Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Βόρεια Κορέα, όχι και τόσο απομονωμένη τελικά



φωτο: πανεπιστημιο kim il sung

Η επαναφορά της Β. Κορέας στο προσκήνιο, μαζί με τ’ άλλα έφερε και μια ευκαιρία ακόμα, για να τα χώσει κανείς στο ΚΚΕ. Ακόμα και συλλυπητήριο τηλεγράφημα να μην έστελνε, κάποιες πιπεράτες αναφορές του στο καθεστώς σε παρελθόντες χρόνους, όλο και θα ξεθάβονταν. Τώρα δα που πλησιάζουν και οι εκλογές και το ΚΚΕ φαίνεται να «φυσάει», μια υπόμνηση για τα ολέθρια αποτελέσματα όχι του ουτοπικού, μα του εφαρμοσμένου κομμουνισμού θα μπορούσε να ενισχύσει την προπαγάνδα των αντιπάλων του με λαχταριστές φρέσκες εικόνες.


Το να κάθεται κανείς και να αντιπαρατίθεται αν αυτό που συμβαίνει στη Β. Κορέα είναι ο επί της γης κομμουνιστικός παράδεισος, δεν έχει και πολύ νόημα. Όσο και να θέλεις να εξωραΐσεις την πραγματικότητα, αυτή είναι δύσκολο να κρυφτεί. Βέβαια υπάρχουν και πολλά αντεπιχειρήματα, τα οποία ως ένα βαθμό είναι σεβαστά. Η Β. Κορέα είναι ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ν. Κορέα, βρίσκεται, καλώς ή κακώς στο στόχαστρο και της Αμερικής και με τέτοιους εχθρούς, η στρατικοποίηση της κοινωνίας αλλά και η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μπορούν κάλλιστα να δικαιολογηθούν. Τα τελευταία, ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, έχουν ως τα τώρα δράσει αποθαρρυντικά για μια αμερικανική επίθεση. Η καθ’ όλα ρεαλιστική αυτή πιθανότητα δικαιολογεί κι ως ένα βαθμό την ερμητικότητα της βορειοκορεατικής κοινωνίας και την καχυποψία προς τους ξένους και δη τους δυτικούς.


Βλέποντας όμως από πιο κοντά τα πράγματα η Β. Κορέα δεν είναι και τόσο απομονωμένη, όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Απλά διατηρεί σχέσεις, εμπορικές και διπλωματικές με ένα κομμάτι του κόσμου το οποίο εν πολλοίς, είναι αθέατο στη Δύση. Αλλά και μ’ αυτή δεν πάει πίσω. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, για παράδειγμα, προχώρησε στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με 66 χώρες. Το 2000 με την Ιταλία, Αυστραλία, Ην. Βασίλειο και τις Φιλιππίνες. Το 2001 με τον Καναδά, και αμέσως μετά με τη Γερμανία, Ν. Ζηλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Λουξεμβούργο. Εν τω μεταξύ συνέχισε να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις και με τις χώρες του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας, καθώς και με τη Φινλανδία, Σουηδία και Δανία. Η Πολωνία διατηρεί πρεσβεία στη Β. Κορέα μαζί με τις Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, και Σουηδία, η οποία ήταν και η πρώτη, από τις υπόλοιπες χώρες που την άνοιξε.


Επιπλέον η Β. Κορέα συμμετέχει ως μέλος και σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως στα Ην. Έθνη το 1991, το διεθνή οργανισμό τροφίμων και γεωργίας, τη διεθνή ένωση ταχυδρομείων, το διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας, τη παγκόσμια οργάνωση υγείας, το διεθνή οργανισμό μετεωρολογίας, τον ερυθρό σταυρό, την κίνηση των αδεσμεύτων, και για να μην μακρηγορώ στους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Πριν χειροτερέψουν οι σχέσεις με τη Ν. Κορέα το 2009, λόγω αλλαγής πολιτικής του νέου νοτιοκορεάτη προέδρου Bak, νότιοι τουρίστες επισκέπτονταν συχνά βορειοκορεάτικα θέρετρα στα περίφημα βουνά Kumgang για πεζοπορίες, σκι κλπ. Σύμφωνα με έκθεση της βιβλιοθήκης του Αμερικανικού Κογκρέσου, το 2000, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, περίπου 130,000 τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα. Μέχρι δε τον Οκτώβριο του 2004 η Β. Κορέα κατείχε την έδρα του αντιπροέδρου στον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού για τη Ν.Α. Ασία και τον Ειρηνικό.


Μια παρ’ όλα αυτά κλειστή και προσεκτική στ’ ανοίγματά της, κοινωνία, δεν μπορεί παρά να τραβάει την περιέργεια και την προσοχή. Μια βόλτα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει πληθώρα πληροφοριών και οπτικού υλικού, το οποίο ακόμα και αν αποτελεί προπαγανδιστική παραγωγή τόσο από τη Β. Κορέα, όσο και από τη Δύση, δεν παύει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχει φυσικά και υλικό ουδέτερο, από ξένους μεμονωμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τη δική τους καταγραφή. Τέτοιο υλικό, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει στο blog ενός αυστριακού ο οποίος μαζί μ’ ένα φίλο του Ελβετό ταξίδεψαν με τρένο από Αυστρία στην Πιονγιανγκ, μέσω Ρωσίας. Για όσους επίσης ενδιαφέρονται, ταξίδια από Πεκίνο στη Β. Κορέα οργανώνονται από ένα σουηδικό γραφείο ταξιδίων ΕΔΩ.


Η Β. Κορέα την προηγούμενη δεκαετία έκανε επίσης και κάποια ανοίγματα προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης μιας οικονομίας της αγοράς. Θέσπισε κίνητρα στα εργοστάσια ώστε να λειτουργούν με βάση το κέρδος και προέβη σε ανάλογες αυξήσεις μισθών, αλλά και τιμών. Το σύστημα της επιδότησης μέσω κουπονιών εγκαταλείφθηκε, και οι ισοτιμίες με ξένα νομίσματα τροποποιήθηκαν με σκοπό την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. Υιοθετήθηκαν τεχνικές management και λειτούργησαν ιδιωτικές αγορές αγροτικών προϊόντων, μέσω των οποίων μετριάστηκε το πρόβλημα της πείνας.


