Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Εραστής Περνάει απ’ το Στομάχι


Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Μαύρη Χήρα» πολλοί είναι εκείνοι που το βάζουν στα πόδια, όχι τόσο λόγω της αποκρουστικής της εμφάνισης, όσο λόγω των επαχθών συνειρμών που εγείρει, συνειρμών που παραπέμπουν στον κανιβαλισμό και μάλιστα στο σεξουαλικό κανιβαλισμό.

Η ευγενής αυτή πρακτική, κατά την οποία αδηφάγα θηλυκά, είτε από ευγνωμοσύνη, είτε εξ αιτίας απώλειας του ελέγχου από περίσσεια ηδονής, συνοδεύoυv την σεξουαλική πράξη με το βαθμιαίο ξεκοκάλισμα του αρσενικού, απαντάται ευτυχώς σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του φυσικού βασιλείου, περιορισμένου κατ’ αρχήν σε κάποια είδη αραχνοειδών, εντόμων και αμφιπόδων. Αποτελεί όμως κοινό τόπο ανάμεσα σε κάποια περίεργα έντομα, που στην Ελλάδα είναι γνωστά με το όνομα Αλογάκια της Παναγίας, για τα οποία οι μέχρι τώρα ενδελεχείς έρευνες δεν έχουν αποκαλύψει τους λόγους που τα καθιστούν προστατευόμενο είδος της μεγάλης αυτής θεότητας.

Το εξαιρετικό αυτό φαινόμενο, που στο άκουσμά του και μόνον, τα απανταχού επί της γης αρσενικά λούζονται στον ιδρώτα, φέρνει στην επιφάνεια πολλά καυτά ερωτήματα, που προς το παρόν τα κίνητρα και οι ερμηνείες τους αφήνουν διχασμένους κριτικούς και κοινό, όπως είθισται να λέγεται.

Όπως ευκόλως εννοείται, το κύριο ερώτημα αφορά στο κατά πόσον η πρακτική αυτή μπορεί να ερμηνευτεί με κριτήρια
φυσικής επιλογής,
ή εάν απλώς αποτελεί μια κραυγαλέα εξαίρεση και παθολογία της θεωρίας της Εξέλιξης,
ή εάν τέλος-τέλος αποτελεί μια ακραία εκδήλωση της πάλης των φύλων για κυριαρχία.
Προς το παρόν όλες οι παραπάνω εκδοχές είναι ανοιχτές, καθώς ο διάλογος και τα πειράματα δεν λένε να τελειώσουν και να αποφανθούν. Είναι για παράδειγμα, φυσική επιλογή που εμείς τέλος πάντων δεν τρωγόμαστε, ή αποτελούμε ένα λάθος, μια μουτζούρα της φύσης;

Σύμφωνα με τις λιγοστές γνώσεις που έχω επί του θέματος, η κανιβαλική αυτή πράξη δεν θεωρώ ότι συνιστά ό,τι πιο καλό και έξυπνο έχει να επιδείξει η φύση, γιατί αν φτουρούσε, θα είχε γενικευτεί και στα υπόλοιπα ζωικά είδη, τα οποία δεν θα ήθελαν να χάσουν αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.

Παρά ταύτα, αυτοί οι οποίοι έχουν την έμπνευση να θεωρούν ότι η όλη δουλειά θα μπορούσε να ερμηνευτεί με την θεωρία της Εξέλιξης βρίσκουν αρκετά πλεονεκτήματα στο φάγωμα των αρσενικών, καθ’ ότι παρέχουν στα θηλυκά μιας πρώτης τάξεως πρωτεϊνούχα τροφή, με την οποία ενδέχεται ν’ αυξήσουν την ποσότητα και την ποιότητα των απογόνων τους. Έτσι μάλλον εξηγείται γιατί τα δικά μας παιδιά είναι κομμάτι ζαβά, επειδή δεν τους δώσαμε να φάνε τον μπαμπά τους όταν έπρεπε.

Επίσης στο βαθμό που η εκποίηση συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της σεξουαλικής πράξης, το αρσενικό έχει αρκετές πιθανότητες να περάσει το DNA του στην επόμενη γενιά. Και στην περίπτωση που συναινεί στο φάγωμά του, τότε έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση συνειδητής πατρικής θυσίας, του στιλ, «φαγώθηκα για τα παιδιά μου!». Αυτό να το βλέπουν μερικοί μερικοί που τολμούν να διακηρύττουν ξεδιάντροπα ότι θυσιάζονται κιόλας.

