Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η αρπαγή του δημόσιου τομέα


Μετά το εκρηκτικό ξεφούσκωμα της χρηματοπιστωτικής φούσκας που αιμοδοτούσε τον καπιταλισμό τις τελευταίες δεκαετίες, και με την άλλη εν δυνάμει φούσκα της πράσινης ανάπτυξης να μην λέει να φουσκώσει, το κεφάλαιο πλέον ασφυκτιά μη βρίσκοντας την ασφαλή και κερδοφόρα γωνιά να επωαστεί. Όπου και να κοιτάξει ανασφάλεια, δυσπιστία και ύφεση. Αμ έτσι, χωρίς το χρήμα να κυκλοφορεί και ν' αυγατίζει, καπιταλισμός δεν γίνεται. Ψοφάει, που να ψοφήσει!

Καιρό τώρα κλωθογύριζε στα μπατζάκια του κράτους και ξερογλειφόταν. Μιζάροντας από δω κι από κει, καλά τα κατάφερνε. Καλοζούσε, μα όσο να ' ναι ένα κομμάτι άρπαζε, η φρατζόλα ολόκληρη ήταν στα χέρια αλλουνού. Ώσπου έφτασε η ώρα να την πάρει κι αυτή.

Σ΄ολόκληρο τον κόσμο, αυτό τον καιρό βγήκαν τα μαχαίρια και θερίζουν. Ουρλιάζουν οι Γκαίμπελς, μικροί και μεγάλοι, λειαίνοντας το έδαφος για τη μεγάλη επίθεση. Μεγάλη αγορά, τεράστια τα κέρδη, τα παράσιτα το βάλανε σκοπό να κυριεύσουν ολόκληρο τον ξενιστή τους.

Για να εκπορθήσεις όμως το κάστρο, θέλει στρατηγική. Θέλει σφουγγοκωλάριους, θέλει και λάσπη. Μπόλικη. Κι όσο πιάσει.

Ξεκίνησαν με το μεγάλο κράτος, και με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Έπαιξαν σ' αυτό τον σκοπό για αρκετούς μήνες. Δεν τους βγήκε κι άλλαξαν βιολί.

Το 'ριξαν στην ηθική, κι ανακάλυψαν την τεμπελιά, και την ανευθυνότητα. Στα χνάρια πάλι της ηθικής, ποιοι(;), οι ακόλαστοι (!), επικαλέστηκαν το δίκαιο. Πόσο άδικο τάχατες είναι να καλοταΐζονται οι ΔΥ και πόσο άδικο να ψωμολυσσάνε οι ιδιωτικοί. Άσχετο αν αυτό, όπως δείξαμε δεν αληθεύει. Ακόμα, πόσο άδικο είναι να έχουν σταθερή δουλειά οι μεν, και ασταθή οι δεν. Σαν να μην είναι δηλαδή αυτό το ίδιο το σκυλολόι που έκανε την αγορά εργασίας σαν τα δικά του μούτρα.

Κι έρχεται καπάκι ο Δασκαλόπουλος, το πρότυπο του αργόσχολου ραντιέρη, με το νέο του ευφυολόγημα, ότι το κράτος τάχατες δεν αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να ορθοποδήσει! Ε, εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη δόση αλητείας για να κάνεις το μαύρο άσπρο και να το ξεστομίσεις. Και μάλιστα την ώρα και τη στιγμή, που οι οικονομίες γονατίζουν από το ξελάσπωμα της χασούρας του ιδιωτικού, με χρήματα των μισθωτών.

Σ' ολόκληρο τον κόσμο, ο δημόσιος τομέας και το κοινωνικό κράτος, με τα ίδια ακριβώς προπαγανδιστικά εργαλεία, και με τον ίδιο ακριβώς αήθη τρόπο που εκδηλώνεται στη χώρα μας, υφίστανται τη μεγαλύτερη ποτέ επίθεση από τότε που συστάθηκαν.

Η καθολική αρπαγή τους είναι το νέο επιχειρηματικό σάλτο του καπιταλισμού, κι η νέα γραμμή αιμοδοσίας του, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει μερικά χρόνια ζωής ακόμα. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Έτσι που έφτασαν τα πράγματα ή αυτοί ή εμείς...

20 σχόλια:

στελιος είπε...

