Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Βία με φόντο τις ευρωεκλογές


Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Πέραμα και στο Μελιγαλά, και η δολοφονία στο Κερατσίνι, θα είχαν να κάνουν μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αν ήταν μόνο αυτά. Όμως δεν ήταν, καθ’ ότι στο ενδιάμεσο, και σε πολύ συμπυκνωμένο χρόνο είχαμε ταυτόχρονα 1) τη μιντιακή επίθεση στη μπούρδα του Καμένου περί λιντσαρίσματος, (έκανε μπαμ ότι η Τσαπανίδου ήτανε βαλτή και ότι έπαιρνε οδηγίες από πάνω για να στριμώξει τον Καμένο επιμένοντας και οξύνοντας τη συζήτηση), 2) τη δήλωση Πάγκαλου περί της «τρομοκρατικής οργάνωσης» Σύριζα, καθώς και 3) τις απανωτές δηλώσεις Λαζαρίδη για ένα Σύριζα εκτός δημοκρατικού τόξου, ακριβώς τη στιγμή που η «σκηνή» και μάλιστα ματωμένη, ανήκε αποκλειστικά στη Χρυσή Αυγή.

Θα μου πείτε ότι ο Πάγκαλος έχει ξεκουτιάνει και μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν μού βγαίνει απ’ το μυαλό ότι το timing ήταν τυχαίο. Αλλά και ο Λαζαρίδης ξεκούτης; Όπως και να το δεις, δεν στέκει.

Τι γίνεται λοιπόν;  Τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ’ έξι; Εν προκειμένω τον Σύριζα; Άντε και κανέναν απ’ τους ΑΝΕΛ; Τα πράγματα είναι μάλλον πιο σύνθετα, και έχω την εντύπωση ότι όλα μαζί συγκλίνουν στο να προλειάνουν, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, το έδαφος για την εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης.  

Μπορεί οι εν λόγω εκλογές να πέφτουν κομμάτι αργά, αλλά οι καλές νοικοκυρές «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Βάζοντας κάτω την κοινή λογική, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι το αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα είναι ευνοϊκό για τη ΝΔ. Και για το ΠΑΣΟΚ, ούτε λόγος. Μιας και δεν θα υπάρχει το φόβητρο των δόσεων και της χρεοκοπίας, ο κόσμος θα αισθανθεί απελευθερωμένος να πάρει όση εκδίκηση τραβάει η ψυχή του. Δεν τρέχει φυσικά τίποτε αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτύχουν να στείλουν τους λεβέντες και τις λεβέντισσές τους στο Στρασβούργο. Το ευρωκοινοβούλιο δεν θα αισθανθεί και πολύ την απουσία τους, ούτε και η Ευρώπη. Αυτό, όμως που είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα συμβεί είναι ότι ένα θλιβερό αποτέλεσμα της ΝΔ θα δώσει πάτημα στα αντιπολιτευτικά κόμματα να ζητούν μετ’ επιτάσεως εκλογές, που αναγκαστικά και θα λάβουν χώρα, λόγω αναντιστοιχίας της βούλησης του εκλογικού σώματος με την κυβερνητική πολιτική.

 Θα πρέπει να όμως να επισημάνουμε ότι η κλιμάκωση της βίας της ΧΑ, φτάνοντας χθες στην κορύφωσή της με μια εν ψυχρώ δολοφονία, δεν πολυβλάπτει τη ΝΔ και τους εκλογικούς της στόχους, μιας και αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες οι όψιμοι ψηφοφόροι της ΧΑ να φοβηθούν και να επιστρέψουν στο πατρικό κόμμα απ’ όπου παρασπόνδησαν, δηλαδή στη ΝΔ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ψηφοφόρους που βρήκαν προσωρινά καταφύγιο στους ΑΝΕΛ και στο Σύριζα.


Πάντως θα ήταν τραβηγμένο να αποδώσει κανείς την πύκνωση των επιθέσεων της ΧΑ σε μια στρατηγική, η οποία εν μέρει συνδιαμορφώνεται  από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Αν και ποτέ δεν ξέρεις… 


6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αχ, αυτά τα παλιόπαιδα της Β' Πανελλαδικής!
Ο ένας ΝΔ, ο άλλος ΣΥΡΙΖΑ, ο τρίτος ΡΗΜΑΔ κάποιοι άλλοι πέσαν στα σκληρά.

Που' σαι νιότη μου που μού' λεγες ότι θα γινόμουν άλλος.
Κάποιοι τους το' λεγαν από τότε αλλά η μόνιμη απάντηση ήταν "Εκτος από τον καπιταλισμό υπάρχει και η μοναξιά".

cynical είπε...

