Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Μήπως το Πρόβλημα δεν Είναι Πολιτικό;


Η απόσταση ανάμεσα στις σημερινές εξαγγελίες και αποφάσεις του Πρωθυπουργού ανάμεσα στα όσα έλεγε, όχι μόνο όσο ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και σ’ όσα του ξεφεύγουν και σήμερα, είτε δημόσια, είτε κατά μόνας σε διάφορα σοσιαλιστικά φόρα, είναι όχι απλώς μεγάλη, αλλά ιλιγγιώδης, ολοκληρωτική, ανεπανάληπτη και γι αυτό σοκαριστική.


Δείτε τον και ακούστε τον βιντεοσκοπημένο να πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις του 2008, ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό της Πετραλιά, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του, για το λόγο:

«...ότι αδικεί ,κλέβει, κοροϊδεύει και βοηθά τους πλούσιους και τα συμφέροντα, ότι είναι κοινωνικά άδικο, αδιέξοδο για τη σύνταξη και τις παροχές που προσπαθούν να καταργήσουν με τον πιο αυταρχικό και αντιλαϊκό τρόπο...».


Διαβάστε τι έλεγε στις 25.9.2009 κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της σοσιαλιστικής διεθνούς στη Ν. Υόρκη, κατηγορώντας την Ν.Δ ότι σώζει τις τράπεζες:

«...χρειάζεται να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις και για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας και των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ' την άλλη, να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία...»


Διαβάστε τι έλεγε μόλις χτες (12/7/2010) στον Πόρο:

«...ότι η έξοδος από την παγκόσμια οικονομική κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος, ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή τους...».


Επίσης, νωπά ακούγονται ακόμα στ’ αυτιά μου τα παράπονά του για τη δυστυχία που ένοιωθε, που δεν του επιτρεπόταν, ενόσω εμείς διαδηλώναμε το Μάη και τον Ιούνη και τον Ιούλη ενάντια στις πολιτικές του, να παρευρεθεί και να ενώσει και τη δική του φωνή, μαζί με τις δικές μας, εναντίον του.


Και ο κατάλογος είναι δυστυχώς μακρύς.


Επειδή μού είναι αδιανόητο να φανταστώ έναν άνθρωπο, σε τόση μεγάλη απόσταση από τον εαυτό του τον πρόσφατο, ένα άνθρωπο τόσο βαθιά διχασμένο μέσα του, μήπως το πρόβλημα αντί για επικοινωνιακό, αντί για πολιτικό είναι καθαρά ψυχιατρικό; Μήπως τελικά κοιτάμε σε λάθος μεριά;


25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυνική,

1.άρχισα κι εγώ από την πολιτική ερμηνεία του Φαινομένου,
2. δεν έβγαζε πουθενα και πέρασα στην ψυχαναλυτική ερμηνεία
3. ορίστε και το τρίτο μου στάδιο : http://herrkstories.wordpress.com/2010/07/02/olson-2/

Ανώνυμος είπε...

Ένας πειθήνιος υπάλληλος σε εντεταλμένη υπηρεσία. Εάν τοποθετήσουν συνταγή με λαχανοντολμάδες πάνω στα χαρτιά του, θα την αναγνώσει.
Απολαμβάνω τη γραφή σας.

the elf at bay είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα είναι καθαρά ψυχιατρικό και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο Jeffrey πάσχει μεταξύ άλλων από κρίση ταυτότητας. Είναι Αμερικανός, μπερδεμένων σεξουαλικών προσανατολισμών και μισεί κάθετι ελληνιστικομιζεροελληναράδικο ίδιον. Όλος αυτός ο μπόγος πρέπει κάπου να χτυπήσει. Και το πέτυχε. Πολύ απλά.

cynical είπε...

HerrKstories,

την τριτη εκδοχη την εχω ακουσει με πολλες λεπτομεριες και απο αλλα στοματα, αλλα λειπουν τα πειστηρια. Ισως σε καμια πενηνταρια χρονια να ξερουμε την αληθεια...

cynical είπε...

