Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Περί Πλιάτσικου



Για όσους δεν το κατάλαβαν, το πλιάτσικο είναι και αυτό μια μορφή βίας, που ανήκει στην ίδια μεγάλη οικογένεια των βανδαλισμών. Ό,τι ερμηνεύει το ένα, ερμηνεύει και το άλλο.

Κατά κανόνα, είναι απόρροια ανύπαρκτης διακυβέρνησης και κενού εξουσίας.

Οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ, δυσκολεύτηκαν αυτές τις μέρες να καταπιούν την κλιμάκωση και την εξάπλωση των καταστροφών της οργής αλλά και την πρωτόγνωρη συμμετοχή ενός ετερόκλιτου πλήθους σε αυτές. Δεν μιλάω φυσικά, για κατανόηση της κατάστασης και παραδοχή των γενεσιουργών της αιτίων, γιατί αυτό αυτόματα θα οδηγούσε στην αυτοκατάργησή τους και σε δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας τους.

Σε σχέση όμως με προηγούμενες φορές, κατανόησαν ότι θα έπρεπε να είναι σχετικά συγκρατημένοι ως προς τους αναθεματισμούς τους, και τούτο διότι τώρα, με όσα είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες, το λαϊκό αίσθημα δεν ήταν και πολύ πρόθυμο να τους συμμεριστεί. Για παράδειγμα, δεν θα ήταν και πολλοί αυτοί που θα δάκρυζαν στη θέα μιας φλεγόμενης Τράπεζας, ή κάποιων υποκαταστημάτων πολυεθνικών.

Το επόμενο σχέδιο, τών ως άνω διαμορφωτών της κοινής γνώμης, για την διέγερση των δακρυγόνων αδένων ήταν η επιστράτευση εικόνων από καταστροφές και πυρπολισμούς εμπορικών καταστημάτων, ενέργεια που ως γνωστόν στοχεύει κατευθείαν στην κινητοποίηση του αμυντικού ψυχικού μηχανισμού του μικροϊδιοκτήτη. Τα ΜΜΕ δεν λυπούνται, δεν συμμερίζονται, απλώς εκμεταλλεύονται. Κατασκευάζουν εχθρούς, όπως και εύκολα μπορούν να στρέψουν μερίδες πολιτών εναντίων άλλων και να πολώσουν. Αποτελούν ασταθές έδαφος για να τα εμπιστευθείς και ν’ ακουμπήσεις.

Στη συγκυρία των τελευταίων ημερών, οι σποραδικές λεηλασίες παραβιασμένων καταστημάτων ήρθαν σαν σανίδα σωτηρίας στα ΜΜΕ για να εκμαιεύσουν επί τέλους από τη σχετικά απρόθυμη κοινωνία, το μεγάλο Ανάθεμα. Διότι, άλλο να τα σπας, για να τα σπας, και άλλο για να λεηλατείς. Αν υποθέσουμε, ότι η κοινωνία ήταν πρόθυμη να κάνει ένα σκόντο ως προς το πρώτο, τον σκέτο δηλαδή βανδαλισμό, προσάπτοντάς του ανιδιοτέλεια, δεν θα ήταν πρόθυμη να κάνει το ίδιο και με το δεύτερο, τον βανδαλισμό δηλαδή μετά λεηλασίας, καθιστώντας τον ηθικά υποδεέστερο. Οι προηγούμενες όμως ιεραρχήσεις αποτελούν κατασκευάσμα μιας έξωθεν λογικής και ηθικής, που εξετάζει το ηθικό περιεχόμενο των πράξεων με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο βανδαλίζων. Στην πράξη δε, σπανίως το σπάσιμο των καταστημάτων δεν συνοδεύεται και από λεηλασία.

Η βία σαν αποτέλεσμα της οργής, έχει τη δική της λογική, η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στις ίδιες της τις αιτίες. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να την αποτιμούμε από τα αποτελέσματά της. Ενώ οι αιτίες και τα αποτελέσματά της είναι μέσα στην κοινωνία, οι δρώντες βρίσκονται στις παρυφές της ή εκτός αυτής και των κανόνων της.

Έτσι, δεν περιμένουμε να κριθούν με τα κριτήρια ενός κοινωνικά και πολιτικά ενσωματωμένου ανθρώπου που σέβεται την κοινωνία και τους θεσμούς της και ο οποίος επί πλέον, πιστεύει στον μετασχηματισμό της με την πολιτική δράση. Αυτά είναι πολυτέλειες για άλλους. Εδώ, ο ευγενής άγριος του Ρουσσώ, εφ’ όσον σπάει τους κοινωνικούς του δεσμούς μετατρέπεται σε απλό άγριο. Οι βιαιοπραγούντες δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στο σώμα της κοινωνίας και το χειρότερο, δεν προσδοκούν ότι αυτό θα συμβεί σε κάποιο δικό τους μέλλον. Έτσι δεν τη σέβονται και είναι εντελώς ανόητο εκ μέρους μας να περιμένουμε να δείξουν φειδώ στη βιβλιοθήκη της Νομικής, για να δώσουμε ένα παράδειγμα από τους προχθεσινούς υποκριτικούς αποτροπιασμούς των καναλιών για τον πυρπολισμό της.

Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε και να αναθεματίσουμε τη λεηλασία αλλά να καταλάβουμε βαθιά τους λόγους που τη γεννούν και να τους ανατρέψουμε.

Επιπρόσθετα, το πλιάτσικο των δημοσίων πόρων από τους κυβερνητικούς, τους ρασοφόρους και τους προστατευόμενούς τους αποτελεί τρανή απόδειξη τού πόσο όλοι αυτοί είναι έξω και μακράν της κοινωνίας.

71 σχόλια:

pentanostimi είπε...

''Οι βιαιοπραγούντες δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στο σώμα της κοινωνίας και το χειρότερο, δεν προσδοκούν ότι αυτό θα συμβεί σε κάποιο δικό τους μέλλον. Έτσι δεν τη σέβονται και είναι εντελώς ανόητο εκ μέρους μας να περιμένουμε να δείξουν φειδώ στη βιβλιοθήκη της Νομικής, για να δώσουμε ένα παράδειγμα από τους προχθεσινούς υποκριτικούς αποτροπιασμούς των καναλιών για τον πυρπολισμό της.''
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΝΙΚΗ το παραπανω αποσπασμα της αναρτησης σου
τα λεει ολα κριμα που δεν τα ακουμε απο τους πολιτικους αναλυτες της αντιπολιτευσης
δεν ανησυχουν για τη συνεχεια αραγε;

Ανώνυμος είπε...

Λένε πάντως ότι το πλιάτσικο είναι και μορφή… αναδιανομής εισοδήματος! Το νόμιμο πλιάτσικο μεταφέρει πλούτο από τους κάτω στους πάνω και το παράνομο από τους πάνω στους κάτω. Στη κατοχή π.χ. είχαμε το πλιάτσικο των Γερμανών και των μαυραγοριτών και το πλιάτσικο των σαλταδόρων.

Φυσικά, νομικά και κοινωνικά καταδικασμένο είναι μόνο το πλιάτσικο των από κάτω. Ας πούμε το πλιάτσικο των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων περιέργως εμφανίζεται ως τέτοιο στο αυθαίρετο καμαράκι της κυρά Μαρίας ενώ στη Βίλα των χιλιάδων τ.μ. δίνονται νομιμότατες δεξιώσεις για τους διώκτες της κυρά Μαρίας!

Πάντως συμφωνώ ότι ήταν "μεγάλη ανάγκη" να εμφανιστούν οι πλιατσικολόγοι στις κινητοποιήσεις γιατί οι βάνδαλοι δεν αρκούσαν για να αντιστραφεί η κοινωνική συνείδηση. Ίσως να χρειαζόταν και καμιά σταγόνα αίμα νοικοκυραίου αλλά ευτυχώς γλυτώσαμε…

Από το σύνολο των ειδήσεων ξεχωρίζω τη προβολή της αντίδρασης των καταστηματαρχών σε κάποιες πόλεις όπως Πάτρα, Σέρρες κλπ. Ενώ η αντίδραση για να φυλάξουν τα μαγαζιά τους είναι μια υγιή και λογική αντίδραση το θέμα ήταν ότι επιχειρήθηκε απο κάποιους να οργανωθεί σαν κοινωνικός αυτοματισμός και το χειρότερο σαν ανάληψη του νόμου από τους απειλούμενους με στόχο την κατάλυση του κράτους, από αυτούς τώρα, και την αυτοδικία.

Είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που βολεύει το κράτος το οποίο όχι μόνο ήταν απών από το καθήκον της προστασίας των περιουσιών αλλά διόγκωνε την απουσία όταν έβλεπε ότι θα του αποδώσει «συμμάχους» «αγανακτισμένους πολίτες».

Κάποιοι θέλουν να κάνουν τη κότα που γεννά τα «χρυσά αυγά» του κοινωνικού αυτοματισμού και του εμφυλίου για να δρέψουν τους καρπούς μιας εκτροπής με κοινωνικό υπόβαθρο.

Έχοντας μεγάλη πείρα από τα μεσαία στρώματα και τους μικροαστούς ξέρω πόσο επιρρεπείς είναι σε ολοκληρωτικές λύσεις όταν νομίσουν ότι έτσι θα προστατευθεί η περιουσία τους. Και κάποιοι από αυτούς, για το μαγαζάκι τους δεν διστάζουν να θυσιάσουν ολόκληρη χώρα. Τότε οι πλιατσικολόγοι και οι βάνδαλοι θα έχουν κάνει τη τέλεια δουλειά σε βάρος όλης της κοινωνίας.

Greek Rider είπε...

Συμφωνώ και πάλι 110% δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

OnWine είπε...

"Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε και να αναθεματίσουμε τη λεηλασία αλλά να καταλάβουμε βαθιά τους λόγους που τη γεννούν και να τους ανατρέψουμε"

Αλήθεια? Ας αφήσουμε λοιπόν την λεηλασία, και ας ...μελετήσουμε τις αιτίες, υπό το φως των καιόμενων καταστημάτων και περιουσιών... λίγο "ελιτίστικη" άποψη, δεν νομίζεις?

