Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΟΧΙ σ' αυτή την κυβέρνηση



Η παρούσα κυβέρνηση, πουλημένη, ξεφτιλισμένη, και διεφθαρμένη, ένα κουρελιασμένο πατσαβούρι στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεν δικαιούται και δεν νομιμοποιείται ούτε να υφίσταται, ούτε να νομοθετεί, ούτε να διαπραγματεύεται, ούτε να θέτει ερωτήματα και μάλιστα αυτού του διαμετρήματος.


Η σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος είναι καθαρή σαν το κρύσταλλο, μιας κι αυτή η ίδια η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση έχει στα χέρια της το εργαλείο της διαμόρφωσης του ερωτήματος με τρόπο τέτοιο ώστε να αποκτήσει μέσω αυτού την νομιμοποίηση που τόσο ποθεί.


Δεν πρέπει να τής κάνουμε αυτή τη χάρη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές. Το αν θα γίνει δημοψήφισμα, και με ποιο περιεχόμενο αυτό θα αποφασιστεί από μια άλλη κυβέρνηση η οποία τουλάχιστον θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους.


Κι όσοι, είτε από αριστερά είτε από δεξιά, θεωρούν την κίνηση αυτή θετική, το λιγότερο που θα μπορούσε κάποιος να τους προσάψει είναι ...αφέλεια.




13 σχόλια:

NP είπε...

Φίλη Cynical,
σιγά μην κάνει ο ΓΑΠ δημοψήφισμα.
Απλώς είναι σίγουρος ότι δεν το θέλει και κανένα από τα άλλα κόμματα.
Το τελευταίο που θέλει η εξουσία είναι να ρωτάται ο λαός για τα πραγματικά σημαντικά πράγματα. Ευχαρίστως τον ρωτάνε αν θέλει τον Αλογοσκούφη ή τον Παπακνωσταντίνου, αλλά ποτέ τα σημαντικά.

ΕΜΕΙΣ πρέπει να επιζητάμε ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουμε ή όχι το μνημόνιο.
Κανένα Πολιτικό κόμμα δεν θέλει δημοψήφισμα. Είναι λυπηρό. Κανένας δεν θέλει να έχει βάλει ο λαός στην όποια επόμενη κυβέρνηση μια ξεκάθαρη αντιμνημονιακή δέσμευση.
Δεν έχει τόση σημασία αν στην επόμενη κυβέρνηση θα είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, μια ευρύτερη συμμαχία, ή ακόμη κι ένας "αριστερός" συνασπισμός.
Το βασικό είναι το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στο μνημόνιο, κι επομένως στην ΕΕ, και το ΕΥΡΩ και την εκποίηση κάθε δημόσιου πλούτου και κοινωνικής κατάκτησης.
Η βασική επιλογή εδώ που φτάσαμε είναι:
- Είτε υποτέλεια και αυξανόμενη εξαθλίωση
- Είτε προσπάθεια για αυτοδύναμη πορεία

Κανείς δεν θέλει το 2ο.
Αυτό δείχνει πόσο συστημικά είναι όλα τα κόμματα της βουλής, με πιο διπρόσωπο από όλα το ΚΚΕ

ΥΓ. Πάντα προτιμούσα τις ευθείες και καθαρές προσεγγίσεις από τις πλάγιες και μπερδεμένες

cynical είπε...

NP, κι η δικη μου η εκτιμηση ειναι οτι ο ΓΑΠ δεν θα εκανε τελικα το δημοψηφισμα. Βαζοντας το τον Γεναρη, ουσιαστικα ειναι σαν να το εβαζε στις καλενδες.

Αν ομως τελικα το εκανε, με λιγοτερο απο το 20% να θελει εξοδο απο το ευρω, και κατω απο "ομαλες" συνθηκες, ειναι σιγουρο οτι το δημοψηφισμα θα το κερδιζε. Και αυτο θα σημαινε αλλα δυο χρονια πανω απ' το κεφαλι μας και με μας στο γυψο.

Η αντιδραση του κοσμου δεν ειναι για το ευρω (ακομα), καλώς ή κακώς είναι για τη δανειακη συνβαση και τη λιτοτητα. Ο κοσμος τα διαχωριζει αυτα τα δυο, ακομα.

