Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η διεθνής των ελλειμμάτων


Το παραπάνω γράφημα, που δείχνει τη χρονική εξέλιξη του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Αμερικής, της Ιαπωνίας, των χωρών της Ευρωζώνης, και του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ, το είχα δημοσιεύσει πριν από κανένα χρόνο.

Σήμερα το ξαναδημοσιεύω μήπως και εμπεδωθεί επιτέλους η προέλευση των ελλειμμάτων. Τις τελευταίες μέρες, με την προοπτική των απολύσεων στις ΔΕΚΟ, και λόγω της συναίνεσης που η συμμορία θέλει να αποσπάσει, διοχετεύει στα κανάλια ρητά και κατηγορηματικά ότι για τα ελλείμματα φταίνε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι οι οποίοι και κατέστρεψαν τα ταμεία του κράτους με τους χρυσούς μισθούς. Χθες πρόλαβα και άκουσα τον Χατζηνικολάου να το λέει, σήμερα άκουσα την ίδια ατάκα και από τον Στουρνάρα και από τον Παπαχελά, δηλαδή από σύσσωμη την καναλική πραγματικότητα. Πριν όμως σπεύσουν τα κοπάδια να μασήσουν τον λαχταριστό σανό, ας κάνουν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στο διάγραμμα.

Τι μάς λέει;

Ότι, πολύ απλά όλα τα κράτη του πεπλεγμένου πρώτου και κυρίαρχου κόσμου, από την πρώτη μέρα ξεσπάσματος της κρίσης αρχίζουν να βλέπουν τα ελλείμματά τους να κατρακυλούν. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Βρετανία, δεν είναι μόνο η Ιρλανδία. Είναι όλος ο ΟΟΣΑ, είναι όλη η Ευρωζώνη.

Τι φταίει γι αυτή την κατρακύλα;

Αν αποκλείσουμε το γεγονός ότι γι αυτήν φταίνε όλες οι ΔΕΚΟ του κόσμου, έχουμε δυο επιπλέον επιλογές.

Είτε
α) τα λεφτά τα σαβούρωσαν οι τράπεζες από τον κρατικό κορβανά για να ξελασπώσουν, που δεν ξελασπώνουν,

είτε
β) τα λεφτά έλειψαν από τα μειωμένα φορολογικά έσοδα λόγω της ύφεσης, την οποία όμως ύφεση έφερε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα,

είτε και τα δυό.

Αυτά, για να ξεχωρίζουμε σιγά σιγά τους εχθρούς μας, και για να μην σπαταλιόμαστε σε λάθος μεριές, ξεσκίζοντας οι μεν τους δε και οι δε τους μεν.

12 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα δεν είναι το έλλειμμα, αλλά ο τρόπος διαχείρισής του μέσα στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ελέγχει όλη την οικονομική δραστηριότητα. Έλλειμμα υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν ενοχλούσε στο παρελθόν.

Από τι στιγμή που μπήκαν στο παιχνίδι οι χρηματιστηριακοί όροι περί "κινδύνου ομολόγων", τότε ήταν που άρχισαν τα παιχνίδια κερδοσκοπίας. Βέβαια, μερικές χώρες το παραξήλωσαν στον προγραμματισμό τους (πχ Ελλάδα), ενώ άλλες έχουν έλλειμμα που εύκολα αντιμετωπίζεται, πχ με έναν πόλεμο ή θερμό επεισόδιο (ΗΠΑ, Βρετανία κτλ) ή έχουν έλλειμμα στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα κι όχι στη βιομηχανία ή την κρατική μηχανή.

Ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι είναι όλο αυτό το οποίο βρήκαν ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά τους που στην Ευρώπη της Κοινωνικής Πρόνοιας, του ισχυρού συνδικαλισμού και της ταξικής ερμηνείας των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων κτλ, θα ήταν αδιανόητα στο παρελθόν.

Unknown είπε...

