Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι παπαριές περί βιωσιμότητας και η περίπτωση του Τ.Τ.




Σύμφωνα με την επίσημα εκδοχή, όλο το πατιρντί των μέτρων, περικοπών και ανασκολοπισμού της κοινωνίας γίνεται ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο το μακρινό και εθνοσωτήριο έτος 2020. Ο δε δείκτης βιωσιμότητας έχει τεθεί, κατόπιν ενοράσεως, στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ας αφήσουμε στη μπάντα ότι το χρέος είχε ήδη χαρακτηριστεί μη-βιώσιμο όταν ξεκινούσε όλη αυτή η ιστορία, τότε που ήταν σαν ποσοστό του ΑΕΠ κάτι παραπάνω από 100%, ποσοστό στο οποίο είχε σκαλώσει, με μικρές διακυμάνσεις, για αρκετά χρόνια, μπορεί και για δεκαετία. Και ας αφήσουμε, επίσης στη μπάντα το γεγονός ότι το 120, σαν νούμερο αυτό καθ’ αυτό, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από πουθενά. Γιατί να είναι βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ, και όχι στο 130%; Εδώ, δεν υπάρχει απάντηση που να μπορεί τελεσιδίκως να πείσει, αλλά δικαιολογείται κατά περίσταση με προχειρότητες και σοφιστείες της στιγμής, έτσι για να ξεφύγουμε το σκόπελο και να περάσουμε στα παρακάτω.

Κανένας οικονομικός παράγων δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις σε μακρο-οικονομικό επίπεδο, και μάλιστα σε περίοδο μεγίστης ρευστότητας όπως η σημερινή, πόσο μάλλον η τρόικα, η οποία επανειλλημένως έχει αποδείξει την ανικανότητά της να μαντεύει ακόμα και σε χρονιακό διάστημα τριμήνου. Ό,τι προέβλεψε πήγε στράφι, και όσα μέτρα επέβαλε, με βάσει αυτές τις προβλέψεις, απεδείχθησαν κατώτερα των περιστάσεων. Όταν λοιπόν αποτυγχάνει στο τρίμηνο, πόσο συνεπής μπορεί να είναι στο οκτάχρονο; Η απάντηση είναι προφανής. Άσε, που μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, μπορεί να έρθει ο κόσμος τα πάνω κάτω, να διαλυθεί η ΕΖ, να επιτεθεί η Αμερική στο Ιράν, η Κίνα στην Ιαπωνία, η Αμερική στη Ρωσία, η Ελλάδα να κολυμπάει στο πετρέλαιο, κοκ. Παρά, τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η Τρόικα, παραβαίνει όλα τα κριτήρια αξιοπιστίας.

Η λέξη βιώσιμος, και όλα τα παράγωγα αυτής, αποτελούν καινούργια αστέρια που έρχονται να προστεθούν ανάμεσα στα παλαιότερα του λεξιλογίου του νεοφιλελευθερισμού, που είναι αλήθεια, ότι έχουν αρχίσει από την πολύ χρήση να χάνουν τη λάμψη τους.

Προσφάτως, ο χαρακτηρισμός μη-βιώσιμος, εισβάλει και στο ελληνικό τραπεζικό λεξιλόγιο, και που όλως τυχαίως αφορά τις εναπομείνασες δημόσιες τράπεζες ΑΤΕ και Τ.Τ., οι οποίες ήταν και οι μοναδικές, εκτός των ξένων, που αποκλείστηκαν από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή, από την ίδια τη διαδικασία που θα τις καθιστούσε βιώσιμες, μετά το κούρεμα με την ψιλή που επέβαλε το PSI plus-pus.

 Πέρα, όμως από αυτά, έρχεται αβίαστα το ερώτημα, για το ποια είναι τέλος πάντων τα κριτήρια που καθιστούν μια τράπεζα βιώσιμη και το Τ.Τ. για παράδειγμα, μη-βιώσιμο, για να μπορούμε και μεις οι κοινοί θνητοί να γνωρίζουμε, να κρίνουμε, και να μη-φωνασκούμε λαϊκίζοντες, για σκάνδαλα, δωράκια, και ξεπουλήματα. Αμ δε!

Όσο και να ψάξετε, τέτοια κριτήρια γραμμένα σε κάποιο κιτάπι δεν υπάρχουν, παρά εφευρίσκονται ανάλογα του πώς γυρνάει κάθε φορά η κυβέρνηση το φούρνο του χόντζα.