Δεν μου είχε περάσει απ’ το μυαλό να ασχοληθώ με την Παιδεία και την κατάσταση των πανεπιστημίων της, αν δεν έπεφτα σε μια φωτογραφία από την εσωτερική πισίνα του αρχαιότερου και πιο φημισμένου πανεπιστημίου της χώρας, το Kim Il Shung, στην Pyongyang. Όπως βλέπετε είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Ακόμα περισσότερο όμως είναι το καινούργιο συγκρότημα που τη στεγάζει.



Η
wikipedia καταγράφει 23 πανεπιστήμια, με την υποσημείωση ότι η λίστα δεν είναι πλήρης.

Ψάχνοντας κάποια από αυτά στις ιστοσελίδες τους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για εντυπωσιακά και αξιοπρεπή ιδρύματα, όσο τουλάχιστον μπορεί να κρίνει από τις περιγραφές και τις φωτογραφίες των βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, και υποδομών. Φοιτητές επίσης εκπαιδεύονται σε πανεπιστήμια της Ινδίας, κυρίως σε θέματα πληροφορικής. Με του 2000, γύρω στα 2 εκατ. φοιτητές παρακολούθησαν περισσότερα από 300 κολέγια και πανεπιστήμια. Ο δε γενικός πληθυσμός είναι εγγράμματος σε ποσοστό 99%, σύμφωνα πάλι με την Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Αλλά το πιο κουφό, είναι ότι η Β. Κορέα έχει εδώ και ένα χρόνο και το πρώτο της ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το Pyongyang University of Science and technology, (PUST), με κεφάλαια από Βόρεια και Νότια Κορέα, καθώς και από Κίνα και ΗΠΑ. Θα εκπαιδεύει γύρω στους 200 φοιτητές το χρόνο και θα απονέμει πτυχία, masters, διδακτορικά, καθώς και MBA σε business administration! Το όλο project είναι στα πλαίσια της διαδικασίας μιας μελλοντικής επανένωσης των δυο χωρών.

62 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον μοιάζει με στρατοκρατική Ελβετία Κινέζικης ή Ασιάτικής επιροής

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που επισκέπτονται τα βορειοκορεατικά πανεπιστήμια και δίνουν διαλέξεις επιδιώκοντας να συνεργαστούν με φοιτητές της χώρας. Και φυσικά λίγο ή πολλοί όλοι τους γνωρίζουν το Στηβ Τζομπς (sic)...

cynical είπε...

Δειμε,

παντως βιετναμεζοι φοιτητες πηγαινουν και σπουδαζουν στο kim il sung! οι βορειοκορεατες εχουν τοσο μεγαλη αναγκη να δειξουν οτι ειναι καλυτεροι απο τους αλλους, οποτε δεν το αποκλειω να βαζουν πολυ προσπαθεια στις σπουδες τους. Οι φυσικες επιστημες για παραδειγμα χρειαζονται 6 ετη σπουδων και οχι 4 ή 3 που ειναι στη Δυση.

aerostatik είπε...

εμένα μου αρέσει ο τρόπος που μοιρολογάνε...

Ανώνυμος είπε...

http://sfyrodrepano.blogspot.com/2011/12/blog-post_22.html

Η Αγία Οικογένεια των Κιμ*
(Μανιφέστο υπεράσπισης)

Ανώνυμος είπε...

Έχεις πολύ πλάκα, πραγματικά. Γράφεις πέντε λέξεις για να υποστηρίξεις ότι η Βόρειος Κορέα δεν είναι κομουνιστικός παράδεισος και μετά από αυτό, γράφεις 1000 λέξεις μέσα από τις οποίες προσπαθείς να αποδείξεις ότι θα μπορούσε και να είναι. Αν δεν υπήρχε η κακή Αμερική παίζει και να ήταν.

cynical είπε...

Σχετικα με τον ιδιότυπο τροπο εκφρασης του πενθους απο του βορειο-κορεατες:

από του ΝΥΤ

http://www.nytimes.com/2011/12/21/world/asia/north-korean-mourning-blends-emotion-and-coercion.html?_r=1

" Contrived as they might look to Western eyes, the wild expressions of grief at funerals — the convulsive sobbing, fist pounding and body-shaking bawling — are an accepted part of Korean Confucian culture, and can be witnessed at the funerals of the famous and the not famous alike in South Korea..."

Δλδ αν ημασταν κορεατες δεν θα νοιωθαμε τοση εκπληξη. Αποτελει μερος της κουλτουρας ολης της χερσονησου.

Στη συγκεκριμενη περιπτωση παιζουν κι αλλα δεδομενα που επιτεινουν τις σωματικες εκδηλωσεις.

cynical είπε...

Αγαπητε,

δεν υπαρχει ουτε μαυρο ουτε ασπρο. Και στον παραδεισο και στην κολαση υπαρχουν διαβαθμισεις. Η Β. Κορεα αποτιμαται βασει δυο αντιθετων παραμορφωτικων ιδεολογιων, πραγμα που δεν συμβαλλει στη νηφαλια εξεταση των πραγματικων δεδομενων και δυνατοτητων αυτης της χωρας. Παραδεισοι ετσι κι αλλιως δεν υπαρχουν πουθενα. Το θεμα ειναι να δουμε ποσο πολύ κολαση ειναι. Κι δω χρειαζεται ξεσκαλισμα κατω απο την επιφανεια, ζυγισμα των ευρηματων, και ανοιχτο μυαλο.

Ανώνυμος είπε...

Και εγω το ίδιο πιστεύω, ότι δεν υπάρχει άσπρο-μαυρο. Πιστεύω και καάτι άλλο όμως, ότι ανθρωποι με φανατική προσήλωση σε μία ιδεολογία, όπως για παράδειγμα εσύ, είναι δύσκολο να κρίνουν με νηφαλιότητα.

Και μιας και πόσταρε κάποιος το μανιφέστο υπεράσπισης, να ποστάρω και εγώ το μανιφέστο γέλιου να σκάσει λίγο το χειλάκι μας.

http://www.sday.gr/Articles/Antonis-Panoutsos/%CE%9C%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%84%CF%89%CF%87%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%BF,-%CE%BB%CE%B5%CF%89-%CE%B5%CE%B3%CF%89----%2817%29.aspx

cynical είπε...