Γεια σου Cyn,
Oταν πριονίζεις το κλαδί που κάθεσαι τότε το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
Πως το λέτε εσείς οι φυσικοί?
Ελέυθερη πτώση? με επιτάγχυση?
Το κράτος είναι ο καλύτερος υποστηρικτής των μεγαλοαστών, που τους βοηθάει με όλους τους τρόπους,έχοντας στην διάθεσή τους τα πάντα για να πλουτίσουν πολύ , μήπως και ρίξουν κανένα ψίχουλο στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Τώρα που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο
κατασπαράσσουν και το τελευταίο απόθεμα που έχουν.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια αναλογία με το ξεπούλημα του "Υπαρκτού" υπάρχει ή μου φαίνεται;

Έγιναν και οι "εκλογές", κέρδισε η Στρωσαριστερά, βγήκαν οι γαλαζοπράσινοι μικρομάνατζερς και είμαστε πια πανέτοιμοι να περάσουμε στο charter state που θα απορροφήσει τον ερειπωμένο εναπομείναντα δημόσιο χώρο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνώ καθόλου. Ο μετανεωτερικός καπιταλισμός έχει βαλθεί να σβήσει τις κρατικές δράσεις από τον οικονομικό χάρτη, πιστεύοντας ότι έτσι θα ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να καλύψει όλα τα κερδοφόρα σημεία του, αφήνοντας πίσω του όσα δεν επιθυμεί για το κράτος. Ωστόσο, ξεχνούν ότι σήμερα σε πλήθος άλλων ανεπτυγμένων κρατών που έχουν υγιείς κρατικούς προϋπολογισμούς (Σουηδία, Νορβηγία κτλ) και στις ΗΠΑ ο κρατικός τομέας ενισχύεται και ουσιαστικά στηρίζει περισσότερο από ποτέ άλλοτε τον ιδιωτικό τομέα.

ELvA είπε...

Σωστα, φιλη cynical.
θα συμφωνησω ομως και με τον δειμο που λεει οτι στη Σουηδια και Νορβηγια ''ο κρατικός τομέας ενισχύεται και ουσιαστικά στηρίζει περισσότερο από ποτέ άλλοτε τον ιδιωτικό τομέα''. Aυτο ομως συμβαινει μονο σε οσες ειχαν ενα κρατος προνοιας καλυτερο απο των αλλων χωρων της ΕΕ. Για την Αμερικη ομως δεν ισχυει το ιδιο ουτε συγκρινεται με τις Σκανδιναβικες χωρες στις παροχες προς τον πολιτη.

Unknown είπε...

Ξέρεις τώρα, πρώτα θα καταλυθεί κάθε ψήγμα κοινωνικού κράτους, μετά οι άνθρωποι θα φτάσουν σε χαμηλά επίπεδα εξαθλίωσης και μετά θα επαναστατήσουν, θα αποκεφαλίσουν τους κυβερνήτες τους και θα θεμελιώσουν ένα νέο κοινωνικό κράτος. Και η ιστορία θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται αέναα με την άλωση του νέου αυτού κοινωνικού κράτους από κάποιο νέο είδος κερδοφορίας ας το πούμε; (Δεν ξέρω, οι τότε όροι είναι έξω από την φαντασία του σημερινού γίγνεσθαι).

Θανασης Ξ. είπε...

Καλησπέρα Cynical..

Στα πλαίσια της προπαγάνδας, χθες βράδυ, όμορφη (τυχαίο) εφοριακός δήλωνε στον 'ρεπόρτερ' πως 'πράγματι υπάρχουν Εφορίες που δεν εισπράτουν σε φόρους καν τα έξοδά τους' !!!!!!!!
Το νέο σύνθημα !!! Κερδοφόρο Κράτος !!! Η λογική των κρεματορίων ! Η 'οριστική λύση' για τον άνθρωπο που είναι 'δαπανηρός' !!!....

Πού πάμε ρε γαμώτο;;;.....

celin είπε...

Aπο τη τελευταια μου αναρτηση,κατι πολυ σχετικο με το θεμα εδω,πιο σχετικο δε γινεται.


"Διαβαστε το αποσπασμα που ακολουθει,ειναι απο το βιβλιο της Ναομι Κλαιν,"ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ-Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ"

