Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Μετά το hype...


Τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι ένα βαρύ σύννεφο πλήξης να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Μια βαρεμάρα θαρρείς κι έχει απλωθεί από την μια άκρη της χώρας στην άλλη. Μια βαρεμάρα που μοιάζει με κατάθλιψη, τίποτε το σοβαρό βεβαίως που να μας ανησυχεί, απλώς δείχνει να έχει τα ίδια συμπτώματα όπως μετά από μια μεγάλη γιορτή, που το ξεκίνημά της ήταν φορτωμένο προσδοκίες, αλλά το τελείωμα αποδείχτηκε τζούφιο και φτωχό. Όπως σε μια κακή ταινία, που αφού ο σκηνοθέτης κάνει το πάν να μας ανεβάσει τους σφυγμούς και την αδρεναλίνη, στο τέλος μας εγκαταλείπει κάπου ψηλά, ξεχνώντας, ή αποτυγχάνοντας, από ατζαμοσύνη συνήθως, να φέρει την κάθαρση που οφείλει, ώστε το στομάχι να χαλαρώσει από το δίωρο σφίξιμο.

Οι τελευταίοι δυο μήνες ήταν όντως φορτωμένοι από πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Είχαμε τις θεαματικές πτώσεις των κολοσσών, με τον ένα να κατακρημνίζεται μετά τον άλλον, φαντάζομαι σαν τους τεράστιους όγκους πάγου που αποκολλώνται και κατακρημνίζονται με πάταγο στις θάλασσες της Αρκτικής. Κάθε μέρα και νέο θρίλερ. Στοιχήματα, αγωνία, για το ποιος θα είχε σειρά την επομένη, μέρες γεμάτες απόλαυση, μιας και το θρίλερ παιζόταν μακριά από μας, στις σκοτεινές αίθουσες ούτε καν της Αμερικής, αλλά στα πολυτελή multiplex της Wall street.

Το hype των καταρρεύσεων πυροδότησε κάποιες παλιές φαντασιώσεις για το τέλος του καπιταλισμού και τα παρεμφερή, έπεσαν αναλύσεις επί αναλύσεων, και όλοι την βγάζαμε στημένοι στις γωνιές μπας και γίνει καμιά έφοδος σε τίποτα χειμερινά ανάκτορα και δεν προλάβουμε να τραβήξουμε ούτε ένα βίντεο για να θυμόμαστε το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

Μετά, είχαμε την κούρσα του Ομπάμα. Τρέχαμε από πίστα σε πίστα, από γκραν-πρι σε γκραν-πρι, κι εδώ τα στοιχήματα πέφτανε βροχή, τον συμπαθήσαμε τον άνθρωπο, τον συντρέξαμε το βράδυ στις προσευχές μας. Αλλά, κι αυτό το ράλι μάς τέλειωσε. Ηρέμησαν τα πνεύματα, κι ο κάθε κατεργάρης πήγε στον πάγκο του. Οι κατεργάρηδες της Αμερικής βεβαίως.

Γιατί εδώ σε μας, άρχισε ένα καινούργιο σήριαλ: το Βατοπέδι. Τι αγωνία κι αυτή! Μας πρήξανε τα συκώτια μέχρι να μας αδειάζουν τη γωνιά Ρουσόπουλοι και Βουλγαράκηδες, στην αρχή φάνηκε τα γεγονότα να τρέχουν καταιγιστικά, άναψαν τα αίματα με κάτι χορεύτριες, σπαθιά και DVD-ιά, αρχίσαμε να ορεγόμαστε τα χειρότερα, μα πάλι στο τέλος μείναμε προδομένοι. Η κατηφόρα σταμάτησε ως εκεί, τίποτε καινούργιο δεν βγήκε στη φόρα και μετά άρχισε πάλι η πλήξη να μας τυλίγει θανάσιμα.

