Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ενεργειακή Αυτονομία


Μέσα στο γενικό χαμό των τελευταίων ημερών, όπως ήταν φυσιολογικό, η συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στο Πόζναν της Πολωνίας πέρασε απαρατήρητη. Μια προσυνάντηση ήταν στην πραγματικότητα, ένας ενδιάμεσος σταθμός πριν την μεγάλη συνάντηση της Κοπεγχάγης το 2009, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη σύναψη νέας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Κανείς πλέον δεν παραγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι πέρα από αναγκαία, παρά τις όποιες διαφωνίες και τις ασάφειες των αποτελεσμάτων των κλιματικών μοντέλων σε ότι σχετίζεται με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως για το 2050 ή το 2100. Σχετικά όμως με τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις η συμφωνία είναι γενική και τα μηνύματα σαφέστατα.

Το κύριο σημείο της πολιτική διάστασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της συνεπαγόμενης κλιματικής αλλαγής, νομίζω ότι από δω και πέρα εντοπίζεται στον τρόπο της μελλοντικής διαχείρισης του ενεργειακού προβλήματος. Πιστεύω ότι σε ένα κοντινό μέλλον, δεν θα τίθεται θέμα πλέον διατήρησης των υδρογονανθράκων, (από τους κύριους ρυπαντές σε αέρια θερμοκηπίου), αλλά θέμα διαχείρισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι πολλές μεγάλες εταιρίες και των πετρελαιοειδών συμπεριλαμβανομένων, (BP), ετοιμάζονται εδώ και καιρό για το μεγάλο «ντου» στον «πράσινο» χώρο.

Από ένστικτο κυρίως, και όχι εξ αιτίας κάποιας εμβριθούς θεωρητικής ανάλυσης, υποπτεύομαι ότι ο τρόπος διαχείρισης των νέων πηγών θα έχει αμφίδρομη επίδραση και στον τρόπο κοινωνικής οργάνωσης. Σχηματικά, βλέπω δυο διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης: είτε μέσα από μεγάλες επενδύσεις ιδιωτικών ή μεικτών, με κρατικά κεφάλαια επιχειρήσεων και μαζική παραγωγή ρεύματος, το οποίο θα μεταφέρεται και θα διανέμεται σε περιοχές μακριά από τους τόπους παραγωγής, είτε μέσα από αποκεντρωμένες μονάδες, οι οποίες και θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια στην συγκεκριμένη πόλη ή κοινότητα. Όπως είναι φανερό σε μένα τουλάχιστον, το δεύτερο μοντέλο εμπεριέχει αρκετή δυναμική για την αναδιάταξη των παραγωγικών και των κοινωνικών σχέσεων, σε μορφές που θα μού ήταν περισσότερο ελκυστικές.

Σήμερα, λοιπόν σκοπεύω να δώσω κάποια παραδείγματα στα οποία η ενεργειακή αυτάρκεια μεμονωμένων σπιτιών δεν αποτελεί πλέον ουτοπικό και ανεκπλήρωτο στόχο, αλλά έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί με επιτυχία.

Διαβάζοντας ένα ανάλογο μεγάλο αφιέρωμα του New Scientist στο τεύχος 6 Dec 2008, είδα με έκπληξη ότι αυτή τη στιγμή γύρω στα 200,000 νοικοκυριά στην Αμερική είναι ΕΚΤΟΣ δικτύου ηλεκτροδότησης, δηλαδή ένα ποσοστό 0.2%, σε σύνολο περίπου 115 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Ενώ στην Αγγλία, ο αριθμός των αντίστοιχων νοικοκυριών ανέρχεται στα 40,000, δηλαδή στο ίδιο πάνω κάτω ποσοστό, εφ’ όσον ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών υπολογιστεί στα 24.7 εκατομμύρια. Επί πλέον υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος αριθμός ιδιωτών οι οποίοι καλύπτουν μέρος των αναγκών τους από το δίκτυο και μέρος από δικές τους πηγές.

Αυτή τη στιγμή ένα μέσο νοικοκυριό στη Αγγλία χρειάζεται γύρω στις 4500 κιλοβατώρες το χρόνο για ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες 18,000 για θέρμανση. Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν όλες αυτές οι ανάγκες με οποιαδήποτε ανανεώσιμη πηγή, αλλά με προσεκτικό σχεδιασμό και μόνωση του σπιτιού, με χρήση χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικών συσκευών, και με κλείσιμο των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να είναι τόση, ώστε οι ανάγκες να μπορούν να καλυφθούν με το ελάχιστο κόστος.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για ατομική χρήση είναι τα φωτοβολταϊκά. Μια επιφάνεια 2 τετραγωνικών μέτρων και με μέγιστη αποδοτικότητα 20%, θα μπορούσε να αποδώσει μέχρι 1500 κιλοβατώρες το χρόνο στην Αγγλία, ενώ σε άλλη περιοχή με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, η απόδοση θα μπορούσε να φτάσει τις 2000 κιλοβατώρες. Έτσι, ένα πάνελ 8 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει άνετα μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων στην Αγγλία.

Γιατί όμως δεν γενικεύεται η χρήση των φωτοβολταϊκών; Η απάντηση είναι, όπως είχαμε δει και σε άλλη ανάρτηση, το κόστος. Μια τέτοια εγκατάσταση μαζί με τις μπαταρίες και τον μετασχηματιστή από συνεχόμενο σε εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να στοιχίσει μερικές δεκάδες χιλιάδων λιρών. (Σήμερα όμως, η λίρα τείνει να εξισωθεί με το ευρώ, γι’ αυτό τρέξτε να προλάβετε!).

Οι ανεμογεννήτριες είναι πολύ πιο αποδοτικές, αλλά, για ευνόητους λόγους, δεν ενδείκνυνται για ιδιωτική χρήση, ειδικά στις πόλεις. Εκεί, όμως, όπου υπάρχει περίσσεια αιολικής ενέργειας, θα μπορούσε ο ίδιος ο δήμος να εγκαταστήσει έναν ικανό αριθμό ανεμογεννητριών τις οποίες και να συντηρεί και να εκμεταλλεύεται. Το ίδιο θα ισχύει και για γεωθερμία και για εκμετάλλευση μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικού δυναμικού στην περιοχή και άλλων διαθέσιμων φυσικών και ανανεώσιμων πόρων.

