Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η Ισπανία στο δρόμο για το Ταμείο


foto: www.lukasvasilikos.com

Οι αγορές έχουν πλέον μάθει απ’ έξω κι ανακατωτά την τελετουργία της Ευρωζώνης: όταν η συχνότητα με την οποία ο αρχηγός ενός κράτους ή ο υπουργός οικονομικών επαναλαμβάνει ότι θα τα καταφέρει και ότι η χώρα του δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, όταν λοιπόν, η συχνότητα αυτή αυξάνει, τότε οι αγορές ετοιμάζουν το δίχτυ για την πτώση και περιμένουν.


Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία. Στα τέλη Οκτώβρη του 2010, έχοντας ήδη οι τράπεζές της δανειστεί από την ΕΚΤ 130 δις, ποσό πάνω από το ΑΕΠ ολόκληρης της χώρας, και με το δημόσιο έλλειμμα να εκτοξεύεται στο 32%, σ’ αυτή λοιπόν τη συγκυρία έβγαινε μπροστά η ιρλανδική κυβέρνηση διακηρύσσοντας ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αυτή η παντομίμα κράτησε, δε κράτησε ένα μήνα. Στις 20 του Νοέμβρη ζήτησε και επισήμως από την αγία τριάδα το πρώτο της πακέτο.


Πάμε παρακάτω. Στην Πορτογαλία. Την επαύριο της Ιρλανδικής διάσωσης, και με την αναταραχή που δημιουργήθηκε, ο τότε πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες έσπευσε να ανακοινώσει με τρόπο κατηγορηματικό ότι η Πορτογαλία θα λύσει μόνη τα προβλήματά της και ότι δεν ζητάει τη βοήθεια κανενός. Εσύ ‘σαι που τα ’λεγες; Δεν πέρασαν πέντε μήνες και τον επόμενο Μάιο η Πορτογαλία έμπαινε κι αυτή στο μαντρί της Τρόικας.


Αυτές τις μέρες λοιπόν φαίνεται ότι έφτασε και η σειρά της Ισπανίας. Οι αρνήσεις της ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί βοήθεια όσο πάει και πυκνώνουν, γεγονός που φανερώνει ότι κάπου εδώ κοντά βρίσκεται και η δική της πτώση. Βέβαια, η Ισπανία δεν είναι ούτε Ιρλανδία, ούτε Πορτογαλία, είναι πολλές φορές μεγαλύτερη κι απ’ τις δυο, οπότε όποιος σκεφτεί να τη διασώσει θα πρέπει να το γυρίσει στο μυαλό του αρκετές φορές, μήπως και μπορέσει τελικά να το αποφύγει. Τα νερά που θα σηκώσει η Ισπανία, δεν θα είναι ίδια με τα νερά της γείτονος Πορτογαλίας.


Τα spreads όμως γνωρίζουν καλύτερα κι από τον ίδιο τον Ραχόι, το τι συμβαίνει στα θησαυροφυλάκια του κράτους και στα βιβλία των τραπεζών, και για το λόγο αυτό έχουν σηκώσει επικίνδυνα κεφάλι τελευταία. Κι όταν μάλιστα ο ισπανός ΥΠΟΙΚ θερμοπαρακαλεί το ευρωπαϊκό ιερατείο να κρατάει το στόμα του κλειστό, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας του, είναι βέβαιο ότι και το τελευταίο ηλίθιο spread αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.


Το πρόβλημα της Ισπανίας, ως γνωστό είναι οι τράπεζές της, κυρίως οι μικρές αποταμιευτικές οι οποίες και ξεσκίστηκαν στο δανεισμό κατά τη διάρκεια της φενάκης του ευρώ. Και τώρα χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους. Κι επειδή κανένα μεγάλο επενδυτικό ταμείο δεν έρχεται να τα’ ακουμπήσει σε μια χώρα που βαδίζει σαν βολίδα προς την ύφεση, ο μόνος που μένει είναι ποιος άλλος, η Τρόικα.


Τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση δεν αποτελούν παρά εγγύηση για μεγαλύτερη ύφεση και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Ήδη τα πρώτα σημάδια άρχισαν να εμφανίζονται με την κάθετη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5.1% μόνο τον Φεβρουάριο. Η ανακοίνωση επίσης του Ραχόι, ότι αδυνατεί να ικανοποιήσει τον στόχο του ελλείμματος, όπως ετέθη αρχικά από τις Βρυξέλλες, και η σημαντική άνοδος του χρέους σε δυο μόλις χρόνια, δίνουν τα κατάλληλα σήματα στις αγορές, ώστε και η Ισπανία να οδηγηθεί σύντομα στο καθαρτήριο.


Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Με την Ισπανία θα είναι η τέταρτη και μάλλον η τελευταία. Σήμερα δε, μάθαμε από τον Σόρος ότι η Bundesbank έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει τα μέτρα της για μια διάλυση της Ευρωζώνης. Συνήθως τέτοιες κινήσεις δρουν ως αυτό-εκπληρούμενες προφητείες, επιταχύνοντας την εξέλιξη προς μια κατεύθυνση που δεν θα ήταν αναγκαστικά και η πιο κατάλληλη.


13 σχόλια:

iriasu είπε...

Κοίτα να δεις που σήμερα άκουγα στο Ισπανικό Ραδιόφωνο RNE πάνω κάτω τα ίδια.
Φέτος με την νέα αλλαγή στην νομοθεσία θα προστεθούν 600000 νέοι άνεργοι. Οπότε πολύ σωστά έλεγαν ναι στα μέτρα αλλά όχι σε αυτά.
Το θέμα είναι ότι οι Ισπανοί Ξέρουν ότι αν πέσουν αυτοί, όλη η Ευρώπη θα έρθει μαζί τους.