Εν τω μεταξύ, τη στήσαμε και πάλι στις γωνιές περιμένοντας την επιδημία της κρίσης να περάσει απ’ το κατώφλι μας, γιατί δεν μπορείς έτσι απότομα να αφήσεις την αδρεναλίνη να σου φύγει. Θα σε πάρει κι ο διάολος μαζί. Το λένε, άλλωστε 15 ψυχίατροι και υπερδιπλάσιοι ψυχολόγοι. Να, τα πρώτα σημάδια έλεγε ο ένας, δεν είναι αυτά σημάδια έλεγε ο άλλος. Είναι; δεν είναι; Ακόμα να καταλήξουμε. Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να την κάνουν υπερπαραγωγή, αλλά δεν τους πολυέβγαινε, καμιά εταιρία δεν φάνηκε να πτωχεύει, καμιά τράπεζα να τινάζεται στον αέρα, για τον κάθε πικραμένο να χαρεί, το υποτονικό κλίμα ξαναγύρισε, οι καναλάρχες είναι φανερό ότι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ξαναζωντανέψουν το ενδιαφέρον μας, αλλά εις μάτην, με δευτεράντζες δεν πας πολύ μακριά, η Πάνια και ο Καρβέλας έχουν μικρή εμβέλεια στο χρόνο, μια δυο μέρες το πολύ, μετά άντε πάλι στη γύρα για άλλη τροφή να ταΐσεις τα ζωντανά που λυσσούν για Νέα και συγκινήσεις.

Και το χειρότερο, έρχονται και Χριστούγεννα. Μην περιμένετε τίποτε το συνταρακτικό. Όλα θα τα καταπιεί η μάχη της γαλοπούλας και της ντομάτας. Με λίγη τύχη μπορεί να παίξει και το μαρούλι. Άντε και κανένα μπινελίκι στη Βαρβάκειο την παραμονή.
Και μεις, το αδηφάγο πλήθος, πώς θα πορευτούμε μετά τόσο καιρό χωρίς βαρβάρους;

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χωρίς βαρβάρους δύναμαι, χωρίς Τσιαμτσίκα όχι

pentanostimi είπε...

xa xa ,trisvarvaros,aftos....

Tyler Durden είπε...

για να μην πάθουμε αδρεναλινοπενία πάμε να παίξουμε στη στιγμή της αλήθειας μεχρι το επόμενο μπουμ

Tyler Durden είπε...

και μάλιστα σε ξένη TV που είναι πιο wow:

http://www.youtube.com/watch?v=q9ttUtfqhLg

PN είπε...

Kαι ως γνωστόν, στον πλανήτη happy κανείς δεν κλείνει μάτι...!!!!

cynical είπε...

Ποιον εννοειτε κ. Κ.Κ.Μοίρη. Τον γνωστο δαιμονιο ρεπόρτερ της Washington Post? Το λαγωνικό των Times? Λιγο σεβασμο, σας παρακαλώ, στα ιερα τερατα της δημοσιογραφιας!

cynical είπε...

Γεια σου Πεντανόστιμη. (Μεταξυ μας σε ποιο καναλι παιζει;).

cynical είπε...

Καλημέρα @Tyler Durden. Πολύ politically correct γιναμε σ'αυτη τη χωρα! Nα δεις που στο τελος της εξεταστικης θα ζητησουν και συγνωμη για την ενοχληση!

cynical είπε...

Τι έγινε @VK; Από την κρίση έκλεισαν τα εργοστασια με τα υπνωτικά ;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο Νικολάκης ο Τσιαμτσίκας δεν είναι«ιερό τέρας της δημοσιογραφίας» στα θέματα της ακρίβειας και της αγοράς γενικώτερα;

busy bee είπε...

Ετοιμαστείτε, ξεκινάει ο "πόλεμος" της γαλοπούλας "καναπεδόπληκτοι" της ψωροκώσταινας!!

Greek Rider είπε...