Ωραιο το πονημα του διανοητη Πανουτσου, μονο ξερεις, δεν εχει references...

οποτε ακυρο!

Unknown είπε...

Είναι αυτό το καθεστώς άραγε η απάντηση στον παραπαίοντα καπιταλισμό?
Αυτά τα καθεστώτα έδειξαν μέχρι που μπορούν να πάνε.Τα όριά τους είναι γνωστά και είναι σίγουρη η κατάληξη τους.
Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.
Ο σοσιαλισμός δεν υπάρχει χωρίς δημοκρατία.

Leo Kastanas είπε...

Προς τους "συντρόφους" της άλλης, άλλης πλευράς:

Πάνω που τσιμπούσατε αβέρτα πασόκικα ψηφαλάκια πέθανε και ο Κορεάτης αυτοκράτορας της δυναστείας των Κιμ και βρήκατε την ευκαιρία. Συλλυπηθήκατε το κόμμα της καταναγκαστικής εργασίας. Δηλαδή κάνατε το μπαμπούλα στους δικούς μας, να κάπως έτσι φανταζόμαστε το σοσιαλισμό. Τρόμος και αθλιότητα. Μπας και φοβηθούν μερικοί και πέσει το ποσοστό σας σε ανεκτά όρια. Αλλά δεν πιάνουν αυτές οι μαλακίες πια. Ο κόσμος σας γουστάρει έτσι, κακούς, τρισάθλιους, φαιοκόκκινους. Είστε κάτι σαν το Οzzy, τα hοrore show και την Τρίτη και 13. Σας αγαπούν όσο πιο κακοί είσαστε. Είναι και αυτό ένα βίτσιο.
Το σχόλιό μου στη "μαργαρίτα". Καλές γιορτές σε όλους.

cynical είπε...

μαρκο,

ο καθε λαος βρισκει το δικο του δρομο αναλογα με τις παραστασεις του, την κουλτουρα και την ιστορια του.

Αν υποτεθει οτι το καθεστως της Β Κορεας εχει λαικη συναινεση, αυτο θα συμβαινει για λογους που μονο οι βορειοκορεατες ξερουν, κι εμεις υποψιαζομαστε. Συνηθως καταπιεστικα καθεστωτα γινονται ανεκτα οταν εξασφαλιζουν ανταλλαγματα. Οταν αυτα δεν ειναι πια αρκετα, τα καθεστωτα με την πρωτη ευκαιρια ανατρεπονται.

Ο νεαρος Un μια και ειναι ελβετοσπουδαγμενος, και περισσοτερο κοσμοπολιτης απ' τον πατερα του, θα μπορουσε να δοκιμασει καποια ανοιγματα τυπου Κινας. Αλλά οπως γραφω, αυτα τα ειχε αρχισει ηδη και ο πατερας του.

Πιθανολογω οτι μεσα στη Β Κορεα γινονται αλλαγες, τις οποιες η Δυση δεν θελει να δει, γιατι ετσι τη συμφερει να κανει.

cynical είπε...

leo,

αληθεια δεν σε πιανω. δεν μπορω να διαβασω πισω απ' τις γραμμες.

Cris είπε...

Cynical μια καλοποραιρετη ερωτηση. Πιστευεις οτι στη Β.Κορεα οικοδομειται ο σοσιαλισμος?

A certain crazed alien penguin είπε...

Cris, εσύ πιστεύεις ότι στη δύση δομείται η ελεύθερη αγορά;

cynical είπε...

cris,

παντως αν λαβεις υπ' οψιν σου το παραπανω κειμενο, αυτο που βγαινει, ετσι οπως το ξαναβλεπω εκ των υστερων, ειναι οτι σιγα σιγα οικοδομειται ο ...καπιταλισμος!

αν με ρωτας αν οικοδομειται ετσι ο σοσιαλισμος, αλα Β. Κορεα, θα σε ξαναρωτησω ποια βερσιόν του σοσιαλισμου εννοεις. Αλλοι βλεπουν το καθεστως ετσι, κι αλλοι ...γκιουβετσι.

Εν πασει περιπτωσει, στον αλα cynical σοσιαλισμο θα πρεπει συν τοις αλλοις να υπαρχει ελευθερο ιντερνετ, ανοιχτα συνορα, και λιακαδες υποχρεωτικα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Της Κορέας!

Ακούμε λίβελους κάθε μέρα για τη ΛΔ Κορέας. Εκατομμύρια, νεκροί, εκτελεσμένοι, φυλακισμένοι, υποταγμένοι… Εικόνα ίδια με τις σύγχρονες εικόνες από Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη… και τις παλιές εικόνες του Βιετνάμ, των αποικιών, των εκατομμυρίων νεκρών των Ινδιών, της κατεχόμενης Αφρικής και ακόμη πιο παλιά των σκλάβων που οι δυτικοί δουλέμποροι των δυτικών δημοκρατιών εμπορεύονταν με χριστιανική ηθική…. Να μη πούμε και για τα κρεματόρια της πολύ πολιτισμένης Γερμανίας. Ή μήπως κάνω λάθος;

Για τους δυτικούς όλα έχουν αποδειχτεί δεν χρειάζεται σκέψη. Για τη ΛΔ Κορέας πρέπει να αποδείξουν αυτά που λένε… Όποια αντίληψη και αντίρρηση να έχει κανείς για το καθεστώς δεν γίνεται αυτό να είναι απόδειξη για οτιδήποτε λένε.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα σημερα καταλαβα τη λογικη πισω απο τα σχολια σου

Ειναι η λογικη του τρολλ το οποιο ψαχνει να κοντραρει καθε εννοια λογικης που υπαρχει στην κοινωνια

Νεα αποστολη.. Υποστηριξη του αιμοσταγους καθεστωτος της Βορεας και υποστηριξης της υποστηριξης του ΚΚΕ σε αυτο

Ειλικρινα προσπαθω να βρω καποια ψηγματα σατιρας μεσα στο ποστ σου μπας και πιστεψω πως το εγραψες για αστειο

Ανώνυμος είπε...

