, ενώ ο κάθετος τον αριθμό των υπαλλήλων που παίρνουν ένα συγκεκριμένο μισθό. Το ένθετο απλώς, μεγεθύνει  τα ανώτερα κλιμάκια, από 100,000 λίρες και πάνω.




Από αυτό λοιπόν βγαίνει ότι:

1. Ο  συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του BBC πλήρους απασχόλησης είναι  17,263. Φυσικά ο αριθμός αυτός είναι ένα κατώτατο όριο, διότι δεν περιλαμβάνει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, και τους part-time.

2. Ο μέσος ετήσιος μισθός ανέρχεται στις £39,694 λίρες.



21 σχόλια:

Gryzor είπε...

H Wikipedia έχει κάλυψη και γι αυτό το θέμα. 23.000 υπάλληλοι, με πηγές.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bbc

cynical είπε...

Καλημερα gryzor,

ειδα οτι οι πηγες [3],[4], [5] είναι το 2010. Το BBC έκανε εν τω μεταξυ απολύσεις. Όπως γραφω οι 17000+ ειναι μόνο οι πλήρους απασχολησης. Με τους part time μπορει να πιανει τελικα τους 23000

not_me είπε...

Ελα ρε cynical τωρα.... ασε μας με τα ψεμματα σου... εσενα θα πιστεψουμε ή τον μπακαλη της γειτονιας μου που του το ειπε ενας ξαδερφος του που ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΚΟΛΛΗΤΟ ΦΙΛΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ και τα ξερει απο πρωτο χερι ?
Σε παρακαλω τωρα....κανε μας την χαρη !!!

την καλημερα μου !

cynical είπε...

Τον μπακάλη!, Τον μπακάλη!

Μεταξύ μας, κι εγώ προπαγάνδα κάνω!

Καλημερα!

spiral architect είπε...

Και ο κουραδόμαγκας τώρα προπαγάνδα αλά Ερντογάν κάνει από τη διπλανή καρτέλα που έχει ΕΡΤ.

cynical είπε...

spiral τι εννοεις "από τη διπλανή καρτέλα που έχει ΕΡΤ";

Για το "κουραδομαγκας", μαλλον καταλαβαινω ποιος ειναι

spiral architect είπε...

... του Firefox. Στη μια έχει τη web ΕΡΤ και στην άλλη γράφω και διαβάζω.
(και στην τηλεόραση παίζει το αναλογικό του 902 που έχει ΕΡΤ)

Ποιος θα το περίμενε ...

cynical είπε...

spiral, ανοιξε και αλλη καρτελα τωρα

http://www.hayattv.net/

από άλλο καναλι, στην τουρκια, που πηγε κι αυτο ιντερνετικα, οταν το εκοψε ο Ερντογαν γιατι εδειχνε τα επεισοδια στην Ταξιμ.

Ελλας Τουρκια , βιβοι παράλληλοι.

spiral architect είπε...

To είδα από χτες αργά το βράδυ που γύρισα σπίτι.
(ξέρεις από που)

spiral architect είπε...

Σκεφτείτε επίσης ότι, το 1/5 απο τους μισθωτους του BBC είναι πολίτες του (τέως) Commonwealth aka χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
(Ινδία, Αυστραλία, Καναδάς κλπ)
Τι να πει και η ΕΡΤ με τον Τσιριγωτάκη, την Παπαϊωάννου και τον Χαρίτο;

spiral architect είπε...

Αναμεταδώστε το:

Ποιος ο ρόλος της Digea στο κλείσιμο της ΕΡΤ;

Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια

akrat είπε...

καλησπέρα

το θέμα είναι αλλού...

όλοι τοποθετούνται λες και είναι οικονομολόγοι, λογιστές, υπουργοί οικονομικών...

και το χειρότερο... σχεδόν ούλοι είναι μπατηράκια... τα μούλικα...

cynical είπε...

spiral,

το προωθησα. Το ειδα και αλλού. Αυριο εχει πορεια προς τα γραφεια της digea. (νομιζω στις 12)

cynical είπε...

καλησπερα akrat,

τη ζημιά ομως την κανουν!

Ανώνυμος είπε...

