Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Όταν ο ουρανός θυμώνει, βρέχει σκατά


Τις τελευταίες μέρες, την καημένη την κυβέρνηση και τους εναπομείναντες λακέδες της, είναι στ’ αλήθεια να τους λυπάσαι. Πού είναι η αύρα των πρώτων ημερών! Πού είναι η κομπορρημοσύνη, ο αέρας, ο ρέων και υψηλόφρων λόγος, οι μεγάλες κουβέντες! Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις το χρυσάφι έπιασε σκουριά, τα μούτρα ήρθαν και ζάρωσαν κι οι λέξεις ξίνισαν. Όσο και να τις ανακάτωσαν, όσο και να τις άλλαξαν φορεσιά και να τις μασκάρεψαν, στο τέλος δεν έμεινε απ’ αυτές παρά η μπόχα. Ο σοσιαλισμός πιάνεται πλέον σαν βρισιά, και οι σοσιαλιστές δεν γράφονται πια με γιώτα, αλλά με ήτα.


Κακοί ταχυδακτυλουργοί, για τα παζάρια της επαρχίας, κι αυτό υπό όρους. Σαν θεατρίνοι, ατζαμήδες, κανονικά ούτε σε μπουλούκι δεν θα μπορούσαν να σταυρώσουν δουλειά. Θα μπορούσες να τους σιχαθείς μόνο και μόνο από τη φτήνια και τη χοντράδα τους, από την κενότητα της σκέψης τους, από την αθλιότητα των επιχειρημάτων τους. Κολυμπώντας μήνες τώρα σ’ έναν οχετό από ψέματα, έχουν πια εξαντληθεί και όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να αποτρέψουν το βούλιαγμα στη λυματώδη λάσπη των ίδιων τους των λόγων.

Μένει πια να πιαστούν απ’ όσες σκατούλες μπορούν ν’ αρπάξουν στην τύχη από τον ουρανό, όταν κι αυτός θυμώνει. Πράσινες, μπλε, μαύρες, ό,τι λάχει και πέσει μέσα στο βόθρο τους. Μια απ’ αυτές φαίνεται να ‘πιασε προχθές και ο Μαγκριώτης. «Τα διόδια είναι δίκαια. Γιατί να πληρώνει ο άνθρωπος από την Κρήτη για έναν δρόμο που χρησιμοποιεί ο Αθηναίος;», έγραφε το cookie που φώλιαζε στη σκατούλα του Μαγκριώτη.

Η Θάτσερ τουλάχιστον ήταν πιο εκλεπτυσμένη. Έλεγε τα ίδια, αλλά στρεφόταν με χάρη στη βιβλιοθήκη της, και για του λόγου το αληθές κατέβαζε και τον ανάλογο δερματόδετο τόμο με το μεταξωτό χαρτί. Χάγιεκ, ξε-Χάγιεκ, νομπελίστας ήταν ο άνθρωπος, και όπως και να το κάνουμε άλλη η βαρύτητα του χρησμού ενός νομπελίστα και άλλη η βαρύτητα του χρησμού μιας ξεραμένης σκατούλας. Κι επιπλέον, η Θάτσερ ποτέ δεν είπε ότι ήταν σοσιαλίστρια. Ούτε σ’ αυτή τη ζωή, ούτε σε κάποια άλλη. Σκύλα μεν, ποτέ δεν μπέρδεψε τις πούτσες με τις βούρτσες, δε.