Και πράγματι, πολύ επικύνδυνη εξέλιξη η επαπειλούμενη αυτοδικία... δεν θα έπρεπε... θα όφειλαν οι καταστηματάρχες να ...προτάξουν τα στήθη τους αλλά να μην... τα πάρουν , όχι, δεν έχουν το δικαίωμα (κατά Στέργιο όλα αυτά)... Τρικυμία εν κρανίω...

Ελπίζω να μην σε διαβάζουν αυτές τις μέρες κάποιοι που έχασαν το βιός τους και τις δουλειές τους... γράφεις πράγματα που είμαι βέβαιος πως δεν τα εννοείς...

Ανώνυμος είπε...

το πλιάτσικο των δημοσίων πόρων από τους κυβερνητικούς, τους ρασοφόρους και τους προστατευόμενούς τους αποτελεί τρανή απόδειξη τού πόσο όλοι αυτοί είναι έξω και μακράν της κοινωνίας.
Αυτό που περιγράφετε δεν είναι πλιάτσικο ,είναι λαφυραγωγία ,και λάφυρα παίρνουν οι νικητές και οι νομείς της εξουσίας.

Left Liberal Synthesis είπε...

Ενα κείμενο για το πλιατσικο,γραμμένο σήμερα (την ώρα που καπνίζουν και τα μικρομαγαζα),είναι σαν είσαι πολεμικός ανταποκριτής και γράφεις για την αξία της ανθρωπινης ζωής σε ένα ήθικά νομιμοποιημένο πόλεμο.
Δηλαδή ή θα σιωπησεις ή θα ανακοινώσεις με ποια πλευρά του πολέμου είσαι.Και στην συγκεκριμμένη περίπτωση συγνωμη δεν κατάλαβα τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Απετρεψα (με τον ηπιο λογο μου) ο ιδιος πλιατσικο απο αλλοδαπους ενος καταστηματος στη Σταδιου, καθως και τον εμπρησμο του πνευματικου κεντρου του δ. Αθηναιων στην Ακαδημιας.

Το πρωι της επομενης μερας αναρωτιομουν γιατι δεν τους αφησα να το σπασουν και να παρουν αυτα που η κοινωνια τους εχει ηδη κλεψει. Αντε, (λεω απο μεσα μου) 2,5 μετρα φατσα ειχε, καλα εκανες. Αν ηταν δημοσια περιουσια θα τους βοηθουσα. Αν ηταν grande s.a. , επισης. Αυτοι στ' αληθεια μας χρωστανε.

Για το π.κ. δεν εχω προβληματισμο.

navarino-s είπε...

cynical προσπαθείς με μιά ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά να δεις τα γεγονότα από πολλές πτυχές όσο καυτά και να είναι αυτά. και το κατορθώνεις. εγώ θέλω να προσθέσω κάτι στο σημείο που μιλάς πολύ εύστοχα για τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τους δακρυγόνους αδένες: το 1973 το σάββατο το πρωί μετά την εισβολή του τανκ και του στρατού στο πολυτεχνείο, η κάμερα της τότε ΕΡΤ με την καθοδήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με επιμονή μας έδειχνε τους βανδαλισμούς που είχαν γίνει και τότε στα εργαστήρια και σε λοιπούς χώρους του ιδρύματος. με εύλογογη και ευθέως ανάλογη και με των σημερινών μμε σκοπιμότητα. αυτά όμως μετά ξεχαστήκανε, είναι βλέπετε οι παράπλευρες απώλειες, και η ιστορία έγραψε φαρδιά-πλατιά μία μονάχα λέξη: εξέγερση. και αυτή πιστεύω είναι η λέξη που τελικά θα μείνει και από τα τελευταία γεγονότα. όλοι σχολιαστές με τις ενστάσεις τους έχουνε δίκηο στα επί μέρους αλλά το κορυφαίο και το κεντρικό πιστεύω πως είναι αυτό και μόνο: εξέγερση!

katerina είπε...

Cynical, σου μεταφέρω ένα άρθρο του Θεοδωρόπουλου, που προσωπικά με εκφράζει απολυτα.

"Η διαφορά των δικών μας Ταλιμπάν από τους άλλους είναι ότι οι δικοί μας είναι αντίγραφα ελληνικού τύπου.
Κρύβονται κι αυτοί, σκεπάζουν τα πρόσωπά τους, πλην όμως ξέρουν πως ό,τι κι αν κάνουν δεν διακινδυνεύουν τίποτε.
Σίγουρα δεν διακινδυνεύουν τη ζωή τους.
Όποιος τολμήσει να τους αγγίξει θα χρισθεί πάραυτα και με συνοπτικές διαδικασίες αντιδραστικός από την περιρρέουσα προοδευτική συνείδηση.

Η δράση τους στηρίζεται στην ατιμωρησία και το απυρόβλητο το οποίο προστατεύει τους παρανόμους στο καθεστώς της ανομίας, είτε είναι Ταλιμπάν είτε είναι άνθρωποι της νύχτας.
Η νοοτροπία τους δεν διαφέρει από τη νοοτροπία του τσαμπουκά που σκαρφαλώνει στο πεζοδρόμιο με το μηχανάκι του γιατί έτσι γουστάρει. Βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων γιατί δεν διεκδικούν τίποτε.
Απλώς θέλουν να καταστρέψουν. Τους προστατεύει πάνω απ΄ όλα η αύρα της υποκρισίας μας.

Ορισμένοι από μας τους ονομάζουν αντιεξουσιαστές, τους παρέχουν ιδεολογικό άσυλο και τους δικαιολογούν γιατί μοιράζονται μαζί τους την αγανάκτηση κατά της «άτιμης» κοινωνίας.
Η κυβέρνηση των ειδικών αναγκών απαιτεί απ΄ αυτούς να αναλάβουν τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει η ίδια.

Όσο για μας τους υπόλοιπους, ψάχνουμε τη ζωή μας μέσα στα αποκαΐδια."

Ανώνυμος είπε...

Με 9 μποφόρ σήμερα κάποια κρανία δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την νόμιμη και εντελώς δίκαιη υπεράσπιση των περιουσιών και με το κορμί ακόμη από την αυτοδικία. Και δυστυχώς απαγορεύθηκε και ο απόπλους των σκέψεων.

cynical είπε...

Καλημέρα @Πεντανόστιμη.

Μαλλιασε η γλωσσα μου να το λεω ότι πρεπει να κατσουν ολοι κατω και να συμφωνησουν στα βασικα για τη χωρα. Ειναι εξοργιστικα κοντοφθαλμοι, ανικανοι, μικρονοες, εως κακουργηματος.

cynical είπε...

@LLS

μου θυμιζεις τον Μπους,που έλεγε ότι όποιος δεν είναι με μας ειναι με τον άξονα του κακού. Θα έπρεπε να γνωριζεις ότι η σκεψη δεν δεχεται, ούτε εγκλωβιζεται σε μανιχαστικα διλήμματα. Ο κόσμος είναι πιο σύνθετος για να ξεμπερδευουμε μαζι του με ενα Ναι ή με ένα Οχι. Σιγουρα εδω, δειχνω εναν τροπο που δουλευουν τα ΜΜΕ και τις παγιδες της σκεψης που στηνουν. Δεν σου ειναι αρκετο;

navarino-s είπε...

@katerina συγγνώμη κορίτσι μου που παρεμβαίνω πριν από την οικοδέσποινα του blog ξέροντας ότι διαπράττω μπλογκική απρέπεια, το κάνω όμως γιατί εσύ θα με τρελάνεις! Είναι αδιανόητο να λες τη μιά φορά ότι σε εμπνέουν τα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου και αμέσως μετά να μας παραθέτεις αυτό το κατάπτυστο κείμενο ενός ανθρώπου που είναι με τα μπούνια μέσα στο σύστημα, μιας συγγραφικής μετριότητας που με την υποστήριξη του συγκροτήματος λαμπράκη στο οποίο ανήκει, περνιέται για σπουδαίος και έρχεται να συγκρίνει ανόμοια πράγματα. δεν αποδέχεται καν την έννοια του αντιεξουσιαστή. γι΄αυτόν είναι όλα μια αλητεία. βάζει την ταμπέλα του ταλιμπάν ο μαλάκας και ξεμπέρδεψε. πήγε πολύ μακριά το πράγμα δεν τον βολεύει και πρέπει να προβοκάρει. αυτός περιμένει να έρθει το πασοκ κορίτσι μου και να πάρει οφίτσια, τόσες γραμματείες υπάρχουν. κάτι τέτοιοι φάγανε τη γώγου.

cynical είπε...

@Σχολιαστη

Βρήκαμε τον εχθρο και ησυχασαμε!!
Φατε τα, τά κωλόπαιδα! Αυτο κανουν τα ΜΜΕ.

Οι πλιατσικολογοι και οι εμπρηστες ειναι οι εχθροι του κρατους;;;;

Ενω ολοι οι αλλοι ειμαστε νομοταγεις. Εεεεε;;;;;;

Ποιοι την πηδήξανε τη χωρα;;
Ποιοι κανανε το μεγαλο ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ;;;;;;

Να τιμωρηθούν όλοι, βεβαια, αλλα ΟΛΟΙ.

Δε μου λες μετρησες ποτε πόσα χασανε οι εργαζομενοι αυτα τα χρονια; Αυτο δεν σου ραγισε την καρδια; Σου την ραγισαν οι 20 εικονες απο τραπεζες και μαγαζια που καιγονταν;;;

Είδες τι ωραια στηνουν τα σεναρια τα ΜΜΕ;;

Ανώνυμος είπε...

προς στιγμήν νόμισα πως γράφατε "Περί Πλιάτσικα" στη μαρκίζα...
ευτυχώς μας λυπηθήκατε

(τι φορμάρισμα είναι αυτό ; κεντάτε στον αγωνιστικό χώρο )

OnWine είπε...

Στέργιε,

Και δυστυχώς απαγορεύθηκε και ο απόπλους των σκέψεων ... με εξυπνάδες και χιούμορ εφάμιλες αυτών του Καρατζαφέρη δεν δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα...