To 1953 ξεκίνησε ένα κοινωνικό «πείραμα». Μισή χώρα με κομμουνιστική οργάνωση & μισή καπιταλιστική. Το αποτέλεσμα:


http://twitpic.com/7x3orh

Ανώνυμος είπε...

"ειναι οτι σιγα σιγα οικοδομειται ο ...καπιταλισμος!"

δόλιο σχέδιο της πλουτοκρατίας οι αποτυχημένες εφαρμογές των κομμουνιστικών καθεστώτων που κοστίζουν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

καπιταλισμός:
ελευθερία έκφρασης: check
ελευθερία μετακίνησης: check
ελευθερία διαχείρισης ιδιοκτησίας: check
ελευθερία του internet: check
ελευθερία πολιτικής έκφρασης και επιλογής: check
ανοιχτά σύνορα: check
ανάπτυξη τεχνολογίας: check
πολιτική ζύμωσις: check

Κουμμουνισμός:
-ελευθερία κλάματος: check
-ελευθερία να πας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αν δεν κλαις: check
-ελευθερία επιλογή του ενός κόμματος δια μυστικής ψηφοφορίας: check
-ελευθερία μη επιλογής του ενός κόμματος δια φανερής ψηφοφορίας: check

cynical είπε...

Οχι, οχι,

δεν ειναι σατιρα. Ειναι ενα σοβαρο διερευνητικο κειμενο, το οποιο βασιζεται σε επισημες αμερικανικες πηγες, (τις δινω), τις οποιες θεωρω οτι ειναι απαλλαγμενες απο ψυχρο-πολεμικη διαθεση.
Αν θες ειναι ενα μικρο μαθημα εναντια σε ταλιμπανικες λογικες που δεν ξερουν να διαβαζουν, παρα μονο αναγνωριζουν οσα ηδη νομιζουν οτι ξερουν, και επιπλεον δεν εχουν διαθεση ή τολμη να δεχτουν καινουργια στοιχεια.

Απο κει και περα ειναι δουλεια του καθενα, να καταληξει στο συμπερασμα που θελει, εφ οσον εχει πειστει οτι εχει εξετασει το θεμα απο διαφορες πλευρες.

Η διερευνηση και το ανοιχτο μυαλο αποτελουν συστατικα στοιχεια του φιλελευθερισμου και οχι ακραιων ιδεολογιων, οπως ειναι ο ταλιμπανισμος, ειτε δεξιος ειναι αυτος ειτε αριστερος.

Για να σε τσιγκλισω και λιγο παραπανω, εχω αρθρα απο CNN, MSNBC, kai και νοτιοκορεατικο τυπο, που μιλουν για αναπτυξη προχωρημενου IT software στη Β. Κορεα, αλλα μαλλον θα φανουν πολυ δυσπεπτα και δεν τα φανερωσα!

Οσο για το ΚΚΕ, ηταν σαρκασμος προς ολους αυτους που ψαχνουν θρυμματα για να κανιβαλλισουν εναν αντιπαλο. Το θεωρω πολυ φτηνο. Το ΚΚΕ μπορεις να το χτυπας σε πιο ζωτικα σημεια και παθογενειες του, αμα θελεις και φερεσαι εξυπνα...

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι γιατί αν πάρεις όλα τα δημοσιεύματα για την Β. Κορέα, όχι αυτά που χαϊδεύουν αριστερά αυτάκια, δεν θα βγάζεις τις ακριβές (και μη φτηνές) κολυμπήθρες...

"μη χτυπάτε το ΚΚΕ εδώ χτυπάτε το αλλού, εδώ τρώμε και εμείς σφαλιάρα, ΜΗ!"

cynical είπε...

Ma, αυτα τα δημοσιευματα ειναι τα γνωστα, και σε καποιο βαθμο πρεπει να ειναι και αληθινα.

Δεν ειναι στις προθεσεις μου να συνταξω check lists για το ποσο σοσιαλιστικη ή ολιγαρχικη ειναι η Β. Κορεα. Ειλικρινα δεν μ' ενδιαφερει. Αυτο που μ'ενδιαφερει ειναι να ψαξω τι ειδους κοινωνια ειναι αυτη, με προσεκτικη επιλογη των πηγων.

Ποσες φορες εχω γραψει οτι αλλο το δεον και αλλο το ειναι. Ειναι καλη ασκηση να προσπαθουμε να τα διαχωρισουμε οταν σκεφτομαστε...

Ανώνυμος είπε...

"Ma, αυτα τα δημοσιευματα ειναι τα γνωστα, και σε καποιο βαθμο πρεπει να ειναι και αληθινα."

Ναι αλλά είναι μόνο αυτά που διαλέγεις γιατί για τα υπόλοιπα,

Ειλικρινά δεν σε βολεύει...

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να δώσεις και τις πηγές σε λινκς για διάβασμα μήπως επιλεκτικά άρχισες να διαλέγεις υλικό και εκεί;

cynical είπε...

Αχ βρε δεν διαβαζεις, δεν διαβαζεις. Ειναι στο κειμενο επανω

Ανώνυμος είπε...

"αρθρα απο CNN, MSNBC, kai και νοτιοκορεατικο τυπο, που μιλουν για αναπτυξη προχωρημενου IT software στη Β. Κορεα, αλλα μαλλον θα φανουν πολυ δυσπεπτα και δεν τα φανερωσα!"

αυτά please. Και επίσης τα σχόλια που δεν δημοσιεύεις (γιατί πολύ απλά δεν έχεις σκαρφιστεί απαντήσεις για αυτά).

cynical είπε...

Αυτα, θα τα φανερωσω, οταν γραψω το επομενο κειμενο για τη Β. Κορεα... Ελπιζω συντομα.

Greek Rider είπε...

Να θυμίσω ότι ένας Κιμ Ιλ Γιόνγκ υπάρχει σε κάθε φάμπρικα, σε κάθε γραφείο και σε κάθε δουλειά εδώ στον καπιταλισμό.

Αυτό που δεν υπάρχει πλέον είναι στέγη και τροφή για όλους.

Ανώνυμος είπε...