Γεια σου onion omelete,

η "λαχανοντολμαδες" ειναι μεγαλη λεξη. κατι πιο μικρο ισως.

Περαστικα στο χερι σου!

cynical είπε...

elf,

ειναι πολυ χοντρες και πολύ συχνες οι αντιφασεις που παρουσιαζει σαν ατομο. Δειχνει οτι δεν τις συνειδητοποιει, γιαυτο και κατεληξα σε μια πιθανη, ιατρικου τυπου, εξηγηση.

Αυτο το περι μισους των ελληνων, φαινεται επισης ευλογο. Το ξανακουσα σαν διαπιστωση και απο αλλους πολλους.

Unknown είπε...

Δεν έχω πετύχει και κανέναν να έκανε αυτά που εξήγγειλε εδώ που τα λέμε...

cynical είπε...

Darthiir,

εχεις δικαιο, μονο που εδω εχουμε τοσο μεγαλη αλλαγη κλιμακας που ξεπερναει το σύνηθες.

celin είπε...

Πλακα πλακα,γυαλιζει λιγο το ματι του!!
Δεν ειμαι ψυχιατρος η ψυχαναλυτης,ομως κατι Φρουντ κ Λακαν τους εχω μελετησει ωρες ολοκληρες.

Αλλα δε χρειαζεται ουτε να εχεις σπουδασει ουτε να εχεις διαβασει κατι παρεμφερες,

κοιταξτε προσεκτικα την επομενη φορα που θα δειτε τον ΓΑΠ,
κ επικεντρωθειτε οχι μονο στα λογια του αλλα στα ματια του,τις εκφρασεις του προσωπου του κ στις κινησεις των χεριων του.
Θα αντιληφθειτε οτι αυτος ο ανθρωπος κατι κρυβει,δε λεει ΠΟΤΕ αυτο που σκεφτεται,υπαρχει μια αναντιστοιχια στο λογο του κ σε αυτο που καθρεπτιζουν τα ματια του,

Για μενα ειναι ολοφανερο αυτο.
Εκτος βεβαια κ αν απο τη τοση μου αντιπαθεια,τα φαντασιωνομαι ολα αυτα,οποτε μποει να μην ειναι ο ΓΑΠ αυτος που χρηζει ψυχιατρικης θεραπειας!!

de profundis είπε...

Αυτή η πάθηση λέγεται Πολιτικός Αμοραλισμός η πιο λαικά σαλτιμπαγκισμός...

Ρήγας είπε...

Πασοκιά (κατά το ευλογιά) είναι η πάθηση. Προσβάλλει σοσιαλδημοκράτες και αδρανοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου που δημιουργεί το αίσθημα της ντροπής και την αντίληψη της ξεφτίλας...
Αποτέλεσμα, να λένε με απίστευτη ευκολία εντελώς αντίθετα πράγματα ακόμα και στη διάρκεια μιας ομιλίας τους με διαφορά λίγων παραγράφων... Γνωστά σε όλους συμπτώματα ανά ληστοκρατική περίοδο:
-Φεύγουν οι βάσεις που μένουν!
-Σοσιαλισμός με κοινωνικοποίηση των χρεών των μεγαλοκαρχαριών
-Εκσυγχρονισμός με πλιατσικολόγους
-ΓΑΠ (από μόνος του μια κατηγορία, με υποκατηγορία τον Ξανθόπουλο του απασφάλισης). Στον Πόρο τους έστειλε όλους στον ψυχίατρο με τις πύρινες καταγγελίες κατά του... έργου του!

Αν έχεις όρεξη κοίτα και αυτή τη "διάγνωση" που κατέληγα -πάλι- σε φιλμική πρόταση http://rigasili.blogspot.com/2010/05/blog-post_1483.html

grsail είπε...

Δεν είναι χαζός είναι πανέξυπνος.
Δεν είναι ανίκανος είναι υπερ το δέον καπάτσος.
Δεν είναι τρελός, τα έχει τετρακόσια.

Είναι απλά πουλημένος από την κούνια του.
Είναι χειραγωγούμενος από την εφηβεία του.
Είναι αδίστακτος ψεύτης.

