Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ας στηρίξουμε τη Wikipedia!



Είμαι, αυτό που λένε βαρύς χρήστης της Wikipedia. Έχω αντλήσει, και συνεχίζω να αντλώ από αυτή, εμπεριστατωμένες πληροφορίες για ο,τιδήποτε με απασχλεί, από στενά επιστημονικά, έως και ιατρικά θέματα. Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα του οργανισμού Cochrane: about evidence-based medicine, βρέθηκε ότι οι ιατρικές πληροφορίες της Wikipedia είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιόπιστες.


Εδώ και λίγο καιρό ο ιδρυτής της καλεί απεγνωσμένα τους χρήστες να συνεισφέρουν οικονομικά ώστε να μπορέσει η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί. Προσπάθησα, μάταια, να κάνω τα στραβά μάτια και να αγνοήσω την έκκληση. Η συνείδησή μου όμως δεν μέ άφηνε να ησυχάσω. Έχω επωφεληθεί τα μέγιστα από την προσπάθεια αυτή και θα αισθανόμουν πραγματικά αβοήθητη αν έπαυε να λειτουργεί. Σαν ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης αποφάσισα να δράσω. Να κάνω το ελάχιστο δηλαδή. Το στοιχειώδες.


Παρακινούμενη, μάλιστα από παρόμοια ανάρτηση του arxediamedia, αυτή ακριβώς τη στγμή αποφάσισα να εξιλεωθώ. Έβγαλα την πιστωτική από το πορτοφόλι και τους έστειλα ένα φιλί κι ένα χαιρετισμό!


Πραγματικά τους ευχαριστώ!



26 σχόλια:

cirut είπε...

Με τον εθελοντισμό, τον ημιεπαγγελματισμό και τον βέρο επαγγελματισμό, τάχω απολύτως μπερδεμένα. Τάχω δει όλα! Φτου μπερδεμενοσκουληκομυρμηγκότρυπα!

Nikos Lioliopoulos είπε...

Ειμαι και εγω βαρυς χρηστης της wikipedia, τη θεωρω μαλιστα ενα απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρωπου. Ομολογω πως δεν με συγκίνησε ποτε ως τωρα η παρακληση του ιδρυτη της, πιστευοντας οτι τα εσοδα της ειναι πολλά- αντιστοιχα αλλων δημοφιλων δωρεαν ιστοτοπων.Παρακεινουμενος ομως απο αυτο το ποστ, παρατήρησα πως δεν εχει καθολου διαφημιση ή αλλη πηγη εσοδων.
Οποτε και εγω θα βρω τροπο να συνεισφέρω (δεν εχω πιστωτικη) ενα μικρο συμβολικο ποσο, ας πουμε ...οσο θα πληρωνα να αγορασω ενα τομο εγκυκλοπαιδειας, αν και η wiki αν τυπωνόταν θα χρειαζοταν ενδεχομενως ολα τα δεντρα της Νορβηγιας σε χαρτι!
Αξιαιπαινη η ενεργεια σου cynical.

Y.Γ ελπιζω να μη την πατησα και το ποστ σου ηταν ...cynical!

cynical είπε...

@cirut,

δεν εξεταζω καθολου αν ειναι εθελοντες αφραγκοι, ή εχουν ενα κληροδοτημα οσο και το Harvard απο πισω τους.

Προσωπικα, έχω επωφεληθει πάρα πολυ απο τους χιλιαδες εθελοντες που καθονται και γραφουν και μου ανοιγουν τα ματια. Πραγματικα δεν ξερω τι θα εκανα χωρις αυτην. Πρωτα και κυρια θε εκλεινα το βλογ!

Και ειπα ρε γαμώτο χαλάλι τους! Δεν μπορει να ειναι και απατεώνες!

cynical είπε...

γεια σου Νικο και χρονια πολλά,

εγω εδωσα και ξελάφρωσα! Ειναι ανεκτιμητης αξιας αυτη τους η προσπαθεια. Ασε και που οικτιρω τον εαυτο μου που δεν καθισα να συνεισφερω και να γραψω κι εγω κανενα κειμενο. Ντροπή μου!

Μπα το κειμενο ειναι εντελώς un-cynical! Trust me now!

Greek Rider είπε...

Παιδιά πληρώστε γιατί χανόμαστε...