Οσο γιά την διαφορά μεταξύ αυτοδικίας και υπεράσπισης των καταστημάτων τους, αυτή σου συνιστώ να πας να την εξηγήσεις στους καταστηματάρχες την ώρα που καίγονται τα μαγαζιά τους... και τότε μάλλον θα καταλάβεις εσύ την διαφορά...

Αν την ψυχραιμία που ...απαιτείς από ανθρώπους που βλέπουν να καίγονται οι περιουσίες τους την διέθετες ο ίδιος, δεν θα έγραφες αυτά που γράφεις...

Οταν η οργή ξεχειλίζει,ξεχειλίζει και από τις δύο πλευρές... όταν οι "αγανακτισμένοι πολίτες" αυτοδικούν εκτονώνοντας την οργή τους, να περιμένουν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια και από την άλλη πλευρά... όταν ζούμε σε κράτος που ο νόμος παραβιάζεται από ΟΛΟΥΣ, ΚΑΙ από αυτούς που ετάχθησαν να τον διαφυλάττουν, ΚΑΙ από όλους σχεδόν τους άλλους, κάποιοι θα τον πάρουν στα χέρια τους... ας το καταλάβουν αυτό αυτοί που "ονειρέυονται" επαναστάσεις πίσω από κουκούλες, πλιάτσικο και καταστροφή...

OnWine είπε...

Cynical,

Θα σου συνιστούσα, πριν δώσεις ...μαθήματα και με οργίλο ύφος, να πας να διαβάσεις τι έχω γράψει σχετικά, γιατί τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα, όπως απλοικά τα αντιμετωπίζεις... ξερουμε όλοι πολύ καλά ποιοί ...πηδήξανε τη χώρα, διαχρονικά όμως... δεν περιμέναμε να το μάθουμε ούτε εδώ ούτε σήμερα...

Απλά, το ένα κακό δεν αίρει το άλλο ΠΟΤΕ, και την προβοκάτσια την "κανακεύουν" όσοι δεν την έχουν ξαναδεί, ή όσοι στο παρελθόν την αγνόησαν...

Τα πράγματα, Cynical, δεν είναι σήμερα τόσο απλά, γι' αυτό και χρειάζεται περισσότερη προσοχή...

cynical είπε...

@Σχολοαστη,
αυτο ακριβως λεω και γω, οτι χρειαζεται προσοχη, και οτι το να καθομαστε και να εστιαζουμε ποιος καταδικαζει τις λεηλασιες (τις συγκεκριμενες) και ποιος οχι, ποιος ειναι με το μερος των νυκοκυραιων και ποιος οχι, ειναι σαν βγαζουμε τα ματακια μας με τα ιδια τα χερακια μας.

Αυτο ειναι το νοημα των οσο γραφω, ότι το να επικεντρωνεσαι σε αυτες τις λεηλασιες (και οχι στις αλλες) ειναι σαν να παιζεις το παιχνιδι των ΜΜΕ και της Κυβερνησης.
Συγνωμη για το οργιλο υφος αλλα και το δικο σου δεν ηταν και ο,τι καλύτερο.

Κανουμε reset και προχωραμε, σε πιο ουσιαστικα πραγματα.
Οπως του "Και τωρα τί;;"

Ανώνυμος είπε...

Θάθελα να δώσω μερικούς απλούς ορισμούς, όπως τους νιώθω, αρχίζοντας απ' το ότι είχαμε μαθητική, ουσιαστικά, εξέγερση:

- Κάθε εξέγερση δημιουργεί ένα μπάχαλο - αφού κυριλέ εξέγερση δεν υπάρχει (Τάπε ο Navarino-s και για to '73) / Αν οι αριστεριστές δεν ξεκινούσαν το Πολυτεχνείο ούτε η παράταξη που ανήκα, πολύ περισσότερο το ΚΝΕ (Knor κλπ) θα κούναγαν δαχτυλάκι /όπως δεν το πράξαν μαζικά, μέχρι τότε

- Οι μπάχαλοι είναι σε διαρκή κατάσταση ψευδο"εξέγερσης", από άποψη, πρόβλημα τους. Πλάκα κάνουν, κοινοί ενταγμένοι θάναι αύριο. Είναι πολιτικοί χουλιγκάνοι

- Στους μπάχαλους είναι εύκολο και χώνονται Χρυσαυγίτες και Ασφαλίτες (όλοι είδαμε παλουκοφόρους, με αντιασφ μάσκες, δίπλα στους μπάτσους)
- Η επέκταση των κινητοποιήσεων έδειξε μαζική οργή της νεολαίας και κάποια κομμάτια της φτάσαν στον μπαχαλισμό, νομίζω άκρως παροδικά
- Το πλιάτσικο είναι σύμφυτο με τις εξεγέρσεις, αφού υπάρχει τόση ανέχεια, εκτός αν δεχτούμε ότι οι πλιατσικολόγοι θα κάνουν περιουσία απ' τα κλοπιμαία (τόδαμε Σηάτλ, Παρίσι κλπ).

- Είναι σαφές ότι η Πολιτεία (δηλ εμείς) πρέπει να πληρώσουμε τους παθόντες μαγαζάτορες - αλλά θάθελα αυτοί να το θυμούνται, όταν πάμε να ψωνίσουμε και μας καρακατακλέβουν. Κι αν δεν έχεις; Κι όλοι μαζί να σκεφτούμε, πως δε θα ξαναφτάσουμε εδώ.

ΚΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΥΣΤΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑ!ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑ και πάλι μας κλέβαν, πάλι μας δουλεύαν, πάλι κλέφτες σαν τον Μαντβλ πήγαιναν κανάλι, κανάλι για να ξαναβγούν βουλευτές (και θα βγουν), πάλι ο υπόδικος στην ηθική μου Αλέξης, πήγαινε για τα 50,000€ νομική αμοιβή να συντηρεί τη γκλαμουριά του και είπα, καλύτερα να κοιμάσαι τελικά, μπας και βρεθείς στον κόσμο που μας έπρεπε.

Μολαταύτα, από χούι, κάνουμε ότι κάναμε όλα τα χρόνια. Ατομική αντίσταση και προσπάθεια. Γιατί η μαζική λέγεται εξέγερση.

OnWine είπε...

Σωστό και ...δεκτόν... Προτείνω Reboot...

Ανώνυμος είπε...

NP:

Αγαπητή Cynical,
Κατ' αρχήν, συγχαρητήρια, που τολμάς να υπογράφεις ένα τέτοιο κείμενο.
Η γνώμη μου είναι πολύ κοντά στου Στέργιου:
Θα εκφραστώ μόνο λίγο διαφορετικά από τον Φίλο Στέργιο.

Περιληπτικά:
Είμαστε υπέρ ή κατά της οικονομικής ανισότητας ?
Αν είμαστε κατά, τότε πρέπει να είμαστε και κατά και ενός συστήματος ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Η λεηλασία, είναι η μόνη ΕΜΠΡΑΚΤΗ αμφισβήτηση ενός συστήματος ιδιωτικής ιδιοκτησίας, με οδηγό όχι την ιδεολογία, αλλά το ενστικτώδες συμφέρον.
Οι άνθρωποι που λεηλατούν δεν είναι «διανοούμενοι» σαν κι εμάς. Αμφισβητούν λοιπόν έμπρακτα αυτό το σύστημα ικανοποιώντας μια παρόρμηση, αλλά φαντάζομαι ότι πέρα από αυτό, διαισθάνονται ολοκάθαρα ότι σε ένα τέτοιο σύστημα ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ. (κακούργα κοινωνία, κλπ)...

ΔΙΟΤΙ, ένα τέτοιο σύστημα είναι το μόνο που επιτρέπει τη συσσώρευση τόσου πλούτου που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάτοχο. Τότε γιατί συσσωρεύεται ? Διότι μπορεί να «γεννήσει» πρόσθετο πλούτο, και να μεταβιβαστεί διαιωνίζοντας και διευρύνοντας τις οικονομικές ανισότητες.

Η λεηλασία ανήκει στο είδος των ενεργειών που αμφισβητούν καίρια το ΚΡΑΤΟΣ. Διότι ο ΒΑΣΙΚΟΣ ρόλος του κράτους, (αν δεν το έχετε καταλάβει), δεν είναι η εξασφάλιση της υγείας, της παιδείας, κλπ, αλλά η προστασία της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.
Η παρούσα, (και κάθε άλλη), κυβέρνηση θα μπορούσε να αντέξει μήνες διαδηλώσεων και απεργιών, αλλά ούτε 3 μέρες γενικευμένης λεηλασίας, διότι αποτυγχάνει στη βασική αποστολή της.
Για πιο εμπνευσμένες αναλύσεις διαβάστε το «Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» του Κώστα Πετρόπουλου.


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Με τον όρο «ιδιωτική ιδιοκτησία» δεν εννοούμε την ιδιοκτησία επάνω σε προσωπικά αντικείμενα, δηλ. αντικείμενα όπως κατοικία, ρούχα, και λοιπά μέσα διαβίωσης που τα χρησιμοποιούμε άμεσα οι ίδιοι. Αυτά είναι ούτως ή άλλως «δικά μας» με την έννοια της «κτήσης», δηλ. της άμεσης χρήσης, σε κάθε σύστημα ιδιοκτησίας. (π.χ. συστήματα κοινής ή συλλογικής ιδιοκτησίας).
Όταν λέμε "σύστημα ιδιωτικής ιδιοκτησίας" αναφερόμαστε στην ιδιοκτησία σε αντικείμενα που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι. Σε αυτά δεν έχουμε κτήση αλλά κυριότητα. Δηλ, όχι μια φυσική εξουσία, αλλά έναν νομικό τίτλο. Όπως π.χ. έχει ένας εργοστασιάρχης επάνω στο εργοστάσιό του, όπως έχει κάποιος σε ένα εξοχικό στο οποίο σπάνια πηγαίνει, κλπ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είμαστε λοιπόν υπέρ της καταστροφής του μικροεμπόρου, που, μπροστά στην απειλή της ανεργίας άνοιξε ένα μαγαζάκι για να ζήσει ?
Η γνώμη μου είναι ΟΧΙ. Δυστυχώς δεν είναι τόσο ξεκάθαροι οι διαχωρισμοί όσο θα θέλαμε εμείς οι «Θεωρητικοί». Αυτός είναι η «παράπλευρη απώλεια».
Προσωπικά, αν λεηλατούσα, θα διάλεγα «προμηθευτή» και με άλλα κριτήρια...