Ο συλλογισμός που θέλω να κάνω είναι, ότι εάν ένα σπίτι μπορεί με ορισμένες προϋποθέσεις να είναι αυτάρκες, πόσο μάλλον αυτό μπορεί να είναι εφικτό για μια μικρή πόλη.

Και αν σπρώξω τον συλλογισμό αυτό ακόμα παραπέρα, πόσο διαφορετική θα πρέπει να είναι αυτή η πόλη, και πόσο διαφορετικά θα πρέπει να σκέφτονται οι κάτοικοί της, για να συναινέσουν σε ένα άλλο τρόπο ζωής, που θα προϋποθέτει συνεργασία στην διαχείρηση των πόρων με οικονομία και σύνεση;

Για σκεφτείτε το, δεν θα εξασφάλιζε αυτή η πόλη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής;
ΥΓ. Δείτε και το επόμενο site, με πολλές χρηστικές πληροφορίες για Φωτοβολταικά και απλές κατασκευές.

38 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

όχι μόνο καλύτερο τρόπο ζωής στον ορίζοντα της κοινότητας αλλά και σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος (δεν θα απαιτούνται αποψιλώσεις και εξαφανίσεις τοπίων και αναγλύφων για τεραστιας κλίμακας ανεμογεννήτριες, φράγματα, ηλιακές συστοιχίες, κλπ)

αλλά και πλανητικά γιατί θα υπάρξει δυνατότητα για περιορισμό των πολεμικών συγκρούσεων για εξασφάλιση ορυκτών καυσίμων.

Ομως η όλη υπόθεση είναι στην ανατροπή του κυρίαρχου πνεύματος της εξουσίας και του κεφαλαίου: του τρίπτυχου "περισσότερο, μεγαλύτερο, ταχύτερο".

Διότι βλέπουμε όχι μια τάση καταστροφικού συγκεντρωτισμού των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε κεντρικούς διαχειριστές διανομείς, αλλά και επικίνδυνα φλερτ με την πυρηνική ενέργεια ως την κύρια πηγή ενέργειας του μέλλοντος με όλες τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοπολιτικές συνέπειες που έχει η χρήση της.

Ανώνυμος είπε...

Στη Μάκρη Έβρου http://ecology-salonika.org/lib/?p=2525

Έτσι για αρχή: Υπάρχουν κάπου 1000 ενεργειακά σπίτια, στην Ελλάδα, όπου η ΔΕΗ είναι <50% της συμμετοχής. Εντελώς αυτόνομα είναι περίπου 40, εκτιμώ. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, έχει το μαγαζί πράμα.

@Cyn Άρχισες να το πλησιάζεις, βλέπω. Παίζεται το τρομερό πόκερ του μέλλοντος της ανθρωπότητας, εδώ. Ωμά.

Ερώτημα 1: ΑΠΕ ή πόλεμοι; Για πετρέλαιο, Ουράνιο κλπ. Όπου ΑΠΕ (ό,τι ξέρουμε και ό,τι έρχεται τέτοιο π.χ Η2).

Ερώτημα 2:Αν η επιλογή είναι ΑΠΕ, δεύτερη παρτίδα πόκερ ζωής - θανάτου μεταξύ, α) Πράσινου Κεφάλαιου (π.χ Shell ρυπαίνει με πετρέλαιο, Shell κονομάει από ΑΠΕ;) β)Ή κοινωνικός έλεγχος ΑΠΕ(πολίτες +κράτη)= Πολιτική Οικολογία (αφού διαβ το προγρ)

Περισσότερα από τον ... Ρίφκιν, που μόνη ελπίδα του παγκοσμιοποιημένου μέλλοντος βλέπει [Αναδιοργάνωση Χρηματοπιστ συστήματος, Επίλυση Ενεργειακού, ΑΠΕ με κοινων έλεγχο!!! Ο ποιος;;;]

Τσιμπάω τι να κάνω;

ange-ta είπε...

Για την ενέργεια:

http://ange-ta.blogspot.com/2007/10/obel-cause-postdam.html

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι θα πρέπει να μάθουμε να σκεπτόμαστε η αν θες να μας μάθουν να σκεπτόμαστε.Γιατί αν σκεπτόμασταν θα είμασταν τελείως διαφορετικοί και δεν θα γινόμαστε εύκολη λεία στα χέρια συμφερόντων ντόπιων και ξένων.Όλα όσα αναφέρεις στην ανάρτησή σου πρέπει να τα είχαμε κάνει απο χθές.Και τα δύο μοντέλα μπορεί να εφαρμοσθούν.Και μεγάλες επενδύσεις να γίνουν με πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους και αποκεντρωμένες μονάδες σε επίπεδο πόλης,χωριού και μεμονομένων σπιτιών. Ιδιαίτερα στα σπίτια να μάθουμε να κάνουμε κατασκευές που περιορίζουν τη κατανάλωση ενέργειας.Να σημειώσω οτι η επιλογή να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε έλλειψη ενέργειας με την κατασκευή ενεργειακών εργοστασίων με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα είναι εγκληματική, για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος,την οικονομική επιβάρυνση για την αγορά δικαιωμάτων κλπ.και τέλος την εξάρτηση από τους παραγωγούς του λιθάνθρακα.Δυστυχώς οι αντιδράσεις μας χλιαρές και περιορίζονται στενά στις υποψήφιες για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων περιοχές.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα

"..Αυτή τη στιγμή ένα μέσο νοικοκυριό στη Αγγλία χρειάζεται γύρω στις 4500 κιλοβατώρες το χρόνο για ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες 18,000 για θέρμανση.."
......
"..Μια επιφάνεια 2 τετραγωνικών μέτρων και με μέγιστη αποδοτικότητα 20%, θα μπορούσε να αποδώσει μέχρι 1500 κιλοβατώρες το χρόνο στην Αγγλία, ενώ σε άλλη περιοχή με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, η απόδοση θα μπορούσε να φτάσει τις 2000 κιλοβατώρες. Έτσι, ένα πάνελ 8 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει άνετα μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων στην Αγγλία...."

