Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Προσοχή στα κενό ανάμεσα στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα


Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε...

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο λόγος, που ακόμα δεν το βγάλαμε, κι αρχίσαμε κιόλας να το μοιράζουμε. Δεν θ' ασχοληθώ με το ύψος αυτού. Είναι τόσο,  όσο αποδέχεται η τρόικα.  
Πριν αρχίσει όμως το σφάξιμο, για το ποιος θα το πρωτοπάρει, στρατιωτικοί, απόστρατοι, χαμηλοσυνταξιούχοι ή άνεργοι, ας δούμε πρώτα τι είναι αυτό που τάζει ο Σαμαράς, ο Μιχελάκης, ο Στουρνάρας, κι οι λοιποί απατεώνες. 

Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Απατεώνες!

Υπάρχει κανείς που δεν τους έχει ακούσει να επαναλαμβάνουν με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια ότι το 70% του ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ θα δοθεί υπέρ κάποιων αναξιοπαθούντων κοινωνικών ομάδων; Οχι. 

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Μας τη λέει με σαφέστατο τρόπο η απόφαση του περσινού Eurogroup του Νοεμβρίου:

27 Νοvember 2012

27 Noεμβρίου 2012
"...Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις , τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το 30% του Πλεονάζοντος Πρωτογενούς Πλεονάσματος στο λογαριασμό αυτό για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση..."

Τι θέλει να πει ο ποιητής; 

Απλά, ότι η άδεια από την τρόικα για το μοίρασμα δεν δίνεται για το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά για το 70% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (και αυτό δεν είναι πλεονασμός!), το οποίο προκύπτει από τη διαφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιτεύχθηκε από το πρωτογενές πλεόνασμα που εγγράφηκε στον προυπολογισμό. 

Αν για το 2013 η πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι στα 812 εκ και για το 2014 στα 2.9 δις, και η επαλήθευση τον Απρίλιο του 2014 δείξει ότι για το 2013 το πλεόνασμα ήταν 1 δις, τότε οι Σαμαροβενιζέλοι δεν θα μοιράσουν το 0.7 του 1 δις, αλλά το 0.7 των 188 εκ.  που προκύπτει αν από το 1 δις αφαιρέσουμε τα 812 εκ.

Αν το προκύπτον πλεόνασμα είναι μικρότερο του προβλεφθέντος 812 εκ, τότε οι Σαμαροβενιζέλοι δεν θα μοιράσουν τίποτε...


Είμαι περίεργη να δω τι θα πούνε όταν θα έρθει η ώρα.


3 σχόλια:

Emmanuel Goldstein είπε...

θα πουνε ψέμματα, όπως πάντα

spiral architect είπε...

Αυτοί οι επιστημονικομπακαλίστικοι -σόρι κιόλας- όροι της σύμβασης με ξεπερνούν. Έτσι κάπου αρχίζω να καταλαβαίνω όλους αυτούς που ψήφισαν χωρίς να διαβάσουν το μνημόνιο, άλλοι μολογώντας το και άλλοι όχι. Και 10 PhD να κουβαλούσαν αμφιβάλλω αν μπορούσαν να κατανοήσουν τα νοήματα αυτής της βουστροφηδόν γραφής.

cornelsen είπε...

Πάντως ότι και να προκύψει -αν προκύψει- θα πάει στους... δυστυχείς καραβανομπατσους. Που, σημειωτέον, είναι οι περισσότεροι στην ΕΕ (και από τούς περισσότερους στον κόσμο). Αλλά αυτοί όσοι και να είναι δεν θα χαρακτηριστούν ποτέ υπεράριθμοι.

ΥΓ.: ο μέσος ένστολος στοιχίζει 25% πιο ακριβά από τον μέσο πολιτικό ΔΥ. Και μην ακούτε ότι παίρνουν 600€ (τα κακόμοιρα τα "παιδιά")