Greek Rider είπε...

@cynical, NP, έχω ακούσει τόσες βλακείες τις τελευταίες μέρες....

Οι διαφημίσεις δεν παίζουν από το πρωί έως το βράδυ σε τηλεόραση, εφημερίδες, πινακίδες, στάσεις λεωφορείων κτλ? Σε τι προτρέπουν αυτές οι διαφημίσεις?

Τα σπασίματα και τα πλιάτσικα είναι συνέπεια αυτών των διαφημίσεων.

Τι να την κάνεις την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία όταν έχεις ιδιωτική πισίνα??

Τι να την κάνεις την ελεύθερη πρόσβαση στο πάρκο όταν μπορείς να πας στις κυριλέ καφετέριες. Άσε που εκεί μαζεύεται ο υπόκοσμος, εε?

ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΤΕ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ.

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο.

Νομιζω οτι στο πλιατσικο μπορουμε να εντοπισουμε τρεις διαφορετικες προθεσεις:

1) αρπαζω εμπορευματα που αντιπροσωπευουν to life style της εποχης και τα καταστρεφω σαν μια συμβολικη πραξη αποστροφής,

2) αρπαζω εμπορευματα για να τα χρησιμοποιησω (ειναι η αντιδραση καποιου που βομβαρδίζεται απο αυτα , υιοθετει τον τροπο ζωης που υπαινισσονται, αλλα δυστυχως βρισκεται εξω απο τον κυκλο). Στις ανεκπλήρωτες αυτες επιθυμιες βλεπουμε και τον υποκαταστατικο ρολο της "μαιμους", που εξετασαμε σε παλιοτερη αναρτηση.

και

3) αρπαζω εμπορευματα για να τα πουλησω, πραξη που μπορει να εχει δυο οψεις: ειτε τα πουλαω για να τα ανταλλαξω με αλλα πιο χρησιμα αγαθα, ειτε τα πουλαω απο ενα ακομη μεγαλυτερο μηδενισμο προς την κοινωνια και τις αξιες της.

Πιστευω οτι ολες αυτες οι εκδοχες παιζουνε σε καθε ειδους πλιατσικο, που προερχεται απο κοινωνικες αναταραχες.

Στο πλιατσικο μετα απο φυσικες καταστροφες, που και αυτο συμβαινει, η αναλυση θα ηταν διαφορετικη.

cynical είπε...

@Rider, οι διαφημησεις δεν πειραζανε και τοσο, όσο ο κοσμος μπορουσε λιγο πολυ να γευτει αυτα που διαφημιζανε. Σημερα, ειτε το κοστος ειναι μεγαλο, που ο κοσμος κοντευει να σκασει απο το πολυ τρεξιμο, είτε ειναι beyond any reach. Η ανισοτητα δημιουργει την οργη και το σπρωξιμο προς μια κοινωνια που ολο και μακραινει απο τς αναγκες της πλειονοτητας.
Τοσο εμπορευμα πια;; Αρχιζει ο εμετός απο ενα σημειο και περα.

Greek Rider είπε...

"για σκέψου να γινόμουνα γιατρός ή δικηγόρος
ή πόσο θα χαιρόντουσαν αν είχα γίνει φλώρος.
Την εμπριμέ γραβάτα μου και του μπαμπά τ�αμάξι
η μια γυναίκα πλούσια γι�αυτούς θα�τανε εντάξει
και το κεφάλι αν έπρεπε πολλές φορές θα σκύβω
σε κάθε βλάκα αφεντικό και το θυμό να κρύβω.
Βλέπεις το παιδί μου πρέπει να μεγαλώσω
και τα σωστά εφόδια σ�αυτό πρέπει να δώσω
και να του πω στις δύσκολες πάντα παρακαλάμε
και όταν μιλάει ο δάσκαλος ποτέ να μη μιλάμε.
Πως για να πάει κι αυτό μπροστά πρέπει ρουφιάνος να�ναι
να βλέπει και να χαίρεται τους άλλους που πονάνε
όχι αυτή τη χάρη εγώ δε σας τη κάνω
αυτά που είναι να πω θα πω και ας πεθάνω. "

"Που μες τη νύχτα όλο μαγκιά και όλα τα σπάνε
τσογλάνια με ανασφάλεια και όλοι εκεί που πάνε
γεμάτα φλωρομάγαζα με κυριλέ λεμέδες
τα νταλαβέρια γίνονται κρυμμένα με γαρδένιες.
Και όλες αυτές οι γκόμενες που�ναι μασκαρεμένες
με κόκα ταξιδεύουνε όλες οι τελειωμένες "

"Με τούτη τη κατάσταση άγνωστος θέλω να μείνω
και όλα τα αποβράσματα ξανά εγώ τα φτύνω
κι ας κάτσουνε τα νούμερα όλα ήσυχα στα αυγά τους
κι αν όχι θα με βρούν πάλι μπροστά τους. "

Greek Rider είπε...

Στα λάθη τους χαμένος

Greek Rider είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Greek Rider είπε...

@cynical μιλάω με φυσιολογικά άτομα διαφόρων μπάκράουντ και οι περισσότεροι είναι πολύ εκνευρισμένοι που έγιναν όλοι τους ένα πακέτο για να υπερασπίσουν την εξουσία των εφοπλιστών και της διαφθοράς.


Είναι εκνευρισμένη μια ολόκληρη γενιά. Εμείς φιμωθήκαμε, ας μη φιμωθούν και αυτοί...

une enfant gâtée είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
cynical είπε...

@de Profundis.

Ναι τα καλυτερα κομματια προλαβαν και πηραν οι αθλιοι. Τον τελευταιο καιρο η πιο συνηθισμενη εκφραση είναι το "φιλετο".

katerina είπε...

Navarino, κατα την δική μου ερμηνεία, ο στιχος της Γώγου «δεν πυροβολούν ποτέ στα πόδια, ο στόχος είναι το μυαλό», επιβεβαιώνει αυτό που έγραψα.

Η μεγάλη Γώγου, αποφάσισε με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Όχι με ευκολες λύσεις, όχι με λογικές «δεν μου κοστίζει τίποτα», όχι γίνομαι μέρος του συστηματος που καταγγέλω. Και το πλήρωσε navarino. Όπως το πληρωσε και ο Ασιμος.

Και τι ζουμε σήμερα;; Την τζάμπα μαγκιά ζουμε navarino. Το να λέμε, στους «αντιεξουσιαστές», ότι μπορούν να αναπαραγουν την βια της εξουσίας. Και μάλιστα, ανενοχλητοι. Χωρίς καν τον στοιχειωδη, απόλυτα πλημελή έλεγχο που ασκειται στην εξουσια απο εμας, τους....τζάμπα μάγκες πολίτες.
Η δικια μου θέση, είναι ότι οι πλιατσικολόγοι, είναι η προβοκάτσια της κεντρικής εξουσίας. Ειναι τα όργανα της, όπως και οι κουκουλοφόροι.
Ειναι ο συμψηφισμός της για τα εγκληματα της. Για αυτά τα εγκληματα που είμαστε συνενοχοι. Που ξαφνικά ανακαλύψαμε την πυριτιδα.
Αλλά θα το λέω πάντα, ότι οι συλλογικότητες, χτίζονται μέσα απο το ματοκυλισμα του προσωπικου κόστους του καθενός μας. Και η ευθυνη προσωπική και στον καθενα μας.

Ανώνυμος είπε...

Έλα παππού να σου δείξω…

Σχολιαστή,

25 χρόνια επιχείρηση στην Ερμού και στη Λέκκα και άλλα 6 στη Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη λες να μην γνώρισα τίποτα από τους ανθρώπους αυτούς, ορισμένοι των οποίων είναι και γνωστοί; Να μη ξέρω το πόνο τους; Να μη ξέρω τις σκέψεις τους; Να μη μου έτυχαν και μένα… Να μην έχουμε μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για τις ίδιες καταστάσεις και να μην έχουμε κάνει και συσκέψεις με κάθε αρμόδιο;

Εσύ όμως αντί να διαχωρίσεις νομιμοποιείς εμμέσως με την αρνητική έννοια τους κουκουλοφόρους που λένε «μας κλέβουν τη ζωή μας, κλέψτε το πουγκί τους» σε στύλ νοικοκυριών «μας κλέβουν τη περιουσία, κλέψτε τη ζωή τους». Εξίσωση παράνομου δικαίου! Αυτό καταλαβαίνει κανείς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από τη νομιμοποίηση ενός εγκλήματος από το άλλο. Ο κύκλος του αίματος δεν θα σταματήσει ποτέ. Και ο ειδικός φρουρός τη λογική της εξίσωσης πέτρα –σφαίρα επικαλείται. Και αφού φανερά δεν εντάσσεσαι στη λογική του «άσπρου-μαύρου» δεν καταλαβαίνω εδώ γιατί…

Σίγουρα διάβασες καλά το σχόλιό μου; Και σου στάθηκε το λαιμό το ότι θέλω να ξεχωρίσω την αυτοδικία από την νομιμότητα; Δεκτό χωρίς να συμφωνώ. Μα το δικό μου σχόλιο ήταν αλλού. Στον κίνδυνο φασιστικής αξιοποίησης μιας αγανάκτησης όχι στην αγανάκτηση που είναι αυτονόητη ακόμη και με τα παρατράγουδά της. Απορώ, δεν το κατάλαβες και μου ρίχνεις και «καρατζαφέρικη» κουτοπονηριά;

Τον Καρατζαφέρη δεν σου τον επιστρέφω γιατί δεν σε κατατάσσω εκεί, τον στέλνω εκεί που ανήκει αλλά νομίζω εκτρέπεσαι σε μια αντιπαράθεση επιπέδου που δικαιούται να έχει και χιούμορ. Γι΄ αυτό άρχισα και πάλι με χιούμορ.

cynical είπε...

