Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Τα τάγματα εργασίας του κ. Δούκα


Η χθεσινή δημοσίευση του καινοφανούς (όπως θέλει να το παρουσιάζει ο ίδιος), σχεδίου του κ. Δούκα για την εξασφάλιση της εισόδου της Ελλάδας στην Γη της Επαγγελίας, μέσω εκτός των άλλων και με την παροχή άμισθης εργασίας στους αναξιοπαθούντες εργοδότες από τους ανέργους, προκάλεσε πολλά σχόλια, από ευτράπελα, εξ αιτίας του ανεκδιήγητου αυτού αιτήματος, έως και πολύ δηκτικά.

Στην πραγματικότητα, όμως, η σύλληψη του κ. Δούκα, ούτε παράλογη είναι, καθ' ότι στα πλαίσια του Νέου (Εργαλειακού) Ορθολογισμού, οι άνεργοι, αντί να κάθονται άπραγοι, εξορισμένοι και δυστυχείς, θα μπορούσαν να ανταμειφθούν ηθικά, με το να αξιοποιούνται για το καλό της πατρίδας, ούτε και καινοτόμος, διότι παρόμοια σχέδια βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιθανόν όπου αλλού οι καινοτόμες ιδέες φυτρώνουν με την ίδια ταχύτητα, όπως τα μανιτάρια στο απόβροχο. 

Αν το πρώτο μέλημα του David Cameron, με την ανάληψη της εξουσίας το 2010, ήταν η εγκαθίδρυση της Big Society, δηλαδή η ανάθεση εξουσιών για τη φροντίδα των αναξιοπαθούντων στις τοπικές κοινωνίες, τις διάφορες φιλανθρωπικές ενώσεις και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, στην πραγματικότητα όμως ζαχαρωμένη πρόφαση για την απομάκρυνση του κράτους από τις κοινωνικές του δεσμεύσεις μέσω γενναίων περικοπών στην πρόνοια, το επόμενο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση αυτού, το οποίο τώρα ο κ. Δούκας ονειρεύεται και παρουσιάζει ως δικής του έμπνευσης, δηλαδή την άμισθη εργασία.  

Πώς;

Πολύ απλά, με την εισαγωγή του Workfare, δηλαδή της εξαναγκασμένης παροχής άμισθης εργασίας όχι μόνο για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά και σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν έτσι να λαμβάνουν από το κράτος τα κοινωνικά βοηθήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δικαιούνται. Έτσι από αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα αυτό δεν θα επηρεάζει μόνο τους νέους, αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους ανάπηρους, σε όσους έχουν διανοητικά προβλήματα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στα τελευταία στάδια του καρκίνου, μέχρι και 6 μήνες πριν απ' το μοιραίο, διασαφηνίζει ο νόμος, σε μια μεγαλειώδη στιγμή άκρατου ανθρωπισμού. 

Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί κρίνονται μεν ότι μπορούν να παράσχουν εργασία, δεν κρίνονται όμως ικανοί ώστε να αμειφθούν και γιαυτή. Πέρα από το ανήθικο της υπόθεσης και την απροσχημάτιστη εκμετάλλευση, από την άλλη μεριά καταλαμβάνουν θέσεις έμμισθης εργασίας, τις οποίες θα μπορούσαν να πάρουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι τις έχουν ανάγκη, και επιπλέον κατεβάζουν και το επίπεδο των μισθών.

Το Workfare είναι ένα πρόγραμμα σε μαζική κλίμακα, το οποίο εισάγει από την πίσω πόρτα το "θεσμό" της άμισθης εργασίας, ρίχνει τεχνητά τους δείκτες ανεργίας, ρίχνει τους μισθούς για τους ήδη εργαζόμενους, και προσπορίζει ανέλπιστα κέρδη στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, καθώς και στους μεσάζοντες που αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε αντιπερισπασμό έχει δημιουργηθεί κίνημα, το BoycottWorkfare.org  το οποίο, με την αρωγή προοδευτικών εφημερίδων και μέσων, καθώς και με την πίεση που το ίδιο ασκεί έχει κατορθώσει πολλές μεγάλες εταιρίες, όπως οι Boots, Sainsbury's, Oxfam, BHS, Burger King, Body Shop, Holiday Inn, Cancer Research κ.α. να αποσύρουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.   


Λυπούμαστε, κ. Δούκα, αλλά έρχεστε δεύτερος! Και μια συμβουλή! Μη χρησιμοποιείτε ιδέες άλλων για δικές σας! Εκτίθεστε! 


