Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Περί του συναισθηματικού κόσμου της κ. ΛαγκάρντΗ μομφή της κ. Λαγκάρντ προς τα ακόμα χοντρουλά ελληνόπουλα και η εκδήλωση συμπάθειας προς τα λιποβαρή παιδάκια του Νίγηρα πιστεύω πως είναι απολύτως ειλικρινής. Η κ. Λαγκάρντ  όντως αισθάνεται λύπη για τα τελευταία και οργή για τα πρώτα. Η εξήγηση είναι απλή. Καθώς η κ. Λαγκάρντ δεν έχει καμιά επαφή με τα παιδάκια του Νίγηρα, παρά μονάχα μέσα από τις ιλουστρασιόν φωτογραφίες του national geographic, μπορεί να συγκινείται όσο βαθιά επιθυμεί. Όπως άλλωστε κάνει κι ολόκληρη η Δύση αποφορτίζοντας τη συγκίνησή της στα social media και σε "ημέρες" αφιερωμένες τιμητικά όλο και σε κάποιον από τους πολλούς του κόσμου, που δεινοπαθούν. 

Η συγκίνηση της κ. Λαγκάρντ είναι ειλικρινής γιατί είναι ανέξοδη. Μπορεί να την επικαλείται χωρίς κόστος. Η Αφρική στη συνείδηση της Δύσης, πόσον μάλλον στη συνείδηση της κ. Λαγκάρντ είναι μια χαμένη υπόθεση, μια χαμένη ήπειρος που δεν μπορεί να κάνει τίποτε καλό για τον εαυτό της και να σωθεί. Άρα, μπορούμε να τη λυπόμαστε επ' άπειρον, εφ' όσον κρατιόμαστε σε κάποια απόσταση ασφαλείας, φυσικά.  

Η αντίληψη της κ. Λαγκάρντ για τον κόσμο δεν είναι διαφορετική από την αντίληψη της κάθε κυβερνώσας ελίτ και γραφειοκρατίας σήμερα. Δηλαδή, άκρως ελλιπής και διαστρεβλωμένη, ακόμα και για τον ίδιο το λαό που κυβερνά. Οι ηγέτες μπορεί τυπικά  να εκλέγονται ακόμα απ' τον λαό αλλά μην έχοντας καμιά σχέση με αυτόν, αδυνατούν να τον συλλάβουν και να τον φανταστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ αισθάνεται πολύ καλά, συνομιλεί πολύ καλά, κινείται πολύ καλά όσο πατάει στα γυαλιστερά πατώματα των Βρυξελλών, στο γκαζόν του Λευκού Οίκου, και στα μαρμάρινα σκαλιά των κυβερνητικών μεγάρων. Όταν πρόκειται να απευθυνθεί στο λαό τα χάνει: κάνει σαρδάμ, πέφτει, και λέει ασυναρτησίες. Είναι σαφές ότι τον χωρίζει μεγάλη απόσταση από αυτόν, απόσταση αγεφύρωτη, τόση ώστε να γελοιοποιεί κάθε προσπάθεια προσέγγισης. 

Η ιστορία του ΓΑΠ στην πολιτική δεν διαφέρει πολύ από τις ιστορίες άλλων. Οι σημερινές κυβερνώσες ελίτ, αν δεν προέρχονται από πολιτικά τζάκια με μόνιμο στασίδι σε κρίσιμα όργανα του κράτους, ολοένα και περισσότερο γεννιόνται και αναπαράγονται στο ίδιο αποστειρωμένο θερμοκήπιο. Ταξιδεύουν πρώτη θέση, κινούνται με λιμουζίνες, διανυκτερεύουν σε σουίτες επτάστερων ξενοδοχείων, και ως εκ τούτου συναναστρέφονται με τους πολύ συγκεκριμένους ομοίους τους. Πάντα φυλασσόμενοι και πάντα προστατευμένοι. Οι λαοί, και οι κοινωνίες είναι το πρόσχημα για να απολαμβάνουν τα προνόμια και την καλή ζωή. 

Η σημερινή κυβερνώσα ελίτ, κατ' όνομα μόνο και όχι στην ουσία, ιδέα δεν έχει για τον κόσμο τον οποίο θέλει να κυβερνά. Μπορεί να είχε πει ο Σαραμάγκου ότι «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει», αλλά η φράση αυτή θα ταίριαζε κουτί στις κυβερνητικές ελίτ. Γιαυτό άλλωστε αποτυγχάνουν, γιαυτό άλλωστε και αποκόπτονται και απομακρύνονται ολοένα και πιο πολύ.

Η Ευρώπη σήμερα είναι γεμάτη από πολλές μικρές και μεγάλες Λαγκάρντ. Ή και Αντουανέττες. Το ίδιο κάνει. Φύονται στα παρτέρια των Βρυξελλών, του Στρασβούργου, του Λουξεμβούργου και λιπαίνονται από το χρήμα των απλόχερων φορολογουμένων. Προς τους οποίους βγάζουν και γώσσα, αντί να τους ευγνωμονούν. Και οι οποίοι στέκονται σούζα αντί να τους καρατομούν. Η κ. Λαγκάρντ, αν κρίνουμε και από τη σημειολογία των ενδυμάτων της, θα μπορούσε να φαντάζεται τον εαυτό της και βασίλισσα, διάδοχο θρόνου ή κάτι παρόμοιο. Δεν θα παραξένευε κανένα. Η Ευρώπη έχει χάσει προ πολλού το δημοκρατικό της ρούχο. Η οικονομική αποδιάρθρωση της ΕΖ αποτελεί απόρροια της πολιτικής της παρακμής και διάρθρωσης. Το πρώτο δεν θα επιτευχθεί χωρίς αναθεώρηση των πολιτικών θεσμών. Και τώρα είναι η ώρα...