Αυτή η κυβέρνηση όμως τις μπερδεύει άσχημα. Λίγο καιρό πριν θα μπορούσες να πεις ότι μάς μπέρδευε και μάς. Όχι πλέον. Τι θα μπορούσε να πει λοιπόν, ο οποιοσδήποτε στον κ. Μαγκριώτη; Να για παράδειγμα, ότι δεν θα συνέχιζε να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί, ώστε να μπορεί ο κ. Μαγκριώτης να αγοράζει με έκπτωση ή και τζάμπα, τα φάρμακα απ’ το ταμείο του. Ότι δεν θα συνέχιζε να πληρώνει το σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά του κ. Μαγκριώτη, γιατί ο ίδιος δεν έτυχε ή δεν θέλησε να έχει παιδιά. Ότι δεν θα ήθελε να πληρώσει για την εγχείριση σκωληκοειδίτιδας του κ Μαγκριώτη, γιατί ο ίδιος δεν τη χρειάστηκε ποτέ του να την κάνει. Δόξα τω θεώ είναι γερός, ενώ ο άλλος γεννήθηκε με σάπιο DNA. Κι αυτός τι φταίει; Ότι θα απέσυρε την επιδότηση που δίνει στα καράβια της άγονης γραμμής για να πηγαίνει εκδρομές τα καλοκαίρια ο Μαγκριώτης. Ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ του σε καράβι. Ούτε και σ’ αεροπλάνο. Γιατί λοιπόν να πληρώνει και τ’ αεροδρόμια; Για να πηγαίνει για ούζα τα σαββατοκύριακα στα λαδάδικα ο Μαγκριώτης;

Και στο τέλος τέλος, γιατί να πληρώνει το μισθό και τα bonus και τα κινητά, και τα διόδια και τα αυτοκίνητα του Μαγκριώτη; Για να τον πετροβολά κι από πάνω με τις σκατούλες του;

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια σου πολλά και να χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου!

Τώρα θυμήθηκα μια γελοιογραφία του μεγάλου Altan:

"Αμάν βρέχει σκατά!
-Καιρός ήταν να δροσίσει λίγο"

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ότι γράφονται μόνο, ακούγονται και με Η. Χτες, προχτές, που λέγανε τα παπαγαλάκια για μια σχετική σύσκεψη των Σοσιαλ(;)στών στην Αθήνα, για κάμποση ώρα νόμισα ότι μιλούσαν για μια ακόμα ληστεία. Δεν έπεσα έξω, παρά μόνο στο μέγεθος.

Greek Rider είπε...

Ο σοσιαλισμός από εδώ και στο εξής θα γράφεται πάντοτε με ήτα.

cynical είπε...

Ωωωω! Ηλιογράφε, μιλ μερσί!

στη γελοιογραφια ταιριαζει και η ρηση: "Μάς δρόσισες!", για κάποιον που παραφερεται λεκτικά.

cynical είπε...

Να δεις που το ιδιο παθαινω κι εγω...
Η καταληξη --ληστης, σερνει μια αρμαθιά κουδουνια.

katerina είπε...

Πες τα!!!!
Πες τα έτσι χυμα, έτσι έξω απο τα δόντια!!!!
Πες τα, δωσε ρευμα, βάλε στα οργανα φωτιά και που ξερεις!!!!
Μπορεί αν παρει και αυτή η καμενη, η σιωοηλη, η κλειστη η ψυχή μας φωτιά...κι υστερα!!!!

Αχ, κι υστερα θα τιναχτεί σαν μαυρο πνευμα η τρομερή μας η λαλια...

Μπραβο ρε Cynical. Με ανακουφισε η αναρτηση σου!

Υ,Γ, Γελάω, θυνηθηκα τον Αυλωνιτη στο ξυλο βγηκε απο τον Παραδεισο. Επαιζε τον γυμναστη που κοντευαν να τον τρελάνουν οι μαθητριες. Αναταση έλεγε αυτός, επίκυψη έκαναν όλες μαζί. Και βρισκεται ο Ππαμιχαήλ και τον ρωτάει. Του επιβεβαιώνει λοιπόν...ότι όντως τον δουλευουν χοντρα. Κια η ..ατακα, η καταπληκτική
"Σας ευχαριστώ κυριε μου,μόλις με γλυτωσατε απο ένα κατοσταρικο που θα εδινα το απογευμα στον ψυχιατρο"

Ετσι και εμενα! Το ξεσπασμα σου,το εισεπραξα ψυχοθεραπευτικά

cynical είπε...