Όχι η wikipedia δεν χάνεται. Από ότι αποδείχτηκε η citibank (και οι άλλοι..) χρειάζεται την βοήθεια του κάθε κράτους για να κερδίζουν μισθούς+μπόνους ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων κάποια στελέχη, ενώ η wikipedia ζει από μόνη της.

Η εθελοντική συνεργατικότητα αποδείχτηκε ανώτερη των δις της αγοράς.

cynical είπε...

γεια σου @Rider,

μπηκα λοιπον μεσα στον on-line καταλογο των δωρητων και η ροη ειναι απιστευτη. Καθε λεπτο εγγραφονται δεκαδες καταχωρησεις, απο ολο τον κοσμο. Που ξεκινουν απο 1 δολαριο και φτανουν σε αρκετα ψηλοτερα ποσα. Και τα σχολια ειναι πολυ συγκινητικα...

Απ' ότι φαινεται δεν θα χαθει.

Greek Rider είπε...

Cynical η wikipedia είναι η κιβωτός που θα σώσει τη γνώση του κόσμου μας, αρκεί να υπάρχει ο Bill Gates να μας πουλάει τα Windows και τους explorers....

Αστειεύομαι βέβαια. Υπάρχει και το δωρεάν λογισμικό που μπορούμε όλοι μας να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιούμε και να κλείσουμε αυτούς που προσπαθούν να μας χρεώνουν για όλα όσα μπορούν να είναι δωρεάν.

Αρκεί να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε όλοι ό,τι μπορεί ο κάθε ένας. Κάποιοι απλά γράφουν στη wikipedia στο wikiλεξικό κτλ.

cynical είπε...

Rider,

τωρα προσεξα οτι και συ ειχες πανω δεξια στο βλογ σου την εκκληση απο τη Wikipedia!


Συγνωμη!

Sophia είπε...

Χμου, όταν πλερώνουμε (σχεδόν) αδιαμαρτήρητα 4 ευρώ έναν (συνήθως χάλια) καφέ στην μέση του πουθενά, νόμίζω είναι πολύ δίκαιο και πρέπον να στηρίζουμε και τέτοιες προσπάθειες!!
;-)

katerina είπε...

Εθελοντές... Αυτοι κάνουν την διαφορά, σε κάθε επιπεδο.
Ότι προσφερεις θα σου γυρισει.

Cynical, καλη Χρονιά, να δίνεις πάντα, σε όλους μας.

cynical είπε...

Γεια σου Σοφια,

δεν ειναι μονο το αποτελεσμα της wikipedia που ειναι θαυμαστο, αλλα και ο τροπος που παραγεται (εθελοντικά).
Καλη χρονια!

cynical είπε...

Κατερίνα, γεια σου και χαρά σου και όρτσα στα πανιά σου!


Την εταιρια πληρωμενης εθελοντικης εργασιας ποτε θα την κανουμε;;;

ανεστης είπε...

Μα φυσικά! Εδώ τα σκάγαμε στη Microsoft για τη δική της Encarta και θα κάνουμε τσιφουτιές στη wiki που άλλωστε πρέπει να δικαιωθεί και ως εναλλακτικός δρόμος στη γνώση?
Καλή χρονιά!

cirut είπε...

Για τη Greenpeace θα δίναμε;
Για το WWF, για τους ΓΧΣ; Για μερικές χιλιάδες ΜΚΟ, που επικρατεί απόλυτη σύγχυση; Ξέρετε π.χ πόσες ανθρώπινες απώλειες έχουν κάποιες ΜΚΟ πρώτης γραμμής; Και πόσοι αληταρέοι κονομάν από την άλλη;

Λέω ναι στη Wiki διαισθητικά, αν και, Cyn,να κάτσουμε να γράψουμε κανα λήμμα, ταυτόχρονα. Πάντα υπάρχει ο φόβος της υποτροπής αλλά kazaa κλπ

ikor είπε...

Χρόνια πολλά cynical! Σπουδαίος ο ρόλος της wikipedia. Προτιμώ άλλου είδους φιλανθρωπίες αυτήν την εποχή, αλλά σίγουρα θαυμάζω το μοντέλο της αυτοοργάνωσης των πληροφοριών που εφάρμοσε.

Να είσαι καλά και να περνάς όμορφες στιγμές πάντα! Υγεία και καλή καρδιά!

cynical είπε...

