Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Χρήμα και Εξουσία


Αυτό που ισχύει στις περισσότερες χώρες, και η Ελλάδα είναι μια από αυτές, είναι οι βουλευτές να μπαίνουν φτωχοί στην πολιτική και να βγαίνουν πλούσιοι ή ζάπλουτοι. Ενώ οι όντως πλουσιοπάροχες αμοιβές και προνόμια δεν δικαιολογούν τη συσσώρευση τέτοιου φανερού και κρυφού πλούτου, το πολιτικό σύστημα είθισται να κάνει τα στραβά μάτια, μιας και τα δώρα ή δωράκια σύμφωνα με το εθιμικό δικαιο τείνουν να καταστούν μέρος του θεσμού.

Στις ΗΠΑ, όπως μάς λέει o Economist, τα πράγματα είναι ανάποδα. Από την έρευνα του πλούτου των μελών του Κονγκρέσου προκύπτει ότι αυτοί που μπαίνουν στην πολιτική και εκλέγονται είναι ήδη πλούσιοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν βγαίνουν δεν είναι  πλουσιότεροι. Απλώς μεταπηδούν κλίμακα. Κανείς θα περίμενε οι πλουσιότεροι βουλευτές να προέρχονται από την επιχειρηματική τάξη.

Δεν συμβαίνει όμως έτσι. Ελάχιστοι είναι αυτοί. Όπως κι εδώ, περισσεύουν οι δικηγόροι. Αλλά η απόλυτη πλειοψηφία, (δέκα στους εικοσιπέντε πιο πλούσιους) ανήκει σ' αυτούς που είτε κληρονόμησαν τα πλούτη τους (κι εδώ επαληθεύεται ο Πικετί), είτε έκαναν ένα πλούσιο γάμο, όπως ο Βενιζέλος ας πούμε. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στον παραπάνω πίνακα. Η πολλαπλή εμφάνιση της ένδειξης "rich spouse" (4/10) στη θέση της επαγγελματικής απασχόλησης βγάζει μάτι.

Το πιο ανησυχητικό όμως, κατά τον Economist, είναι ότι οι περισσότεροι στο Κονγκρέσο δεν γνώρισαν τίποτε άλλο στη ζωή τους, παρά την πολιτικολογία. 

Αφού αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στη χώρα που λατρεύουν την επιχειρηματικότητα, εμάς προφανώς δεν μάς πέφτει λόγος.

 

31 σχόλια:

ange-ta είπε...

εμείς είμαστε ερασιτέχνες. Ο Μπλέρ βγηκε με 50 εκατομμύρια απο την πολιτική. Προφανώς δεν κυβέρνησε 50 χρόνια και ούτε έπαιρνε ενα εκατομμύριο ετησίως. Οι τσάντες με τα λεφτά έρχονταν απο τον θείο Σάμ, όπως λέει ένα ξέμπαρκος πολιτικός των ΗΠΑ> Ξέρεις απο αυτούς που στα γεράματα γίνονται φλύαροι.

akrat είπε...

καλημέρα

νομίζω ότι θέτεις κάτι σοβαρό... τι πλούσιοι σε δαύτη την κούτσικη χώρα... ενώ στας αμέρικας... εκεί ρέει ο πλούτος... από αρχαιοτάτων ετών στας περσίας πάγαιναν τα ελληνοπούλια δια να κονομήσουν... εδώ φραγκοδίφραγγα... τώρα και τα ψιλά καλά είναι από τις μπατηριές που μας ζώνουν... αλλά και από αρχαιοτάτων χρόνων... η κονόμα εν τω κράτος εδρεύει...

aerovios είπε...

Μεγάλο κενό βλέπω . Οι εμβριθείς οικονομικές αναλύσεις μάλλον κούρασαν κι εμάς , κι εσένα .
Περιμένω επιστροφή στα μείζονα θέματα όπως η ελλειμματική φύση των αρσενικών και γίγα-αφιέρωμα στον Τερλέγκα .
Ελπίζω να είσαι καλά .

aerovios@gmail.com

cynical είπε...

εχεις δικαιο αεροβιε.

ε, ρε τι επαθα. Με την κριση-κριση ξεχασα οτι υπαρχουν και αρσενικα!

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές γενικώς και με το καλό να μας μπει ο νέος χρόνος που θα στείλει στον αγύριστο τη συγκυβέρνηση! :-)


Τα λέμε

cynical είπε...