Γεια σου Rider,

πλακα πλακα, εξω ηδη ξεσυνηθισει να τον βλεπω γραμμένο με -ι-.

Αλλα ακομα κι οταν φυγουν φτυσμενοι και πανε στα τσακιδια, το μαγαρισμα που θα εχουν κανει στο νοημα των λεξεων θα παρει δεκαετιες για να αποκατασταθει. και δεν ειναι μονο δικο τους φταιξιμο.

Δεν εβαλαν μονο χερι στα πουγκιά, εβαλαν χερι και στα νοηματα, και στις λεξεις, και στη σκεψη, να μην ξερεις πια τι σημαινει η μια και τι η αλλη, αν δεν εχεις παρακολουθησει την πορεια της διαστροφης εξ αρχης.

cynical είπε...

Κατερινα,

δυσκολευομαι να συγκρατησω τις βρισιες. Ειναι οι πρωτες που μου 'ρχονται. Αλλα και παλι τις βρισκω πολυ απαλες, σαν χαδι μου ακουγονται στ' αυτια. Οσες ξερω, δεν συντονιζονται με την οργη μου.

Χρειαζομαι καποιο ειδικο λεξικο για οργισμενους στα ορια της εκρηξης.

Unknown είπε...

H Cynical ξεσπάθωσε. :)
Ν' αγιάσει το πληκτρολόγιό σου!

Unknown είπε...

Πφφφ, σιγά και μη δε βρει τρόπο να την βγάλει καθαρεί ο κος Μαγκριώτης!

cynical είπε...

Zaphod,

ασε, δεν μπορουσα να κανω κουμαντο το πληκτρολογιο χθες! Ειχε αγριεψει και απειλουσε οτι θα σταματουσε να με υπηρετει αν συνεχιζα την ορθο-γραφια.

cynical είπε...

darthiir,

δεν με νοιαζει ο ιδιος. Οι ιδεες που σπερνει με νοιαζουν. Και δυστυχως ετσι χωρις οργωμα που αφεθηκε το χωραφι για δεκαετιες, έρχονται και πιανουν μονο οι κακοι σποροι.

nikos__alfa είπε...

Ωραία τους τα έψαλες καλή μας Κυνική
γιαυτό το ποστ σου έφτασε να γίνεις ...θρυλική
τους έκραξες ,τους έφτυσες τους πολυχρονεμένους
γιατί καλά κατάλαβες, τους έχουμε χεσμένους
των τραπεζών υπάλληλοι του Όλι τα τσιράκια
στην πλάτη μας ανέβηκαν, τα έκαναν πλακάκια
είναι μεγάλη η χάρη τους στο κλέψιμο στη μίζα
τους είδες πως γελούσανε στου Μέγκλα τη μαρκίζα;
σοσιαληστές κλεφτών απόγονοι με δίπλωμα βγαλμένο
στο έ@νος και στην @α@ημερινή το έχουν τυπωμένο
λακέδες των αφεντικών φτηνοί, κακοί σαν θεατρίνοι
την μέση τους λυγίζουνε σαλιάρηδες γυρίνοι
βλέπεις πως πάλι ορμήσανε σε πλούσιους μπουφέδες
και στη ουρά τους έδεσες κάμποσους τενεκέδες
έτσι είναι εύκολο ,τους παίρνουμε χαμπάρι
πως έχουνε τόσο μυαλό, όσο και ένα μουλάρι
παρόλα αυτά κατάλαβαν πως έρχεται η ώρα
η μούτζα που αναλογεί τώρα να λάβει χώρα
με σένα Κυνική μπροστά μικροί μεγάλοι ,όλοι
εμπρός να επιστρέψουμε το βρώμικο πιστόλι
κιόπως έρχεται η άνοιξη για πιάστε το τραγούδι
όξω καρδιά ωρέ παιδιά, κάψτε το πελεκούδι
τα χέρια σφίξτε δυνατά ανοίξτε αγκαλίτσες
νέοι, γερόντοι και παιδιά ακόμη και οι θείτσες,
κιόταν όλοι μαζί σφικτά αγκαλιαστούμε
όρσε ,λέμε με μια φωνή, να παν να γαμηθούνε
του ΔουΝουΤου ,της τρόικας, οι αποτυχημένοι
που ξέρουνε σε μας καλά, που στέκονται γραμμένοι!