Cynical καλησπέρα. Ευτυχώς που υπάρχουν, λοιπόν, οι βάρβαροι αλλά και τα blogs.

Βέβαια για ενέσεις αδρεναλίνης οι λύσεις είναι πολλές.

cynical είπε...

Kαλημέρα @ivain. Ο Αυτιάς, νομίζω ότι είναι καλύτερος!! (παρεμπιπτόντως, οπως εγραψα και στην πεντανοστιμη δεν ξερω τη φατσα του Τσιαμτσίκα, αλλά τον γνωρίζω εξ ακοής από τα σχολια που κυκλοφορουν για το πρόσωπό του). Μη με κανεις τωρα να τον ψαξω και να κανω ξεχωριστη αναρτηση! Θα άξιζε λες τον κόπο; )

cynical είπε...

Σήμερα busy-bee ακουγα ανταπόκριση απο Bαρβάκειο που έλεγε, ότι οι μαχες τα Χριστούγεννα, διεξαγονται σε πολλα μετωπα, όπως στο μέτωπο της γαλοπούλας, αλλα και του αρνιου και του χοιρινού, και του βοδιου. Αντιθετα το Πασχα ειναι πιο ανιαρο. Εκει υπάρχει ο ολοκληρωτικος πολεμος του αρνιου και δεν μπορεις να αλλαξεις και καναλι. Ολα τα ιδια παιζουνε.!

cynical είπε...

Γεια σου @Rider. Το έπιασα το υπονοούμενο για τις ενεσεις αδρεναλίνης. Γκάζια, έ!!, γκάζια;;

Ανώνυμος είπε...

ΌΛα καλά, περνάμε το hype, πριν το happening (γιορτινο γαϊτανάκι). Σε καλό δρόμο είμαστε! Το αντίθετο κατάντησε ανιαρό.

Κάποιος έλεγε για τις γιορτές, πέρασε κι αυτή η γιορτή και ξέχασα να νιώσω και τη συγκίνηση!

Matrix είπε...

Και καλά για τους επόμενους μήνες να το ανεχτούμε, εδώ δεν έχει προβλεφθεί τίποτα ούτε για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Όλα στον αυτόματο πιλότο και να ξυπνάς και μετά να αναρωτιέσαι γιατί δεν είσαι καλά.

Καλό απογευμα Cynical.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένετε να ερθει κανενας λογαριλασμος η τίποτα κοινόχρηστα και θα σας πω εγώ για αδρεναλίνη,τύφλα ναχει ο Βερίκιος

Swell είπε...

Aπό την έλλειψη ενδιαφέροντος εγώ το έριξα στην αναπαραγωγή. Γατιών.

nelly είπε...

Τι εχουμε εδω? Τον (τραγικο) απολογισμο της χρονιας που φευγει?

Ανώνυμος είπε...

Ποιος σας είπε ότι θα πλήξετε; Έρχεται 70ωρο, έρχεται 3-4ήμερο με μείωση αποδοχών (ε, ρε 35ωρο που θα σε νοσταλγούν), έρχονται απολύσεις. Όλα στο όνομα της κρίσης που δεν ήρθε ακόμη αλλά των φρονίμων εκμεταλλευτών τα παιδιά πριν πεινάσουν οι άλλοι τους κλέβουν το φαΐ.

Και ναααα το κλάμα των καναλιών που πρώτα απ’ όλους εφαρμόζουν τα μέτρα εδώ και χρόνια στους απλήρωτους και ανασφάλιστους δημοσιογράφους…

Έρχεται κρύο έρχεται μπόρα…

katerina είπε...

Λοιπόν μιας και δεν βλέπω αυτή η Κυβέρνηση να μας προσφέρει τίποτα άλλο, ας μας προσφέρει ένα καλό περιποιημένο σκάνδαλο.