Η προηγούμενη όμως υπόθεση, που εξηγεί τον σεξουαλικό κανιβαλισμό βάσει της Φυσικής Επιλογής (καλύτερα μωρά, θρεμμένα με τη σάρκα του μπαμπά), παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, που ανατρέπουν το σκηνικό. Τα παρακάτω γεγονότα παραπέμπουν σε άλλη κατεύθυνση:

1. Οι μπαμπάδες πεθαίνουν άδοξα χωρίς να μπορέσουν να ξαναχαρίσουν το σπέρμα τους σε άλλες λυσσάρες μαμάδες,
2. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι μπαμπάδες δεν είναι και τόσο κουτορνίθια, δεν είναι τόσο δα πρόθυμοι να φαγωθούν, το γνωρίζουν μάλιστα και παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις, και
3. Πολλές φορές συμβαίνει τα αρσενικά να τρώγονται προτού προλάβουν καν να χαρούν τις σαρκικές ηδονές που υπόσχεται το θηλυκό.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι εναπομένουσες αιτίες πέραν της Φυσικής Επιλογής είναι είτε μια τυχαία παραβίαση του κανόνα, είτε αποτελούν μια συνηθισμένη πάλη των φύλων και όποιος αντέξει!

Πριν όμως στείλουμε την φυσική επιλογή στη χωματερή της επιστήμης, θα θέλαμε να διατυπώσουμε και μια δική μας άποψη, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να την δικαιολογήσει. Η ενστικτώδης κανιβαλική αντίδραση των συγκεκριμένων θηλυκών έρχεται να ενισχύσει και εν μέρει ν’ αποδείξει την βαθύτερη ουσία του ρόλου που επεφυλάσει για τα αρσενικά η φύσις, σαν αναλώσιμων δηλαδή παρα-προϊόντων τής δημιουργίας, τα οποία αφού εκπληρώσουν την φυσική τους αποστολή σαν σπερμοδότες και κατά συνέπεια αφού χάσουν και την όποια τους χρησιμότητα, αντί να διασπείρονται σε καμιά χωματερή, ανακυκλώνονται στα εύθραυστα στομάχια των ικανοποιημένων και οικολογικά ευαίσθητων θηλυκών.

Το ότι δεν απαντάται πουθενά το αντίθετο, δηλαδή τα αρσενικά να καταβροχθίζουν τα θηλυκά, έρχεται να επιβεβαιώσει τα προηγούμενα. Καταστροφή των θηλυκών θα συνεπαγόταν και καταστροφή του ίδιου τους τού είδους, πράγμα που και η τελευταία αράχνη και το τελευταίο αλογάκι της Παναγίας γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Το πονηρό λοιπόν θηλυκό ξεπαστρεύει το αρσενικό, αφού προηγουμένως έχει εξασφαλίσει την αναπαραγωγή και τη συνέχεια του είδους, για να μπορέσει επί πλέον να νέμεται και μεγαλύτερο μερίδιο φυσικών πόρων που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αναγκασμένο να το μοιράζεται με το αναλώσιμο πλέον, και ως εκ τούτου καθόλου χρήσιμο αρσενικό.

Έτσι, το ότι το αρσενικό δεν θα μπορέσει να ξαναχαρίσει το σπέρμα του, δεν αποτελεί λανθασμένη επιλογή της φύσης, εφ’ όσον συνεχίζουν να υπάρχουν τα θηλυκά που γεννοβολούν. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το θηλυκό τρωει το αρσενικό πριν της πράξης, οι οποίες και μας βάζουν σε σκέψεις....

Σχετικά με το (2), έχει δειχτεί σε κάποια πειράματα, στο «Male Praying Mantids Prefer not to be Victims of Sexual Cannibalism”, Science Daily (July 27, 2006), ότι τα αλογάκια της Παναγίας εφευρίσκουν ένα κάρο στρατηγικές ώστε και τα κάλλη του θηλυκού να απολαύσουν και να μην καταλήξουν σαν επιδόρπιο στο στομάχι του. Επομένως, το συμπέρασμα των ερευνητών αυτών είναι ότι ο σεξουαλικός κανιβαλισμός, που κάθε άλλο παρά απότοκος της Φυσικής Επιλογής είναι, αποτελεί καθαρή ένδειξη της πάλης των φύλων.
Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν επίσης και την συμπεριφορά εκείνη, όπου το αρσενικό τρώγεται και πριν επέλθει η σεξουαλική πράξη, πιθανόν διότι είχε την ατυχία να πέσει σε κάποιο, πολύ πεινασμένο με την καλή έννοια του όρου, θηλυκό.