@Τic Tac καλημερα,

Σχετικα με το πνευματικο κεντρο του Δημου Αθηναιων: Ποιες απο τις εκδηλωσεις του αγγιζουν την πλειονοτητα της κοινωνιας; Προβλημαιζουν μια πνευματικη ελιτ της χωρας μονο.

Δεν θελω να πω οτι δεν πρεπει να υπαρχει, αλλίμονο, αλλά προσπαθω να καταλαβω αυτους που δεν θα δισταζαν να την πυρπολήσουν.

Περιδιαβαινοντας την Αθηνα χθες, διαπιστωσα οτι οι εμπρησμοι ηταν αρκετα στοχευμενοι. Δηλαδη, ...
Τωρα τι καθομαι και λεω;; Δεν ειναι η ουσια εδω. Ας μην κολλαμε. Θα δωσει η καλη κυβερνηση χρηματα (εδωσε 28 δις στις Τραπεζες) κα καπως θα ισοφαρισει τη ζημια που η ιδια προκαλεσε!

cynical είπε...

@navarino-s καλημερα,

Το ιδιο και στον Μαη του '68. Και κει καποιοι δειχνανε τα καμμενα αυτοκινητα και τους ξηλωμενους κυβολιθους. Σημερα ολοι εχουμε ευεργετηθει (εως και καει) απο τα αποτελεσματα του.
Πιστευω, οτι καθε γεγονος πρεπει να εχουμε ανοιχτο το μυαλο, για να το βλεπουμε στην ουσια του και οχι σε καθε ψηφιδα του. Τις διαφορετικες παραμετρους του, για να δουμε και τη δυναμικη του. Για να το ενταξουμε στην ιστορια σαν γεφυρα προς το μελλον.

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Στέργιε,

"Στον κίνδυνο φασιστικής αξιοποίησης μιας αγανάκτησης όχι στην αγανάκτηση που είναι αυτονόητη ακόμη και με τα παρατράγουδά της. Απορώ, δεν το κατάλαβες"

...λυπάμαι, δεν το κατάλαβα... όπως το θέτεις θα συμφωνήσω... και δεν χρειάζεται απαραίτητα η "αξιοποίηση" να είναιφασιστική, το σύστημα απεχθάνεται πιά τα άκρα, προτιμά να "δουλέυει" γιά "μέσες" λύσεις, απαλών χρωμάτων...

Πάντως, ελπίζω να συμφωνήσεις μαζί μου ότι χρειάζεται προσοχή στο τι λέγεται και -κυρίως- στο τι γράφεται σήμερα, το είπα και πριν στη Cynical, γράφονται ΤΟΣΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ από wannabe επαναστάτες της συμφοράς που νομίζουν ότι είδαν τον ...Μπελογιάννη στους δρόμους...

ΥΓ: Πάντως, όταν δεν γνωρίζεις τον άλλο, καλό είναι να αποφεύγεις τα "Ελα παπού μου να σου δείξω το αμπέλι σου"... υπάρχουν και πολλοί... παπούδες και πολλά ...αμπέλια.

navarino-s είπε...

@katerina, και εγώ νόμιζα ότι ο στίχος της γώγου: "δεν πυροβολούν ποτέ στα πόδια / ο στόχος είναι το μυαλό" εννοούσε τους μπάτσους, τα μίντια και το γενικότερο πλέγμα της εξουσίας!

Ανορθόδοξος είπε...

Καλημέρα φίλη κυνική!
Ένα μικρό σχόλιο από πλευράς μου είναι οτι τα επεισόδια και το πλιάτσικο (αμφότερα καταδικαστέα) έγιναν σε ασύληπτα μικρότερο βαθμό απ' ότι παρουσίασαν τα κανάλια! Βλέποντας τηλεόραση θα νόμιζες οτι καταστράφηκε όλη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη από τα στίφη των Ούνων, ενώ στην πραγματικότητα έσπασαν μερικές τζαμαρίες και κάηκαν λίγοι επιλεγμένοι στόχοι...

Μια βόλτα στα εμπορικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα σας πείσει!

Left Liberal Synthesis είπε...

Cynical
Παρανόησες τελείως.
Υπάρχουν κάποια πράγνματα που είναι τραυματικά ,απροσπελαστα από μόνα τους.
Και η ψηλάφηση τους,με αξιολογικούς όρους (οπως κάνεις) δεν πάει πουθενά.
Το πλιάτσικο (και όλου του τύπου οι παρεκτροπες) ,σε νομιμοποιημένα ηθικά και πολιτικά κινήματα είναι ένα απο αυτά.
Μετατρεπεις μια παρατήρηση που κινείται "εντος της κρτικής σου",σε ένα απόλυτο δίλημα.
Η συνέχιση του διαλόγου μάλλον με δικαιώνει.
Τα "τραύματα" είναι δύσκολη υπόθεση για μια τεχνική κουβέντα όπως την παρακολουθω με ενδιαφέρον

cynical είπε...

@LLS,

νομιζω οτι αυτο που ηθελα να πω ήταν η απο-ηθικοποιηση της βιας και της λεηλασιας. Το κοιταγμά τους μεσα απο τη δικη τους λογικη, και οχι απο την γωνια μιας συντεταγμενης και οχυρωμενης κοινωνιας.

Εχω κανει highlighted μια παραγραφο, για να τονισω αυτο το πραγμα. Σε αντιθεση με την συγκινησιακη εκμεταλλευση των μεσων.

Δεν κανω καμια σοβαρη ανατομια του πλιατσικου. Την εκμεταλλευση του απο τα ΜΜΕ δειχνω κυριως και πως αυτο επιτυγχανεται.

Ισα ισα λεω οτι ειναι κατι το φυσιολογικο. (στις πρωτες παραγραφους).

Σαν, μια νεα προσεγγιση της υποθεσης, (μακρια απο υστεριες και στερεοτυπα και οχυρωμενες αντιληψεις) ειναι πολυ πιθανον οτι θα υπαρχουν προβληματα και παρανοήσεις και καποιες ...αψιμαχιες.
Οπως λες τα τραυματα ειναι δυσκολη υποθεση, κυριως οταν τα σκαλιζουμε.

katerina είπε...

Μα ακριβώς navarino, η εξουσια με τα οργανα της πυροβολεί το μυαλο,αναπαράγει το αυγό του φιδιού, αφοπλιζει την διεκδικηση.
Τους κάνει ακινδυνους...
Αυτό ακριβώς θέλει η εξουσία, ακινδυνους μη διεκδικητές.
Αυτό που μπορεί πολύ ευκολα να το χειραγωγήσει, να το φουντωσει ή να το καταστείλει, να παιξει μαζί του. Να το χρησιμοποιήσει, να συμψιφήσει. Τζάμπα μάγκας και αυτή, λατευει τους ομοιους της τζάμπα μάγκες.Και τους φτιαχνει...καθ'εικονα και ομοιωση.

Αλλά τα πραγματα δεν είναι έτσι. Το τίμημα της διεκδικησης, της θέσης, της άποψης, της αλλάγής, της προσωπικής στάσης, της ευθυνης, είναι μεγάλο. Και το συνολικό τιμημα είναι το άθροισμα των προσωπικών τιμημάτων.

cynical είπε...

Καλημερα @Κατερινα,

Όταν ενας ανθρωπος αρχιζει με τη λεξη "Ταλιμπαν", είναι προφανες πού θελει να καταλήξει, χωρις να χρειαστει να τον διαβασουμε παραπερα.

Η διακινδυνευση και το ρισκο ειναι μια πολυ υπερτιμημένη αξια, λιγο μαγκικη, λιγο νεο-ταξικη, λιγο νεο-φιλελευθερη και δεν την τοποθετω σαν βαση για τις αναλυσεις μου.

Η αληθεια βεβαια, ειναι οτι αυτοι που τα κανανε λαμπογυαλο διακινδυνευσαν και πολυ μαλιστα.
Ξερεις ποσες συλλήψεις γινανε;
Εκατονταδες..

Και τωρα, ας μου πει κανεις ποιος 15 αρης μετραει το ρισκο.

Ανώνυμος είπε...

Nα είσαι καλά ρε cynical....
Tα κανάλια, και οι "αγανακτισμένοι καταστηματάρχες" ασχολούνται με το πλιάτσικο.
Ολοι αυτοί ας ασχοληθούν καλύτερα με το πλιάτσικο του μυαλού και της ψυχής τους.

cynical είπε...

Καλημέρα σας κ. Κ.Κ Μοίρη, μας.

Θα ειπατε με τοσο δακρυγονο, καπου ζαλιστηκε το κοριτσι, και αρχισε τα κουλά..

Δεν σας παρεξηγω, μερες τωρα που ειναι.

Ανώνυμος είπε...

"...Ενώ οι αιτίες και τα αποτελέσματά της είναι μέσα στην κοινωνία, οι δρώντες βρίσκονται στις παρυφές της ή εκτός αυτής και των κανόνων της..."

Είσαι σίγουρη Cynical; Γιατί πολλά στοιχεια δείχνουν το αντίθετο, τουλάχιστον
όσον αφορά αυτούς που οι προθέσεις τους και η πολιτική τους είναι αυτό που δηλώνουν οι πράξεις τους. Οποτε η διευρεύνηση των αιτιων
περιπλέκεται.


Μπορεί τα μανιχαϊστικά διλήμματα να μην ταιριάζουν στην σκέψη των
προβληματισμένων,αλλα η λογική μιας εξέγερσης απαιτεί εδώ και τώρα
θέση ανάμεσα σε απλά δίπολα ή "τριπολα".Οι πολλαπλές οπτικές και
υποκειμενικές ηθικές πάνε περίπατο.

Νίκος

cynical είπε...

@Cirut καλημερα,

τα επεισοδια των τελευταιων ημερων, δυσκολα θα τα απεδιδα μονο στους μπαχαλους, αν και αυτος ο χαρακτηρισμος ειναι παραπλανητικος. Και ασφαλιτες θα παρεισφρυσουν, οπως παντου. Και το πληθος αυτο ειναι αναμεικτο.