Βαρέθηκα τους παπάδες, και τους λουτροκαμπινέδες του Ρουσσόπουλου, γυναίκες δεν έχει, τι να σου κάνει τώρα η Αζελ, πολύ...ώριμη, ο Ψωμιάδης, έ, τέλειωσε και αυτουνου η καριέρα, έχει παίξει όλους τους ρόλους του παγκοσμιου ρεπερτορίου, κάτι Σαλονικιοί επιχειρηματίες, της συμφοράς...

Έλεος...Χριστούγεννα έρχονται, δωμάτιο δεν βρήκα στο St. Moritz, εδώ θα μείνω, κάτι να περάσω την ώρα μου ρε αδελφέ.

Λοιπόν θέλω ένα σκάνδαλο, με τουλάχιστον 5 γκόμενες, 7 ..καλοβαλμένους με γκρι κροτάφους (μην αρχίσουμε πάλι το sex με τον Ζαχόπουλο και τον Βαρθολομαίο... έλεος), λιμουζίνες, εξωτικά θερετρα, πισινες, ...καλά ελικόπτερο είχε και ο Εφράιμ...αρα πάμε για learjet, και όλοι αυτοί καλοντυμένοι.

Και όχι λιτά, μην μας βγάλουν με κανένα μαυρο Armani, πολύ λιτό ρε αδελφε, πολύ minimal…Να έχει παγιετα, σμοκιν, φρου φρου...
Επιτέλους δημοκρατία...κάθε πολίτης να παραγγέλνει το σκάνδαλο που θελει να απολαύσει....
Α, Και όχι διαφημίσεις ενδιάμεσα...

cynical είπε...

Kαλημέρα @cirut. H βιομηχανία συγκίνησης θα αναλάβει το εργο της τωρα τα Χριστούγεννα. Το εργο οπως παντα θα ειναι light και γλυκερό, ενω εμεις συνηθισαμε στα hard core.

cynical είπε...

@Matrix καλημερα. Αυτος ο αστεροειδής πότε είπαμε ότι θα πλησιάσει τη Γη;;

cynical είπε...

@de Profundis καλημερα. Αυτος ο άνθρωπος (ο Βερίκιος) είναι σαν να βρισκεται μονιμως κατω απο ηλεκτροσοκ.

cynical είπε...

Δηλαδή @swell, κάθηκε η ευγονική των γάτων; Χρειάζονται κι αυτοι υποβοήθηση;

cynical είπε...

Καλημέρα @Nέλλη. Iσα ισα μιλησα για το μεγαλο excitement των τελευταιων μηνών. Αυτο που κόπηκε άδοξα και που πολύ φοβαμαι οτι δεν θα επαναληφθεί. Πάλι θα πέσουμε στις τεχνητες γλυκερες συγκινησεις.

cynical είπε...

Καλημέρα Στέργιο. Αυτο το 3-4 ωρο φαινεται ότι αποτελεί ό,τι πιο φρεσκο έχει να μας δώσει η οικονομικη επιστημη. Πώς το σκέφτηκαν βρε οι εγκέφαλοι; Και υστερα λεμε ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι χάλια!

cynical είπε...

Καλημερα Κατερινα,
Ε!, υπάρχει ιστορικη συνεχεια στη ΝΔ. Από τους καμπινεδες του Μητσοτάκη, στους λουτροκαμπινεδες του Ρουσόπουλου, και μετά στους βόθρους του Αγ. Ορους.
Μη στενοχωριεσαι Κατερινα μου για το St. Moritz. Ούτε και φέτος θα χιονίσει τα χριστούγεννα.
Δυστυχως, ούτε μια γκαρσονιέρα, ούτε κανενα εξωγαμο του Εφραιμ, κι οι εκβιασμοί τσίπικοι.
Σφιχτοχερηδες κι απο πανω. Τοσα λεφτα φαγωθηκαν. Μα πού πήγαν; στα στρώματα; Μ'αυτη την απορια θα πάμε. Και αντε μετα να κανεις και Χριστουγεννα.