Για αυτό και οι χώρες της δύσης αποφασίζουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Β. Κορέα που δεν έχει να φάει γιατί η μερίδα του μπολ ρύζι αποφασίστηκε να είναι από 400 γραμμάρια στα 150 γραμμάρια.

Προσοχή το μπολ παραμένει μπολ, η μερίδα παραμένει μερίδα, απλά αλλάζουν τα γραμμάρια.

Από την άλλη θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα. Θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ορισμό του γραμμαρίου. Τότε το μπολ θα ήταν μπολ, η μερίδα μερίδα, τα γραμμάρια γραμμάρια και το στομάχι του Βόρειο-Κορεάτη άδειο.

Πηγή:
http://www.reuters.com/article/2011/10/06/us-korea-north-food-idUSTRE7956DU20111006

cynical είπε...

Μαθαινεις γρηγορα βλεπω και χαιρομαι. Ετσι μπραβο, με τις references, εισαι εντελως ενταξει!

Cris είπε...

A certain crazed alien penguin η ερωτηση σου μου ειναι χωρις νοημα.
Cynical εκανα μια ερωτηση και δε πηρα απαντηση. Αντ' αυτου εγραψες ενα πολιτικαντικο ναι μεν αλλα. Εγω λοιπον λεω πως στη Β.Κορεα οικοδομειται το πιο απανθρωπο καθεστως και δε φτανουν ουτε οι απειλες της δυσης ουτε τιποτε αλλο που να δικαιολογει τετοιες πολιτικες. Ισχυριζομαι επισης οτι η Β.Κορεα κι οσοι στεκονται εστω και αδιαφορα προς αυτο το καθεστως ειναι οι μεγαλυτεροι δυσφημιστες της κομμουνιστικης υποθεσης. Αυτα

cynical είπε...

Chris

σου απαντησα πολυ συγκεκριμενα. Κάποιοι τη θεωρουν σοσιαλιστικη χωρα (ΚΚΕ και οχι μονο) και καποιοι όχι. Αρα το τι συνιστα σοσιαλιστικο, και δη εφαρμοσμενο, επιδεχεται ερμηνειας.


Και δευτερο σου απαντησα καθαρα οτι εγω δεν θα ηθελα να ζω εκει μονιμα. Νομιζω οτι αυτο ειναι το πιο αυθεντικο κριτηριο.

Greek Rider είπε...

Να πω κάτι αιρετικό:

Αν ένας μισθωτός κερδίζει 1000 ευρώ από τον μισθό του λόγω δραματικών μειώσεων και έχει δάνειο για το σπίτι του με δόση 700 ευρώ (ή ενοίκιο με μικρότερο ή καθόλου μισθό) σημαίνει ότι κάθε μήνα "μπαίνει μέσα", δηλαδή δεν έχει να πληρώσει όχι μόνο τους λοιπούς λογαριασμούς αλλά και ούτε ένα μπολ ρύζι!

Αν δε είναι άνεργος τότε κλάφτα Χαράλαμπε...

Άρα το που θα ζει κανένας εξαρτάται από το πόσο φτωχός είναι, αν είναι πολύ φτωχός (όπως οι μισοί περίπου Έλληνες) σίγουρα δεν θα ήθελε να ζούσε σήμερα στην Ελλάδα του +30% ανεπίσημης ανεργίας και των ατελείωτων δανείων+λογαριασμών.

Οπουδήποτε αλλού, ακόμη και στην Β.Κορέα....

Cris είπε...

Εχει πολυ μεγαλη σημασια το τι δεχεται ο καθενας-μια ως σοσιαλισμο. Γιατι αυτο επικαθοριζει και το πως βλεπει τα πραματα στο δικο του περιβαλλον. Αρα η ερωτηση εχει μια απαντηση. Ή δεχομαστε τη Β.Κορεα ως σοσιαλιστικη προσπαθεια ή την απορριπτουμε ως στρεβλωση, και μαλιστα αισχρη, στο ονομα του σοσιαλισμου. Κι εδω δε χωρανε απαντησεις του τυπου "δε θα ζουσα εκει".

cynical είπε...

Chris,

μου θυμιζεις λιγακι τον Καψη, οταν ζηταει επιμονα απο καποιον καλεσμενο στο δελτιο να καταδικασει κατι ή καποιον, ή ακομα και τον Μπους οταν διακηρυττε οτι οποιος δεν ειναι με μας ειναι με το "Κακό".

Μονολεκτικες απαντησεις σε συνθετα ζητηματα υφιστανται μονο για να καλυπτουν την αγνοια και την ελαφράδα αυτου που αποφαινεται.

Δεν τρεφω καμια αυταπατη οτι οι κατοικοι της Β. Κορεας απολαμβανουν τις ιδιες ελευθεριες οπως τις εκτιμουμε εμεις στη δυση. Απο την αλλη ομως πιστευω οτι υπαρχουν διαφορετικα "ανταλλαγματα" τα οποια εξασφαλιζουν στο καθεστως καποια λαικη βαση. Δεν ξερω ποση μεγαλη ή μικρη ειναι. Ουτε ομως εμπιστευομαι τις γνωστες σεσημασμενες πηγες που ειτε υμνολογουν ειτε ελλειονολογουν το καθεστως.

Αλλα δεν ειναι μονο τα "ανταλλαγματα" που αυτο το καθεστως προσφερει στους κατοικους της χωρας. Εν πολλοις ειναι και θεμα πολιτισμικων παραδοσεων και ιστοριας, για να εκτιμησεις τo impact που αυτα τα "ανταλλαγματα" εχουν στον πληθυσμο.

Οταν αυτα τα ανταλλαγματα θα φαινονται μικρα, τοτε θα υπαρξει και αλλαγη καθεστωτος.

Η πληροφορια που κυκλοφορει στη Β. Κορεα απο τη Ν. Κορεα και την Κινα ειναι πολυ μεγαλη, αν σκεφτεις ποσοι ραδιοφωνικοι σταθμοι εχουν στρεμμενες τις κεραιες τους προς τη Β. Κορεα, αλλά και ποσα DVD και CDs περνανε τα συνορα απο την Κινα καθημερινα και φτανουν στο γενικο πληθυσμο.