Δεν βγαίνουν τα νούμερα. 2000 *4=8000. Χρειάζομαι 18000+4500=22500 kwh.
Με τέτοια απόδοση τα φωτοβoλταικα einai εντελώς ασύμφορα.Το κόστος κατασκευής τους τι πόρους,ενέργεια σπαταλά;

Νομίζω πειραματίζονταν για φωτοβολταϊκά από οργανικά μακρομόρια, πολύ φτηνή λύση σε σχέση με το πυρίτιο
(την επεξεργασία του).


Νίκος

une enfant gâtée είπε...

Τεχνοκρατική η τεκμηριωση του θέματος, δεν παραμένει σε ευχολογια, δίνει τροφή για συζητηση, αλλά παραγνωρίζει μια πολύ σημαντική παράμετρο για το timing της δημοσιευσης του.
Την σημερινή πολύ φτηνή τιμή του πετρελαίου. Και έτσι ο χρόνος το κάνει απλά ανεπικαιρο.

NdN είπε...

Καλημέρα Cynical,

Αφενός μεν ο Νικός που είπε ότι δνε βγαίνουν τα νούμερα έχει δίκιο και από την άλλη υπάρχουν και άλλα προβλήματα κόστους με τα φωτοβολταικά. Αν πρόκειται για καινούργιο σπίτι θα πρέπει να προβλεφθεί στην κατασκευη του η στέγη να είναι από φωτοβολταικά. Αυτό έχει γίνει σε συγκρότημα σπιτιών στην Οξφόρδη. Αν πάλι δεν έχει γίνει τέτοια πρόβλεψη ξέρεις πόσο στοιχίζουν σε αξία γης τα 2 τεραγωνικά που θα δαπανηθούν για να μπουν φωτοβολταικά; Τελείως ασύμφορο δηλαδή. Το ίδιο μπορείς να το δεις και στην Ελλάδα. Ποιος θα δώσει το οικόπεδο του στην Μύκονο ή στην Χαλκική για να εγκατασταθούν φωτοβολταικά; Από την άλλη το κράτος δεν βοηθάει γιατί αντί να δίνει φοροαπαλλαγές σε υποχρεώενει να πληρώσεις γελοία τέλη για άσχετα πράγματα. Αυτή τη στιγμή οικονομοτεχνικά δεν είναι εφικτή η λύση των βολταικών. Μία βόλτα στα papers του Elsevier θα σε πείσει.

Ο στόχος πρέπει να είναι το τι πρέπει να κάνουμε για να είναι μία τέτοια λύση συμφέρουσα. Αυτό όμως είναι θέμα διπλωματικής και όχι σχολιου. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι οι φοροαπαλλαγές της αγοράς, εγκατάστασης, αλλά και ένα bonus επειδή το κτίσμα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια δικτύου από τα άλλα παρόμοιου μεγέθους και τοποθεσίας κτίσματα θα είναι μία καλή αρχή. Αλλιώς ξεκάθαρα λέω ότι η απαντηση που θα δίνεται από τον κόσμο είναι "Είναι ακριβό".

Νίκο, το κόστος κατασκευής των φωτοβολταικών δεν είναι μεγάλο και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθουν είναι αρκετά και σχετικά άφθονα στη φύση. Πράγματι έχουν βρεθεί και άλλα πιο αποδοτικά υλικά και πειραματισμοί γίνονται συνέχεια. Πολύ σωστά αναφέρεις ότι οι οργανικά μακρομόρια είναι φτηνότερα από το πυρίτιο απο ότι έχω διαβάσει δηλαδή.

cynical είπε...

@Nikos,

Έχω προσθεσει ένα Υστερόγραφο με μια ιστοσελία που ειναι γεματη με χρηστικες πληροφορίες. Τη συνιστώ! Και σε μενα τωρα μου την συνεστηκαν καποιοι συναδελφοι.

Λοιπόν, η θερμανση δεν χρειαζεται να γινεται με φωτοβολταικα. Με ηλιακους που ζεσταινουν νερο μπορει να βολευτει.

Ενα πλακιδιο solar-cell, που αποδιδει 2.5 Watt κοστιζει γυρω στα 5 ευρω. 1000 τετοια πλακιδια αποδιδουν 2.5 KWatt, που για 5 ωρες κατα μεσο ορο ηλιοφανεια τη μερα, σε ενα χρονο παιρνουμε 4,500 KWatt, που ειναι αρκετα.

Το κοστος λοιπον μονο του πανελ ειναι 5000 ευρω.
Το κοστος αυξανει απο τη μπαταρια. Επισης υπαρχουν απώλειες αρκετες κατα τη μεταφορα προς το σημειο αποθηκευσης, όπως και εξ αιτιας του degradation της μπαταριας.

Τα μακρομορια κ.λ.π., εχουν πολυ μικροτερη αποδοση (του 20% που εχουν τα πυριτικα). Αυτα ειναι πολυ ευκολο να φτιαχτουν. Δεν απαιτει καμια υψηλη τεχνολογια.

cynical είπε...

Καλημέρα @Tyler,

γιαυτο και εγω θεωρω ότι η οικολογια ειναι κατ' εξοχήν πολιτική.
Με την πυρηνικη, γινεται όπως στο "Ορος". Βαφτιζουν το κρεας ψαρι, δηλαδη την πυρηνικη σε πρασινη. Εχω γραγει αρκετα γιαυτην, αλλα και σιγουρα θα επανερθουμε στο κοντινο μελλον.

cynical είπε...

@cirut,

ακομα και να παρω υπ'όψιν μου αυτα τα 1000 σπιτια σε συνολο 3.4 εκατομμυριων νοικοκυριων, το ποσοστο ειναι καπου 0.03%, μια ταξη μεγεθους μικροτερο απο οτι Αμερικη και Αγγλια.

Δες την ιστοσελιδα στο τελος της αναρτησης. Την προσεθεσα τωρα. Ενας φιλος μου φτιαχνει τωρα μονος του ενα πανελ για το εξοχικο του. Δεν ειναι καθολου δυσκολο!!

Υπαρχει καποιος λογος που δεν πρεπει να εμπιστευομαι τον Ριφκιν και δεν το ξερω; Ειδα τα πολλα ερωτηματικα στο τελος της λεξης "ποιος;;;" και αναρωτηθηκα.

cynical είπε...

