Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Πάτρα-Calais: Σημειώσατε Χ.


Αν η Πάτρα αποτελεί τον ένα πόλο μαρτυρίου των Αφγανών και Πακιστανών κυρίως, προσφύγων, το Calais, λίγα μόνο μίλια από τις ακτές της ultimum «Γης της Επαγγελίας», αποτελεί τον άλλον. Και στις δυο πόλεις, πόλος έλξης το λιμάνι, τα πλοία, τα φορτηγά και οι νταλίκες και η μεγάλη υπόσχεση για μια νέα ζωή, την οποία όμως ένα υδάτινο σύνορο κρατάει ανεκπλήρωτη. Και στις δυο πόλεις το ίδιο σκηνικό. Άθλια στρατόπεδα, εξαθλιωμένες ψυχές, μόνη τους έγνοια το κυνήγι της καρότσας. Δυο λιμάνια που στομώνουν από απελπισμένους. Όσοι καταφέρνουν να σαλτάρουν από Πάτρα στην Ιταλία, μοιραία θα φρενάρουν στο Calais. 10, 20, 30 οι προσπάθειες σε κάθε λιμάνι, άλλες τόσες οι αποτυχίες.

Όπως εδώ, έτσι και κει ο τόπος βρίθει από δουλεμπόρους. 500 ως 1200 λίρες η ταρίφα γι’ απέναντι και τα κεφάλια πολλά.

Στις άκρες της πόλης του Calais, κοντά σ’ ένα υποβαθμισμένο ξερότοπο, μια νέα πόλη φάντασμα έχει ξεπηδήσει με καλύβες φτιαγμένες στα πρόχειρα από χαρτόνια, πλαστικά, παλιοσίδερα, ξύλα, χωρίς νερό χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τίποτε. Η «Ζούγκλα». Όνομα δοσμένο όχι για την πλούσια βλάστηση του τόπου φυσικά, αλλά για ό,τι απέμεινε από τους ανθρώπους που ήρθαν από το Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Γύρω στις χίλιες ψυχές. Οι Αφρικάνοι ζούνε αλλού, σε εγκαταλελειμμένα κτήρια στο κέντρο του Calais. Όπως και δω. Τρέφονται από φιλάνθρωπους Γάλλους που μοιράζουν φαΐ, ρούχα και κουβέρτες.

Το 2002, κάτω από την πίεση της Αγγλίας, οι γαλλικές αρχές ισοπέδωσαν ένα γειτονικό προσφυγικό στρατόπεδο του Ερυθρού Σταυρού, στη Sangatte, για να τους εξαναγκάσουν σε φυγή και να αποθαρρύνουν τους επόμενους. Μπορείς όμως να διώξεις τη δυστυχία με μια μπουλντόζα; Σήμερα, η γαλλική αστυνομία κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της. Συλλήψεις, δακρυγόνα, συνεχείς παρενοχλήσεις επί το επιεικότερον. Τον Απρίλιο δε, λίγο πριν την άφιξη του Γάλλου Υπουργού Μετανάστευσης, η αστυνομία ξήλωσε ένα κομμάτι της «Ζούγκλας» και προέβη σε συλλήψεις 190 μεταναστών, με στόχο να έχει ξηλωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου όλο το στρατόπεδο. Μέχρι τότε, ίσως κάποιοι καταφέρουν να περάσουν απέναντι. Γιατί το μετά, θα είναι ακόμα δυσκολότερο.

Μερικές ανταποκρίσεις εδώ.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7941060.stm
http://www.guardian.co.uk/world/2009/apr/23/calais-migrants-the-jungle
http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23663401-details/Instant+detention+centre+to+deter+Calais+migrants/article.do

ΥΓ. Δεν πρόλαβα να αναρτήσω το ποστ και νάσου έσκασαν τα νέα από την κατεδάφιση του καταυλισμού προσφύγων της Πάτρας. Σαν να είχα προαίσθημα όταν έγραφα τα ίδια για το Calais πριν λίγο. Δείτε εδώ.

http://nosferatos.blogspot.com/2009/07/120709-bbc.html

http://kersanidis.wordpress.com/2009/07/13/%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%80%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%b3%ce%ba/



28 σχόλια:

NdN είπε...