Φιλοι left-ηδες

αμαν και ποτε! Πλησιαζει η στιγμη και με πιανει τρεμουλο αν κατι παει στραβα.

Πολλες ευχες και απο μενα. Ας ελπισουμε οτι απο τη νεα χρονια θα εχουμε καλυτερη τροφη να αναμασαμε στα blogs μας.

TNS είπε...

Μου έχεις λείψει.
Γιατί χάθηκες?

cynical είπε...

@TNS,
τι να σου πω! Δεν βρισκω κατι καινουργιο και συναρπαστικό...
Ή κάτι κρυφό που θα πρεπει να αποκαλυφθει.

Τα προβληματα πια τα εχουμε νοιωσει στο πετσί μας. Δεν εχει νοημα να προσπαθούμε να αποδειξουμε τις αιτιες τους. Δεν εχει νοημα πια να τρεχουμε να αποδεικνυουμε οτι δεν φταινε οι ΔΥ για τη χρεωκοπια. Δεν εχει νοημα να βρισκουμε τι ειπε ο ενας ή ο άλλος οικονομολογος ή fund manager για την πολιτικη της λιτοτητας. Τα ειπαμε πολλες φορες: σημερα αμφιβαλλω αν υπαρχει κανενας που να συμφωνει με την πολιτικη της Γερμανιας. Αντιθετα, της τραβανε το αφτι χωρις προσχηματα.

Το τελευταιο διαστημα συμβαινει μια απιστευτη κατρακυλα στη χωρα μας. Αξιζει κανεις να σχολιαζει τον Αδωνι ή τη Βούλτεψη; Ή τα ολισθηματα του Συριζα;

Επιπλεον, πόσο μπορει να είναι κανείς σημερα μάντης;
Θα βγει ή δεν θα βγει Προεδρος; Θα ψηφισει η Φουντα ή δεν θα ψηφίσει; Θα μπει η Τζακρη στα ψηφοδελτια του Συριζα ή δεν θα μπει;
Θα βγαλει αυτοδυναμια ο Συριζα ή αν δεν, με ποιον θα κυβερνησει; Θα υποκυψουν οι Γερμανοι στη νεα "πιο σκληρη" διαπραγματευση;
Θα κλεισει τη στροφιγγα η ΕΚΤ;
Θα αναγκαστουμε να βγουμε απο το ευρω;
Θα εχουμε διπλο νομισμα;
Θα κανει κομμα ο Παπανδρεου;
Τα παιρνει ή δεν τα παιρνει το Ποταμι;
Θα μπουνε οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ στο κοινοβουλιο;
Θα κανει την τουμπα ο Συριζα ή θα παει κατευθειαν στα βραχια; Μπορει να βρει μια θεση αναμεσα σ' αυτα τα δυο ενδεχομενα;

Κι αυτα ειναι μονο ενα μερος απο τα ερωτημα για τα οποια δεν υπαρχει απαντηση, παρα μονο σεναρια, μαντεψιες, και μια απιστευτα κουραστικη, μονοτονη ανακυκλωση.

Κι εμενα μου εχει λειψει η καθημερινη κουβεντουλα, αλλα ας περιμενουμε λιγακι να ξεκαθαρισει το τοπιο.Και θα ξαναβρεθουμε.

Σου ευχομαι ο νεος χρονος να ειναι καλυτερος απο τον προηγουμενο




TNS είπε...

Σ' ευχαριστώ Cynical για την απάντηση και τις ευχές σου.
Ξαφνιάζομαι που τώρα δεν βλέπεις την έντονη ανάγκη για έξυπνο και τεκμηριωμένο αντίλογο.
Όχι μόνο για όσα γίνονται στο Καραγκιοζιστάν, αλλά και στα άλλα μέτωπα του παγκόσμιου πολέμου γύρω μας.
Χωρίς άλλες φωνές, το e-πεδίο ανήκει στα Protagon, τα Lifo, και τα τοιαύτα, ακριβώς όπως έγινε με τη μονοπώληση του τηλεοπτικού άμβωνα από τα τσοκαροκάναλα.
Γι'αυτό εύχομαι ο Άη Βασίλης να σου φέρει κουράγιο και έμπνευση για τη συνέχεια...

Emmanuel Goldstein είπε...