Chris,

για καθισε να σκεφτεις τι πραγματικα ξερεις για τη Β. Κορεα;
και επισης, απο που εμαθες αυτα τα οποια ξερεις; Τι ευρος καλυπτουν οι γνωσεις σου;
Αυτο, το λεω σαν γενικη αρχη απεναντι σε ολα οσα γνωριζουμε, ή νομιζουμε οτι γνωριζουμε για οποιοδηποτε θεμα, ανεξαρτητα του συγκεκριμενου.

cynical είπε...

Chris,

επαναλαμβανω, οτι το ερωτημα αν η Β Κορεα εχει σοσιαλισμο ή οχι το θεωρω ψευδο-ερωτημα, ή elusive ερωτημα. Εχει νοημα μονο για ατερμονες, pointless συζητησεις τις μακριες κρυες νυχτες του χειμωνα.

Αμα ρωτησεις 10 και οι 10 θα σου απαντησουν κατι το διαφορετικο για το τι ειναι σοσιαλισμος. Και η Κουβα σοσιαλισμο εχει, και η Βενεζουελα και η Β Κορεα και οποιο αλλο κρατος.

Το μονο ερωτημα που εχει, κατα την αποψη μου νοημα, ειναι αν η συγκεκριμενη οργανωση εξυπηρετει ή καποτετελος παντων εξυπηρετουσε μια δεδομενη κοινωνια.

Αλλα αυτο δεν ειναι ευκολο ν' απαντηθει μονολεκτικα. Ετσι δεν ειναι;

Cris είπε...

Ok Cynical. Κατανοητον. Οταν καποιος θελει να δικαιολογησει ενα τετοιο καθεστως βαζει μεσα κουλτουρες, impact και την ανικανοτητα του συνομιλητη που εχει στρεβλη εικονα γιατι παραπλαναται απο τις πηγες.
Αληθεια με γνωριζεις? Γνωριζει τι ξερω για την Β.Κορεα? Γνωριζεις αν εχω επισκεφτει το μερος? Τεσπα. Ελπιζω παντως πως ο σοσιαλισμος που εχεις εσυ στο μυαλο σου να μην εφαρμοστει ποτε.

cynical είπε...

Chris,

αν προεξοφλεις τη βαρβαροτητα του σοσιαλισμου που εχω στο κεφαλι μου, τότε πώς συμβιβαζεται αυτο με τα μη-βαρβαρικα κειμενα που γραφω στο βλογ αυτο, 900+ ζωή νάχουνε;

Αντε, και καλα χριστουγεννα!

Ανώνυμος είπε...

Μη βαρβαρότητες κατ'εσέ. Για ρώτα αυτούς που διαβάζουν και δεν έχουν τις ιδεολογικές παρωπίδες σου...

Και ο χριστός είπε πολλές μη-βαρβαρότητες, πως συμβιβάζεσαι με την μη ύπαρξη του;

Καλά x-mas

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Μερικοί «ανώνυμοι» που δεν έχουν δει κανένα έγκλημα στον καπιταλισμό αλλά βλέπουν εκατομμύρια στον σοσιαλισμό ας ησυχάσουν.

Μπορούν να μετρούν μέρες και μήνες τους νεκρούς από τον καπιταλισμό μέχρι να φτάσουν στο σοσιαλισμό. Μπορούν να μετρούν άπειρες «ελευθερίες» θανάτου. Πχ των αποικιών, των Αμερικανών σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, των γερμανών, των πολέμων και των λιμών…

Αυτά σε ποιόν θα τα χρεώσουμε στην Β .Κορέα και στον Στάλιν; Ακόμη και οι απίστευτοι «τύποι» που μέτρησαν τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στους νεκρούς του Στάλιν(!) ή τους νεκρούς της επίθεσης πάνω από 10 κρατών κατά της νεαρής Σ. Ένωσης 1917-1924 (και η Ελλάδα πρώτη με στρατό κατοχής στην Ουκρανία… μήπως το έχετε ξεχάσει κύριοι ότι η ΕΣΣΔ ποτέ δεν εισέβαλε στην Ελλάδα αλλά η Ελλάδα….), τους νεκρούς του λιμού από τον αποκλεισμό στη δεκαετία του ΄20 όλους μαζί να τους μαζέψουν ούτε τους νεκρούς του αγώνα της ελευθερίας της Ινδίας από τους Άγγλους δε φτάνουν να μη πούμε για τους νεκρούς της Κίνας από τις επιθέσεις των δυτικών και μετά των Ιαπώνων… και που να μετρήσουν τους βασανισμένους και εκτελεσμένους από τα δικτατορικά καθεστώτα της Δύσης από Ν. Βιετνάμ μέχρι Περσία, Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, χιτλερική Γερμανία, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κούβα του Μπατίστα απαρτχάιντ, δικτατορίες της Αφρικής και βάλε και βάλε…

Μήπως όλοι αυτοί δεν είναι νεκροί ενός συστήματος που λέγεται καπιταλισμός; Τότε τι είναι;;;

Πόσοι και πόσοι αμέτρητοι βασανισμένοι και νεκροί σε αυτό το «ελεύθερο» σύστημα συνωστίζονται χωρίς να μετρώνται, χωρίς κανένας υπερασπιστής του καπιταλισμού να κάνει ότι τους ξέρει, χωρίς την παραμικρή αναφορά.

Άντε καλοί ανώνυμοι αρχίστε το ατελείωτο μέτρημα και μετά αφού βρείτε λογαριασμό μετρήστε και τους νεκρούς του κομμουνισμού αλλά χωρίς να μετράτε και τον νεκρό Γερμανό και Ρώσο στο Στάλινγκραντ ως νεκρό του Στάλιν. Πάει πολύ η παραποίηση. Δεν θα πω δεν έχουμε νεκρούς στο κομμουνισμό. Επειδή όμως ξέρω πάνω κάτω τον λογαριασμό δεν έχω καμία αντίρρηση να ακούσω και εσάς πως μετράτε… Μπορεί ο καπιταλισμός να νίκησε προσωρινά αλλά δεν κέρδισε τον πόλεμο. Αν τον κέρδιζε δεν θα φοβόταν να μιλήσει για τις δικές του εκατόμβες νεκρών.