27 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

το είδα χτες στο site του, μαζί με αυτό:
"...H ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ: ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣ

94-Τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σοβαρό. Λόγια, μελέτες, αλλά τίποτα παραπάνω. Και όχι μόνο. Πολλά από τα αρμόδια στελέχη δημόσια δηλώνουν πως «δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τώρα που οι τιμές στο Χρηματιστήριο και οι αξίες είναι τόσο καθηλωμένες. Ας περιμένουμε λίγο!» Πάρ’τ’αυγό και κούρευτο, δηλαδή. Τα ίδια έλεγαν όταν το 2005 αποκρατικοποιήσαμε την Εμπορική Τράπεζα στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τώρα είναι στο 1 ! Τα ίδια και με την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στα 26 ευρώ. Μετά η μετοχή κατέρρευσε μέχρι τα 2€!

-Ζητάμε από τους πολίτες νέους φόρους, χωρίς να τους δίνουμε τίποτα. Προτείνω να τους δώσουμε ΔΩΡΕΑΝ μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δημοσίου.

-ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Μα έτσι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στις σοβιετικού τύπου οικονομίες της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας. Αυτό (με διάφορες παραλλαγές) έκαναν Τσέχοι, Σλοβάκοι, Πολωνοί και Ούγγροι για το πέρασμά τους από τον κομμουνισμό στην ανοικτή οικονομία..."

cynical είπε...

Μεχρι τωρα πιστευα οτι με τη διαλυση του ανατολικου μπλοκ, γινοταν ιδιωτικοποιησεις και οχι κοινωνικοποιηση της κρατικης περιουσιας.

Τι μας λεει ο χριστιανος; Οτι καθε σλοβακος, τσεχος, πολωνος, ουγγρος κλπ κατεχει και απο μια πρωην κρατικη επιχειρηση;
Μαλλον ταχασε!

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Ως ανεπάγγελτος και εκτός παραγωγής έχει το ακαταλόγιστο!!

cynical είπε...

Παντως η αμισθη εργασια ειναι η λογικη καταληξη της συνεχους μειωσης των μισθων. Η εργασια σε καποια χρονια δεν θα εχει τη μορφη που γνωριζουμε. Ηδη νεα σχεδια ειναι στα σκαρια. Θα δεις που ο Ροφκιν θα αναδειχτει σε μεγαλο προφητη! (πρωτα ο Δουκας βεβαια)!

spiral architect είπε...

Πέτρος Δούκας, ο γαμπρός του Εβερτ.
Τι άλλο μού θυμίζει, τι άλλο μού θυμίζει ...

eparistera είπε...

Καλή χρονιά και υγεία σε όλους. Για τα άλλα βλέπουμε. Με τσίγκλησες με την ανάρτησή σου αυτή cynical και θα πω διάφορα. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο. Λοιπόν με τις προτάσεις αυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσπαθούν να πάνε πίσω στην ιστορία. Ούτε μια πρωτότυπη ιδέα δεν έχουν πια. Και να γιατί. Μετά την Grande Rebeyne (μεγάλη εξέγερση) του 1529 στη Γαλλία ιδρύεται ένα ίδρυμα, η Aumone Generale, με στόχο την καταγραφή και την στέγαση των άπορων. Το 1535 ο Etienne Turqet, ο οποίος ήταν διευθυντής του Ιδρύματος, σκέφτηκε να τους εκμεταλλευτεί πιο αποδοτικά. Νοικιάζει σπίτια, φέρνει μεταξουργούς από την Ιταλία και μαθαίνει στους τροφίμους του Ιδρύματος την τέχνη της μεταξουργίας. Το παράδειγμα του το ακολούθησε η Ολλανδία. Πρώτα στο Άμστερνταμ, με την καθοδήγηση του Dirck Volckertsz Coornhert, ιδρύεται πτωχοκομείο (tuchthuis) για άντρες και κατόπιν για γυναίκες. Με ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές και υπό συνθήκες καταναγκασμού, εργάζονταν και επεξεργάζονταν βραζιλιάνικη ξυλεία. Άλλες είκοσι έξι ολλανδικές πόλεις ακολούθησαν το παράδειγμα του Άμστερνταμ.
Εκεί όμως που ο εγκλεισμός, ο έλεγχος και η καταναγκαστική εργασία των φτωχών, πήρε συστηματική μορφή ήταν η Αγγλία με τη δημιουργία των Workhouses και τους Nόμους για την Kοινωνική Πρόνοια που παρέμειναν σε ισχύ ως το 1834, καθώς και με τους Νόμους Περί Εγκατάστασης που υποχρέωνε τους άπορους να μένουν σε μια ενορία. Με νόμους της Ελισάβετ από το 1572 και του Ιάκωβου του Α’ ορίζεται ότι: Οι ζητιάνοι πρέπει να μαστιγώνονται δημόσια να καυτηριάζονται στο αριστερό αυτί αν δεν υπάρχει κάποιος που θέλει να τους πάρει στη δούλεψή του για δύο χρόνια. Σε περίπτωση υποτροπής εκτελούνται. Οι νόμοι αυτοί ίσχυαν ως τις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα. Παρόμοιοι νόμοι ίσχυσαν και στη Γαλλία, έως τη γαλλική επανάσταση, καθώς και στην Ολλανδία.
Ο Locke γράφει στην αναφορά του προς την Επιτροπή Εμπορίου το 1699. «Οι υγιείς αλήτες δεκατεσσάρων μέχρι πενήντα ετών που συλλαμβάνονται να ζητιανεύουν, πρέπει να καταδικάζονται να υπηρετήσουν για μια τριετία στο στόλο, αυτοί που έρχονται από τις παραλίες κομητείες, η να εργαστούν επί μια τριετία σε Workhouses. Οι νεαροί ζητιάνοι κάτω των δεκατεσσάρων ετών πρέπει να μαστιγώνονται και να τοποθετούνται σε σχολή εργασίας».