14 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

το ιδια ομως και για την αριστερα που ελεγε κιο Σαραμάγκου.. παντως παρα πολυ καλό..καλημερα

cynical είπε...

καλημερα Νοσφυ!

καλα τα ειπε ο μακαριτης, αλλα θα επρεπε να το συμπληρωσει και για τις ελιτ.

Σωκράτης είπε...

Το ότι η μαύρη έχιδνα ανήκει στην ελίτ που χρησιμοποιεί τις μάζες σαν πηγή νομιμοποίησης το καταλαβαίνουμε όλοι.
Το ότι τα σκυλιά της εξουσίας χρησιμοποιούν τερατώδη ψέματα σαν αυτό της τσουρόγριας Λαγκάρντ, ότι δηλαδή το ΔΝΤ νοιάζεται πιο πολύ για τα καημένα νιγηριανάκια, είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι. Οργανισμοί σαν το ΔΝΤ έχουν εκπονήσει προγράμματα σε πάμφτωχες χώρες που προβλέπουν π.χ. να πληρώνουν τα παιδάκια ένα ετήσιο ποσό για το σχολείο. Σε πολλές φτωχές χώρες το ΔΝΤ είναι υπεύθυνο που τα παιδιά δεν στέλνονται στο σχολείο ή πεθαίνουν λόγω έλλειψης στοιχειωδών φαρμάκων.
Ποιος θα φαρμακώσει τα πολυκέφαλα φίδια;

Ξερόλας είπε...

Το προσωνύμιο "ΠΟΔΗΛΑΤΟ" που της κόλησαν οι συμπατριώτες της, τα λέει ΟΛΑ !...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι ελίτ και η σύγκριση. Ίσως θα έπρεπε να δούμε κάποτε και για΄τι ο Νίγηρας είναι τόσο φτωχός και πόσο όξυνε τη φτώχεια και τη λιμοκτονία της χώρας το ίδιο το ΔΝΤ και πακέτα διάσωσης...

cynical είπε...

δειμο,

η πλευρα αυτη καλυφτηκε απο πολλους. Δες για παραδειγμα το σημερινο δημοσιευμα του Π. Παναγιωτου στην Sofokleous 10

cynical είπε...

ενταξει Ξερολα. Η Λαγκαρντ αποτελει ενα μονο παραδειγμα μιας γενικοτερης συμπεριφορας. Δεν αποτελει ειδικη περιπτωση

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι το ξέρω, για αυτό ήμουν λιτός...

Ξερόλας είπε...

Μια ο αρρενωπός Ντομινίκ, μια το "ΠΟΔΗΛΑΤΟ" , πολύ πηδηχτεροί εκεί πέρα ρε παιδί μου... Να διαγωνίζονται στο "άθλημα" για να καταλάβουν το αξίωμα;

Ανώνυμος είπε...

Και όταν κάποια απ'τα παιδάκια μεγαλώσουν αναζητήσουν την τύχη τους στην πατρίδα της μανταμίτσας ωωωραίααα που θα περάσουν....
Αλλά ξέχασα τα μαυράκια μικρά είναι συμπαθέστατα.Οταν μεγαλώσουν όμως είναι πρόβλημα

Thanos είπε...

Ανάμεσα σε αυτές και ο Νίγηρας. http://www.imf.org/external/country/ner/index.htm Γεγονος που σημαίνει ότι η πρώτη πρώτη παραδοχή του άρθρου είναι λάθος ("η κ. Λαγκάρντ δεν έχει καμιά επαφή με τα παιδάκια του Νίγηρα, παρά μονάχα μέσα από τις ιλουστρασιόν φωτογραφίες του national geographic.."). Ούτε είναι η πρώτη φορά που η κα Λ. συγκρίνει την Ελλάδα με χώρα με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Γιατί λοιπόν εγώ να πιστέψω ότι η "μομφή ... ήταν απόλυτα ειλικρινής"΄;

cynical είπε...

H κ Λαγκαρντ και οι ομοιοι της γνωριζουν τον Νιγηρα απο το national geographic και απο τις εκθεσεις που κανουν οι οικονομολογοι του Νιγηρα για την οικονομια του.
Ο Νιγηρας για την κ. Λαγκαρντ ειναι αριθμοι, ποσοστα και λογιστικα φυλλα. Οι αριθμοι δεν παραγουν συγκινησεις. Ενω οι ιλλουστρασιον εικονες ναι.

Πιστευω οτι η κ. Λαγκαρντ δεν μπορει να συνδεσει τις εικονες που βλεπει με τα νουμερα στα spreadsheets. Ποσο μαλλον με τις πολιτικες της. Αν το συνειδητοποιουσε, θα αυτοκτονουσε.

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

"Η μομφή της κ. Λαγκάρντ προς τα ακόμα χοντρουλά ελληνόπουλα"

Μέχρι εδώ διάβασα. Λύθηκα στα γέλια λέμε. Χοντρουλά;;;; Τι λέξη είναι αυτή;;;;;

cynical είπε...

Αν σου πεσει κανενας Μπαμπινιωτης, δες σε ποιες περιοχες χρησιμοποιειται. Δεν θυμαμαι αν την εχω ακουσει η διαβασει.

Τωρα, διαβασε και το υπολοιπο...