Γεια σου @ange-ta,

εχει ενα χρονο ζωης η αναρτηση σου και ειναι απικαιρη, οπως και για τα επομενα πολλα χρονια. Δεν χρειαζονται μεγαλες διακυρηξεις και κεντρικες αποφασεις. Λιγο σπρωξιμο χρειαζεται για να αρχισουν σιγα σιγα να ξεφυτρωνουν τετοια σπιτια.

Δεν θα εκανα αυτη την αναρτηση, αν δεν εβλεπα ενα 0.2% των σπιτιων στην Αμερικα και Αγγλια να το εχουν καταφερει. Που σημαινει οτι γινεται! Από τα κάτω..

cynical είπε...

καλημέρα @ivain.

Επειδη η απαειλη εν ειναι ορατη, οιαζει κι σαν να μην υπαρχει. Οοτε θεωρομε τι δεν θα φτασει αυτη ωρα. Με μικρες αλλαγες, θα πετυχουμε πολλα, ώστε να μην μπουμε στο διλημμα της πυρηνικης.

Αν οι μικρες πολεις θα μπορουσαν να αυτοτροφοδοτουνται, τοτε λιγες κεντρικες μοναδες (μπορει και μονο απο τα υδροηλεκτρικα, δεν ξερω) να εφταναν να τροφοδοτησουν μεγαλες πολεις και δημοσιους χωρους..

Αν υπηρχε ενημερωση και αν καποιοι εργολαβοι ξεκινουσαν τετοια projects τοτε θα διαδιδόταν.

cynical είπε...

Καλημερα engant gatee.

Aσε, πέφτει το πετρελαιο, αλλα
τελειωνει κι ολας το ρημαδι. Αλλα, και οι ΟΠΕΚ, δεν καθισαν με σταυρωμενα τα χερια. Αποφασισαν να μειωσουν την παραγωγη κατα κατι εκατομυρια τη μερα, και θα το συνεχισουν μεχρι να φτασουν τις τιμες εκει που θελουν.
Οχι, που θα εχαναν.

Περα ομως, απο τη σημερινη συγκυρια, το κλιματικο/ενεργειακο ειναι υπαρκτο και αργα ή γρηγορα θα το αντιμετωπισουμε. Ελπιζουμε επισης να πεσουν οι τιμες και στα ΑΠΕ.

cynical είπε...

@NdN , καλημερα,

πριν απο καιρο διαβαζα οτι η τιμη της κιλοβατωρας απο τα φωτοβολταικα ειναι ισαμε και 5 φορες υψηλοτερη απο τις σνεμογεννητριες. Δεν γνωριζω πως υπολογιζεται αυτο, παντως οχι με βασει την τιμη της γης στη Μυκονο. Ο πιο ακριβος component, με όλα τα αλλα να ειναι λογικα, είναι η μπαταρια, η οποια εχει και ενα ορισμενο χρονο ζωης.

Για τη θερμανση, δεν χρειαζεται να χρησιμοποιησεις σολαρ σελς. Υπαρχουν και οι ..φουφουδες, και αλλοι πιο οικονομικοι τροποι!

Για τα καινουργια σπιτια, ισως θα αξιζε η δοκιμη. Για τα παλια δεν ξερω. Ισς να ειναι και χαμενα. Σιγουρα, θα υπαρχουν ακριβεις οικονομοτεχνικες μελετε που θα εντοπιζουν το bottleneck, και θα υποδεικνυουν λύσεις με το αναλογο κοστος και αποδοση.

Χωρις να ξερω λεπτομερειες, νομιζω οτι το μελλον, ειναι προς τα κει. Τοσοι εγγλεζοι, και αμερικανοι, πώς τα καταφερνουν;; Εγω, εκει εχω κολλησει. Και λεω, δεν μπορει, θα γινεται!

Ανώνυμος είπε...

H iqsolarpower.com μια χαρά είναι. Υπάρχουν καμιά 30ρια τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα. Τα ΑΠΕ θα διαδοθούν μόλις φθηνήνουν τα μικροαξεσουάρ. Μια λίστα

http://dir.forthnet.gr/699-0-gr.html

Πέρα από τα νούμερα που άνέφερα στο πρώτο σχόλιο, τα σπίτια που έχουν γενικά ΑΠΕ υπολογίζω ότι είναι > 5000. Οι περισσότεροι Μηχανικοί που ασχολούνται με ΑΠΕ, έχουν κάνει 300-500 δουλειές ο καθένας, σε δέκα χρόνια.

Εδώ και χρόνια παίζουμε με ένα ΑΠΕ, σε σπίτι φίλου πλήρως αυτόνομου. Πρώτη κατοικία, 20 χιλ από το κέντρο της Θεσ/νίκης - 500 W φουρφούρι αιολικό, 1000 W Φ/Β, 2000 AWh se μπαταρίες. Και γεννήτρια πετρελαίου ...για την κακιά την ώρα (2-3 μέρες το χρόνο). Τάφερε όλα μεταχειρισμένα από Αμερική με κόστος (+μεταφ), 40% καινούριων εδώ. Το εκπληκτικό είναι αυτό. Ότι ενώ ένα σπίτι τραβάει 5-6 KW ΔΕΗ, 1-1,5 KW ΑΠΕ με μπαταρίες φτάνει. Άρα μη συγκρίνουμε 5 με 5.

Στο θέμα χρειάζεται ενημέρωση διαρκείας, γίνονται παπάδες. Κάπου (Ντουμπάι;) χτίζονται 2 δίδυμοι πύργοι, που θα ηλεκτρ από 2 ανεμογεννήτριες στηριγμένες σε ύψος .. ανάμεσα τους. Υπάρχει αρχιτεκτονική αυτόνομων ηλεκτρ κτιρίων. Το κτίριο της greenpeace στο Παρίσι θα πουλάει ρεύμα από ΑΠΕ κλπ κλπ

Greek Rider είπε...

@cynical, καλησπέρα. Μέσα σε όλα αυτά να πω ότι ξέρω άτομα που είναι ενεργειακά αυτόνομα με αιολική ενέργεια και φωτοβολταικά.

Τους χαίρομαι πολύ. Νομίζω ότι είναι απλά θέμα χρόνου (σε 10 χρόνια, σε 20 ή σε 30;) που θα γίνουμε ενεργειακά αυτόνομοι. Θα μπορούσαμε να γίνουμε και πιο γρήγορα. Οι τεχνολογίες υπάρχουν και αυτό που μένει είναι οι επενδύσεις.