Άμα καθίσει και βάλει κάποιος κάτω τους δείκτες κερδοφορίας και διαχρονικής σώφρωνος τραπεζικής πολιτικής, το Τ.Τ. έρχεται πρώτο και με διαφορά. Για παράδειγμα:

Το δημόσιο έχει εισπράξει απ'ο αυτό πάνω από 3 δις τα τελευταία 5 χρόνια.

Το Τ.Τ. έχει 9.5 δις δάνεια λιγότερα από την καταθετική του βάση.

Οι επισφάλειες της τράπεζας από στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στο 10%, ενώ ο Μ.Ο. των συστημικών, και βαφτισμένων βιώσιμων τραπεζών, ανέρχεται στο 20%. Το Τ.Τ. δεν χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια, αλλά χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα του ελληνικού δημοσίου.

Η εξάρτηση του Τ.Τ. από την ΕΚΤ και ΤτΕ είναι στο 24%, ποσοστό που είναι το μικρότερο από τις άλλες βιώσιμιες, για την μεν Πειραιώς, η οποία χαρακτηρίζεται super-βιώσιμη, να ανέρχεται γύρω στο 70%. Ο κ. Στουρνάρας, χρησιμοποιεί στο Βουλή το νούμερο αυτό σαν πρόχειρο κριτήριο μη βιωσιμότητας του Τ.Τ., ενώ αποσιωπεί ότι είναι το μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χαρακτηρισμένες ως βιώσιμες.

Και άλλα, πολλά, που δεν είναι επί του παρόντος...

Κάποιοι, λοιπόν βουλευτές, τόλμησαν να ζητήσουν από τον κ. Στουρνάρα στην οικονομική επιτροπή της Βουλής, να τους παραθέσει τα στοιχεία τα οποία καθιστούν το Τ.Τ. μη βιώσιμο. Και ποια ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα; Ότι, αυτά είναι απόρρητα στοιχεία, τα οποία δεν τα γνωρίζει, τα οποία γνωρίζει μόνο η ΤτΕ, και την οποία εμπιστεύεται για του λόγου της το αληθές. Εκεί επάνω, έρχεται καπάκι και το άρθρο του κ. Πρετεντέρη στα «ΝΕΑ», για το ρόλο των ειδικών, και την εμπιστοσύνη με την οποία πρέπει να περιβάλλουμε τα λόγια τους.

Παρά ταύτα, ενώ ούτε ο κ. Στουρνάρας φέρεται να γνωρίζει τα στοιχεία βάσει των οποίων χαρακτηρίζεται το Τ.Τ. μη βιώσιμο, ή το πιο πιθανό, κάνει ότι δεν τα γνωρίζει, την ίδια στιγμή η ΤτΕ χορηγεί ενδελεχή οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο Τ.Τ. στις 4 γνωστές συστημικές, τράπεζες, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του bankingnews, (20/9).  

Άρα, ο κ. Στουρνάρας δουλεύει αγρίως τη Βουλή. Το ίδιο κάνει και ο κ. Παπαδάκης, της ΤτΕ, προσκληθείς επίσης στην ίδια επιτροπή. Όχι, απαντάει κατηγορηματικά, ο κ. Παπαδάκης. Το Τ.Τ. δεν κατέστη μη βιώσιμο, λόγω του PSI, αλλά λόγω κακής διοίκησης. Ποιος όμως διορίζει τη διοίκηση μιας κρατικής τράπεζας; Ο φούφουτος, είναι η επίσημη απάντηση!

Μα, αφού το Τ.Τ. είναι κερδοφόρο, τότε γιατί δεν είναι βιώσιμο;

Δεν είναι βιώσιμο, γιατί αφαιρέθηκε από τα κριτήρια βιωσιμότητας, το κριτήριο της κερδοφορίας, απαντάει ο κ. Παπαδάκης. Και τι προστέθηκε στη θέση του; Δεν γνωρίζω, απαντά ο κ. Παπαδάκης. Μόνο η ΤτΕ γνωρίζει, η οποία και θέτει τα κριτήρια, συνεχίζει παίζοντας την κολοκυθιά ο κ. Παπαδάκης, μεταθέτοντας το απόρρητο της γνώσης από την ΤτΕ στη Black Rock, αμφότερες ιδιωτικές και εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Και το δούλεμα, πάει σύννεφο...


Τι θα πούμε, λοιπόν στα παιδιά μας, όταν μάς ρωτήσουν, «Μαμά, τι είναι βιώσιμο;».