cynical είπε...

εκπληκτικό! Πάνε να ποινικοποιησουν την ανεργια. Καθότι ειναι προβλημα ατομικής ανεπαρκειας, κυριως ομως τεμπελιας, και γιαυτο πρεπει να τιμωρειται.

Ακριβως, πανω στη γραμμη του νεοφιλελευθερισμου που αναγει την πολιτικη στη σφαιρα της ηθικης, στην ατομικη υπευθυνοτητα κλπ.

Καλη χρονια!

Unknown είπε...

στο τελος θα πρεπει να δινουμε κ κατι(οτι μπορει ο καθενας...)προκειμενου να εξασφαλισουμε μια δουλεια...ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Νεοφιλελεύθερος φασισμός

Αυτό που έκαναν κάποτε τα γερμανικά μονοπώλια με τους κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης τους οποίους εκμεταλλεύονταν την τζάμπα εργασία τους, τώρα ένας πούρος νεοφιλελεύθερος, ο κύριος (!) Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός και αξιότιμο στέλεχος της καπιταλιστής κοινωνίας, το προτείνει και πριν έρθει ο φασισμός. Να δουλεύουν τζάμπα οι εργαζόμενοι για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις! Έτσι ο φασισμός και ο νεοφιλελευθερισμός ανταμώνουν με τον καπιταλισμό και το ένα ενισχύει το άλλο σε αγαστή κοινή πορεία.


Θαυμάστε τον!



http://aristeripolitiki.blogspot.gr/2013/01/blog-post_6.html

cynical είπε...

To ιδιο κανουν και στους φυλακισμενους στην Αμερικη. Τους στελνουν σε εργοστασια να δουλευουν σχεδον τζαμπα.

Να δεις, σε λιγα χρονια ολα αυτα θα μας φαινονται φυσιολογικα!. Ο Δουκας, δεν το σκεφτηκε μονος του. Αυτη θα ειναι η ταση στο μελλον. Δεν ξερω που θα καταληξει ακριβως, αλλα αλλαζει η φυση και το νοημα της εργασιας.

Θα δεις οτι η κοινωνια θα γεμισει μικρους Πασχους, που ολα αυτα θα τα εχουν εκλογικευσει και θα θεωρουνται εκσυγχρονιστες και προοδευτικοι, ενω οι υπολοιποι λαικιστες.
Θα το δουμε κι αυτο, αν ζουμε.

spiral architect είπε...

Τους Πάσχους, καλό είναι να τους σκοτώνεις όσο είναι μικροί.

Ανώνυμος είπε...

A.K.

Συμφωνώ σε όλα με τους προλαλήσαντες (περί νεοφιλελευθερισμού, καταναγκαστικής-απλήρωτης εργασίας κτλ.) με μία μικρή διαφοροποίηση:

Οι φυλακισμένοι, πιστεύω, πρέπει να εργάζονται. Ήδη σε φυλακές (δεν ξέρω για τη Ελλάδα) εργάζονται σε οργανωμένα εργαστήρια ενώ οι απαραίτητες εργασίες της φυλακής (π.χ. πλυσιμο ρούχων) γίνονται ήδη από τρόφιμους.

