Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η εσωτερική υποτίμηση μόλις έχει αρχίσει!

Αν δεν έχουμε ακόμα πειστεί για το τι επιδιώκει η Τρόικα, ας ρίξουμε μια πολύ προσεκτική ματιά στο παραπάνω γράφημα, το οποίο απεικονίζει το ποσοστό της εσωτερικής υποτίμησης που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά χωρών, από την αύξηση της ανεργίας και την συνακόλουθη μείωση των μισθών.

Στην πραγματικότητα κάθε καμπύλη αναπαριστά το ποσοστό της εικονικής υποτίμησης του ευρώ σε σχέση με 27 εμπορικούς εταίρους, (αν κάθε μια χώρα είχε το δικό της νόμισμα), στο χρονικό διάστημα από το πρώτο τρίμηνο του 2008, το οποίο λαμβάνεται σαν βάση και ίσον με 100, έως το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Τι παρατηρούμε;

Αμέσως χτυπάει στο μάτι η τρομερή εσωτερική υποτίμηση της Ιρλανδίας, κατά 10 περίπου μονάδες. Ακολουθεί η Ισπανία, η οποία παρά τη φοβερή ανεργία, φαίνεται να ανθίσταται.

Και πού βρίσκεται η Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι η διακεκομμένη γραμμή, η οποία για όλο το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα πλέει πάνω από την οριζόντια γραμμή του 100. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας στα μάτια της Τρόικας μέχρι το τέλος του 2010, δεν είχε υποστεί καμία εσωτερική υποτίμηση!

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι αν όλα αυτά τα μέτρα μάς φαίνονται πολύ άγρια και αδιανόητα, είναι λογικό να υποθέσουμε, ότι μέχρι να φτάσουμε την Ιρλανδία, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτε!

ΥΓ1. Η καμπύλη είναι από τη διάλεξη του M. Weisbrot του CEPR.

ΥΓ2. Άκουσα στο δελτιο τον Πρετεντέρη να εξανίσταται για την απαίτηση της τρόικα να μειωθει κι αλλο ο κατωτατος μισθοός στον Ιδ. Τομέα. Φαίνεται δεν άκουσε καθόλου για την μέθοδο της εσωτερικής υποτίμησης. Αν έβλεπε αυτό το διάγραμμα, θα τού λυνόταν η απορία.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερά αποκαλυπτικός ο Weisbrot!!!
Για το ρόλο των εταίρων μας στην Ε.Ε., για το διεφθαρμένο ρόλο των κυβερνήσεων, για το ρόλο των άπληστων αγορών και των συμφερόντων, για όλους εκείνους τους "γύπες" και τις "ύαινες" που απροκάλυπτα και καιροσκοπικά έχουν στήσει χορό γύρω από το κουφάρι των χωρών που προετοιμάζουν για το ...γεύμα τους, αφού πρώτα τις θέσουν οι ίδιοι σε κίνδυνο!!!
Αλλά ποιός ακούει και ποιός διαβάζει?
Επειδή όμως μόλις άκουσα κάτι εντελώς προβοκατόρικο, που άρχισαν μεσα στη νύχτα να διαρρέουν τα παπαγαλάκια, θα προσπαθήσω να το συνδέσω με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση του Weisbrot, που διάβασα στο Guardian (http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/sep/27/eurozone-crisis-debt-policy).

Οι διαρροές λοιπόν από τα εγχώρια παπαγαλάκια (όπως π.χ. ο Χαρδαβέλλας στο Alter), έλεγαν ότι η Μέρκελ, ζήτησε δήθεν από τον Παπανδρέου, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προυπολογισμό, να επισημάνει το πρόβλημα ακυβερνησίας και του ελλείμματος νομιμοποίησης των σκληρών αποφάσεων και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές ή να εξετάσει την περίπτωση να συγκυβερνήσει!!!
...Καλά καταλάβατε!
Ότι ακριβώς ζητούν και τα εγχώρια συμφέροντα (άνομα, παράνομα και νόμιμα)!
Μάλιστα, τα παπαγαλάκια, έλεγαν πως του ζήτησε να το κάνει αυτό στη δευτερολογία του(!), πράγμα για το οποίο προσωπικά δεν βρίσκω κανένα άλλο λόγο για να το λένε...
Εκτός -ίσως- για να γίνουν περισσότερο πιστευτές οι διαρροές τους(!).
Και επειδή νομίζω ότι δεν θα πρέπει να "μασάμε ταραμά", στο εν λόγω κείμενο του Weisbrot, εκτός από τις αιτίες για το πρόβλημα της Ελλάδος και της Ευρώπης υπάρχει και η απάντηση που θα πρέπει να δώσει ο Παπανδρέου στην κυρά-Μέρκελ...

"...If Angela Merkel is listening to her FDP coalition partners' bizarre rants about the threat of inflation, she needs to be thinking about another coalition...".

Επαναλαμβάνω το κρίσιμο σημείο για όποιον δεν κατάλαβε...
"...she needs to be thinking about another coalition...".

Δηλαδή, να βρεί εκείνη άλλο σύμμαχο για να παραμείνει στην κυβέρνησή της και όχι να προτείνει στον Παπανδρέου να συγκυβερνήσει ή και να αποχωρήσει (ειδικά χωρίς να δώσει απολογισμό)!!!

Αυτό λοιπόν θα πρέπει να κάνει και ο Παπανδρέου, εάν βέβαια...

Έχει τα κότσια?
Θα το δούμε!
Αλλοιώς "...έχασε και αυτό το τρένο..."!!!

Σταύρος Κυριαζής

geokalp είπε...

πολύ καλά νέα μας φέρνεις!!

ταιριάζει με τα όσα είπε ο Lewis: Οι Ιρλανδοί έχουν ένα μεγαλύτερο ταλέντο να υπομένουν. Εάν επιβάλλονταν στους Έλληνες όσα επιβλήθηκαν στους Ιρλανδούς, θα έπεφταν πυροβολισμοί"
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=100957

cynical είπε...

αν θυμασαι, οι γερμανοι είχαν μεινει αποσβολωμενοι απο τα μετρα που ειχαν παρθει για μας, πριν καμποσους μηνες. και ελεγαν, οτι αν κατι τετοιο συνεβαινε στη γερμανια, θα πηδούσαν ομαδικα από τις γεφυρες.

Δηλ με τους Ιρλανδους, τι θα εκαναν;

Παντως είμαστε και η πρωτη φυλή! Γαυτο θα μας κουρεψουν με την ψιλή!

Ανώνυμος είπε...

προχτες ομως μας κατηγορησαν οτι δεν εχουμε εφαρμοσει απο αυτα τα μετρα τιποτα και ακομα τα συζηταμε

με δυο λογια δηλαδη τους πιασαμε κουτοφραγκους!!!

εγω προσωπικα θα συνιστουσα στην μερκελ να μας πεταξει κλοτσηδον εαν ειμουν υπουργος της

φτηνοτερα θα της ερθει να σωσει τις τραπεζες της