Αλλα το δημοψηφισμα θα εθετε ουσιαστικα ερωτημα για το ευρω, οποτε και θα το κερδιζε.

αυτη ειναι η εκτιμηση μου.

μαλλον ομως μεχρι το βραδυ θα εχει χασει την κοινοβουλευτικη πλειοψηφια, οποτε παμε ετσι κι αλλιως σε εκλογες.

Κώστας.Κ είπε...

Δημοψήφισμα όπως σωστά είπατε δεν πρόκειται να γίνει. Όχι γιατί σχεδιάζεται για τον Ιανουάριο. Αλλά γιατί το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κυβέρνηση μέχρι το 'βράδι'. Ένας έμμεσος, εύκολος όσο και απροσδόκητος τρόπος παραίτησης. Είτε πάμε σε διάλυση Βουλής είτε σε μεταβατική κυβέρνηση 'εθνικής σωτηρίας', στο βάθος είναι οι εκλογές. Όμως το ερώτημα παραμένει: γιατί ο ΓΑΠ πέταξε την οβίδα του αμέσως μετά μία ευρωπαϊκή συμφωνία και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι Ευρωπαίοι ή και ο Βενιζέλος ; Εδώ σε θέλω μάστορα..

cynical είπε...

παζλ για δυνατους λυτες Κωστα. Γιατι;

Ισως γιατι πιστευε οτι δεν θα εξασφαλιζε την πλειοψηφια για την ψηφιση του νεου μνημονιου; Οποτε αυτο ηταν ενας ευσχημος τροπος να αποχωτησει;

Dyer είπε...

Ο ΝΡ τα λεει πολύ καλά. Το δίλημμα είναι υποτέλεια ή αυτοδύναμη προσπάθεια.
Το δυστύχημα είναι ότι όλα τα κόμματα ακόμα και τα λεγόμενα προοδευτικά είναι τελικά πολύ καλά βολεμένα με το υπάρχον σύστημα.
Και τέλος θέλω να ρωτήσω. Υπάρχει κάποιο ισχυρό επιχείρημα για να παραμείνουμε στο Ευρω;

cynical είπε...

Dyer,

το δημοψηφισμα αυτο, στην παρουσα συγκυρια θα το κερδιζε ο ΓΑΠ με τα τσαρουχια. Μολις χθες το 19,5% ειχε απαντησει και χωρις κανενα πελεκυ πανω απ' το κεφαλι του οτι δεν θα ηθελε εξοδο απο το ευρω. Γιατι να ψηφιζε αλλιως στο δημοψηφισμα;

θα καταφερνε η αριστερα (ενα κομματι της, οχι ολη) να το μεταπεισει τωρα, και μαλιστα κατω απο καθεστως αγριας προπαγανδας;
Αν το ποσοστο αυτο ήταν μεγαλυτερο, τοτε θα υπηρχαν ελπιδες.

Κώστας.Κ είπε...

Εύσχημος τρόπος αποχώρησης είναι όταν συσπειρώνεις τουλάχιστον σε μία πολιτική βάση προοπτικής το κόμμα και την ηγεσία του. Όχι όταν διαλύεται την επομένη της ανακοίνωσης σου η κοινοβουλευτική σου ομάδα.
Η απάντηση νομίζω βρίσκεται αλλού.
Follow the money, Cynical.

cynical είπε...

ελα ρε,Κωστα!

Τα cds που ελεγε ο Καμμενος εννοεις; Χο, χο!

Κώστας.Κ είπε...

Αν μου εξηγούσες το αστείο θα γελούσα και εγώ μαζί σου Cynical. Μέχρι τότε 2-3 απλές εξηγήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο σήμερα είναι η υπερχρέωση. Και το μεγαλύτερο βάρος χρεών (δημόσιων και ιδιωτικών) το έχουν ως ποσοστό του ΑΕΠ οι Βρετανία και ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός λοιπόν με Ευρωζώνη και Ιαπωνία για την χρηματοδότηση των δημοσίων ελλειμμάτων και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους είναι τεράστιος και γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος όσο η παγκόσμια οικονομία τείνει προς την ύφεση και οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο συντηρητικοί.