Ας τους δουμε ψυχραιμα και σε ολο τους το φασμα, και οχι με τα ματια των ΜΜΕ.

Εξεγερσεις με βανδαλισμους ειναι γεματη η ιστορια. Δεν ειναι τωρινο το φαινομενο, ας δουμε τα κοινα τους χαρακτηριστικα,σε ολους τους χρονους. Ας δουμε την πραξη της εξεγερσης και τις αιτιες τους. Δεν ακυρωνεται αν αυριο καποιοι απο αυτους ή ολοι βολευτουν. Και αυτο νομιμο ειναι. Καποιοι νεωτεροι που θα εχουν αιτια θα παρουν τη σκυταλη.


Με τον Κουγια δεν θα ασχοληθω.

cynical είπε...

Καλημέρα @ΝP.

Αν επιβαλλεται να απαντησω σε ενα σκληρο ερωτημα, δηλ. αν επικροτω ή όχι την λεηλασια (απο θεωρητικη παντα αποψη και οχι κατα το συμφερον μου), θα απαντούσα οχι. Η δικαιολογηση ειναι ότι επισφραγίζει την καταστροφη της κοινωνιας, εξω απο την οποια δεν ειναι δυνατη η επιβιωση.
Γιαυτο επιμενω ότι ειναι λαθος να τη βλεπουμε με τα γυαλια της ηθικης οπως την παρουσιαζουν.
Ετσι, δεν θελω να διαχωρισω ποιους "επιτρεπεται" να λεηλατούμε και ποιους οχι, κατα το δοκουν. Αντιθετα, ας δημιουργηθουν αυτες οι δυναμεις που θα απαιτησουν αντι της λεηλασιας, τη φορολογηση των μεγαλων εισοδηματων (μεχρι 90% ειχε φτασει ο Ρουσβελτ καποια εποχη), και την αναδιανομη.

Συγκινισιακα, που ειναι διαφορετικο απο το λογικο, κάνεις καποιες επιλογες υποθετικης λεηλασιας και αυτο ειναι ολο. Ικανοποιεις μια παρορμηση της στιγμης και τερμα. Και παιρνεις μια φανταστικη εκδικηση.

Οι εξεγερσεις διιστορικα ποιες αιτιες ειχαν; Την διευρυνση της οικονομικης ανισοτητας, ή την ανισοκατανομη της πολιτικης ισχυος σε ομαδες που θα ειχαν οικονομικη ισχυ. Δεν γνωριζω ακριβως. Πολυ πιθανο το δευτερο να μην ισχυει και το rioting να εχει παντα σαν αιτια την οικονομικη και κοινωνικη περιθωριοποιηση.

Η οικον. ανισοτητα δημιουργειται και με τη μεταβιβαση πλουτου μεσω κληρονομιας, αλλα εδω θα μπορουσε το θεμα να λυθει και στα πλαισια αυτου του συστηματος (αστικη δημοκρατια) με τη βαρια φορολογηση της μορφης αυτης του πλουτου. Εδω συνεβη ακριβως το αντιθετο, σε αντιθεση με αλλες χωρες (οχι Αμερικη φυσικα), διοτι η ελλαδα ειναι χωρα μικροιδιοκτητων στους οποιους κανεις δεν τολμα να βαλει χερι. Μπορει να ειναι και δικαιο, δεν μπορω να το κρινω ευκολα, χωρις ολα τα στοιχεια.

cynical είπε...

Και στον πολεμο @Rider, το ιδιο γινεται. Πάντα το ιδιο. Μηπως δεν το ξερουμε αυτο;
Πώς αντιδρας ομως; Εκει ολοι κολλωνουμε.

cynical είπε...

@Ανορθοδοξε καλημερα

αυτη ειναι και η δικη μου η αντιληψη. Πολλες βιτρινες σπασμενες. Γυριζα χθες στην Αθηνα και δεν ειδα αυτα που περιμενα. Δεν πηγα Εξαρχεια οπου μου ειπαν οτι εγιναν περισσοτερες καταστροφες.
Δεν ειναι ευχαριστο. Αλλα τωρα τα εχω με τα ΜΜΕ και το κλιμα που φτιαχνουν. Παντα τους ειχα στο στοχαστρο.

cynical είπε...

@Ακυβέρνητες Πολιτειες καλημερα


Νομιζω οτι ο τιτλος του βλογ σου τα λεει τωρα, οπως και η φωτογραφια στην αρχη της παρουσας αναρτησης.

cynical είπε...

@Nikos καλημερα,

οταν μιλω για παρυφες δεν εννοω τους λουμπεν μόνο,αλλά χρησιμοποιω ευρυτερα την εννοια, για να περιλαβει ολους οσους θεωρουν οτι αυτη "η κοινωνια δεν τους ανηκει".
Αν δεν εχεις κατι που να σε τρωει, αν δεν θεωρεις οτι εσυ μενεις συνεχως πισω, τοτε τι ελεος να δειξεις; Και φοβαμε, ότι ολο και περισσοτεροι μενουν "πισω", οι οποιοι παλιοτερα ήταν "μεσα". Δεν ειναι τοσο αγνωστα αυτα.

Παντως δεν δεχομαι δυο πραγματα: Οτι τις εξεγερσεις (rioting) τις κανουν 1) οι ασφαλιτες και 2)καποια βαρεμενα παιδια για να σπασουν πλακα.

Θελει προσεγγιση ψυχραιμη και απο ολες τις μεριες. Και μακρια απο τις "αναλυσεις" των ΜΜΕ.
Ας ψαξουμε στο ιντερνετ τιποτε πιο σοβαρες αναλυσεις, απο πιο σοβαρους ανθρωπους. (και οχι ελληνες)

Ανώνυμος είπε...

"..οι ασφαλιτες...
Όχι ακριβώς. Και να είσαι έτοιμη να δεχτείς τα πάντα..
Αν προσεχες τι είπε η Pαπαρηγα χθες. Και βιαζεσai
να τα χρεώσεις μονο σε κομματικές σκοπιμότητες.
Πολλά ακούγονται όχι για τους στόχους των αρχικα8οδηγητων
και όχι των συμμετεχόντων. Δες κάποιες γνώμες από blogs
όπως το ΑΝΤΊ...

"..σοβαρους ανθρωπους..; Τι εννοείς; Άλλο η δημοσιογραφική ανάλυση
και οι πληροφορίες και άλλο οι ακαδημαϊκού τύπου αναλύσεις...
Η εξουσίες χρησιμοποιούν μηχανισμούς που δεν περιλαμβάνονται στις
τελευταίες. okayαι το λέω εγώ που διαφωνώ με την βαρύτητα
τέτοιων αναλύσεων στην διαμόρφωση πολιτικής άποψης .
Δες και διάλογο με Sχολιαστή.

Nikos

Ανώνυμος είπε...

συντακτικές διορθώσεις στο προηγούμενο

"..οι ασφαλιτες...
Όχι ακριβώς. Και να είσαι έτοιμη να δεχτείς τα πάντα..
Αν προσεχες τι είπε η Pαπαρηγα χθες. Και μη βιαζεσai
να τα χρεώσεις μονο σε κομματικές σκοπιμότητες.
Πολλά ακούγονται για τους στόχους των αρχικα8οδηγητων
και όχι των συμμετεχόντων. Δες κάποιες γνώμες από blogs
όπως το ΑΝΤΊ...

"..σοβαρους ανθρωπους..; Τι εννοείς; Άλλο η δημοσιογραφική ανάλυση
και οι πληροφορίες και άλλο οι ακαδημαϊκού τύπου αναλύσεις...
Η εξουσίες χρησιμοποιούν μηχανισμούς που δεν περιλαμβάνονται στις
τελευταίες. Και το λέω εγώ που διαφωνώ με την βαρύτητα
τέτοιων αναλύσεων στην διαμόρφωση πολιτικής άποψης .
Δες και διάλογο με Σχολιαστή.

Nikos

Ανώνυμος είπε...

!!!!
Κάτι δεν πάει καλά.
Δεν είναι η βία η μόνη λύση. Η βία ευνοεί και υπηρετεί την ολιγαρχία πάσης φύσεως.
Δεν είναι το "πλιάτσικο" μέσο ανακατανομής εισοδήματος υπέρ των αδυνάτων.
Πλιάτσικο κάνουν μόνο οι ισχυροί, μέσω της αγοράς και του κράτους.
Η ιδεολογικοποίηση φαινομένων αδιεξόδου, δείχνει τα αδιέξοδα της "αριστεράς".
Ο "πόλεμος" πρέπει να γίνεται με σκοπό την απελευθέρωση του κράτους και της αγοράς από την οικονομική ολιγαρχία.
Μπορεί κάποιος από τους υποστηρικτές του "πλιάτσικου" και της βίας, ότι θα λυθεί το πρόβλημα των πολλών ή ότι θα πέσει το καθεστώς;
Αν όμως με πείσουν θα πάμε μαζί στο επόμενο "πλιάτσικο" ή στο επόμενο κάψιμο. Ή θα πάνε να μου δείξουν πώς γίνεται. Η εκ του ασφαλούς "υποστήριξη" είναι τσάμπα μαγκιά, δάσκαλε που δίδασκες.
Κάτι δεν πάει καλά με την "αριστερή διανόηση".
Γι΄αυτό κερδίζει η Ολιγαρχία.
cynical, καλά τους κάνεις με τις αναρτήσεις τους. Προκαλείς σύγχιση και ώρες ώρες βλέπω να πέφτουν και μάσκες.
Αγαπάτε αλλήλους.

cynical είπε...

@Nikoσ, συγνωμη, αλλά δεν καταλαβαινω αν απευθυνεσαι σε μενα, και επι πλεον δεν καταλαβαινω τι θελεις να πεις...

Ανώνυμος είπε...

"..Παντως δεν δεχομαι δυο πραγματα: Οτι τις εξεγερσεις (rioting) τις κανουν 1) οι ασφαλιτες..."

Εννοω την αμφιβολια στο παραπανω.
Μονο που αντι για ασφαλιτες υποννουνται αλλοι μηχανισμοι εξουσιας.
Κατα τα αλλα συμφωνω με τον Odyssey.