«Μια παπαριά παιδί μου και τίποτε άλλο. Άντε τώρα, κάνε την προσευχή σου και πήγαινε για ύπνο»...


21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα βοηθούσε αν μας πληροφορούσατε σχετικά με την πηγή των οικονομικών στοιχείων που παραθέτει η ανάρτηση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

spiral architect είπε...

"Είναι δύσκολο να πείσεις για το αντίστροφο ανθρώπους που δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, ότι λέγουν το ορθό".
(θα μπορούσε να το είχε πει ο Γέρων Παστίτσιος)

archaeopteryx είπε...

το ΤΤ ήταν και είναι το φιλέτο. Μέχρι πρότινος δεν είχε καν δάνεια ή θαλασσοδάνεια (χάλασε στην πενταετία). καθαρά assets under management. και βαρετά assets, παρκαρισμένα, ήσυχα... Ό,τι πρέπει για κάποιον που ta χρειάζεται...

cynical είπε...

τα στοιχεια ειναι για παραδειγμα

απο τον κ. Αγγελάκη, αναπληρωτη γενικό διευθυντη του Τ.Τ.,

απο την επιτροπη χρηματο-πιστωτικων υποθεσεων του συριζα,

από την ανακοίνωση συλλογου εργαζομένων του Τ.Τ. (30/8/2012)

από την επιτροπή οικ. υποθεσεων της βουλής

από τις απαντήσεις των εργαζομενων του Τ.Τ. στον κ. Στουρναρα, Κουτί Πανδωρας (7/9/2012)

κλπ

Napo είπε...

ο λογος για τον οποιο ιδιιωτικοποιηται ειναι ο ιδιος για τον οποιο και αυξανεται το δημοσιο χρεος

η βιωσιμοτητα

η βιωσιμοτητα δεν ειναι βραχυχρονια αλλα μακροχρονια

οπως π.χ. το να μειωσουμε το χρεος σημερα δε θα εχουμε λεφτα για μισθους και συνταξεις και η υφεση θα ειναι μεγαλυτερη και θα μας καταστρεψει

ετσι αντιστοιχα ιδιιωτικοποιουμε οσο ειναι καιρος πριν η βιωσιμοτητα καταστραφει οπως οτε δεη ολυμπιακη κτλ

επισης καλο ειναι οι καθε λογης αριστεροι υποκριτες που ενοχλουνται απο την δεξια υποκρισια να κοιταξουν και την αριστερη

spiral architect είπε...

Προς επίρρωση

Επίσης: Στοιχεία ισολογισμού για οικονομολόγους:
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε.

Όσο για την αριστερή υποκρισία ήδη το έχουμε φροντίσει: Το σπίτι σου δεν θα τ' αφήσουμε να στο πάρει η τράπεζα, θα στο πάρουμε εμείς οι (γκ)κουμουνιστές.
Μπουουου!

Napo είπε...

Διορθωσις "δεξια λογοκρισια"

Napo είπε...

Μπερδευεις την εθελοντικη δανειοδοτηση (ελευθερη αγορα) με την υποχρεωτικη δια της βιας κλοπη-απαλλοτριωση

spiral architect είπε...

Kαι συ θα ήθελες να ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν!

Σου απαντούν με στοιχεία, λες ιδεοληπτικές ασυναρτησίες, ή πετάς τη μπάλα στη κερκίδα. Συμβουλές:

- Μάθε να εκφράζεσαι με σαφήνεια
- Δώσε τεκμηρίωση
- Economics is a non-science. Καλύτερα να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό.

- Καληνύχτα.
(μεταφορικά και κυριολεκτικά)

Ανώνυμος είπε...

@ spiral architect

Ευχαριστώ για το link

Όχι ακριβώς κελεπούρι, αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, όσο μπορούν κάποιοι να χρησιμοποιούν την τράπεζα σαν προσωπικό κουμπαρά.
Όπως και όλο το τραπεζικό σύστημα άλλωστε.
Και όχι μόνο στη χώρα μας.

cynical είπε...

Ας επισημάνω για αλλη μια φορα, με τι τροπο θα αγοραστουν ΤΤ και ΑΤΕ:

με τα χρηματα της ανακεφαλαιοποιησης των συστημικών, χρήματα τα οποια θα πληρώσουμε εμεις οι φορολογούμενοι, διοτι οι εκτιμήσεις ειναι ότι αν το κρατος παρει εστω και 15 δις πισω απο τα 50, θα ειναι μεγααααλο κερδος.