Γεια σου Cynical,

Για κάποιον ανεξιήγητο λόγο έχω περάσει (απ' έξω)και από τους 2 καταυλισμούς. Οχι για να περάσω απέναντι, αφού και στην Ιταλία και στην Αγγλία έρχομαι άφοβα, αλλά να ας πούμε ότι έτυχε. Δυστυχώς έχεις δίκιο, και στους 2 (τουλάχιστον λίγο έξω που πήγα εγώ) τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Βρωμιά εγκατάλειψη, άνθρωποι πεινασμένοι, παρατημένοι κτλ. Αρκετές φορές τα δελτία ειδήσεων στην Αγγλία γεμίζουν με ιστορίες μεταναστών που προσπάθησαν να περάσουν ανάμεσα σε φορτηγά που τους συνέθλιψαν.

Πολλές οι ιστορίες από τον καταυλισμό του Calais που κοσμούς τις εφημερίδες. Σχετικά πρόσφατα υπήρχε ένα ρεπορτάζ για 2 Αγγλίδες 21 χρονών που πήγαν στο Calais για να επισκεφτούν τον καταυλισμό γιατί ήταν θέμα της διπλωματικής τους. Μίλησαν με ανθρώπους που ζουν εκεί, τους πήγαν φαγητό, κουβέρτες, είδαν από κοντά τις συνθήκες, φωτογράφισαν κτλ, η μία βγήκε...η άλλη είπε να βγάλει μερικές ακόμα φωτογραφίες (έμεινε μόνη της) και την βίαζαν για μερικές μέρες. Μεγάλο σούσουρο στην Αγγλία γιατί οργανώσεις βοηθούσαν συχνά τους μετανάστες απέναντι, τελικά δεν έμαθα κάτι παραπέρα.

de profundis είπε...

ΕΛ.ΑΣ Γαλλία Συμμαχία

cynical είπε...

Γεια σου NdN,

Ειδα και γω τα δημοσιεύματα για το βιασμο. Αλλα δεν θελήσα να τα αναπαραγω γιατι, αλλο που δεν θελουννα συνδεσουν τους προσφυγες με εγκλήματα.
Πάντως, σαν να ειχα προαίσθημα, χθες βραδυ ξηλωσαν ξαφνικα τον καταυλισμο της Πατρας, και δω χωρις να ξερουν (υποθετω) που θα μεταφερθουν.

cynical είπε...

de profundis,

εμεις παντως και σε αυτο το σημειο αντιγραψαμε τη γαλλικη πρωτοβουλια.

Swell είπε...

H συμπάθεια με τη Γαλλία του Μιτεράν μας προέκυψε επί Αντρέα. Αυτού μωρέ που κάποιοι (ακόμα) τον αποκαλούν αείμνηστο. Γι' αυτό η Ελλάδα προοδεύει. Μας χαλάνε την πρόοδο όμως οι μετανάστες.

alex_m είπε...

Τήν είδηση δυστυχώς την άκουσα να μεταδίδετε πρώτη από τον "105,5 στο κόκκινο" πολύ νωρίς το πρωί της κυριακής !
Οτι είχαν συμβεί αυτά τα γεγονότα που περιγράφεις , δεν το είχα καθόλου υπ' όψιν .
Με ανησυχεί όμως αυτό που διάβασα σαν σχόλιο σε ανάλογη δική μου χτεσινή ανάρτηση (και το οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω σε link για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω)
Καλησπέρα .

alex_m είπε...

Λάθος μου και διορθώνω :
Με ανησυχεί και αυτό !

ippoliti_ippoliti είπε...