Επενδύσεις που θα μπορούσαν ήδη να έχουν γίνει αν αφηνόταν μερικοί να χρεοκοπήσουν και αντί αυτών τα χρήματα δινόντουσαν στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Αν οι νεοσυντηρητικοί (νεοφιλελεύθεροι + δεξιοί γενικότερα) σε όλον τον κόσμο υποχωρήσουν τότε η ρεαλιστική ουτοπία για την οποία μιλάμε θα είναι μια πραγματικότητα και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν πολύ καλύτερα και με πιο λίγο κόπο (γιατί η ενέργεια σήμερα εκτός του ότι μολύνει κοστίζει και παραπάνω).

marios είπε...

Διαβαζοντας την αναρτηση η ολη ιστορια μου θυμισε την αναπτυξη του διαδικτυου ή ακομα αν θες γενικοτερα της πληροφορικης.
Τομεις τους οποιους οραματιζονταν ως εργαλειο προς χρηση απο μεγαλης κλιμακας θεσμους, οπως μεγαλες εταιρειες, στρατος βρεθηκε τελικα να χρησιμοποιειται απο τον καθενα μας με την προοδο της τεχνολογιας.
(Να θυμησω για τους νεοτερους μονοπυρηνους υπολογιστες ιλιγγιωδους ταχυτητας 12Mhz?)
Ισως αντιστοιχη εξελιξη παρουσιασει και η αποδοτικοτητα της εναλλακτικης παραγωγης ενεργειας απο καποια στιγμη και υστερα οποτε θα βρεθει να μας συντροφεψει οχι απλως σε καθε κωμοπολη, σε καθε σπιτι αλλα ακομα και σε καθε συσκευη!

Ανορθόδοξος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά φίλη cynical. Φτάνει να επιτρέψουν οι πετρελαιο-εταιρίες να διαδωθούν αυτές οι τεχνολογίες και να είναι προσιτές για όλους! Μακάρι κάποια στιγμή να ανεξαρτητοποιηθούμε από αυτά τα αρπαχτικά...

Saq είπε...

Από τις 4.1.2009 θα είναι υποχρεωτική σε όλη την Ευρώπη η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής συμπεριφοράς κάθε διαμερίσματος, καταστήματος, γραφείου κ.λπ. που θα πωλείται ή απλώς θα ενοικιάζεται.

Δεν ξέρω κατά πόσο στην ελλάδα οι εργολάβοι θα κατασκευάζουν κτήρια με βάση την ενεργειακή κλάση, βάζοντας ηλιακά ή καλύτερες μονώσεις ή ότι άλλο απαιτείται. Πιστεύω ότι θα αργήσουμε να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο παρόλο που στην ευρώπη είδη γίνεται(ελλάδα βλέπεις είναι αυτή).

Πάντως κάποιος γνωστός που ήθελε να βάλει φ/β στο σπίτι δεν μπόρεσε γιατί κόλλησε σε μαλακίες τις πολεοδομίας.

Μεγάλο πρόβλημα, πάντως, με τις απε είναι η αποθήκευση του ηλεκτρισμού. Λόγο συμφερόντων νομίζω δεν έχει γίνει ή έχει κοπεί η ανάλογη τεχνολογική πρόοδος στις μπαταρίες ώστε να υπάρχει μεγάλη χωρητικότητα για αποθήκευση(με μικρότερες μπαταρίες φυσικά).

cynical είπε...

@Cirut,

καπου χαζευα χθες ενα βιβλιο για ποσα μεγαλα κτιρια αυτοτροφοδοτουνται πλεον, στη Γερμανια.
Αν καθισει καποιος και τα μαζεψει, απο ιντερνετ και αλλου θα δει, οτι το πραγμα ειναι εφαρμοσιμο. Αν μαζευτει μια κρισιμη μαζα πληροφορησης, το φαινομενο θα εξελιχτει σαν χιονοστιβαδα.

cynical είπε...

Καλημερα @Rider, μπορουμε να το κανουμε και μονοι μας, πριν καταρρευσει το συμπαν! Ολοι εχουμε απο καποιον φιλο που εχει μπει σ' αυτα, και παρ' όλα αυτα νομιζουμε οτι ολα ειναι τοσο μακρινα.
Μια καλη πληροφορηση χρειαζεται.

cynical είπε...

@Μάριε καλημερα,
πολυ ωραιο θα ηταν να συνεβαινε τελικα ετσι. Οταν το ενεργειακο φυγει απο τα χερια λιγων, νομιζω ότι η ανθρωποτητα θα ειναι τελειων διαφορετικη.

cynical είπε...

@Ανορθόδοξε καλημερα,

ηδη οι πετρελαικες εταιριες μπαινουν και στην πρασινη ενεργεια. Ειναι πολυ καλυτερα πληροφορημενες. Δεν ειμαι σιγουρη ποσο επηρεαζουν τις ερευνες για τα ΑΠΕ, ωστε να καταστουν cost effective. Μπορει και οχι. Θα προσπαθησω να το δω το θεμα πιο κοντα και απο τεχνικη αποψη.

cynical είπε...

@Mewton καλημερα,

Ο Cirut, μαλλον ξερει περισσοτερα για τα τεχνικα θεματα να μας πει. Καποια στιγμη εχω στο νου μου να το ψαξω. Η νομοθεσια οντως ειναι αποτρεπτικη για να πουλησει καποιος ρευμα στη ΔΕΗ. Δεν γνωριζω αν η γραφειοκρατια ειναι ιδια και για ατομικη χρηση.

Αυτο που λες για το ενεργειακο πιστοποιητικο ειναι ενδιαφερον. Εχω την εντυπωση οτι η εγκατασταση ηλιακων ειναι υποχρεωτικη. Ισχυει;

Ανώνυμος είπε...

http://ecology-salonika.org/lib/?p=996

Παρουσίαση άλλου αυτόνομου σπιτιού, από ΤΑ ΝΕΑ.