Nikos

navarino-s είπε...

@katerina αυτό το "τζάμπα μάγκες" νομίζω ότι πολύ το ταλαιπωρησες και ότι το προβάλλεις σε λάθος πρόσωπα. εγώ για "τζάμπα μάγκες" ξέρω όσους εν καιρώ ειρήνης λένε μεγάλα λόγια και όταν ανάψει η φωτιά λένε: ξέρεις, μήπως, έτσι, αλλιώς....

cynical είπε...

@Odyssey καλησπερα,

δεν νομιζω να υποστηριζει κανενας οτι η βια και το πλιατσικο αποτελουν λύση του αδιεξοδου. Δεν υπάρχει καμιά λογικη σ' αυτό. Από την αλλη μερια, ομως, δεν μπορούμε να αποστρεφουμε το βλεμμα απο αυτα τα φαινομενα και να τα απωθουμε με προχειρες και στερεοτυπες κουβεντες, ότι ταχα οφειλονται σε ασφαλιτες, ή σε χαιδεμενα παιδια που βαριουνται και τα σπανε για πλακα.

Αν και δεν αποκλειω η συμμετοχη στο γιουρουσι της μαζικης και απρόσκοπτης καταστροφής να είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρια για οσους συμμετεχουν, να τους δημιουργει την αισθηση μιας ανεπαναληπτης αδελφοσυνης/συνενοχής, να τους ανεβαζει την αδρεναλινη, να τους φερνει σε έκσταση. Πιστευω ότι ολα αυτα παίζουν στην πορεια, αλλά επ' ουδενί ότι αποτελουν και το κινητρο. Γιαυτα ειπωθηκαν αρκετα.

Αλλα, ουτε μπορω να μηδενισω τα τελευταια επεισοδια και να πω οτι δεν εφεραν κατι το θετικο. Κυλησαν την πετρα αρκετα πιο μακρια. Γινηκαν πολλες κουβεντες, επεσε προβληματισμος, κληθηκαμε να παρουμε θεση, ειδαμε τα αδιεξοδα. Μην ξεχναμε οτι ο προβληματισμος ξαναγυρισε στην κοινωνια, μετα απο μακροχρονη απουσια, μολις το 2003, με τον πολεμο στο Ιρακ.


Οσον αφορα εμενα, προσπαθω να κινουμαι κυριως με τη λογικη και να ειμαι ανοιχτη σε διαφορετικους τροπους σκεψης και επιχειρηματα, που μπορει λιγο αργοτερα να φανταζουν εντελως ανεδαφικα και γελοια. Αλλα αν δεν τολμησουμε να σκεφτουμε διαφορετικα, και με κινδυνο να γλιστρήσουμε, θα μενουμε παντα στα ιδια, τα χιλιομασημενα. Προσπαθω να σκεφτομαι ανοιχτα και ελευθερα, μη αποκλειοντας τιποτα εξ αρχης. Μη νομισεις οτι στηνω τιποτε παγιδες. Πολλες φορες ξεκινω με μια αντιληψη που την καταγραφω στην αναρτηση, και μετα με τη συζητηση που γινεται, βλεπω οτι δεν ειχα υπολογισει αυτον ή τον άλλο τον παραγοντα.

Το προβλημα με την αριστερα το βλεπω λιγακι αλλιως. Αυτη που μας είχε δειξει με τους αγωνες της μια τοσο μεγαλη καρδια, τωρα φαινεται να την εχει συρρικνωσει μεχρι εξαφανησης. Εμφανιζεται τοσο μικροψυχη και ομφαλοσκοπα(!). Ειναι δυνατον να ξεκατινιάζεται η Αυγη με τον Ριζοσπάστη; Κανεις δεν θα ηθελε να ακουμπησει το μελλον του σε τετοιους ανθρωπους.

Το μπέρδεμα ερχεται και απο το γεγονος οτι αυτη η συγκεκριμενου τυπου εξεγερση που βιωσαμε εχει μια μοναδικοτητα, με την εννοια, οτι δεν μπορουμε να την βαλουμε στο ιδιο καζανι με τις εξεγερσεις των αλλων μητροπολεων, οπου οι εξεγερμενοι ειχαν συγκεκριμενα ταξικα χαρακτηριστικα και συγκεκριμενη κοινωνικη και οικονομικη θεση.

Αυτο που πιστευω ειναι οτι τα περι κουκουλοφορων ειναι μια πολυ απλουστευτικη εξηγηση σε ενα συνθετο και φαινομενο.

Πολλα ειπα Οδυσσεα, παιρνοντας το σχολιό σου σαν αφορμη, για να ξαναδω τα επιχειρηματα μου.

Καλο βραδυ.

NdN είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Και δική μου θέση είναι ότι η βία δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα. Μόνο το μετέθεσε. Προσωπική άποψη βέβαια. Ωραία, το πλιάτσικο είχε ένα συμβολισμό. Παντού; Και στις τράπεζες και στο μαγαζάκι; Ιδιος συμβολισμός, ίδιο πλιάτσικο;

Να με συγχωρείτε ρε παιδιά, αλλά εγώ πάντα πίστευα ότι όταν είσαι μέσα σε κάτι δεν μπορείς να δεις το σωστό και το λάθος. Το BBC News έδειξε και το μέρος που πέθανε το παλικάρι με τα κεράκια τριγύρω και το πλιάτσικο στα μαγαζιά. Ο συγκάτοικος στην πρώτη εικόνα μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα, στην δεύτερη είπε "what the fuck", στην τρίτη που έδειχνε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να καίγεται, δεν κρατήθηκε, έβαλε τα γέλια "it is a fucking Christmas tree".

Αυτό για μένα σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι απ' έξω άρχισαν να θρηνούνε μαζί μας και μετά άρχισαν να γελάνε.

Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτοί είναι...Αγγλοι...απολίτιστοι...που αν δεν είχαμε φτιάξει εμείς τον Παρθενώνα, ακόμα θα ήταν πάνω στα δέντρα και θα τρώγανε...δεν ξέρω τι, εδώ μπανάνες δεν έχει. Κάθε άποψη δεκτήν.

Μιας και από αύριο αναχωρώ θα με συγχωρέσετε που δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω σε όσα σχόλια θα γινουν παρακάτω.

Καλό ΣΚ σε όλους εύχομαι.

cynical είπε...

@navarino-s και

@Κατερινα,

σχετικα με τον διαλογο περι "τζαμπα μαγκιες" θα ηθελα να παρεμβω λιγακι και να προσθεσω ότι εδω κανουμε μια ελευθερη θεωρητικη συζητηση και οτι στις περιπτωσεις αυτες η αξια των επιχειρηματων που αναπτυσσονται, δεν αποτιμαται απο τις προσωπικες στασεις αυτων που τα υποστηριζουν, παρα μονο από την αντοχη τους στη λογικη.

Για παραδειγμα, η απαντηση στο ερωτημα, εαν η βια ειναι μαμμη ή οχι της ιστοριας, δεν θα εξαρτηθει απο το αν αυτος που υποστηριζει ότι ειναι, θα βγει ή δεν θα βγει εξω για να την εξασκησει.

Η παρεμβαση μου ηταν ολιγον μεθοδολογικη και οχι επι της ουσιας....

cynical είπε...

@Νikos.
Ok. Παντως το ολο θεμα ειναι καλο για διδακτορικο απο καμια Παντειο!
Καλο βραδυ

cynical είπε...

Καλα @ΝdN, μεσα στην τραγικοτητα των γεγονοτων, το δεντρο και το φλουφλικο των χριστουγεννων φανταζε πολυ παραταιρο.

Ε!, του δωσαν μια και καταλαβε. Νομιζω οτι πολυς κοσμος ξεκαρδιστηκε με το καμμενο δεντρο.

Για πού το εβαλες παλι;;
Θα περιμενουμε οπως παντα την καθιερωμενη αναρτηση να μαθουμε.

Ανώνυμος είπε...

@cynical
Αγαπητή,
μέσα στα 50 τόσα σχόλια της ανάρτησης σου, υπάρχουν και κάποια που ιδεολογικοποιούν το πλιάτσικο και τη βία, σαν μέσο ανατροπής. Μη σπεύδεις να τους απαλλάξεις, γιατί το έχουν κάνει και αλλού. Ας μιλήσουν οι ίδιοι.
Και, φυσικά, δεν απέστρεψα κανένα βλέμμα, ούτε αποκύρηξα τα γεγονότα.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ βγηκαν στους δρόμους. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" δεν μπορούν να δημιουργήσουν εξέγερση τέτοιου μεγέθους και τόσης διάρκειας.
Η βία ήταν προϊόν δίκαιης οργής. Όση προήλθε από τους αδούλωτους νέους. Γιατί υπήρχε και η βία του κράτους, των κουκουλοφόρων πρακτόρων και των κουκουλοφόρων ψευδοαναρχικών.
Στη μικρή μου πόλη, όπου όλοι γνωριζόμαστε, τα παιδιά του σχολείου πέταξαν πέτρες, όταν αναίτια και με άνωθεν εντολές η αστυνομία έκανε χρήση χημικών σε ειρηνική διαδήλωση.
Και τα αίτια της εφηβικής βίας, πρέπει να τα αναζητήσουμε στην αθλιότητα που ονομάζουμε σχολείο και πανεπιστήμιο. Και πρέπει να τα αναζητήσουμε και στα είδη βίας, που πολύ ωραία παρουσίασες στο προηγούμενο ποστ. (Ήδη σε "αντέγραψα", χωρίς να αναφέρω την πηγή).
Χάρηκα για την εξέγερση. Έγιναν σπουδαία και ωραία πράγματα, που η ολιγαρχικά καθοδηγούμενη τηλεόραση δεν τα έδειξε. Δεν έδειξε π.χ. ότι όπου επενέβησαν οι περίοικοι ή οι περαστικοί και έμπαιναν ανάμεσα στους μαθητές και τα ΜΑΤ, οι συγκρούσεις σταματούσαν.
Οι συγκρούσεις ήταν σχέδιο της Κυβέρνησης. Έριχναν αναιτίως χημικά, σε ειρηνικές εκδηλώσεις, για να προκαλέσουν φυσιολογική αντίδραση.
Στη μικρή μου πόλη, οι ίδιοι άνθρωποι διαδήλωσαν δύο φορές. Τη Δευτέρα έφτασαν μέχρι το αστυνομικό τμήμα με τα γνωστά συνθήματα, είδαν αστυνομικούς, επέδωσαν διαμαρτυρία κι έφυγαν. Την Τετάρτη, το ίδιο γεγονός και οι ίδιοι άνθρωποι συνάντησαν απέναντι τους τα ΜΑΤ με τα χημικά. Κι έγινε το έλα να δεις.
Την επομένη, είδα μαθητές να πηγαίνουν στο μάθημα, με κουκούλες και μάσκες και το βράδι ΄"χτύπησαν" με πέτρες το Α.Τ.!!
Τα γεγονότα αυτά θα καταγραφούν σαν μια σημαντική στιγμή της πολιτικής μας ιστορίας. Ήταν εξέγερση. Ήταν αυθόρμητη και εκ των υστέρων λένε ότι θέλει ο καθένας, για να οικειοποιηθεί ή να δικαιολογήσει ή να συκοφαντήσει.
Το δικό μας χρέος είναι να δώσουμε προοπτική σε μια γενιά, που δεν την βλέπει, από τη θεσμισμένη κοινωνία. Όχι σαν "δάσκαλοι" τους. Αλλά σαν "μαθητές" τους, που πήραμε το μήνυμα, που μας έστειλαν. Το πήραμε;
Μπορούμε;
Και κάτι για τους "τσάμπα μάγκες". Η πολιτική δεν είναι μόνο θεωρία. Είναι στάση ζωής. Και τα λόγια πρέπει να επιβεβαιώνονται από τα έργα.
Δεν είναι ακαδημαϊκή η συζήτηση μας. Είναι βαθύτατα πολιτική. Είναι δρώσα θεωρία. Ή πρέπει να είναι.