Εύχομαι οτι καλύτερο για το νέο έτος ...
Μας έλλειψες...
Νοιώθω και εγώ κάπως παρόμοια με σένα... Και κάπως μουδιασμένος είναι αλήθεια γι' αυτό που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές...
Όπως έγραψε και ο Τραχανάς, ίσως ο χρόνος να αποδειχτεί μια νέα τυραννία...
Κατανοοώ την κούρασή σου. Δυστυχώς ο μεγάλος πόλεμος διαχρονικά είναι ο πόλεμος για το αυτονόητο, για τα ίδια και τα ίδια.... :(

cynical είπε...

Σ' ευχαριστω @Goldstein για τις ευχες σου.
Οποιος δηλωνει ψυχραιμος αυτες τις μερες μαλλον δεν καταλαβαινει.
Σιγουρα παμε για "αλλαγη παραδειγματος". Τουλαχιστον αυτες ειναι οι διακηρυγμενες προθεσεις, εστω και με στρογγυλομενες τις γωνιες εσχατως. Ειμαστε, σ' αυτο που λεμε "tipping point". Ή θα παμε απ' τη μια μερια ή απο την αλλη.

Σου ευχομαι να πεσεις σ' αυτο που θα ειναι για σενα η "καλή μερια".

piki piki ram είπε...

Εγώ πάλι μ’ αυτό τον τίτλο νόμισα ότι θα το πηγαίνατε πιο βαθειά. Ποιος ελέγχει τις κρατικές οικονομίες μέσω ιδιωτικών κεντρικών τραπεζών που εκδίδουν το χρήμα. Τα άλλα, σωστά είναι, αλλά αφορούν διαχειριστές μεσοχαμηλού επιπέδου. Δεν πειράζει. Πάντα στο σχολείο μου έλεγε ο δάσκαλος: “ζητάς πολλά”.

ionnoi είπε...

Καλησπέρα,

1. Γιατί δεν γράφεις ?? Θέλουμε ψυχολογική υποστήριξη μήπως και κάποτε επιστρέψουμε...

2. Εχεις κάνει καμμία συγκριτική μελέτη με τα επιδόματα ανεργίας στην Ευρωπαική ένωση??

3. Αν όχι, θα μπορούσες να την υλοποιήσεις?? Προφανώς άμα θέλεις βοήθεια θα στηρίξουμε :)

LeftG700 είπε...

– Ρε συ! Μεγάλη τεμπέλα αυτή η cynical, τελικά!

– Να εύχεσαι να είναι τεμπέλα.

– Μην είσαι μαλάκας και με εκθέτεις και μένα! Αυτό ακριβώς εύχομαι!

cynical είπε...

καλοι μου leftg700

μην ανησυχειτε! ολα καλα, ολα ανθηρα! σας ευχαριστω για την εγνοια σας!

Ειπα ν' ασχοληθω και με αλλα πραγματα, να διαβασω λιγακι για θεματα εκτος πολιτικης επικαιροτητας, ν' αφιερωσω πιο πολυ χρονο στο γατί μου, να τεμπελιασω κι άλλα τετριμμενα...

akrat είπε...

επ

επιστροφή αρκετά τεμπελιάσατε

Unknown είπε...

Ωραιο Site!!! εχω και εγω ενα blog που αφορα τις Ομορφιες της Μεσσηνιας! θα χαρω πολυ να μπειτε και γιατι οχι να σχολιασετε!!! www.messinia1234.com

j.krodiris είπε...

μας έχετε λείψει.

akrat είπε...

γράψεεεεεεεεεεεεεε

cynical είπε...

@akrat
δεν μπορωωωωωωωω άλλο! Τερματισα! Έγκωσα! Στομωσα! Αισθανομαι σαν να ζω τη μερα της μαρμοτας.

LeftG700 είπε...

δεν μπορωωωωωωωω άλλο! Τερματισα! Έγκωσα! Στομωσα! Αισθανομαι σαν να ζω τη μερα της μαρμοτας.

OK. Στη δημοκρατία υπάρχουν και αδιέξοδα! ;-)

Γράψε τουλάχιστον για ποιους λογους τερμάτισες, έγκωσες, στόμωσες. Διότι, για να μην είναι αδιέξοδη η δημοκρατία, πρέπει και να ασκείται. Κι άμα δεν παίρνει κανείς το λόγο (εσύ, εγώ, εμείς, ακόμα κι ο Χατζηπετρής!), τη βάψαμε τη βάρκα! (δεν γράφω την κάτσαμε γιατί αυτό έχει ήδη συντελεστεί).