Σήμερα πουλάει ρεύμα από ΑΠΕ στη ΔΕΗ, όποιος θέλει, μετά από μια διαδικασία για σφάξιμο. ΤΣΠΑ γίνεται. Καλή τιμή. Το πρόβλημα: δεν λειτουργεί ο αναπτυξιακός νόμος (επιδότηση) εγκατάστασης (7000 αιτήσεις, κυρίως για 100ρια KW). Έτσι με 5-6 χιλ €/ KW πού να πας;

Ναι είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητ για το 2009. Όμως δεν έχουν ορίσει τι, πώς ποιος, πότε, ποιος πληρώνει τους ελέγχους κλπ Θυμίζω ότι δεν είναι πρώτη φορά που ψηφίζονται τέτοιοι νΌμοι ΚΟΧΕΕ ΠΑΛΙΌΤΕΡΑ. Ο μόνος που λειτουργεί είναι βαθμού απόδοσης λεβήτων σε CO.

Rodia είπε...

Πριν από αρκετά χρόνια, συμμετείχαμε ως χώρα σε ένα ευρπαϊκό πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας. Μαζί με ιταλούς και ισπανούς μηχ/κούς. Τι έγινε; Σε μας, ΤΙΠΟΤΑ.
Στην Ισπανία το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία και σε μεγάλη κλίμακα, μετά από ειδική νομοθεσία. Στην Ιταλία επίσης. Στην Ελλάδα, οι εργασίες περιμένουν σε κάτι συρτάρια του ΕΜΠ να τις φάνε τα ποντίκια.
..έχω απελπιστεί πια λέμε..
Την ιστορία αυτή την ανέβασα και σε ποστ με περισσότερες λεπτομέρειες -πού να ψάχνω τώρα- αλλά δεν ήταν κάτι τι εντυπωσιακό, να ανταγωνίζεται τα κανάλια.
ΑΜΑΝ ΠΙΑ αυτή η ΣΚΟΥΠΙΔΟΥΠΟΛΗ με μας τους πολίτες/γάτες που τρώμε σκουπίδια!

cynical είπε...

@Cirut,
απο το δημοσιευμα των ΝΕΩΝ εναν 100% ΑΠΕ σπιτι κοστισε γυρω στις 10,000 ευρω. Συγνωμη, αλλα ειναι φτηνο! Βεβαια ανεμογεννητριες στις πολεις δεν μπορουν να μπουνε. ΑΛλα αν αλλαξει το οικιστικο μοντελο θα ειναι δυνατον (στις νεες περιοχες) καθε 5 ή 10 κατοικιες να μοιραζονται τις ιδιες μοναδες ΑΠΕ.

Αν μου λες οτι τα εντελως ΑΠΕ σπιτια στην ελλαδα ειναι 5000, τοτε το ποσοστο ανερχεται στο 0.15% που δεν διαφερει και πολυ απο το αντιστοιχο στις ΗΠΑ και Αγγλια.

cynical είπε...

@Rodia καλημέρα,

Παντως στα καινουργια σπιτια βλεπω ότι μονωνουν τις κολωνες, βαζουν διπλα τζαμια, βαζουν καπνοσυλλεκτες, και ισως αλλα που δεν βλεπω ή δεν αναγνωριζω.

Έμενα θα μου αρεζε να δω να εφαρμοζεται ενα αλλο οικιστικο μοντελο. Η Ελλαδα ειναι απο τις λιγοτερο πυκνοκατοικημενες χωρες. Υπάρχει χωρος να απλωθουν οι κατοικιες εξω απο πολεις, αλλα αυτο προυποθετει καλο δημοσιο συστημα μεταφορας. Αν υπαρχει χωρος και οι κατοικιες δεν ειναι σε πολυκατοικιες, πολλα μπορουν να γινουν.

Εχω απορια να δω τι μαθαινουν σημερα οι πολιτικοι μηχανικοι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολυ΄ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια. Οφίελουμε βέβαια να πούμε ότι αυτή τη στιγμή όλη με την υπάρχουσα τεχνολογία δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση χρειάζονται οι βιομηχανίες. Ωστόσο, μπορούμε να περιορίσουμε σε λιγότερο από το 50% την παραγόμενη από υδρογονάνθρακες ενέργεια.

Το κακό είναι στο όνομα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ και του πλουτισμού των μετόχων της, δεν επιτρεπόταν εύκολα η δημιυοργία τέτοιων μονάδων (ακόμα και για ατομική χρήση) και κάθε τόσο μπορέι κάποιος να βρει μία τεράστια γραφειοκρατία που ουσιαστική εκμηδενίζει την ατομική-οικιακή πρωτοβουλία.

cynical είπε...

Καλημέρα σας κ. @Δείμε του Πολίτη!

Και 50% να εξοικονομήσουμε, δεν θα ειναι και άσχημα. Αμα αρχισουν να μπαινουν στα ΑΠΕ ολο και περισσοτεροι, αυτοματα θα βρεθουν και οι συμφερουσες τεχνολογικες λυσεις. Για τη γραφειοκρατια, μαλλον θα πρεπει να υπαρξει διαχωρισμος για υτους που τα θελουν μονο για ατομικη χρηση. Αγνοω τη νομοθεσια.

Rodia είπε...

Μεγειά τη καινούργια χρονιά!:)

γραφεις και απαντώ:

«Παντως στα καινουργια σπιτια βλεπω ότι μονωνουν τις κολωνες, βαζουν διπλα τζαμια, βαζουν καπνοσυλλεκτες, και ισως αλλα που δεν βλεπω ή δεν αναγνωριζω.»
-->> Η μελέτη θερμομόνωσης μπήκε στα απαραίτητα συστατικά έκδοσης οικοδ. άδειας επί εποχής Τρίτση (νωρίς μας άφησες Αντώνη) και στην αρχή γινόταν τυπικά και μπουρδουκλωμένα μέχρι που ξύπνησε ο κοσμάκης και ζητούσε πια "κανονική" μελετη ΚΑΙ κανονική θερμομόνωση, επειδή μάλλον κατατάλαβε ότι ωφελείται η τσέπη του -περάσαμε και μερικές κρίσεις πετρελαίου, αν θυμάσαι. Μονώνουν και τους τοίχους και τις ταράτσες, όχι μόνο τα υποστηλώματα -ευτυχώς.