Βαζουμε στοιχημα, οτι ουτε αυτα δεν θα παρει;

Napo είπε...

Το πσι χρηματοδοτηται απο εμας?

cynical είπε...

Napo παιδι μου,

αν δεν καταλαβαινεις, τι και ποιος χρηματοδοτει τι, ξαναπηγαινε στα βασικα.

Αν δεν καταλαβαινεις επισης τι διαβαζεις, σε παρακαλω κανε ενα ακομα κοπο να το ξαναδιαβασεις.

Ανώνυμος είπε...

A.K.

Επανακάμπτω στο φιλόξενο ιστοχώρο σου θέτοντας μία εύλογη, για μένα, ερώτηση:

Λένε: έχει έλλειμμα μία δημόσια επιχείρηση, πρέπει να την πουλήσουμε να μην μεγαλώνει το χρέος κτλ. Ταυτόχρονα, εάν εμφανίζει κέρδη μία δημόσια επιχείρηση λένε ότι πρέπει να την πουλήσουμε τώρα που είναι καιρός !!!

Ό,τι και να κάνει μια δημόσια επιχείρηση πρέπει να πουληθεί !

Μα καλά, για πόσο ηλίθιους μας νομίζουν τελικά ;

Napo είπε...

Δεν καταλαβαινω γιατι προτιματε να ειναι κατι δημοσιο δηλαδη να ανηκει στο κρατος δηλαδη στα κομματα αντι να ειναι ιδιωτικο δηλαδη να ανηκει σε ολους εμας που εχουμε καταθεσεις σε αυτο

Συν ειπες και μονη σου η ανακαιφαλαιοποιηση δεν πιανει το ττ
Αρα παραμενει σαν την ατε
Τελικα θες να σωθει σαν την ατε ή εχεις να προτεινεις μια καλυτερη λυση?

cynical είπε...

Α.Κ
καλως ηρθες!

Δυστυχως αυτη η λογικη επικρατει.Παρα ταυτα, οι τιμες που εχει δωσει το ΤΑΙΠΕΔ (θα γραψω προσεχως) ειναι ηδη πολυ πολυ χαμηλες. 4.8 δις ειναι οι προβλεπομενες εισπραξεις εκτος ΔΕΗ, που δεν ειναι ακομα στον καταλογο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άργησα λίγο να το διαβάσω το άρθρο, αλλά το απόλαυσα...
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας είναι πως το ΤΤ δεν είναι ιδιωτικό κι έχει περιορισμένο κύκλο εργασιών (όχι επιχειρηματικά δάνεια, λιγότερους καταθέτες από άλλες τράπεζες κλπ), ενώ την ίδια στιγμή ορίζει ένα μέρος της αγοράς όταν άλλες τράπεζες συγχωνεύονται...

Ανώνυμος είπε...

Α.Κ.
προς napo:

Το να είναι κάτι ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ σημαίνει αυτόματα ότι είναι κομματικό !!

elementary my dear Watson!

Εξάλλου, σου έχω γράψει σχετικά στο άρθρο του/της cynical περί "τα μεγάλα Black outs...." από 24 Αυγούστου

Napo είπε...

Α καταλαβα εισαι του ελευθεριακου κουμμουνισμου εσυ
Σαν να λεμε του ουτοπικου ουτοπισμου
Οταν εξηγησεις το ελεμενταρυ στον εαυτο σου κανε ενα κοπο να το εξηγησεις στην ανθρωποτητα γιατι ακομα δεν εχει βρει λυση στο ελεμενταρυ


Μιλας για εκεινο το χαος ασυνανρτησιων 10 διαφορετικων απαντησεων?
Κρατησα μονο μια φραση και γελαγα μια ωρα
"το κρατος μπορει να θελει να πληρωνει για το κυριακη στο χωριο με 1% τηλεθεαση"
Ειμαι σιγουρος πως τα εκατ των συνταξιουχων που θα δουν τις συνταξεις τους να εξαφανιζονται για να μην χασουν την δουλεια τους καποιοι δημοσιοι υπαλληλοι στην ερτ δεν γελανε σαν και εμενα ομως

Napo είπε...

Επισης στη βορεια ελλαδα θα ψοφησουν το χειμωνα καμποσοι χωρις επιδομα θερμανσης απο το κρατος. Αλλα δεν πειραζει θα εχουν κυριακη στο χωριο απο το κρατος

pølsemannen είπε...

Έξοχη ανάρτηση.