OnWine είπε...

Χμ... μάλλον αργείς να απαντήσεις, υποθέτω ότι επεξεργάζεσαι απάντηση στην Κατερίνα... μεγάλο το δικό της κείμενο, θα σου πάρει σίγουρα πάνω από τα 3 ΑΚΡΙΒΩΣ λεπτά που σου παίρνουν τα άλλα... άρα προφταίνω...

Λοιπόν, η Κατερινα έγραψε γιά "Λοιπόν θέλω ένα σκάνδαλο, με τουλάχιστον 5 γκόμενες, 7 ..καλοβαλμένους με γκρι κροτάφους (μην αρχίσουμε πάλι το sex με τον Ζαχόπουλο και τον Βαρθολομαίο... έλεος), λιμουζίνες, εξωτικά θερετρα, πισινες, ...καλά ελικόπτερο είχε και ο Εφράιμ...αρα πάμε για learjet, και όλοι αυτοί καλοντυμένοι."

Εμένα τώρα... γιατί μου θυμίζει το γάμο του Τσοχατζόπουλου?... ολα τα είχε.... γκρίζους κροτάφους, λιμουζίνες, εξωτικά θέρετρα (Georges V), πισίνες, και lear jet... ολα εκεί ήσαν!

Ετσι ρε παιδί μου... γιατί κάποιοι ξεχνάνε γρήγορα...

cynical είπε...

Σχολιαστη, και μενα ακριβως εκει πηγε το μυαλό μου, αλλά ειπα να μην αρχισω τους συμψηφισμους. Παντως η εποχη Σημιτη ηταν πιο γκλαμουρατη,με τα κοτερα της Τσουκαταινας, τα χρηματιστηρια του Γιαννου και του Νεονακη. Η Μυκονος, παραδίπλα...
Του Αντρεα, παλιοτερα ειχαν πολύ μικροαστιλικι. Λεφτα σε pampers και κουτες απο τσιγαρα, οι κφετσούδες και οι φιλεναδες της Μιμής! Δευτεράντζες...

Ισως, θα επρεπε να ψηφιζαμε καποτε για το σκανδαλο που μας άρεσε πιο πολυ. Ισως ισως να γραφοταν και ενα βιβλιο για την ιστορια των σκανδαλων στο νεοελληνικο κρατος. Πώ πω ιδεες που μου μπήκαν!!

OnWine είπε...

Μα... πιός καλύτερος να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο από εσένα?

Πιστεύω ότι η "Ιστορία των Σκανδάλων" θα γίνει ελληνικό best seller... άσε που θα μεταφραστεί και σε ξένες γλώσσες γιά να πάρουν ...παράδειγμα και οι κουτόφραγκοι.

Τώρα... χωρίς πλάκα... σκέψου το...

cynical είπε...

Σχολιαστη, Και γω το πιστευω ότι θα ειχε ενδιαφερον. Ειναι ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο της ελλην. ιστοριας. Ισως, να ειχε ενδιαφερον να βλεπαμε την στοφα των ελλ. σκανδαλων, και αν υπήρξε καποια ενοποιητικη αρχη, πραγμα που θα μας διδασκε πολλα για το κρατος και την ελλ. κοινωνια διαχρονικα.
Επισης ποσα διελευκανθηκαν, αν πληρωσε κανενας, θελει δουλεια πολυ να κοιταξει κανεις εφημεριδες και αρχεια ...
Καλο θεμα για διδακτορικο...
Στη σύνταξη...

Ανώνυμος είπε...