«Εμενα θα μου αρεζε να δω να εφαρμοζεται ενα αλλο οικιστικο μοντελο. Η Ελλαδα ειναι απο τις λιγοτερο πυκνοκατοικημενες χωρες. Υπάρχει χωρος να απλωθουν οι κατοικιες εξω απο πολεις, αλλα αυτο προυποθετει καλο δημοσιο συστημα μεταφορας. Αν υπαρχει χωρος και οι κατοικιες δεν ειναι σε πολυκατοικιες, πολλα μπορουν να γινουν.»
-->> Εδώ μας τρώει λάχανο το υψηλό κόστος απόκτησης γης. Το χώμα κοστίζει ακριβά, ακόμα και στην επαρχία. Αρα, η μονοκατοικία κοντά σε πόλη είναι ουτοπία. Το φαινόμενο της "αντιπαροχής", αυτό το εγκληματικό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σύστημα που ισχύει ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και εφαρμόστηκε/προωθήθηκε επι θείου Καραμανλή εξαιτίας των παράπλευρων "απωλειών" του εμφυλίου -αστυφυλία, ανάγκη απομάκρυνσης από τόπους όπου ήταν εύκολη η σύλληψη και κατόπιν η εξορία, ενσωμάτωσης των ανθρώπων σε ένα ευρύτερο ιστό όπως μια πόλη, κλπ- εξακολουθεί να χτυπά τη χώρα μας. Στο φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό και η αύξηση της αξίας της γης. Οι πόλεις στην Ελλάδα αυξάνονται καθύψος (όπως στο στενόχωρο Μανχάτταν) και όχι κατά πλατος, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις του κόσμου, π.χ. Λονδίνο. Τι να κάνουμε; είμαστε ειδικοί στο να αντλούμε από τα χειρότερα παραδείγματα.

«Εχω απορια να δω τι μαθαινουν σημερα οι πολιτικοι μηχανικοι.»
-->> Εδώ βρίσκεται ένα ακόμα κουμπί παρανόησης του επαγγέλαμτος που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικιστική εξαθλίωση της χώρας. Σε εγκύκλιο (προπολεμική) όπου καθορίζεται το επαγγελματικό πλαίσιο γράφει επί λέξει "εν τω επαγγέλματι του αρχιτέκτονος, νοείται και το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού" -είχα ανεβάσει παλιά και σχετικό ποστ, θα το ψάξω, αλλά δες και αυτό- την εποχή που υπήρχαν ελάχιστοι αρχιτέκτονες και πολλαπλάσιοι πολ. μηχ/κοί (δε θυμάμαι ακριβώς πόσοι) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς που ζητούσε επειγόντως λύση -προσφυγικό, κλπ. Εκτοτε, η εγκύκλιος παραμένει σε ισχύ με τα γνωστά αποτελέσματα: άνθρωποι που ελάχιστα (ελαχιστότατα!) διδάσκονται σχετικά με το σπίτι και τα παράγωγά του, εκτός από την ευστάθειά του δλδ, ασκούν το επάγγελμα του κατεξοχήν αρμόδιου αρχιτέκτονα, δυσφημίζοντάς τον μάλιστα ως... εξωπραγματικό και φαντασιόπληκτο!

cynical είπε...

@Rodia καλησπέρα και Καλή Χρονιά και σε σένα.

Ευχαριστώ για τις χρησιμες πληροφορίες. Έβλεπα χθες στο Γκάζι μια νεα πολυκατοικια που ηταν εφοδιασμενη με φωτοβολταικά πανελς τοποθετημενα σε κινητα στοιχεια στην προσοψη. Δεν μου φανηκε τιποτε περιπλοκο και απορω γιατι δεν γενικευεται.

Παντως τωρα με τον προατιακο πολλοι αγοραζουν σπιτια και ζουνε ειτε στην Κορινθο και τη Χαλκιδα, οπου οι τιμες ειναι χαμηλοτερες. Εχω την εντυπωση οτι αν υπηρχαν στην ελλαδα υποδομες (οπως μεταφορα, αποχετευση, υδρευση) ο κοσμος δεν θα στιβαζοταν σε πολυκατοικιες και μαλιστα σε αποσταση αναπνοης τη μια απο την αλλη.

Ανώνυμος είπε...

Tο προβλημα του πλανητη λυνετε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΗΚΑ με μεγνητικες γεννητριες .(δεν κοροιδευω) Δες στο Ιντερνετ για PERENDEV GENERATOR και θα καταλαβετε.Το μεγαλο προβλημα ειναι οτι οι νομοι του TESLA ειναι γνωστοι 100 χρονια, αλλα ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να τους εφαρμοσουμε .
Σκεψου λιγο......

Ανώνυμος είπε...

Και το κοστοσ κατασκευησ ειναι μηδαμινο και η κατασκευη γινεται απο τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ .

Ανώνυμος είπε...

To αν εν γένει συμφέρουν οι ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας ή όχι μπορείτε να το πληροφορηθείτε από το παρακάτω link:

http://sites.google.com/site/binteostigmagonontmemgaok1/home/anatomia-mias-anemogenn

Στη χώρα του ήλιου με την τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια, σε συνδυασμό με την πρωτοπόρο και ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενη φωτοβολταϊκή τεχνολογία με τα πολλά και εξαιρετικά πλεονεκτήματα, καθώς και με βάση τα κίνητρα που δίνει ο τελευταίος νόμος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, η κατά κόρον εκμετάλλευση της ηλιακής τεχνολογίας αποτελεί με βάση την κοινή λογική την πρώτη και απόλυτη επιλογή.

Οι ανεμογεννήτριες με απίστευτα ύψη, που στήνονται σε όλες τις κορυφογραμμές απαιτούν τόνους μπετού, έκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιδήρου, χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων, καταστροφή δασικών εκτάσεων, ενώ λόγω και της απόστασής τους από τον καταναλωτή παρουσιάζουν πολύ μεγάλες απώλειες λόγω πτώση τάσης. Ή συντήρησή τους απαιτεί πολύ εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και γίνεται από τη μία και μόνο προμηθεύτρια εταιρεία από τη Δανία με τεράστιο κόστος. Και επιπλέον έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που δεν χαρακτηρίζονται από υψηλό αιολικό δυναμικό, οπότε και στις περισσότερες μέρες, όπου υφίσταται άπνοια ανέμων δεν αποδίδουν απολύτως τίποτε. Ας σημειωθεί ότι οι υπόψη ανεμογεννήτριες χρησματοδοτούνται από επιδοτήσεις που προέρχονται από τους φόρους του Έλληνα φορολογούμενου και τώρα πλέον και από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Δε ξέρω βέβαια πόσες μίζες αποδίδουν, αφού προωθούνται επίμονα από όλες ανεξαίρετα τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, παρά το ότι συνεισφέρουν μόνο σε ένα ποσοστό 6,5% στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και απαιτούν τη λειτουργία και πρόσθετων ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια φούσκα της αρπαχτής που πληρώνουμε όλοι και τίποτε περισσότερο.