Ανώνυμος είπε...

Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism

Τώρα όσο για την νίκη του καπιταλισμού και τα άλλα θολο-ποιητικά θλιψ κλαψ κλουψ λυγμ, μπορώ να πω ότι χέστηκε ο καπιταλισμός γιατί απλά δεν είναι κάποιο σύστημα σχεδιασμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους με ιδεολογικές ανησυχίες που θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα "κοινωνικά συμφέροντα". Απλά δουλεύεις και ξοδεύεις τα λεφτά σου εκεί που θέλεις και όχι εκεί που θέλει ο μέσος ιδεολογικά ανάπηρος σοσιαλιστής.

Έχεις κάποιο προϊόν στην ζωή σου που σου είναι απαραίτητο και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό το οποίο είναι δημιουργημένο από κάποιον δημόσιο υπάλληλο; Όχι.

Οι κακοί καπιταλιστές-καθημερινοί άνθρωποι που δουλεύουν για το προσωπικό τους κέρδος, απλά ανακάλυψαν ότι το κέρδος τους περνάει μέσα από την δική σου καταναλωτική ικανοποίηση. Και για αυτό το βιωτικό επίπεδο όλης της ανθρωπότητας αυξάνει κάθε χρόνο.

Έχεις κάποιο παράδειγμα επιτυχούς εφαρμογής (μη εξαναγκαστικής επίσης) των ιδεολογιών σου; Ένας μέσος πολίτης εκείνης της χώρας που να ζει καλύτερα από τον μέσο Έλληνα/Ευρωπαίο (με τις κινητάρες του, τους υπολογιστάρες του, τα σπίτια, αμάξια, εξόδους, θέατρα, σκυλάδικα, αγοραστική ικανότητα, αγοραστικές επιλογές); Κάτι βρε παιδί μου, για να ζηλέψω, να έχω κίνητρο, γιατί εσείς κάπου το βρίσκετε...

Ανώνυμος είπε...

@symastev

Ακόμα να καταλάβεις ότι ο καπιταλισμός ή ο σοσιαλισμός ή η φεουδαρχία ή οι Αυτοκρατορίες δεν μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ηθικής και δεν "μετράνε νεκρούς"; Τα κοινωνικά συστήματα όπως και τα κράτη ΔΕΝ στηρίζονται στην ηθική. Η ηθική είναι ατομικό ζήτημα. Και όσον αφορά τον Κομμουνισμό φυσικά και δεν "μετράει" πολλούς νεκρούς αφού ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ο μεγάλος Βασίλης Ραφαηλίδης έγραψε πέντε πράγματα για τον Μαρξ, τον καπιταλισμο και τον σοσιαλισμό στο βιβλίο του: "Καπιταλισμός, η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας". Κάνε μία επανάληψη καλό θα σου κάνει.
Αν ζούσε σήμερα ο Μαρξ και έβλεπε το καθεστως της Β. Κορέας θα τραβούσε τα μαλλιά του και δεν θα έγραφε τα εξωφρενικά που διαβάζουμε από την cynical.
Και που είσαι, ο Καπιταλισμός νίκησε τον Κομμουνισμό; Είσαι με τα καλά σου άνθρωπε μου; Ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε τον 16ο αιώνα και μετράει ήδη 5 αιώνες ζωής ως κοινωνικό σύστημα και εσύ μας λες οτι νίκησε τον Κομμουνισμό προσωρινά; Ο καπιταλισμός κάποια στιγμή θα πεθάνει όπως κάθε τι που γεννιέται. Ένα είναι σίγουρο: Ότι θα τον διαδεχθεί ένα κοινωνικό σύστημα πολύ ανώτερο από αυτό που έχετε ορισμένοι μέσα στο μυαλό σας.

cynical είπε...

Μπορεις σε παρακαλω να υπογραμμισεις τι το εξωφρενικο εγραψα;

Ανώνυμος είπε...

Παίρνεις μία αλήθεια (μισή) και την εξηγείς πάντα έτσι ώστε αν είναι κάτι θετικό ως αποτέλεσμα του σοσιαλισμού και της συλλογικότητας και αν είναι αρνητικό ως αποτέλεσμα της κακής ελευθερίας, του κακού νεοφιλελευθερισμού και του κακού κεφαλαίου. Επίσης βρίσκεις αιτιατά και τα βαφτίζεις ως αίτια πάλι για να ικανοποιείς σοσιαλιστικά στάνταρ.

Το κάνεις κάθε φορά και το κοινό σου ως κλασσικοί ημιμαθείς (λόγο σοβιετικής νεοελληνικής γαλούχησης) σου δίνει τα εύσημα άρα έχεις και δίκιο (γιατί το έγραψες και πήρες παλαμάκια). Η βάρβαρη και αντιλαϊκή πραγματικότητα συνεχίζει ακάθεκτη εν τω μεταξύ. Δεν μας ενδιαφέρει όμως, αφού σε κάποιο ποστ θα κάνουμε λογικά άλματα ως το φεγγάρι και θα βγούμε από πάνω για τα επόμενα παλαμάκια...

Όχι εξωφρενικά, σούπερ εξωφρενικά.

cynical είπε...

Δεν απαντας επι του συγκεκριμενου, επι του "εξωφρενικου".
Απαντας σε αυτα που δεν εγραψα. Δηλ σε αυτα που ηθελες να δεις και δεν τα ειδες. Καποιος φανταζεται, δηλαδη.

Ανώνυμος είπε...

Όταν απαντάω κατά περιόδους σε κάποια από τα 900+ (καλή η ώρα τους) απαυγάσματα, πέφτει συνήθως λενινιστική-μαρξιστική λογοκρισία.

Χάνονται τα διαμάντια και μετά δεν θυμάμαι και γιατί έπεφτε το κράξιμο πρωί-πρωί.

Απλά σου δείχνω το γενικό ύφος σου από μία άλλη πτυχή της ζωής που δεν βλέπεις. Είναι ανούσιο να διαφωνείς με αυτήν την πολεμική επίσης.

cynical είπε...

...απαυγασμα, ξε-απαυγασμα, αλλα ολο εδω τριγυριζεις...