Προς επίρρωση των προηγουμένων έρχεται και μια πολύ φρέσκια παρατήρηση στο «Female Spiders Eat Small Males When They Mate» , ScienceDaily (Sep. 11, 2008), κατά την οποία, τα όποια κακόβουλα αραχνοειδή, κατά τη διάρκεια ή πριν από τη σεξουαλική επαφή, αδιάφορο, αρέσκονται στο να τρώνε όχι όποια-όποια αρσενικά, αλλά αυτά που είναι κατά πολύ μικρότερά τους σε μέγεθος. Ο λόγος είναι απλός: Τα βρίσκουν μικρά, βολικά και πρόχειρα και τα ξεπαστρεύουν ευκόλως!

Γιατί όμως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής; Εδώ, δεν ξέρω πως να απαντήσω, παρά να πω ότι το συμφεροντολόγο θηλυκό θα σκέφτεται περίπου ως εξής: «αφού το έχω που το έχω του χεριού μου δεν το εκμεταλλεύομαι και σεξουαλικά να μην πάει και χαμένο;».

Τώρα βέβαια, μπορεί και η φυσική επιλογή να λειτουργεί συνεργατικά, μιας και η εξάλειψη των μικρών αραχνών ευνοεί την επιβίωση των πλέον νταβραντισμένων οι οποίες θα συνεισφέρουν τοιουτοτρόπως στην σωματική βελτίωση του είδους.

Υπάρχει βέβαια και μια τελευταία κατηγορία επιστημόνων η οποία λέγει, «δεν σταματάτε πια τις μπούρδες, να πάμε για φαί;»

32 σχόλια:

VAD είπε...

Ο κυνικός σαρκασμός σου ή ο σαρκαστικός κυνισμός σου(διάλεξε και πάρε- 'ο,τι κι αν επιλέξεις,αιτιολογεί απόλυτα το ψευδώνυμό σου!)δε μου επιτρέπει να κάνω σχόλιο,πρέπει πρώτα να σταματήσω να γελάω!Νασαι καλά....

cynical είπε...

Καλησπέρα VaD, οταν σταματησεις να γελάς, κοίταξε για καλο και για κακο και κάτω απ' το κρεβατι, γιατι οι πληροφοριες μου λενε οτ στο μερος που κατοικεις οι μαυρες χήρες δεν ειναι κατι σπανιο!

VAD είπε...

Οχι,όχι ,ευτυχώς δεν έχει,το καλοκαίρι άκουσα στην Ελλάδα για δυο περιστατικά,άρα αλλοι κινδυνεύουν!Χα!

cynical είπε...

VaD, ok για τις μαυρες χηρες, αλλα για τα αλογακια της παναγιας; Αυτα ειναι πιο αιμοβορα. Μη σε ξεγελαει το ονομα.

nelly είπε...

καταγγελλω προσπαθεια παραπλανησης του αναγνωστικου κοινου!!!

Εβαλες τη φωτο με το τεκνο και απο κατω μιλας για τα αλογακια της Παναγιας!

Και γιατι ειναι της Παναγιας αφου ειναι κανιβαλοι? Ε??? Τι μπερδεμα κι αυτο?

Θελω εξηγησεις για ολα!!!

cynical είπε...

Μα ειναι φανερό Nelly. Το περι ου ο λογος τεκνο ειναι προστατευομενο της παναγιας για να μην κανιβαλιστεί. Το φωτοστεφανο του λειπει μονο...

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους κατάλαβα από που προέρχεται η ρήση αυτόν ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Σχετικά μe την υπόθεση ότι τα θηλυκά των συγκεκριμένων ειδών που αναφέρατε τρωνε τα αρσενικά μετά την σεξουαλική επαφή, θεωρώντας τα ως εξαιρετική πρωτεϊνούχα τροφή, έχω να παρατηρήσω ότι προτιμώ τον τρόπο που έχει επιλέξει το ανθρώπινο είδος, στις αντίστοιχες καταστάσεις.

Καληνύχτα παω στο κρεβάτι μου να κοιμηθώ αγκαλιά με το Baygon

Ανώνυμος είπε...

συννέφιασε, έσφιξε ο καιρός, κάτι έχετε πάθει όλες οι βλόγερ σήμερα...

akrat είπε...

δεν θα ξαναπάω σε κρεββάτι... για λίγες ημέρες...

Spyros Vlahos είπε...

Επειδή ο πόλεμος των δύο φύλων είναι σε εξέλιξη κι επειδή οι γυναίκες φαίνεται να υπερισχύουν, τούτο εδώ μου έδωσε την αίσθηση ψυχροπολεμικής.
Όσο "έξυπνο" και "δροσερό" και να ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν να παραδοθώ γιατί δε τα βγάζω πέρα με το κείμενο. Έπαθα όμως ταράκουλο. Αν παραδοθώ θα με φάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι τα «αδηφάγα θηλυκά».