Που κάθεσαι και τις βρίσκεις!

spiral architect είπε...

Που τα βρίσκω;
Στις μνήμες των αμφιθεάτρων, των μπαρακίων και των σπιτικών μαζώξεων της εποχής.
Στην Αθήνα τότε γίνονταν οι καλές ζυμώσεις στο φοιτητικό χώρο, αλλά και στην επαρχία που ήμουν εγώ δεν πήγαιναν πίσω. Αν και ΚΝίτης τότε, τους έβλεπα με συγκατάβαση γιατί συγχρωτιζόμασταν μαζί τους, τα πίναμε και συζητούσαμε, όσο και να αντιδικούσαμε στα αμφιθέατρα. Χρόνια μετά κατάλαβα την λανθασμένη στάση μου. Οι περισσότεροι ήταν (κοινωνικοί) αριβίστες του κερατά, έχοντας σαν μόνη διαφορά απ' τους κλασσικούς αστούς αριβίστες το ότι, ανέβαιναν από άλλη σκάλα.
'Νταξ' ήμουν μικρός τότε! :-D

Είδες λοιπόν εξέλιξη ο Λαζαρίδης; Είδες διαστροφή της λογικής σκέψης;

ConspiRaki Theologist είπε...

Αν και νιώθω ότι διαπράττω ύβρη απέναντι στον νεκρό, θα απλώσω τραχανά:
1α. Ο Μιχαλολιάκος ποτέ δεν διέρρηξε τις σχέσεις του με το βαθύ κράτος, εξ ου και συνεχίζεται η χρηματόδότηση , αλλά και το προμοτάρισμά του μέχρι προχθές (αν και το star, από όσο είδα, συνέχιζε εν μέρη, μέσω της εικόνας όχι του λόγου , το προμοτάρισμα, ,ισώς και λόγω κεκτημένης συνήθειας )
1β. Η ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο Σαμαράς, διατηρεί σχέσεις με τον Μιχαλολιάκο/απο-πάνω-του. Πιθανώς έμμεσες.

2. Ο Μιχαλολιάκος μάλλον αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει υπέρ του τους συσχετισμούς εντός του βαθέως κράτους. Μπορεί να αποφάσισε να κλιμακώση τη βία χωρίς να έχει πάρει έγκριση "από πάνω".[ τώρα πια είναι σαφης, ακόμη και στους αδαείς, η αυστηρή ιεραρχία στο εσωτερικό της ΧΑ]. Στο συνωμοσιολογικό κομμάτι, ίσως αυτό να σηματοδοτήθηκε με την κίνηση στον Μελιγαλά. Ποιοι ήταν οι παππούδες που τραμπουκίσαν?

3. Ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο πέρι εκλογών , και γι΄ αυτό βλέπουμε την Ντόρα να χτίζει θέση για να αμφισβητήσει τον Σαμαρά κατόπιν. Υπόψην ότι η Ντόρα έχει και αυτή σχέση με τον Μιχαλολιάκο.
(συνωμοσιολογικό κομμάτι: Και μάλιστα ΄τονισε ιδιαίτερα, χθες στον Σκάι, το λάθος που έκανε η ΧΑ στο ΜΕλιγαλά )

4. Στο bigger picture το κατεστημένο προσπαθεί να στριμώξει τον Σύριζα σε μία συμπαράταξη (κύριως επικοινωνιακή) έστω και με το πρόταγμα του αντιναζισμού. Ο εκβιασμός είναι σαφής προς Σύριζα: Η΄ μας δίνεται τα εχέγγυα που ζητάμε ότι δεν θα στραφείτε εναντίον μας μετεκλογικά, ή τους αμολάμε τελείως (είτε με το να αφήσουν τη ΧΑ ατιμώρητη τώρα, είτε με το να στραφούν ποινικά εναντίον των δύο άκρων, δηλαδή και του Σύριζα, πράγμα που εξαρτάται από την έκβαση στη μάχη εξουσίας εντός του κατεστημένου/βαθέως κράτους ). Βέβαια σε περίπτωση που ο Σύριζα ενδώσει στη συμπαράταξη, ακόμη κι αν πάρει ως αντάλαγμα την πρόσκαιρη ποινική παρόπλιση της ΧΑ, ξέρουν ότι αυτή , όχι και τόσο μακροπρόθεσμα, θα αναβιώσει(από το ίδιο κατεστημένο) ως μοναδική αντισυστημική λύση (βλ. και το παράδειγμα Ερντογάν).