Ναι βρε 'συ, αλλά τις τράπεζες μπορείς να τις απολύσεις; Όχι, δεν τις έχεις προσλάβει! Άρα; Πάμε πάλι στους ΔΥ!!!

ESKARINA είπε...

Το "παιχνιδάκι" του χρηματοπιστωτικού σύστηματος, πρόσφερε ήδη δύο πολύτιμες υπηρεσίες: α) δημιούργησε από το μηδέν πλούτο (αλλά πολύυυυ πλούτο) για κάποιους, οι οποίοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τώρα το λογαριασμό και β) δημιούργησε μια πρώτης τάξεως "κρίση" για να αρχίσουν να αποψιλώνονται ο δημόσιος τομέας και το κοινωνικό κράτος (αν ζούσε ο Φρίντμαν θα ήταν τώρα ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!).

Και όπως λέει και ο Darthiir, τις τράπεζες δεν τις προσέλαβες και συμπληρώνω εγώ τις τράπεζες δεν τις ακουμπάμε!

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Στην αγχώδη σου προσπάθεια να μην κατηγορήσεις ούτε τον δημόσιο, αλλά ούτε και τον ιδιωτικό τομέα, έχεις κάνει ένα θεμελιακό λάθος που κλονίζει εκ θεμελίων την αξιοπιστία των στοιχείων που παραθέτεις.

Ξέχασες τον Έλληνα υδραυλικό και τον (Πολωνό χτίστη) που δεν κόβουν αποδείξεις!

Άμα είναι να τα λέμε, να τα λέμε όλα, έτσι; ;-)


Τα λέμε

cynical είπε...

Αγαπητοί left@G700

Να σας πω: υπαρχουν δυο τροποι να κοιτας τα πραγματα, ειτε απο πολυ κοντα, είτε απο πολυ μακρια. Αλλοτε βολευει η μια εικονα, αλλοτε η αλλη. Αμα θελεις να δεις πώς μοιαζει η ακτογραμμη της ελλαδας, πας πολυ ψηλα και ετσι την βλεπεις ολοκληρη και σε σχεση με τις γειτονικες της, αμα θελεις να δεις τις ομορφιες των ακτων, κανεις ζουμ και τις περπατας βραχακι βραχακι. Σε καθε περιπτωση εστιαζεις σε διαφορετικα πραγμτα και βγαζεις διαφορετικα συμπερασματα.

Στο θεμα τωρα των ελλειμματων, πιστευω οτι καλυτερα συμπερασματα βγαζεις απο τη μεγαλη εικονα. Το διαγραμμα που παραθετω, δειχνει την ιδια εικονα σε ολο τον κοσμο, πραγμα που σημαινει ότι απο πισω κρυβεται η ιδια αιτια, την οποια και ανεφερα.

Σε αυτο συνηγορουν και οι τοσες αναλυσεις που διαβασαμε ολους αυτους τους μηνες.

Φοροδιαφυγη υπαρχει παντου, και υπηρχε παντοτε. Δεν υπαρχει καμια λογικη αιτια που να λεει οτι η φοροδιαφυγη αυτη αρχισε να σπρωχνει τοσο πολυ τα ελλειμματα μετα το 2007, οπου γνωριζουμε τι συνεβη.

Δεν πιστευω πως αν ο υδραυλικος και ο μπογιατζης εκοβαν κανονικα τις αποδειξεις τους τα ελλειμματα δεν θα εκαναν αυτη τη βουτια. Τοσο το συνηθες σπαταλο δημοσιο, οσο και η συνηθης φοροδιαφυγη ειναι οι τρυπουλες στο γηπεδο του γκολφ, συγκρινομενες με τον κρατηρα του ηφαιστειου που ειναι οι τραπεζες.

Εν πασει περιπτωσει, σχετικα με τη φοροδιαφυγη, για την οποια εχω αναλωσει διαφορες αναρτησεις, θα καταφυγω στην προσφιλη λογικη των νεοκλασσικών: Αν αφησεις ελευθερη την αγορα, αυτη τα ρυθμιζει ολα με τον βελτιστο τροπο και τα φερνει σε ισορροπια.

Αυτο ισχυσει στη μικρο-φοροδιαφυγη, η οποια λαμβανει χωρα ελευθερα, μεσα απο ελευθερες συναλλαγες. Αντιθετα η μεγαλη φοροδιαφυγη, γινεται μεσα απο νομοθετικες παρεμβασεις, δηλαδη μεσα απο την παρεμβαση του κρατους, οποτε διαταρασσει την ισορροπία. Ειναι μια στρεβλωση.

μενοντας λοιπον στην ελευθερη μικρο-φοροδιαφυγη, ενας νεο-κλασσικος οικονομολογος, θα ελεγε οτι αποτελει την αντιδραση της αγορας σε μια εκτος ισορροπιας κατασταση, την οποια και ερχεται να ρυθμισει.

Δηλ, μπορεις να την εξετασεις με το ιδιο μοντελο που καθοριζει και την τιμη ενος αγαθου. Η μικροφοροδιαφυγη εξομαλυνει τις στρεβλωσεις στην κατανομη των πορων.

Σε χωρες που η μικρο-φοροδιαφυγη ειναι μικρη, αυτο σημαινει οτι η κατανομη ειναι πιο ισορροπημενη.

Νομιζω, οτι μετα απο αυτα, η μακρο-οικονομικη μου θεωρια μου περι φοροδιαφυγης βγαινει ενισχυμένη!

καλο βραδυ

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Κάτι μας λέει ότι δεν έγινε κατανοητός ο ειρωνικός λόγος του σχολίου μας. Ίσως γιατί κάναμε το λάθος να πιστέψουμε πως το "ματάκι" θα ήταν αρκετό. Εκτός πάλι, αν μας τα λες εμάς, για να τ' ακούσουν ...άλλοι! ;-)

Σε κάθε περίπτωση: το σχόλιο ειρωνευόταν την κατεστημένη νεοφιλελεύθερη ερμηνεία για τα ελλείμματα και ήταν υποστηρικτικό προς το ποστ!


Τα λέμε

cynical είπε...

Φιλοι LeftG700

βρηκα πατημα, να επεξεργαστω κι αλλο τη θεωρια(!) μου και να τα κανω ακομα πιο λιανά:))

Οχι, οχι δεν ηταν για σας. Για να προλαβω τυχον ανυποψιαστους αναγνωστες που μπορει να εφευγαν με λαθος συμπερασματα!

στελιος είπε...

Τα ελλείματα των Τραπεζών είναι αναπόφευκτα, ανεξάρτητα από τον τρόπο διαχείρισής τους και οφείλονται στο σταμάτημα της πραγματικής οικονομίας λόγω της έλλέιψης ζήτησης.
Κλασσική περίπτωση καπιταλιστικής κρίσης.



Exω μερικά παράπονα όμως Princess.

cynical είπε...

Tι παραπονα εχεις Στελιο;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Σήμερα ένοιωσα τύψεις. Βλέποντας και τη προπαγάνδα της Cynical είπα να εξομολογηθώ.

Τα ελλείμματα τα δημιουργήσαμε εμείς! Ούτε οι τράπεζες ούτε οι εργολάβοι ούτε οι δανειστές.

Πήγα ταβέρνα σήμερα και προς το τέλος διαπίστωσα ότι έτρωγα εγώ και οι φίλοι μου μόνοι χωρίς να είναι μαζί μας ο Πάγκαλος! Μα, λέω, αυτός ο άνθρωπος είναι αλτρουιστής! Ενώ τα τρώμε εμείς εδώ τώρα έχει το κουράγιο να δηλώσει ότι μαζί τα τρώμε! Έβαλε το κορμί του το πολύφαρδο και εμπροσθογεμές, φράγμα στη τρόικα για να μη κατηγορηθεί ο λαός ως μοναχοφάης. Μιλάμε για λαϊκό ήρωα!
Τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Πληρώσαμε, η παρέα 100 ευρώ +11% ΦΠΑ και στερήσαμε τη πατρίδα και το έθνος από ένα κόκκο πλούτο που θα το έδινε στους δανειστές. Μετά αφήνουμε μόνο του τον Πρωθυπουργό να σώσει τη χώρα. Πως θα τη σώσει;;;;

Τελικά με αυτά που κάνουμε φέραμε τα ελλείμματα. Ευτυχώς μας έσωσε το μνημόνιο. Είναι πραγματικά ευτυχία για τους Έλληνες το μνημόνιο, τους αγνώμονες.

Έχω διάφορες πληροφορίες ότι Ιρλανδοί Ισπανοί Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι τα ίδια έκαναν και φόρτωσαν τα χρέη στις τράπεζες οι οποίες δεινοπαθούν για να σώσουν τις χώρες τους.

Τέλος πάντων, αυτά που λέω στηρίζονται απολύτως στα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της ΓΓΠΣ καθώς και στο διάγραμμα της C. Παρατηρήστε προσεκτικά. Τα ελλείμματα αυξάνουν ακριβώς μόλις οι ταβέρνες άρχισαν να διαδίδονται ανά τον κόσμο. Τα άλλα που μας λέει η C. είναι εκ του πονηρού.

...Ατακαδόρ είπε...

Μα αγαπητή Cynical,
το (να μάς βάζουν) να ξεσκίζουμε ο ένας τον άλλον είναι η αρχαιότατη -και πάντα επιτυχημένη - "τεχνική" του «διαίρει και βασίλευε».

...Όλος ο σκ...ψυχος Φρίντμαν και "τα παιδιά του Σικάγου" στον ΑΤΟΜΙΣΜΟ, στην ατομική επιβίωση, στους νόμους της ζούγκλας, βασίζουν τις κοσμοθεωρίες τους των ...«ελεύθερων» αγορών.
Και του ανταγωνισμού που δήθεν μειώνει τις τιμές, ενώ στην πραγματικότητα τις αυξάνει, διότι ό,τι πληρώνουν οι λαοί ΧΟΝΤΡΑ, είναι οι μεγάλες προμήθειες όπλων και σχετικών συστημάτων, η προμήθεια των οποίων βασίζεται στο ποιός θα δώσει μεγαλύτερες μίζες...
Όρα και τη Ζήμενς, την ΜΑΝ, την Μερσεντές, την Λόκχηντ και τον σύζυγο της Τζουλιάνας τον Αλβέρτο της Ολλανδίας...

Ο ατομισμός καλλιεργείται χρόνια, χρόνια πολλά τώρα με πάμπολλους τρόπους, ως το καλλίτερο εργαλείο για να ξωφλήσει, να ...απαγορευτεί δια νόμου..., το κοινωνικό κράτος και να υποκατασταθεί από την ζούγκλα των απολύτως ελεύθερων δυναστών.

Από εκεί, από το ξήλωμά του, πρέπει να ξεκινήσουμε.

στελιος είπε...

Πάντως αυτή η σκέψη σου, οτι υπάρχουν δυο τρόποι να βλέπεις τα πράγματα , από ψηλά και από κοντά, που σου δίνουν διαφορετικές εικόνες που θέλεις να παρατηρήσεις πολύ μου αρεσει.
Είναι βαθειά φιλοσοφική -η ειδικότητά μου- και έχει να κάνει με τον παραγωγικό και επαγωγικό συλογισμό και των συνδυασμό τους στην κατάληξη συμπερασμάτων.
Επίσης σχετίζεται και με την σπουδαία διαλεκτική θέση του μερικού-γενικού στον Μαρξισμό.
Η αριστερά δεν σταματάει ποτέ να παράγει παιδεία.
Keep on going.