"Για περισσοτερες απο τρεις δεκαετιες ο Φριντμαν και οι παντοδυναμοι οπαδοι του τελειοποιουσαν αυτην ακριβως τη στρατηγικη:την αναμονη καποιας μειζονος ΚΡΙΣΗΣ προκειμενου να ΕΚΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ενοσω οι πολιτες ηταν ακομα ΖΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΚ και να μονιμοποιησουν στη συνεχεια τις "μεταρρυθμισεις"
Σε ενα απο τα πιο σημαντικα του δοκιμια ο Φριντμαν διατυπωσε τη συνταγη που συνιστα τον πυρηνα της τακτικης του σημερινου καπιταλισμου και την αποκαλω "ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ"
Επισημανε οτι "ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ-ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ-,ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.....Οταν ξεσπαει μια κριση,οι δρασεις που αναπτυσσονται εξαρτωνται απο τις περιρρεουσες ιδεες.Πιστευω οτι αυτη πρεπει να ειναι η βασικη λειτουργια μας:να αναπτυσσουμε εναλλακτικες πολιτικες που θα αντικαταστησουν τις υπαρχουσες,να τις διατηρουμε ζωντανες και διαθεσιμες,εως οτου ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ"
Μερικοι ανθρωποι συσσωρευουν κονσερβες και νερο ωστε να ειναι προετοιμασμενοι για μια πιθανη μειζονα καταστροφη.Οι οπαδοι του ΦΡΙΝΤΜΑΝ συσσωρευουν ιδεες οι οποιες προωθουν τις ελευθερες αγορες.Διοτι,ο καθηγητης του Πανεπιστημιου του Σικαγο ηταν πεπεισμενος οτι,οταν ξεσπαει μια κριση,αποτελει ζητημα καθοριστικης σημασιας η ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ,η γρηγορη και αμετακλητη επιβολη αλλαγων, πριν η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ διολισθησει παλι στην "τυραννια του status quo".
Eκτιμουσε οτι "μια ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ 6-9 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.Αν δεν αδραξει τη ευκαιρια για να δρασει αποφασιστικα κατα τη διαρκεια αυτης της περιοδου,δε θα της προσφερθει ξανα παρομοια ευκαιρια"
Μια παραλλαγη της υποδειξης του ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ οτι τα ΠΛΗΓΜΑΤΑ πρεπει να επιφερονται "ΟΛΑ ΜΑΖΙ",η στρατηγικη αυτη υπηρξε το μακροβιοτερο κληροδοτημα του Φριντμαν"

cynical είπε...

Stelio

ειδες το αρθρο του Κοτζια για τον ΣΕΒ. Εκανες και σχολιο. Ωραια τους τα ριχνει!

cynical είπε...

Ανωνυμε,

και να ηταν μονο στη Ρωσια το ξεπουλημα! fast Track διαδικασιες, απ' οπου κι αν περασαν. Ακριδες.
Να δεις τι λεει ο Στιγκλιτς γιαυτους του ΔΝΤ: οτι ειναι λεει τριτοκλασσατοι μαθητες, πρωτοκλασσατων πανεπιστημιων.

cynical είπε...

Δειμε,

στην Αμερικη οπου ανθισε το φρουτο, και οπου υπαρχει κολλημα με το μεγαλο κρατος, τι εκανε ο Μπους;

Εδιωξε πολλες κοινωφελεις υπηρεσιες σε ιδιωτες, οι οποιοι προσλαμβαναν κοσμο με τα μισα λεφτα και τους οποιους πληρωνε το κρατος. Ετσι, για να κοιμιζει τον κοσμο οτι το κρατος επαυε να υπαρχει.

Μεχρι και τη συλλογη των φορων ειχε δωσει σε ιδιωτικες εταιριες, με πολυ μεγαλυτερο κοστος. μεχρι που το καταλαβε και σταματησε τη μπιζνα το 2006.

cynical είπε...

darthiir,

κι ολοι αυτοι οι κυκλοι που λες συμβαινουν, γιατι δεν θα εχουμε φτασει ακομα στο σοσιαλισμο, που θα ειναι και το τελος της ιστοριας!!!

cynical είπε...

Γεια σου Ελβα,
Πόσες αραγε θεσεις εργασιας του Ιδ τομεα χανονται για καθε Δ. Υ. που απολυεται;

Αυτο που λενε και στην αμερικη ειναι οτι το προβλημα δεν ειναι με το κρατος per se οπως θελουνε να το πλασαρουν, για ευνοητους λογους, αλλα ειναι θεμα οργανωσης, την οποια δεν θελουν να κανουν. Και φερνουν σαν παραδειγμα τα αμερικανικα ταχυδρομεια, τα οποια οταν πιασανε να τα αναδιορθωσουνε δουλεψανε πολυ καλυτερα απο τα ιδιωτικα.

cynical είπε...

καλησπερα Θαναση,

και να δεις, που κοιταζα χθες τον προυπολογισμο και συγκεκριμενα τα εσοδα και τα εξοδα μισθοδοσιας των ΔΕΚΟ. Αν τις προσθεσεις και τις 52, τοτε τα εσοδα περιπου 2.1 δις για το 2009 ηταν περισσοτερα απο τα εξοδα για μισθους, περιπου 1.3 δις.