Κυνική μας, αν δεν σε ξεκούρασε αρκετά το ποιηματάκι ,ρίξε και μια ματιά τι λέει μια ...ξαδέλφη σου να χαλαρώσεις καλύτερα!

http://miadomatadenferneitinanoixi.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

ΓΑ(γελαστό ανθρωπάκι)

celin είπε...

cynical,καμια φορα σκεφτομαι μηπως ολο αυτο το διαδικτυακο μπινελικι που τρωει η κυβερνηση τελικα λειτουργει υπερ της,μηπως δηλαδη λειτουργει σαν απορροφητηρας των κραδασμων οργης των πολιτων.
Τα λεμε,τους κραζουμε,και υστερα εκτονωνεται η οργη μας.
Και το Καθεστως μενει εκει.ασαλευτο.

Υστερα ομως σκεφτομαι πως ολη αυτη η απαξιωση δε λειτουργει υπερ τους.
Ολη αυτη η απαξιωση,λειτουργει απονομιμοποιητικα,
ολοι ξερουμε οτι οι θεσμοι δεν υπολειτουργοπυν απλως,
οι θεσμοι ειναι πληρως απονομιμοποιημενοι στις συνειδησεις των σοβαρων,σκεφτομενων ανθρωπων.

πχ βλεπεις πια εναν Υπουργο,εναν βουλευτη,η εναν δικαστη και αντι να θες να τον χαιρετησεις με σεβασμο,σκεφτεσαι πως θα μπορουσες να τον πλακωσεις στις φαπες διχως να συλληφθεις απτη συνοδεια του.

Επομενως,καταληγω στο συμπερασμα οτι ολο αυτο το μπινελικι δεν απορροφα απλως τη κοινωνικη οργη.Αλλα,δρα μετασχηματιστικα στη συνειδηση μας.
Ολο κ περισσοτεροι αντιλαμβανομαστε την αναγκαιοτητα αλλαγης πολιτικης ροτας.
Επομενως,κατι βγαινει κ απο αυτο.

Ας συνεχισουμε λοιπον να απαξιωνουμε τη καθεστωτικη αλητεια.

Παρεμπιπτοντως,τα γραφεις παρα πολυ καλα:)

cynical είπε...

Βρε Νικο εισαι μια εκπληξη! Για σενα οι ουρανοι βρεχουν στιχάκια!

Πώς τωρα βρηκανε οτι το μνημονιο δεν δουλευει, ενω μεχρι προτινος το λιβανιζανε, θαυμα, θαυμα!

cynical είπε...

celin,

ασε, τωρα τα μπινελικια τα τρωνε και απο τις καθως πρέπει εφημεριδες. Βεβαια, για λλους λογους.

Ειμαι της αποψης οτι τα καθημερινα διαδικτυακα μπινελικια, ροκανιζουν, ροκανιζουν.

Με τον καιρο πολλαπλασιαζονται και συκλινουν. Πιστευω οτι υπαρχει αλληλεπιδραση με τις εφημεριδες. Κάποια στιγμη αντιλαμβανονται προς τα που παει η κοινη γνωμη και αλλαζουν το τροπαρι. Εχουμε μικρη εμβελεια, αλλα ειμαστε πολλοι, οποτε το αποτελεσμα μεγενθυνεται.