Γεια σου cirut,

αναφερθηκα σε μια συγκεκριμενη προσπαθεια που παραγει καποιο αποτελεσμα, το οποιο αποτελεσμα το βρισκω παρα πολύ χρησιμο για μενα και για την ανθρωποτητα, και επιπλεον αξιοπιστο. Αυτην την προσπαθεια θελω να επιβραβευσω.

Συμφωνα με την καλυτερη πληροφορηση που εχω μεχρι τωρα, δεν βρισκω κανενα λογο για να μη το κανω. Φυσικα μπορει να υπαρχει κατι το ποταπό βαθια κρυμενο, αλλα δεν μπορω να υπολογιζω σε εικασιες και να παραγνωριζω τα γεγονοτα. ΑΥτη η σταση ισχυει σε ολα.

Τωρα για τις αλλες ΜΚΟ που ανεφερες, δεν προσκαλεσα ποτε κανενα να τις συνδραμει, οχι γιατι εχω καποιο ιδιαιτερο λογο, αλλα δεν ετυχε να εχω αμεση επαφη με αυτες.

Ελα, μη δισταζεις. Ολα εχουν καποιο ρισκο. Μικρο ή μεγαλο. Ο καθενας αξιοποιει τις πληροφοριες του, τη διαίσθηση του και ενεργει αναλογως.

cynical είπε...

Καλη Χρονια Ανέστη,

Α! Η encarta! Την ειχα πληρωσει κι εγω θυμαμαι. Κατι σαν ο παλιος "Θησαυρός των Γνώσεων".

Κυριως ειναι ενα μεγαλης κλιμακας πειραμα συνεργατικοτητας που πετυχε στο ακεραιο!

cynical είπε...

Χρονια Πολλά @Ikor με τις μαντινάδες σου!

Η ανταποκριση της εκκλησης ηταν τοσο μεγαλη, που πιστευω θα συνεχισει για πολλα ακομα χρονια. Καπου πηρε το ματι μου οτι ολη αυτη η προσπαθεια συντονιζεται απο ενα προσωπικο 35 μονο ατομων.

Να εχεις μια καλη χρονια, εσυ και η οικογένεια σου.

Στεργιος είπε...

Ώρα για καλή χρονια σε όλους…..

akrat είπε...

καλημέρα
καλή χρονιά

psephis είπε...

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά cynical!
Και για να πω και κάτι για το θέμα της ανάρτησης: διαβάζετε πάντα και τα talk pages των άρθρων της wikipedia! Υπάρχουν και εκεί ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απόψεις!

Tyler Durden είπε...

Εϊναι πραγματικά όχι μόνο ένα τεράστιο ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά κυρίως ένα επίτευγμα του εθελοντισμού και της αμοιβαιότητας και φυσικά της δυαντότητας συνεχούς ενημέρωσης.

Εχει κα΄νει σκόνη κάθε άλλη μη δικτυακή εγκυκλοπαίδια, γιαυτό και βλέπω πολλές πλέον ή να πουλιούνται στα πανέρια ή να είναι σε κάδους ανακύκλωσης.

Α χαθεί αυτό το κολοσσιαίο επίτευγμα θα φτωχύνει πολύ όχι μόνο το διαδίκτυο, αλλά όλοι μας.

Τουλάχιστον όσοι έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα ας την στηρίξουν όσο μπορούν

Tyler Durden είπε...

και καλή χρονιά cynical!

cynical είπε...

Στεργιο,

akrat,

psephis,

Tyler,

σας εύχομαι κι εγω καλη χρονια, Να ειστε γεροι και στις επάλξεις!

Tyler, οι πιο πολλες συνεισφορες που ειδα ειναι μικροτερες των $10. Δεν χρειαζονται πολλα. Και μονο η κινηση θα ειναι ενθαρρυντικη γιαυτους που βρισκονται πισω απο την προσπαθεια.

psephis, καλα που το επεσημανες. Δεν το ειχα προσεξει!

ippoliti_ippoliti είπε...

Κι εγώ cynical χρησιμοποιώ τη wikipedia αρκετά κι εγώ δεν είχα πάρει σοβαρά την έκκληση για οικονομική βοήθεια.
Σε ευχαριστώ για την επισήμανση και σου εύχομαι καλή γλυκειά χρονιά.

cynical είπε...

Καλή Χρονια Ιππολύτη,

εμενα πιο πολυ μ' επιασε το φιλοτιμο. Μου φανηκαν πολυ απελπισμενες οι εκκλήσεις. Ηταν σαν να με εδειχνε με το δαχτυλο!!