Νινή Ζ. είπε...

Μισώ την μοναξιά...
Και πολύ χαίρομαι (αλλά δεν χαιρεκακώ!!!) που δεν θα είμαστε μόνοι...

Kαι γιαυτό εύχομαι:

Καλές κουράγιο σε όλους μας, παγκοσμίως.
Και καλή μας ΕΞΟΔΟ {...εβραϊστί: Πάσχα...} από το τουνέλι.

Νινή

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, θα πρέπει να διατεθούν από το κράτος περίπου 200δις ευρώ. Η Ισπανία συμμετέχει στο EFSF με 92δις. Από τα 800 δις που έχει συνολικά το ταμείο, τα 300 έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Το θετικό για εμάς είναι ότι μια κρίση στην ευρωζώνη, θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του νομίσματος μας έναντι του δολαρίου. Έτσι, θα κερδίσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα (2001 - 2009), που ως ένα βαθμό (15%) οφείλεται στην ισχυροποίηση του ευρώ.

Ουσιαστικά, όσο πιο βαθιά χωθεί η Ισπανία στα σκατά, τόσο λιγότερες θυσίες θα πρέπει να κάνουμε εμείς. Από το 30% που χάσαμε σε ανταγωνιστικότητα τα 9 χρόνια, έχουμε ανακτήσει μόλις το 12%. Άρα, η ραγδαία αποκλιμάκωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, θα ήταν θείο δώρο.

Ανώνυμος είπε...

Το μπλογκ σου ειναι απο τα πιο ενδιαφεροντα της ελληνικης μπλογκοσφαιρας. Κανεις πολυ καλη δουλεια. Μπραβο!

Ανώνυμος είπε...

Αν θες γινε μελος στο μπλογκ μου.
Ευχαριστω.

Unknown είπε...

Καλό Πάσχα στην αγαπητή cynical
oda-markos-ste

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical, Καλή Ανάσταση! ;-)


Τα λέμε

cynical είπε...

Eυχαριστω για τις ευχες σας, και ανταποδιδω , εστω και καθυστερημενα.

Ανώνυμος είπε...

τι δουλεια εχουν οι ευχες εδω?
απο ποτε πιστευεις στο πασχα και στην ανασταση?

cynical είπε...

Αντε, κοψε για λιγο τις αναποδιές, και κοιτα να γινεις λιγο ανθρωπος.

LeftG700 είπε...

@Ανώνυμος (Apr 16, 2012 06:42 AM)


Πάρε ένα μικρό πασχαλιάτικο δωράκι μπας και κάνει ανάσταση το αθεϊστικό αλλά απολίτικο μυαλό σου:

Να γιατί δε μιλάμε, και δεν πρέπει να μιλάμε στο πρόγραμμα μας για τον αθεϊσμό μας. Να γιατί δεν απαγορεύουμε και δεν πρέπει να απαγορεύουμε στους προλεταρίους που έχουν διατηρήσει τούτα ή εκείνα τα υπολείμματα των παλαιών προλήψεων να πλησιάσουν στο κόμμα μας. Εμείς θα προπαγανδίζουμε πάντοτε την επιστημονική κοσμοθεωρία. Μας είναι απαραίτητο να καταπολεμούμε την ασυνέπεια οποιωνδήποτε "χριστιανών", αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου πως πρέπει να προωθούμε το θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη σειρά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η σειρά του, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επιτρέπουμε το κομμάτιασμα των δυνάμεων της πραγματικά επαναστατικής, οικονομικής και πολιτικής πάλης για τριτεύουσες απόψεις και φαντασιοπληξίες, που χάνουν γρήγορα κάθε πολιτική σημασία, πετιούνται γρήγορα στην αποθήκη αχρήστων από την ίδια την πορεία της οικονομικής εξέλιξης.


Τα λέμε (αλλά ν' ανοίγουμε και κάνα βιβλιαράκι να ξεστραβωνόμαστε κιόλας, ε;)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μετάφραση : Δεν μας αρεσει η θρησκεία αλλα χρησιμοποιούμε τα προβατα της ως στρατό

Τέτοιες κωλοτούμπες ακούω συνήθως από άλλα ιδεολογικά σπέκτρουμ αλλά ο οπορτουνισμός καλά κρατεί..

Συγνώμη ως αριστερός δεν πιστεύεις σε αξίες λογοτεχνικού υποκειμενικού επιπέδου δογματικά τα οποία ισχύουν μόνο στην σφαίρα του φανταστικού;

Η θρησκεία έχει βάσεις εξέλιξης μέσα από μία κοινωνία. Το δικό σου δόγμα πως εφαρμόζεται σε μία κοινωνία και τι κάνει με τον ανταγωνισμό;

αληθεια η οικονομία είναι επιστήμη;

γιατι το λογοτεχνικό αριστούργημα θέλει κεντρικό σχεδιασμό της χωρίς κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής...

Unknown είπε...

Δηλαδή μετάφραση: Δεν μας αρέσει η θρησκεία γιατί είναι εχθρός της επιστήμης και αποβλακώνει τον λαό και εμείς θέλουμε να τον ξυπνήσουμε.
Πρώτος αντίπαλος όμως είναι οι καπιταλιστές, αυτους θα περιλάβουμε πρώτα και με τους άλλους απατεώνες αργότερα.
Αυτά είναι η ουσία από την περικοπή του Λένιν και μόνο όποιος δεν θέλει δεν καταλαβαίνει.