Λέτε να έχει προδιαγραφεί βιολογικά η τύχη μου ή θα σωθώ χάριν της κοινωνικής κυριαρχίας του φύλλου μου;

Διαβάζοντας και την σχετική ανάρτηση της Κατερίνας τα έχω παίξει με τις γυναίκες!!!

Στέργιος

cynical είπε...

de Profundis, τα γραφόμενά σου πια πιστοποιούν αυτό που είχα αντιληφθει απο καιρο, ότι εισαι βαθυτατα συντηρητικος. Ακου εκει, να μην θελει να φαγωθει;

cynical είπε...

τι εννοειται κ. Κ.Κ.Μοίρη: ότι κι άλλα γυναικεια βλογς πιάσανε αράχνες;

cynical είπε...

@akrat καλημέρα. σοφη σκεψη, μονο να κρατησετε τη δεσμευση σας.

cynical είπε...

Καλημερα Spyro.
Δεν πιστευω να υπαρχει εξαρση τωρα. Η λεξη φεμινιστρια θεωρειται κατι σαν βρισια και αναμεσα στις γυναικες, ασε και που δεν διεκδικουν τιποτε. Κανενα παιδικο σταθμο, κανενα επιδομα, κ.λ.π. Φαναταζομαι οτι οι πειρσσοτερες θα θελανε να μην δουλευανε τωρα σε σχεση με αρκετες δεκαετιες πισω και να μενανε στο σπιτι.
Παντως δεν ηταν στις προθεσεις μου ουτε να υποκινησω, ουτε να υπαινιχθω τιποτα. Νομιζω η προθεση μου να σατιρισω τις ακραιες φεμινιστικες θεσεις (κραυγαλεες) περι των αρσενικών, ειναι αρκετα φανερή.

Αλλωστε η τελευταια προταση δινει το στιγμα καθαρά.

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο, το μονο που μενει ειναι να μαθουμε εμεις οι ανθρωποι σε πιο εξξελικτικο σταδιο ειμαστε σε σχεση με τα αραχνοειδη. Αν τον περασαμε τον κανιβαλισμό η αν θα τον βρουμε μπροστα μας. Και τοτε θα ομιλει η Φυσις και καμμια κοινωνικη ιεραρχία δεν θα σας σωζει!

NdN είπε...

Καλησπέρα Cynical,

Δεν θα ήθελα να με φάνε (στην κυριολεξια) οι γυναίκες, αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να εγκαταλείπω τον εαυτό μου στις ορέξεις τους. Ισα-ισα το επιδιώκω κιόλας from times to times.

Από την αλλη σκέφτεσαι μήπως είναι επιλογή του αρσενικού να φαγωθεί; Δηλαδή δεν έχεις ακούσει ποτέ "μία νύχτα μαζί της μόνο...και ας πεθάνω"!

cynical είπε...

Καλημερα ΝdN, τα πειράματα έγκριτων καθηγητων δειχνουν το αντιθετο. Μονο εγω πιστεύω ότι το φάγωμα του αρσενικού αποτελει φυσικη επιλογη. Και νομιζω οτι οι αποψεις μου που εκτεθηκαν στο κειμενο ειναι παραπανω απο πειστικές.

Η φυση πάντως εχει πολύ πλάκα.. Και κατι παραξενιες, θεέ μου!

Valderosso είπε...

Η μοίρα όλων τών αρσενικών είναι νά φαγωθούν κάποια στιγμή από μιά γυναίκα.

Εκτός από αυτούς, βέβαια, πού δέν τρώγονται μέ τίποτα (ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν και ανάμεσα στους επισκέπτες σου!) -ΑΙΝΙΓΜΑ-

Πάντως, η ανάρτησή σου επιβεβαιώνει ότι η γυναίκα είναι το ισχυρό φύλο.

cynical είπε...

Καλημερα Valderosso. Ολα ειναι σχετικά. Η γυναικα υπερισχυει των αρσενικών που ειναι επιρρεπή στην εθελοφαγια. Αλλα δεν υπερισχυει των άλλων υπολοίπων που δεν είναι, και που (δυστυχώς!) πλεονάζουν.

Απο τις γυναικες την ακολουθη εκφραση δεν την εχεις ακουσει καθολου; "Μ'εφαγε με ρημαξε ο συφοριασμένος, κακόχρονο νάχει!"

Nomad είπε...

Θα γίνω γκει.

VAD είπε...