Τι μας λενε λοιπον;

cynical είπε...

celin,

μ' επιασες! και γω αυτο το βιβλιο διαβαζω αυτο τον καιρο. και αναρωτιεμαι σε καθε σελιδα: μα αυτη η κοπελλα, την Ελλαδα ειχε στο μυαλο της οταν το εγραφε και οταν εξιστορουσε τις μεταρρυθμισεις ολων των αλλων χωρων;
copy paste, τα μετρα...

Ανώνυμος είπε...

Προχθές πήγα στο υπουργείο Συγκοινωνιών στον Άγιο Δημήτριο να αλλάξω τις πινακίδες του αυτοκινήτου. Πάω στις πληροφορίες αλλλά ο υπάλληλος απουσίαζε!! Αφου περίμενα κάποια λεπτά εμφανίζεται ένας απίθανος τύπος με τα χέρια στις τσέπες και αργό βηματισμό, παίρνει τις θέση του και 'εξυπηρετεί' βαριεστημένα εμένα και τους υπόλοιπους που είχαν μαζευτεί. Μετά από μια ώρα που έπρεπε να περιμένω για να παραλάβω τις καινούργιες πινακίδες ο τύπος συνέχισε να μην είναι στη θέση του και περιφερόταν στο χώρο χαριεντιζόμενος με άλλους υπαλλήλους και όποτε τον έπιανε το 'φιλότιμο' πήγαινε στο πόστο του.
Ο τύπος αυτός είναι μέρος του 'κοινωνικου' κράτους; Θα είχα άδικο να αναφωνήσω 'Γαμώ τα υπουργεία μου';

Ρέφλης

ΥΓ. Για να αντικαταστήσεις το παλιού τύπου δίπλωμα με καινούργιο θα σου στοιχίσει πάνω από 100 ευρώπουλα!! Μήπως για να συντηρούντε οι κηφήνες σαν τον παραπάνω τύπο;

cynical είπε...

Δε λέω, συντριπτικο επιχειρημα...

στελιος είπε...

Cyn, με το πνεύμα του άρθρου του Κοτζια δεν διαφωνούσα φυσικά ως προς την στάση του Δασκαλόπουλου και του ΣΕΒ.
Ομως το κρίσιμο 89, όταν προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι σοβαρό η στάση του ήταν να σνομπάρει κάθε προσπάθεια γιατί είχε τελικά στο νου του την γνωστή πορεία του στο Πασόκ.

Ανώνυμος είπε...

Έχω κι άλλα:http://locus-editorium.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html

Ρέφλης

cynical είπε...

Ρεφλη,

αν ο ιδ. τομεας ηταν ο παραδεισος απο αποψη εργασιακων σχεσεων, αποδοχων και προνοιακων καλυψεων, δεν θα καθομασταν εδω να συζηταμε. Δεν ειναι ομως ετσι, οπως καθεις αντιλαμβανεται.

Ο δημ τομεας σε ολα τα μηκη και τα πλατη της γης ειναι ενα σκαλι παραπανω, οσον αφορα τις εργασιακες σχεσεις.

Αν δεν λειτουργει ο δημ. τομεας οπως θα επρεπε να λειτουργει, δεν τον διαγραφουμε, (για να πάμε πού;) αλλά προσπαθουμε να τον αναδιοργανωσουμε.

Και υπαρχουν πολλα παραδειγματα επιτυχους λειτουργιας του κρατους, ειτε συνολικα, ειτε σε επιμερους τομεις.

Η απομειωση του δημοσιου τομεα ωφελει μονο αυτους που θα τον λεηλατησουν κοψοχρονιά.

Υπαρχει το λογικο ερωτημα. Πώς ειναι δυνατον ο Ιδ. τομεας να παρεχει καλυτερου επιπεδου υπηρεσιες, και σε χαμηλοτερο κοστος, αν δεν τα βγαζει απο καπου αλλου;

Και οπως εχει δειξει η ιστορια, αυτα τα βγαζει ειτε ευτελιζοντας τον εργαζομενο, ειτε απομυζωντας το κρατος που κανει το outsourcing.


Οπως εχεις κακες εμπειριες απο το δημοσιο, αλλες τοσες εχει και ο καθε αλλος, οπως εχει και καλες. Το ιδιο ισχυσει και απο τις υπηρεσιες που παιρνει απο τους ιδιωτες.
Ποσες φορες εχεις αισθανθει οτι σε κλεβουν; Και σημερα ακομα, με εκλεψαν.

Εγω, τουλαχιστον πολλες φορες.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν έχω αντίρρηση να πληρώνεται κάποιος καλά. Με δυο προϋποθέσεις τουλάχιστον. Να προσφέρει πραγματική εργασία και τα λεφτά που παίρνει να 'υπάρχουν' και να μην είναι δανεικά.

Ρέφλης