Δεν βλέπω ηθικό κώλυμα ο φυλακισμένος να μεταφέρεται για εργασία εκτός φυλακής για να προσφέρει άμεσα στο κοινωνικό σύνολο (π.χ. αποψίλωση δασών τον Μάιο για αποφυγή πυρκαγιάς) και όχι σε ιδιωτικές εταιρείες. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και η χρηματική αμοιβή, χαμηλή μεν αλλά χρήσιμη όταν κάποιος αποφυλακιστεί.

Οι λεπτομέρειες μπορούν να ρυθμιστούν.

spiral architect είπε...

Α.Κ.:
Θα μπορούσα να συμφωνήσω κατ' αρχήν, αρκεί να μην εκπέσουμε (για κάποιους άλλους: θα φτιαχτούμε!) έτσι:
Δουλεμπόριο στις φυλακές - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

cynical είπε...

Spiral,

θα ξεφυτρωσουν κι αλλοι. Ο τροπος σκεψης που χαρακτηριζει τον πασχο ειναι ενδεικτικος της απουσιας κοινωνικων αντανακλαστικων. Οσο απουσιαζουν τα δευτερα θα επιβιωνουν οι πάσχοι.

Ειναι δυσκολο να πολεμησεις τον λαικισμο του καθε Πασχου

cynical είπε...

Α.Κ

οι εγκλειστοι καλο ειναι να προσφερουν σε κοινωνικους σκοπους. Αλλα τους χρησιμοποιουν μεγαλες εταιριες ως φτηνη εργασια.

Ειναι σαν να λεμε, πάει αύριο ο τάδε υπευθυνος προσωπικου της Cosco στον Κορυδαλλο και ζηταει 10 φυλακισμενους να του βγαλουν εξτρα βαρδια με το 1/3 του κανονικου μεροκαματου. Αυτο ειναι στυγνη εκμεταλλευση και αυτο κανουν καποιες εταιριες με τους πελατες/φυλακισμενους τους στις ΗΠΑ

Dyer είπε...

Με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας όλα είναι νόμιμα.
Γιατί να μη πάρει η cosco εργαζόμενους από τον Κορυδαλλό; Και σιγά μη τους δώσει το 1/3. Έτσι θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας;
Πάντως η πρόταση Δούκα είναι βαθιά αριστερή και κρατικίστικη. Ουσιαστικά διορίζει ανέργους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η σύμβαση μάλιστα προβλέπει σαν αμοιβή το επίδομα ανεργίας, φυσικά απαλλαγμένο από εργοδοτικές εισφορές.
Δεν θα παμε όμως έτσι μπροστά. Γιατί να μη μπορεί και ο ιδιώτης να έχει τέτοιους εργαζόμενους για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά του;
Φτάνει πια τόσο δημόσιο.
Δώστε τους επιδοτούμενους ανέργους στον ιδιωτικό τομέα να δούμε άσπρη μέρα.

spiral architect είπε...

Μόνο που αυτή η πρόταση θέλει περαιτέρω επεξεργασία, μιας κι αφήνει αναπάντητες πολλές απορίες. Π.χ., η επιχείρηση που θα απασχολεί τους τζάμπα εργαζόμενους, θα είναι υποχρεωμένη να τους ταΐζει (όπως τα αφεντικά τάιζαν κάποτε τους δούλους τους) ή θα τους αφήνει να ψοφάνε από την πείνα και μετά θα παίρνει φρέσκους; Ποιά ποινή θα προβλέπεται για όσους ολιγωρούν ή δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, μιας και η "στέρηση μισθού" καθίσταται πλέον ανεδαφική; Τί γίνεται με τους ανέργους που έχουν πίσω τους δεκαετίες εργασιακού βίου και, συνεπώς, δεν χρειάζεται "να ξετριφτούν"; Πώς θα αναγκαστούν οι επιχειρηματίες να δημιουργήσουν "κανονικά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας", αφού θα μπορούν να απασχολούν τζάμπα προσωπικό; Πώς ερμηνεύεται αυτό το "κανονικά"; Ποιές είναι οι "αντίστοιχες εργασίες" για έναν πρωτοετή φοιτητή ιατρικής (ελπίζω όχι να κάνει τα ψώνια του μπακάλη για το σπίτι κάποιου μεγαλογιατρού);

Ανώνυμος είπε...

Α.Κ.