ikor είπε...

Δυστυχώς, το πλιάτσικο είναι απόρροια (ή απόδειξη) των διευρυνόμενων ανισοτήτων.

Όπου υπάρχει διαφορά δυναμικού, ρέει ηλεκτρικό ρεύμα!

Καλό βράδυ cynical!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι σε αυτά τα σχόλια κατατέθηκαν όλες οι κυκλοφορούσες και κυοφορούμενες απόψεις. Και νομίζω ότι μας βοήθησε όλους η ανταλλαγή αυτή. Μάλλον είμαστε σοφότεροι συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των εμπειριών που αποκτήσαμε άλλοι μέσα στα γεγονότα και άλλοι σκύβοντας από πάνω τους.

Φυσικά για την ώρα θα υπάρχουν πολλές, διαφορετικές και αποσπασματικές εκτιμήσεις και απόψεις γιατί τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και δεν πρόλαβαν να ομογενοποιηθούν στη κοινωνική συνείδηση. Αυτό θα γίνεται καθημερινά και θα μας δώσει και τα πολιτικά αποτελέσματα. Στο εξής μάλλον τίποτα δεν θα είναι όπως χθες και ας λένε οι απαισιόδοξοι και οι μηδενιστές.

Εκείνο που είναι εμφανές είναι ότι καταγράφονται όλα σαν μια μεγάλη εξέγερση της νέας γενιάς, και όχι μόνο, κατά των ασκούμενων πολιτικών. Βασικά χωρίς καθοδήγηση, με πολύ αυθορμητισμό και αυτενέργεια και φυσικά με ελάχιστη αποκρυστάλλωση πολιτικών αιτημάτων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό όλων των κατά καιρούς εξεγέρσεων που λέγονται «τυφλές» και οι οποίες καθόλου δεν αποκλείεται να μεταμορφωθούν κάποια στιγμή σε ενσυνείδητες και στοχευμένες περνώντας από το αρνητικό ΟΧΙ στο θετικό θέλω, απαιτώ, μάχομαι και στοχεύω.

Ας παρακολουθούμε λοιπόν τις εξελίξεις.

Το τελευταίο σχόλιο του Οδυσσέα το βρίσκω σημαντικό σαν κατάθεση κάποιων χαρακτηριστικών απόψεων και γεγονότων που σε μεγάλη έκταση έγιναν και σε μικρή τα έδειξαν. Μπορώ βέβαια να έχω διαφορετική άποψη στα άλλα σχόλια για την αριστερά, τη διανόηση, την απελευθέρωση της αγοράς κλπ χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα αφού είναι αντιλήψεις που τις βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας.

Ανώνυμος είπε...

Cynical, έτσι από περιέργεια που δουλεύεις ακριβώς; Περνώ απο το ιστολόγιό σου που και που και μου δημιουργήθηκε αυτή η απορία. Βλέπω π.χ σχόλια στις 11.44.

cynical είπε...

Αχ! Ανώνυμε, Εχασες το σχολιο των 12:18 πμ. Δε μου λες, αναρωτιεσαι πως γινεται και ξυπνω να παω στη δουλεια αφου κοιμαμαι τοσο αργα;;

cynical είπε...

Kαλησπερα @Ikor. Θα έλεγα πιο πολυ απο την ανισοτητα. Μαλλον ειναι η απελπισια και η απωλεια σκοπού.

Ανώνυμος είπε...

Όχι, αλλά περιπτωσεις σα τη δική σου μου θυμίζουν χαραμοφάηδες του δημοσίου που ξύνονται όλη μέρα ή γράφουν σε ιστολόγια για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.

geokalp είπε...

πολύ καλά έκανες και το σημείωσες το "πλιάτσικο" καθώς θεωρώ την εννοια αρκετά δυσνόητη για εμάς εδώ

VKP είπε...

Για την περίπτωση του Μενέζες, του βραζιλιάνου που ξάπλωσε η βρετανική αστυνομία τον Ιούλιο του 2005 όταν το Λονδίνο σπαραζόταν από βομβιστικές επιθέσεις, θα μπορούσε να πει κάποιος σκεπτικιστής ότι μέσα στην αναμπουμπούλα ο τρόμος παρέσυρε και τους ένστολους. Αυτοί, μάλιστα, με την επιπρόσθετη ψευδαίσθηση προσφοράς στην ασφάλεια του τόπου τους, αυτονομιμοποιούνται στο να πυροβολούν υπόπτους (κατ'αυτούς). Μα είναι αυτό επιχείρημα?

Κι όμως, η εκλογίκευση της βίας και της "ανάγκης" αντιμετώπισής της φέρνει στο προσκήνιο τέτοια ορθολογιστικά τερατουργήματα. Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ στο σύνολο τους δημιουργούν ακριβώς αυτή την ψυχολογική ανάγκη στον απαθή τηλεθεατή. Είναι δυνατόν να σε κάνουν να αναρωτηθείς αν ο Αλέξης έπρεπε να ήταν στο σπίτι του εκείνη την ώρα και αφού δεν ήταν τότε πήγαινε γυρεύοντας.

Το πράγμα πάει ως εξής: οι ανίδεοι γρήγορα θα το χάψουν και θα αποτυπωθεί στο μυαλό τους αυτό το ¨επιχείρημα. Οι πιο κριτικοί δε θα το χάψουν αλλά η εξουσία δια της τηλεόρασης έχει αυτή τη δύναμη, να σου επαναλαμβάνει το ψέμα ώστε να μην σου αφήνει χώρο στο μυαλό για να σκεφτείς τον δρόμο της αλήθειας. Και εσένα τον σκεπτόμενο άνθρωπο με τις ευαισθησίες και την αγωνία του αύριο σε ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ. Αυτός είναι και ο σκοπός της πληροφόρησης από την πλειοψηφία των τηλεοπτικών εκπομπών.

Η εξουσία αυτή δεν είναι συνειδητή και ο δημοσιογράφος σαν ακούσιος πράκτορας ερήμην του εκτελεί το σχέδιο αποχαύνωσης των συνειδήσεων. Οι τηλεθεατές ασυνείδητα κι αυτοί χάφτουν ότι τους πλασάρεται. Και αυτό είναι κυρίως εκείνο που γυαλίζει από ψευτιά και μάλιστα δεν υποκρίνεται για να την κρύψει. Στο σημείο αυτό έχεις αρχίσει να υπνωτίζεσαι. Είναι τότε που τα όρια μεταξύ πραγματικού και ονειρικού συσκοτίζονται, ακριβώς όπως συμβαίνει με τον φυσικό ύπνο. Αναρωτηθείτε τότε, ποιος σας νανούρισε ποτέ με αλήθειες?

«Μα τι κάνετε, ξυπνήστε αμέσως και απαντήστε επιτέλους στην ερώτηση, υποστηρίζετε την εξέγερση? Πείτε ναι, πείτε το ντε... α, δε το λέτε, είστε κότες αλλά δεν πειράζει γιατί κι εμείς αυτό θέλουμε από εσάς, να καθίσετε στα αβγά σας και να μη μας βάζετε σε μπελάδες (οργάνωση σκευωριών, προβοκάτσιας, παγίδες επικοινωνιακές κ.α.) που έχουν και κόστος σε χρόνο και χρήμα. Απαντάτε όχι γιατί ξέρετε ότι είστε χαμένοι από χέρι.»

Κάτι παιδιά όμως με μάτια λέιζερ και μαλλιά τυρκουάζ δεν παίζουν το παιχνίδι τους, δε βγαίνουν σε κανάλια, δε δίνουν συνεντεύξεις, δεν εξηγούν τις αιτίες των πράξεών τους όπως κάνουν αυτοί οι μεγαλομέτοχοι της προφορικής πληροφόρησης περιστοιχισμένοι από τους σημειολογικούς συμβουλάτορές τους, δλδ τους δικηγοράδες τους. Κάποιος φωνάζει για αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου και αντιπαράθεσης και συνεπώς περιθωριοποίηση. Εδώ γελάμε, η απαξία της πολιτικής μόνο στους αντιεξουσιαστές δεν οφείλεται. Αντίθετα, είναι οι εξουσιαστές των ΜΜΕ και της πολιτικής συναλλαγής που την καλλιεργούν τόσα χρόνια τώρα.