Και για την απόδειξη όλων των παραπάνω παρατίθενται τα παρακάτω νούμερα:

Μια ανεμογεννήτρια των 850 ΜW απαιτεί θεμέλια περίπου 350μ3, βάρους 805 τόνων, ενώ των 3ών MW απαιτεί περίπου 475 μ3 οπλισμένο σκυρόδεμα, βάρους 1200 τόνων. Αν πολλαπλασιάζουμε το βάρος επί

3.405 ανεμογεννήτριες των 850 kW, έχουμε:

- οπλισμένο σκυρόδεμα: 1.191.750 μ3 και 2.741.025 τόνους

- Κανάλια καλωδιώσεων:47.670 χλμ

- Επίπεδα πλατώματα: 2.405.632,5 μ2

ή επί 965 ανεμογεννήτριες των 3 ΜW, έχουμε:

- οπλισμένο σκυρόδεμα: 458.375 μ3 και 1.158.000 τόνους

- Κανάλια καλωδιώσεων: 13.510 χλμ.

- Επίπεδα πλατώματα: 681.772,5 μ2

Αν προσθέσουμε την διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων πρόσβασης για βαριά οχήματα καθώς και την κατασκευή των υποσταθμών υψηλής τάσης για την διοχέτευση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο αντιλαμβανόμαστε την έκταση της καταστροφής που θα γίνει σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα η παρέμβαση του ανθρώπου ήταν ήπια έως ανύπαρκτη.

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ

To αν εν γένει συμφέρουν οι ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας ή όχι μπορείτε να το πληροφορηθείτε από το παρακάτω link:

http://sites.google.com/site/binteostigmagonontmemgaok1/home/anatomia-mias-anemogenn

Στη χώρα του ήλιου με την τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια, σε συνδυασμό με την πρωτοπόρο και ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενη φωτοβολταϊκή τεχνολογία με τα πολλά και εξαιρετικά πλεονεκτήματα, καθώς και με βάση τα κίνητρα που δίνει ο τελευταίος νόμος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, η κατά κόρον εκμετάλλευση της ηλιακής τεχνολογίας αποτελεί με βάση την κοινή λογική την πρώτη και απόλυτη επιλογή.

Οι ανεμογεννήτριες με απίστευτα ύψη, που στήνονται σε όλες τις κορυφογραμμές απαιτούν τόνους μπετού, έκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιδήρου, χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων, καταστροφή δασικών εκτάσεων, ενώ λόγω και της απόστασής τους από τον καταναλωτή παρουσιάζουν πολύ μεγάλες απώλειες λόγω πτώσης τάσης. Ή συντήρησή τους απαιτεί πολύ εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και γίνεται από τη μία και μόνο προμηθεύτρια εταιρεία από τη Δανία με τεράστιο κόστος. Και επιπλέον έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που δεν χαρακτηρίζονται από υψηλό αιολικό δυναμικό, οπότε και στις περισσότερες μέρες, όπου υφίσταται άπνοια ανέμων δεν αποδίδουν απολύτως τίποτε. Ας σημειωθεί ότι οι υπόψη ανεμογεννήτριες χρηματοδοτούνται από επιδοτήσεις που προέρχονται από τους φόρους του Έλληνα φορολογούμενου και τώρα πλέον και από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Δε ξέρω βέβαια πόσες μίζες αποδίδουν, αφού προωθούνται επίμονα από όλες ανεξαίρετα τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, παρά το ότι συνεισφέρουν μόνο σε ένα ποσοστό 6,5% στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και απαιτούν τη λειτουργία και πρόσθετων ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια φούσκα της αρπαχτής που πληρώνουμε όλοι και τίποτε περισσότερο.

Και για την απόδειξη όλων των παραπάνω παρατίθενται τα παρακάτω νούμερα:

Μια ανεμογεννήτρια των 850 ΜW απαιτεί θεμέλια περίπου 350μ3, βάρους 805 τόνων, ενώ των 3ών MW απαιτεί περίπου 475 μ3 οπλισμένο σκυρόδεμα, βάρους 1200 τόνων. Αν πολλαπλασιάζουμε το βάρος επί

3.405 ανεμογεννήτριες των 850 kW, έχουμε:

- οπλισμένο σκυρόδεμα: 1.191.750 μ3 και 2.741.025 τόνους

- Κανάλια καλωδιώσεων:47.670 χλμ

- Επίπεδα πλατώματα: 2.405.632,5 μ2

ή επί 965 ανεμογεννήτριες των 3 ΜW, έχουμε:

- οπλισμένο σκυρόδεμα: 458.375 μ3 και 1.158.000 τόνους

- Κανάλια καλωδιώσεων: 13.510 χλμ.

- Επίπεδα πλατώματα: 681.772,5 μ2

Αν προσθέσουμε την διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων πρόσβασης για βαριά οχήματα καθώς και την κατασκευή των υποσταθμών υψηλής τάσης για την διοχέτευση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο αντιλαμβανόμαστε την έκταση της καταστροφής που θα γίνει σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα η παρέμβαση του ανθρώπου ήταν ήπια έως ανύπαρκτη.

Ανώνυμος είπε...

Όντως τα φωτοβολταικα είναι μια πολύ καλή λύση για οικιακή χρήση. Τώρα όσον αφορά στο κόστος, νομίζω ότι μπορεί αρχικά να είναι υψηλό, αλλά στη διάρκεια των ετών γίνεται απόσβεση.

Unknown είπε...

Με τον καιρο θα γινει αποσβεση..

φωτοβολταικα προσφορα