Και η μεν Ιαπωνία καλύπτει εσωτερικά τις δανειακές της ανάγκες σε μεγάλο βαθμό. Η Ευρωζώνη όμως είναι κακό σπυρί στον κώλο των αγγλοσαξόνων και ειδικά της Wall Street και του City γιατί λόγω ευρώ (δεύτερο διεθνές αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο) προσελκύει πολλά επενδυτικά κεφάλαια.

Όχι τυχαία λοιπόν με την "ελληνική" κρίση που γίνεται "ευρωπαϊκή" τα κεφάλαια μεταναστεύουν σε ασφαλέστερες αγορές όπως είναι τα αμερικανικά ομόλογα, με συνέπεια το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ την τελευταία ημέρα της 'βόμβας ΓΑΠ' να έχει πέσει από 5% (30ετή) έως 7% (5ετή και 10ετή) !!! Μέσα σε μία ημέρα, επίσης το ευρώ έχασε 3% και οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν σε διπλάσια έκταση απ' ότι οι αγγλοσαξονικές.

Τώρα σκέψου πως η παγκόσμια ομολογιακή αγορά συγκεντρώνει 85-90 τρισ σε κεφάλαια, ενώ η παγκόσμια αγορά μετοχών προσελκύει 'μόλις' 40-45 τρισ. Τα ποσά που διακινούνται είναι τεράστια.

Όσο για τα cds δεν είναι αμελητέα. Γιατί μπορεί στην περίπτωση της Έλλάδας τα ποσά που στοιχηματίστηκαν να μην ξεπερνούν τα 5 τρισ, όμως τι γίνεται με τις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου κλπ ;
Και η μεγάλη αλήθεια είναι πως ο μεγάλος όγκος των παραγώγων αφορά τα επιτόκια που πληρώνουν τα ομόλογα..

Τυχαία είναι λοιπόν τα οφέλη των υπερατλαντικών ανταγωνιστών ; Δεν νομίζω.

Και η παραπάνω αναφορά καλύπτει το στενά οικονομικό και βραχυχρόνιο όφελος. Έλα όμως που υπάρχει και το πολιτικό-οικονομικό. Γιατί στην εποχή της κρίσης και της αμφισβήτησης της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας, ποιός πραγματικά θα ήθελε μία έστω και σχετικά ανεξάρτητη ενωμένη Ευρώπη ;

cynical είπε...

Δηλαδη, ο ΓΑΠ παιζει πια καθαρα το παιχνιδι των ΗΠΑ;

το αστειο ειναι οτι με τα cds που πιθανολογειται οτι κατεχουν τα αδερφια του ΓΑπ θα βγαλει πολλα λεφτα η οικογενεια, αν κανει ο γαπ δημοψηφισμα, αν το "χασει" με ΟΧΙ και αν η ελλαδα χρεοκοπησει. Τρομερο σεναριο.

Η εξηγηση παντως που δινεις φαινεται να στεκει. Πιθανον να ειναι τυχαιο, πιθανον να προκειται και περι συνομωσιας. Δεν μπορω να το κρινω.

Ανώνυμος είπε...

Α ναι φυσικά τι άλλο. Τόσο καιρό η αριστερά εικαλείταιε τη θέληση του λαού ("ο λαός μίλησε") και τώρα που ο λόγος του θα έχει αποτέλεσμα, κότες. Μας μάρανε το ερώτημα, λες και δεν το ξέρουμε ανέξαρτητα από τη λεκτική διατύπωση: ναι ή όχι στο ευρώ. Μετάφραση του post: να γίνουν εκλογές, να βγει ο σαμαράς που και την ευρωσύμβαση θα υλοποιήσει και δημοψήφισμα δε θα κάνει. Όλα καλά, θα μπορουμε να συνεχίσουμε να λέμε όχι, χωρίς καμία ευθύνη. Το όχι, όχι ως πολιτική επιλογή αλλά ως ψυχανάλυση. Κατάντια...

Napo είπε...

καλα για το κειμενο δεν κανω καν το κοπο να ασχοληθω

μια ερωτηση αυτες τις κορυφαιες φωτο που τις βρισκεις βρε παιδι μου

cynical είπε...

Ναπο, πατερα,

οποιος ψαχνει βρισκει. Καλη συλλογη εχει το vis.ualize.us