Cynical, δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω ετούτη τη συζήτησή σας αλλά τώρα στα πεταχτά για την τελευταία σου παρατήρηση έχω να πώ ότι χρειάζονται πολλά πολλά πολλά διδακτορικά όχι απο συστάσεως του Ελληνικού κράτους αλλά μόνο απο το Β° παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Τα ματάκια ημών των μεγαλύτερων είδαν τόσα πολλά που θελήσαμε να αλλάξουμε το κόσμο(...έστω της Ελλάδας) αλλά φάγαμε τα μούτρα μας και ακόμη...
Να είστε καλά και μη χάνετε την ελπίδα σας. Υπάρχει ελπίδα,(για να πάρω θέση και στο προβληματισμό της Κατερίνας) χρειάζεται όμως δύναμη και πάνω απο όλα χρειάζεται να ονειρευόμαστε

cynical είπε...

Έτσι όπως το λες @ivain, γινεται ακομα πιο δυσκολο το πραγμα. Στο τελος θα πρεπει να περιλαβουμε στο βιβλιο καθε πτυχη της ελλην. ιστοριας.
Θα πρεπει να βαλουμε καποια κριτηρια τοτε του τι θα ορισουμε σαν σκανδαλο. Απο το ποσο ζημιωσε το κρατος; απο το βαθμο εμπλοκης υψηλοβαθμων κυβερνητικων; Τελος παντως μου αρεσει αυτο σαν ιδεα.

NdN είπε...

Πλήξη βλέπω εκεί στην Αθήνα...τι να σου πω ρε Cynical, αν παίρνεις bonus (13ο μισθό νομίζω το λέτε αυτό στο Ελλάντα) έλα εδώ στα ξένα που έχουν εκπτώσεις από τα M&S μέχρι σύσσωμο το σωματείο των μαγαζιών στην Bond Street.

Υ.Γ. Θα πάρουμε γαλοπούλα από εδώ είναι φτηνότερη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η ποικιλία στην ζωή μας είναι που τα κάνει όλα ενδιαφέροντα.
Ακόμα πιό ωραία θα ήταν να μην έχουμε αργία κατα την διάρκεια των εορτών.
Ετσι για αλλαγή φέτος να μήν είχαμε πρωτοχρονιά ας πούμε...
Το σίγουρο είναι πως για αλλαγή δεν θα έχουμε γαλοπούλα...

cynical είπε...

NdN, ξερεις ποσο πηγε η ισοτιμια λιρας ευρω; Κοντευει τη μοναδα! Αν βαλεις και τις εκπτωσεις και τη μειωση του ΦΠΑ, θα αρχισουν τα αεροπλανα να κανουν διπλοβαρδιες Αθηνα-Λονδινο!

Πτωχοί Εγγλέζοι....

cynical είπε...

Καλωςορισες panole8riambos. Για τη γαλοπούλα μην στενοχωριεσαι. Μολις εμαθα οτι στο Λονδινο φετος τις δινουν τρεις στον παρά. Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Ανεκαθεν υποστηριζα οτι οι γιορτες θα επρεπε να γιορταζονταν απο τον καθενα την εποχη του ετους που θα τον βόλευε, έτσι ωστε να μην υπήρχε λογος να διπλασιαζονται οι τιμες αυτη την εποχη. Επισης ο 13ος να δινοταν τον Σεπτεμβριο, τοτε που καθε οικογενεια εχει ξεπαραδιαστει απο τις διακοπες και επι πλεον αρχιζει και η σχολικη χρονια και οι προκαταβολες των φροντιστηριων. Απλη λογικη...

marianaonice είπε...

Είδες ο Καβάφης??
Διαχρονικός αποδεικνύεται!!!
Οι Βάρβαροι πάντα ήταν απαραίτητοι για να σπάσει η μονοτονία και η κατάθλιψη του οργισμένου λαού!!
Δεν μπορούμε χωρίς αυτούς!!
Πόσο σωστά τα λες!!
Και οι γιορτές εν όψει με "βαρβαρότητες" στη Βαρβάκειο!!
χαχαχα!!

cynical είπε...

Kαλημέρα Μαριάνα. Τωρα αν υποπτευθώ ότι οι ..βάρβαροι θα είναι η γαλοπούλα, θα πεθαααάνω!