Είναι όμως και πιστός. Πιστός στους υπερατλαντικούς (κυρίως) πάτρωνές του μέχρις παρεξηγήσεως.

Αυτό είναι.

bbimbo ( PR PROFILE ) είπε...

θα συμφωνήσω με τον grsail..!

LeftG700 είπε...

Το πρόβλημα του να κοιτάς στη λάθος μεριά


«Αναμφίβολα είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Αντίθετα όμως από αυτό που πιστεύουν πολλοί συνάδελφοι η δυσκολία δεν έγκειται στην προσπάθεια να σπάσεις το κεφάλι σου για το απίθανο, αλλά για το προφανές. Ω, ναι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να εστιάσεις την προσοχή σου στο προφανές. Για παράδειγμα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις άνω-κάτω όλο το σπίτι για να βρεις τα γυαλιά σου ή το πορτοφόλι σου, αντί να ξεκινήσεις τις προσπάθειές σου εξετάζοντας αν τα φοράς, ή αν το πορτοφόλι βρίσκεται στην τσέπη σου, επειδή, απλώς, δεν το έβγαλες γυρίζοντας από τη δουλειά σου. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πλειστάκις και στην ψυχιατρική, για να θυμηθούμε και την επιστήμη μας. Ας πούμε: Πόσο συχνά δεν έχουμε ακούσει ασθενείς μας να μας λένε «γιατρέ μου, είναι τρελός;» —ο άντρας μου, η γυναίκα μου, ο πατέρας μου, κ.λπ., κ.λπ. Σπάνια όμως μας ρωτάνε αν είναι τρελοί οι ίδιοι εννοώντας το πραγματικά. Το λένε απλώς για να τονίσουν το πόσο, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι τρελοί οι άλλοι. Ποιος μοιράζει;».

Από συζήτηση σε καρέ πόκας συνταξιούχων ψυχιάτρων στην Αθηναϊκή Λέσχη, μια Πρωτοχρονιά στις αρχές του 21ου αιώνα, όπως μας τις μετέφερε το γκαρσόνι που τους σέρβιρε τα ποτά.

Ανώνυμος είπε...

για να πάρω την πάσα από τον Λεφτ:

"η δυσκολία δεν έγκειται στην προσπάθεια να σπάσεις το κεφάλι σου για το απίθανο, αλλά για το προφανές."

Με άλλα λόγια, αν κάποιος μπαίνει στο σπίτι σου να το ληστέψει, μάλλον δεν σε ενδιαφέρει τόσο αν είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Ούτε αν θα τα κρατήσει για τον εαυτό του ή αν θα τα δώσει στη συμμορία.

ELvA είπε...

'' Αυτό το γενικευμένο αίσθημα του άδικου, του βίαιου εξανδραποδισμού και της μαχαιριάς σε κάθε ελπίδα για ...«περήφανα γηρατειά» και «φλογερά νιάτα» είναι που δίνει διάσταση παράνοιας στο παρόν για το μέλλον.

Ομως δεν απαντιέται μήτε με ιατρικούς μήτε με ψυχιατρικούς όρους. Μόνο πολιτικά. Γιατί μόνο παράνοια δεν είναι για τον καπιταλιστή η εκμετάλλευση του ανθρώπου απ' τον άνθρωπο, η εξόντωση κι η υποδούλωσή του μπροστά στη σώρευση πλούτου και τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Αυτό δεν είναι φάντασμα. Είναι όντως η πραγματικότητα. Που αρχίζει και γίνεται συνείδηση των πολλών. Οχι δεν υπογράφηκε εργασιακή ειρήνη από τη ΓΣΕΕ. Ενταφιασμός δικαιωμάτων υπογράφηκε. Οχι δεν είναι αξιόπιστος ο Βερελής όταν λέει ότι το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ σχέση με το Γερμανό. Είναι αξιόπιστος ο Χριστοφοράκος όταν μαρτυρεί ότι λάδωσε χωρίς όνομα κι υπογραφή. Παράνοια; Δε νομίζω....''