Το κακό είναι ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εγκλωβίστηκαν στην καραμέλα της αναδιοργάνωσης πλέον. Οι τελευταίες μέρες απλά μας δείξανε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Κόψε τους δεσμούς με την εκάστοτε κυβέρνηση, δώσε της μια πραγματικά αυτόνομη διοίκηση, προϋπολογισμό αυτά που παίρνουν από την ΔΕΗ συν ότι κερδίζει μόνη της και θα δούμε θαύματα.

Φυσικά αυτό δεν συμφέρει κανέναν τους αλλά μπορώ να ονειρεύομαι.

cynical είπε...

Aνωνυμε, οκ με την ανεξαρτησία της ΕΡΤ, αλλά ποιος θα τη διασφαλίσει;
Το προβλημα ειναι πολυ μεγαλυτερο και υπερβαινει το συγκεκριμενο θεμα. Οσο το ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σκυλολόιβρισκεται στα πραγματα μην περιμενεις να διορθωθει τιποτε. Ακομα και στη περιπτωση που δειξουν την καλυτερη των προθεσεων, ελάχιστοι πλεον τους εμπιστευονται.

Η καχυποψια και η οργη ειναι παντου. Δεν μπορει να προχωρησει τιποτε ετσι.

Χρειαζεται αρδην αλλαγη του πολιτικου σκηνικου με καποιον που να μπορει να εμπνευσει και να εισπραξει εμπιστοσυνη.

Θελει πολυ δουλεια ακομα για να γινει αυτο. Για χρονια ακομα θα φτυνουμε αιμα και χολή.

Ανώνυμος είπε...

Α, δεν διαφωνώ σε αυτό. Ονειρεύομαι είπα. Ονειρεύομαι στο πως θα ήθελα την ΕΡΤ αν κάποτε αλλάξουν τα πράγματα. Αν κάποτε αλλάξουμε τα πράγματα.

Το κακό είναι, ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προϋποθέτει να αλλάξουμε και εμείς. Δεν εννοώ απαραίτητα εμένα και σένα, αλλά σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων από αυτούς που, εγώ τουλάχιστον, γνωρίζω προσωπικά. Το πολιτικό σκηνικό, στο υπάρχον παγκόσμιο σύστημα, θα μείνει παρόμοιο ότι κι αν κάνουμε.

Το θέμα είναι πως θα πείσεις τον δίπλα σου, ότι τα μπλε, πράσινα και μοβ χαρτάκια (πολύ παρά πέντε βλέπω πάλι), είναι απλά χαρτάκια και δεν αξίζει να περνάς την ζωή σου καταστρέφοντας για να τα αποκτήσεις.

Απλά, τα παιδιά στην ΕΡΤ και ακόμα καλύτερα στην ΕΤ3, μου θύμισαν ότι ακόμα και τα μεγαλύτερα κομματόσκυλα (μην γελιόμαστε μεταξύ μας), με το αγγούρι από πίσω, μπορούν να κάνουν θαύματα. Υπάρχει ελπίδα ακόμα.

Napo είπε...

σωστο αρθρο

ισα ισα που πρεπει να προσλαβουμε κιολας

αλλωστε το νομισματοκοπειο διπλα ειναι

spiral architect είπε...

Έχω πρόταση για το νέο CEO της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Υπέρ:
- Νεοφιλελές της συνομοταξίας Τζήμερου και βάλε.
- Καταγωγή κάτω απ' τ' αυλάκι και νοτιοδυτικά.
- Ξέρει να ανοίγει το πισί με ECDL.
- Έχει τρία μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων. Το προπτυχιακό αναζητείται.
- Διαμαρτύρεται επειδή το κρασί που του σέρβιραν στα συμβουλια διοίκησης των εταιρειών που ενεπλάκη ήταν παλιό και το χαβιάρι μαύρο. Έκτοτε πίνει μόνο μπύρες.
- Έχει fb & twitter. Δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.
- Εγγύηση ότι με αυτόν και άλλους 200 υπό την καθοδήγησή του θα κάνει τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, έναν όμιλο ισάξιο αν όχι ανώτερο του BBC. Πλέον και τα κοκόρια της θα γεννάνε.

Ανώνυμος είπε...

Αν η General Electric έχει Χ υπαλλήλους πάει να πει ότι και το μπακάλικο στην γειτονιά μου πρέπει να έχει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων…?

cynical είπε...

Δεν ειχα σκοπο να συγκρινω BBC και ΕΡΤ. Ο σκοπος μου ηταν να αποκαταστησω την αληθεια. Απλά το BBC δεν εχει 2000 υπαλληλους.