Οποτε, συμφωνω μαζι σου, και συνεχιζουμε!

eparistera είπε...

Καλή είναι και η χρήση της ωμής και αληθινής γλώσσας cynical. Καλή και απαραίτητη είναι η πολεμική. Όχι μόνο γιατί απονομιμοποιεί την εξουσία αλλά και γιατί υπονομεύει κι έναν άλλον από τους πυλώνες της εξουσίας. Το δέος απέναντί της. Την ιερότητά της. Τη μεταφυσική της διάσταση. Την εξωιστορικοτητά της. Την αταξική διάστασή της. Οι πολίτες έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον να εκφράζονται και να ενεργούν χωρίς φόβο και με πάθος όταν χρειάζεται. Εκείνο που με προβληματίζει είναι το κατά πόσο αυτή η κριτική έχει απήχηση, και σε πια έκταση, μέσα στο κοινωνικό σώμα. Εκείνο που δεν πρέπει να συμβεί είναι να διαβαζόμαστε μεταξύ μας, να εκτονωνόμαστε και να πιστεύουμε πως αυτή είναι ολόκληρη η κοινωνία. Δυστυχώς δεν είναι. Εκεί «έξω» τα πράγματα είναι αλλιώς. Άγρια. Άγνοια παχυλή, φόβος και ελπίδα. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο που θα φέρουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ. Η υπερφυσική διάσταση της εξουσίας σε όλο της το μεγαλείο. Δε μηδενίζω τίποτα με αυτά είπα. Ας κάνουμε όλοι αυτό που μπορούμε. Να μπορούμε να λέμε αύριο πως τουλάχιστον δε μείναμε απαθείς. Απλά επισημαίνω πως ο αγώνας είναι σκληρός και μακρόχρονος. Καλή συνέχεια cynical.

nikos__alfa είπε...

Cynical
το ποιηματάκι περιλαμβάνεται στην σειρά
ΠΕΦΑΠΡΩΓ
Περίθαλψη,φροντίδα αγωνιστών πρώτης γραμμής!
ΓΑ
Κατά τα άλλα keep working !

Βέβαια ο προβληματισμός του επ αριστερά αγγίζει πολύ και εμένα και συνέχεια αναρωτιέμαι τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο στον χώρο του διαδικτύου ,διότι έξω στην κοινωνία το μέγεθος της άγνοιας και της παραπληροφόρησης είναι τεράστιο!
Ενδεικτικά να σου πω ότι στην τελευταία πορεία΄΄ σε συζήτηση σε πηγαδάκια με κάποιους συναγωνιστές από Ανταρσία έπεσα από τα σύννεφα όταν μου είπαν πως ενημερώνονται από το tvxs και αγνοούσαν το you pay ενώ μου έπεσαν τα μαλλιά όταν μέλη του ΚΚΕ μου είπαν ότι ενημερώνονται από το ...τρομακτικό!!!
Αν προσθέσεις και την τηλεόραση καταλαβαίνεις σε ποιο τοπίο βρισκόμαστε!
Κάπως πρέπει να βρούμε τον τρόπο η ενημέρωση, που παρέχει το you pay, ας πούμε ενδεικτικά, να φτάσει σε περισσότερους;
Νομίζω ότι μέθοδοι της αγοράς θα ήταν χρήσιμοι,κάποια χρηματική ενίσχυση αναγνωστών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διαφήμιση από το ραδιόφωνο πχ για αύξηση της αναγνωσιμότητας! Τρόποι ελέγχου,της χρηματοδότησης , είναι εύκολο να βρεθούν !
Σκέφτομαι να κατεβάσω κάποια τέτοια πρόταση στο you pay!
Εσύ και το παρεάκι των σχολίων τι γνώμη έχεις;
Θα τους παρακαλούσα όλους να πουν την γνώμη τους γιαυτό!