Είμεθα η πολιτισμένη Δύση. Ξεχάσαμε την πρόταση του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος να απασχολούνται στη χώρα οι μετανάστες με το μισθό της χώρας προέλευσης; εάν αυτό εισακουγόταν (πάλι καλά που δεν έγινε αποδεκτό) που θα ζούσαν οι άνθρωποι; και μία ερώτηση για τον ΝdN. Ο βιασμός είναι αδίκημα εισερχόμενο από τους μετανάστες; δεν το γνώριζε η πολιτισμένη Ευρώπη; οι παιδεραστές στο Βέλγιο μετανάστες ήταν ή υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη; Ελεος
Καλό βράδυ Cynical

Christina Linardaki είπε...

Έτσι, λοιπόν, τώρα που διώξαμε τους ανεπιθύμητους «μουσαφίρηδες» μπορούμε να ζήσουμε καλά και αυτοί χειρότερα. Θα θυμίσω μόνο ότι «μουσαφιράτ» στα πέρσικα σημαίνει «ταξίδι» όπως είναι ο τίτλος του εξαίρετου βιβλίου του Βασίλη Λαδά. Μόνο που εν προκειμένω ο ταξιδιώτης στερείται δικαιωμάτων. Ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, «ο χωρίς χαρτιά» ξένος μπαίνει στο περιθώριο του όρου «ανθρωπότητα». Αν δεν αντιδράσουμε όλοι και όλες στην πολιτική αυτή, τα επόμενα πούλμαν όχι μόνο θα πηγαίνουν σε άγνωστο προορισμό αλλά θα έχουν και καλυμμένα τα παράθυρα, όπως τα τρένα της μεγάλης σφαγής των Ναζί. Έλεος!

NdN είπε...

@ippoliti

Μάλλον δεν κατάλαβες το σχόλιο μου και είναι λογικό γιατί για εσένα η μετανάστευση είναι μία εικόνα της τηλεόρασης ή κάποιο "παραμύθι" ηλικιωμένων για την Γερμανία. Θα σε απογοητεύσω αλλά για εμένα δεν είναι έτσι. Οταν δουλεύεις εδώ και χρόνια 4000χμ μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου δεν χρειάζεσαι την τηλεόραση για να δεις τι έφεραν οι μετανάστες και τι όχι...

Πάντως σε ένα πράγμα έχεις δίκιο. Στο "έλεος". Να θεωρούν μερικοί από τον καναπέ του σπιτιού τους ότι είναι και πιο φιλικοί με τους Πακιστανούς/Ινδούς/Ιρακινούς από μένα που δουλεύουμε/τρώμε/διασκεδάζουμε μαζί είναι...too much που λένε και στο χωριό μου.

Υ.Γ Δεν σε έχω συνηθίσει σε τέτοιες απαντήσεις αγαπητή cynical, αλλά να, είναι που βρέχει και σήμερα στο Λονδίνο...και έχω ξυπνήσει και από τις 5μιση για να είμαι στη δουλειά στις 6μισι...οπότε καταλαβαίνεις...

cynical είπε...

Καλημερα ΝdN,

δεν καταλαβα τι προβλημα ειχε η απαντηση μου. Αν επικεντρωνόμουν στο βιασμο θα ηταν σαν να διέγραφα ολα τα υπολοιπα που σχετιζονται με την τραγωδια αυτων των ανθρωπων. Δεν ειναι δικαιο να τον βαλω στην ιδια ζυγαρια με τα υπολοιπα. Ειναι θεμα κλιμακας και προτεραιοτητας.

cynical είπε...

Swell,
ήταν η ηρεμη δυναμη του Μιτεραν τοτε και η νευρικη του Σαρκοζυ σήμερα.

cynical είπε...

Κακο, ειπαμε, δεν υπαρχει λογος ανησυχιας για το σχολιο.

cynical είπε...

καλημερα Ιππολύτη,

θα μπορουσαν να τους ειχαν καψει ολους μαζι στον καταυλισμο της Πατρας. Ετσι θα ξεμπερδευαν μια και εξω. Αλλα ηταν χαραματα και επειδη δεν ειχε κινηση στο δρομο, η πυροσβεστικη εφτασε στην ωρα της. Και χαλασαν τα σχεδια...

cynical είπε...