Aποσπασμα απο το κειμενο''Παρανοια'' της Λιανας Κανελλη

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι λύναμε το άλλο πρόβλημα του gap, πιστεύεις πως δεν θα είχαμε και εκείνο το ρημάδι το πολιτικό πρόβλημα;

Θανασης Ξ. είπε...

Ντροπή βρε παιδιά ! Τέτοια λόγια για τον πρωθυπουργό μας !! Πα πα πα πα....

Cynical, προφανώς δεν έχεις καταλάβει πως άλλος είναι ο ΓΑΠ ώς πρωθυπουργός μιάς χώρας υπό επιτήρηση, άλλος είναι ώς πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, άλλος ώς διεκδικητής των εκλογών, άλλος ώς πατέρας, οικογενειάρχης, ποδηλάτης, κωπηλάτης κλπ, κλπ !

Όταν με το καλό έλθουν εκλογές, μάλιστα, αυτό ακριβώς θα μας πει: Δεν ήμουν εγώ. Ο ..άλλος ήταν :)))))))

cynical είπε...

oχι, οχι δεν μου το βγαζεται απο το νου οτι υπαρχει ψυχικο νοσημα στη μεση...

εχουμε δει πολλους σαλτιμπαγκους στην πολιτικη, πολλους που αναιρουσαν τα λογια τους, αλλα καπου επιανες οτι ειχαν επιγνωση της μπαγαμποντιας τους. Αυτος εδω, δειχνει να μην εχει καμια συναισθηση, σαν το οχι να ταυτιζεται οντως με το ναι.

Δεν δειχνει να ταραζεται καθολου, δεν δειχνει να εντοπιζει καμια αναιρεση του τωρα απο το πριν.
Η ξετσιπωσια εχει ενα ανω οριο. Απο κει και περα υπάρχει παθολογικο υποβαθρο.

Γιαυτο και λεω, αν δεν μπορεσει να τον διωξει ο λαος, μηπως μπορεσουν και το κανουν οι ψυχιατροι.

the elf at bay είπε...

Ή οι κτηνίατροι.

Ανατολή είπε...

Φίλοι, ήθελα να γράψω κι εγώ επ’ αυτού, πολύ καιρό τώρα. Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία. Θα ήθελα να φωνάξω σε όλους σας: «μπράβο, εντοπίσατε το πρόβλημα, έχετε όλοι καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά (από τα συμπτώματα), όμως οδηγείστε σε λάθος συμπέρασμα. Δεν σας αδικώ. Δεν είσαστε ειδικοί.΄Εχετε καταλήξει ότι πρόκειται για ψυχική νόσο. Δεν είναι όμως αυτό. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, γι’ αυτόν τον άνθρωπο που έβαλαν να μας κυβερνήσει. (Αν ήταν ψυχική διαταραχή, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή). Ο Celin «έπιασε» κάτι (γεια σου Celinάκο, είσαι γάτα!): «γυαλιζει λιγο το ματι του!!», «επικεντρωθειτε οχι μονο στα λογια του αλλα στα ματια του,τις εκφρασεις του προσωπου του κ στις κινησεις των χεριων του.», «υπαρχει μια αναντιστοιχια στο λογο του κ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΡΕΠΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ,»
Και η Κυνική είναι γάτα επίσης: «Αυτος εδω, δειχνει να μην εχει καμια συναισθηση, σαν το οχι να ταυτιζεται οντως με το ναι.», «Δεν δειχνει να ταραζεται καθολου».
Φίλοι μου ο άνθρωπος αυτός πάσχει ΑΠΟ ΑΥΤΙΣΜΟ. ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΙΣΜΟ. Αλλά για να σου μπει αυτή τρομερή υποψία στο μυαλό, πρέπει να έχεις εμπειρία με άτομα αυτής της κατηγορίας, όπως εγώ. Δεν θέλω να επεκταθώ. Ο αυτισμός δεν είναι ούτε ψυχική νόσος, ούτε νοητική στέρηση, είναι κάτι χειρότερο. (Διάχυτη Αναπτυξ. Διαταραχή). Αυτό το «άδειο βλέμμα», ξέρετε πόσες φορές το έχω δει στη δουλειά μου; Και αναρωτιέμαι: Τι κάνουν οι επιστήμονες, οι ψυχολόγοι, οι παιδοψυχολόγοι, οι ειδικοί τέλος πάντων; Γιατί σιωπούν; Θα μου απαντήσουν: «δεν κάνουμε διάγνωση εκ του μακρόθεν, από τηλεοράσεως, αν δεν εξετάσουμε τον ασθενή κλπ κλπ».
Εμπειρία χρειάζεται μόνο και μυαλό που να κόβει. Έλεος. Ο άνθρωπος εκτελεί εντολές. Έχει «προγραμματιστεί», για να κάνει ότι κάνει, πώς να σας το πω αλλιώς; Μόνο «παγώστε» την εικόνα στο βίντεο, ή παρακολουθήστε προσεκτικά κοντινά πλάνα του. ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Δεν θέλω να επεκταθώ, όλο το χρόνο το συζητούσα με του συναδέλφους. Ο «Μ». έχει το βλέμμα του Παπαντρέου, Θέε μου συγχώρα με, ο άνθρωπος είναι ΑΡΡΩΣΤΟΣ και είναι ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της χώρας!
Αν διαβάζει τις γραμμές αυτές κάποιος ειδικός ας πει τη γνώμη του επιτέλους!