Τα λέμε

cynical είπε...

Hi guys!

Μα εγραψα το γιατι. Ειναι η μέρα της μαρμότας. Εξι χρόνια, γεμάτα-γεμάτα ζούμε κάθε μέρα την ίδια μέρα. Ουτε βημα μπροστά. Πόσο πια ν' αντέξω η γυναίκα να γραφω τα ιδια και τα ιδια; Ξανά μανά νέα μνημόνια, επιπλέον φόροι, ελλείμματα, λιτότητα... Ξανά κάτω τα μνημόνια, κάτω το ευρώ, κάτω η κυβέρνηση... Δεν μπορω να ξαναπάω στο 2010.

Ανώνυμος είπε...

Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır.

Η υπομονή είναι πικρή, αλλά ο καρπός της γλυκός.

cynical είπε...

Συμφωνω απολυτως!

η παροιμια ειναι στα τουρκικα?

LeftG700 είπε...

Φίλη cynical,


Σου αποστέλλουμε, κατόπιν ομόφωνης απόφασης, τις θερμότερες ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα!


Τα λέμε

niko demo είπε...

Καλή Χρονιά

cynical είπε...

Φίλοι λεφτηδες και Νίκο
Σας ευχαριστώ και για ένα άλλο λόγο. Μου υπενθυμιζετε ότι κάπου περιφέρεται και ένα βλογ δικό μου.

Καλή χρόνια από καρδιάς!

LeftG700 είπε...

Καλή Χρονιά και σε σένα! (κακοχρονονάχουνε! :-) )

piki piki ram είπε...

Με τη σειρά μου -και όχι ως μ.Χ. προφήτης- να επισημάνω κι εγώ ότι το Ανορθολογικό βρίσκεται ΕΝΤΟΣ των πυλών. Μπήκε σιγά-σιγά, χάρη σε αντιλήψεις σαν κι αυτή.

... και μόνον για επανατοποθέτηση πάνω σ' αυτή την ανάρτηση, θα άξιζε μια -στιγμιαία έστω- αναβίωση του ιστολογίου. Πέρα από τα πρόσωπα που εύστοχα, αλλά ανούσια αναφέρονται στα σχόλια, στο σώμα του κειμένου κυριαρχεί η αναμάσηση της αντιστροφής που προσέφερε η (βολτερική) πανεπιστημιακή "ενημέρωση" και η πλήρης (ως φαίνεται) αγνωσία περί χριστιανικών κοινοτήτων, πατερικής θεολογίας, αλλά και ιστορίας (πέρα από τον Χομπσμπάουμ και ό,τι σχετικό).

Έχοντας ταυτίσει τον άνθρωπο με τον στόχο του ωφελιμισμού, την δικαιοσύνη με το πολίτευμα του Μοντεσκιέ και έχοντας αποκλείσει την πιθανότητα ο άνθρωπος να μην προέκυψε από τυχαιότητα, τουλάχιστον θα έπρεπε να εξηγείτε γιατί υπάρχει αδικία, κατά συρροή ψεύδος, πόλεμος, προερχόμενος από την αντιχριστιανική Δύση του ορθού λόγου.

Η κρίση είναι και ευκαιρία.
Αν όχι, δώστε προσοχή στα όσα θα ακολουθήσουν, έχοντας κατά νου το παρόν σχόλιο.

niko demo είπε...

Μήπως όμως είναι καιρός να ξαναβγείς...στο κλαρί ? Τα πράγματα έχουν αγριέψει πολύ και η προπαγάνδα τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο

cynical είπε...

Γεια σου Νικο demo

σ' ευχαριστω που με θυμασαι και περνας απο το ...ξεραμενο πια κλαρί μου! Κουραστηκα βρε Νικο. Αμα ξαναβγω, παλι τα ιδια θα λεω. Τους βαρεθηκα, οπως και τους προηγουμενους οπως και τους επομενους που θα ερθουν, Media και πολιτικο συστημα, ολους. Αυτη ειναι η Ελλαδα, γιατι αυτα θελει και ακουει ο κοσμος.
Καιρος να πεταξω σε κανενα πιο θελκτικο δενδρο...