Γεια σου Cleareaching,

ξερεις που τους εχουν παει; Μεχρι χθες διαβαζα οτι στο λιμανι ηταν περιπου 4000 αφγανοι. Χθες πώς βρεθηκαν ελάχιστοι; Υπαρχει καποια οργανωσει που παρακολουθει την πορεια τους;

NdN είπε...

Αγαπητή μου Cynical,

η παραπάνω απάντηση πήγαινε στην ippoliti που υπονόησε ότι έγραψα για τον βιασμό για να κατηγορήσω τους μετανάστες. Εξάλλου ξεκινώ το σχόλιο μου με

@ippoliti

ο λόγος που σου έγραψα το Υ.Γ. είναι ότι δεν συνηθίζω να απαντάω με τέτοιο τρόπο σε κανέναν και ειδικά σε φιλικά blogs. Αλλά ρε cynical πολλά να με πουν...αλλά και ρατσιστή; Νομίζω πως είναι τουλάχιστον γελοίο.

Για την ιστορία να σου πω ότι ούτε κι εγώ επικεντρώθηκα στον βιασμό. Απλά τον ανέφερα ως κατι το οποιο συνέβει πρόσφατα και ξεσηκωσε αντιδράσεις στην Αγγλία. Πολλές οργανώσεις Αγγλων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν (τουλάχιστον προσωρινά) από τον καταυλισμό και υποθέτω ότι πολλοί που έστελναν βοήθεια σταμάτησαν να το κάνουν. Η σημερινή κατάσταση δεν ξέρω ποια είναι καθότι όπως γνωρίζεις οι εφημερίδες ασχολούνται με ότι πουλάει. Και αυτό σταμάτησε να πουλάει μετά από κάποιες μέρες.

Και πάλι καλημέρα.

ELvA είπε...

Αγαπητη cynical

Τετοια γεγονοτα δυστυχως θα συνεχιζονται εφοσον υπαρχουν εντολες 'ανωθεν', κοινες σ ολες τις χωρες της ΕΕ. Το θεμα ειναι οτι και πολλοι κατοικοι των χωρων αυτων δικαιολογουν, η ακομα και επιβραβευουν τα σκληρα μετρα που παιρνονται εναντια στους ανθρωπους αυτους, που δε ζητουν τιποτα αλλο απο δικαιη μεταχειρηση και δουλεια.
Τους φορτωνουν εγκληματα, τους παρουσιαζουν για...βιαστες, ληστες κλπ μονο και μονο για να βρεθουν οι απαραιτητες δικαιολογιες, ωστε να απωθηθουν στις χωρες τους και να μην ενοχλουν τους..'φιλησυχους πολιτες' μιας υποκριτικης Ευρωπης που ενω σπερνει αδικιες με τη πολιτικη της, παντου, απο την αλλη δειχνει το σκληρο προσωπο της στους ασθενεστερους λαους/
κατηγοριες πολιτων οταν θελησουν να βρουν δουλεια για επιβιωση...Η θα μας πουν παλι το γνωστο παραμυθι οτι μας 'παιρνουν τις... δουλειες'; Ποιες δουλειες; Tουλαχιστον οι ηγετες της ΕΕ ας μη φερονται ετσι στο ονομα μας, γιατι πολλοι απο εμας δεν συμφωνουμε, ουτε βεβαια ψηφιζουμε κυβερνησεις που εχουν σαν σκοπο το ξεσκαρταρισμα ανθρωπων με διαφορετικη προελευση!

Eva Stamou είπε...

'Μπορείς όμως να διώξεις τη δυστυχία με μια μπουλντόζα;' γράφεις. Όχι, αλλά μπορείς να ξεγελάσεις εκείνους τους πολίτες που θεωρούν ότι κρατική πολιτική δεν σημαίνει προσφέρω λύσεις με βάση τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, αλλά καταστέλω κι εξαφανίζω βίαια το πρόβλημα για εμάς τους λευκούς, Ευρωπαίους, 'νομοταγείς' ψηφοφόρους, με όποιο τίμημα για τους μετανάστες.

Όσο για το θέμα του βιασμού, κατανοώ απόλυτα γιατί δεν αναφέρθηκες σε αυτό. Δεν είναι σωστό να απομονώνουμε κάποια περιστατικά εγκληματικής παραβατικότητας (άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν) βάσει των οποίων βγάζουμε συμπεράσματα για ολόκληρες ομάδες ή και φυλές ανθρώπων.

ippoliti_ippoliti είπε...

NdN, καταρχήν να πώ ότι χαίρομαι για την άμεση απάντηση και την περιγραφή της στάσης σου καιτης εν μέρει ζωής σου.
Επιθυμώ να σου πώ 2 πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν γνωρίζω τους μετανάστες από το σαλόνι του σπιτιού μου, όπως και αρκετές ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Δεν σε κατηγόρησα για ρατσισμό, εάν πάντως θεωρείς ότι το υπονόησα ζητώ συγγνώμη και την εννοώ.Σαφώς βρήκα άκαιρο το σχόλιο και πάντως θεωρώ ότι έτσι γραφόμενο ναι μπορεί να δημιουργήσει ερωτηματικά οπως το δικό μου που νομίζω δεν απαντήθηκε. Ηταν άλλωστε ρητορικό αλλά αληθινό.
Ευχόμενη καλές ημέρες και καλή διαμονή στο μακρινό τόπο

ippoliti_ippoliti είπε...

Γυρίζω για να πώ ευχαριστώ Cynical για τη φιλοξενία
Καλό απόγευμα

NdN είπε...

Ippoliti ο λόγος που απάντησα έτσι είναι ότι πράγματι μου φάνηκε ότι με κατηγόρησες για ρατσιστή. Και νομίζω πως αυτός είναι από τους τίτλους που δεν δικαιούμαι έχοντας ζήσει και δουλέψει σε 3 διαφορετικές χώρες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους φίλους μου, τους συναδέλφους μου κτλ.

Τον βιασμό όπως είπα τον ανέφερα γιατί είχε γίνει σούσουρο στην Αγγλία και πολλοί Αγγλοι που βοηθούσαν και κάποιοι άλλοι που έστελναν τρόφιμα/κουβέρτες κτλ αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Οσο για το ερώτημα σου που δεν απαντήθηκε. Φυσικά και την πραξη του βιασμού δεν την έφεραν στην Ευρώπη οι μετανάστες από το Ιρακ/Αφγανιστάν κτλ. Αλλά δεν μπορείς να παραγνωρίσεις ότι το South Kensington (κάτι σαν την Πολιτεία στην Αθήνα) είναι ασφαλέστερο από την πλατεία Ομονοίας τα βραδια. Σίγουρα εκεί που ζουν και περιφέρονται οι μετανάστες η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη όχι επειδή οι άνθρωποι γεννήθηκαν εγκληματίες, αλλά επειδή δεν έχουν να φάνε. Επομένως μπορεί να υπάρχει και ένας πλούσιος Βέλγος που ηταν παιδεραστής, αλλά νομίζω πως η παραβατικότητα είναι μεγαλύτερη στα γκέτο των μεταναστών στο Calais, την Ομόνοια ή το Bari.

Οσο για την γνώμη μου για τους μετανάστες και την σύγκριση της καθημερινότητας τους σε Αγγλία και Ελλάδα, μπορείς να την διαβάσεις εδώ σε ένα κείμενο που έγραψα πριν από 6 μήνες

http://eimasteakomaedo.blogspot.com/2009/01/blog-post_11.html

Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, καλά να περνάς και εσύ.

Christina Linardaki είπε...

Αγαπητή cynical, διάβασα σήμερα μια ανακοίνωση από μία παράταξη του συνδικαλιστικού φορέα στη δουλειά μου. Εκεί έλεγε ότι τους χώρισαν σε ενήλικους και ανήλικους και ότι πήγαν τους μεν στο νομό Ιωαννίνων (Κόνιτσα), τους δε στο Κιλκίς. Παρακολουθεί, υποτίθεται, τα τεκταινόμενα η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, αλλά απ' ό,τι κατάλαβα η αστυνομία δεν τους επέτρεψε ούτε να πλησιάσουν. Πέραν του καταυλισμού των Αφγανών που ισοπεδώθηκε, η ίδια "σκούπα" μπήκε και στη νότια πλευρά της πόλης με Σουδανούς οι οποίοι κοιμόντουσαν σε χαρτόκουτα.

cynical είπε...

Γενικώς,

Να πω και γω κατι για το βιασμό, μιας και πηγε προς τα κει η κουβεντα. Θα ήταν υποκρισια να λεγαμε οτι ολοι οι μεταναστες ειναι με το σταυρο και την αγιαστουρα στο χερι. Και κλεφτες βρισκεις αναμεσα τους και βιαστες και ο,τι θελεις, οπως συμβαινει παντου και παντοτε σε καθε ομαδα ανθρωπων, ειτε ελληνες ειναι αυτοι, ειτε αμερικανοι ειτε ελβετοι.
Φυσικα αν εισαι βιαστης μεταναστης την εχεις βαψει διπλα γιατι δρα σαν αυτοεκπληρουμενη προφητεια. Η ιδιοτητα μεταναστης διαγραφεται οχι μονον απο αυτον αλλά και απο ολοκληρη τη μεταναστευτικη κοινοτητα, όπου ολοι τοτε εκλαμβανονται σαν βιαστες, πραγμα που δεν συμβαινει σε αλλες κοινοτητες αν ενα μελος τους πεσει στο ιδιο αδικημα.

Επειδη το θεωρω αδικο να στιγματιζονται πολλοι για κατι που εκανε ενας, γιαυτο δεν θελω να αναφερομαι σε αδικηματα στα οποια εμπλεκονται μεταναστες, χωρις να σημαινει οτι δεν θα πρεπει να τιμωρηθει αυτος ο ενας που το διεπραξε.

cynical είπε...

γεια σου NdN,

ουδεν προβλημα, πολυ φασαρια για το τιποτα. Αλλοίμονο!
Αν ησουν ρατσιστης, δεν θα σ' εμπαζα στο βλογ μου.

ΥΓ. Μεταξυ μας, ομως, ποσους μεταναστες εφαγες σημερα;

cynical είπε...

Γεια σου @Elva,

θα τολμησω να πω ότι για το μεγεθος του μεταναστευτικου προβληματος στην Ευρωπη, οπως παρουσιαζεται δεν υπάρχουν μαζικες και ακραιες αντιδρασεις απο τον κοσμο στις πολεις, πραγμα που σημαινει οτι ειτε οι μεταναστες δεν ειναι τοσοι πολλοι, ειτε οτι δεν πειραζουν κανεναν, τουναντιον εξυπηρετουν.

Προσφατα διαβαζα για τις αλλες πυλες εισοδου στην ευρωπη, που ειναι τα κανάρια νησια, η Μαλτα και η Θέουτα στην Ισπανια, απεναντι απο το Μαροκο.Οι Ισπανοι εχουν βαλει και φραχτη, ενω η frontex δρα στα Καναρια και στο πρασινο ακρωτηριο και σε ολη τη δυτικη ακτη της Αφρικης κανοντας περιπολιες. Απο κει ανεβαινει ολη η Αφρικη, απο μας ανεβαινει η Ασια.
Καποια στιγμη ομως τιποτε δεν θα μπορει να συγκρατησει ολο αυτο το ανθρωπομανι.

cynical είπε...

Γεια σου Εύα,

πολυ μαφιοζικη ηταν η προχθεσινη επιχειρηση. Χαραματα, φωτιες, σαν να ηθελαν να κρυψουν ιχνη, μυστικοτητα και φυγη προς το αγνωστο. Τι εχει εκει που θα τους πανε; Υπαρχουν αραγε διαμορφωμενοι καταυλισμοι;
Για την αναφορα σε εγκληματικες πραξεις των μεταναστων συμφωνω μαζι σου. Εβαλα κι ενα σχετικο σχολιο.

cynical είπε...

Ευχαριστω @cleareaching,

για να δουμε θα μαθευτει ποτε πού πηγαν;

Στέργιος είπε...

Μεσάνυχτα προς 15/7 και βλέπω ένα ντοκιμαντέρ-ημερολόγιο για την αρπαγή και μεταφορά σκλάβων από την Αφρική στην Αμερική.

Απίστευτα βασανιστήρια και κακουχίες για να προσκυνήσουν. Τότε οι χρωματιστοί δεν ήθελαν με τίποτα να γίνουν μετανάστες και ο λευκός πολιτισμένος τους έκανε «μετανάστες» με βία και πυρωμένα σίδερα.

160 χρόνια μετά, τους έχουν αφήσει νηστικούς, τους βομβαρδίζουν, τροφοδοτούν τους εμφυλίους τους και τους μετατρέπουν αναγκαστικά σε πρόσφυγες. Η εκδίκηση των υιών των δουλοκτητών. Πάντα πολιτισμένοι, πάντα απάνθρωποι έμποροι ανθρώπων.

Είμαι βέβαιος ότι αν δεν έρχονταν μόνοι, θα τους έφερναν με το ζόρι γιατί τα τζάμπα φθηνά εργατικά χέρια σε μια ήπειρο που γερνά, είναι η μόνη ελπίδα συνέχισης της κυριαρχίας και ευημερίας μιας τάξης ανθρώπων κεφαλαιοκρατών που ποτέ δεν δούλεψαν και ποτέ δεν θέλουν να δουλέψουν. Γι αυτό μη πιστεύετε ότι θέλουν να τους διώξουν. Θέλουν να τους έχουν χωρίς δικαιώματα και με έλεγχο της ροής. Όχι όπως επιθυμούν οι σύγχρονοι δούλοι αλλά όπως έχουν ανάγκη οι σύγχρονοι δουλέμποροι. Αυτό γινόταν πάντα. Εκείνο που δεν σταμάτησε ποτέ ήταν η μετανάστευση των ανθρώπων. Άλλωστε ο πλούτος πολλών χωρών ήταν και δημιούργημα των μεταναστών που δεν αμείφθηκαν ποτέ.

Τώρα αν κάποιοι θέλουν να είναι άγιοι οι μετανάστες και τα εγκλήματα να τα κάνουν μόνο οι από πάνω, λυπάμαι που θα τους απογοητεύσω αλλά «δικαιούνται» να… εγκληματούν και οι μετανάστες. Απλά είναι βλακώδες να βλέπουμε μόνο τη δική τους εγκληματικότητα ή ακόμη χειρότερα να θεωρούμε ότι τα εγκλήματα των δικών μας είναι… «καλά» εγκλήματα και των ξένων «απεχθή»!

Δεν απαλλαχθήκαμε από τους μετανάστες με το γκρέμισμα του πατρινού στρατοπέδου ή το διώξιμό τους απο τον Αγ. Παντλεήμωνα. Όπως δεν απαλλαχθήκαμε από τα ναρκωτικά όταν διώξαμε τα πρεζόνια από την Ομόνοια. Και τότε φώναζαν για την Ομόνοια λες και αν τους έδιωχναν, έδιωχναν και τα ναρκωτικά. Οποία πλάνη! Ναρκισσευόμενη Πολιτεία είμαστε που κρύβουμε κάτω από το χαλί ό,τι δεν μας αρέσει και μετά κοιμόμαστε ήσυχοι.

Αντί να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο, που ανέλπιστα έχουμε στα χέρια μας, για την ανάπτυξη, τον φοβόμαστε και σαν φοβική κοινωνία θέλουμε να κρυφτούμε από τη κρυφή αμαρτία μας.

Για όσους δεν ξέρουν τον πλούτο του ΑΕΠ που πρόσφεραν οι μετανάστες στη χώρα μας τα τελευταία 18 χρόνια, ας ψάξουν λίγο στο διαδίκτυο και στις μελέτες του υπουργείου Εργασίας για τα ΕΣΔΑ, θα εκπλαγούν. Ας δουν και την εθνικότητα των νεκρών από εργατικά ατυχήματα, ίσως νοιώσουν ντροπή και αμηχανία.

Μετά από όλα αυτά η Πάτρα είναι απλώς ένα πταίσμα για να ασχολούμαστε.