Ναπoλέων είπε...

Το θέμα που θέτεις είναι σοβαρό αλλά είναι πιό γενικό, διαχρονικό, νομίζω. Δεν αφορά μόνον τον Παπανδρέου.

Είναι πρόβλημα όλων των υπερασπιστών-εκμεταλλευτών της «ελεύθερης» Αγοράς και των νόμων της ζούγκλας που τήν διέπουν.

Ξεκινώντας από το ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπέρασε όλα τα στάδια της κοινωνικής ανάπτυξης, έγινε κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα, για να καταλήξει σε ψυχολογικό.

Μην μού πει κανείς ότι η κυρία που εκστόμισε το πασίγνωστο
«γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;;;»
ήταν στα συγκαλά της!!!

Κάπως έτσι συμβαίνει με όλους αυτούς τους τύπους.
Το "Forbes" δημοσίευσε, μεταξύ άλλων τέτοιων, την πληροφορία ότι οι χίλιοι πρώτοι πάμπλουτοι της Γής αύξησαν πέρσυ -λόγω της κρίσης προφανώς...- την περιουσία τους κατά 30 ΤΡΙΣεκατομμύρια δολλάρια...
Και μόνο ...αριστερό περιοδικό δεν μπορεί να αποκληθεί το "Forbes".

Αν όλοι αυτοί και οι «λακέδες» τους, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι Στρώς-Καν κλπ, δεν επισκεφτούν -το συντομότερο!!!- κάναν ψυχίατρο {σαν τον μακαρίτη J.M.Keynes, τέτοιον ψυχίατρο...} βλέπω, στο κοντινό μέλλον, να στήνονται αράδα οι ..."γκιλοτίνες".

Καθόλου δεν τό εύχομαι... γιατί... «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»...
Κατάλληλο ψυχίατρο να βρούν σύντομα, εύχομαι.

akrat είπε...

εγώ πιστεύω ένα πράγμα μη σοβαρό αλλά παραπολιτικό


ΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ.... ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ...

ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΨΥΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΧΑΧΑΧΑ

Odyssey είπε...

Κάποτε , καθόλου λίγοι άνθωποι υμνούσαν το Κ.Καραμανλή, νεώτερο.
Σήμερα;

Σήμερα υμνούν τον ΓΑΠ. Αύριο;

Ένα θέμα είναι η ψυχολογική του ισορροπία.
Η ισορροπία των άλλων που ψηφίζουν ό,τι τους λέει;

Κι ένας λαός από πίσω;

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΧΩ, ΠΛΕΟΝ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΕΩΣ!

ΑΒΥΣΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ...