Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Περικοπές στους φτωχούς, επιδοτήσεις στους πλουσίους


Την περασμένη Δευτέρα, (14/2), ο Ομπάμα κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές 1,1 τρις δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, ελπίζοντας στη συρρίκνωση του ήδη διογκωμένου ελλείμματος των 1,6 τρις δολαρίων, (11% ΑΕΠ), αλλά και στον κατευνασμό, (γεγονός μάλλον αμφίβολο), των ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχοντας πλέον από τον Νοέμβρη, το πάνω χέρι στη βουλή, δηλώνουν ότι δεν θα ήταν ευχαριστημένοι με κάτι τις λιγότερο των 100 δις σε περικοπές, κι αυτό μόνο για το 2012. Όπως συμβαίνει και αλλού, ο καθένας ερμηνεύει τα εκλογικά αποτελέσματα κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει. Οι ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να καταλάβουν ότι οι ψήφοι ήταν για περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ ο κόσμος ήθελε απλά δουλειές και όχι περικοπές.

Τι λέει λοιπόν το σχέδιο Ομπάμα; Πρώτα πρώτα μπαίνει χέρι στο επίδομα θέρμανσης των απόρων οικογενειών, το οποίο κόβεται στο μισό. Μέτρο, το οποίο θα βρούμε κι εμείς μπροστά μας, με άλλο τρόπο. Απάνθρωπη κίνηση, αν σκεφτεί κανείς πως στις ΗΠΑ υπάρχουν και οι βορειοανατολικές πολιτείες, όπου οι χειμώνες καθόλου δεν αστειεύονται. Στο μισό κόβονται επίσης και οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις τοπικές κοινότητες, χρήματα τα οποία κατά κανόνα διοχετεύονται σε προγράμματα επιμόρφωσης, απασχόλησης, περίθαλψης, στέγασης και σίτισης του φτωχού πληθυσμού.

Σχετικά τώρα με την ενίσχυση των φτωχών φοιτητών: κόβονται τελείως οι κρατικές υποτροφίες (Pell grants), τις οποίες κατά μέσο όρο λαμβάνουν γύρω στα 9 εκατομμύρια, ευτυχώς προς το παρόν μόνο για τα καλοκαιρινά μαθήματα, ενώ οι τόκοι των φοιτητικών δανείων εφ εξής θα αρχίζουν να αθροίζονται από τη στιγμή της εκταμίευσης και όχι από τη μέρα της αποφοίτησης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Στο στόχαστρο μπαίνει και η ιερή αγελάδα των αμερικανών, το υπουργείο άμυνας, το οποίο θα δει τα κονδύλια του να μειώνονται στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 78 δις δολάρια. Ο λόγος, ανάμεσα σε άλλους που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, είναι και η αποχώρηση από το Ιράκ, οπότε με ελαττωμένα κονδύλια, είναι μάλλον δύσκολο να επιστρέψουν σύντομα εκεί.

Για το επόμενο έτος θα κοπούν επίσης 1 δις από χορηγίες αεροδρομίων, καθώς κι άλλο 1 δις από την ενίσχυση των πολιτειών για την επεξεργασία του πόσιμου ύδατος.

Μαχαίρι μπαίνει σε διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και στο αγαπημένο του Ομπάμα, σχετικά με τον καθαρισμό των Μεγάλων Λιμνών, στο βορρά, ενώ προς το παρόν ανέπαφα ή σχεδόν ανέπαφα παραμένουν τα προγράμματα περίθαλψης των απόρων και ηλικιωμένων, Medicaid και Μedicare αντίστοιχα. Το «σχεδόν» αναφέρεται στο ότι οι όχι ευκαταφρόνητες περικοπές των 62 δις, θα προέλθουν από τη μείωση των αμοιβών των γιατρών και από την αντικατάσταση των αυθεντικών φαρμάκων από αντίγραφα.

Βλέποντας τα μέτρα περικοπών συνολικά, τα ¾ εξ αυτών αφορούν κυρίως στους φτωχούς πληθυσμούς, στους φοιτητές και στους ηλικιωμένους. Το χειρότερο όμως είναι ότι έρχονται σε μια εποχή όχι μόνο μεγάλης και επίμονης ανεργίας και αναιμικής ανάπτυξης, αλλά και δυο μήνες μετά, αφ’ ότου ο ίδιος Ομπάμα, για να ευχαριστήσει τους χορηγούς των εκστρατειών του, παρελθόντων και μελλοντικών, έχει επεκτείνει για άλλα δυο χρόνια τις περικοπές φόρων των μεγάλων εισοδηματικών στρωμάτων.

Μπορεί οι εργαζόμενοι και οι πολυπληθείς άνεργοι των ΗΠΑ να δεινοπαθούν, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις κατάφεραν να χτυπήσουν για φέτος και για εφτά συνεχή τρίμηνα, κέρδη μαμούθ 1.6 τρις δολαρίων, τα μεγαλύτερα μάλιστα των τελευταίων 60 χρόνων, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Και το ερώτημα είναι, γιατί αυτά τα κέρδη δεν φέρνουνε δουλειές; Γιατί ο τόσο περισπούδαστος, άχρονος και αναπόδραστος, όπως διαδίδεται, οικονομικός «νόμος» της προς τα κάτω διάχυσης του πλούτου ( trickling down), αργεί τόσο καιρό να δείξει την ισχύ του, παρά δεκαετίες τώρα μπλοκάρει τον πλούτο στο πάνω μέρος της χοάνης; Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το «νόμο»; Κακά τα ψέματα, παρά την επικρατούσα πεποίθηση ότι οι νόμοι δεν αλλάζουν, η αλήθεια είναι ότι κι αυτοί έχουν ιστορία. Αν αυτό ισχύει για τους νόμους της Φύσης, πόσον μάλλον θα ισχύει και για τους νόμους της Οικονομίας!

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όλες οι χώρες πασχίζουν να λύσουν τα ελλείμματά τους. Βέβαια, με το γνωστό αντιλαϊκό και νεοφιλελεύθερο τρόπο.

Η κρίση του 2008 και η τόσο απόλυτη εξάρτηση των εθνικών κοινωνικών και των κρατών από τις ιδιωτικές τράπεζες που εξαιτίας τέτοιων πολιτικών έγιναν παντοδύναμες, οδήγησαν τις εθνικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας. Είναι μια άμυνα απέναντι στις ανίκητες τράπεζες -αφού δεν "μπορούν" να επιτεθούν ευθέως- για να εξισορροπηθούν τα οικονομικά. Είναι το νέο μοτίβο.

Βέβαια, σε αυτό το μοτίβο έρχεται να προστεθεί και ο μακροοικονομικός παράγοντας ων εισαγωγών-εξαγωγών (ισοσκελισμός). Οι ΗΠΑ είναι μία χώρα κυρίως καταναλώτρια, ενώ η Γερμανία, η Βρετανία και η Κίνα εξαγωγείς. Η Γαλλία στο μεταίχμιο και οι υπόλοιποι εισάγουν χωρίς να έχουν ούτε ισχυρή βιομηχανία πολέμων ή στρατιωτικών μηχανών ούτε και ισχυρή παραγωγή αγαθών.

Έτσι, ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση (sic) οδηγεί με τις τράπεζες οδηγούν σε περικοπές. Βέβαια, οι νεοφιλελεύθερες περικοπές αφορούν ένα κράτος μακριά από τους πολίτες, αδιάφορο και κουφό.

Abebe Bikila είπε...

Καλησπέρα,

αυτό το ''από την αντικατάσταση των αυθεντικών φαρμάκων από αντίγραφα,'' τι ακριβώς σημαίνει? Δηλαδή τι σόι αντίγραφα είναι αυτά?

cynical είπε...

πριγκηπα,

ειναι τα λεγομενα generics, δλδ ειναι φαρμακα τα οποια δεν προστατευονται απο τα δικαιωματα της πατεντας. Μπορει να τα παρασκευασει ο οποιοσδηποτε. Ακομα και ο φαρμακοποιος, και καθοριζονται απο την ενεργο ουσια.

Περιπου ετσι...

kopria είπε...

Και εδώ καταργήθηκαν οι υποτροφίες για φέτος και του χρόνου...
Όμως κάποια πράγματα πάνε πέρα από την ευμάρια.
Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη και θα είναι ζήτημα αν σωθεί το είδος.
Νομίζω όμως ότι, πριν επέλθει η φυσική τάξη των πραγμάτων όπου με κάποιο τρόπο θα μειωθούμε ως πληθυσμός, θα πρέπει να επινοήσουμε τις εναλλακτικές μας πολιτικές ως είδος...

Dyer είπε...

Σχετικά με την απορία σου CYNICAL για την διάχυση κερδών των πολυεθνικών και τις αυξήσεις των θέσεων εργασίας, σχολίασε πολύ σωστά ο δείμος του πολίτη.
Εγώ να θέσω ένα ερώτημα από την ελληνική πραγματικότητα. Τι διάχυση κέρδους μπορεί να φέρουν τα ΙΚΕΑ ή τα PRAKTIKER στον τόπο μας; Εκτός από μερικές κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας τι άλλο μπορεί να αφήσουν στον τόπο; Με τις τριγωνικές συναλλαγές μάλιστα ,δεν βρίσκει το κράτος ούτε να φορολογήσει, ούτε αυτά τα λίγα!
Γι’ αυτό γράφω τόσο καιρό στο blog μου. Μήπως και ξυπνήσουν οι καταναλωτές, μήπως καταλάβουν πως δεν κερδίζεις πάντα με το φτηνό!
Η παγκοσμιοποίηση κατάργησε τα τελωνεία και στη θέση τους έβαλε τις πολυεθνικές! Οι δασμοί στα τελωνεία είχαν μια λογική τα κέρδη των πολυεθνικών όμως είναι παράλογα εξωφρενικά. Σκεφτείτε μόνο τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι πολυεθνικές τα τελευταία χρόνια για την ανέγερση των πολυκαταστημάτων τους. Αυτά τα λεφτά από ποιον ποντάρουν να τα πάρουν και μάλιστα σχεδόν αφορολόγητα;

Unknown είπε...

Βρε παιδάκι μου, μας τα δίνουν τα χρήματα, εμείς τα αρνούμαστε γιατί δεν τα δουλέψαμε, κατάλαβες;;;