Κυρία μου,συμφωνα με το σκεπτικό σας οι γυναίκες που ασκούν το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο,έπρεπε να είναι ...τετράπαχες!!!Χα!

katerina είπε...

Θα μπορούσα να σε κατηγορήσω για παραπλάνηση του κοινού σου.
Η φωτογραφία παραπέμπει στο πως μπορείτε να φάτε τον εικονιζόμενο.
Και μα τω Θεω, νομίζω cynical ότι τρώγεται μέχρι λέπι....

Τώρα, εσύ που κάνεις και τεκμηριωμενη δουλειά πάντα, έχεις τα contact details του...εικονιζόμενου, ή να τρέχω σε μάγισσες και χαρτορίχτρες....

Υ.Γ.Οι άρρενες της παρέας.... δεν είδα να τρομάζουν και πολύ... Σφάξε μου αγά μ να αγιάσω...τους έκοψα.

cynical είπε...

Καλημέρα Νομάδα. Νομιζω ότι πιο σιγουρο ειναι να γινεις γυναικα. Σαν γκει μπορει να σε τρωνε και οι δυο, και τα αρσενικα και τα θηλυκα.

cynical είπε...

Οι εν λόγω κυριες VaD, εχουν παρει το κολάι και τους μεταβολιζουν αποτελεσματικά.

cynical είπε...

Καλημερα Κατερινα,
με πολυ κοπο εμαθα τα παρακατω για το "ψαρι" της φωτογραφιας.

Brett Hollands, height: 188 cm, hair: dark blond, eyes: blue, canada.

Σχετικα με τους αντρες της παρέας εχουν μια πολυ soft αντιληψη περι "φαγωματος", γιαυτο και δεν τρομαξαν.

katerina είπε...

Λατρευω το χιουμορ σου Cynical....
Μα τω Θεω, τον Τουτάτη ή ότι...είσαι ΑΠΑΙΧΤΗ!!!!

cynical είπε...

Α! Κατερίνα, ποιο χιούμορ παιδι μου; Η φύση μας κανει πλακα. Και μεις απλα την παρακολουθούμε.

Tic Tac είπε...

"Έτσι μάλλον εξηγείται γιατί τα δικά μας παιδιά είναι κομμάτι ζαβά, επειδή δεν τους δώσαμε να φάνε τον μπαμπά τους όταν έπρεπε."

Δηλ ευθυνομαστε και γενετικα, μεσω σπερματος [χρονια τωρα], αλλα και επειδη δεν αναλωνομαστε επιτοπου, μεσω ομφαλιου, φυσικα, κι οχι απευθειας [νεα μοδα].

Τιποτ' αλλο?
Χαχαχα...

cynical είπε...

Καλημερα Tic Tac.

Αυτες τις βρωμες για ζαβα παιδια και για μπαμπαδες που δεν φαγωθηκαν στην ωρα τους, δεν τα λεω εγω, προς θεου! Αποτελουν απορροια των συμπερασματων των επιστημονων που αποδιδουν τον σεξουαλικο κανιβαλισμο στη ..φυσικη επιλογη. ΄Εκτος και αν δεν τους ερμηνευσα σωστά!

Tic Tac είπε...

Συμφωνοι!Αλλα και η υπαρξη "ζαβων" μεσα στην εξισωση της ΦΕ ειναι.
Φαντασου,ας πουμε, μια κοινωνια που ΟΛΟΙ θα 'ταν το ιδιο.Καταστροφη σιγουρη. {{"Ιδιο" εννοω δαρβινικα, μη με πειτε και ρατσιστη}}
Χρειαζονται "ηγετες","βλακες",χοντροι,αλαφροϊσκιωτοι...ολοι.
Αυτο λεω κι εδω...
http://arxediamedia.blogspot.com/2008/09/xx.html

cynical είπε...

Και οι μπαμπάδες χρειαζονται, @tic tac. Το βλογ αυτο ψηφιζει υπερ του να παραμεινουν αφαγωτοι. Με την τεχνολογια των τροφιμων να εχει τοσο προχωρησει, ειναι πιο χρησιμοι ζωντανοι.

Σχετικα με την αναρτηση σου, πολυ καλο σκεπτικό, μονο που προυποθετει ενα κλειστο συστημα και καποιον που να εχει ορισει εξ αρχης ποσοι θα ειναι οι ζαβοι, οι καλοι, οι κακοι, οι ασκημοι κ.λ.π. Οποτε αν κλεισουν οι θεσεις των ζαβων απο συνεχομενες ζαριές, τοτε θα ανοιξουν οι θεσεις των εξυπνων, κ.ο.κ.