Επανέρχομαι διευκρινίζοντας:
1) Όχι σε ιδιωτικές εταιρείες η εργασία των φυλακισμένων, αλλά σε κοινοφελείς σκοπούς, προς αποφυγήν "πονηρών σκέψεων" (π.χ. τεχνητή αύξηση καταδικασθέντων = αύξηση φθηνών εργατικών χεριών)
2) Μη χρησιμοποίηση φυλακισμένων για απεργοσπαστικούς σκοπούς.
3) Εργασία εκεί όπου ο εθελοντισμός και το κράτος δεν φτάνουν (π.χ. καθαρισμός ακτών και παραλιών).
4) Είναι πολλαπλά χρήσιμο ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ τον φυλακισμένο να μπορεί να δουλεύει, έστω και αναγκαστικά (π.χ. αλλαγή παραστάσεων)

κτλ

cynical είπε...

Ο Δουκας και ολοι οσοι προωθουν τετοιες ιδεες παιζουν πανω στη λεπτη διαχωριστικη γραμμη μεταξυ εθελοντισμού και εκμετάλλευσης.
Πώς τα καταφερνουν ωστε να δημιουργουν συγχυση αναμεσα σε τοσο αντιαδιαμετρικα αντιθετα πραγματα;

Μα αποκρυπτοντας οτι προκειται για ενα καπιταλιστικο εκμεταλλευτικο κρατος, οπου τιποτε δεν ειναι αθωο.



nikos__alfa είπε...

Κυνική μας καλή χρονιά αλλά τον αδικείς τον κ. Δούκα.
Ταξιαρχίες εργασίας είχε γράψει στο αρχικό κείμενο, φυσικά φρόντισε να το εξαφανίσει μετά και όχι τάγματα εργασίας! ;)
Εγώ συμφωνώ αν ο εν λόγω χαραμοφάης δώσει το καλό παράδειγμα πρώτος και ...μετατεθεί για να σκουπίζει τις φυλακές με αμοιβή το επίδομα ανεργίας!

cynical είπε...

Καλή χρονιά νάχουμε Νίκο,να κρατησουμε την υγεία μας και το ηθικό μας.

Ο,τι και να τον κάνεις, έχει κι αυτός πάρει γυναικα πλούσια με προικα!

Συνταγματαρχίες εργασιας, ακούγεται καλύτερα;

nikos__alfa είπε...

Όχι βρε,πλάκα κάνω για τον τίτλο.
Απλώς επισήμανα την αλλαγή στο αρχικό κείμενο του Δούκα.
Πολύ καλός είναι και παραπέμπει σε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας όπως τα αμελέ ταμπουρού, τα τάγματα εργασίας που έγιναν ο προθάλαμος του θανάτου για τους Έλληνες της Τουρκίας στον Α Παγκόσμιο και πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Εκεί πέθανε από τις κακουχίες και ο παππούς μου!
Άγριες εποχές και η δική μας αγριεύει όσο πάει και περισσότερο προς δόξαν του σύγχρονου καπιταλιστικού τέρατος και των ζηλωτών του σαν τον κ. Δούκα!

cynical είπε...

Αμελέ Ταμπουρού! Βενεζης, Νο. χχχχχ

Εμενα, ενας αδελφος της γιαγιας μου. Χαθηκε εκει περα, ποτε δεν μαθανε τι απεγινε, οσο και αν τον ψαχνανε για χρονια.

Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι τα σχεδια Δουκα, καποιοι σημερα δεν τα βρισκουν τρομαχτικα, ενω σε λιγο θα ακουγονται και φυσιολογικα.


L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Π.Δούκας-Μπορεί να μην ξεχνάει να κάνει προτάσεις να δουλεύουν τζάμπα οι άνεργοι,αλλά 1 εκ.€ ξέχασε να το δηλώσει στην εφορία.
Google it!
(με την ελπίδα να μην το φάει ο φίδης!!)

cynical είπε...

Ο φιδης θα κατσει τιμωρια στην τρυπα του για να μην βαζει την ουρα του εκει που δεν τον σπερνουν.

Ναι , το διαβασα πριν μερες, αλλα δεν ειδα να γινεται θεμα. Λογικο. Για ενα ψωρο-εκκατομυριο, ποιος σημερα ασχολειται.

cynical είπε...

Γινεται κουβεντα για την αποζημιωση των φυλακισμενων. Τις προαλλες ειχα δει παρομοιο κειμενο για τη μαθητεια. Αν πρεπει δλδ να πληρωνονται και ποσο. Νατα μας! Η διαβρωση αρχιζει σιγα σιγα απο περιοχες που προσφερονται για διττη αναγνωση.

Prisoners want work, but undercutting civilian pay is not the answer
Private companies should pay prisoners working outside a fair day's pay


http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/aug/08/prisoners-work-pay

Unknown είπε...

Άμα σου φέρω χαρτί από γιατρ΄ότι πεθαίνω σε 6 μήνες είναι καλά;