5. Η δολοφονία σίγουρα δεν ήταν τυχαία, πέρα από όλα τα άλλα το timing εντός της απεργίας ήταν πολύ βολικό. [έμα! είναι δυνατόν να "απλώσεις τραχανά" και να μην κουκουεδίσει το κείμενο :) ]

Υ.Γ> Το σενάριο που αναρωτιέσαι αν θα μπορούσε να ισχύει , σενάριο που το βαφτίζω ενδοδεξία ψεύτο-προβοκάτσια, μια χαρά στέκει : Καποιοι εντός της ΧΑ που είναι ελεγχόμενοι απευθείας από το βαθύ παρακράτος, που θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως ρουφιάνος, αποφασίσαν να θυσιάσουν μέρος της εκλογικής επιρροής της ΧΑ προς όφελος της ΝΔ. Άλλωστε αυτή η κίνηση οφελεί μακροπρόθεσμα την ΧΑ, αφού όσοι και να της μείνουν πια, είναι πλέον πλήρως μπετοναρισμένοι ναζί. Εκτός από την περίπτωση που τους κλείσούν όλους , και τον Μιχαλολιάκο, φυλακή, η δολοφονία σαν κίνηση στην πολιτική σκακιέρα είναι win και για τις δύο δεξιές παρατάξεις. Και μάλιστα είναι κίνηση στην οποία καλείται να απαντήσει και ο Σύριζα. Νομίζω είναι σαφές ότι πιστεύω πως το πολιτικά ορθό για τον Σύριζα είναι να απορρίψει τον εκβιασμό και να αντεπιτεθεί κατηγωρώντας ευθέως το βαθύ κράτος, κατηγωρώντας πλέον και τους καναλάρχες για προώθηση των Ναζί. Με λίγα λόγια να αποδεχθεί την θεωρία των δύο άκρων και να τοποθετήσει στο άλλο άκρο την ΝΔ-ΧΑ. Ο φόβος ότι μπορεί να χάσει από έναν κομματικό σχηματισμό τύπου "νέο κέντρο" είναι λανθασμένος (καμμένο πολιτικό προσωπικό + αναγκαστική ριζοσπαστικοποίηση σε περίοδο κρίσης, λόγω οικονομικής πραγματικότητας ).

cynical είπε...

spiral,

παντως στη φωτο δεν μπορεσα να αναγνωρισω κανεναν!
Εκει που ημουν εγω, οι Β' Πανελλαδικαριοι ήτανε στα μαχαιρια με τους Κνιτες.
Εμενα μου αρεσαν οι Β' Πανελλαδικαριοι γιατι μου φαινονταν ευαισθητες και καλλιτεχνικες ψυχες. Δεν αναπολω εκεινες τις εποχες. Γενικα δεν αναπολω τιποτε!

Ανώνυμος είπε...

Επιστολή Δαφέρμου στον Λαζαρίδη: «Άλλαξες γιατί ήσουν εραστής της εξουσίας»
Posted date: Σεπτεμβρίου 20, 2013 8:25 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις

Μια λιτή, αλλά άκρως καυστική επιστολή στέλνει στον παλιό του φίλο Χρύσανθο Λαζαρίδη ο διακεκριμένος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ολύμπιος Δαφέρμος.

Διαβάστε την

Άλλαξες. Άλλαξες πολύ. Και είχες το δικαίωμα. Γιατί όμως; Για να υπηρετήσεις καλύτερα την κοινωνία; Δεν φάνηκε. Για να υπηρετήσεις τον εαυτό σου άλλαξες. Γιατί ήσουνα εραστής της εξουσίας. Και η αριστερά δεν είχε προοπτική. Και βρέθηκες στην εξουσία. Και ασκείς εξουσία. Κάποιοι σε θεωρούν ιθύνοντα νου. Καταγοητευμένος φαίνεσαι. Τόσο που να μη θέλεις να ξεχωρίσεις το πολιτικό έγκλημα, τη δολοφονία, από την ειρηνική πολιτική αντιπαλότητα. Τη μη αρεστή σε σένα.

Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις.

Ολύμπιος Δαφέρμος

Ο Ολύμπιος Δαφέρμος είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος και υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επίτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου το ’73, μέλος του Διασχολικού επί χούντας, στρατεύτηκε αναγκαστικά τον Φεβρουάριο του 1973 μαζί με άλλους αριστερούς φοιτητές, πρωτεργάτες του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος, στην προσπάθεια της χούντας να εξαφανίσει τις φωνές αντίστασης στα πανεπιστήμια και απολύθηκε μερικές μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και εντάχθηκε και πάλι στο ΑΦΚ. Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε στη βιομηχανία ως Μηχανολόγος παραγωγής και αργότερα ως καθηγητής στη δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση από όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.

http://www.koutipandoras.gr/43172

Αφώτιστος Φιλέλλην