Καλη χρονια και χαλαρα!

Ανώνυμος είπε...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2085636/North-Koreans-face-labour-camps-upset-death-Kim-Jong-il.html

Τελικά τα δάκρυα στη Β. Κορέα είναι κροκοδείλια... Στην Ελλάδα για την Β. Κορέα πάντα αληθινά...

Για ακόμη λιγότερα σφουγγίσματα εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος για να είμαστε καλά με την ιδεολογία μας.

Λέω.

cynical είπε...

Οχι οτι το αποκλειω να εχει συμβει, αλλά τωρα να μου φερνεις και την dailymail σαν πηγη; Δεν δειχνει σοβαροτητα.

Ανώνυμος είπε...

Μα εδώ έχω πηγή εσένα και τις αναλύσεις σου για ανάγνωση, εκεί θα κολλήσω;

Ποιο σπουδαίο από πηγές είναι να έχουμε και ισορροπημένη και ουχί μονάχα σοσιαλιστική (έως βαθμό κολυμπήθρας)κρίση.

Ανώνυμος είπε...

http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2012/01/north-korea-reportedly-punishing-insincere-mourners/

http://www.nooz.gr/world/se-stratopeda-osoi-den-8rinisan-sosta

http://www.khq.com/story/16515671/report-six-months-in-labor-camp-for-n-koreans-who-didnt-cry-at-despots-funeral

http://www.prisonplanet.com/any-north-koreans-found-not-to-have-cried-hystrically-at-kim-jong-ils-passing-may-spend-6-months-in-a-labor-camp.html

http://www.zerohedge.com/news/any-north-koreans-found-not-have-cried-hystrically-kim-jong-ils-passing-may-spend-6-months-labo

random πηγές από ένα πολύ δύσκολο google search (και γιατί αλλωστε αφού δεν δίνουν πόντους στο σοσιαλισμό ε;)

Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσύ καλύτερα Β. Κορέα παρά Κίνα.

εύγε!

Και όταν σου γράφω ότι έχεις δικαίωμα να πηγαίνεις στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του λαϊκού κόμματος εξαναγκαστικής εργασίας αν δεν κλαις, εσύ νομίζεις ότι σε κοροϊδεύω...

Ανώνυμος είπε...

εγω πιστευω πως δεν πρεπει να λαικιζουμε ευκολα

κανεις δεν εχει αναρωτηθει εαν τελικα οι ανθρωποι αυτοι σαν γνησιοι κορεατες πιστοι στις παραδοσεις τους δεν πηγαν εθελοντικα στα στρατοπεδα να προσφερουν τις υπηρεσιες τους γιατι αντιληφθησαν την αναγκη να εξιλεωθουν απο την αμαρτια τους

αλλωστε εχουν προ πολλου βρει την αγια οικογενεια και το ιερατειο της στο δικο τους αγιο ορος

καλα λοιπον θα κανουμε να μην ειμαστε αντιδραστικοι και να μην εχουμε παρωπιδες ... παρα μονο οταν σκεφτομαστε

cynical είπε...

Ti ειναι αυτο το κατεβατο των λινκς?

Ποια ειναι η πρωταρχικη πηγη; Αμα ψαξεις θα δεις οτι ειναι copy-paste μιας ανωνυμης πηγης.

Οι ειδησεις θελουν cross-checking. και δυνατοτητα ελεγχου της πηγης. Αλλιως ειναι προπαγανδα.

οχι οτι με νοιαζει, αλλά το γραφω σαν συμβουλη για το πως πρεπει να διαβαζονται οι ειδησεις σε καθε περιπτωση.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή η πισίνα της Β. Κορέας είναι cross checked?

Δηλαδή μεταξύ εμένα και εσένα εγώ είμαι ο 100% προπαγανδιστής (και κολυμπήθρας) της μίας αληθινής ιδεολογίας;

Δηλαδή 800.000 results είναι συνεννοημένα να προβοκάρουν τα δικά σου αυτονόητα;

cynical είπε...

φυσικα,
υπαρχει video ολοκληρο με το συγκροτημα κολυμβησης. Δεν ειναι και τιποτε σπουδαιο. Εχει πολυ καλυτερες εγκαταστασεις σε αλλα αθληματα.

το να θελεις να μαθεις για τη Β Κορεα απο το NKorea daily, απ'οπου και η πληροφορια που διοχετευσε η ανωνυμη πηγη, ειναι σαν να θελεις να μαθεις για την αμερικη απο το βορειοκορεατικο πρακτορειο ειδησεων.

Επισης, η πισινα ειναι εντελως minor πληροφορια σε σχεση με τα γκουλαγκ οσων δεν εδακρυσαν. Το βαρος δεν ειναι το ιδιο, οπως αντιλαμβανεσαι, αν αντιλαμβανεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς.

Θα ήταν το ίδιο αν τα δάκρυα γέμιζαν περισσότερες πισίνες.

Aν το αντιλαμβάνεσαι.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε μου πηρε 5-6 λεπτα να καταλαβω το inverted comeback σου στο inverted comeback της αλλα τελικα το καταλαβα

A+

Ανώνυμος είπε...

Άσχετος ανώνυμος εγώ, αλλά δεν μπορώ παρά να φρικάρω με την υποστήριξη ενός καθεστώτος που δεν έδειχνε τα παιχνίδια της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου επειδή ήταν αποτυχημένα και θα επηρεαζόταν το ηθικό του λαού. Απίστευτο πραγματικά...

EPIKOUROS είπε...

εμεις οι δυτικοι εχουμε απο παλια την συνηθεια να θεωρουμε κατωτερες ολες τις κοινωνιες εκτος Ευρωπης,την ιδια θεωρηση ειχαμε για τους ινδιανους της Αμερικης, τους κατοικους της μαυρης ηπειρου καθως και της Ασιας.Ο,τιδηποτε ειναι εξω απο τα δικα μας ειναι κατωτερο σε καθε επιπεδο

Ιακωβος
πολλα χαιρετισμτα
εχουμεκαιρο να τα πουμε απο κοντα

cynical είπε...

γεια σου Ιάκωβε,
καλως ορισες!

φροντισε να τα πουμε! φιλια.